Испания отсъства, монархията е зло, Европа се проваля - какво пише в каталунските учебници

"Каталунските страни" - Каталуня, Валенсия и Балеарските острови - са земи, където се говори каталунският език с няколко диалекта и които са били на подчинение на "каталунско-арагонската корона", някога включвала и Андора, пише вдясно от картата. В учебника се обяснява и че те днес са поделени между "испанската държава", "френската държава" и Андора.

© Twitter @AlbanoDante76

"Каталунските страни" - Каталуня, Валенсия и Балеарските острови - са земи, където се говори каталунският език с няколко диалекта и които са били на подчинение на "каталунско-арагонската корона", някога включвала и Андора, пише вдясно от картата. В учебника се обяснява и че те днес са поделени между "испанската държава", "френската държава" и Андора.Думата "Испания" рядко се появява; когато се споменава, става дума за "монархията", която е зло; а Европейският съюз е "провален" проект, от който може би е добре да се излезе. Каталуня пък изглежда като независима държава - или поне такава, която скоро ще стане независима.


Това е част от картината на каталунския учебен процес, обрисувана в доклад на каталунския учителски синдикат "Действие за подобряване на основното образование" (AMES). Текстът, достъпен онлайн, се основава на учебниците по обществени науки за 5-и и 6-и клас на седемте водещи издателства, печатащи учебници в Каталуня. Оценката за две нива на основното образование първоначално беше публикувана през май, но отново стана предмет на дискусия след референдума, при който множество младежи по улиците крещяха "Вън Испания". Според вестник А Бе Се в края на октомври ще се публикува още един доклад, който ще обхваща предходните три години от образованието. Изданието пише, че разполага с черновата му.


Географията и историята са две области, в които каталунската образователна система силно се е възползвала от все по-голямата си автономия от Мадрид в последните 20 години. Учениците, ползвали въпросните учебници, вероятно рядко са се натъквали на думата "Испания" в часовете по обществени науки. Тя отсъства и се заменя от "испанска империя", която обаче е различна от съвременната държава, защото ползва думата hispánico (с испанска същност, обхващащ "испаноезичната цивилизация") вместо español ("испански").


Крайности
От 1983 г. в Каталуня всичко се учи на каталунски освен предметите, при които това е невъзможно - например езиците (испански и английски и др.), пише в. "Ел мундо". Отвъд вестникарските заглавия това не е дефинирано правно, но на практика е част от Закона за образованието, изготвен в Барселона, е отговор на потискането на каталунската идентичност по времето на Франсиско Франко. В неговия чл. 20 с думата vehículo (част от израза lengua vehicular, грубо преводимо с друга чуждица, "лингва франка") се обозначава фактът, че каталунският трябва да е езикът, на който да се осъществява образователният процес.


През 1990 г. националистическата коалиция "Конверженсия и Унио" (на известния националист Жорди Пужол и бившия премиер Артур Мас, свикал референдума през 2014 г.) призовава в идеологическата си програма да се създаде "национално каталунско чувство у учители, родители и ученици." Към средата на същото десетилетие в повечето училища - същите, в които за три години се проведоха два референдума за независимост - се говори изцяло на каталунски.


Образованието се превръща в културна битка. Организацията "Каталунско гражданско съжителство" предупреждава, че бъдещият "елит ще говори каталунски" и че стимулите в образованието са за онези, които се справят добре с него. Според нея това донякъде обяснява данните от теста PISA 2015 г. за Каталуня: те сочат, че в Каталуня говорещите испански ученици се справят много по-зле от говорещите каталунски. "Значи ли това, че децата, за които майчиният език е кастилски (испански), са по-тъпи от другите? И съответно каталунците като цяло два пъти по-умни ли са от останалите испанци" пита журналистът Кико Алседо в анализ за в. "Ел мундо". "Проблемът е, че и едните, и другите, учат на един-единствен език - каталунски", отговаря Мерсе Виярубас, преподавател, лингвист и специалист по двуезичността.


"Нагаждането" на учебниците, което синдикатът твърди, че се е случило, обаче не е незаконна прищявка на каталунските националисти - от 2002 г. контролът върху съдържанието им е частично прехвърлен на централните власти в автономните области.


"Изчезването на Испания"


Докладът на синдиката, представляващ над 300 преподаватели в Каталуня, предимно от държавни училища, започва с анализ на 14 учебника по предмета "Познания за средата" за 5-и и 6-и клас. В много от тях пише, че Каталуня винаги е била нация, критикувала монархията и държавното устройство. Впоследствие решили да разширят обхвата на проучването, добавяйки учебници от средното образование.


Синдикатът предупреждава, че в учебниците се наблюдава "почти пълно изчезване на думата "Испания", представена като "испанска империя", "испанска монархия" и "многонационална държава". От 114 страници в един от учебниците по история само 28 са посветени на Испания - около 7.7%. Останалата част е за историята на Европа, еволюцията на идеите, архитектурата и скулптурата.

В предстоящ доклад на AMES, който ще излезе през ноември и откъси от който са показани на испански медии, се разказва: "В скулптурата и в живописта ренесансовите новости се внасят от чужди художници (кастилски, италиански и фламандски."


"Това, което виждаме сега на площадите и по улиците на Каталуня, не се изгражда за 2 или 3 години", казва за А Бе Се Антонио Химено, председател на профсъюза. "Знаехме, че от 1990 г. Каталуня си беше поставила за цел да се отдели емоционално от Испания, атакувайки езика, културата и институциите ѝ." Важен елемент според него е "непознаването на кастилския (испанския) и литературата. Не знаят кой е Дон Кихот".


"Тези на определени политически партии"


На историческите карти и текстовете под и около тях рядко се споменават и "испански" топоними - там пише "Кастиля и короната на Арагон", а говорейки за монархията, се случва да я определят като "лоша". Децата учат за идеята, че "Испания не е нация, а съвкупност от нации". Не се говори за имената на 16-те провинции, формиращи Испания, а се уточнява, че Каталуня функционира на ниво общини, които се самоуправляват, освен ако парламентът в Барселона не реши друго.

Учебниците създават и идеята, че "желанието за независимост е много често срещано" - виждат се карти на Европа, на които са оцветени региони с процент от населението, желаещ независимост, без да се уточнява дали процентът е голям или малък. Освен това "им показват и Валенсия и Балеарските острови, за да създадат идеята, че всички "каталунски страни" (територията на трите общности) би искала да е независима", пише А Бе Се.


ЕС, обратно, се е "провалил в политическото и в икономическото" и не е признал Косово. Проблемите му са "много сериозни" и "за да се справи човек с кризата, е най-добре да излезе от него", пише според А Бе Се в доклада, който предстои да излезе в края на месеца или в началото на ноември.


Учениците също така имат възможност да коментират текст "колко лошо са се държали испанските войници, отишли в Каталуня, за да защитават границите ѝ от французите". В много от учебниците авторите на доклада откриват "идеологически тези, които защитават само определени политически партии, които го правят, макар това да не е напълно конституционно съобразно".


Освен за испанската монархия много рядко се говори за конституцията, правителството на Испания и държавни структури и много други, "за да подпомогнат каталунските ученици да не придобият испанска идентичност, т.е. да не се чувстват испанци, а само каталунци", отбелязва AMES в доклада. Не се изтъква, че конституцията има преимущество пред каталунското законодателство.


"Някои области се чувстват като нации"


Текстът на AMES по обективни причини не може да изложи цялото съдържание на учебниците (а и няма защо да го прави), но дава редица примери в подкрепа на твърденията. Говори се за "каталунско-арагонска корона" през Средновековието (вместо само за арагонска, както се е наричала), съществувала самостоятелно до обединението с Кастиля. В същия учебник Каталуня е представена като независимо кралство по време, когато е била част от Арагон. За Карл V, известен в Испания като Карлос I Испански и V Германски, се използва името "Карлос I Кастилски и Каталунско-арагонски", което официалната каталунска историография не използва.

Римляните пък са окупирали Каталуня по време на експанзията си: "Римляните влизат в каталунска територия през 218 г. пр. Хр. и я окупират малко по малко. От I в. пр. Хр. цялата каталунска територия е романизирана", пише в един от учебниците на издателство "Барканова".


В друг се казва: "Някои автономни области на Испания като Каталуня или Страната на баските се чувстват нации. Нация е общност от хора с история, култура и общ език, които имат волята да се организират и да имат собствени институции." С известна ирония AMES отбелязва, че испанският също "се говори от почти всички обитатели" на каталунската общност.


Освен това решение на Конституционния съд от 2006 г. "създава негативна ситуация" в каталунското общество. В друг учебник е показан плакат, на който се вижда знамето на "Каталуня в Европейския съюз" - АМЕS определя изображението като "тенденциозно, тъй като Каталуня е в ЕС, защото е част от Испания".


"Нищо няма да променяме, индоктринирането е лъжа"


Жуанлу де Паолис, представител на каталунските образователни власти, отхвърли идеята, че съществува "индоктриниране" и че местните институции няма да правят "програма за ревизия" за случващото се в каталунските класни стаи.


Междувременно в разгара на кризата каталунски училища свикваха протести в защита на позицията на Барселона - например за освобождаването на активистите Жорди Санчес и Жорди Кушарт. В някои училища имаше призиви за всеобщо участие в протестите. Преподаватели, които са противници на независимостта многократно разказваха за обидите и дискриминацията от страна на другите си колеги. Според депутата от Валенсия Тони Канто от възникналата в Каталуня партия "Граждани" в някои училища на децата, които не са участвали в протестите, са им били дадени по-големи домашни.


В 12-минутна реч пред конгреса Канто говори за случаи, в които на ученици е дадена възможност да цапат испанското знаме, а испаноезични ученици биват обиждани. "Изглежда ли ви нормално да се изпращат писма до родители, за да се разрешава учениците да ходят на демонстрации и да изпускат часове", попита той в парламента, обръщайки се към присъстващия министър на образованието и правителствен говорител Иниго Мендес де Виго. Според него този сценарий в момента се насърчава в други две области, които за националистите са част от "Паисос каталанс" - Валенсия и Балеарските острови.


Вестник "Ла гасета" пък публикува "сецесионистки албум" със символи на независимост в каталунски училища. На една от снимките на двора на училище в Ла Гарига, в провинция Барселона, учениците, излизащи от сградата, се сблъскват с надписа "Алберт Ривера трябва да умре" - Ривера е лидерът на партията "Граждани", основана в Каталуня, но спечелила четвъртия най-добър резултат на изборите миналия декември. "Гражданите" често се обявяват срещу политическата пропаганда сред учениците, макар според Народната партия на премиера Рахой всъщност да са спирачка срещу действията на Мадрид.


Срещу използването на образованието за политическо агитиране след референдума се обяви и синдикатът AMES, който разпространи писмо от преподаватели от Автономния университет в Барселона, призовали ръководството да избегне заемане на публични позиции и да не отхвърля съдебни решения като това за арестуване на каталунски активисти, тъй като е институция, а не политическа партия. Съвсем наскоро AMES изготви и нов списък със случаи на политическа пропаганда сред децата не само в Барселона, а и на Балеарските острови - например епизоди, в които деца в Жирона и Барселона биват подтиквани да крещят "Независимост!" или "Да живее независимостта!"Как реагира Испания


През август, няколко месеца след публикувания доклад, испанските централни власти първоначално поискаха да изготвят "подробен доклад", за да се докаже дали някои каталунски учебници "нарушават действащата норма". Тогава Де Виго каза, че макар надзорът на учебниците да е в ръцете на "автономните области", министерсвото в Мадрид има "субсидиарна" роля, ако съответната област не си е свършила работата. Той показа готовност да помисли за "законови" мерки, но те така и не последваха.


След това Конгресът с мнозинство отхвърли инициативите на депутати, които искаха спешни мерки в каталунското образование - политиците казаха, че имат доверие на местните образователни власти и на националната образователна инспекция. "Редица централни правителства не приемат ясна позиция за индоктринирането в Каталуня. Много пъти натежават политическите им интереси в Мадрид и подкрепата на националистите в Мадрид над решаването на проблем в Каталуня", казва Хесус Санс от Каталунската гражданска платформа, цитиран от "Ла гасета".


Групата на управляващата Народна партия същевременно предложи законопроект, който дава повече възможности за контрол на националната инспекция в някои сегменти от образованието като съдържанието на учебниците, учебните програми и превенция на индоктринирането.


Вероятно темата ще се върне в дневния ред на испанските власти, след като те поеха контрола над Каталуня пряко в събота сутринта. Депутати в Мадрид вече отправиха обвинения към Мариано Рахой, че през близо шестте години, в които управлява, системно е пренебрегвал факторите, създали възхода на национализма в Каталуня, и е бил твърде толерантен към своеволията във всички сфери на живота.


Според изданието InfoLibre случващото се в образователната система на Каталуня отваря позабравен дебат - за цензурата по време на режима на Франко, който на фона на обвиненията към управляващите в Мадрид във "фашизъм" може би ще е добре да се разгърне докрай. Близо четири десетилетия след края на режима махалото просто се завъртя на другата страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Всичко започва от образованието, това са го знаели и нашите възрожденци - учители и национал революционери.

 2. 2 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Още от малки промиват мозъците на децата... Същински ислямски радикали. Някои хора в Каталуня живеят все-още в миналото, с генерал Франко и носят червени знамена със сърп и чук.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Статията е образец на комунистическа пропаганда от едно позабравено,(дали обаче?),минало! Не е преведен и издаден на български целият учебник,а се цитират само две-три подбрани изречения от него. Останалото са дълги преразкази и внушения,последвани от "критика" въз основа на същите преразкази и внушения.
  Така навремето комунистическите философи,"критикуваха" Фройд или Ницше например.

  П.П.

  Да не говорим,че по въпросите на Историята е невъзможно да се постигне само една истина! Единствено е възможно единодушно признаване на (повечето) исторически факти.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Не знаят кой е Дон Кихот де ла Манча и не са чули за Мигел де Сервантес?

  Какво да коментираме?

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пусти каталунци?! Човек може да си помисли че агитпроп-а към государството в Кремъл им пише учебницие

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  Голяма прилика със македонската "историческа" наука...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  "Нагаждането" на учебниците, което синдикатът твърди, че се е случило, обаче не е незаконна прищявка на каталунските националисти: от 2002 г. контролът върху съдържанието им е частично прехвърлен на централните власти в автономните области.
  .....
  През август, няколко месеца след публикувания доклад, испанските централни власти първоначално поискаха да изготвят "подробен доклад", за да се докаже дали някои каталунски учебници "нарушават действащата норма".
  =================

  Мдам.
  Де го Иван, който се тръшка, че Рахой с другаре биле голЕмата работа?

  От 2002 в Каталуня получават възможността.
  Рахой е от 2011 - за десет години процесът е набрал скорост и е бил със сигурност явен.
  До 2017, т.е. пет години, Рахойчо си "управлява" безметежно, докато в средата на годината го стреснали с доклад.

  И после - напред с рогите. Срещу влака, който са изпуснали ...
  Как беше оная за зелника, а?

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  Статията е образец на комунистическа пропаганда от едно позабравено,(дали обаче?),минало! Не е преведен и издаден на български целият учебник,а се цитират само две-три подбрани изречения от него. Останалото са дълги преразкази и внушения,последвани от "критика" въз основа на същите преразкази и внушения.Така навремето комунистическите философи,"критикуваха" Фройд или Ницше например.П.П.Да не говорим,че по въпросите на Историята е невъзможно да се постигне само една истина! Единствено е възможно единодушно признаване на (повечето) исторически факти.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  и са го забелязали това точно сега .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Още от малки промиват мозъците на децата... Същински ислямски радикали. Някои хора в Каталуня живеят все-още в миналото, с генерал Франко и носят червени знамена със сърп и чук.
  —цитат от коментар 2 на libertariansky  До коментар [#2] от "libertariansky":

  В Гърция също редовно има шепа анархистки откачалки,които "протестират" с червени знамена със сърп и чук! Е и,какво от това? Те са буквално само шепа хора,които не само нямат никаква власт,но дори и минимално влияние върху политическият живот. Също като в Каталуния.

  П.П.

  И въпреки тия побъркани анархисти,Гърция си остава верен член на Е.С.,НАТО и един от най-верните съюзници на САЩ. Доказателството е разположените американски ядрени ракети на гръцка територия.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Весело

  Голяма прилика със македонската "историческа" наука...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf1

  А вие какво друго очаквате?
  Технологията е една. И е изпробвана, изпедепцана и доказана от векове!

 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ясно. Каталунците са богоизбран, небесен народ. Всички останали- ЕС, Испания, Сащ и други не са.
  Това е положението. Не случайно зваздата на днамето им е зваздата на ......Куба....... техния пример ........Куба. Анархосоциализъм, ама за чуждите туристи........... капитализъм- да си плащат по високите цени и да идват. Само още Каталунска черква не виждам, но сигурно е в процес на създаване. Сигурно Колумб ще излезе наполовина каталунец. Аз бих ги оставил да фалират и зимата , като свършат доставките на храна от империалистическа Испания и империалистическа Франция............ да ядат национализъм.

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Статията е образец на комунистическа пропаганда от едно позабравено,(дали обаче?),минало! Не е преведен и издаден на български целият учебник,а се цитират само две-три подбрани изречения от него. Останалото са дълги преразкази и внушения,последвани от "критика" въз основа на същите преразкази и внушения.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Цялата статия е базирана на подбрани и "правилни" туитове от Twitter.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Весело

  Не знаят кой е Дон Кихот де ла Манча и не са чули за Мигел де Сервантес?Какво да коментираме?Жалка история.
  —цитат от коментар 4 на Wornoxmaniak

  Мдам. Прав си.
  Като "Митът "Батак" ...

 14. 14 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всичко започва от образованието, това са го знаели и нашите възрожденци - учители и национал революционери.
  —цитат от коментар 1 на Тsonkooo


  Но го знаят и евролиберасите, не случайно измислиха "османско присъствие" , скриха националните ни герои Кочо Чистеменски и Балканджи Йово......

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Но го знаят и евролиберасите, не случайно измислиха "османско присъствие" , скриха националните ни герои Кочо Чистеменски и Балканджи Йово......
  —цитат от коментар 14 на rootless

  И Вазов и Ботев много утежнявали материала, та можело и без тях ...

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Но го знаят и евролиберасите,...
  —цитат от коментар 14 на rootless


  Ненапразно си затварят очите за украинизацията на малцинствата в Украйна, чрез новия закон за образованието.

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 999 Весело

  Статията е образец на комунистическа пропаганда от едно позабравено,(дали обаче?),минало! Не е преведен и издаден на български целият учебник,а се цитират само две-три подбрани изречения от него. Останалото са дълги преразкази и внушения,последвани от "критика" въз основа на същите преразкази и внушения.Така навремето комунистическите философи,"критикуваха" Фройд или Ницше например.П.П.Да не говорим,че по въпросите на Историята е невъзможно да се постигне само една истина! Единствено е възможно единодушно признаване на (повечето) исторически факти.
  —цитат от коментар 3 на deaf

  Бая си се предозирал - искаш в една статия да ти преведат и публикуват целия учебник ли?
  Това си е съвсем издържан анализ с една камара примери за евентуално преиначаване на исторически факти, цитати от учебниците и анализ на тенденциите и случващото се в образованието.
  Ако не си съгласен с написаното, посочи конкретно с кое и защо (няма гаранция, че е 100% вярно), но твоето е изхвърляне тотално в другата крайност.
  Аз примерно напълно вярвам, че национализмът им в Каталуня води до изкривявания,политизиране, пропаганда и аномалии в образованието, без да твърдя, че Мадрид е винаги прав и коректен.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Македонска работа...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Твърдението на някои форумни професори, че видиш ли, каталунските националисти са комунисти, заради това че са републиканци и мразят Франко, който ги е тероризирал, е толкова лишено от логика и достойно за съжаление, особено на фона на икономическото благосъстояние на Каталония и туристическия им бизнес, че изпращането на подобни екземпляри в детската градина е наложително, тъй като единствено там биха получили експертна помощ, съответваща на умственото им положение, за съжаление.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  До коментар [#17] от "virtual brain":
  Влизате в излишен и предварително загубен спор, вкарвайте го сам в детайлите.

  Няма смисъл. Технологията е ясна и добре известна. И затова са достатъчно един-два характерни примера, за да лъсне.
  Както по известния лаф: Ако ходи като патка и кряка като патка - явно става дума точно за патка!
  И няма никакъв смисъл да се занимаваме с някое отделно нейно перо, "дебатирайки" дали е патка ...

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#14] от "rootless":

  И с това заглавие "Под игото" на Вазов, дето не може да се промени, или "да гледам турчин как бесней над бащино ми огнище" на Ботев.

 22. 22 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Явно че учебниците са писани от левеещи е*алници вечно алчни за власт.
  За тях незвисимостта е само способ за за затвърдяване на властта им. Вижте животинската физиономия на Ориел Жункерас - за какво ви говори ??
  А хилядите в Барселона искащи независимост ?? - индоктринирани идиоти , които не знаят какво означава Свобода - да идат да попитат за това хората от Дагестан , Ингушетия , Чечения , Татарстан , Башкортостан , Удмуртия , Чувашия , ........ , където само като чуят за руснаци и започва да им се повръща

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 999 Весело

  Близо четири десетилетия след края на режима махалото просто се завъртя на другата страна. - цитат на заключението от статията.
  То почти винаги и във всичко в природата е така, не само в политическото и обществено развитие. Изкуството е в това, така да се управлява, че да се противодейства и избягват навреме крайностите, за да не изхвърчи и да се потроши махалото. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Навсякъде по света историците лъжат и то много. Дори има държави в които е забранено със закон да се оспорва дадено историческо твърдение. Имам предвид не само държави като Северна Корея,а и демократични и цивилизовани, например Австрия.

 25. 25 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

  Интересно как оценките на семплия ти коментар за 30 секунди стана от -4 +0, на -4 +8... Може би не си ти, може би някой друг е ботствал, но който и да е, е един много, много жалък човек без работа и добра перспектива. :)))

 26. 26 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hutya Puylo":

  Ботстването с оценките на коментарите го спряха отдавна като направиха оценяването възможно само след регистрация. С новия (куц) дизайн предполагам, че е още по-защитено.
  Та по-добре не се излагайте с коментиране на оценките на коментарите (винаги ми е смешно, като го прави някой). Аз коментирам съдържанието на коментарите, все тая дали е с двеста минуса или плюса. Отделно, че тия оценки са резултат на една шепа регистрирани потребители, което в най-добрият случай ги прави индикатор за нагласите на редовните регистрирани потребители.

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":Интересно как оценките на семплия ти коментар за 30 секунди стана от -4 +0, на -4 +8... Може би не си ти, може би някой друг е ботствал, но който и да е, е един много, много жалък човек без работа и добра перспектива. :)))
  —цитат от коментар 25 на Hutya Puylo


  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Мадрид отдавна е изтървал юздите. Сега само отчита резултата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Ами щом мразят испанците, монархията и франкизма /което е верно/, да стават независими. Насила хубост не става. Защо трябва да живеят в една държава. Излиза, че каталунците се борят за свобода, а испанците - за пари и грабеж.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#17] от "virtual brain":

  Цитат от поста ти:

  "...евентуално,(!?),преиначаване на исторически факти."

  Къде прочете преиначени факти в този каталунски учебник?! Че Испания е империя? Еми това е факт. Или че Римската империя окупирала Каталуния. Това също е факт. Няма никъде преиначен факт от тези изречения,които са ни цитирани.
  Да напомня пак - факти и истини са две съвсем различни неща!
  Не може и не трябва да се оспорва и определението в учебника за днешният Е.С. като за "провален проект" защото е факт! Много хора изглежда не разбират,че напускането на Британия е страшен удар върху Е.С.,за което е отговорен Брюксел,който обаче е под властта на Германия! Швейцария и Исландия се отказаха да влизат в Е.С. Вишеградци на практика водят собствена политика. Малоумната Меркел пък говори за Е.С. на "две скорости",което на ясен език означава,че той се е провалил. Реално днес в света има само две Свръх-сили - САЩ и Китай. Като Щатите ще станат още по-силни след практическото присъединяване на Британия към тях.

 30. 30 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Каталунците са народ, намиращ се под чужда монархическа власт. Естествено е да не я уважават.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  [quote#13:"xm..."][/quote]
  "...Мдам. Прав си.
  Като "Митът "Батак" ..."

  аз съм за истината. Дори и да боли.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Аз също искам някои неща да се коригират в България, и в учебниците.
  Да се забрани със закон понятието "турско робство", и да се замести с "соманско владичество", и на всички тъпи журналя и русофили да се набие в канчетата, че в България няма "турци", а има мюсюлмани.
  за сведение на неграмотните журналя - държавата Турция се появява едва през 1923г., дотогава се води Османска империя, със столица Константинопол. Турците са били една от народностите в Османската империя.
  На 3 март 1878г. няма никакво освобождение, а тогава е подписан прелиминарния договор за спиране на войната между Русия и османската империя

 33. 33 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 999 Любопитно

  До коментар [#29] от "deaf":

  Добре де, нека да не е преиначаване, а да е тенденциозно манипулативно едностранно интерпретиране на исторически факти. Цялата статия е за това.
  За проваления ЕС не ми се отваря безсмислена дискусия, защото знам, че няма да стигнем до никъде. Но да те питам в тоя контекст - ЕС се бил провалил и защото не признал Косово, вярно ли? Я кажи за Косово тогава, кой крив, кой прав и коя е империята там, ако я има.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 34. 34 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да се забрани със закон понятието "турско робство", и да се замести с "соманско владичество", и на всички тъпи журналя и русофили да се набие в канчетата, че в България няма "турци", а има мюсюлмани.
  —цитат от коментар 32 на historama


  Що не кажеш на турчин че не е турчин а мюсулманин ?
  Турчин е етнос, не вяра, има и доста турци атеисти у нас.
  А дали е робство или владичество.... ти няма как да знаеш, много си млад, Вазов знае и го е написал ясно и точно - ИГО!

 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":
  Много точно казано. Има доста лъжи и полуистини, които трябва да се изчистят.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  "...Или че Римската империя окупирала Каталуния. Това също е факт. ..."
  Много е тъжно когато в някакви училища се преподават неща, за които никой в света не е чувал.
  Аз също си спомням как във ВИНС Варна 2 семестъра учех едни невероятни тъпни, "История на БКП". Дори съм се явявам на поправителен изпит. И сега се оказва, че всичко е било изсмукано от пръстите. Имало е научни степени, научни конференции, диспути. горе-долу като македонската история, даже и по-зле.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#13:"xm..."]
  —цитат от коментар 31 на historama
  "...Мдам. Прав си.Като "Митът "Батак" ..."аз съм за истината. Дори и да боли.[/quote]

  помаци?

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#33] от "virtual brain":

  Уффф!
  За трети път го казвам - факти и истини са две съвсем различни неща!
  Факт е,че Испания например,е била империя. Но ИСТИНАТА за каталунците е,че тя е била потисническа за тях империя. Докато испанците имат ДРУГА,СВОЯ истина за империята,като за едва ли не доброволно обединени народи в нея,живеещи щастливо.

  Защо в дискусията за бъдещето на Е.С. да не можем да стигнем до никъде?!?!?! Та то точно това е спешно нужно на Е.С. - слагане всички карти на масата и взимане на решение какво да се прави! Вместо това Е.С. седи и си чеше "макарите"! А решението е едно и лесно изпълнимо - създаване на Европейски сенат,(като този в САЩ),където регионите като този в Каталуния,да имат свои сенатори,които да защитават техните интереси. Въпрос,защо Е.С. не го направи досега?!

  Косово е съвсем друга бира. Той беше неизбежно да се отдели от Сърбия и стане независима държава. Само някои държави от Е.С. не са признали Косово. В това няма нищо страшно и непреодолимо...

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":
  Сам си противоречиш.
  Турци няма, иначе са били една от народностите, (или етносите?), ама пък кои са тогава тия, на които е кръстена Османската империя?

  И какво "владичество" ви патило?
  Вазов пише "Под Игото", а не под "Владичеството".
  В народните песни се пее ...
  Вие по-добре от него, който е живял тогава, или от народа, който си е изливал душата в песните ли знаете?
  Вие по-добре от тези, които са написали Търновската конституция ли знаете?
  Защото за да запишат изрично "61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
  Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория."
  Това от къде им е хрумнало, мислите? Защото са гледали към Европа или защото току-що са се откъснали от такава действителност?

  Това, че било "срам" да си кажем "робство", го измислиха културтрегерите на хранилка, та да си пробутат "версията" и така да променят народната памет.
  Пък един пост по-преди ще ми разправяте, че сте бил за истината, дори когато боляла!
  Ми ей ви я истината - че хората тогава говорят за робство!
  Боли? Боли!
  Но е достойно това, което са направили дедите ни - да си го кажат и гордо да заявят, че това за нас е недопустимо и противно на законите, по които живеем!

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  [quote#34:"rootless"][/quote]
  "...Що не кажеш на турчин че не е турчин а мюсулманин ?
  Турчин е етнос, не вяра, има и доста турци атеисти у нас.
  А дали е робство или владичество.... ти няма как да знаеш, много си млад, Вазов знае и го е написал ясно и точно - ИГО!..."

  още един т....к
  Пич, тези хора къде са родени бе? В България или в република Турция? Или ще кажеш, че България е окупирала изконни турски земи? (разградско, хасковско, кърджалийско)
  Аз съм го казвал на т. нар. "турци" мюсюлмани. Мога да ти кажа че са го приемали съвсем нормално.
  ИГО означава хомот, набий си го в кухото канче!

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Аз също искам някои неща да се коригират в България, и в учебниците. ...и на всички тъпи журналя и русофили да се набие в канчетата, че в България няма "турци", а има мюсюлмани.за сведение на неграмотните журналя - държавата Турция се появява едва през 1923г., ....
  —цитат от коментар 32 на historama

  На това бих искал да се спра отделно.

  Ти промит ли си, пропагандатор ли си или се мЕткаш безсвястно едно към гьотере?

  Точно "мюсюлманин=турчин" е пропагандата, с която Турция и Дианета вкарват в мрежата си не само "българските турци", но посегнаха и на помаците. А за циганите да не говорим! Че за тях е и престижно да избягат в друг етнос.

  Боже, до кога революционерстващи самооблащенци като вас, чули-недочули, видяли-недовидяли, с "познания" от талавизуръ и уики-то, но с огромен хъс, че светът започва от тях, ще се мЕткат да бърникат из най-фините части на социума!

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  А ето и буквара, по който малките каталанчета учат азбуката. Казва се "Буквар на независимостта".

  https://www.youtube.com/watch?v=L8mGxSIQ4L8

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#34:"rootless"]
  —цитат от коментар 40 на historama
  "...Що не кажеш на турчин че не е турчин а мюсулманин ?Турчин е етнос, не вяра, има и доста турци атеисти у нас.А дали е робство или владичество.... ти няма как да знаеш, много си млад, Вазов знае и го е написал ясно и точно - ИГО!..."още един т....кПич, тези хора къде са родени бе? В България или в република Турция? Или ще кажеш, че България е окупирала изконни турски земи? (разградско, хасковско, кърджалийско)Аз съм го казвал на т. нар. "турци" мюсюлмани. Мога да ти кажа че са го приемали съвсем нормално.ИГО означава хомот, набий си го в кухото канче![/quote]

  Един турчин е турчин независимо дали е роден в България, Турция или на Хаваите! Както и ние сме си били българи, макар земите ни да са били поробени от турската държава, и както и днес има българи родени в Турция или други държави.
  Етнос е различно от гражданство, както и от религия.

 44. 44 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ама разбира се, че е така, всичко зависи от учебните програми! Когато има национални учебници, особено по история, има национално единство, когато има регионални учебници, има сепаратизъм. Това отдавна са го разбрали французите и затова в тяхната Каталония около град Перпинян няма сепаратизъм! Единственият официален език е френски там и се учи по френски учебници! През 1946 г. в Пиринско пускат югославски учители да учат местните българи, че са македонци, но ги гонят 1948 след проблемите между Тито и Сталин. Как мислите, ако ги бяха оставили още 20 години поне, нямаше ли сега повечето българи в Благоевград, Банско и Разлог да ви казват, че са македонци?! В Квебек същата работа, до 60-е години на 20 век всички са се чувствали франкоканадци, а сега кебекуа! След 2 дни в монреалска детска градина, детето на мой приятел започнало да си пее на френски аз съм малък кебекуа! Представяте ли си?! Ей така се промиват мозъци! Каталонските учебници са като македонските, пълни с митология. По римско време не е съществула дори думата Каталония, да не говорим за каталонска идентичност. По време на войната за испанското наследство, 1701-1713, две династии се борят за испанския престо, един австрийски Хабсбург - Карлос Трети и един френски Бурбон и внук на Луи XIV - Филип Пети, а тези тикви пишат, че Карлос Трети бил техен крал, защото те го били поддържали. Ама те и в Сарагоса са го поддържали. Но, има ли смисъл да продължавам, вие сами виждате какво става. Затова французите още по времето на Луи XIV забраняват каталонският език през 1659, а след Френската революция правят единна образователна система на френски език. Е идете сега в Перпинян, Френска Каталония и чакайте на улицата да ви говорят на каталонски и сепаратисти да ви говорят, че Перпинян не е Франция.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Весело

  Македонска работа...
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  По-зле са. В "Нова история на Каталуния" се говори даже за отделна каталанска раса, различна от останалите. Дори и македонците не си позволяват подобно нещо.

  http://www.libertaddigital.com/espana/2014-07-05/la-nueva-historia-del-mundo-de-la-raza-catalana-y-lo-quixot-de-la-plana-1276523132/

  Ето ти и накратко каталунската история, "от началото на света", разказана от каталунски активист, направо лягам от смях:

  https://www.youtube.com/watch?v=T2l9rGO7eu4

  А ето и сайта, където е качена цялата каталунска история, на каталунски:
  https://www.inh.cat/

  Тея са много, ама много зле.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#44:"andreas_hofer"][/quote]
  Това ми напомня СССР, нямало руснаци и литовци , имало Съветски граждани......
  Опитите за испанизация на Каталуня са безполезни, както са се оказали безполезни опитите да ни потурчват, погърчват или позападнячват, кръвта не е вода, каталунеца си е каталунец! Франко не е успял да ги изпанизира с целия му репресивен апарат, та рахойчо ли ще успее?

 47. 47 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#44:"andreas_hofer"]
  —цитат от коментар 46 на rootless
  Това ми напомня СССР, нямало руснаци и литовци , имало Съветски граждани......Опитите за испанизация на Каталуня са безполезни, както са се оказали безполезни опитите да ни потурчват, погърчват или позападнячват, кръвта не е вода, каталунеца си е каталунец! Франко не е успял да ги изпанизира с целия му репресивен апарат, та рахойчо ли ще успее? [/quote]

  Каталонците са най-старият народ, те заедно с македонците са убили динозаврите и за изтласкали после кроманьонците на север към Франция, нали? Даже има няколко договора за каталонско-македонска дружба и 1 за каталонско-шумерска дружба от 236 век преди Христа, който доказва това, нали? Луно, луно, земьо каталонска и за тебе ли ке се тепаме и кръв ке лееме?
  В Европа има различни раси - бяла, каталонска, македонска, нали? ХА ХА ХА ХА ХА

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  русофилчетата обичат да са роби, за да я има русията да ги освобождава. И да се кланят на пияните алкаши.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hutya Puylo":

  Това го мога само аз като вляза в 77-те си профила и ги цъкам един по един когато не ме мързи. Вълшебство. Оскар Уайлд, така да се каже. Много малко коментатори като теб схващат, че нещо не е наред.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 51. 51 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Тези циганьори са същите тъпанари като БЮРМ-ците. Едно към едно "изкуствен интелект".

  Мома, връщай 12 и 12А!
 52. 52 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#43] от "rootless":

  Разбрахме за турците, ама сподели сега ти застъпваш ли се за тяхното право да учат на майчин език в училищата и какво мислиш за учебници, където България е представена като окупатор на родните им земи. Готвиш ли се да подкрепиш свободата им на самоопределяне или подрепяш само правото на каталунците.

 53. 53 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "rootless": Разбрахме за турците, ама сподели сега ти застъпваш ли се за тяхното право да учат на майчин език в училищата и какво мислиш за учебници, където България е представена като окупатор на родните им земи. Готвиш ли се да подкрепиш свободата им на самоопределяне или подрепяш само правото на каталунците.
  —цитат от коментар 52 на ywu53306982


  Все ми е едно на какъв език и какво учат.За съжаление са навсякъде из страната, но ако можеше някак да се съберат примерно в Странджа с удоволствие бих опънал бодливата тел около тях.

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ха! Дядото на крал Фелипе бил барселонски граф! Щекотлива констелация....

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#2] от "libertariansky":

  То е видно,че не живеят просто в миналото,ами в измислено минсло.Където Арагон е бил част от Каталуния,например.Приличат на нашите братя оттатък Гюешево...

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Що се отнася до историята-интерпретации може да има,ама измисляне на факти е друго нещо...

 57. 57 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1226 Разстроено

  До коментар [#36] от "historama":

  историята на БКП е историята на България най вече след Първата световна

  гошо
 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hutya Puylo":

  Каталунските националисти не ги знам какви са,ама основните партии-радетели на отцепването са точно комунистически и левичарски.Пък за Франко и гражданската война-пак с комунисти и републиканци-те се бият на страната на републиканското комунистическо правителство.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#30] от "Стоян":

  Как ще е чужда,като Арагон(а те са точно историческа част от Арагон) е една от двете основни съставки на Испания?!

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#34] от "rootless":

  Иго не означава робство.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Факти и истини са различни?! Камунист,а?!

 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Каталунците да не са си взели съветници от Белград и МАНУ (македонската академия на науките)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#45] от "Cataluña es España":

  АаМакетата си позволяват.Даже първия човек е бил някой си Македон...

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#54] от "султана глаушева":

  Какво е констелация?

  klimentm
 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Ако можеше, щях да Ви сложа десет плюса. Напълно споделям мнението Ви. Дори считам, че трети март не може да бъде национален празник, защото прави поклон на чужда сила и не е обединителен за нацията а напротив, даже я разединява.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#64] от "klimentm":

  Нещо като "констипация" със сбъркан правопис.

 67. 67 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  Не ви ли писна тези робства и тиранства. Доста европейски народи попадат в определени периоди под чужда власт, но никой (поне на мене не ми е известно) не пише в учебниците си за робство и не прави поклони на освободители.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#36] от "historama":историята на БКП е историята на България най вече след Първата световна
  —цитат от коментар 57 на гошо


  Много си прав! Стига се до там че зарад вас и магариите ви забраняват дейноста на партиите!

  klimentm
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Любопитно

  Това да ви напомня на глупостите, с които КПСС и бивша Югославия пълнеха главите на хората живеещи в Македония?
  Не е ли това същата тактика, която приложиха на България за да я разделят и отслабят?
  А да си спомняте на кой му беше изгодно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Училищата в центъра на Барселона не работят. Извадили са децата навън, развяват червени знамена със сърп и чук и викат: "Да живее свободна Каталуня".

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Погледнете колко хора са се събрали за да кажат, че не желаят разделяне с Испания:

  http://www.bbc.com/news/world-europe-41794087

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Много от протестиращите твърдят, че желаят свалянето на Пучдемон и вкарването му в затвора!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Много от протестиращите твърдят, че желаят свалянето на Пучдемон и вкарването му в затвора!
  —цитат от коментар 72 на Храбър

  Много е вероятно да го вкарат. Водачите на баските са заточени на един остров до Африка, на който не каца самолет, нито има ферибот дотам. Само веднъж месечно карат близките им на свиждане с корабче.

 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Ако го съдят има голяма вероятност Пучдемон да отнесе присъда от 30 години.

  В неделя министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен каза пред местната телевизия, че сепаратисткият лидер може да получи закрила и убежище, които Испания трудно би могла да превъзмогне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мога да ви кажа, че на фона на това в което превърнаха Европа псевдо-демократите, Каталония е една от най-чисто етническите територии в Европа. Много правилно си постъпват хората. Разликата между каталонския и испанския май е нещо, като разликата между българския и сръбския.

  И да, наистина ЕС наистина е провален проект. Искам да ми каже някой какво позитивно е дал на обикновеният човек този ЕС?

  Влязох в ЕС - станах по умен ли, по богат ли станах, по-полезен ли станах, какво станах?

  Много често когато разговарям с хора и стане въпрос за ЕС, масово, хора които в началото са били обзети от всеобщата еуфория, завладяни от обещанията за "светло бъдеще", признат се, вече се чувстват излъгани и подлъгани и всъщност ЕС не е това, което им е представяно първоначално.

  ЕС е особено вреден за малки държави, като нашата, тъй като освен всичко друго ако не само де юре, но и де факто в даден момент държавата Европа стане факт, малките народи, ще се претопят сред многолюдните.

  Понякога съм си мислел, че може би това, че сме в ЕС може би ни дава някаква по-голяма сигурност. Но и в това, честно казано не вярвам. Ако наистина стане някакъв конфликт, и някой иска да ни инвейдва, не виждам какво друго освен протестни ноти, може да се очакват от ЕС. Ето вижда се, и че сега - конфликт в сърцето на Европа, тяхните мерки се свеждат до говорене и задкулисни договорки.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 76. 76 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Погледнете колко хора са се събрали за да кажат, че не желаят разделяне с Испания: http://www.bbc.com/news/world-europe-41794087
  —цитат от коментар 71 на Храбър


  Хора.....чернероси и франкисти.

 77. 77 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако го съдят има голяма вероятност Пучдемон да отнесе присъда от 30 години.В неделя министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен каза пред местната телевизия, че сепаратисткият лидер може да получи закрила и убежище, които Испания трудно би могла да превъзмогне.
  —цитат от коментар 74 на Храбър


  Няма такава вероятност , той представлява волята на избирателите си.Ти явно си с комунистки произход, затова ти е в гените да желаеш потисничеството и отнемането на политическите права на хората.Не става, затвор и репресии не могат да принудят каталунец да стане испанец.И Франко пробва, но не става.

 78. 78 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#71] от "Храбър":

  Погледнахме и видяхме, че няма нищо по-дълго от 1-но минутни кадри. Ако наистина имаше някакво сериозно шествие, щяха да го предават на живо по всичките и 1000 и 1 подвластни телевизии и щеше да бъде отразявано от 55 хеликоптера.

  И кво значи 38% не е каталония?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 79. 79 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#71] от "Храбър":

  Като ги гледам са около 10 000 и кой ги знае какви са и откъде са. И 50 хиляди да са, но не са. Кво са фона на 500 000 на миналият протест. Таман 38%, ще са. Айде поне донякъде са се ограничли, не са написали 98%.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 80. 80 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#77] от "rootless":

  Комунист - национал социалист - неолиберал все тая. Крият се зад някакви определения. А иначе то е ясно, че 99% от "отявлените защитници на демокрацията" са дълбоко прикрити насилници. Поне те си мислят, че са дълбоко прикрити.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 81. 81 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#69] от "Храбър":

  + имаш, ама не защото знаеш на кого му е изгодно, но щото макар и едностранчиво и късогледо си казал някаква истина.
  Айде сега ми кажи на кого му е било изгодно, и аз ще ти кажа всъщност на кого е било.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 82. 82 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":

  ;PPP, това е когато на кон му сложат телени капаци :)))

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 83. 83 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#9:"deaf"][/quote]

  Глупости, по силата на така наречeният Nuclear sharing in NATO - бойни глави има в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

  #killwhitey
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#82] от "qwerty 500":

  Виж митинга на анти сепаратистите в съседната статия!

  klimentm
 85. 85 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#52] от "ywu53306982":

  Тя работата е, че 99% от турците не са турци. Много от тях са българи, част от тях са смесени, и определена част са други мюсюлмани, като татарите, например.
  Затова, сравнението с каталонците не е уместно.

  А що се отнася директно на въпроса дали т.нар. турци трябва да изучават всичко на турски, аз съм съгласен при условие, че всички българи в турция ще могат да изучават всички предмети на български.

  Т.е. трябва да има реципрочност, и то едва след като ни платят милиардите, които ни дължат.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  "Някои автономни области на Испания като Каталуня или Страната на баските се чувстват нации. Нация е общност от хора с история, култура и общ език, които имат волята да се организират и да имат собствени институции."

  Каталуня от хиляди години е нация, вече е република!

 87. 87 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Virgin":

  Дневник трябва да се замислят, защо много по-грозни бг новинарски сайтове, имат стотици хиляди трафик дневно.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 88. 88 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  Патката си е патка, дори когато е кокошка :) В кръга на шегата. И в същият тон ще ти поставя една неразрешима логическа загадка :) - ако всички котки имат опашки, и всички лисици имат опашки, означава ли, че всички котки са лисици?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 89. 89 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Към всички почитатели на независима Каталония - Вижте, колеги, едно е да се радвате на каталонците в чисти емоционален план, но съвсем друго е поддържането на откровени лъжи и манипулации с историята и промиване на мозъците на малките деца. Тъпи и нагли са историческите манипулации на македонците, които твърдят, че цар Самуил е изградил Македонска империя и Василий Втори бил наречен българоубиец, не защото убивал българи, а защото за византийците българин не било етнос, а синоним на груб и прост човек, а 19 век - православен и българин били синоними, а не че хората в Македония се чувствали българи. Е, ние българите се ядосваме на подобни исторически безсмислици, които нямат нищо общо с фактите нали? Ами също толкова тъпо е да се твърди, че римляните били завладели Каталония, когато по това време, през Втори век не е имало нито Каталония, нито Каталонци, а стотици различни иберийски и келтски племена, картагенци и гърци, които са говорели около 140 различни езика! Да не говорим за другите тъпотии, че Сервантес и Колумб били каталонци, същото като това, че Братя Миладинови са македонски патриоти. Те поне са се родили в географската област Македония, за разлика от Колумб и Сервантес, които са доста далече от Каталония. Аз бих се възмутил ако испанец ми каже, че Колумб е испанец или който и да е националист, който така нагло манипулира историята.
  Към редакцията на Дневник - Благодаря ви за цялата тази информация. В момента работя над академична статия за историческата и политическа пропаганда в Каталония и ще я публикувам и на английски и на испански език!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 90. 90 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Точно "мюсюлманин=турчин" е пропагандата, с която Турция и Дианета вкарват в мрежата си не само "българските турци", но посегнаха и на помаците. А за циганите да не говорим!
  —цитат от коментар 41 на xm...

  И аз мисля, че е некоректно нашите турци да се идентифицират на първо място с исляма. Едно е да си мюсюлманин по традиция, но иначе да пиеш ракия, да плющиш свинско и да имаш същите навици като останалите, друго е да си силно религиозен.
  Българите в голямата си част са християни по традиция, тя е много важна, но не е първата и единствената им характеристика.

 91. 91 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Точно "мюсюлманин=турчин" е пропагандата, с която Турция и Дианета вкарват в мрежата си не само "българските турци", но посегнаха и на помаците. А за циганите да не говорим!
  —цитат от коментар 41 на xm...

  И аз мисля, че е некоректно нашите турци да се идентифицират на първо място с исляма. Едно е да си мюсюлманин по традиция, но иначе да пиеш ракия, да плющиш свинско и да имаш същите навици като останалите, друго е да си силно религиозен.
  Българите в голямата си част са християни по традиция, тя е много важна, но не е първата и единствената им характеристика.

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Весело

  До коментар [#69] от "Храбър":+ имаш, ама не защото знаеш на кого му е изгодно, но щото макар и едностранчиво и късогледо си казал някаква истина.Айде сега ми кажи на кого му е било изгодно, и аз ще ти кажа всъщност на кого е било.
  —цитат от коментар 81 на qwerty 500


  Цял живот ще съм ти благодарен за високата Ви оценка ваше величество!
  Ще си я отпечатам ще я сложа на стената да и се радвам и гордея с нея!
  Ще я нося на шия, като белег за високото ми постижение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Мисля че това показва че "отстъпки за още повече автономност" нямаше да оправят нещата--щом вече се е завъртял механизъма в учебниците да се обяснява за уникалната велика съдба на Каталуния, и да е забранено да нямаш на каталунски примерно меню в ресторанта си.

  Това е урок за всички нас--точно както чужди сили (били те държавни или корпоративни) могат да "хакнат" механизмите на една демокрация за свои цели, така и вътрешни сепаратисти също могат да "хакнат" толерантност и свобода на словото, за да подготвят почвата за своите планове за отделяне и създаване на изкуствена културна среда според която техния "потиснат народ" е един уникален и велик и на бял кон, а всички са лоши и са му длъжни.

  Защото в човешката история само те са преживявали война и авторитаризъм такова, и сега едва петото най-богато място в най-свободната част на света--нима това е справедливо?... Оф.

 94. 94 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Към всички почитатели на независима Каталония - Вижте, колеги, едно е да се радвате на каталонците в чисти емоционален план, но съвсем друго е поддържането на откровени лъжи и манипулации с историята и промиване на мозъците на малките деца. Тъпи и нагли са историческите манипулации на македонците, които твърдят, че цар Самуил е изградил Македонска империя и Василий Втори бил наречен българоубиец, не защото убивал българи, а защото за византийците българин не било етнос, а синоним на груб и прост човек, а 19 век - православен и българин били синоними, а не че хората в Македония се чувствали българи. Е, ние българите се ядосваме на подобни исторически безсмислици, които нямат нищо общо с фактите нали? Ами също толкова тъпо е да се твърди, че римляните били завладели Каталония, когато по това време, през Втори век не е имало нито Каталония, нито Каталонци, а стотици различни иберийски и келтски племена, картагенци и гърци, които са говорели около 140 различни езика! Да не говорим за другите тъпотии, че Сервантес и Колумб били каталонци, същото като това, че Братя Миладинови са македонски патриоти. Те поне са се родили в географската област Македония, за разлика от Колумб и Сервантес, които са доста далече от Каталония. Аз бих се възмутил ако испанец ми каже, че Колумб е испанец или който и да е националист, който така нагло манипулира историята.Към редакцията на Дневник - Благодаря ви за цялата тази информация. В момента работя над академична статия за историческата и политическа пропаганда в Каталония и ще я публикувам и на английски и на испански език!
  —цитат от коментар 89 на andreas_hofer


  Подхвърляш си някакви глупост, които никой не е казал и ги опровергаваш. Много селски номер. Македонци,византийци, Колумб, Сервантес...Абсолютна боза. Не се опитвай да пишеш. Не е за всеки.

 95. 95 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#92] от "Храбър":

  Няма нужда :), просто кажи за кой е била изгодна тази пропаганда.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 96. 96 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#91] от "solange":

  Е, няма спор друго си е, да тълкуваш Корана и ислямските пророци и да сееш смърт, наистина си е друго...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 97. 97 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз, а и други се опитах/ме да дадем логично, цивилизовано и адекватно обяснение за ситуацията.
  Сега, ще ви дам странно и нелогично обяснение, нещо което са написал по горе.

  Ако всички котки и лисици имат опашки, означава ли това, че котките са лисици?

  Тази простотия съм я измислил аз, понеже един от предметите, който съм следвал е логика, и много ме дразнеще тази суха материя, която е в учебниците по Логика.

  И, разбира се, всеки който добре ги е изучил, ще ме направи на пух и прах и ще ми се изсмее, но аз искам да кажа нещо друго с това - по първично изглеждашти еднакви белези, не може да се уеднаквяват нещата.

  Косово, Македония, Бесарабия, Каталония, те всички може да имат нещо общо помежду си, но това съвсем не прави случаите аналогични, а пък да не говорим за еднакви.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  "В много от тях пише, че Каталуня винаги е била нация и критикува монархическото държавното устройство."

  Каталунците са нация и това е признато дори от Испания и нейните власти. Монархията е архаична и несправедлива форма на управление, монархическите семейства са търтеи, които живеят на гърба на народа. Слава Богу по-голямата част от европейските държави (включително и ние в България) се отървахме от тази прогнила и ненужна монархическа система на управление и сега живеем в демократични републики. В този смисъл намирам, че каталунските учебници не са никак лоши като съдържание.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  Имам 1 дилема. Дали са сложа + на някой, който е казал "аз съм за истината, дори това да боли", като този някой доста често съм забелязвал да пише неверни неща.

  На теб плюс няма да ти сложа, слагам плюс на Волтер, който е казал, че ще се бори да има гласност на мнението, на дори този, чието мнение не споделя.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 100. 100 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#98] от "Иво":

  Аз не съм против монархията и нямам някакво виждане про, или анти, обаче е отживелица. Аз да ти кажа не съм фен на парламентарната република.
  Президентска република е нещо средно между двете. Обаче трябва да има някакъв взаимен контрол. В това отношение, поне за изпълнителната власт, което са го измислили в САЩ с две камари и президент с големи правомощия е най-доброто.
  Няма значение колко е голяма, или малка една държава, приложимо е навсякъде.

  Иначе най-ми напада модела на Солон - съвета на 500-те, ама се съмнявам че в модерната реалност е приложимо.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK