Има ли Пучдемон шанс, ако все пак поиска убежище в Белгия

Има ли Пучдемон шанс, ако все пак поиска убежище в Белгия

© Yves Herman, ReutersУволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон каза на пресконференция в Брюксел, че не смята да иска убежище от Белгия - единствената страна в Европейския съюз, способна да разглежда молби от други държави членки.


Ако все пак не получи гаранциите, които иска, за да се върне в родината си, би ли опитал да направи тази крачка? Пред медиите в "столицата на Европа", както нарече Брюксел, Пучдемон каза, че ще остане за неопределено време. Въпросът какво ще стане, ако Испания поиска екстрадицията му от Белгия, така и не получи отговор на пресконференцията, а същевременно нито той, нито останалите членове на бившия му кабинет пожелаха да изключат възможността да подадат молба, пише "Блумбърг".


Ето стъпките, които бившият премиер ще трябва да извърви, ако реши да кандидатства.
Генералният комисар за бежанците и лицата без гражданство преглежда молби от граждани на Европейския съюз по ускорена процедура. Това означава, че Пучдемон няма да е на опашката заедно с кандидати за убежище, които търсят спасение от конфликти.


Сайтът на комисията сочи, че белгийските власти биха изисквали снемане на отпечатъци, проверка за туберкулоза на рентген. Следват попълване на въпросник (евентуално с помощта на преводач), и интервю, в което кандидатът ще трябва да докаже, че може да стане жертва на преследване.


При европейски граждани администрацията на комисаря обикновено не счита, че има нужда от подобна защита, което означава, че кандидатстващият ще има тежката задача да докаже наличието на заплаха. Вероятно това е и причината да няма скорошен прецедент за такъв статут. "В случаите на граждани на ЕС международна закрила обикновено не е необходима."


Комисията има пет дни, за да вземе решение. Отказът може да се обжалва в рамките на седмица. Ако все пак се вземе решение, белгийските власти трябва да уведомят ЕС.


Иронията на "протокола Аснар"


Ограничението в европейски план за даване на статут на граждани на съюза е свързано с документ, бюрократично наречен Протокол 24 от Договора от Амстердам, но по-известен като "протокола Аснар". Става дума за бившия испански премиер Хосе Мария Аснар, предложил документи през 1999 г. документът да бъде подписан. Този текст възпрепятства държавите членки да дават убежище на граждани на други държави членки, въпреки че международната закрила е фундаментално право от Всеобщата декларация за правата на човека и Хартата на основните права. Аснар, който е бивш председател на консерваторите на сегашния испански премиер Мариано Рахой, предлага идеята на другите членки, за да намали възможността баските сепаратисти от ЕТА да получат убежище - в Белгия това вече се е случвало.


За да получи гражданин на ЕС убежище в друга държава от съюза, протоколът изрежда възможни случаи, на които той трябва да отговаря: "изключителни мерки", които биха попречили на спазването на човешките права; придвижване на случая до Европейския съвет; Съветът е установил нарушаване на основните права в страната на произход.


Изключенията


През 2008 г. обаче - по искане на Белгия - се появява "вратичка". Нова клауза в протокола позволява страните членки да имат по-голяма свобода и "едностранно" да предоставят убежище, а Европейският съвет да се съобрази с това. Белгия решава да приема молби от европейски граждани и да ги допуска по съкратена процедура, но от тях очаква да имат солидни доказателства - включително за това, че сигурността им не е защитена, ако останат в родината си или не получат статут. Така в последните години презумпцията е, че няма да се предоставя убежище на лица от други държави членки "освен, на теория, в много извънредни, много специални случаи", казва Дирк ван дер Булке от белгийската комисия, цитиран от "Вангуардия".


Ако все пак случаят на Пучдемон - или друг каталунски представител - се окаже "изключителен", Испания може да отнесе случая до европейски съд, където ще трябва да докаже, че е държава, гарантираща спазването на основните права.


Отказ от екстрадиция


Експертът по конституционно право Маргалида Капела казва за изданието, че е допустим и вариантът Белгия да не приеме искане за екстрадиция на Пучдемон, ако той е обвиняван в "политически престъпления", каквито са бунтът и подбудителството към бунт или дори (ако се установи връзка с предметите на другите две обвинения) разхищението на държавни средства.


Капела посочва като пример случая на Елве Фалчиани, швейцарския програмист, издирван за "разкриване на банкови тайни": искането за екстрадицията, изпратено от Берн, е отхвърлено от Испания, тъй като магистратите тълкуват престъплението, в което той е обвиняван, като политическо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Взимаме значи близалката на дете и после бегом у дома, където няма да пуснат ядосания по-голям брат.

 2. 2 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  белгийския премиер каза категорично няма шанс да му се дава убеждище щот няма нужда от такова ако е нарушил закона го пращат на испания и да отговаря пред съда

  говедата са в траур а ние се веселим Вадуц продължава да ги поздравим
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  "Пред медиите в "столицата на Европа", както нарече Брюксел, Пучдемон каза, че ще остане за неопределено време."

  Интересно с какво ще се занимава г-н Пучдемонт във Белгия неопределено време?
  Че то оставането по законен начин също си има условия дори и да не те търси никой, никъде и за нищо.
  Ако не греше господина е бил все на публични длъжностти, които не се славят с високо заплащане. Белгия и Брюксел пък не са от най-евтините места за живеене без доходи.

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Пълководците - в тила-:)))

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1678 Весело

  Горкичкият Пучи - малко си поигра с огъня, а сега никой не ще да го гушне и да му духне на изгорелите пръстчета.....
  Срамота, значи.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1678 Весело

  "Пред медиите в "столицата на Европа", както нарече Брюксел, Пучдемон каза, че ще остане за неопределено време."Интересно с какво ще се занимава г-н Пучдемонт във Белгия неопределено време?Че то оставането по законен начин също си има условия дори и да не те търси никой, никъде и за нищо.Ако не греше господина е бил все на публични длъжностти, които не се славят с високо заплащане. Белгия и Брюксел пък не са от най-евтините места за живеене без доходи.
  —цитат от коментар 3 на ivan_


  Споко, "борците за свобода" обикновено имат платежоспосбни спонсори, а нефта напоследък поскъпна доста.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4819 Неутрално

  Този свърши каквото трябва. Чака го героизиране...

 8. 8 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Типично руска игричка на кремльовските пионки. На бас, че седи в Брюксел докато чака Путин да му даде убежище. Иначе е пълен нонсенс да искаш политическо убежище в една европейска страна срещу политическо преследване в друга. Пълен идиот!

  Кисело.
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1678 Весело

  Този свърши каквото трябва. Чака го героизиране...
  —цитат от коментар 7 на дядо Добри


  Този плъшок стана за посмешище, какво "героизиране"......
  Ако се беше престорил на "революционер" да се заключи в офиса си и да го извлекат полицаите за врата с полагаметое се писъци, сополи и малко кръв от разбития нос - да, можеше да стане "герой".
  Сега е просто плъшок.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#6] от "pag":

  Аз не съм притеснен, че човека няма средства:)

  Просто "леко" намеквам, че официално не би следвало да е толкова "ларж", защото дълбоко се съмнявам, че е отседнал в някоя евтина квартирка, която дели с още 10 тина човека:) или пък се храни с каквото намери по кофите:)

  Интересно ще е ако се заседи там как ще обясни откъде са средствата които харчи:)

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Те всички бягат. Фараж подаде оставка и се скри след Брекзит. Георги Димитров и Коларов избягаха след Септемврийското метежче, Ленин беше избягав в чужбина по време на революционните събития, Радован Караджич избяга и се беше преобякъл като бабичка години наред................ Те са социалисто- комунистите и " националистите". Те хвърлят народа в огъня, но те самите се крият . Но и народите си заслужават съдбата.

 12. 12 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да бягаш от страна членка на ЕС и да търсиш убежище в страна членка на ЕС....Бах тоа ЕС.

 13. 13 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Не е редно българка да осъжда "политически лидер" на Каталуния. Всички наши революционери ,които песни и стихотворения рецитираме и пеем са в Румъния. Ако Испания е толкова аргументирана да ги обяви за "терористи" и ги поръча на една океанска служба....те знаят какво се прави. Някъде трябва да има надежда ...... Исанците грешат и става манджа с грозде. По подобен начин Америка въвлече Европа в напълно излишен конфликт с Русия в Украйна. Европа плаща сметката обаче ...

 14. 14 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Не е редно българка да осъжда "политически лидер" на Каталуния. Всички наши революционери ,които песни и стихотворения рецитираме и пеем са в Румъния. Ако Испания е толкова аргументирана да ги обяви за "терористи" и ги поръча на една океанска служба....те знаят какво се прави. Някъде трябва да има надежда ...... Исанците грешат и става манджа с грозде. По подобен начин Америка въвлече Европа в напълно излишен конфликт с Русия в Украйна. Европа плаща сметката обаче ...

 15. 15 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 1604 Весело

  И има нахалството да се провъзгласява за "европейски гражданин", хахах... Точно той, който искаше да изкара Каталуня от Испания и ЕС?! Даже и плъшок не е, а малка сива мишка, вкарана в капан с полуотворена вратичка, наобиколен от дузина котки.
  По професия се пише "журналист", въпреки скромното си образование, а всъщност е нищо. Кръгла нула, на която днес и сега обръщат внимание, но ще бъде забравен от всички, освен от криминалните хроники. Ако съм на мястото на белгийците ще го изгоня като обикновен престъпник и окото ми няма да мигне.

  Кисело.
 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan_":

  Каква столица, нали не искаше в Европа? Няма работа там.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#8] от "Непукистка":

  Криминално преследване. Не политическо.

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#7] от "дядо Добри":

  С изси...не на метеното герой не се става.

 19. 19 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#17] от "George Svinarov":

  Цитирам говедото, а не го мисля. Искал той "гаранции", защото в Испания процесът нямало да бъде справедлив, хаха...

  Кисело.
 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  ???

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Бе тия комунисти на една матрица ги правят бе! Навремето Димитров и Коларов подпалиха огъня на Септемврийското въстание и дим да ги няма! Сега Пучдемон прави същото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 555 Весело

  Този иска убежище в Белгия... Човек опитал се да отцепи територия... Ми те ако ще му дават такова, направо си казват на фламандците "Можете да се отделите!". Е, да ама белгийците не са глупави и няма да го направят! Хак да ти е "Червений Далечнозападен " очилатко, на какво посла, на това ще лежиш! В случая стаичка 2х2 в така омразната ти Испания! Хаааахххааааххххаааа!

  Ще ви изрием...
 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2809 Весело

  Не е редно българка да осъжда "политически лидер" на Каталуния. Всички наши революционери ,които песни и стихотворения рецитираме и пеем са в Румъния. Ако Испания е толкова аргументирана да ги обяви за "терористи" и ги поръча на една океанска служба....те знаят какво се прави. Някъде трябва да има надежда ...... Исанците грешат и става манджа с грозде. По подобен начин Америка въвлече Европа в напълно излишен конфликт с Русия в Украйна. Европа плаща сметката обаче ...
  —цитат от коментар 13 на sporta


  Госпойце мила, вашият коментар ми причини когнитивен нокдаун. Изящен лексикален стил, брилянтна граматика и правопис.
  Жълтият скункс е ваш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4819 Весело

  До коментар [#18] от "George Svinarov":

  Абе изтакованото наторява, та.... ефект ще има, само гледай...

 25. 25 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#24] от "дядо Добри":

  ще има ша орежат още автономията на каталуния

  говедата са в траур а ние се веселим Вадуц продължава да ги поздравим
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  Скоро ще бъде забравен, но поразиите ще се оправят десетилетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4819 Весело

  До коментар [#23] от "Kami":

  Скункса се дърпа, неще...

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#12] от "сминдух":

  По-сигурно убежище щеше да намери при баските!

  ПучДЕМОН ли е или ПучДЕВИЛ, но си е популист та дрънка!
  Уж ще ставаме СЕЩ, а тоя тръгнал да търси убежище в друг щат!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#7] от "дядо Добри":

  Чака го героизиране...
  —цитат от коментар 7 на дядо Добри


  Деди!
  Цитирай името само на един Северо-Ирландски сепаратист!
  Без да се ровичкаш в Гугълето!


  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ау, Покемон има проблем! Уж много смел, много патриотичен, а като видя дебелия край, айде в Белгия! Ех, Покемоне, Покемоне, така независимост не се постига с циркове. Надроби една каша и си отиде, бравос! А, някои съфорумници говореха за Мандела и Ганди. Ето ви го каталонският Ганди. Ама защо ли ми прилича по-скоро на Янукович?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Забърка кашата а после се спаси, нещастен страхливец !!!

 32. 32 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Четейки тази статия допълнително се убеждавам, че хода на Пучдемон да отиде с правителството в Брюксел е много умен и добре премислен. От една страна Пучдемон е в столицата на ЕС, от където може най-добре да търси подкрепа и да работи за независимостта на Каталуния, от друга страна е в най-подходящата държава за да си гарантира свободата. Голяма част от коментиращите тук май изобщо не са прочели статията.

 33. 33 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#30] от "andreas_hofer":

  Айде остави това да го решат каталунците. Задавам за пореден път един и същи въпрос на различни хора плюещи Пучдемон и никой не може да отговори, кой е по-правилния ход от сегашния, войната или влизането в затвора, щото това са останалите две опции, и дали тези две опции помагат повече за независимостта на Каталуния? Елементарен въпрос, отговори ако можеш.

 34. 34 Профил на dragond
  dragond
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Почвам да си мисля, че Пучдемон е агент на Рахой и последният е наел някой сценарист от Televisa да режисира този водевил. Накрая като теглим чертата този прави абсолютно всичко по начин, по който да устройва Рахой. Последният не е сънувал някога да обедини социалисти, либерали, канарски патриоти и какво ли не и да се явява голям национален обединител. Почва да изглежда малко като на Ердоган "преврата".

 35. 35 Профил на dragond
  dragond
  Рейтинг: 612 Неутрално

  А като казах за Рахой, много правят грешка да го отписват, но той е като хлебарките - в каквато и каша да се забърка винаги оцелява и се измъква сух. Говорим за човек, който е от 20 години в испанската политика, което е буквално немислимо за турболентната политическа среда в страната. Много добре умее да си играе картите.

  Испания има късмет в момента той и C's да са на власт, защото ако бяха социалистите, Каталуния вече да е независима държава и Испания да им плаща репарации. На Испания й предстои дискусия за промяна на Конституцията и определено Рахой и Ривера влизат с едни гърди напред с тяхното искане за повече държава и намаляване на децентрализацията.

 36. 36 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ashiata Shiemash":

  Веднага ти отговарям, ако има топки да нарушава испанската конституция Покемон, сега трябва да си понесе последствията пред испанския съд и ако трябва ще иде в затвора. Но, от друга страна, както писах току-що под подобна статия, това че избяга в Белгия с подгласниците си е чудесно, защото от една страна показва колко е жалък и няма грам смелост да се изправи пред властите, а само говори за гаранции за сигурността му, все едно Испания не е една демократична страна, а е диктатура като Русия, Китай или Иран, а от друга страна, действията на испанското правителство са урок за всеки следващ безотговорен сепаратист, който реши да се прави на независим да знае какво следва - затвор или изгнание! Войната не е опция, защото самите каталонци не са готови да се бият, те дори по времето на Франко са нямали терористична организация, та сега ли и освен това испанската армия би се справила доста бързо с подобен бунт.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ами Да си остане в Белгия . Може и там да спретне на бърза ръка две републики, Фландрия и Валония.

 38. 38 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#36] от "andreas_hofer":

  Ми веднага следва логичния въпрос, целта на каталунското правителство е независимост на Каталуния, та въпроса е кое ще доближи това правителство повече до независимостта и какъв е начина, лежането в затвора или престоя в Брюксел и търсене на подкрепа сред други европейски партии?

 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ashiata Shiemash":

  Независимостта на Каталуня е нещо лошо и за Европа, и за Испания, и дори за самата Каталуня. В този контекст въпроса не може да се решава само ит каталунците (да не говорим, че повечето от тях ясно си дават сметка за ситуацията и не искат независимост).В същия този контекст въпроса ти увисва като крайно идиотски.
  Кой бил правилния ход за да се постигне нещо изначално сбъркано? Всеки ход е неправилен и мястото на тоя луд е в затвора. И дано да го затворят.

 40. 40 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1308 Весело

  Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон каза на пресконференция в Брюксел, че не смята да иска убежище от Белгия - единствената страна в Европейския съюз, способна да разглежда молби от други държави членки.
  -------------------

  Ма нали Каталуня сега е независима и като такава вече не е член на ЕС. За какво убежище в Белгия става въпрос? Или пък Пучи е решил да е "независим" според моментната изгода.
  Пучи, бъди маъж и стига с тия педер@2&* номера!

 41. 41 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1308 Весело

  Този свърши каквото трябва. Чака го героизиране...
  —цитат от коментар 7 на дядо Добри


  Щеше да бъде героизиран ако беше изял няколко тупалки в Испания. Сега се крие като плъх у орубена заревица, нам къде си. Бори се той за независимост ама отдалеко :)

 42. 42 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1308 Весело

  От една страна Пучдемон е в столицата на ЕС, от където може най-добре да търси подкрепа и да работи за независимостта на Каталуния, от друга страна е в най-подходящата държава за да си гарантира свободата.
  —цитат от коментар 32 на Ashiata Shiemash


  Ти май нещо не си разбрал. В момента в който Каталуня обяви независомост тя е автоматиески изключена от ЕС. Или са извън Испания и извън ЕС, или са част от Испания и част от ЕС. Не може и тако и вако!

 43. 43 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#39] от "George Svinarov":

  Е кое е толкова лошото на една каталунска независимост? Искат да си бъдат част от ЕС, което значи че Европа няма да понесе никакви негативи, колкото до Испания, да се мъчат да държат на сила една територия, която постоянно ще им създава проблеми и откровено не желае да е част от Испания, е много трудно, задържането на сила ще е проблем в дългосрочен план, дори сега да ги задържат. А една независима Каталуния в рамките на ЕС, не мисля че ще е по-зле от Каталуния в сегашната ситуация.

 44. 44 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#42] от "theduloclan":

  Всички приемат това твърдение за даденост, но истината е че досега не сме наблюдавали такава ситуация и съвсем не е ясно какво ще се случи. Когато в Шотландия имаше референдум не се говореше така еднозначно че Шотляндия няма да е част от ЕС ако е независима държава, все пак става въпрос за територии, които са в рамките на ЕС и които имат собствената си заслуга за това да са в ЕС.

 45. 45 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Този мишок най-накрая ще избяга я в някое руско посолство, я направо у рАссия! Друго не му остава.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Страхливата мишка винаги ще намери дупка да се свре. Асандж в посолството, Янукович в "санаториум"... Излъга хората и бегА.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#39] от "George Svinarov":Е кое е толкова лошото на една каталунска независимост? Искат да си бъдат част от ЕС, което значи че Европа няма да понесе никакви негативи, колкото до Испания, да се мъчат да държат на сила една територия, която постоянно ще им създава проблеми и откровено не желае да е част от Испания, е много трудно, задържането на сила ще е проблем в дългосрочен план, дори сега да ги задържат. А една независима Каталуния в рамките на ЕС, не мисля че ще е по-зле от Каталуния в сегашната ситуация.
  —цитат от коментар 43 на Ashiata Shiemash


  Май не следиш много отблизо европейската политика. Юнкер и редица европейски политици казаха, че ако Каталония стане независима тя автоматично е извън ЕС, а за да влезе отново в ЕС ще трябва да чака одобрението на Испания, а това няма как да стане. Шотландия е различен случай, защото идеята на шотландците е, ако Обединеното кралство излезе извън ЕС, то Шотландия остава в ЕС като независима страна, а англичаните няма как да наложат вето на това, защото ще са извън ЕС. Мисля, че е кристално ясна разликата.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 48. 48 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#47] от "andreas_hofer":

  Когато Шотландия правиха референдума още дори не се говореше за брекзита, и въпреки това не се твърдеше еднозначно, че Шотландия ще е извън ЕС ако е извън Великобритания. Та въпроса ми е, защо сега всички са се юрнали да изхвърлят Каталуния от ЕС. Юнкер е ясно какво казва, но това е защото се стремят да избегнат тази независимост и плашат по всеки възможен начин, ако обаче наистина се стигне до независимост бързо може да се обърнат нещата. Не е имало такъв случай, но е добре да се знае законодателството на ЕС предвижда ли такива ситуации, защото то не е само какво мисли Юнкер или друг политик по темата ами на чия страна е правото. Каталуния вече е част от ЕС, предвижда ли законодателството на ЕС изхвърляне на дадена територия от ЕС ако тази територия се обособи като независима държава, това не е съвсем ясно.

 49. 49 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan_":

  Може би има рубли за харчене!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK