Потискани у дома, узбекистанци се радикализират в чужбина

Потискани у дома, узбекистанци се радикализират в чужбина

© Associated PressТласнати от липсата на работа и строгия контрол върху поведението им и инакомислието, през последните години милиони узбекистанци емигрират. Стотици от тях са се присъединили към "Ислямска държава" в Близкия изток, докато други са възприели религиозния екстремизъм в приемната си страна.


Сайфуло Саипов, узбекистанският имигрант, обвинен за убийството на осем души при нападение с пикап в Ню Йорк във вторник, изглежда, е поел по втория път, радикализирайки се, след като е срещнал трудности в живота на запад. Според американската полиция, преди да пристъпи към атентата, 29-годишният мъж се е запознал с качени в интернет инструкции на "Ислямска държава".


Нападението на Саипов беше поне четвъртата за тази година атака с жертви в чужда страна с участието на узбекистански гражданин или етнически узбек, а в резултат на неговите действия изпъква като акцент сериозното влияние през последните години на 32-милионната централноазиатска държава върху глобалния джихад.
"За да се подготвят тези неща, се изисква време, а това, на което днес ставаме свидетели, е резултат от дейност, извършвана през последните години", каза казахстанският анализатор Александър Князев.


Хората, които следят отблизо процесите в Узбекистан, казват въз основа на известното досега за Саипов, че, изглежда, той е от "забравено поколение" узбекистански мъже, които са напуснали бившата съветска република, за да търсят по-добър живот, лишени от подходящо религиозно образование и неподготвени да се справят с живота на запад.


Фотогалерия: След терористичната атака в Ню Йорк >


Това и обичайната трудност за интегриране в чужда страна и култура може да го е направило податлив към екстремистки влияния, когато времената са станали тежки. "Той стана религиозен изведнъж", каза по телефона за "Ройтерс" Мирахмат Муминов, шофьор на камион и деец на узбекистанската общност, който живее в Стоу, щата Охайо, и е познавал Саипов. Той заяви, че Саипов преди е живеел в Ташкент. "Започна да учи религия в САЩ", каза Муминов, добавяйки, че Саипов "не можел да се насити" на религиозните свободи в САЩ, след като в Узбекистан живял в условията на строги ограничения.


Днес съсед на родителите му, които живеят в едноетажна къща в покрайнините на Ташкент, каза, че Хабило, бащата на Саипов, не ходи често на джамия и продава пособия за рисуване на местен пазар. Мъжът пожела анонимност поради деликатното естество на въпроса.


В населения предимно с мюсюлмани Узбекистан ислямът е широко практикуван, но начинът, по който става това, е строго контролиран от властите, безпокоящи се от радикализъм. Управлявана с желязна хватка в продължение на повече от две десетилетия от някогашния първи секретар на КПСС в Узбекска ССР Ислам Каримов, който почина миналата година, узбекистанската страна отдавна отстоява становището, че строгата ѝ политика в областта на религията е обоснована от съображения за националната сигурност.


При неговия приемник Шавкат Мирзийоев, встъпил в длъжност в края на 2016 г., властите започнаха да излъчват сигнали за отношение на по-голяма търпимост, като там се създадоха също надежди, че предприетите стопански реформи ще доведат до начало на освобождаване на икономиката, която е силно централизирана.


През септември Мирзийоев заяви, че узбекистанските власти са премахнали около 16 000 от общо 17 000 души в черен списък на силите за сигурност с мюсюлмански религиозни екстремисти, както и че искал "те да бъдат върнати в узбекистанското общество и да бъдат образовани". Дали тези промени намаляват риска от бягства от Узбекистан и радикализация засега не е ясно. Те се предприемат твърде късно от гледна точка на Саипов и други.


Някои узбекистанци бягат от страната само за да свършат по-късно като евтина работна ръка на дъното на социалната стълбица на запад или в Русия. Именно в този момент някои са възприели радикалния ислям.


Потискани у дома, узбекистанци се радикализират в чужбина

© Associated Press


От Ташкент Стив Суердлоу, изследовател на Централна Азия в организацията "Хюман райтс уоч", заяви, че през последните години около 5 милиона узбекистанци са емигрирали в Русия, а други като Саипов отиват на запад. "Процесът на радикализация става извън Узбекистан", каза Суердлоу, който добави, че страната има едно от най-лошите досиета в областта на човешките права и не толерира инакомислието. "Това най-често са лица далеч от дома, които са маргинализирани и изпитват някакъв вид отчуждение от общността и социалното си обкръжение."


Поради това, че мерките за сигурност в страната, която влиза в състава на СССР до разпада му през 1991 г., са толкова затегнати, се предполага, че в нея не е извършван ислямистки атентат от 2004 г., когато атентатори самоубийци атакуват американското и израелското посолство в Ташкент.


Но спорадично припламва напрежение в долината Фергана, плодородна област, простираща се на териториите на три държави - Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан. През 2010 г. десетки хора загинаха при междуетнически сблъсъци в киргизстанската част.


Вчера източник от силовите ведомства в Киргизстан заяви, че мъж със същото име и дата на раждане като тези на Саипов през 2004 г. е живял в град в киргизстанския сектор на долината. Днес обаче същият източник каза, че властите били установили, че лицето е различно и става дума просто за съвпадение на имената.


Според съобщение на американското посолство в Узбекистан Саипов се е преместил в САЩ през 2010 г., след като спечелил виза от лотарията за зелена карта. Мирзийоев заяви, че правителството му ще направи всичко възможно, за да подпомогне разследването на "този изключително брутален" атентат.


Потискани у дома, узбекистанци се радикализират в чужбина

© Associated Press


Преди тазседмичното нападение въоръжен узбекистанец нахлу на Нова година в нощен клуб в Истанбул и уби 39 души. През април етнически узбек, роден в Киргизстан, се взриви във влак в метрото на Санкт Петербург, убивайки най-малко 14 души, а същия месец узбекистанец вряза камион в човешко множество в Стокхолм, при което загинаха четирима души.


Узбекистанци има и в редиците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според публикуван миналия месец доклад на центъра "Соуфан" над 1500 узбекистанци са се присъединили към екстремистката групировка, което надхвърля броя на присъединилите се към "Ислямска държава" от останалите централноазиатски страни.


Броят на бойците от Узбекистан е по-малък от този от страни като Русия и Саудитска Арабия, се казва в същия доклад, както и че все пак от статистическа гледна точка той остава значителен.


Пол Стронски, старши сътрудник в организацията Фонд "Карнеги" и бивш член на Съвета за национална сигурност на САЩ при управлението на Обама, заяви, че радикализмът сред мигрантите от Узбекистан, който е най-многолюдната централноазиатска страна и има дълга граница с Афганистан, може да нарасне, тъй като все повече хора напускат, за да си търсят работа.


"В самия Узбекистан не сме ставали свидетели на кой знае какви проблеми с екстремизъм поради липсата на пространство за изява", каза Стронски. "В самия регион проблемът е управляем. По-голям става извън региона." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  Саипов "не можел да се насити" на религиозните свободи в САЩ, след като в Узбекистан живял в условията на строги ограничения.
  **************************

  Мдам... поредното доказателство, че много хубаво не е на хубаво и, че правата и толерантността не бива да са безкранични.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  Ройтерс, кой друг ...

  ... той е от "забравено поколение" узбекистански мъже, които са напуснали бившата съветска република, за да търсят по-добър живот, лишени от подходящо религиозно образование и неподготвени да се справят с живота на запад ...

  Те ги и виновните, бе! Те' ги!
  Не го били подготвили в Узбекистан ни подходящо религиозно, ни за живота на Запад!

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Хм, сутринта слушах интервюто с узбекските лидери в Бруклин. Според тях проблемът бил че нямало узбекска джамия и така хората оставали без духовно водачество от "добрите мюсюлмани". Беше им предложено засега да ходят на турска джамия, като има осугурен ходжа на узбекски.
  Значи американците сами са си виновни, не строят достатъчно джамии за всяка отделна етнична група? Е, така скоро и законите няма да са им по вкус...

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  "В самия Узбекистан не сме ставали свидетели на кой знае какви проблеми с екстремизъм поради липсата на пространство за изява", каза Стронски. "В самия регион проблемът е управляем. По-голям става извън региона."

  Ми ако нямат пространство за изява и в страните, които са ги приели, тогава може да считаме че проблема е решен.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Любопитно

  Саипов "не можел да се насити" на религиозните свободи в САЩ, след като в Узбекистан живял в условията на строги ограничения. **************************Мдам... поредното доказателство, че много хубаво не е на хубаво и, че правата и толерантността не бива да са безкранични.
  —цитат от коментар 1 на Cataluña es España

  Къде това?
  Щото някакви либерастки мазни лакардии пак ги тиражират медиите, основно Ройтерс?

  Ми колко милиона се изнесоха от бившия соцблок и от Съюза?
  И хем ни потискаха, хем не ни образоваха "подходящо" религиозно, хем никой не ни е "подготвял за живота на Запад".
  Що не правим ние атентати?

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  "В самия Узбекистан не сме ставали свидетели на кой знае какви проблеми с екстремизъм поради липсата на пространство за изява", каза Стронски. "В самия регион проблемът е управляем. По-голям става извън региона."Ми ако нямат пространство за изява и в страните, които са ги приели, тогава може да считаме че проблема е решен.
  —цитат от коментар 4 на Molossian

  Объркал сте се.
  Идеята е обратната - да им осигурят пространство и там. Възпитавайки ги "подходящо" религиозно ...

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Пак левичарски неолиберастки мантри.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално
 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Милозлива статия, с цел да бъде оправдан радикалния ислям, и да бъде доказано, че няма значение кой стреля - Русия и "комунизма" отпреди 30 години.. са виновни..

 10. 10 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Гъбаррррррр!!!!

  Марс е изконна Американска територия!
 11. 11 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Айде пак извинения, били подтискани...

  Шеиховете в СА кой ги подтиска та наляха милиони ви ИСИС?

 12. 12 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Ройтерс, кой друг ...... той е от "забравено поколение" узбекистански мъже, които са напуснали бившата съветска република, за да търсят по-добър живот, лишени от подходящо религиозно образование и неподготвени да се справят с живота на запад ...Те ги и виновните, бе! Те' ги!Не го били подготвили в Узбекистан ни подходящо религиозно, ни за живота на Запад!
  —цитат от коментар 2 на xm...

  .....................
  Ами... Чета постингите Ви с удоволствие, но тук - прав сте само ако приемем, че написаното от вас не е ирония. Виновни са, разбира се, но не с това, че не са му дали подходящо религиозно образование, а с условията на Несвобода и с това, че не са формирали в него достатъчно мощна и универсална култура. Има една позабравена вече книжка - "Бягство от свободата", от Ерих Фром, в която изключителната наситеност на обществата в Германия при Хитлер и в Русия при Сталин с психопати, се обяснява именно със стремежа за самоидентификация на вътрешно несвободния и недостатъчно адекватен на културата на съвремието му човек. Нещастникът просто не е имал достатъчно вътрешни ориентири, които да попречат на деформирането на етиката му. Нито достатъчно антисугестивни бариери, за да не приема всеки религиозен боклук за текст, съдържащ последната и окончателна истина за живота.
  ......
  Припомнете си всички глупости, които "простият електорат, който, както е известно на всички, е много прост електорат" /Геори Първанов/ в България успя да направи след 1990 година, съсипвайки бъдещето си, и нещата ще станат по-ясни. Имам предвид пирамидите, банките, които даваха по 25% месечна лихва, изборът на Виденов, който щял да им върне и соцализъма, и СИВ, и Варшавския договор, че и СССР накрая..., идването на месията - свети Саксидиотски, носталгията по мъдрото ръководство на "руските братя" и т.н., и т.н...

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  подтискани в родината си, упражняват "религиозната си свобода" навън. видяхме как.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  това ми напомня за българия, където мюфтийството тръсна на масата въображаема сума от 10 милиона "данък анти-радикализация".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Абе Путин е виновен !
  —цитат от коментар 8 на ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!


  Проблемът не е в това, дали наш путя е виновен или не в конкретния случай, или не, а в това, че той е откровена гадина и мръсна руска свиня. Затова използват името му като неприлична дума, като псувня. Не че го нарочват за конкретен виновник.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Значи правилно са били потискани у дома!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  По цял свят има хора потиснати във собствената си държава, но
  не стават изроди идилски !!!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Значи в къщи подтиснати и строг контрол, а в чужбина свободни, обгрижвани убийци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK