Азия посреща Тръмп като разрушителен тайфун

Азия посреща Тръмп като разрушителен тайфун

© Jonathan Ernst, ReutersПо време на кандидат-президентската си кампания Доналд Тръмп обеща една по-"непредсказуема" външна политика. Мисията може да се смята за изпълнена, ако настроенията в Азия в навечерието на първото му президентско турне в региона може да се смятат за някаква индикация.


Почти като прелюдия към разрушителен тайфун, предстоящата визита на Тръмп поражда страх, примирение с положението, негодувание, мрачно любопитство, и дори - според един южнокорейски политик - усещания за национално унижение.


През първите си месеци като президент Тръмп, който ще посети Япония, Южна Корея и Китай преди да присъства на регионални срещи на върха във Виетнам и Филипините, редуваше моменти на ухажване със заричания да скъса търговски споразумения, да унищожи една суверенна страна с ядрени оръжия и, в по-широк план, да потъпче отдавна утвърдени норми на дипломацията навсякъде, където това съответства на целите му.
Той пи вино и обядва с лидерите на Китай и Япония, и получи ответни любезности, а неговите нестабилни отношения с лидера на Южна Корея породиха опасения, че Вашингтон може да предприеме военни действия срещу Северна Корея без одобрението на Сеул.


Цялото му турне минава под сянката на едни от най-странните междудържавни отношения в света - една сюрреалистична размяна на заплахи за унищожение между севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и Тръмп, който в някои случаи сипеше и похвали и предлагаше диалог.


Истинско чудо си е тогава, че въпреки непредсказуемостта на Тръмп и торпилирането от него на едно търговско споразумение от ерата на Обама, може да се окаже, че е налице повече приемственост, отколкото промяна, в азиатската политика на Вашингтон. "Мисля, че предстоящото посещение май ще се окаже по-успешно, отколкото мнозина се опасяват или предричат", отбеляза дългогодишният експерт по Азия Ралф Коса.


Ето някои от проблемите, с които Тръмп ще се сблъска при срещите си с азиатските лидери по време на турнето, започващо с пристигане в Япония в неделя.


Схватливо момче в Северна Корея


За разлика от неотдавнашните си предшественици, Тръмп няма да посети южнокорейската страна на демилитаризираната зона край границата със Северна Корея. Враждата му с управника на Севера обаче хвърля сянка над цялото му турне.


В разгара на севернокорейските ядрени и ракетни опити и на естествената размяна на враждебна риторика, Тръмп сменяше тона, редувайки заплахи да засипе "с огън и жупел" Северна Корея, с комплименти, наричайки Ким "доста схватливо момче" и казвайки, че за него ще бъде чест да разговарят "при подходящи обстоятелства".


Тези изблици на Тръмп предизвикват както смут, тъй и страх от война, особено в Япония и Южна Корея. Така и не става ясно колко сериозно трябва да бъдат приемани тези декларации, които нямат вид на официални политически заявления.


Азия посреща Тръмп като разрушителен тайфун

© Kcna Kcna, Reuters


Северна Корея обвини Тръмп, че открито провежда "луда стратегия". В коментар в четвъртък държавният вестник в Пхенян писа, че американският президент смята тази стратегия като мощно средство за налагане на своята политика "Америка на първо място".


Тръмп обича да казва, че меката политика на неговия предшественик Барак Обама е позволила на Северна Корея да достигне до ръба на опасен арсенал от ядрени ракети, които могат да нанесат удар по градове в континенталната територия на САЩ.


Въпреки критиките си Тръмп все още не е предложил свой подход, различен от този на Обама, каза пред американски конгресмени през юли Брус Клингнър, експерт по Северна Корея от консервативния вашингтонски мозъчен тръст "Херитидж фаундейшън". Според него политиката на "максимален натиск", обявена от Тръмп, е неясна и изпраща противоречиви сигнали за това дали Вашингтон ще следва линия на дипломация или на война, за да се справи с Пхенян.


Унижение в Южна Корея


Мун Дже-ин.

© Stringer, Reuters

Мун Дже-ин.

Връзките на Тръмп с либералния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, предизвикват доста сериозно безпокойство в страната. Мун встъпи в длъжност през май с надежди за протягане на ръка към Пхенян. Поредицата севернокорейски ракетни и ядрени опити обаче го принудиха да възприеме по-твърда линия.


Макар че направи всичко възможно да демонстрира координация с Тръмп, напрежението между двамата съюзници е очевидно.Тръмп намекна, че Сеул трябва да плати цялата цена на американската противоракетна система, инсталирана на Юг, която мнозина там дори не желаят. Той също така заплаши да прекрати трудно постигнатото споразумение за свободна търговия между САЩ и Южна Корея, което предишните американски президенти представяха като опора на съюза им.


На фона на дуела със заплахи между Тръмп и Ким Чен-ун, Мун на няколко пъти настоятелно напомни, че САЩ не могат да предприемат военни действия без съгласието на Сеул.


Южнокорейците отдавна се опасяват да не бъдат изтласкани настрани от усилията за справяне със Севера. Този страх стана толкова натрапчив, че дори си има и име: "Подминаване на Корея". Показателно в тази връзка е заглавието на една неотдавнашна статия във всекидневника "Донг-А Илбо": "Ако Мун стане приятел на Тръмп, Подминаването на Корея ще изчезне".


Налице също е и известно недоволство от това, че Тръмп ще прекара повече време както в Китай, така и в Япония, отколкото в Южна Корея по време на турнето си. Южнокорейският опозиционен политик Ан Чол-сук неотдавна изрази разочарование от това, че Тръмп "ще остане само за кратко в Южна Корея - страната, пряко въвлечена в проблема на Корейския полуостров, погълнал вниманието на света. От това остава наистина лош привкус - нашата страна е унижена".


Кралят на Китай


По време на президентската си кампания Тръмп спечели овации с нападките си срещу Китай, че крадял работни места от американците и не използвал влиянието си, за да възпре ядрените амбиции на своя съюзник Северна Корея. Като президент обаче Тръмп се умилква на китайския лидер Си Цзинпин, наричайки го "много добър човек" и дори "крал на Китай".


Действията на Тръмп в известен смисъл са благоприятни за управляващата Китайска компартия, смята експертът по Азия Робърт Дюжарик. Той озадачи мнозина в света относно намеренията на Вашингтон, обявявайки се срещу институции, които служат на американските интереси и накърняват тези на Китай. Тръмп например изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство - търговско споразумение, което Обама договори с 11 крайбрежни на Тихия океан страни, замислено отчасти като противодействие на Китай.


Азия посреща Тръмп като разрушителен тайфун

© Carlos Barria, Reuters


По време на обиколката си Тръмп може да притисне Китай относно търговските бариери и за по-успешно прилагане на санкциите, въведени от ООН срещу Северна Корея. Той обаче може да разчита на кралско посрещане в Пекин, включително и на ласкателно отразяване от медиите и на бляскави церемонии, които ще имат за цел да му демонстрират китайската мощ.


Влияние в Япония


Японският премиер Шиндзо Абе може би е азиатският лидер, който е най-уверен в стабилността на отношенията си с Тръмп. Той бе един от първите, поздравили Тръмп с избирането му за президент, с явното желание да установи "топла връзка" с най-важния съюзник на Токио. Тръмп от своя страна повдигна въпрос, който е важен за Абе: предишните отвличания на японски граждани от Северна Корея.


Има известно безпокойство в Токио относно резките изказвания на Тръмп за търговията, и заради евентуални военни действия на САЩ срещу Северна Корея, които могат да застрашат Япония. Абе обаче избягва да се конфронтира с Тръмп, най-малкото публично.


Програмата за посещението на Тръмп, включваща игра на голф, частни банкети и аудиенция при императора, "има за цел не само да даде явни свидетелства за тясното партньорство, но също и да бъдат избегнати всякакви неудобни въпроси, като търговията например", писа неотдавна Даниъл Снайдър - експерт по Източна Азия в Станфордския университет.


"Главните съветници (на Абе) твърдят, че имат влияние върху Тръмп, за което други съюзници на САЩ им завиждат, - каза Снайдър. - Тази близост обаче се дължи на факта, че Абе съзнателно и по всякакъв начин избягва да поставя под въпрос политиката на Тръмп. Няма ли да изчезне неговото влияние в момента, когато той възрази на Тръмп?". /БТА

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Може би е време някой да обясни на Америка, че светът се е променил доста след ВСВ и след студената война. както и исторически доказаната максима, че никоя империя не може да управлява целия свят.
  В Азия пък са особено докачливи и честолюбиви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Тръмп заедно с Путин са разрушители на света! Единият е циклон, другият тайфун, но резултата и от двамата е само разрушения!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Както винаги, от пенсионерския клуб се обадиха първи и спечелиха ваучер за три безплатни геврека от бабата с количката.

  Оттук нататък все по-често ще имам повод да си спомням за онова съскащо "сссс" в думата the NOOSE (is tightening):
  http://www.msnbc.com/rachel-maddow/watch/house-intel-committee-speeds-up-on-trump-russia-investigation-1088398915790

  Кой знае какви ще завари горкият оранжев клоун, когато след 11 дни се върне във Вашингтон - колко ли негови най-близки сътрудници ще са пропели пред Комисията по разузнаването и ФБР, колко ли от тях ще се окаже, че като бедния кофи-бой Папи са пропели още ПРЕДИ МЕСЕЦИ?!...

  Но междувременно вредата е сторена - Дръмб отврати съюзниците на Америка и разклати доверието на международната общност в Съединените щати по начин, който трудно може да бъде поправен.

  Именно заради тази му вредност, а не заради някаква своя внезапно осъзната "деснота", червените фатмаци от пенсионерския клуб толкова много го обичат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  с много финтифлюшки на изказа(не на мисълта) каза същото като в горните коментари на по-мъдрите от теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1326 Весело

  Що изобщо пишете, като няма какво да кажете ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  Що изобщо пишете, като няма какво да кажете ;)
  —цитат от коментар 5 на danvan


  един от скука , двама по задължение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Весело

  Колко леко и здравословно се диша след прочистващият мръсотията ефект на бурята! Да,Тръмп е като тайфун и буря.

 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Може би е време някой да обясни на Америка, че светът се е променил доста след ВСВ и след студената война. както и исторически доказаната максима, че никоя империя не може да управлява целия свят.В Азия пък са особено докачливи и честолюбиви.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами иди ти и им обясни, аз не се наемам, но може би ти ще имаш по-голя успех.
  Путя не можа да им обясни - от Кремъл се чуват само сподавени стенания и хлипане по повод санкциите.
  Сигурен съм, че там ден и нощ се молят на православните си богове Ленин и Сталин, САЩ да не направят санкциите истински, защото и от тази детска игра крмълоидите доста ги наболва, а при едни истински санкиции много ще ги боли.
  "Великият" Си и той много не подрипва, а си кротува.
  Остава ти да обясниш на Щатите каквото там искаш да им се обяснява.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Имам чувството че това американските политици никога не са напускали САЩ или ако случайно отидат в Лондон се настаняват в хотел с име Ню Йорк или нещо подобно , гледат само СНН и се движат само по Savoy Court

  гошо
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Весело

  И да продължим с климатичните аналогии. Тръмп напусна Парижкото споразумение и озоновата дупка се сви. Ха-ха-ха...
  Много сте зле анти-тръмпистите.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3074 Весело

  Да успокоим бригадата гробокопачи. The president will use whatever language he wants to use. 😁

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  И да продължим с климатичните аналогии. Тръмп напусна Парижкото споразумение и озоновата дупка се сви. Ха-ха-ха...Много сте зле анти-тръмпистите.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Колега, тук основното деление не е на тръмписти и антитръмписти, тук основното деление е на демократи и путинисти комунисти.
  Ето, аз съм демократ, но отношението ми към Тръмп е мнооого смесено. Все пак аз съм на страната на Запада тоест на България защото България е част от Запада.
  Нека не забравяме това защото който се отплесва от основното деление - демократи-путинокомунисти и го замества с не особено важното тръмписти - антитръмписти, волно или неволно прави услуга на комунистите-путинисти.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А може би , трябва да се замислиш САЩ колко е помогнал да се промени света след ВСВ.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  "Путя не можа да им обясни - от Кремъл се чуват само сподавени стенания и хлипане по повод санкциите."

  Путин се прояви като изключително слаб играч и блъфьор, който още след обявяването на изборните резултати (когато дюшеметата в Кремъл се огъваха от казачоци, а пукотът от тапи на Игристое заглушаваше празничните фойерверки на Краснъй плошат), си поръча и разлепи онези гротескни билборди, дето той и Дръмб гледат томително в една и съща точка, запретнали ръкави да делат мир великим вместе.
  😆😆😆😆😆😆😈😈

  Каква умилителна, ЮВЕНИЛНА наивност от страна на един уж ... хм, бивш офицер от страховитото КГБ.

  Очевидно предишният сопол ... ъъ, посол - не е чел внимателно предупрежденията ми във форума, че ако Дръмб спечели, до два месеца путиничарите ще реват с глас за мекушавия Обама.

  При Обама републиканците в Конгреса бяха на една позиция по външната полштика, а демократите - на друга.

  При Дръмб няма такова нещо. Новите санкции срещу Русия бяха приети със 100% мнозинство от Сената и с 99 1/3% от Конгреса, т.е. Оранжевият не може да ги отмени, дори Путин да му даде всичкото злато и диаманти на Сибир.

  Междувременно всеки ден гърмят бомби за висши съветници и служители на Дръмбовата кампания, които са излъгали под клетва за връзките си с Русия, наред да изгърми е Джеф Сешънс, а дръмбофилите, както винаги delusional, се утешават, че техният оранжев идол е по-умен от институции с 240-годишна история и нещата все някак ще се наредят.
  😆😆😆😆😆😈

  Ойййй, майчице, sancta simplicitas...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#14] от "ka2":

  колко ? и в каква посока?? и в чий интерес ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тръмп ще се лигави , подмазва и ще ходи като петел на бунище .. Ония са прикрити и двулични азиатци - ще му се усмихват в лицето но ще си правят каквото искат и ще му се присмиват отзад..

  Тоя палячо го взимат насериозно само доколкота да не свърши някоя беля..

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много и във всички посоки. На мен лично ми стига , че е победител в Студената война. Това направи възможно ТИ и АЗ да си говорим свободно за това и онова.Другата свърх держава вече не съществува не може да влияе значително на световните отношения. Всичо това е чудесно.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1092 Весело

  Путин се прояви като изключително слаб играч и блъфьор, който още след обявяването на изборните резултати (когато дюшеметата в Кремъл се огъваха от казачоци, а пукотът от тапи на Игристое заглушаваше празничните фойерверки на Краснъй плошат), си поръча и разлепи онези гротескни билборди, дето той и Дръмб гледат томително в една и съща точка, запретнали ръкави да делат мир великим вместе.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz

  Той няма как да се прояви като силен играч, защото още навремето в КГБ са му усетили "способностите" и затова е отговарял само за забавната програма на височайшите гости в квартирата на КГБ в Дрезден. Такава уникална издънка, каквато беше идиотската намеса в изборите за президент на САЩ не е имало никога в историята на Студената война по времето на СССР. Тази нескопосана "стратегия" в момента се връща като такъв бумеранг върху некадърното джудже, че ще има дълго да му държи влага дори и след като го балсамират в мавзолея до другата мумия. 😁😂😆

 21. 21 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 549 Неутрално


  До коментар [#14] от "ka2":

  А може би , трябва да се замислиш САЩ колко е помогнал да се промени света след ВСВ.

  За него след ВСВ има две събития- рухването на комунизма и СССР и създаването на ГЕРБ .
  Едното го започна, второто ще го довърши ..

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  До коментар [#18] от "ka2":

  "Това направи възможно ТИ и АЗ да си говорим свободно за това и онова."

  Това е придобивка, която може да бъде оценена от свободен човек, не от идолопоклонник и роб по душа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Продължава неразбирането от страна на ТрампаНаите почитатели. За разлика от руската, политическата система в САЩ позволява на Тампа да му бъдат налагани: намордник, пранги, юзди и други усмирителни средства. Тези възможности бяха вече използвани няколкократно.

  ""Въпреки критиките си Тръмп все още не е предложил свой подход, различен от този на Обама, каза пред американски конгресмени през юли Брус Клингнър, експерт по Северна Корея от консервативния вашингтонски мозъчен тръст "Херитидж фаундейшън". ""

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Така е. Въпреки , че аз приемам кмета за интелигентен човек , който е привърженик на другата сюжетна линия. Защо го прави не знам , въпрос на избор.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ian Smith":

  Съгласен съм.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Специално за троловете, които преди две седмици се радваха, че понеже "Кица" била поръчала доклада за златния дъжд, той автоматично оттичал в канала (пък аз търпеливо им обяснявах, че не е баш тъй):

  The House Intelligence Committee has called former longtime bodyguard Keith Schiller to appear for an interview Tuesday as part of its probe of Russian meddling in the 2016 election. Investigators plan to press Schiller about allegations in the 35-page dossier that Russian officials obtained compromising information about Trump’s personal behavior when he visited Moscow for the 2013 Miss Universe pageant, according to people familiar with the investigation.

  Among them (the allegations) is the assertion that Russian officials had obtained “kompromat” to hold over Trump — including evidence that Trump hired prostitutes at the Moscow Ritz-Carlton.
  https://www.washingtonpost.com/politics/longtime-trump-bodyguard-to-face-questions-on-2013-moscow-trip/2017/11/03/79be4ff0-c0a6-11e7-97d9-bdab5a0ab381_story.html?amp ;utm_term=.0557f635db05&tid=ss_tw&utm_term=.c74799fc7771

  Мога да уверя уважаемата аудитория, че освен Комисията по разузнаване на Конгреса, на този доклад е обърнал особено внимание и Специалният прокурор Мюлер. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Интересно разположение на картите за игра. Как ще ги изиграят участниците в тази игра е любопитно? Позициите на Япония, като цяло, са ясни, Ю. Корея има обясними колебания, С. Корея чака някакво развитие, от което да се възползва. Оставам с впечатление, че Китай може да извади нещо от "ръкава". Какво точно - не знам.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Като закалени партийни секретари (бивши) здравите сили във форума громят идеологическия противник с добре поснатите аргументи на нищоказването! Заменили са само някои термини. Едно време ни говореха за алчните империалисти, а дрга са измислили путинокомунисти. Едно време бяха верни синове на Партията с главно П, а сега са демократи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Да припомним на широката публика, че световната криза тръгна след посещението на Буш в Китай.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#27] от "citoyen":

  Докато течеше конгреса на ККП Тръмп не се изказа и един път негативно за Китай а дори и напротив изчетка другаря Си. В Китай малките жестове имат голямо значение и си мисля че сега ще му го върнат подобаващо.. А и там има натрупана доста умора от действията на Ким Най Младши. Сигурен съм.че ако им бъде гарантирано че няма да има обединение на двете Кореи и запазване на влиянието им в северната част другарите в Пекин бързо ще му премерят шапката на Ким

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  "въпреки непредсказуемостта на Тръмп и торпилирането от него на едно търговско споразумение от ерата на Обама, може да се окаже, че е налице повече приемственост, отколкото промяна, в азиатската политика на Вашингтон. "Мисля, че предстоящото посещение май ще се окаже по-успешно, отколкото мнозина се опасяват или предричат", отбеляза дългогодишният експерт по Азия Ралф Коса."

  Този текст обезсмисля останалите буламачи в поредния левичарски пасквил.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  Тръмп подкопава американската дипломация по-добре от всеки враг. Време е Конгресът да вземе мерки ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Нищо особено няма да се случи.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Хубаво би било да цитираш и реакциите от вчера след публикацията на книгата на Дона Бразил, в които доста болезнено се реагира на разкритията за манипулирането на праймърите на Демократическата партия още от 2015, за това че г-жа Бразил като модератор на дискусията предварително е запознавала г-жа Клинтън с въпросите и т.н.
  Както и да е, по повод на този десетдневен тур на Тръмп в Азия като основни задачи са поставени изявленията за американската защита на Южна Корея, вмъквайки възможността за преговори, но особено деликатен е въпросът на единна стратегия с Япония срещу Китай без да се премине границата на позволеното (икономическите отношения с Китай). Да изчакаме да видим реализацията на идеите.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Много хубаво сравнение.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":


  И Бил Клинтън, и донякъде Джордж Буш , и Обама бяха добри дипломати спрямо Северна Корея, в резултат на което днес имаме работа с една ядрена сатрапия. Нека видим какво ще направи един "лош дипломат" като Тръмп. Разбира се, на Сеул никак не им е лесно.

 37. 37 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе таблото с външния дълг го махнаха, щото не достигаше място за нулите. Та колко стана американския външен дълг?!?

 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Конгреса както много пъти съм казвал е една говорилня. Там могат да направят разследване за каквото си поискат, по политически причини. Единственото сериозно разследване е на ФБР, което бе поето от Мюлър след уволнението на Коуми. И затова е истерията обзела напоследък тръмпистите, щото там няма наши-ваши, а се гледат единствено законите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  След тайфун не винаги разрушенията са големи. Аз смятам, че заглавието преекспонира ситуацията. Тайфун няма да има, особено ако Тръмп и Путин се срещнат във Виетнам и се договорят за Сирия и Украйна.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  В Северна Корея на малкия дебелак не вирее дипломацията. Там дори Китай е отритнат. Ритуалът с убийството на полубрата му ясно показа какво цели...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  До коментар [#38] от "vesolr":

  "Единственото сериозно разследване е на ФБР, което бе поето от Мюлър след уволнението на Коуми."

  Това е абсолютно вярно. А че Конгресът е говорилня - хем е така, хем не е. Тъкмо Гонгресът прие сегашния закон са санкции срещу Русия (и други rogue states) по такъв начин, че Дръмб да не може и посмъртно да го отмени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тръмп излъчва сила ,величие и мощ.Брани националния интерес на САЩ и не подсмърча като Обама за права на дегенеративните групи.В Азия усещат тия неща и уважават силата.Затова и Тръм ще бъде посрещнат като бог.Когато пигмента отиде за последно в Китай го свалиха като куфар през багажното и го посрещна само посланика и разни второразредни функционери.Показателно.

 44. 44 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тръмп излъчва сила ,величие и мощ.Брани националния интерес на САЩ и не подсмърча като Обама за права на дегенеративните групи.В Азия усещат тия неща и уважават силата.Затова и Тръм ще бъде посрещнат като бог.Когато пигмента отиде за последно в Китай го свалиха като куфар през багажното и го посрещна само посланика и разни второразредни функционери.Показателно.

 45. 45 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тръмп излъчва сила ,величие и мощ.Брани националния интерес на САЩ и не подсмърча като Обама за права на дегенеративните групи.В Азия усещат тия неща и уважават силата.Затова и Тръм ще бъде посрещнат като бог.Когато пигмента отиде за последно в Китай го свалиха като куфар през багажното и го посрещна само посланика и разни второразредни функционери.Показателно.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#40] от "penetrating":

  Миналата седмица се появи една кратка бележка, за избягал севернокорейски военне който бил казал че има инструкция в случай на атака от САЩ те да отговорят "по план", без да чакат указания. Възможно е да е така, или да е инсценировка с "избягал по план", но все пак за южнокорейците този сценарий е доста плашещ. От друга страна моите студенти и колегите от Сеул се отнасят с доста леко сърце към подобни спекулации, казват че били свикнали на подобни спекулации от години. Дай боже да не видим...

 47. 47 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  +++! Не знам колко трябва да си дипломатичен с един очевидно болен човек, за да можеш да имаш читави отношения с държавата, която той представлява... Как да пренебрегнеш очевидния му депресивно-маниакален синдром и да си свършиш работата!
  От друга страна, твърдо съм убеден в щатската демокрация и съм сигурен, че ще преодолеят проблема Тръмп много разумно. Дори оставяйки го до края на мандата му президент.
  Апропо, много добра статия!!

 48. 48 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Южна Корея знае ли, че тя е първата цел на Северна Корея? Какво си мислят, че целият свят трябва да им плаща, включително и САЩ, за да не влези този от север да прави обединение. Балансът в региона се държи от Китай, а те стават все по-силни.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Не бих искал да видя кой е прав. Най-добре е да се разкара малкия дебелак, но с външна намеса няма да стане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Лъжеш, се, Грънчарю! Не го обичат заради това и дори в Щатите хората си го казват простичко и ясно - Тръмп раздели и продължава да цепи Америка на две противостоящи си половини с безброй нюанси помежду им. А това, казваше един Ганчев, е от "полза народу" или от световна полза. Това, че Тръмп се отказа от Тихоокеанското сътрудничество, влезе в странен "дуел" с Ким и отслаби позициите си в Близкия и Средния Изток, е само част от резултата на вътрешноамериканските колизии. Импийчмънт няма да има, но каквото и да кажат на прокурорите неговите аргати, то само ще задълбочава противопоставянето в американското общество. Тръмп нееднократно казваше, че е време приказките да спрат и се започне работа "по Америка", но няма кой да го чуе. И понеже ено от важните обвинения срещу него бе, че е слаб в международните връзки, Президентът отиде при Краля на Китай, за да се върне обратно с меча кожа в куфара. Ама не знае, че има един фокусник, дето ....

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ashiata Shiemash":

  илиян василев си твори "анализите"на генератор на текстове с ключови думи:газ,агресия,русия,КГБ,авторитаризъм...сичките са едни и същи.насилвал съм се да ги чета-голяма трагедия.

 52. 52 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1954 Весело

  До коментар [#51] от "pavur":

  Признавам си, не ме вълнуват "анализите" на Илиян Василев, даже не го знаех този какъв е докато един форумец тук не настояваше че Нормана бил всъщност Илиян Василев, после видях че бил някакъв антируски трол. Но така и така си ги поглеждал, не ти ли се вижда все едно че форумния Норми ги е писал, даже онзиден Нормана споделяше някакъв "анализ" на Илиян Василев от две изречения, не мога да си представя що за човек ще сподели такава пародия на анализ в защита на нещо, освен ако не е решил да промотира себе си :). И като го питаш дали е Илиян Василев само шикалкави, че го били обявявали за кой ли не, но така и не отрича :).

 53. 53 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ashiata Shiemash":
  Не мисля/ по скоро сигурна съм/, че колегата не е Илиян Василев - не може да се мери с него по дипломатичност и ерудиция. Нашия колега май се опитва да се ти хвърли прах в очите. Независимо дали ни импонира или не Тръмп е президент на САЩ и не той е причината Северна Корея да се превърне в ядрена сила - това не става от днес за утре.
  За мене най големия грях на президента Обама е , че не пресече действията на Путин в Украйна. Знам, че според колегите по-твъдата позиция на Тръмп към Русия и С Корея се дължи на Конгреса на САЩ , но къде бяха същите тези хора преди ?!..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK