След отвоюването на Киркук ролята на Иран в Ирак изглежда все по-дългосрочна

Ген. Касем Солеймани (вдясно), отговарящ за чуждестранните операции на Революционната гвардия на Иран, с духовния водач на страната аятолах Али Хаменей.

© Associated Press

Ген. Касем Солеймани (вдясно), отговарящ за чуждестранните операции на Революционната гвардия на Иран, с духовния водач на страната аятолах Али Хаменей.Миналата седмица иракски войски влязоха в Киркук за пръв път от три години, след като "Ислямска държава" и паническото отстъпление, до което офанзивата ѝ доведе армията на Багдад, в крайна сметка оставиха града в ръцете на кюрдите. За скорошната развръзка немалка е ролята на Иран, пишат "Ройтерс" и базираното във Вашингтон издание "Ал Монитор".


Достигайки едно от главните находища в района, "Бай Хасан", иракската армия и подкрепящите милиции очакват съпротива от кюрдските бойци пешмерга, но не намират там дори инженери и работници. "Никой не искаше да рискува живота си и всички решиха да се евакуират, тъй като истории за шиитските милиции и Касем Сюлеймани (отговарящият за външните операции на Революционната гвардия на Иран) се разпространяваха бързо", казва източник от петролната индустрия на Кюрдистан.


За Багдад възстановяването на работата на "Бай Хасан" и "Авана" струва усилия и се налага сътрудничество с кюрдските власти за възстановяване на прекъснатата работа (отстъпващите инженери са взели със себе си пароли и компоненти, затова колегите им от Националната петролна компания на Ирак са решили да спрат продукцията). Истинският удар обаче е за властите в Иракски Кюрдистан. След завземането на находищата добивът на иначе богатия на нефт регион спадна наполовина, а износът през тръбопровода, минаващ през Турция - с две трети.


Предупреждения
Ден преди войските на Багдад да влязат в Киркук, ирански генерал с фамилия Екбалпур и тясно свързан със Солеймани сяда за разговори с командири на пешмергите в града. "Ако се съпротивлявате, ще ви смачкаме и ще загубите всичко", казва той според официален източник, свързан със срещата и цитиран от "Ал Монитор".


Според същия източник Екбалпур вади карта на района и я показва на кюрдските си колеги. "Това е планът ни - ще ви ударим на три места. Тук, тук и тук", обяснява той и напуска мястото на срещата - сградата на Патриотичния съюз на Кюрдистан (PUK) в Киркук. Всъщност в Киркук мнозина го познават - той действа в района поне от десетилетие - но никой не би говорил за него. В недалечния, мултиетнически, но предимно населен с туркмени шиити град Туз Хурмату трима минувачи казват за изданието: "Г-н Екбали (така е широко известен) отговаря за туркмените тук."


Кюрдски представител отбелязва, че недалеч от Киркук, в базата К1, са базирани и американски военни съветници, които не реагират при офанзивата по-малко от ден по-късно, в полунощ на 16 октомври. Така последвалото поражение на пешмергите - изненадващо за някои, но и свързано с липса на муниции и с враждата между двете най-големи партии в Кюрдистан - се оказва неизбежно.


Още преди началото на иракската операция кюрдски представители твърдяха, че ген. Касем Солеймани ги е предупреждавал да се изтеглят от Киркук, за да не пострадат от силите на Багдад. Източниците на "Ройтерс", запознати със съдържанието на разговорите между него и кюрдски лидери, твърдят, че той е бил в Кюрдистан най-малко три пъти през двете седмици, преди кампанията за отвоюване на територията да започне.


Жители на Киркук и околностите твърдят, че човекът вдясно, със зелената униформа, е командирът от Революционната гвардия Екбалпур.

© facebook-

Жители на Киркук и околностите твърдят, че човекът вдясно, със зелената униформа, е командирът от Революционната гвардия Екбалпур.


Старата вражда


Присъствието на Солеймани (сражавал се във войната между Иран и Ирак през 80-те години) на фронтовата линия само показва ключовата роля на Иран в Ирак в момент, когато ислямската република полага усилия да спечели война с посредници в Близкия изток срещу Саудитска Арабия и САЩ, пише агенцията.


Една от срещите му, потвърдени и от други медии, обаче била с управляващата в Ербил Демократична партия на Кюрдистан (KDP), а с нейния основен противник - PUK. В Сулеймания, която е бастион на опозицията срещу президента Масуд Барзани, разговорите се провели в самия ден преди началото на офанзивата. Посланието му било ясно: изтеглете се или ще загубите подкрепата на Иран. По думите му иракският премиер Хайдер ал Абади имал подкрепа както от Запада, така и от всички регионални сили и нищо нямало да го спре да принуди кюрдите "да се върнат в планините", разказва депутат от PUK.


Солеймани всъщност загатнал на кюрдите ситуацията от 1991 г., когато се наложило на кюрдите да избягат в планините близо до границите с Турция, преследвани от Саддам Хюсеин след размирици. "Иранците бяха ясни... че ако има конфликт, тези територии ще бъдат загубени", казва кюрдски политик, срещнал Солеймани преди 25 септември, пожелал да запази анонимност.


PUK от своя страна беше несклонна да подкрепи референдума за независимост на Барзани, макар накрая да го направи. От друга страна, в отстъплението от спорните зони участваха и част от бойците пешмерга, които са на подчинение на Барзани - самият той някога е бил част от тази структура.


Представители на Народните мобилизационни сили празнуват превземането на Киркук.

© Reuters

Представители на Народните мобилизационни сили празнуват превземането на Киркук.


"Присъствието на Иран не е тайна"


По-късно командири на пешмергите обвиниха Иран, че стои зад офанзивата на Багдад и е помогнал на Абади, включително чрез шиитските милиции "Хашд аш Шааби" ("Народни мобилизационни сили"). Анализатори отбелязват, че милициите, макар да са свързани с Иран, се състоят от иракчани. Трима източници от пешмергите същевременно настояват пред "Ал Монитор", че са видели войници, говорещи фарси, с униформи на "Хашд", да крачат из Киркук заедно с иракчаните.


Все пак присъствието на Иран в иракската политика вече дори не може да се нарече "публична тайна". "Военната помощ на Техеран вече не е тайна. Можете да намерите снимки на генерал Солеймани навсякъде в Ирак", казва за "Ройтерс" служител, близък до иранския президент Хасан Рохани. Според него Киркук е особено чувствителна точка за ислямската република, която е член на Организацията на страните, производителки на петрол (ОПЕК): "Контрол на тези петролни кладенци от враговете на Иран би било кошмарно за нас. Защо трябва да им позволяваме да влязат на петролния пазар?"


Колебанието на PUK - партия, съюзник на Иран - за това дали референдумът за независимост трябва да се проведе и в спорния град, е показателно за съперничеството с KDP. Според опозицията вотът (и то не само в оспорваните земи) излагаше кюрдите на риск от военна намеса и изолация.


Помощта на Солеймани и Екбалпур


Солеймани присъства и на погребението на покойния лидер на PUK и бивш иракски президент, кюрда Джалал Талабани, на 6 октомври. И тогава предупреждава, че оттеглянето от Киркук трябва да е неизбежно.


Ирански дипломат, базиран в Ирак, и ирански представител, близък до духовния водач на ислямската република аятолах Али Хаменей, казва, че Солеймани е обещал на кюрдски представители да защитава интересите им в замяна на отстъплението от Киркук. Според друг събеседник от Иран той е бил в Киркук два дни преди началото на офанзивата за кратко. Според иракските служби той е изпратил ясен сигнал на PUK за "правилния" курс, който трябва да поеме партията. Според KDP обаче послушалите Иран са предатели и "кланът Талабани" (близките на покойния президент, които контролират партията) са на практика зад офанзивата в Киркук. "Помолили са Касем Солеймани за помощ и войските му са били там", казва източник, близък до президента Барзани. "Ясно е, че Иран ръководи операция, за да унищожи KDP." Само преди 30 години пешмергите, които сега са на подчинение на Барзани, се сражават редом до Солеймани срещу Саддам Хюсеин.


Партията на Талабани обаче отхвърля обвиненията - според Бафел, син на някогашния държавен глава - Барзани е можел да избегне ситуацията чрез отстъпки за военна база близо до Киркук, която е трябвало да даде на Багдад. Други представители на PUK казаха след офанзивата, че Барзани просто жъне плодовете на решението си да проведе референдума въпреки съпротивата на почти всички държави.


Високопоставен представител на партията разказва за "Ал Монитор", че връзките на иранския командир Екбалпур с кюрдите започват още през 1988 г., когато пешмергите и семействата им бягат от иранската страна на границата. Тогава той е натоварен да работи с новопристигналите бежанци, дори научава добре езика им и оттогава "координира дейността си с пешмергите". Впоследствие, когато Иран помага на PUK в конфликт с Барзани, Солеймани и Екбалпур също се включват. Според базирания в Кюрдистан журналист Фазел Хаурами влиянието на Иран в Ирак се крепи именно на "дългосрочната инвестиция на (Революционната гвардия) в иракски опозиционни групи", били те кюрди или шиити.


След отвоюването на Киркук ролята на Иран в Ирак изглежда все по-дългосрочна

© Associated Press


Огорчение от всички (включително Иран)


В Сулеймания, втория по значение град в Иракски Кюрдистан след Ербил, някои жители не се интересуват от политическите игри между големите кланове. "Те (лидерите на KDP и PUK) просто вземат каквито искат решения и си играят с живота на хората. Накрая ние плащаме цената", казва пенсионерът Абдуллах Ахмед. "Това е нещастие за всички. Всички бяха обединени срещу "Ислямска държава". Сега гледат само себе си." Други в града отбелязват, че "Иран има властта" да разреши проблеми като разлома между кюрди и туркмени, но за Ирак не може да се каже същото. "Нямаме доверие в Багдад", казва той.


Според "Ал Монитор", макар Иран (чието присъствие из оспорваните територии е гарантирано от "Хашд аш Шааби) да триумфира чрез офанзивата, един ден може да съжалява за решението си да унижи кюрдите - в Кюрдистан антииранските настроения се задълбочават независимо от вековните връзки.


Макар администрацията на САЩ на практика да помогна на Иран, избирайки да не се меси в случилото се, държавният секретар Рекс Тилърсън призова милициите и иранските им съветници да си тръгнат от Киркук и да върнат контрола на "иракския народ". Искането му обаче беше отхвърлено и от самия Абади - и в този, и в други региони, където обичайно действа като Сирия и Ливан, Иран често избира да остане по-дълго.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  'Солеймани е обещал на кюрдски представители да защитава интересите им в замяна на отстъплението от Киркук'

  Нарича се рекет. Гнусен и лъжлив.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2989 Разстроено

  Иран използва момента на война с ИДИЛ и ловко се намеси навлизайки в чужди територии!Сега вече врагът е само този който пречи на аятолаха.....Същото се случва и със все по-голяма сила в Сирия.Аятолаха открито заяви преди 3 години че Сирия е изконна иранска територия.....Религиозната вражда и петролните интереси тепърва ще предизвикват войни там.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  Старите спомени са като тлеещи въгленчета под пепелта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  'Солеймани е обещал на кюрдски представители да защитава интересите им в замяна на отстъплението от Киркук'Нарича се рекет. Гнусен и лъжлив.
  —цитат от коментар 1 на abdelhaqq

  Не съм съгласен.
  Кюрдите не могат да държат Киркук. Хем са по-слаби, хем Киркук не им е съвсем в територията, хем защото Киркук им идва вече башка от баницата с петролни полета. И докато тази баница не е горе-долу спазарена с достатъчна степен на съгласие и баланс между всички местни - мира няма да има. И си го знаят.
  Кой щипал - щипал, било каквото било, сега ситуацияат се променя ...
  Колкото до пазаренето и щъкането насам-натам между уж върли противници - те така си водят войната по онези краища. Чист "фронт" няма ...

 5. 5 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":
  Барзанистите се чувстват предадени, а в миналото по тяхна молба Садам трови техните противници с бойни отровни вещества. От съветско протеже, съюзник на Садам, през кратката любов с Ердоган, родът Барзани сега стана американски и израелски любимец.


  Eddie lives... somewhere in time!
 6. 6 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":

  Това са глупости ! Едиснтвената и основна цел на Техеран сега е да възстанови Оста на Съпротивата ! Иракските кюрди получават гаранция от Техеран за неприкосновеност на автономните им територии по картата от 2004г. (както им ги разпределиха американците), но техните въръжени сили (Пешмерга, KDP) трябва да освободят района около Киркук и да предадат всички гранични чекпойнове и укрепления по границата със Сирия на PMU, иракската армия и полиция...

 7. 7 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Достойно за холивудски филм...

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Обама изостави Ирак и Иран го взе приближавайки се така до Израел !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  Всеки който се интересува от Ирак знае, че Иран има силно влияние там. Но, Ирак има добри отношения още със САЩ, разбира се с ЕС, Китай и Русия също. Също така се знаеше, че иракските кюрди нямаше да получат подкрепа от никоя от великите сили след провеждането на технит референдум за независимост. Така и стана... те нямат никакъв шанс срещу иракската армия и милиции, още повече, че последените са подкрепени от Иран и Турция. Затова е добре, че иракските кюрди решиха да преговарят с иракското правителство за изход от създалата се криза вместо да водят война срещу Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Крадливите кюрди трябваше да бъдат ударени през ръцете, не им стигаше автономията, протягат се за още толкова чужда територия.
  Вероятно и в Сирия ще ги ударят през ръцете, и там вместо да се бият срещу ИДИЛ, завладяват сирийските нефт/газ находища, ВЕЦ, биха се и срещу Сирийската армия.
  Защо ИДИЛ завладя Киркук, Мосул, защото кюрдските офицери дезертираха и изоставиха войската и се скриха при пешмерга, изоставиха и иезидите на ИДИЛ.
  Нагли, след това "освобождават териториите", и твърдят, че вече са техни.

 11. 11 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  "Кой щипал - щипал, било каквото било, сега ситуацияат се променя ..."

  За 15тина години в автономен кюрдистан:

  9 милиардери
  5 милионери с над 400млн.$
  8 839 над 1млн.$

 12. 12 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Когато директно превеждате статии от Ройтерс, поне посочвайте оригинала, за да могат читателите да прочетат и него. Тази я четох там преди повече от седмица, ето линк:
  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-kirkuk-fall/iranian-commander-issued-stark-warning-to-iraqi-kurds-over-kirkuk-idUSKBN1CP2CW

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Много неща се промениха в Кюрдистан - Барзани няма да си удължава мандата като президент = това си е подаване на оставка. Ирак иска пълнн контрол и свои войски в Кюрдистан. Турция иска иракски войски на границата си с Кюрдистан и иска от Кюрдистам да отмени резултата от Референдума си за независимост. Иран въобще не е съгласен да има Кюрдистан, а това е много сериозно - Иран вече е регионален лидер. Отделно САЩ не защитиха съюзника си - Пешмаргата 11 дни се би с шиитите от "Ал Кудс", но в дългосрочен план няма начин да допуснат хегемония на Иран в региона.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Иран зави, че няма да спре космическата си програма. Това предвещава сериозен сблъсък със САЩ . Положението с Иран напомня ракетната криза със КНДР, която изведе поредния си спътник
  http://infopolk.ru/1/E/2017/10/30/ocherednoj-iskusstvennyj-sputnik-zemli-zapustili-v-severnoj-koree/ #12135f1a-b22b-7500-55ce-ba79b7407a2d

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на rkb12537512
  rkb12537512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Американците отново се показаха като безхарактерни пу*ки, позволявайки на най-големия си враг Иран да окупира изконни кюрдски територии и да бетонира позицията си в Ирак, и то с помощта на американско оръжие, подарено от САЩ на иракската шиитска власт. Пълен срам, да не могат да защитят най-лоялния си съюзник в Близкия изток. Утре ще предадат и сирийските кюрди, ще им забият нож в гърба и ще ги оставят на Ердоган да ги коли, след като на практика кюрдите им спечелиха войната срещу ИД и измиха срама им след пародията с "умерената опозиция". Нема такива неадеквати като американците, вече никой не ги брои за живи в Близкия изток.

 16. 16 Профил на rkb12537512
  rkb12537512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Америка докара на власт аятоласите след организирания от ЦРУ преврат срещу светския либерал и демократ Мосадък и издигането на прозападния режим на Пахлави, което и предизвика Ислямската революция. Америка създаде талибаните и моджахидините, както и сунитския тероризъм. От глупост, алчност и дребни моментни интереси. Сега воюват и с талибаните, и със сунитския радикален ислям, а скоро може и с Иран. Сами предизвикват проблемите, които после ги връхлитат с пълна сила. Всека глупост се наказва в тоя живот.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#15] от "rkb12537512":

  Кюрдите са единствения лоялен съюзник на САЩ в региона и поради заслугите кюрдите САЩ въобще се върнаха в играта за Сирия и Ирак. Няма начин САЩ да остави Русия и Иран да доминират над петрола , а друг съюзник освен кюрдите нямат. Турция е извън играта - завладя един баир и един анклав 30х30 километра под маската на "зона за сигурност" където аскера кибичи охраняван от руснаци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "rkb12537512":

  Добре казано!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK