Тръмп ухажва средната класа - но коя е тя?

Тръмп ухажва средната класа - но коя е тя?

© Associated PressПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и републиканските лидери рекламират плана си за намаляване на данъците като необходимо облекчение за затруднената средна класа в страната и катализатор за създаване на работни места.


Демократите казват, че те се грижат за средната класа, като се борят срещу предложените данъчни съкращения, които ще са от полза за големите компании и богатите, но ще навредят на средния американец. Не е лесно да бъде дадено точно определение на средната класа, чиито членове са защитавани и ухажвани за гласовете им и от двете водещи партии в Съединените щати. Законодатели и експерти се разминават в мненията си за числата.


Мозъчният тръст Център за данъчна политика (Tax Policy Center) фиксира средния доход на домакинство, включително освободените от данъци осигуровки като здравната, между 48 300 и 85 600 долара годишно. Той обаче предупреди това да не се нарича средна класа - понятие, което според него няма официална дефиниция.
Други експерти поставят средните доходи в границите между 44 000 и 72 000 долара, или между 72 000 и 112 000 долара (по данни от 2015 г.).
В горния край Хилари Клинтън и президентът Барак Обама като кандидати определиха доходите на средната класа до 250 000 долара годишно. Тази летва предизвика недоумение, защото тя се отнася за 5-те процента от американците с най-високи доходи, а двамата демократи обещаха да не вдигат данъците на средната класа.


Средният доход на американските домакинства миналата година е бил 57 617 долара според Националния статистически институт (Census Bureau).


На митингите си в подкрепа на мащабната данъчна реформа, която Тръмп превърна в главен законодателен приоритет, той говори постоянно по темата. "Ще орежем данъците за здраво работещите семейства от средната класа", обеща Тръмп.


"Време е да запалим отново чудото на американската средна класа", призова той.


За да попълни резервите ѝ, Тръмп обещава данъчните намаления да донесат увеличаване на годишния доход на средностатистическото американско семейство с 4000 - 5000 долара. Скептично настроени, данъчни експерти и демократи казват, че това твърдение се основава на неясни изчисления.


Привържениците на данъчните съкращения обикалят кварталите на средната класа в цялата страна с послание към избирателите: орязването на данъците за корпорациите ще донесе икономически бум. Новите работни места, по-бързият растеж на икономиката и обилното повишаване на заплатите, които ще последват, ще помогнат на тях и на всички останали.


Тръмп ухажва средната класа - но коя е тя?

© Associated Press


"Това своеобразно постепенно разпространяване (на благоприятните ефекти)... е много трудно послание", казва Джеймс Търбър, преподавател и основател на Центъра за конгресни и президентски изследвания към Американския университет (Center for Congressional and Presidential Studies в American University). "Заради бремето да са управляващи републиканците имат проблем със създаването на ефективна система за предаване на послания." За демократическата опозиция, от друга страна, "е по-лесно да има ясно послание, че данъчният план ще навреди на средната и на работническата класа", посочва той.


Данъчният план на стойност близо 6 трилиона долара предвижда орязване на корпоративния данък от 36% на 20%, съкращаване на данъците за повечето физически лица и удвояване на стандартното намаление, използвано от по-голямата част от средностатистическите американци, до 12 000 долара за отделните хора и 24 000 долара за семействата.


Броят на данъчните категории ще бъде свит от седем на три или четири


съответно с данъчна ставка в размер на 12%, 25%, 35% и за последната още не е определен. Данък наследство върху недвижимите имоти на стойност много милиони долари ще бъде отменен.


Семействата от средната класа могат да се възползват от по-голям детски данъчен кредит и допълнителните пари, които е възможно да дойдат от по-голямото стандартно намаление. Има обаче прекалено много "дупки" в пестеливия, разпростиращ се на девет страници план, като равнищата на доходите, свързани с всяка данъчна категория, и какво може да се случи с други данъчни намаления, използвани от средната класа, за да се разбере как всъщност ще се отрази той на индивидуалните данъкоплатци и на семействата.


Главен архитект на планa Кевин Брейди бе подложен на натиск от журналисти по тези въпроси миналата седмица: Ще помогне ли наистина той на средната класа? Могат ли републиканците да гарантират, че всички ще получат отстъпка, че нито един обикновен човек в крайна сметка няма да плати повече?


Тръмп ухажва средната класа - но коя е тя?

© Associated Press


"Асансьорът слиза по-надолу на всяко равнище (на доходите)... Мога да гарантирам, че всеки американец ще бъде по-добре", каза Брейди, конгресмен от щата Тексас. Той обаче призна, че "е възможно да има едно-единствено изключение". Главният въпрос към Брейди обаче не получи отговор: предложените равнища на доходите, които ще съответстват на всяка данъчна категория, ще бъдат разкрити скоро. Само че кога?


Ето тук влиза в употреба математиката. При сегашния режим, включващ седем категории, най-голямата група американски данъкоплатци (около 30%) попадат във втората най-ниска категория, като плащат данък в размер на 15%. Тя включва хората с облагаем годишен доход между 9325 и 37 950 долара. Тъй като това е най-голямата група, някои може да си помислят, че тя е средната класа.


Критици на републиканския план казват: при условие че той ще премахне 15-процентовата категория, някои хора, които са били облагани с 15%, могат да бъдат вкарани в следващата, по-висока категория, която плаща 25% данък.


Това все още не е ясно, заявява Даниъл Бъргър, изследовател от Центъра за данъчна политика (Tax Policy Center) - съвместен проект на Градския институт (Urban Institute) и института "Брукингс" (Brookings Institution). Всичко зависи от това какви равнища на приходите ще фиксира планът. "Теоретично е възможно всички в 15-процентовата категория да отидат в по-ниската категория, в по-високата или да бъдат разпределени между двете", каза Бъргър.


Джаред Уолчак, високопоставен политически анализатор от консервативния мозъчен тръст "Данъчна фондация" (Tax Foundation), отбелязва, че по-ранен републикански план, разпространяван миналата година, фиксира 25% данък за същото равнище на доходите, както и сега - от 37 950 до 91 900 долара. Ако новият план запази същия диапазон или вдигне долната граница за 25-процентовата категория, никой, който плаща в момента 15%, няма да бъде вкаран в по-висока категория, заяви Уолчак. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  Поредния популизъм ... как го търпят още?

  Sapienti Sat
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Човек с Мерцедес се чувства беден сравнявайки се с притежател на луксозна яхта, а притежателят на луксозната яхта се смята за бедняк пред собственика на Боинг.

  Така, че нека политиците не спекулират с тези термини.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Неразбираем превод - в "горния край" ? "В горния край Хилари Клинтън и президентът Барак Обама като кандидати определиха доходите на средната класа до 250 000 долара годишно.
  Разбира се има доста големи регионално-селищни различия в тези позиции, средният доход необходим за нормален живот на семейство в града Ню Йорк доста се различава от този за малките градове в едноименния щат.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  "Новите работни места, по-бързият растеж на икономиката и обилното повишаване на заплатите, които ще последват, ще помогнат на тях и на всички останали."

  А за обилното повишаване на инфлацията, което върви в пакет с ръста на потреблението и заплатите, защо не говорят?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7987 Неутрално

  Тръмп е карикатура на президент. Не си заслужава да се коментира!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Никой не може да ме обвини, че поддържам оранжевия клоун като президент! Но едно голямо намаляване на данъците (специално корпоративните данъци) би стимулирало растежа на американската икономика и може да му осигури втори мандат! В САЩ за да бъде преизбран един президент е по-важна вътрешната политика от външната. За сега външната политика на Тръмп е пълен провал, но ако действа на принципа "икономиката, глупако", може и да стане успешен.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Дотам я докарахме, да се чудим коя е средната класа. Данъчната политика на Тръмп е ясна- докарване на бизнес, хората да работят, да се издържат и да спрат да разчитат на държавата. Това е разумът. Но политиката не е само разум. Демократи, либерали, глобалисти, леви радикали, неомарксисти и др., обединени в единен фронт срещу разума, считат, че това за тях е смърт. Те не могат да контролират хора, които сами се издържат и сами се грижат за себе си. Те могат да ги контролират първо като ги докарат до мизерията, като ги вкарат в спиралата на порочните зависимости и после оглавят всякакви техни движения- за бедните социализъм, за наркоманите улесняване достъпа до наркотици и лечение, за черните война срещу белия враг, за нелегалните и чужденците премахване на границите и социални помощи, за лесбийките феминистки бой на белия мъж и навирането му в кучи гъз, на хомосексуалните гей-бракове, за травеститите разрешение за ползване на клозети по избор и за всички много привилегии за сметка на белите, хетеросексуални, държащи на традицията мъже.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  По-важно е, че средната класа знае коя е тя и стои твърдо зад Тръмп. Това мое твърдение е вярно само наполовина. Средната класа стои зад Тръмп само дотолкова, доколкото той държи правилния курс. Откакто е президент, Тръмп многократно е коригиран от своите избиратели. Никой не се чувства венчан за Тръмп и от всички искат единствено Тръмп да изпълнява обещанията си. В момента, в който той престане да ги изпълнява, всички сме срещу него. Някои форумни розовокюлотници направиха кариера, обяснявайки какви малоумници и слепи последователи сме на Тръмп.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Взимаме единственото меродавно число - среден годишен доход на домакинство и сумата от $57 617. Днешният данъчен закон определя федерален данък от $3675. Според плана на Тръмп същото семейство със същия доход ще плати $1610 данък или с $2065 (56%) по-малко, което са около $170 на месец. Ясно, нали?

 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3015 Весело

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Хаха, гозамбо громи демократите със същата страст, с която преди громеше ... републиканците:

  "В днешния вот няма алтернативи. Политиката на Обама и на демократите е в полза на Америка. Републиканската партия няма алтернатива за Америка, тя има само за част от Америка, за богатите. Ако републиканците загубят на тези избори, никога повече няма да видят президентство.

  Обама е първият президент, който бе избран с ясната заръка да се опълчи на олигархията. И той го прави. Не можем да очакваме от него да пренареди всичко както на нас ни се иска, но главното е, че обърна тенденцията. Особено показателна е последната му победа над олигархията с опазване на Обамакеъра. Всички признаци са налице за загиването на идеологията, поставена изцяло в услуга на олигархията. Следващите демократични президенти, конгреси и сенати, доминирани от демократите, ще продължат в посока възстновяване на демокрацията и орязване привилегиите и властта на олигархията. А това е гаранция и за икономически и всякакъв друг просперитет на Америка."

  Конспирациите са вредни за вашето здраве
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах