Русия влияе на политиката в Чехия чрез "мрежа от контакти", сочи разузнавателен доклад

Русия влияе на политиката в Чехия чрез "мрежа от контакти", сочи разузнавателен доклад

© Цветелина Белутова, КапиталРуските разузнавателни служби са действали по-агресивно и интензивно в Чехия през 2016 г. в сравнение с предходната година. Вмешателството им в чешките вътрешни работи са най-вече част от кампанията на Москва срещу Украйна, НАТО и ЕС и отбелязват успехи в обединяването на политически и неправителствени организации от целия спектър в името на собствените си интереси.


Това са част от заключенията в публично достъпната секция на класифицирания "Доклад за дейността на службата за сигурност и информация за 2016 г.", изготвен от чешката Контраразузнавателната Служба за сигурност и информация (BIS).


Според текста свързани с Русия организации системно са опитвали да получат подкрепа от чешки партии в и извън парламента и представители на властите и са въвлекли някои чешки граждани, съзнателно или не, в "разузнавателна агресия на чужда сила срещу интегритета на трета страна". С информацията, получена от службите чрез мрежата им от контакти пък са нанесени вреди на чешката държава, твърди BIS, без да навлиза в подробности. Докладът представя и поглед върху представите на Москва за "хибридна война", каквато според BIS се води и на чешка територия.


Не цел, а обект на влияние
Сравнени с 2015 г., "ролята и интензитетът на дейността на руските разузнавателни служби се повиши в Чехия през 2016 г." "Руските разузнавателни служби не промениха отношението си към използването на необявени служители на разузнаването под дипломатическо прикритие. Така дипломатическият персонал на Русия остана най-значимият рист от неволен контакт с чуждестранен разузнавач и вече дълго време е на първо място по този критерий сред дипломатическите представителства в Чешката република."


Макар Чехия да не е била основна цел на "хибридна кампания" нито през 2016 г., нито преди това, тя е ставала обект на влияние в хибридни операции или чрез други мерки, които са пряко или непряко използвани компоненти на руски хибридни кампании. В "руските операции за влияние и активни мероприятия през 2016 г." са използвани различни методи, отговарящи на теоретичните постановки на хибридните войни. Сред тях са похвати, пораждащи "неадекватна реакция" от противника - "медийна истерия, прибързани и фалшиви реакции, които се превръщат в модели за планиране на по-нататъшни хибридни кампании."


"Тези руски разузнавателни операции и дейности за влияние най-вече представляват руско вмешателство в чешките вътрешни работи... На стратегическо ниво обаче се възприемат като руски хибридни кампании срещу Украйна, НАТО и ЕС." В бележка под линия се уточнява, че е било "в интерес на Русия да повлияе на вътрешния политически и социален интегритет на Чехия и така да отслаби и ЕС и НАТО." Дават се примери, свързани с кибершпионаж и пропаганда, дейността на Москва в Украйна и Русия отвличането на естонски разузнавач и "руските гранични операции в Европа," за да се уточни, че "е очевидно, че ЕС и НАТО са изправени пред руска хибридна кампания."


Съпричастие на чешки граждани и организации


Продължили са пътуванията на чешки граждани от Русия до "проблематични зони на Украйна" като Донбас и Крим. "Чешки граждани, макар и без да знаят, са използвали скрита помощ от руските тайни служби по време на тези пътувания. Присъствието на руски разузнавателни офицери и в някои случаи на снимки от тези пътувания хвърлят сянка на съмнение за частния характер на пътуванията."

Представители на "неправителствени" организации, индиректно или директно контролирани от Русия и службите ѝ, системно са опитвали да получат подкрепа от чешки партии в и извън парламента и представители на властите. Съзнателно или неволно "някои чешки граждани" са участвали в "разузнавателна агресия на чужда сила срещу интегритета на трета страна". "Много беше интересно да се наблюдава как под руска команда организации от крайнолявото или крайнодясното пространство, или силни поддръжници на Декретите на Бенеш (декрети за възстановяване на Чехословакия, издадени от правителството в изгнание по време на Втората световна война) и крайните им противници се "побратимяваха"."


"Да се проникне в главите на хората, които управляват държавите"


В отделна бележка под линия BIS заключава, че руският шпионаж е надмогнал логиката на Студената война да противопоставя западни държави една срещу друга и е преминал на по-високо ниво, създавайки "мрежа от западни политици", в чиито умове службите "проникват, разбират и завладяват." Позовавайки се на различни представи за принципите на хибридната война, се стига и до съветската практика на "активни мероприятия" (дейност, която цели да отслаби или обърка противника) и "маскировка" (прикриване, имитация, симулация, отричане, дезинформация, мерки за измама). Така хибридната война е не революция, а еволюция, а поведението на Русия, която не може да съперничи на ЕС и САЩ във военно и икономическо отношение, "постоянно се адаптира към ситуацията и уменията и способностите на противника", "точно като вирус или бактерия".


Като илюстрация за начина, по който хибридната война влияние на всички руски структури, използвани в нея, са дадени няколко примера. През 2007 г. ген-майор О. Д. Калугин описва активните мероприятия като "сърцето и душата" на съветския шпионаж: "Не събиране на разузнавателна информация, а подриване: активни мерки за отслабване на Запада, за създаване на разломи във всякакви съюзи на западната общност, особено на НАТО, да се всява раздор между съюзниците, да се отслабват САЩ в очите на хората в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и така да се подготви почвата, ако наистина се стигне до война."


През юни 2016 г. В. И. Трубников казва: "Днес да се получи някакъв таен документ със свръхсекретна информация, не струва нищо. Най-важно е да се проникне в мозъците на хората, които ръководят държавите. Разузнавачът трябва да се извиси на нивото на Микеланджело. Най-добрият шпионин е Ренесансова личност. Той трябва да има енциклопедия в главата си. Днес той не може да е много тесен специалист, за да получи информация - много, много деликатна информация."


Шпионажът: Получена е информация, нанесла големи щети


Политическият шпионаж все пак остава водещият метод за "класическо събиране на информация" - руските служби са продължили да "разработват мрежата си" от информация и контакти. Макар лицата, с които работи Русия, да не са предоставили класифицирана информация, често става дума за "чувствителна вътрешна информация", нанесла на Чехия "по-големи щети от разкриването на класифицирана информация."


Кибершпионаж: Целта не са данните сами по себе си


За хакерската група APT28, споменавана и като Sofacy се говори като за "най-видимата и активна руска кампания за кибершпионаж с няколко сфери на дейност - от основните зони, като дипломация и отбрана до научноизследвателска и академична дейност." Смята се, че групата продължава да е силно "ефикасна" и може да се очаква дейността ѝ да продължава. "Целта ѝ не са данните сами по себе си... Откраднатите данни и информация могат да се използват за различни цели - за политически или научни и индустриални цели или например за да бъдат очернени конкретни лица и държави, дезинформация или за шантаж."


Групата е била "много активна срещу чешки цели през 2016 г. и е използвала компютърна инфраструктура в чужбина за атаките си. Кампанията включва няколко частни имейл акаунта на лица, свързани с чешката армия. Атакуващите от кампанията APT28/Sofacy могат следователно да научат и голям обем лична информация за държателите на имейлите." На прицел на въпросната кампания е и чешка военна институция, заминаваща се с научни изследвания.


Влияние върху властите, заобикаляне на законите


Регулаторите са се сблъскали през 2016 г. с опити да се влияе на решенията им в полза на дадени интереси - особено в енергетиката, транспорта, здравеопазването и финансите. Използвани са законни средства, които обаче влияят на интересите на Чехия, както и незаконни като корупция или шантаж. "Както и през 2015 г., BIS е отбелязала системни нарушения на законовите и регулаторни правила, зададени за специфични сектори, от юридически лица с руски капитал. При руски компании се отбеляза - поне в някои сектори - че има по-голяма вероятност такива действия да се случат и са по-интензивни, отколкото в организации с капитал от други страни."


Причините, както в предходната година, остават "връзки със "сивата зона" на икономиката и злоупотреба със законен бизнес за прикриване на незаконни дейности." Миналата година също така е "нараснала агресията, с която представители на тези компании са опитвали да предотвратят по-нататъшни санкции в случай, че чешките власти открият" деянията им.


Търговия с оръжия


Макар една от целите на европейските санкции срещу Русия да е да се спрат доставки за руски оръжейни фабрики, през 2016 г. BIS регистрира "силно толерантно отношение към използването на изключения, за да бъзат изпълнени договори отпреди санкциите, наложени на Руската федерация, т.е. преди 1 август 2014 г."


Повече мигранти от Русия и бившия СССР, отколкото от Близкия изток


Докладът отбелязва, че от 5300 (документирани) случая на нелегална миграция в Чехия през 2016 г. близо 85 на сто са нарушения на режима за регистрация в страната, извършени от граждани на Украйна, Русия, Виетнам, Кувейт и други. Транзитната миграция - основно на афганистанци, сирийци и иракчани - представлява едва 10% от случаите. От Украйна, Русия, Грузия, Армения и още няколко други държави са дошли и 60 на сто от молбите за убежище, докато от Близкия изток и Африка са едва 18 на сто.


"През 2016 г. миграцията на руски граждани - основно от Кавказ - през Беларус, Полша и Германия представляваше потенциална заплаха. Стриктен граничен контрол в Полша и Германия... можеше да доведе до отклонението (на потока) към Чехия. Тази хипотеза обаче не се потвърди," обобщава докладът, според който има "малък риск" при визовата либерализация с Украйна да се увеличи и миграцията на украински граждани към страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Сега Русия ще отвърне нещо от сорта "нямате доказателства", "соросоидна пропаганда", "докажете го".

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално
 3. 3 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как да не сети човек. Русия , Путин .........и тн. Тази лудост няма да спре

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Дай боже и на нас
  —цитат от коментар 2 на Nехоljhft


  Вместо да чакате „Божето” да ви даде и на вас,
  бегайте в Москва да ви го даде там на място !
  Чемодан – вокзал - Сибир

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3237 Неутрално

  Дай боже и на нас
  —цитат от коментар 2 на Nехоljhft


  Тя на вас ви влияе, но ни оставете НАС!

 6. 6 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 486 Неутрално

  па това си е рутинен доклад.социална инженерия се казва.същите имат и за китай и други страни

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1245 Весело

  Той ще е по добре да даде на ватенките, че виж как не даде и сссрето си отиде, а рушийката и тя ред чака!!!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  В Чехия е пълно с рускоезични—кой работи по строежите, кой е направил застраховка на семейството си като му е осигорил втори дом там, кой изкупува на едро имоти (справка Карлови Вари). Проблема е, че много малка част от тях желае да се интегрира. Масово не научават дори елементарен чешки, живеят си в диаспората и в някакъв измислен свят, където чехите са зли и тъпи. Има и свестни хора, които научават езика и се държат нормално, независимо от банковата си сметка, а иначе е правило, колкото по—богат е един руснск, толкова по—нагла е жена му а за него закона е врата у полето. Хубавото е, че чехите не им водят евала и ги държът изкъсо.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 9. 9 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Не могат да създадат нещо полезно, затова правят злини и мърсотии. Скапано племе.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Весело

  "Всю свою историю эта Россия барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир."

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Има новина. Кюрдите В Сирия са преминали на южния бряг на Ефрат. Руските наемници Вагнер (Ихтамнети) са отстъпили навътре в контролираната от Асад територия

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Как Щирлиц израсна до Микеланджело! Но за съжаление не е смешно.

 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Представители на "неправителствени" организации, индиректно или директно контролирани от Русия и службите ѝ, системно са опитвали да получат подкрепа от чешки партии в и извън парламента и представители на властите.""

  Колко познато.
  Рано или късно всички руски магарии излизат на бял сявят. Кагебейщина в пълната си красота и блясък.

 14. 14 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Чехите забравиха ли 1968 г и руските танкове ?

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално


  Премахването на паметника на Съветската армия става все
  по-наложително.

 16. 16 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Премахването на паметника на Съветската армия става все по-наложително.
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  Само да не се окаже, че този паметник е най-малкото зло от злините на днешната Путинова Русия.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1121 Весело

  То и американските служби уж имаха някакви доказателства за руска намеса.
  Сега се оказа че порномагнатът Лари Флинт обещава 10 милиона ако се намерят подобни доказателства, а досегашното търсене на улики било финансирано от хората на Хилари Клинтън.
  Та след година и в Чехия ще разберат истината.

 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Логично. Тези народни предатели, които осуетиха народното въстание през 1968-ма имат деца и внуци, които пък днес са на позициите , на които са и внуците на нашите комунистически палачи от времето на социализма.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Вата в опасности! А

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Аз имам акаунт в един руски сайт за продажба на финансови софтуерни продукти.
  Имам създадени продукти и съответно даунлоуди.
  Когато обаче в контрол панела си видя картата на света, показваща от коя страна колко даунлоуди имам, по някаква причина, Германия ми се струва разделена на Западна и Източна.
  Този сайт е световноизвестен и това наистина буди въпроси...

  https://imgur.com/60oHRno

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Неутрално

  Чехите им сърбаха попарата през 1968 година, нима забравиха това!

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Като дете бяхме в тогавашната Чехословакия- говориш им на руски и нарочно не ти обръщаха внимание, въпреки че знаеха, че сме българи.
  Тогава Бае Тодар изпрати известно количество военни в помощ на руската войска окупирала Прага. Голямо слагачество. Имаше и още две-три държави от блока понесли същия позор.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  "Откраднатите данни и информация могат да се използват за различни цели - за политически или научни и индустриални цели"

  Не вярвам, че руската индустрия може да оползотвори някаква разузнавателна информация. Технологиите стават все по-сложни а руската работна ръка все по-неграмотна и нищо не са в състояние да възприемат.
  Руското правителство потиска образованите руснаци и дава простор на инфантилни алкохолици. Няма как да направи ценно изделие дори и да го изкопират в подробности.

  подпис
 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  А у нас да не е по-различно? Например, купуването на западен изтребител, съвместим с НАТО се представя за русофилия. Тия които саботират от години модернизацията на армията, за да сме на колене пред Русия и искат да хвърляме стотици милиони за дъртите руски МИГ-ове ги изкараха най-големите норци срещу Русия и евроатлантици.
  Типична хибридна война с агитпроп материали с цел да се перат мозъци...
  Разликата е, че в Чехия има служби които да заявят кои са националните предатели,
  а тук целия държавен апарат се бори срещу критиките за зависимостта ни от Русия.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  Щом има контакти има и щепсели.

 26. 26 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "КиПершпионаж:"..... ей тия руснаци, какво са измислили бе, не го бях чувал до сега.
  Едно време на това му викаха агенти на влияние и пропагандна работа, а сега било шпионаж.

 27. 27 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Предполагам тролските коментари за лошата Русия под подобни малоумни статии се плащат наполовина :)) ай наздраве Спасее

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":
  "Този сайт е световноизвестен и това наистина буди въпроси...
  https://imgur.com/60oHRno "

  Световноизвестен но не уточняваш в кой свят. Явно не е за белия свят но ако е за оня свят, като отида ще проверя, сега не мога

  подпис
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":
  "Аз имам акаунт в един руски сайт за продажба на финансови софтуерни продукти."

  Как може да има руски сайт за продажба на софтуерни продукти, като Русия не защитава никакви авторски права и никой не плаща

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#17] от "Virgin":
  "Та след година и в Чехия ще разберат истината"

  Чехите разбраха истината през 1968 г. Сега е ред на други.

  подпис
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван К":

  www.mql5.com

  Става въпрос за сайт на фирмата MetaQuotes, създатели на онлайн платформите MT4 и MT5 за търговия с фининсови инструменти - Forex, CFD, Indices и т.н.
  Повечето брокери от цял свят ползват тези платформи.

  Аз имам два продукта там, но повече няма да имам, защото според мен са свързани с руската политика и правят проблеми на тези, които не споделят техните виждания.

  https://www.mql5.com/en/users/fortunity

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Дай боже и на нас
  —цитат от коментар 2 на Nехоljhft


  Какво и на вас?

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  У нас е поне три пъти по-зле! Но ДАНС спи и танцува!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  У нас е поне три пъти по-зле! Но ДАНС спи и танцува!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":

  Вероятно иска и ДАНС да се понапъне малко! Но едва ли!

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3438 Весело

  добрите комедии , шеги и закачки изместиха холивуд . и най забавно е , едва ли някой плаща вече за модела спас .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на trinity
  trinity
  Рейтинг: 217 Весело

  Поредния турбо чалгарски "анализ" на тема Русия. То верно, че чичо Гьобелс беше казал , че повтаряйки лъжите непрекъснато ставали истина в главите на хората. Ама ситуацията днес е малко друга с комуникациите, така че ако има някой да повярва на поредната "празнодумка" статия означава единствено , че е тъп като галош.

 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#37] от "trinity":

  Що не подскажеш на нас примитивите , как е ? М

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Чехите забравиха ли 1968 г и руските танкове ?
  —цитат от коментар 14 на Мавродинов


  Чехите не, но продажните им политици... със сигурност.

 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Тогава Бае Тодар изпрати известно количество военни в помощ на руската войска окупирала Прага.
  —цитат от коментар 22 на venci4

  Бай Тошо не просто изпрати помощ, той е инициаторът на това. Негово е предложението на събранието на Варшавския договор за "подпомагане на здравите сили срещу контрареволюцията".

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#41] от "trinity":

  Е , нали теб еволюцията те е подминала...

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#42] от "ka2":

  Той е от "революционерите"! На 7-ми ноември ще развява червената си пионерска връзка в хола в Надежда-8!

 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":

  Даа вероятно , като отворим речника на глупак , за илюстрация е поставена неговата снимка.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#44] от "ka2":

  По-скоро за илюстрация на термина русороб!

 46. 46 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво и на вас?
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2


  Дай боже и на нас да ни се случи - мисля, че скоро ще стане. Аз съм човек, който е бил винаги оптимист
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2000/01/28/254128_marieta_bradinova_mechtaia_da_rabotia_v_sasht/

  До коментар [#32] от "bez_ime2":

 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#45] от "vassilun":

  Наречен , за кратко Чугунчик.

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#37] от "trinity":

  ми точно по тезисите на чичко Гьобелс , спас беше протестър , анализатор , готин пич .. и съдружник на да проекти с коледно червени бузки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Русия влияе на политиката в Чехия чрез "мрежа от контакти", сочи разузнавателен доклад"

  Поредната глупост, която козяшката вата ще предъвква с удоволствие. Но кой може да забрани на балъка да си остане балък!?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 50. 50 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Логично. Тези народни предатели, които осуетиха народното въстание през 1968-ма имат деца и внуци, които пък днес са на позициите , на които са и внуците на нашите комунистически палачи от времето на социализма.
  —цитат от коментар 18 на venci4


  Какво народно възстание през 1968 г. бълнуваш ? Ти въобще не знаеш за какво ставаше дума през 1968 г. в Чехословакия. Там искаха социализъм с човешко лице, пазарен социализъм и въобще не ставаше въпрос за антикомунизъм. Че нали начело на Пражката пролет бе шефа на Компартията Дубчек.

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#46:"Nехоljhft"][/quote]

  Не бъркай оптимизма с глупостта...

 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#46] от "Nехоljhft":

  Чудесно е да сте оптимист!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на trinity
  trinity
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#48] от "дерибеев":

  Е то краставите магарета си се намират. Евтини лъжци нема да се съберат със свестни хора.

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  То и американските служби уж имаха някакви доказателства за руска намеса.Сега се оказа че порномагнатът Лари Флинт обещава 10 милиона ако се намерят подобни доказателства, а досегашното търсене на улики било финансирано от хората на Хилари Клинтън.Та след година и в Чехия ще разберат истината.
  —цитат от коментар 17 на Virgin


  Бягай да проповядваш "истината" на чехите, обясни им, че никога не е имало Пражка пролет, че това е империалистическа измислица...

 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#50:"krf54523578"][/quote]

  Позитанец, остава да кажеш, че са се борили за Севернокорейски модел комунизъм ... Май доста сипрекалил с препарата за вани?

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  [quote#54:"bez_ime2"][/quote]

  ами точно защото чехите помнят , унгарците помнят ... и не се вързват на номера с мънистата за туземци

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Още един доклад ,чийто оригинал вероятно е бил на английски , каквито често имаме тук в България, особено когато във властта се докопат автентични мозъчни инвалиди от с празни претенции за добра фасада и силно нагъната кора, чиито знаменосец по прякор Ирландската овчарка така и не можа за 5 години да каже една собствено-своя приказка.

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#49] от "rumata":

  Никой! И никой не може да забрани на русороб като Вас да остане такъв! За съжаление русороб българофил не става!

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#50] от "krf54523578":

  Вярно е, защото за демокрация чехите дори не смееха да мечтаят! Но пак Пражката пролет бе смазана! Доказано бе, че такова животно като "социализъм с ЧОВЕШКО лице" не се допуска!

 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#57] от "zyx":

  ”Още един доклад ,чийто оригинал вероятно е бил на английски , каквито често имаме тук в България”
  Ами ето го оригинала на чешки, публикуван на страниците на разузнавателната им служба. Приятно четене:
  https://www.bis.cz/vyrocni-zprava16e1.html?ArticleID=1136
  п.с. Търсят и сътрудници между другото.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#56] от "дерибеев":

  Този доклад май е на чешките служби! Или бъркам?!

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#57] от "zyx":

  Не! На руски е бил оригиналът! 🤣

 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#61] от "vassilun":

  Дал съм линк към него в моят пост номер 60. Доклада е публикуван на страниците на чешките служби.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Добро обобщение. Сменете Чехия с България и ще видим доста прилики.
  Русия се опитва да пробие където може и доколкото може. Наша е отговорността да си гоним своя интерес. И да не го бъркаме постоянно с руския. Цацаров, отнася се и до Вас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#60] от "DDR":

  Може да търсят сътрудници, но такива като Вас няма да вземат! Ще си останете на копейките от пАсоля!

 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Весело

  Много мощна тая Русия бе...😁😁😁

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  Това може да напише човек не посещавал Чехия . Трудно могат да разберат , че ако минат през Старе Место и споменат колко хубаво е под руски ботуш , Прага ще им се види тясна.

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#66] от "дядо Добри":

  То и СССР беше мощен! Ама беше.

  SHADOWS of SOFIA
 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#65] от "vassilun":

  Нещо объркахте конците, явно не четете, какво съм написал. Ако искате да прочетете доклада в оригинал, вижте пост номер 60. Относно сътрудниците—чешките служби вече за втора година през октомври участват със собствен щанд на панаира на работата в Прага и който има интерес от такъв тип занимание, може да ги контактува. То и на сайта си им го пише също.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 70. 70 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#49] от "rumata":Никой! И никой не може да забрани на русороб като Вас да остане такъв! За съжаление русороб българофил не става!
  —цитат от коментар 58 на vassilun


  Русороб си ти, драги ми Смехурко! Затова и денонощно се пениш под всяка сервирана за Русия глупост. И, не ти ли е поне малко неудобно, да се правиш на по българин от целокупната, българска нация, която смята Русия за братска страна! Продажниците сте един файтон козяшки прислужници, дето нямате нищо общо с българите!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#67] от "ka2":

  Вацлавски Намести!

 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#69] от "DDR":

  Вярно е! Извинявам се! Но много се подразних от онзи, който твърдеше, че оригиналът е на английски! Извинявам се!

 73. 73 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":

  Ха-ха! Братска страна! Четете Захари Стоянов, Раковски, Стамболов! И ще разберете за "братското жило"!

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  В България е даже по-страшно.

 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#72] от "vassilun":

  Ок, досетих се. Случва се.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 76. 76 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":Ха-ха! Братска страна! Четете Захари Стоянов, Раковски, Стамболов! И ще разберете за "братското жило"!
  —цитат от коментар 73 на vassilun


  Те да прочетат В. Коларов и К. Раковски и да ви видят какво казват основателите на партията им за Матушката...

 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#70:"rumata"][/quote]

  Само позитанците ли имате нещо общо с българите?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":Ха-ха! Братска страна! Четете Захари Стоянов, Раковски, Стамболов! И ще разберете за "братското жило"!
  —цитат от коментар 73 на vassilun


  Да, да,.. знаем за новата ви "история", както и кои са спонсорите, дето я заръчаха. Знаем и, че Вазов е написал "Под игото", просто като художествена измислица, тоест за развлечение. Нищо де! Сега нали имате нови братя, чието "братско жило" ни превърна в изчезваща нация на територия със затихващи функции.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Как да не сети човек. Русия , Путин .........и тн. Тази лудост няма да спре
  —цитат от коментар 3 на sporta


  В тази статия точно за такива като теб става дума!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#79] от "rumata":

  Даже и заклет русофил кат Вазов се отвръща от Русия в края на дните си Да не говорим пък за Драган Цанков.
  Това че криехте мнението на тези хора никак не значи че историята се 'пренаписва' просто се открива отново.Тези дето 'пренаписвахте 'бяхте вие!

  klimentm
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Гневно

  ....колкото по—богат е един руснск, толкова по—нагла е жена му а за него закона е врата у полето. Хубавото е, че чехите не им водят евала и ги държът изкъсо.
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Същите са и при нас.
  Лошото е, че българската държава (управляващите) са вече тотално заразени от хибридната война.
  Как пък не видях един подобен доклад от нашите служби!?
  Ама къде ти!
  Те за една дума се разболяха, че руснаците даже имаха наглостта да питат какво е това?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#78] от "trinity":

  Троица,отвори Симеон Радев тогава и прочети как човека съвсем безстрастно описва полята на Русия. Какво яе кажеш тогава?!

  klimentm
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Нищо де! Сега нали имате нови братя, чието "братско жило" ни превърна в изчезваща нация на територия със затихващи функции.
  —цитат от коментар 79 на rumata


  Хем сте грозни, хем сте нахални!
  Не стига, че заради вас България още не може да отлепи от дъното. а на всичкото отгоре изкарвате другите виновни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  До коментар [#78] от "trinity":Троица,отвори Симеон Радев тогава и прочети как човека съвсем безстрастно описва полята на Русия. Какво яе кажеш тогава?!
  —цитат от коментар 83 на klimentm


  Имам издание на "Строители на съвременна България" от преди 1989-та.
  В него написаното под черта (т.е. обясненията на редактора който е бил под надзора на БКП/ДС кадри) е повече от оригиналното писание на Симеон Радев.
  Има места на които върху няколко страници ни обясняват колко не е прав автора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Още един доклад ,чийто оригинал вероятно е бил на английски , каквито често имаме тук в България, особено когато във властта се докопат автентични мозъчни инвалиди от с празни претенции за добра фасада и силно нагъната кора, чиито знаменосец по прякор Ирландската овчарка така и не можа за 5 години да каже една собствено-своя приказка.
  —цитат от коментар 57 на zyx


  Още един платен от Русия трол се опитва да омаловажи написаното!

  п.п. Вече почти съм сигурен. че ето такива като този са по-скоро руснаци, от колкото българи! Ако искаме да запазим България за българите такива личности трябва да бъдат изхвърляни от обществения живот в родината ни! Те трябва да бъдат разобличавани на место. Без жал и с презрение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":
  Не е прав зер,как ще е прав?!
  Интересно е че дори и днес тя има само две издания(2004 и 2009) а книгата обхваща най драматичните моменти от историята на третата българска държава.Радев се е срещал лично с много герои на историята си и е бил свидетел на събитията.

  klimentm
 88. 88 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Много мощна тая Русия бе...😁😁😁
  —цитат от коментар 66 на дядо Добри


  Много. В доклада е написано. "Руските служби не се занимават толкоз със събиране на информация, колкото с активни мероприятия и пропаганда".
  И литовците са стигнали до този извод:
  http://www.kgbveikla.lt/

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 89. 89 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Откраднатите данни и информация могат да се използват за различни цели - за политически или научни и индустриални цели"Не вярвам, че руската индустрия може да оползотвори някаква разузнавателна информация. Технологиите стават все по-сложни а руската работна ръка все по-неграмотна и нищо не са в състояние да възприемат.Руското правителство потиска образованите руснаци и дава простор на инфантилни алкохолици. Няма как да направи ценно изделие дори и да го изкопират в подробности.
  —цитат от коментар 23 на Иван К


  То не става въпрос за руски заводи да пресъздават секретни микрочипове (макар ако им трябва--китайците веднага ще го направят за тях, просто така автоматично и те получват технологията), а по-скоро за това как се научават все по-добре да ползват западни си системи за политическо лобиране, и социалните онлайн мрежи, и социален инжинеринг и точков маркетинг.

  Всичко това само по себе си може да се ползва за "зло" или за "добро", но най-вече за "собствена изгода"--просто механизми създадени за "западна корпоративна изгода"--сега се хакват от рашките за "геополитическа държавническа изгода".

  А смешното е че това е в дългосрочен план "уин-уин" ситуация--хем те сега има начин да се чувстват велики без да правят откровенни военни глупости, хем цивилизования свят за да се адаптира към тази нова опасност по инерция ще затвори и вратичките на собствените корпоративни монополисти които ги ползват за натиск върху държавата и обществото в своя полза.

  Както навремето от страх пред петата колона на болшевиците, цивилизования свят спря да пъха седем годишни да работят в мините, и други облаги въведе за да "има какво да губи" техния бачкер и да не спретне и той революция. В този смисъл Русия продължава да играе "позитивна роля" в смисъла в който един вирус който непрекъснато те кара да се ъпгрейдваш за да се справиш с него играе "позитивна роля".

 90. 90 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":

  Целокупната Българска нация смята Русия за приятел???
  :) :)
  Да нямаш предвид себе си? Целокупен ли си? :)
  Я ми кажи, мама или татко от руски произход ли са? ;)
  Или и двамата са рушняци?

 91. 91 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#79] от "rumata":

  Стоянов, Раковски и Стамболов са "нова" история??? :)
  Трольо, бежанци да ти сменят опорките, че смях

 92. 92 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Точно като вирус или бактерия" - Респект!

 93. 93 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Разстроено

  До коментар [#14] от "Мавродинов":

  Не бяха само руски, имаше и български...

 94. 94 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Докладът е контраразузнавателен а не "разузнавателен".
  В отделна бележка под линия BIS заключава, че руският шпионаж е надмогнал логиката на Студената война да противопоставя западни държави една срещу друга и е преминал на по-високо ниво, създавайки "мрежа от западни политици", в чиито умове службите "проникват, разбират и завладяват." Позовавайки се на различни представи за принципите на хибридната война, се стига и до съветската практика на "активни мероприятия" (дейност, която цели да отслаби или обърка противника) и "маскировка" (прикриване, имитация, симулация, отричане, дезинформация, мерки за измама). Така хибридната война е не революция, а еволюция, а поведението на Русия, която не може да съперничи на ЕС и САЩ във военно и икономическо отношение, "постоянно се адаптира към ситуацията и уменията и способностите на противника", "точно като вирус или бактерия"
  Адмирации за контраразузнаването на Чехия.

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  секи 4ти км

  Е, ся... сайт я има я нема.
  Важното: контактът успе да се включи в дискусия :)

  До коментар [#29] от "Иван К":
  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  "Аз имам акаунт в един руски сайт за продажба на финансови софтуерни продукти."

  Как може да има руски сайт за продажба на софтуерни продукти, като Русия не защитава никакви авторски права и никой не плаща

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Латвия, Чехия, България...
  Анализ:

  http://www.mediapool.bg/riskovete-i-shtetite-ot-ruskata-propagandna-agresiya-sreshtu-bulgaria-news271058.html

  Апропо, пак от mediapool:
  до 2025 Казахстан се отказва от Кирилицата в полза на Латиница.

 97. 97 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  за да се уточни, че "е очевидно, че ЕС и НАТО са изправени пред руска хибридна кампания."
  ...............
  Хехе, добро утро.
  Каталуня, Брекзит, Франскзит, тия сега се светват.
  А лидерът на най-силната полит сила в Чехия е назначен от КГБ милионер.
  Андрей Бабиш:
  " in 1985 he was appointed as the organisation's representative in Morocco.[15][14] Whilst working for Petrimex he also became a Communist Party member in 1980.[14] In addition to accusations that he was a "powerful agent" for the Czechoslovak secret state security service, StB, during the Communist era, he also has been accused of being a KGB officer in those years."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi %C5%A1

  nemo malus felix, minime corruptor.
 98. 98 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  /.../Как може да има руски сайт за продажба на софтуерни продукти, като Русия не защитава никакви авторски права и никой не плаща
  —цитат от коментар 95 на dnevnikar


  Това е изказване за когато се думка мастика в пластмасови чашки пред мини маркета. А иначе в реалния свят авторските права в Русия траят 70 години https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_law_of_the_Russian_Federation и Русия е член на съответната международна организация https://en.wikipedia.org/wiki/WIPO_Copyright_Treaty

 99. 99 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#79] от "rumata":Стоянов, Раковски и Стамболов са "нова" история??? :)Трольо, бежанци да ти сменят опорките, че смях
  —цитат от коментар 91 на Noal


  Точно ти ли ще ми говориш за БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!? Или ще ми определяш ПРОИЗХОДА!! Ти,.. дето НЕ МОЖЕШ и да пишеш на български!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK