Век по-късно, декларацията на Балфур още разделя евреи и палестинци

Палестинци горят чучело на Артър Балфур.

© Associated Press

Палестинци горят чучело на Артър Балфур.Израелците я празнуват, палестинците а ненавиждат. Декларацията на Балфур - британското обещание към ционистите за създаване на еврейско отечество там, където днес е Израел, навършва 100 години тази седмица. Тази годишнина ще бъде отбелязана с прояви и събития в Израел, палестинските територии и Великобритания, които ще привлекат вниманието към пожълтелия от времето документ, съхраняван в лондонската Британска библиотека.


Историците все още умуват относно мотивацията на Великобритания и ангажимента ѝ с тази декларация, размиващи се в десетилетията след нейното публикуване. И все пак 67-те думи, написани от един британски министър, все още имат силен отзвук 100 години по-късно. Както израелците, така и палестинците използват годишнината, за да придадат повече тежест на своята версия и да оправдаят своите позиции.


Всяка от двете страни отбелязва вековната годишнина по коренно различен начин, което хвърля светлина върху пропастта между Израел и палестинците, зейнала според някои именно на 2 ноември 1917 г. "Тя остава все така разделяща дори и днес, защото ционистите смятат, че Декларацията на Балфур е заложила основния камък на съвременен Израел - и те са прави да мислят така. По същата причина палестинците и арабите виждат в нея първопричината за отнемането на тяхната собственост и за своята мизерия", каза Джонатан Шниър - историк, който е автор на книга за документа. "Всичко произтича от тази декларация", добавя той.
Декларацията бе резултат от дебатите между британските ционистки лидери, търсещи политическо признание на своите цели за създаване на еврейска държава, и британските политици, въвлечени във водовъртежа на Първата световна война. Декларацията, написана от британския външен министър лорд Артър Балфур и адресирана до британския финансист и ционистки лидер лорд Лайънъл Уолтър Ротшилд, обещава британска помощ за създаването на еврейско отечество.


Aртър Балфур.

© Associated Press

Aртър Балфур.

"Правителството на негово величество ще подкрепи създаването в Палестина на родина за еврейския народ и ще положи всички възможни усилия за улесняването и постигането на тази цел", се казва в декларацията, която продължава със забележката: "Трябва да бъде ясно, че няма да бъде направено нищо, което може да накърни гражданските и религиозните права на живеещите в Палестина нееврейски общности".


Политическите мотиви за появата на декларацията включват империалистически политически сметки, имащи за цел да се заеме солидна позиция в източния Левант, където в онзи момент е в ход разпад на Османската империя. Роля играе и месианството на британските политици, коренящо се в библейската история, които се надяват да върнат евреите в родината на техните предци.


Декларацията послужи като основа за британския мандат върху Палестина, който бе одобрен през 1920 г. от Обществото на народите - предвестника на ООН. Резултатът през последвалите десетилетия бе поток от евреи, имигриращи към Палестина, и възникването на първичните институции на ционистката държава. Заедно с това се засилиха и търканията с (местното) арабско население, с което бяха заложени и корените на конфликта, който продължава и до ден днешен.


Тази противоречива история намира израз днес в начина, по който Израел и палестинците използват столетието на декларацията в подкрепа на своите позиции.


Израел разглежда (британското) обещание като първото международно признание на желанието на еврейския народ да се завърне в земите на историческото си отечество. Той смята, че Великобритания е дала подкрепящо рамо на неговата версия на историята, изпълнена с решимостта, героизма и пионерския дух на ранните (еврейски) заселници, борили се за изграждането на държавата.


"Държавата не би могла да възникне без заселване, саможертви и готовност за борба в името на тази цел, но международният импулс за това, несъмнено, бе Декларацията на Балфур", каза тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху.


Израел планира мощна кампания, за да наложи това свое послание, като го съсредоточи върху топлите отношения с Великобритания - важен съюзник в момент, когато Европейският съюз през последните години предприема стъпки срещу израелските селища на Западния бряг. Нетаняху ще отиде в Лондон, където ще отбележи годишнината с празнична вечеря, домакини на която ще бъдат днешните лордове Балфур и Ротшилд и ще присъства британския премиер Тереза Мей. В "юбилеен концерт" в Лондон през уикенда ще участват британски изпълнители заедно с израелски еврейски кларинетист и пианист, който е арабски гражданин на Израел.


Годишнината се отбелязва в далеч по-мрачни краски от палестинците. Те гледат на декларацията като на "първичния грях", предизвестил тяхната "накба", или катастрофа, довел до масовото им прокуждане (от родните земи) в резултат на войната, свързана със създаването на Израел през 1948 г. Възникналата тогава бежанска криза и до днес отеква в региона, а палестинците обявяват Израел, заради декларацията и нейните британски империалистически вдъхновители, за колониална креатура.


Послание от графити артиста Банкси на Западния бряг.

© Associated Press

Послание от графити артиста Банкси на Западния бряг.


Палестинците, които през последните години се борят за международно признание на държавата им от международните институции, настояват британците да поемат отговорност. Те искат извинение и заплашват Великобритания със съд заради декларацията.


"Ние искаме те да поправят нещата, да коригират този исторически репресивен акт, като признаят държавата Палестина и се извинят на палестинския народ", заяви палестинският външен министър Риад Малки. Той добави, че те са настояли пред Великобритания да излезе с нова декларация, която да бъде по-благосклонна към палестинците. Лондон обаче отхвърли това искане, посочи Малки.


Планирани са протести в палестинските територии, където хиляди ученици утре ще се съберат в училищните дворове с искане Великобритания да се отрече от декларацията, и в самата Великобритания, където ще дефилират десетки коли, изрисувани с постери и плакати, осъждащи декларацията. На британското консулство в Ерусалим ще бъдат връчени хиляди писма от палестински ученици.


Лондон в същото време "стъпва" предпазливо, представяйки годишнината като възпоминание, а не като празнуване. "Ние ще отбележим тази вековна годишнина с гордост и уважение, но също и с известна тъга, тъй като проблемите между Израел и палестинците остават нерешени", каза заместник-министърът по близкоизточните въпроси Алистър Бърт миналата седмица.


Едно от последвалите британски правителства през 1930-те години започна да отстъпва от предишното си обещание към ционистите. Официална разследваща комисия стигна до извода, че британският мандат върху Палестина, съпроводен от постоянни кръвопролитни насилия, се е оказал несъстоятелен. През 1937 г. т.нар. комисия "Пийл" препоръчва земята да бъде поделена между араби и евреи. Отношенията между евреите в подмандатна Палестина и Великобритания продължават да се влошават, преди Израел да обяви независимост.


По-късно Израел ще завладее още територии в резултат на Шестдневната война през 1967 г., включително Източен Ерусалим, Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа - земи, на които палестинците се надяват да създадат своята държава. Последвалите години оттогава са изпълнени с непрестанни изблици на насилие, докато надеждите за мир угасват.


"Декларацията на Балфур се използва от двете страни, за да поставят сегашните си искания, каза Мартин Крамер, историк в колежа "Шарем" в Ерусалим. Израелците имат причини да са благодарни за нея, а палестинците - за да съжаляват. Но такава е историята. Тя не може да бъде променена." /БТА

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Жалко, можеше евреите да получат по-голяма част от сегашната. Още малко от Сирия, Египет и Йордания нямаше да е зле да не са ислямски територии

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Глупаво заглавие, неграмотно написан текст.

  Преди век понятие "палестинци" не е съществувало, то е продукт на Студената война. Преди век и повече евреите-ционисти са заселвали Палестина - област в Отоманската империя, която е била практически безлюдна.

  Я някой умник да ми посочи кои са били основните "палестински" (в смисъл - арабски) градове в Палестина?

  Щото аз веднага мога да му посоча еврейските.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Весело

  Ние европейците сме на печалба от тази сделка. Разменихме европейските евреи срещу ислямските имигранти.

  подпис
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  "Ние ще отбележим тази вековна годишнина с гордост и уважение, но също и с известна тъга, тъй като проблемите между Израел и палестинците остават нерешени", каза заместник-министърът по близкоизточните въпроси Алистър Бърт миналата седмица.
  =========
  Изявление граничещо до максимум с дипломатичен сарказъм и подигравателен тон към палестинците .....избивани по най безцеремонен начин от десетилетия.
  Бруталните лъжепохвати и злонамерени апели за хвърляне на оръжието и после моментално изтребване на цивилното население , ги помним и в Сребреница !
  Същата анти човешка тактика се бе приложила и в Сабра и Шатила , десетилетия по рано .

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Ха-ха, че то по онова време е имало една шепа евреи там. Какво се правите на умрели лисици?

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Преди век понятие "палестинци" не е съществувало,
  ========
  Филистинците (истинсото им название) , са един от най древните народи на планетата.....
  Живеели на същите места , както и по други. ...още много преди евреите да бъдат прогонени в пустинята от Фараона ....
  Филистинците са основоположниците на мореплаването по редиземноморието , кръстосвайки по три континента , докато по същото време , евреите са били ограничено африканско племе ....
  Ще умреш ли ако не напишеш някоя утринна глупост ?

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  "Филистинците (истинсото им название) , са един от най древните народи на планетата....."

  Хаха, филистимците имат толкова общо с "палестинците", колкото ромите с Рим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  общо
  ======
  Общата ти култура я виждам....
  Това че западната историческа културология е преименувала оригиналното име под термина "палестина" , не означава ,че става въпрос за два отделни народа .
  Когато считате , гърци и елини за едно и също ....проблеми няма(макар че не е и верно дори)....!

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":

  Мунчо, град Йерусалим е на 3000+ години, като през цялото това време е бил еврейски град, и НИКОГА "палестински".

  Гледай си там футбола и не се набутвай в теми, където изглеждаш смешен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  "Когато считате , гърци и елини за едно и също ..."

  Кога съм казал, че са едно и също ма, ханъм? Сегашните гърци чисто АНТРОПОЛОГИЧЕСКИ приличат повеча на вас в Анадола, отколкото на скулптурите и стенописите от елинската епоха.

  Братучеди сте, колкото и да ти и неприятно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Незнайно защо в статията не се споменава че идеята е била на територията на Мандаторна Палестина (която е включвала и днешна Йордания) да се създадат ДВЕ държави-еврейска и арабска (НЕ ПАЛЕСТИНСКА А АРАБСКА!!!).

  Е, споменава се нещо с пол'вин уста, което кой знае как ще го разбЕре незапознат в детайлите: "...Декларацията послужи като основа за британския мандат върху Палестина, който бе одобрен през 1920 г. от Обществото на народите - предвестника на ООН. Резултатът през последвалите десетилетия бе поток от евреи, имигриращи към Палестина, и възникването на първичните институции на ционистката държава....".

  Да уточня: Институции в мандаторна територия не възникват ей така просто. Това не са кръжок по плетене, нито рецитиране на поезия в някоя градинка. ТЕЗИ институции са създадени по предложението и с поощрението на мандаторните власти, за които е било много по ефикасно да обсъждат идеи и проблеми с централизирано представителство на определени общностти, вместо поотделно със всяко племе/клан, всяка ма'ала, и всеки мислещ се за важен перко.

  Е, предложили им да създадат своите представителни тела-т.н. Агенции. Евреите създават Еврейската Агенция, местните араПи...казват ЙОК, НЕЧЕМ!

  Еврейската Агенция създава куп институции (инфраструктурата на бъдещата държава): Здравеопазна система (с 3 тогава различни..."здравни каси", образователната система, професионални гилдии от всякакъв сорт, политически партии и сдружения, заселническата система (която помага на новодошлите, дава на различните видове населени пунктове, като кибуци и "мошави" под дългосрочен наем/безплатно ползване ЗАКУПЕНИ с парите на еврейските филантропи земи) спортни и охранителни организации (бъдещата армия на държавата) и т.н. и т.п.

  В кратце: ИСКАТ държава и се подготвят за нея. За разлика от "брат'чедите" които освен ЙОК, и да крадат земеделска продукция от комшиите (да ви напомня нещо от днешна България) НИЩО не правят за да си създадат своя държава.

  И когато през 1947 г' в ООН е приета резолюцията са създаване на двете държави евреите са готови, "брат'чедите"-ЙОК!

  Ай' с'я онуй пЦевдо'ристиянско исламо'цоцалистче да се разквичи че не било така, и да залее темата с "учтиви" коментари и "подбрани" линкове.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3419 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Братучеди сте,
  ======
  Ааа , и твоите унУци ще се фалят след време ....че янките в Америка са потомци на ацтеките .....
  Въпрос на време е ......трошете още малко паметници и ще стане. ...

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 938 Неутрално

  ...Същата анти човешка тактика се бе приложила и в Сабра и Шатила , десетилетия по рано .
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Мунчо, това ввърви в ОФ клуб, тук-едва ли! Да ти припомня: В Сабра и Шатила християнските ливански милиции избиха не малко палестинци, които не им позволиха да ги разоръжат. И това става броени дни след като палестинци от ПЛО/Фатах убиха чрез атентат законно избрания ливански президент Чарли (башир) Джумайел, християнин и той.


  До коментар [#4] от "eti mehter":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  "...на територията на Мандаторна Палестина (която е включвала и днешна Йордания) да се създадат ДВЕ държави-еврейска и арабска (НЕ ПАЛЕСТИНСКА А АРАБСКА!!!). "

  ++++++

  Именно!

  Няма как на територията на Палестина да има "палестинска" плюс някаква друга държава, защото народ "палестинци" се появява след 50-те години на 20 век.

  И знаете ли защо, анадолски ханъми?

  Защото Сталин е възлагал големи надежди на Израел, каго егалитарно социалистическо общество, да бъде съюзник и аванпост на СССР сред морето от арабски феодал-капитализъм.

  Но Бен Гурион му е показал един пръст, дето не е бил нито палец, нито показалец.

  След които СССР е започнал да подкрепя арабския тероризъм, прикръщавайки терористите "палестшнци", с които е искал да внуши, че тъкмо те са коренното население на Палестина, а евреите са пришълци.

  Тъпо и евтино, но ... под едно анадолско фередже върши работа. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  "янките в Америка са потомци на ацтеките ....."

  Що ли си губя времето с теб... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Нищо чудно, че това е британец. Най-гадните туристи са англичаните. Най-продажните и лукави политици са пак те. Нямам нищо против евреите, но помислете за коренното население там. Помислете за милионите изгонени от земите и имотите им обикновени хора.

  Но вече нещата са безвъзвратни и палестинците и арабите трябва да извлекът най-много ползи в момента като използват аморалния акт. Не да са терористи и убийци на тези, които дори им съчувстват.

  Отделно на това, трябва да се поучат от евреите. Как от една пустиня правят райска градина. Е, разбира се, трябва и да работят, а не само да стрелят и колят.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Весело

  ========Филистинците (истинсото им название) , са един от най древните народи на планетата.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Филистинците имат толкова връзка със сегашните палестинци (които са си чисти араби) колкото ти със селджукските турци.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много ясно става, защо евреите са необичани. Защото си служат почти винаги с нечестни средства и то скрито. Ясна е и историята. Британската корона е задлъжняла неимоверно на Ротшилд и той им е направил предложение, на което не могат да устоят. Давате ни земята, давате ни право да се заселваме тихо и бързо и после ние изгонваме и избиваме хорака, които се намират там . Може и да е била територия някога на юдейското царство, но по тази логика всеки народ Рим може да поиска Европа и половин Близък Изток и Африка. Не случайн ционистите веднага си показаха рогата- национализъм, фундаментализъм. Но така пише в Тората- геноцид за неверниците, които са всички останали. И колко са нагли- прокламираха, че като получели независима държава, то веднага щели и с радост на напуснат останалите държави и да се заселят там. Да, ама не ги напуснаха. Половината от Израел ще зачезнат по посока ЕС, Сащ и т.н. Но идва Видов ден за еврейския национализъм и теория за потисничество и превъзходство. . Тогава някой от идиотските диктатори, ще стовари някоя атомна бомба на тая открадната територия, голяма колкото Софийска област и ще се свърши с държавата Насилник. В момента Израел е като Третия Райх- оръжие, военщина, стени, немски овчарки за охрана, бодлива тел.......

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Как "безлюдна" бе Илияне, не четеш ли статиите, които коментираш. В самата декларация се споменават "живеещите в Палестина нееврейски общности"

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Всъщност е всеизвестен факт, че голяма част от хората стриктно следващи еврейската религия, са против ционистката държава и политика, даже редовно протестират срещу нея, визирам най-вече хасидистите, доколкото знам смятат че Израел не е физическа държава и създаването на такава държава е в разрез с юдеизма. Така че няма значение колко са били евреите в Йерусалим, това не значи че трябва да се създава еврейска държава, юдеизма е религия и може да се изповядва във всяка държава.

 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 877 Неутрално

  А то да само това. Погледнете картата на Африка - скроена е с геометрична линийка.

 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 938 Весело

  .... Е, разбира се, трябва и да работят, а не само да стрелят и колят.
  —цитат от коментар 16 на evtimvz


  Ееее, много искаш, колега:)

  Еврейски ввиц (с продължение):

  Получил Мойсей от господ божиите заповеди, и...тръгнал да ги пласира (бетер онзи виц за българския евреЙин как "пласиррал" лозунгите на БКП преди 9/9).

  Срещнал филистинци и им казал: Имам тук едни десет божи заповеди, чудесни са, искате ли ги?

  -Филистинците питат-За к'о става дума?

  -Ами "не убивай" например...

  -Ааа, НЬЕТ! Ние с това си вадим 'ляба от памти века, НЕЧЕМ ги...

  Върви Мойсей, вижда финикийците и пак се опитва да пласира десетте заповеди.

  -Питат го-за к'о става дума?

  -Ами...например "не кради"...

  -Ааа, не става, ний така си вадим 'ляба от поколения, нечем ги...

  Видял Мойсей че не върви, и решил да опита нов подход-да ги продава по на дребно. Вижда евреЙте и им казва:

  -Имам тук едни десет божи заповеди, ама можете и по малко да вземете, 5 например...

  -И колко струват 5 божи заповеди?

  -Без пари ви ги давам...

  -ДАЙ ГИ ВСИЧКИТЕ!!!

  -------------------------------------

  Продължението/друг вариант на вица е следния: Заповедите били 11, Мойсей носил по 5 под всяка мишница, ама най важната божа заповед я държал с двете си ръце. Та...'Фали той стоката, и като казва СТРАХОТНИ са заповедите (и размахал ръце, типично по еврейски) изпуснал 11тата заповед (записана на каменна плоча) и тя се разбила на парчета.

  А на плочата пишело "НЕ ПРЕКАЛЯВАЙ!!!"


  До коментар [#16] от "evtimvz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Спокойно бе хора, на араби и перси териториите им още ще намалят. След Израел, другата неарабска територия ще е кюрдистан

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":

  реститута е голема работа,не го закачай. той отде да знае,че цялата територия там се е наричала палестина? ционистите рязвяваха библията,като доказателство че тая земя е Израил. англичаните ,владеещи палестина,са били против създаване на израелска държава по тия места,щото е буре с барут-ще бъде заобиколена с люде,дето въобще не обичат евреите и е предпоставка за конфликти в бъдеще. лобито на евреите в америка,както и турция са били ЗА и са натиснали. конспирация или не, тия са си направили сметката- постоянното присъствие на америка в района,да пази''младата еврейска държава''от агресорите е факт от десетилетия. още през трийсетте години са знаели,че нефта в района е ключов фактор за експанзия и доминация в района.

 25. 25 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Въпреки декларацията на Балфур, тридесет и някоя година англичаните обръщат палачинката и вече са твърдо против заселване на евреи там. Даже връщат кораби с бежанци.
  В резултат - от края на войната до създаването на Израел има сума ти атентати срещу англичани там. Даже и някакъв лорд май бяха гръмнали. Ама сега пак са си първи дружки.

 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":


  До коментар [#2] от "Norman Granz":Ха-ха, че то по онова време е имало една шепа евреи там. Какво се правите на умрели лисици?
  —цитат от коментар 5 на Paolo Di Canio


  Може и да са били една шепа, ама са имали градове и са мечтаели и работели да си създадат държава.
  И както виждаш - резултатът е налице.
  А арабските ти приятели в това време освен, че се изпокараха с евреите си комшии, се изпокараха и помежду си и в момента имат над 20 различни арабски държави. И продължават да не са единни. Единствено ги обединява омразата им към евреите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  А бихте ли разяснили символиката върху израелското знаме?

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Възпоменание? Англичаните къде са тръгнали?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":А бихте ли разяснили символиката върху израелското знаме?
  —цитат от коментар 27 на half truth


  Виж статиите на страницата линка (трябва да копипейстнеш целия линк, не само клик на подчертания хипер'линк):

  https://www.google.co.il/search?dcr=0&source=hp&ei=Ztf6WdzfKcavkwWgx6fQBA&q=symbolism +of+the+israeli+flag&oq=the+symbolic+of+israel+flag&gs_l=psy-ab.1.1.0i22i30k1l2.1343.24581.0.30875.27.27.0.0.0.0.664.7277.0j11j11j2j0j3.27.0....0...1.1.64.psy-ab..0.26.6581...0j0i131k1j0i22i10i30k1j33i22i29i30k1.0.lhhLvgqOpco
  До коментар [#27] от "half truth":

  =================================


  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":Може и да са били една шепа, ама са имали градове и са мечтаели и работели да си създадат държава.
  И както виждаш - резултатът е налице.
  А арабските ти приятели в това време освен, че се изпокараха с евреите си комшии, се изпокараха и помежду си и в момента имат над 20 различни арабски държави. И продължават да не са единни. Единствено ги обединява омразата им към евреите.
  —цитат от коментар 26 на simval


  Много добре казано...написано.


  До коментар [#26] от "simval":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":
  Стига дрънкал глупости. Филистинците не са били араби, а днешните палестинци са. И нямаше да ги защитаваш на амбразурата, ако не бяха ислямисти като теб.

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Интересът ми по-точно е относно двете паралелни сини ленти от двете страни на давидовата звезда. Ок, на знамето са дошли от талита (традиционния молитвен шал на евреите), а на шала от къде са дошли. Какво е първичното им значение?

 32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#31] от "half truth":

  При религиозните евреи нищо не е "ей така", почти всичко е написано някъде в стария завет (някои традиции са се добавили и след стария завет, по съвет на еврейските мъдърци). Който е един вид кодекс за поведение (освен сборник от истории...от създаването на света). Това и важи и за този молитствен шал.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 33. 33 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Истината е, че заради англичаните духът на ционизма излиза от бутилката.

  "Трябва да бъде ясно, че няма да бъде направено нищо, което може да накърни гражданските и религиозните права на живеещите в Палестина нееврейски общности".

  Това въобще не е спазено.

  Нямам нищо против нормалните евреи или араби. Имам против екстремизма при еврите и арабите!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#31] от "half truth":При религиозните евреи нищо не е "ей така"
  —цитат от коментар 32 на Мойше! Толкоз!!!


  Убедена съм. Символите са важни за всички религии и култури. Проблемът е, че могат да се тъкуват доста свободно в различните култури и също във времето. Интересно ми беше какво е оригиналното значение на двете сини ленти. Благодаря.

 35. 35 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Каквото и да си говорим, в Израел битува мнението, че Жемчужина е «виновницата» за основаването на съвременен Израел. Като жена на Молотов, дясната ръка на Сталин (брат й вече се бил преместил в областта Палестина), не оставила мъж си на мира, докато не навил Сталин да си организира подопечните, за да гласуват в оонето (33 държави мисля) и обявят основаването му на 29-ти Ноември 1948 г. Британия, между впрочем, е гласувала против, за разлика от България.

  Препоръчвам на всеки българин да отиде в Израел, за да види и вземе пример от това какво значи любов към родина, себеотдаване, оптимизъм и трудолюбие, превърнало пустинята в земен рай. Нека види в Йерушалайм какво значи контраст в културите и несъвместимост на цивилизациите. Само една крачка след чекпоинта, където са курдисани младите израелски тежко въоръжени момчета и момичета, контрастът между уредения и цивилизован Израел и мюсюлманското средновековие те блъска в лицето и с очите си виждаш колко спешно е необходимо да се намеси световната общественост, за да запази този велик град от упадъка, като възстанови справедливостта и признае Йерусалим за столица на Израел. Не се съмнявам, че един ден това ще стане, но дано е по-скоро. Ама богатите евреи от цял свят помагали на Израел да е това бижу, което виждаме. Ами, богати мюсюлмани ияма ли? Има, и то с лопата да ги ринеш. Обаче, достатъчно е малко да се разтъпчеш из Бетлехем, който е в т.нар. палестински територии, за да видиш за какво жалко нещо става въпрос, при всичките му там шейхове и ислямски крале, които би могло да помогнат да се измъкне от блатото, точно така както богатите евреи по света били помагали на Израел. За съжаление безпросветността, мързелът, на баницата мекото, е в много повече и по света, и у нас, и краят на това световно тегло, на това световно иго на интелектуалната тъма ще мачка света още дълго и краят на особено острия кофликт между евреи и мюсюлмани хич не се вижда. Не помагат за това и влиятелните ни съседи, които вместо да продължат цивилизационните реформи, се връщат към упадъка и средновековието, защото трудно е да съзидаваш, а за да рушиш, както е при съседите, не се изискват големи усилия, което добре отива на интелектуалния мързеливец, а особено на жадния за власт на всяка цена тиранин.

 36. 36 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Твърденията на ционистите, че държавата Израел още в АТ има територия с приети и утвърдени граници е мит.
  Понятието Ерец Израел никога не се е покривало с държава Израел, нито в миналото нито в настоящето.
  В библията Ерец Израел не е идентичен с Ерусалим, Хеброн, Витлеем и околностите им, а само със Самария .
  Ерусалим, даже според танаха/самуел Давид завладява града на джебуситите, Джебус, евреите го наричат Чуждият град, и го прави главен град на племето си.
  Никъде в текст в библията или в археологични находки не се намира означението Държавата Израел за някакво точно определено известно географско място, никъде , по никое време територията между морето и Йордан не носи името и не е позната като държава Израел.
  Понятието се появява най напред в християнските и рабински текстове като чисто теологично понятие, с никакво политическо съдържание.
  За първи път при ционистите теологичното понятие има политическо съдържание с цел да се оправдае претенцията за земята.
  С този идеологичен трик се пропуска нееврейското хилядолетие в историята , за да се докаже , че арабското древно население тук е само инцидентно , временно, и така няма право върху тази земя, защото Ерец Израел има претенция за притежание на земята без негово участие.
  "Историческото право" е идеологическо изобретение на ционистите, без реално основание в международното право, определя се само от желанието за власт. 37. 37 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ние европейците сме на печалба от тази сделка. Разменихме европейските евреи срещу ислямските имигранти.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Е ти явно си личи си баш европеец.... от балканската каца...

 38. 38 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ixquick":

  +++++++++

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 39. 39 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 772 Весело

  ". . . ржавата Насилник. В момента Израел е като Третия Райх- оръжие, военщина, стени, немски овчарки за охрана, бодлива тел.......
  —цитат от коментар 18 на grayeagle

  А стига бе , верно ли ? ! !
  Интересно как някои хора просто не могат без заучените отпреди десетки години клишета . . .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ixquick":
  До коментар [#38] от "pm":

  "Никъде в текст в библията или в археологични находки не се намира означението Държавата Израел за някакво точно определено известно географско място, никъде..."

  Като лъжете, поне се постарайте повече. Явно сте виждали Танах само в книгите на Волен Сидеров и руските антисемити.

  Числа 34 нещо говори ли Ви? Изход 23? Битие 15? Езекиил 47? Част от Танах са.

  Пълна загуба на време сте.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ixquick":

  Викаш не е имало държава на теротирията на Канаан/Левант, около 1000 г преди НЕ, разделена десетилетия по-късно на две княжества, Израел на север и Джудея на юг? И тва преди Асирия и Вавилон, и техните завоевателни кампании срещу двете княжества, особено Израел, 300-500 години след основаването им? Или че юдеизмът е основан точно в тези княжества, с построяването на първия юдейски храм в Йерусалим през 930 г преди НЕ, и възстановяването му близо 500 г по-късно след като Вавилон го разрушава? Или че след 722 г преди НЕ, територията на Израел е завладявана и присъединявана към територията на други кралства и империи, като напр. Персия, Гърция, Рим, различни арабски племена, Фатимиди, Селджукски Турци, кръстоносци, Египет, и т.н.? Или че от от около началото на 16 век територията на тези княжества и днешен Израел е била част от Отоманската Империя (аналогично на България, например), до 1917? Пълен абсурд е да се твърди, че държава Израел според 'твърденията на ционистите' никога не е имало, или че няма археологични и исторически доказателства за съществуването на такава. Твърдението, че на тази територия е видиш ли имало арабско население в продължение на хилядолетие е историческо неоправдано, плюс, че наличието на 'арабско' население, което никога не е имало самостоятелна държава на същата тази територия, не е основание за претенции към територията с оглед на съзадаването на държава на база някакви (несъсществуващи) исторически прецеденти за такава, за разлика от такивата свързани с Израел. В противен случай, господине, би следвало турското население на територията на съвременна България да получи правото за собствена държава на база давност на живеене на тази територия (500+ години), и прецедентът от факта, че територията е била част от принципно турска държава. В тоз смисъл Българските турци биха имали далеч по-сериозен довод за собствена държава от т.нар. Палестинци.

 42. 42 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Много ясно става, защо евреите са необичани. Защото си служат почти винаги с нечестни средства и то скрито. Ясна е и историята.
  —цитат от коментар 18 на grayeagle

  Поклон! Изпитвам истински възторг, примесен с доза благородна завист, че има някой на когото всичко му е ясно...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 43. 43 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само да вметна: Филистимците, известни ни повече като "филистимляни" от първите преводи на Библията на наш език, са от т.нар. "морски народи". Има достатъчно доказателства, че са говорели на език не от "семитската група", ами най-вероятно от индоевропейската. Има хипотези с доста убедителни доказателства, че най-вероятно причина за вълната от преселения на "морските народи" е избухването на вулкана на о. Санторин/Тира, но да оставим хипотезите - все пак не са доказани твърдо. Важното е, че филистимляните нямат нищо общо с арабите и НЕ са коренен народ за въпросната територия, както и евреите не са. Самото понятие "коренен народ" е доста разтегливо и условно, хеле пък ако говорим за такива райони като т.нар. Палестина.
  Ерго, всякви аргументи от рода на "ние сме древното автохтонно население от нам колко си там хилядолетия" увисват. Остават модерните интерпретации, намесата на т.нар. "велики сили" и после двете "свръхсили" и конфликтът, чийто край не се вижда.
  Остават обаче доста по-

 44. 44 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#43] от "stoyaniva":

  С тази разлика, че предшествениците на съвременните евреи, вкл. и от чисто религиозна гледна точка, имат КОРЕННО право за претенции към територията на днешен Израел, щото са били коренно население на територията от към 1000 г преди НЕ, повече от 500 години преди нашествия от арабски племена в тази територия.

 45. 45 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#43] от "stoyaniva":С тази разлика, че предшествениците на съвременните евреи, вкл. и от чисто религиозна гледна точка, имат КОРЕННО право...
  —цитат от коментар 44 на asbroad

  Тези аргументи си ги разправяйте помежду си, те пък ще ви отвърнат "ама и вие сте завоеватели, по-старото население беше от "нашите", плюс това 1800 години ви нямаше, ако е имало нещо еврейско, то е било скромно малцинство"... Съветвам ви да се съсредоточите върху другите аргументи: Ние, евреите, съсредоточихме усилията си да градим своя държава, а вие, арабите - да рушите. Ако и вие искахте да градите, щеше да има две приятелски развити държави със солидни малцинства на едните и другите във всяка от тях. Малцинства, които да са пълноправни граждани в Родината си. ;)
  Уви, не стана така. Вината, разбира се, е и външна, както и на двата страни в конфликта... по скромното ми лично мнание обаче втората страна - арабите - са по-виновни. Така мисля, без да претендирам да съм непременно прав.

 46. 46 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ixquick":

  NEVEJ MALOUMEN ANTISEMIT

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Прави впечатление, че почти навсякъде по планета където има проблеми и конфликти.............британците са минали от там !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Как няма да са готови евреите. Нали това им е мечтата- държава, където са били преди, и където в момента липсват. Представям си какви финансови потоци са насочили еврейските скрити и явни общности, какви пари са изляти и пропаганда, за да тръгнат, първо тайно, после масово, да се заселват и да променят етническия състав на тая територия. А арабските общности, нямат още нефтените възможности , които имат сега. То и Китай ако поиска да засели Северозапада на България, ще е сто пъти по- готов от нас, и с пари и с хора. Как да се борят арабите с това дотирано , богато зло. Но показателно е, че след токлова години съседите не просто не обичат, а ненавиждат Израел. Но спокойно- раждаемостта ще си каже думата- арабите в Израел са все повече, а и много от евреите мечтаят да се махнат от Израел по посока развитите демокрации.

 49. 49 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 772 Неутрално

  ". . .арабите в Израел са все повече, а и мно. ."

  Да , но от друга страна стават доста повече и такива араби и мюсюлмани :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_supporters_of_Israel

  https://en.wikipedia.org/wiki/Arabs_for_Israel

  напук на сеирджии като тебе .

  М/удругото и Египет и Йордания като съседи на Израел имат дипломатически отношения и посолства в Тел-Авив , участват в общи проекти - икономически , екологични , туристически и др . Дори със Сирия е само въпрос на време за да се сключат дипл. отнош..
  Нещата по света имат свойството да се променят , макар и бавно . Независимо от желанията на любителите на постояннитте клишета

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 50. 50 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#48] от "grayeagle":

  Волене, това ти ли си бре?

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Между фелистимци и палестинци връзката е както между древните египтяни и днешните египтяни,между античните македонци и днешните.Тоест-само еднаквия топоним.Нямат никаква друга връзка-нито тенетична,нито езикова,че и културна.

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Така е!Самото име на една от терористичните групировки Хамаз,идва от това-"никога" -никога няма да признаят резолюцията на ООН за създаване на именно две държави-еврейска и арабска.Те искали всичко да е само за тях.

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#41] от "asbroad":

  за пръв път имате + от мен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  Египетските копти (православни християни) са наследници на древните египтяни, но така също и голяма част от египтяните-мюсюлмани. Просто след арабските завоевания постепенно са приели арабския като майчин език. Долината на Нил никога не се е изпразвала от население, така че има пряка приемственост с древен Египет. Фактът, че има палестинци-християни пък показва, че пак става въпрос за автохтонно население, предшестващо пристигането на исляма. Просто завареното население се е омешало с дошлите от Арабския полуостров племена и се е получило днешното палестинско население.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#39] от "nimrod":

  какво говорите, ей сега нетаняху влиза в судетите...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Дневник, често взе да ми се случва да не мога да изпратя коментар след като съм натисна бутон "Изпращане". Вземете се в ръце и си оправете сайта. Такъв проблем нямаше със старият ви сайт.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  мдам. новият сайт е пълна дупка откъм две неща: 1. изпращането на нов коментар, зацикля зверски, после дублира и триплицира коментарите. 2. изпращането на нова галерия. пълна лъжа е твърдението на "Дневник", че можело да се пращат файлове "с размер до 10 мгб всеки". файловете за галерии и "новини" може да са нааай-много до 300-400 килобайта.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#39] от "nimrod":какво говорите, ей сега нетаняху влиза в судетите...
  —цитат от коментар 55 на abdelhaqq


  Да бе , а преди това

  Begin took Beirut

  според Пинк Флойд

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 59. 59 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1019 Любопитно

  До коментар [#36] от "Ixquick":
  "Понятието Ерец Израел никога не се е покривало с държава Израел, нито в миналото нито в настоящето.
  В библията Ерец Израел не е идентичен с Ерусалим, Хеброн, Витлеем и околностите им, а само със Самария ."Ама ти сериозно ли,или просто така се забавляваш във форума?Ако е първото,то проучи и запомни приложената по-долу карта.Знанието ще ти спести излагацията при разговор по темата,воденхоора,които мат дори и минимална обща култура.
  https://blog.vecernji.hr/media/img/c1/d2/50aee5a83491698d22eb.jpeg

 60. 60 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1019 Разстроено

  Карта на територията върху която Великобритания получава от ОН временен мандат.Върху нея е трябвало,да бъда изграден национален дом на еврейския народ.
  https://scontent.fhfa2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/250595_115042441985104_1672602578_n.jpg?oh=9ea81b2217cf590d1edfae91b5fa694f&oe=5AAF3C66

 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#58] от "nimrod":

  сега се сетих какво е имал предвид Толкин под "Билбо Бегинс" в "Хобита".

  - Бегинс. Менахем, приятн ми е!, може би.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 730 Неутрално

  ... Преди век и повече евреите-ционисти са заселвали Палестина - област в Отоманската империя, която е била практически безлюдна.Я някой умник да ми посочи кои са били основните "палестински" (в смисъл - арабски) градове в Палестина?
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz

  По време на Балфур декларацията , 1917г, в Палестина има над 700 000 араби и по малко от 60 000 евреи.
  За сравнение, само в Англия по това време има 250 000 евреи, а 1910г в Германия са 615 000.
  И до днес е така, повече евреи живеят извън Израел, не искат в Израел.

  Едно от арабските селища напълно изчезнало, изтрито от земята, е това, върху което лежи кварталът рамат авив , част от университета в Тел Авив, 4 музея, които да захранят исторически претенцията за Ерец Израел.
  За повече сведения "Етническото прочистване на Палестина".

 63. 63 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#59] от "Sabbath":

  The Invention of the Land of Israel: From Holy Land to Homeland/by Shlomo Sand

 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ixquick":

  Та значи за каква Палестина и Палестинци бълнувате не ми е ясно, на арабски няма звук П! Малко известен факт, щото повечето от вас не са имали някакви отношения с араби. Балестина е на арабски. Второ, така наложеното наименование няма нищо общо с арабите, а произлиза от древната история на тези земи, идва да покаже връзката с филистимците/финикийците. Последните въобще не са били араби или семити, генетичните изследвания преди години го доказаха. Само в Ливан и някаква част от Сирия бяха открити следи от филистимски.финикийски/канаански генофонд. То ест Балестинците ( палестинците ) въобще не са били по тези земи когато филистимци и еврейски племена са се счепкали. А и самите филистимци/финикийци не са били организирани в единна държава, дори напротив, подобно на древна Елада, са били разделени на градове държави и княжества, които на свой ред са били доминирани от Египет. Фислистимците/финикийците са играли ролята на посредници в търговията между Египет и останалия средиземноморски свят благодарение на мореплавателските си способности, сиреч, били са първите международни търговци.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 65. 65 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1019 Весело

  До коментар [#62] от "Ixquick":
  "Едно от арабските селища напълно изчезнало, изтрито от земята, е това, върху което лежи кварталът рамат авив , "Тук си напълно прав.Това е най-скъпия квартал на гр.Тел Авив.Населен е предимно с ляво ориентирани радатели за''връщане"територии на врага,като по неизвестни за науката причини,нямат предвид тази на някогашното населено с палестинаци селище Шейх Мунис,върху което е построен кварталът им .

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Създаването на Израел, не може да оправдае систематичното заграбване на палестниски територии и изграждането на кибуци от агресивни фанатици с шапки и косички в противоречие на решенията на ООН и на международното право.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#35] от "bryghtlyght":

  Жемчужина е марионетка на Сталин и е изпълнявала волята му. Сталин се надява с подкрепата си за създаването на Израел, да се сдобие с център на влияние в Близкия изток, но когато става ясно, че влиянието там ще е на САЩ, Сталин променя посоката и започва репресиите срещу евреите в СССР, които само смъртта му спира от изпращане в Сибир. А иначе, за възхода на еврейската държава основна роля имат финансовите потоци и от еврейското лоби в САЩ, без които дълбоко се съмнявам, че Израел щеше да е това, което е в момента.

 68. 68 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Честита годишнина от декларацията дала тласък на създаването на държавата Израел. Честита Годишнина на Еврейският Народ - както и честита извоювана свобода!

  Аз смятам че с нея и без нея пак щеше да има такава държава. Евреи там винаги е имало макар и малко, Евреи в Османската империя винаги е имало при това никак НЕ малко. Заселване винаги е имало независимо спънките на Османската империя. Така че с нея и без нея, евреите щяха да си върнат родината, не защото имат "право" - тук много хора пишат че нямат право защото били видите ли 0 броя там, а защото на голяма група хора им се умира заради Иерусалим, голяма група хора са изоставили всичко преди 2рата Световна и дори преди 1вата Световна и са отишли там. Без желанието да си завладеят родината с цената на лишения и кръв декларацията Балфур щеше да е една хартийка без стойност, нещо като Уодроу Уилсъновата Армения. И нищо чудно Британците да са си мислели че ще е просто хартийка но вълната от ентусиазъм и желание което е отпищила и е придала стойността днес. Хилядите обикновени хора желаещи да имат своя държава в земята дадена им от Бог са я направили стойността такава каквато я познаваме, и са си я отвоювали успешно, няма понятията честно нечестно има спечелили и загубили. Или как си представяте независима Каталуния?! На някой умира ли му се за Барселона?! Май не затова и няма да я има.

  А за арабите мога да кажа съжалявам че са загубили домовете си но те винаги са имали огромна територия и място където да отидат няма как да се биеш ефективно ако знаеш че има къде да идеш. Имат избора обаче или да продължават да се бият или да се кротнат - ако дост дълго заживеят в мир раните ще зарастнат а и винаги може да се намери начина да получат компенсация.

  Искам също да припомня че огромна еврейска общност е била изгонена от целият Арабски свят както и собствеността взета - натирена да си иде в Израел без много много да ги питат искат ли.

 69. 69 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Колеги, да не се заблуждаваме. Нито евреите са цвете, нито т.н. палестинци (араби). Лошото е че и двете страни пренасят проблемите си в останалите цивилизовани части от света.
  Историята е многолика и не напълно достоверна. Никой от нас не знае и не е видял какво и защо точно се е случило през 1917, 1920 и 1947 г. А всеки може да ни представя нещата както си иска. Въпросът е на интерпретации и интереси.
  Та, да си дойдем на думата - британците най-вероятно ги е водел интереса и принудата през 1917-та, но пък Хитлер също е сеършил добра работа.

 70. 70 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тъй нареяениет заселници-ционисти ж болвинстжото си са били - и са - ашкенази. Ашкенази нямат нищо общо с "библейските" yehudim, а са покръстени през 8 в. хазари:
  https://www.amazon.com/Jews-Khazaria-Kevin-Alan-Brook/dp/0742549828/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1509722136&sr=8-1&keywords=the +jews+of+khazaria
  https://www.amazon.ca/Invention-Jewish-People-Shlomo-Sand/dp/1844676234


  За "по-автентични" yehudim се сочат сефардските евреи, които се считат от ашкеназките за втори сорт в Израел и са обект на подигравки и дискриминация.

  Колкото до "палестинците", съществува теория, че те са останалите след въстанията и разселелнието библейски yehudim, които по-късно са приели исляма.

 71. 71 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Още по въпроса за "изобретените" "евреи", населяващи Израел днес от проф Шломо Санд:

  https://www.amazon.ca/Invention-Jewish-People-Shlomo-Sand/dp/1844676234/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1509722318&sr=1-1&keywords=shlomo +sand

 72. 72 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В книгата The Invention of the Jewish People издадена за пръв път в Израел през 2009 година (и превърнала се в бестселър в Израел и Франция), Професорът по история Шломо Санд в Телавивския универистет, твърди, че идеята за еврейската нация – чиято безопасност първоначално е била използвана като оправдание за създаването на държавата Израел – е всъщност мит, създаден преди малко повече от един век.

  Професор Шломо Санд представя обширни исторически и археологически проучвания в подкрепа не само на горното твърдение, но и на още няколко – всички те еднакво спорни.

  Той твърди:
  – че евреите никога не са били изгонени в изгнание от Светите земи
  – че повечето от евреите днес не разполагат с исторически връзка със земята, която наричат Израел
  – че единственото политическо решение на конфликта с палестинците е да се премахне еврейския характер на държава.

 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Я някой умник да ми посочи кои са били основните "палестински" (в смисъл - арабски) градове в Палестина?

  Щото аз веднага мога да му посоча еврейските.

  -----------------------------------------------
  https://en.wikipedia.org/wiki/Philistines

  Ако се интересуваш повече от археология и ако си чел библията ще знаеш

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":
  Ааа, викаш нещо като македонците.
  Всеки е наследник на Алекс, само дето говори български диалект, нали така.
  Що бъбрят палестинците на арабски, а не на филистерски?
  Или викаш, като дойде опорната точка, тогава ще кажеш

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Англетата може ли някъде да не насерат нещата. Класици са в това отношение.

 76. 76 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":Мунчо, град Йерусалим е на 3000+ години, като през цялото това време е бил еврейски град, и НИКОГА "палестински". Гледай си там футбола и не се набутвай в теми, където изглеждаш смешен.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Гунчо, днес в Ерусалим ако има някакви потомци на онези юдеи, то това са палестинците, които някъде около 12-ти, 13-ти век са приели Исляма. Какво общо има хазарския хаганат, чийто генетичен материал днес съставлява Израел, с онзи Йерусалим? На всеки, интересуваш се по темата човек му е ясно, днешния т. н. израилтянин, си е един завършен фалшификат, и затова има достатъчно доказателства.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 77. 77 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#74] от "СДС":

  "Що бъбрят палестинците на арабски, а не на филистерски?"

  По същата причина, поради която египтяните говорят арабски, а не коптски и по същата причина, поради която ние говорим език от славянското дърво, а не тракийски или каквото там са говорили прабългарите, когато са дошли тук.
  Мале това образование съвсем му таковаха таковата деа.
  За обща култура да не говрим.
  Неа такова животно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK