Брюксел засилва защитата на работниците от канцерогени и мутагени

Брюксел засилва защитата на работниците от канцерогени и мутагени

© Надежда Чипева, КапиталЕвропарламентът одобри по-строги правила за защита на работниците от излагане на канцерогени и мутагени.


Правилата, които добавят 11 канцерогена към списъка с опасни вещества и преразглеждат граничните стойности за две вече включени, са насочени срещу основната причина за смъртност, свързана с трудовата дейност в ЕС. Целта е да се помогне да бъдат спасени до 100 000 човешки живота през следващите 50 години.


По-ниски граници на излагане


Граници на експозиция на работното място, тоест максималното количество вредни химични вещества (обикновено изразени в милиграми на кубичен метър въздух), на които работници могат да се излагат, са въведени за:
‒ десет химични агента: 1,2-епоксипропан, 1,3-бутадиен, 2-нитропропан, акриламид, бромоетилен винилбромид, някои хромни (VI) съединения, етилен оксид, хидразин и о-толуидин, плюс огнеупорни керамични влакна;


‒ генериран от процеса прах от кристален силициев диоксид, създаден чрез добив, рязане или раздробяване на материали като бетон, тухли или камъни.


Новото законодателство също така преразглежда границите на експозиция за две вещества, които вече присъстват в списъка:


‒ прах от твърда дървесина (получен чрез рязане или пулверизиране на дървесина);


‒ винилхлориден мономер, използван предимно за производство на PVC.


Работодателите ще трябва да определят и оценят рисковете за работниците, изложени на тези вещества и да предприемат превантивни мерки.


Евродепутатите включиха в промените и задължение на Комисията да направи оценка на възможността за добавяне на репротоксични вещества, т.е. тези, които оказват влияние върху сексуалната функция и репродукцията, в списъка на опасните вещества до първото тримесечие на 2019 г.


Наблюдение на здравето


Освен това новите правила предвиждат, че националният орган, отговорен за здравното наблюдение на работниците, може да реши, че наблюдение на тяхното състояние трябва да продължи и след края на експозицията, доколкото това е необходимо за опазване на здравето им.


Ракът е водеща причина за смърт на работното място в ЕС. Годишно 53% от работните смъртни случаи са вследствие на рак, сравнени с 28% заболявания на кръвообращението и 6% респираторни заболявания. Най-често срещаните видове вследствие на работната среда са рак на белия дроб, мезотелиом (причинен от излагане на азбестови частици) и рак на пикочния мехур.


Новите правила ще са в полза на работниците в строителния сектор, химическата, автомобилната, дървообработващата и мебелната промишленост, производителите на хранителни продукти и текстил, сектора на здравеопазването и болниците.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  А ние искаме защита и от мутрогени !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  А не са ли помислили,че в следващите 50 години може да се измислят аналози на тези неща?
  И тези правила ще бъдат морално остарели?

 3. 3 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То хубаво, но каква е цената, която работодателят ще плати и после ще изстиска от работника? Прилича малко на "Другари, дайте да дадем!"

  Закрийте безсмислените агенции и развийте способите, чрез които пострадалите да получат обезщетение пряко, ако са пострадали или страдат от кофти условия на труд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK