Мартин Лутер - монахът, който преди 500 години промени света

Мартин Лутер - монахът, който преди 500 години промени света

© DWПреди 500 години, на 31 октомври 1517, Мартин Лутер поставя началото на Реформацията - събитие, което променя из основи не само християнството, но и целия тогавашен свят. Той се е отвращавал от търговията с индулгенции, бил е убеден, че "адът на целибата" развращава християните и е смятан за "откривател" на немския език, но също е бил заклет враг на евреите. Що за човек е бил Лутер и какво е проповядвал, разказва Клаус Кремер за "Дойче веле".


Мартин Лутер е роден през 1483 в Айслебен в семейството на дребен предприемач. Родителите и учителите му бързо осъзнават, че си имат работа със свръхнадарено дете. През пролетта на 1501 година младият Лутер започва следване в университета в Ерфурт. Четири години по-късно придобива научната степен Магистър Артиум, след което продължава да следва правни науки.


Буря с последици за целия свят


И тогава се случва нещо, което променя не само неговия живот: на 5 юли 1505 Мартин Лутер попада в страшна буря, мълния го поваля на земята. Младежът е обладан от смъртния страх, че му предстои да се изправи неподготвен пред Всевишния. В неволята си той се обръща към Света Ана със следната клетва: "Ако ми помогнеш, ще стана монах!". И наистина: само 12 дни по-късно Мартин Лутер постъпва в Ордена на августинците-еремити в Ерфурт, където през 1507 година е ръкоположен за свещеник.
Именно в монашеския живот Лутер вижда шанс да изпълни Господното поръчение за съвършенство и така да си спечели Божията милост. Още в първите си дни в манастира Лутер изпъква като много изпълнителен монах, който съблюдава педантично всички правила: моли се по шест часа на ден, спазва строги пости, самобичува се и работи усърдно върху собственото си самоусъвършенстване.


През 1510 Лутер е изпратен в Рим, за да обсъди актуални дела на августинците-еремити. По това време папската курия изпитва сериозни финансови затруднения, които до голяма степен се дължат на големите разходи по изграждането на базиликата "Свети Петър". За да пооблекчи финансовите си проблеми, ръководството на църквата решава да въведе т.нар. продажба на индулгенции: опрощаване на минали и бъдещи грехове срещу пари. Тарифите са според доходите, а църквата дори твърди, че срещу съответно заплащане могат да бъдат опростени даже греховете на хора, които отдавна вече не са сред живите. Първоначално Мартин Лутер не вижда нищо лошо в тази практика. По-късно обаче отношението му се променя радикално.


Година и половина след престоя в Рим, Мартин Лутер придобива докторска титла по теология и става професор в университета във Витенберг. Още към този момент бъдещият реформатор вече се ползва с уважението на своите колеги и началници.


В тези години Лутер продължава да търси милостивия Бог. Напредва с теологическите си изследвания и усилено изучава Библията, като се занимава най-вече с писмата на апостол Павел в Новия завет. В своето търсене на милостивия Господ, Лутер постепенно се концентрира върху две понятия: Божията справедливост и оправданието на грешника пред милостивия Бог.


Именно в този процес на задълбочени прозрения се заражда онова, което по-късно ще залегне в основата на реформаторската теология. Лутер е убеден, че Господ е не само справедлив и строг съдия, но и баща, който обича децата си и който им изпраща своя син, за да им помогне да победят греховете. Оттук той прави извода, че който вярва в Бог и неговия син Исус, той вече е праведен. Така Лутер намира отговор на въпроса, който го измъчва от години: как да издържи изпита, когато бъде изправен пред Божия съд.


Тезите на Лутер


В хода на своите теологически изследвания Мартин Лутер формулира четирите стълба на християнската вяра:


Първо: Светото писание. Важна е единствено Библията, а не решенията на Папата или на църковните събори.


Второ: Божията милост. Спасението идва само от Бог, благодарение на неговата милост, и не може да бъде повлияно от нашите действия. С това Лутер застава твърдо срещу практикуваната от църквата търговия с индулгенции.


Трето: Божият син. Смъртта на прикования към кръста Исус, изкупила вината на човеците, е мостът, който свързва хората с Бог.


И четвърто: Вярата в Бог. "Чрез вярата Христос става част от нас. Чрез вярата Христовата справедливост се превръща в наша справедливост, а всичко, което е негово, той самият дори, става наше", пише Мартин Лутер.


С тези свои прозрения Мартин Лутер променя радикално тогавашните представи за връзката между хората и техния Бог: според тезите на Лутер, човекът може да се обръща директно към своя създател и няма нужда от никакви посредници. Тоест - за да общуват с Бог, хората не се нуждаят нито от църквата, нито от свещениците, нито от светците. А това означава край на опекунството от страна на църквата, край на йерархиите пред Бог, край на папския авторитет, край на цялостния светоглед, определял живота на хората векове наред.


През октомври 1517 година Мартин Лутер решава да организира теологичен диспут по темата, която го вълнува особено силно: продажбата на индулгенции. Но след като никой не се отзовава на поканата му, Лутер окачва своите 95 тези на вратата на църквата във Витенберг. С това той не само предизвиква мощно земетресение в католическата църква, но и отприщва истинска вълна на обновление в целия обществен живот.

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Германия няма да работи днес и утре в Чест на Мартин Лутер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  И както всеки революционер всъщност е бил нетолерантен към инакомислещите. Има какво да се прочете по въпроса.

  Еретик
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  За съжаление ПРАВОСЛАВИЕТО, както и ИСЛЯМА

  И ДО ДНЕС НЯМАТ СВОЯТА РЕФОРМАЦИЯ

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Протестантската идея, че можеш да спасиш душата си само с вяра и без дела е абсурдна и противоречаща на автентичното Християнство в лицето на Православието и католицизмът. Според нашите цървки трябват и добри дела и вяра в Господа за спасението на нашите души. Тази идея (само за вяра и нищо друго, както и за предопределеност) достига до крайности в калвинизма.

  Иначе, раздаването на индулугенции за пари също е абсурдно и противоречи на християнската вяра, хубаво е, че католическата църква отдавна се е отрекла от тази порочна практика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Най-великата революция в историята на човечеството.
  Революция, която се е осъществила в съзнанието, а оттам и в морала на хората. Вид самоосъзнаване.
  Нещо подобно, от което ние, днес, в България, се нуждаем във висша степен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  С тези свои прозрения Мартин Лутер променя радикално тогавашните представи за връзката между хората и техния Бог: според тезите на Лутер, човекът може да се обръща директно към своя създател и няма нужда от никакви посредници. Тоест - за да общуват с Бог, хората не се нуждаят нито от църквата, нито от свещениците, нито от светците. А това означава край на опекунството от страна на църквата, край на йерархиите пред Бог, край на папския авторитет
  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Да, ама постКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ХАЛИФИ в РУСИЯ

  Особено много държат ТЕ ДА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОСРЕДНИЦИ

  на КРЕПОСТНИЦИТЕ с Господ

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Велик човек!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Всъщност Лутер не е бил толкова радикален, тези протестантски лидери, които го наследяват и създават свои секти са били много по радикални от него. Отличен пример за това е бил Калвин. Лутер е искрата, която разпалва религиозната омраза и войни в Европа, те достигат 150 години след него в 30 годишната война по време на която неговата родина Германия е била тотално разбита от войната. Протестанти разрушават цървки и манастири, разрушават религиозни статуи и образи (икони),избиват монаси и католици в техните градове. Разбира се католиците също вършат жестокости спрямо цивилно протестанско население по време на Реформацията и Контрареформацията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#7] от "БМЗ":

  Като каза това си спомних за обвиненията на един атеистичен трол, който твърдеше, че видиш ли, защото Мартин Лутер е бил краен антисемит, то цялото Християнство и всички християни също били антисемити. Абсурдна и налудничева идея в, която той искрено вярваше. Хубаво, че тази откачалка изчезна от форума.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  зависи от провинцията.

  В католическите провинции днес и утре са почивни дни, защото заради 500 годишнината Денят на реформацията е извънреден почивен ден в цялата страна (иначе е само в протестантските).
  Първи ноември (Св. Светии) си е почивен ден в католическите провинции.
  В смесени като Хесен тази година ще олепим само Раформационстаг, но иначе в други години гризем дръвото - нито единият, нито другият е почивен ден... мамицата им!

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Безделието е ковачницата на Дявола.
  Тези думи чух от един протестантски пастор преди десетина години и веднага потърсих още по темата. Оказа се, че трудолюбието е фундаментална ценност за протестантите. За съжаление другите църкви подтикват хората към някакво съзерцание и никога на подтикват към труд. Само пребройте колко църковни празници имаме ние православните. Всеки празник е за ядене и пиене а преди това въздържание от храна. В исляма цари същата глупост и дори в по-тежки форми.

  подпис
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  залегналото в протестанството трудолюбие може в екстремната си форма да стигне до заробване на хората, казвайки им "който не е успял в живота и е останал беден - сам си е виновен"
  Липсата на опция за опрощаване на греховете също е доста голямо житейско бреме.
  Погледнато от далечна България Протестатството може да изглежда шест, но никак не е лесно, приятно и весело, ако трябва да го практикуваш, особено ако си беден.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Ако потърсим причини за развитието на съвременната наука, няма как да пропуснем, че съвременните естествени науки стартират по времето на реформация и то предимно в районите с протестанти. Държавите с предимно католичесто население по онова време са имали по-скромен принос в развитие на науката и технологиите. Да не говорим за православните народи. Менделеев и Ломоносов са сред малцината православни световни учени. Дори не можем да обясним отсъствието на православни световни учени с турското робства, защото Русия не е под робство.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":
  "залегналото в протестанството трудолюбие може в екстремната си форма да стигне до заробване на хората"

  Не само може, но и го постига. Част от хората там са отдадени на работата си, а други се възползват и се отдават на приятен живот. Не е съвсем справедливо, но и работохолиците са щастливи, защото са свободни да се трудят. Свободата да се трудиш и да си горд с успеха на своят труд и голяма радост.

  подпис
 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Мартин Лутър просто е "продукт" на времето си. И като такъв, носи белезите и на Ренесанса, и на "тъмните векове"! Постепенното освобождаване от догмите и нововъведените, тогава, търговски похвати на Рим, всъщност, за мен, са довели до развитието на съвременното общество.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Протестантското уважение към резултатите от чуждият труд крепят едно всеобщо уважение към авторските права. В протестантските райони на Европа се зароди авторското и патентно право върху наука, технология и композиране на музика. Без авторско право не би могло да има прогрес дори и днес. Няма смисъл да разработваш дори софтуер в държава, където не ти защитават авторските права. Как да създадеш формула за ново лекарство ако няма как да си покриеш разходите.
  Липсата на уважение към авторските права убива в зародиш стимулите на учени и технолози. Това и само това е причината днес да няма развитие на наука и технологии в Китай, Русия, Ислямския свят.

  подпис
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ф.Нинов":

  Г-н Финов имате ли представа горе долу колко са германските католици и протестанти, чел съм преди време, че техния брой горе долу е еднакъв. И, че на юг са предимно католици, а на север протестанти. Дали и сега е така?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Това означава ли, че католиците не са работливи? Как мислиш?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 433 Неутрално
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Германия няма да работи днес и утре в Чест на Мартин Лутер.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Боже, Боже!
  Слез Боже и си прибери вересиите!
  Само ако можеше да схванеш колко простееш след написаното в статията!?
  Толкова ли е зор винаги да се тропваш най-отгоре с твоите глупави коментари!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#9] от "Иво":

  Малко е идиотско да си християнин и антисемит при положение, че месията ти е евреин.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":


  ... Оказа се, че трудолюбието е фундаментална ценност за протестантите...
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Да, но не само то.
  В добавка - постоянство и скромност.
  Три основни добродели за предприемача.
  Оттам и впечатляващите стопански резултати на страните с предимно протестантско население.

  ПП. За съжаление, източно-православните сме на обратния полюс.
  Не случайно непрекъснато повтарям. Нашта църква е църква пропаднала в основната си мисия. А именно: Да научи хората си как да го живеят този живот правилно на тази земя.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  не, означава, че досега не се е появило изследване, подобно на Макс Веберовото "За протестантската етика и духът на капитализма", което да свързва каузално деноминацията (католицизма, камо ли православието) с трудовата етика.

  инак, за форумците, които четат: Лутеровото "сола фиде" означава, че оправданието е чрез вяра, която логично произвежда дела, а не чрез дела, от които следва оправдание. това е единият от фундаментите, залегнали в тезисите му (другият е "сола Скриптура"), който е пряк резултат от северната практика на индулгенциите. на юг положението в католицизма не е такова, ако четем изворовите текстове (предимно завещания и документи, описващи индулгенциите).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  да, точно така е - във ФРГ броят на католици и протестанти е равен.
  Католическите провинции обаче в момента са най-богатите (напук на протестантското трудолюбие).
  Дължи се на факта, че са бяха в Американската окупационна зона.
  Иначе с 1/3 от населението най-голяма е групата на атеистите. Тук пък ГДР-то си е казало думата.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "kapitan_laino":

  идиотско или не, вижте какво казва Тертулиан за евреите. Августин. Йоан Златоуст. докато стигнем до Лутер, доста антисемитски неща са произведени от църковните отци. малоумно е, съгласен съм - ако казват, че Йешуа е Месията, за когото пишат старозаветните пророци, роден под изискванията на Тора, спазващ същата тази Тора, покланящ се в старозаветния храм, потопен в еврейската култура на 1ви век, включително и сектантските противоречия. но - факт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Ако потърсим причини за развитието на съвременната наука, няма как да пропуснем, че съвременните естествени науки стартират по времето на реформация и то предимно в районите с протестанти. Държавите с предимно католичесто население по онова време са имали по-скромен принос в развитие на науката и технологиите. Да не говорим за православните народи. Менделеев и Ломоносов са сред малцината православни световни учени. Дори не можем да обясним отсъствието на православни световни учени с турското робства, защото Русия не е под робство.
  —цитат от коментар 13 на Иван К


  Сега виждам от къде произхожда това прочуто немско трудолюбие и старание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Не е правилно да се разглежда Протестантството като реакция срещу Църквата. То е антиконфенсиално единствено и само към Папизма и неговите отклонения от автентичното християнство запазено в Православието. С Аугсбурското изповедание Лутераните даже търсят сближаване с Православието. За съжаление заради ислямският плен и невъзможността да се свика Всеправославен събор по това време Протестантите тръгват по свой път и така се отдалечават от Православието. Интересно е, че православието в Русия в стремежът си да се "европеизира","реформира" и "модернизира" заема цели мисловни конструкци и постулати от католицизма и се схоластицира. В семинарията на Петър Могила даже се преподава на латински. Когато откриват "католическият си плен", както казва Флоровски те започват кампания за еманципация от каторицизма НО.... с протестантски а не от православни позиции. И така и да днес.
  Абе Лутер много оплете нещата ама пък Цвингли и Калвин направо отнесоха плувката в неизвестна посока. После Йеховисти и адвентисти пък се юдеизираха и така в съвременното протестантство е пълно с всякакви секти и сектици и всичките са "прави" и "избрани"...
  За това в момента в Америка масово протестантите се конвертират в Православието и има цели енории американци и в нашата православна църква и при руснаците и при сърби и румъни. Най-много са към Антиохийската митрополия.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  ...което в момента се е самоограбило от деноминационните си основания.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#21] от "kapitan_laino":

  Да, идиотско е не само да си антисемит, идиотско е да си ислямофоб, и какъвто и да е друг фоб, при условие, че си християнин, защото Християнството ни учи на любов и мир, а не на омраза към когото и да е иноверец. Впрочем самия Господ Исус Христос в Светото Писание ни призовава да обичаме и враговоте си дори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":

  Да, точно така. Най-богата провинция в Германия е Бавария, а тя е предимно католическа. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#27] от "пустиняк":

  целият критичен и исторически апарат на православието е зает от протестантската теология от Евалд и Айхорн насетне. а схоластиката - от католицизма, няма откъде другаде.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  За това в момента в Америка масово протестантите се конвертират в Православието и има цели енории американци и в нашата православна църква и при руснаците и при сърби и румъни. Най-много са към Антиохийската митрополия.
  —цитат от коментар 27 на пустиняк


  Искрено се надявам, това да е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  трудолюбието и старанието е характерно за повечето северни и планински народи, защото климатът не дава възможност за щракане с пръсти.

  религията е последствие от създадените през вековете нрави.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Да, но не само то.
  В добавка - постоянство и скромност.
  Три основни добродели за предприемача.
  Оттам и впечатляващите стопански резултати на страните с предимно протестантско население.
  —цитат от коментар 22 на simval


  Ето от къде идва и тази огромна разлика която се е получила между Западна и Източна Германия.
  Нали комунистите са възпитавали в атеизъм. Фактически с унищожението на протестантското мислене е бил унищожен и основния мотив за трудолюбие и старание. Към това се е добавила и липсата на грижата за собствения бизнес. Нали всичко е било общо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  след това иде Баден-Вюртемберг, също католически.

  Протестантските западни провинции са гола вода и кал в ушите :)

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  До коментар [#11] от "Иван К":Това означава ли, че католиците не са работливи? Как мислиш?
  —цитат от коментар 18 на Иво


  Еле па ти да призоваваш към мислене е най-нежно казано една безвкусна шега.
  Очевадно е, че италианци, испанци, като общо, не се славят като най-работливите в Европа. Най-малкото, не са толкоз работливи колкото германци, или шведи. Въобще да не говорим пък за протестантска Америка.
  А православните сме извън класацията - гърци, черногорци, македонци, сърби. Без да скромничим - и ние не им се даваме. Не случайно, някъде наоколо се роди шедьовърът , "Е, па, ... сека среда ли че рАботим?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Протестантската идея, че можеш да спасиш душата си само с вяра и без дела е абсурдна и противоречаща на автентичното Християнство в лицето на Православието и католицизмът.
  —цитат от коментар 4 на Иво

  В началото и аз не разбирах това, но има обяснение. Ако ти си истински вярващ, от това автоматично (така да се каже) ще последват и делата ти, които ще са праведни. Има логика. Т.е. ако ти заобичаш хората като себе си, което е базата на Новия завет, ти никога няма да им навредиш и пр.
  Даден е и методът как да повярваш - като четеш словото Божие, т.е. Библията. И тук има логика, Това е своеобразно НЛП (нервно-лингвистино програмиране).

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "simval":

  да, и на мен ми е забавно православни да говорят за "трудова етика". всъщност, Вебер прави нещо много важно - прокарва каузална връзка между форма на вяра и трудова практика чрез средствата на социологията. нещо, което е много трудно чисто научно да се установи. реално, дори не става въпрос "който работи, какъв е" (щото всеки, все пак, работи, горе-доле, освен ако не е бай мангал във факултето и или арабеска на помощи), а "дали начинът, по който някой работи, е свързан с формата на вяра, която изповядва". впрочем, Вебер прави сходни допущания относно шинтоизма, но не го разработва толкова детайлно, колкото наблюденията си върху немското и американското протестантство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  да, както обясних, това е значението на "сола фиде" на Лутер. вярата подчинява делата, те следват от нея, в този условие за спасение на човека е вярата. затова и като страничен ефект от това му смятане, Лутер не харесва "Съборното послание на Яков". защото там пише, че "вяра без дела е мъртва" и пр.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Интересното е, че протестантите не са успели съвсем да се отделят от църквата майка по отношение на тегленето на клечката на известен брой вещици.

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  но интересно, "дневник" са забелязали, че има такова нещо като Реформация, 500 години от нея и Мартин Лутер, сиреч - надхвърлили са малко рамките на битовото "Днес християните празнуват...[еди кой си празник на баниците и терлиците]", при което за тях "християните" се изчерпваха с православните в България.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":
  Съгласен съм с Вас.
  Голямата заслуга на Лутер и последователите му е налагането в обществото на т.н. "протестантска етика", част от която е уважението към труда и стремежа към успеха.
  И не на последно място - уважението към чуждия успех.
  Затова и чисто географски най-успешни са протестантските общества - северна Европа, северна Америка, Австралия...

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#44] от "Цайко":

  а, преди случая, за който говорите, имаме и позорното петно върху Калвин с тегленето на клечката на испанския лекар Мигел Серветус, откривател, межд другото, и на кръвообращението.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Колкото и да е странно, 500 -те години се отбелязват в България. Даже в градинката на Кристал има експозиция за Реформацията и Лутер в снимки и текстове.

 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  За съжаление ПРАВОСЛАВИЕТО, както и ИСЛЯМАИ ДО ДНЕС НЯМАТ СВОЯТА РЕФОРМАЦИЯ
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Богомилите, павликяните или торбешите са онзи аналог на Протестанството, който НЕ Е РЕФОРМАЦИЯ, а ОПАЗВАНЕ на приетото лично от Св.Апостол Павел.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":

  Благодаря за информативното участие в дискусията. Трябва да направя уточнение, че макар наистина Вебер да твърди за каузалната връзка и да използва социологически подход, книгата му по днешните стандарти не е научна (или е слабо научна), а каузалната връзка е необоснована. Това не е по вина на Вебер, просто 1) тогава не са имали разработен социологически апарат от методи; 2) всяка голяма теория, обясняваща почти всичко, няма как да е вярна, понеже светът е сложен. В случая, за раждането на капитализма има много фактори, един от които, за държави като Холандия и Швейцария, е протестантството. Но капитализмът започва по-рано - с нарастването на търговията, банковото дело и откриването на нови светове. В Италия има търговски републики с много от капиталистическите характеристики, които познаваме. Калвинизмът доста помага за предприемачеството.
  Нещо иронично, което четох наскоро като изследване в САЩ. В момента католиците са по-съвестни като работници и служители от протестантите (което в САЩ е доста общо понятие, там има стотици протестантски секти). Макар и по-разпасан в началото на 16-и век в сравнение с реформираното християнство, днес католицизмът е консервативната версия, защото в протестантстото се залага едно по-малко значение на авторитетите, което за пет века е разградило догмите.
  Иначе най-търсени служители в САЩ (пак някакво изследване) са мормоните - те са най-вярващите сред мейнстрийма и се смята, че са най-честни и съвестни.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  Интересен поглед на нещата. Теоретично сигурно е така, но практически не винаги се получава така както вие го описвате. Както и да е, аз вярвам православните постулати за спасение на душата. Хубаво е, че днес в Европа има свободата на вероизповеданията и всеки може да вярва в която си иска религия. А, не както е било преди когато католици, протестанти и православни са се избивали едни други в десетки войни помежду си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Светата Инквизиция е властвала повече от 350 години в Испания. Благодарение на нея изгонват арабските нашественици от Испания, властвали повече от 800 години, възстановили реда и спокойствието, вярата в католическата църква и нейните институции. Светата Инквизиция има огромна роля за разгромяването и дори за физическото унищожение на катарите (богомилите) изповядващи подобно на лютеранството реформаторско Християнско движение от Южна Франция. Без институциите на католическата и източно православната църква не е възможно да се проповядва Христовата вяра, хората да се възпитават на Християнски морал и етика. Лютеранството и всички религиозни секти фактически нанасят огромна вреда на Християнството. Крайно време е католическата и източно православната църква да се обединят и вървят заедно напред. Армиите на Кръстоносците трябва да се преродят в могъща армия на обединена Европа под знака на Христа!

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Интересна статия за неща които не знаех, благодаря Дневник.

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":


  До коментар [#40] от "simval":... - прокарва каузална връзка между форма на вяра и трудова практика чрез средствата на социологията. нещо, което е много трудно чисто научно да се установи ....
  —цитат от коментар 42 на abdelhaqq


  Навярно си прав, че е трудно научно да се установи такава връзка.
  Но е много лесно видима и разпознаваема, ако живееш и работиш няколко години сред такива хора. Просто се набива в очи (навярно особено отчетливо за един източно европеец), че за тези хора всичко друго освен съвестен, почтен труд е нещо извън морала им. Неморално е.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":

  И аз съм си мислил, дали богомилите не са били някаква рудиментна форма на реформация за православието. Според мен са се изгубили по две основни причини - навярно са били изпреварили времето си и не са попаднали на просветени владетели, които да са вникнали в същността на мислето им.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К":

  Липсата на уважение към авторските права убива в зародиш стимулите на учени и технолози. Това и само това е причината днес да няма развитие на наука и технологии в Китай, Русия, Ислямския свят
  =======
  За Русия не знам , но Исляма и Китай отдавна са преминали през тези периоди !
  Когато в ислямския свят са се занимавали с математика , астрономия , философия ....в Европа още се живее по землянки и пещери ......
  Енин човек на име Орбан , прозира тая огромна пропаст между двата свята и разбирайки ,че догонването чрез мирни методи е почти невъзможно , една от НАЙ АНТИЧОВЕШКАТА на научно идеологически реваншизъм ...кръстоносните походи !!!
  Условията на тогавашното време , за реализирането на тази прослувута идея са идеални
  1.....огромни пълчища от безчинстващи млади и безработни хора
  2.....вярата в бога , под знака на тризначието
  3....."нуждата" от спасяването на гроба на Иса пейгамбер....
  Така започва една мрачна страница от историята на човечеството , отнела живота на поне 3 милиона души .....цифра прекомерно висока за онова време !

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#47] от "abdelhaqq":
  Дето се вика, реформирали се, ама не съвсима. Или пък - реформирал се Илия, пак в тия.

 58. 58 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Мартин Лутер има една много съществена заслуга към човечеството, която е извън религията. Той е застъпник, идеолог (не зная коя дума да използвам) на масовата грамотност и образование и на двата пола. Това също е революционна идея и на практика основа за просперитета.
  Като се има предвид какво става у нас с грамотност и образование, не е лошо да се замислим върху този принос на Лутер.

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Утре ще работи, но днес за цяла Германия е празник :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Крайно време е католическата и източно православната църква да се обединят и вървят заедно напред.
  —цитат от коментар 52 на bobhunter


  Виж Боби, по този казус съм съгласен напълно с теб! Би било чудесно нашите православни цървки и католическата да се обединят някой ден. Дай Боже наистина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#59] от "penetrating":

  утре в католическите провинции също ще е почивен ден заради Хелуин.

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":

  И църковния данък :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#58] от "Мондиана":

  Да, това е така. Впрочем, ето нещо, което днес съществува в лутеранските цървки - равенството между половете там е достигнало и в самата църковна йерархия. Там има жени свещеници, нещо ПОВЕЧЕ архиепископ (и водач) на Шведската лутеранска църква е жена:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Antje_Jackel %C3%A9n

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Само пребройте колко църковни празници имаме ние православните. Всеки празник е за ядене и пиене а преди това въздържание от храна. В исляма цари същата глупост и дори в по-тежки форми.
  =======
  Къде в Исляма е пълно с празници , както у вас , бе бай Иване ?
  Има само два байрама .....Рамазан и Курбан !
  Хе....:).....бих те поздравил ако твърдеше обратното ....че в Исляма , празниците са рядкост ....а ти направо се излагаш , твърдейки обратното. ...

  Bukalemun
 65. 65 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii"

  Съвсем сигурен ли сте?

 66. 66 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":И аз съм си мислил, дали богомилите не са били някаква рудиментна форма на реформация за православието. Според мен са се изгубили по две основни причини - навярно са били изпреварили времето си и не са попаднали на просветени владетели, които да са вникнали в същността на мислето им.
  —цитат от коментар 55 на simval


  При Богомилите е обратното - Православието е Реформация на Християнството, но с обратен знак. Богомилите - павликяните - торбешите си държат упорито на наученото от Апостол Павел.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  https://en.wikipedia.org/wiki/Antje_Jackel %C3%A9n
  До коментар [#58] от "Мондиана":

  Малко повече информация за нея:

  https://www.lutheranworld.org/news/church-sweden-elects-new-archbishop

  https://www.lutheranworld.org/news/church-sweden %E2%80%99s-first-female-archbishop-antje-jackele%CC%81n-reflects-her-first-100-days-office

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Лутер разтърсва църквата и я разделя. Делението е толкова силно, че дори сега православни и католици могат да си използват църквите (с малки изключения като "особения" пловдивски владика, който ни гони КАТ както се опита да изгони папата), но това не е в сила за протестантите. Там и католици и православни са единни. Обрядите им позволяват леко конвертиране за разлика от протестантите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobhunter":

  Армиите на Кръстоносците трябва да се преродят в могъща армия
  ======
  Ха ха .....тамплиер фалирал !
  Ми тях и сега ги има бе !
  Войните в Ирак какво бяха ?
  Че и за морал си ми писал......
  С мир ще ви затрием от този свят !
  Убивали сте с векове ....в името на христовата вяра ....
  Хвалбата ти ,че се гордееш с ликвидирането на богомилството ....ти показва анти човешкото отношение и заслуга спрямо вярата

  Bukalemun
 70. 70 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":
  Пропускаш, че според Лутер добрите дела са необходими, за да се докаже вярата и допринасят за спасението, доколкото са проявление на вярата. Поставянето на акцента върху вярата като контратеза на делата не е нов похват в теологията и в това отношение Лутер е силно повлиян от Августин Блажени, когото често цитира по темата за спасение само по благодат (незаслужена милост от Бога) чрез вяра, което не може да се заслужи с дела. Имай предвид, че по това време църковните институции са много активни да обещават спасение на хората, ако даряват на църквата или ако спазват нейните инструкции и не е учудващо, че Лутер отново извежда на преден план дебата за спасението с акцента, че то не може да се заслужи с дела.

 71. 71 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Лутер е един обикновен и банален еретик. Нищо друго.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 72. 72 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво":

  Това наистина е интересно, защото като цяло в християнството (предполагам, че няма религия, която да прави изключение в това отношние) жената все пак се води второ качество, поне не може да заема санове в йерархията. Тази тема ми стана интересна, защото говорих с един тукашен протестантски "началник" от една малка църква и се оказа, че жените там имат ограничена сфера на изява. Това естествено ме потресе, защото вярвам в равните права и задължения. Тогава се зачетох в евангелията, а и в писанията на апостол Павел и наистина излезе така, макар и с по-скоро косвени внушения, не толкова с директни.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#70] от "kumcho___valcho":

  Поне това беше акцентирано в статията под която коментираме в момента, затова и моят коментар беше такъв. Иначе, както вече споделих аз твърдо вярвам, че са необходими както вяра, така и добри дела. Това е и посланието на нашата православна църква.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  Уви, да. Хесен не е от тях :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Всъщност, ако сме точни, нещата са точно обратните - с налагането на диващината наречена ислям залязва арабската математика, астономия и медицина ... не стажа за два дни , но е в рамките на 1-2 поколения .

 76. 76 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":
  До коментар [#21] от "kapitan_laino":
  Лутер не е бил антисемит в съвременния смисъл, дори в началото се е противопоставял на опитите на Католическата църква да издевателства над евреите. Той е бил срещу юдейската религия и е вярвал, че може може да убеди юдейските общности, че са в заблуда и да ги приобщи към християнството. С течение на времето обаче се разочарова от тяхната неискреност и започва да се изказва положително по отношение на акциите срещу тях - в това отношение той е повлиян от епохата си и ако трябва да се обективни по-скоро трябва да го определим като умерен антиюдеист.

 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Това още нищо не значи - необходимо е да се разгледа какво е разпределението на общественото богатство между протестанти и католици. Не съм виждал подобно изследване за последните години, но по времето на Макс Вебер протестантите в Швабия /Баден-Вюртемберг/ са имали 4 пъти по-големи капиталовложения на глава от населението от католиците.

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#72] от "Мондиана":

  Радвам се, че ви е било интересно. Иначе, между различните протестански църкви има разлики по отношение на жените в църковната йерархия. Както видяхме в Шведската протестанска църква те вече са водачи на църквата, но има и протестански църкви в които жените все още не могат дори да бъдат обикновени свещеници. Има различни виждания по тази тема. Има разлика и по отношение на хомосексуалните бракове. Пак в тази Шведска лутеранска църква браковете между хомосескуалисти се извършват в самите църкви от свещеници и са признати от църквата. В други не е така.

  Иначе, и аз не знам религия в която жените са религиозни лидери и водачи, в исляма и юдеизма няма такова нещо, това е сигурно, няма и в будизма, и индуизма, няма и при сикхите. Аз не се сещам, къде това е възможно другаде.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Безделието е ковачницата на Дявола.Тези думи чух от един протестантски пастор преди десетина години и веднага потърсих още по темата. Оказа се, че трудолюбието е фундаментална ценност за протестантите. За съжаление другите църкви подтикват хората към някакво съзерцание и никога на подтикват към труд. Само пребройте колко църковни празници имаме ние православните. Всеки празник е за ядене и пиене а преди това въздържание от храна. В исляма цари същата глупост и дори в по-тежки форми.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Изклщчително крайно изказване. Човек е триединство от тяло,ум и душа. Като носители на божия частица (душата) трябва да да сме нещо повече от роботи, които сутрин отиват работя и вечер се връщат да спят. Трудът е добродетел, но не трябва да се абсолютизира. Трябва също и самоопознаване, самоусъвършенстване, търсене на истината и стремеж за единение с Бог.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Между другото - в протестантския град Хамбург на времето /около 1900/ имало останали само малък брой католици - но те били най-заможната и предприемчива част на населението. Причината - всички конформисти, плуващи по течението, постепенно отпадат от католицизма и приемат доминиращото вероизповедание.
  Поради същата причина едрата буржоазия в царска Русия е била старообрядческа, макар, че старообрядството няма особена трудова етика.
  Поради същата причина в Близкия изток и на Балканите християните са били по-богати и по-образовани винаги от мюсюлманите. Който е бил мързелив и отпуснат е приел исляма, борбените са останали християни.
  Това е и една от причините за заможността, образоваността и предприемчивостта на евреите - постоянното отпадане през вековете в християнство и в ислям.
  А "мързеливите" мюсюлмани в големите китайски градове са били по-богати и по-предприемчиви от "работливите" китайци- синкретисти.

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#74] от "penetrating":

  в Хесен се гризе дървото!

 82. 82 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#50] от "nikolay_mihaylov":

  съгласен съм. но трябваше да поясня какво реално твърди Вебер, и защо местните изказвания, които съм чувал - включително и от хуманитари в България от типа на "ама и те православните работят" или "ама то има и помаци, които работят", реално не доказват нищо против Вебер. а инак, да, самият Вебер отдавна вече се е превърнал в своего рода извор, и предмет на изследване, нежели меродавен авторитет. но пък това е характерно за класиците, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 83. 83 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#76] от "kumcho___valcho":

  о, човек, написал "за евреите и техните лъжи", не може да е умерен антиюдаист. това е писано в края на живота му, когато наистина е извървял пътя от "да възстановим оригиналното Христово учение и така да обърнем евреите" през "ама те защо не се обръщат", та до...този гнусен пасквил.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мондиана":

  Е защо да не се отбелязва? Протестантите са в България от 150 години. И са около 1% от населението - преди 9.9.1944 - 0,1%
  Имаше чудесно тържество в НДК в неделя.
  Е, в доклада за историята на евангелизма в България удобно бе пропуснато да се спомене, че Г.Димитров и В.Коларов са били евангелисти /от протестантски семейства/, та погромът срещу евантелските църкви започва след смъртта и на двамата, при В.Червенков, съученика на патриарх Кирил.

 85. 85 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Протестантската идея, че можеш да спасиш душата си само с вяра и без дела е абсурдна и противоречаща на автентичното Християнство в лицето на Православието и католицизмът. Според нашите цървки трябват и добри дела и вяра в Господа за спасението на нашите души. Тази идея (само за вяра и нищо друго, както и за предопределеност) достига до крайности в калвинизма.Иначе, раздаването на индулугенции за пари също е абсурдно и противоречи на християнската вяра, хубаво е, че католическата църква отдавна се е отрекла от тази порочна практика.
  —цитат от коментар 4 на Иво


  Хм, а не е ли всъщност това фундаменталната разлика между Християнството (като цяло) и Ислямът/Юдаизмът? Че при първото спасението ива само от вярата, а при другите спасението идва чрез делата (затова за мюсюлманите халал храната е толкова важна, както и постите по време на Рамадана, и аналогично кошер храната и неработенето по време на Шабата и т.н. при евреите)? При Християнството всички обреди и обичаи са с пожелателен характер.

  Every cradle is a grave.
 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":

  това е една много разпространена заблуда, която винаги съм отдавал на порива към "и ние сме дали нещо на света".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#80] от "patsis":

  Или, ако мога да направя едно заключение лично за себе си по темата за религията, мързелът и работливостта, това са неща, които зависят преди всичко от самия отделен индивид. Във всяка религия има представители на мързеливи и работливи хора.

  П.П.
  Впрочем като четях примерите, които ти посочваш в коментара си, се сетих за сикхите, и те имат "славата" на хора, които много работят и които имат доста добро образование в сравнение с други етно-религиозни малцинства в Индия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  В своя труд "За юдеите и техните лъжи" д - р Лутер разкрива ролята на юдеите в живота на страната:

  "Защото юдеите като чужденци не би трябвало да притежават нищо, и това, което имат, следва да е наше. Те не работят и нищо не са си отработили, не им даваме и подаряваме нищо , и въпреки това те притежават нашите пари и имоти и с това са ни господари в собствената ни страна, намирайки се в изгнание. Ако един крадец открадне десет гулдена, бива обесен, ако граби по пътищата, отсичат му главата. Но ако един юдей открадне и ограби десет тона злато със лихварство, той става по - любим и от Господ.
  Те се хвалят с това и подсилват вярата си и отровната скрита враждебност към нас, говорят помежду си: Дръж се, виж как Бог е с нас и не напуска народа си и в изгнание. Ние не работим нищо , имаме мързеливи дни, проклетите гои трябва да работят за нас, ние обаче получаваме парите им - с това ние сме им господари, а те - наши слуги.
  Никой не ги държи насила тук , пътищата са отворени, могат да отидат в страната си когато поискат, с удоволствие бихме им дали и подаръци да се отървем от тях, защото са голяма тежест за нас, като епидемия, чума и истинско нещастие за страната ни."

  http://bit.ly/2z5D5fP

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Весело

  До коментар [#63] от "Иво":

  Тя е толкова лутеранска, колкото е и църква.
  Не може да бъде църква общност, в която можеш да бъдеш член без да бъдеш кръстен - просто защото родителите ти са били членове на тази общност, а теб те е мързяло да ходиш да подадеш декларация за напускане. Точно такова е положението в Шведската "църква" днес.

 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#88] от "dosetliv":

  Интересен цитат от Мартин Лутер, но защо си му сложил титлата д-р? Не съм чувал той да е бил и доктор освен всичко останало, което е бил. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":да, както обясних, това е значението на "сола фиде" на Лутер. вярата подчинява делата, те следват от нея, в този условие за спасение на човека е вярата. затова и като страничен ефект от това му смятане, Лутер не харесва "Съборното послание на Яков". защото там пише, че "вяра без дела е мъртва" и пр.
  —цитат от коментар 43 на abdelhaqq


  Честно казано, аз не виждам противоречие. Вярата води до спасение, защото тя променя вътрешния "аз" и егото на социал-дарвинизма към осъзнатата свобода съдържаща мярата на общуването и зачитането с другите личности ("Аз-ове" "ега") в социална хармония и синхрон. Тази вяра без дела е мъртва, затото това би означавало или лицемерие или неприлагане на вярата, тоест вътрешната промяна чрез вяра не се е състояла или е стряла развитие, и в двата случая процвса е умрял, промана на личността не се е осъществила, т.е. - вярата е мъртва и недействаща. Логоса не се е превърнал в Рема.

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#89] от "patsis":

  Хаха... имайки предвид, че Кръщението е основополагащо Тайнство в Християнството, бих се съгласил с тази твоята критика. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#87] от "Иво":

  Е, то аз просто не исках да се разпростирам толкова нашироко - до Индия. Но чудесен пример за Индия и Иран са зороастрийците - парси и гебри - също много по-заможни, образовани итд. от останалото население. Пък зороастризмът няма особена трудова етика.
  Просто подборът за няколко поколения си казва думата.

 94. 94 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А когато си видя правописните грешки от бързане, ми ида да ми умре вярата в мярата на егото.... Смирение и обилна храна, пичове!

 95. 95 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#66] от "Торбеш":

  Нямам предвид тълкуванието на доктрината, а нейното отражение в ежедневния живот на хората.
  Не на какви ритуали ги учат в църквата, а как се прилага Божието слово в ежедневието и какъв е резултатът от това.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Делото на Мартин Лутер е много сложно. То е идеализирано. Всъщност големите идеи на Лутер са използвани от немските фюрстове за да се отърват от опеката на Папата и Рим. Именно затова един от фюрстовете укрива Лутер в Айзенах, където той превежда Библията на немски. Не е вярно, че превода на Лутер е първият превод - има и преди него преводи. Обаче изглежда фюрстовете са били твърдо решени да се отърват от Рим и подкрепят Лутер. Ако не е било така - в Германия има достатъчно дърва за една клада .... Лутер е велик мислител, който е имал щастието да твори в много подходящ момент. А Тридесетгодишната война е била просто опит да се разчистят сметки и да се завладеят територии под благовиден предлог. Освен това в Бавария не са само католици. В Нюрнберг властва протестанството, в цяла Франкония - също, а те са в Бавария. Дори германските императори са престанали да посещават величественият замък извисяващ се над Нюрнберг, понеже като католици са били против протестантите. А в Нюрнберг векове наред са коронясвани императорите на Свещенната Римска Империя. Дори Хитлер свиква тук своите партийни конгреси, за да подчертае приемствеността на Третия Райх с така наречената Свещенна Римска Империя (няма нищо свещенно и римско в нея!)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#90] от "Иво":

  Е, той е бил вече доктор по богословие, когато е написал своите 95 тезиса.

 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#93] от "patsis":

  Да, сигурно е така. Като спомена зороастрийзма (или маздеизъма, под каквото има също е известен) се сетих, че тази религия не е била от най-толерантните, защото в древна Персия, също като в древен Рим е имало жестоко гонения срещу местните християни. Впрочем, може би причината не се е корени само в самата религия, а в личността на отделните местни крале, защото някои са били по толерантни към дадена религия, а други не. Същото става и на много други места по света, като древен Китай, където е имало императори, които в някои случаи са симпатизирали повече на будизма, други на даоизма, трети на конфуцуианството. И в зависимост кой е управлявал и там е имало гонения спрямо някои представители от тези религии. Но, пък пак там в Китай става едно много интересно смесване на тези три религии с течение на хилядолетията...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#97] от "patsis":

  Аха разбирам, доктор по богословие може. Аз си мислех за доктор от медицинска гледна точка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":
  В епоха, когато основното терзание на хората е било какво да направят, за да се спасят, поставеното така директно твърдение на Лутер - нищо друго освен, да повярваш искренно, е звучало революционно за много от обикновените хора, които са били свикнали да изпълняват всякакви църковни инструкции и странни (от днешна гледна точка) практики да се самонаказват, за да заслужат спасението си, а изведнъж им се казва, че всъщност не може да заслужи. Използвайки определението за спасение чрез вяра и дела църковните институции са можели да поставят свои изисквания в категорията за дела. В днешно време разликата между спасение чрез вяра и дела и спасение по благодат чрез вяра, а дела като проявление и доказателство за вярата, може да изглеждат много сходни като практически резултат, но през Средновековието не е било така и трябва да се отчете положителното влияние на реформацията, защото макар теологично да повлиява в по-ограничена степен на Католическата и на православните църкви, има огромно влияние върху практическото им поведение и посланията, които на практика отправят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK