С новата Добра партия влиятелна турска националистка предизвика Ердоган

С новата Добра партия влиятелна турска националистка предизвика Ердоган

© ReutersТурция и народът ѝ са изморени, държавата се развали, общественият ред се разпада. Няма друг изход освен промяна в политическата атмосфера," каза бившият вътрешен министър Мерал Акшенер на церемония в Анкара за създаването на новата ѝ партия.


Акшенер, влиятелна фигура в националистическите среди, подаде документите за учредяването в сряда, съобщи по-рано частната турска телевизия НТВ, цитирана от БТА. Още тогава местни медии писаха, че новата организация ще носи името "Добра партия", а девизът ѝ ще е "Турция ще бъде добре". Логото е слънце с осем лъча на фона на синьо небе. Програмата на новата формация съдържа обещания за завръщане към парламентарната система на управление до една година.


Акшенер бе отлъчена от Партията на националистическото действие (ПНД) заради несъгласието й с политиката в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Лидерът на ПНД Девлет Бахчели подкрепи президента Реджеп Тайип Ердоган на референдум на 16 април по серия конституционни промени, сред които въвеждане на президентска система на управление в Турция. Тази система би следвало да влезе в сила след избори през 2019 г.
На 61 години тя се смята за влиятелен опозиционен глас в страната. Акшенер открито агитираше за "не" по време на кампанията за референдума въпреки официалната партийна позиция да се гласува с "да". "Ние поемаме по този път, вие поемате по този път. Пътят - това е турската нация от 80 милиона души," каза тя. "Нашите хора ясно заявяват, че искат... ново правителство. Имаме надежди и мечти. Искаме богата Турция и имаме властта (да го направим). Искаме справедлива Турция и имаме и тази власт. Искаме своводна Турция и имаме права."


Акшенер обяви, че партията ѝ иска да реформира турското образование, като удължи средния престой в училище на 11 (от 7) години и я превърне в една от 20-те най-привлекателни страни в сферата на висшето образование, и да върне страната на пътя на демокрацията.


Според Хакан Байракчъ от социологическата агенция SONAR Добрата партия може да отнеме до 10 на сто от вота на управляващата ПСР, но и да подрони базата на националистите от ПНД и светската опозиционна Републиканска народна партия на Кемал Кълъчдароглу. За последните няколко седмици петима от всички 550 депутати са се присъединили към редиците ѝ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK