Лют сос, чесън, джинджифил, морски дарове и ферментирало зеле - това са съставките на обичаното от корейците ястие "кимчи". 60 тона от него бяха приготвени на първия ден на Фестивала на кимчито в Сеул, пише агенция "Ройтерс".

© Kim Hong-Ji

увеличи
, 12417

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (85)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на yellow_hater
    yellow_hater
    Рейтинг: 390 Неутрално

    Интересни фестивали имат там. Изглежда забавно.

  2. 2 Профил на arnautsky
    arnautsky
    Рейтинг: 819 Весело

    60 тона люто кисело зеле в центъра на Сеул,....и в него топнат Ким Чен Ун ?

    Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    Любимо ми е. Много е близко до нашенското :)
    Никак не е необичайно за българи. За западноевропейци - определено за тях е странно, но пък тяхното е необичайно за мен :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1451 Неутрално

    Звучи интересно и доста вкусно. Бих опитал.

  5. 5 Профил на c.b.o.
    c.b.o.
    Рейтинг: 395 Весело

    Тези нова озонова дупка ли се опитват да отворат над Корея?

    НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
  6. 6 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    И в България киселото зеле е традиционен продукт и се употребява с червен пипер, но за разлика от корейците, за родния модерен евроатлантик и жълтопаветник това е една селска и срамна храна, също като ракията, кебапчетата и пр., дори се използват като отрицателни примери за културна и интелектуална изостаналост! Та затова други народи ще пращат кисело зеле в космоса и ще си правят маркетинг с него по площадите, а ние ще ядем второ качество западни храни и ще се надъхваме какви сме модерни и прогресивни евроатлантици и вегани ... После защо светът свързва саламуреното сирене с Гърция, киселото млеко с Турция, ракията със Сърбия и т.н.

  7. 7 Профил на c.b.o.
    c.b.o.
    Рейтинг: 395 Любопитно

    После защо светът свързва саламуреното сирене с Гърция, киселото млеко с Турция, ракията със Сърбия и т.н.
    —цитат от коментар 6 на wpj32538239


    Заради киселото зеле с пипер ли?

    НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  9. 9 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#6] от "wpj32538239":
    До коментар [#3] от "penetrating":

    Любимо ми е. Много е близко до нашенското :)Никак не е необичайно за българи. За западноевропейци - определено за тях е странно, но пък тяхното е необичайно за мен :)
    —цитат от коментар 3 на penetrating

    За кои западноевропейци точно е странно? Въпреки че ферментиралите зеленчуци са популярни още от Античността, се смята, че германците популяризират киселото зеле в Европа и в миналото то е било една от емблемите на немската кухня. В англоезичния свят наричат киселото зеле немско зеле или с немската дума (sauerkraut). Въобще киселото зеле в Европа не е популярно единствено във Великобритания (неясно защо) и в Южна Европа (заради меката зима)

  10. 10 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 920 Неутрално

    До коментар [#4] от "Читател":

    Госпожата в ресторантчето Cup&Roll го приготвя чудесно. Отидете там

  11. 11 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Разстроено

    Липсва котешко и кучешко месце. Много ги харчат там. Преди бях гледал в ютуб как готвят "сок от котка" супа. Котето го потопиха във тенджера с вряла вода живо. И му натиска главата с черпака готвачката. Извинения за жестокостта, но това е реалността. Не трябва да се правим, че не ги виждаме тия неща!

    http://www.lapichki.com/pets/statii_p.php?id=5227

  12. 12 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Любопитно

    До коментар [#9] от "kumcho___valcho":

    Във Великобритания масово се е използвало на корабите като средство против Скорбут!

  13. 13 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Разстроено

    Като ще показвате корейски хранителни фестивали, пишете за всичко.

    "SUMMER. It’s a time associated with renewal and life, but for the dogs and cats of South Korea the season is tantamount to death.

    For this time of year marks the start of ‘Boknal,’ South Korea’s dog-eating festival. A three-week event that coincides with the height of the summer growing season.

    Every year South Korean dog and cat meat markets mass slaughter thousands of animals for their flesh."

    http://www.news.com.au/lifestyle/inside-south-koreas-dogeating-festival-where-suspicion-myth-and-cruelty-meet/news-story/ebb5d3a0af74096189cc21f5aaea96c4

  14. 14 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#3] от "penetrating":

    Все пак едно емблематично френско (или по скоро елзаско) ястие - шукрут, се прави с кисело зеле. Но нищо общо с родното на вкус, спор няма. Не съм бил в Корея и не съм имал възможност да хапна оргинално кимчи, но това което виждам на снимките е много различно от сервираното в корейските ресторанти където съм хапвал. Поне за мен вкуса му е много по различен от българското, и няма почти никаква миризма. Може би защото използват различен вид зеле, не знам. Самият факт че използват много подправки значи че вкуса му не е силен като на българското.

  15. 15 Профил на globetrotter
    globetrotter
    Рейтинг: 493 Весело

    До коментар [#13] от "Star Trek Discovery":

    Супер. Не съм опитвал, но ако отида, сигурно ще пробвам. Кончета съм папкал, обаче и съм фен.

  16. 16 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#9] от "kumcho___valcho":

    Каква античност, става въпрос за наши дни, за национални ястия, не за регионални такива и не за античност или средновековие. Може некъде в некое село и да ядат, но са изгубили културата на киселото зеле, дори да са я имали некога. Не може всеко нещо да си го изсмуквате от пръстите и да си праскате маргинални доводи.

  17. 17 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Любопитно

    До коментар [#15] от "globetrotter":

    И аз съм ял магарешка наденица и конски кюфтета като малък, но все пак това не са месоядни животни. Пробвай печена лисица някой път.

    Еволюцията ни дава възможност да можем да избираме дали да убиваме за да се храним. На такъв етап в развитието си сме, че можем да контролираме с голяма точност хранителните съставки които приемаме. Не съм отказал съвсем месото, но се опитвам да извлека най доброто и не повече от колкото организмът има нужда.

  18. 18 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#17] от "Star Trek Discovery":

    Азиатците не са много по месото, повече наблегат на зеленчуците и ориза. Те затова са и толкова слаботелесни и дребни. Може би тия котки и кучета са им един вид деликатес, едва ли ги употребяват често. Иначе аз и зайци не мога да ям, приличат ми на плъхове, особено одрани, а са и близки до гризачите по произход. И телета, че ми е жал за тех, навремето гледахме и съм ги приемал като домашни любимци.

  19. 19 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8066 Неутрално

    Чесън , джинджифил и кисело зеле. Не ми се вижда да е много приятно на вкус.

  20. 20 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Весело

    ОДо коментар [#3] от "penetrating":

    Знаеш че комично се прави от друг тип зеле, "бокчой", оттам листата са по-тънки. Оригиналното традиционно Кимчо преминава през интересна ферментация, с период на заравяне на бидона в земята (подобни технологии се използват от японците при приготвяне на солените ферментирали сливи "умибоши"). Разбира се в града няма тези условия, виждал съм пластмасови бидони по покривите :-)
    Имат и чудесна люта паста в туби, силно я препоръчвам като "катализатор" към яденето.

  21. 21 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Любопитно

    До коментар [#18] от "wpj32538239":

    Азиатците ядат всичко което мърда. За това и ползват толкова много подправки. Могат да сготвят плъх да има вкус на портокал... При тях всичко е ориз + сос. Като в тоя сос има съставки които биха затруднили човек с добре развито въображение. Поне от мои наблюдения.

  22. 22 Профил на Весел дрон
    Весел дрон
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Толкова много храна , да раздадат малко на комшиите от север. Няма да им е излишно :)

  23. 23 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#16] от "wpj32538239":
    Пълни глупости говориш, киселото зеле и в днешно време си е много популярно в Германия, Франция, Холандия и оттам на изток чак до Русия. Разбира се, в Западна Европа е много вероятно комшиите да ти направят проблем, ако почнеш да си претакаш зелето на терасата в апартамента.

  24. 24 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    [quote#17:"Star Trek Discovery"].Еволюцията ни дава възможност да можем да избираме дали да убиваме за да се храним.

    Дали ?
    Еволюцията ни дава възможнност да избираме дали да се храним или да пасем .
    И ако изберете пашата , колко точно сте еволюирали ?

  25. 25 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Любопитно

    Бях гледал състезание по готварство китайско.
    Приготвяне на жив Шаран. Изкуството е рибата да е жива докато се консумира. Пържат тялото а главата покриват с влажна кърпа за да е жива...
    Но стига толкова, за кисело зеле става въпрос. Извинения, но не въздържах да изкритикувам азиатската кулинария.

  26. 26 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#12] от "Star Trek Discovery":
    Ами те във Великобритания общо взето тогава разбират масово за киселото зеле, когато започват да го ползват на корабите и най-накрая си решават проблема със скорбута. Дотогава за тях си е било някакво вкиснато зеле, което го ядат немците

  27. 27 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Неутрално

    До коментар [#24] от "stenlyaka":

    Имате ли идея какво се случва с храната след като е погълнете?

  28. 28 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
    Рейтинг: 284 Неутрално

    До коментар [#24] от "stenlyaka":

    Не ме разбирайте погрешно. Не съм веган и тн.
    Просто протестирам срещу азиатската кулинарна жестокост, а и не само...

  29. 29 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#28] от "Star Trek Discovery":
    Е то и омарите се готвят докато са живи, жестокостта към животните не е привична само за азиатските народи. А и много често за такъв тип хранене или готвене си има санитарни причини.

  30. 30 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#23] от "kumcho___valcho":

    Аман от wiki-експерти, чел там, недочел ... Немското зеле го рендосват като за салата и го затварят в буркани с оцет като туршия, нищо общо нема с нашето или корейското.

  31. 31 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    До коментар [#24] от "stenlyaka":Имате ли идея какво се случва с храната след като е погълнете?
    —цитат от коментар 27 на Star Trek Discovery


    Имах бегла представа от обща култура , впоследствие изчетох книгите на Ян Квашневски , Арнолд Ерат , Хироми Шиния , Константин Монастиркси ,Мери Ениг и към момента смятам че имам пълна представа какво се случва в стомаха , тънките и дебелите ни черва !

  32. 32 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    [quote#18:"wpj32538239"]До коментар [#17] от "Star Trek Discovery":Азиатците не са много по месото, повече наблегат на зеленчуците и ориза. Те затова са и толкова слаботелесни и дребни.

    Ако изброим известни азиатски ястия , познати на всички с нормална обща култура , колко от тях са безз месо ?
    Аз се сещам едиснтвено за Кимчи , което е гарнитура .И Лакса , която на доста места се сервира с Лобстър !

    Оттам нататък :
    -Суши , Рамен супа
    -Пад Таи , Као Пад
    -Гои Куон
    -Тандоори Чикън , Чикън Къри , Чикън Тика Масала
    - Сладко кисело пилешко , Пекинска Патица
    - Ннаси Даганг

    Всичко е с месо ...или с риба , която също е месо !

  33. 33 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#30] от "wpj32538239":
    Това са различни варианти на приготвяне. Когато зелето е накълцано, ферментира по-бързо. Затова в по-студените части на Европа по-често го кълцат, а в по-топлите предпочитат да го слагат цяло. Между другото в миналото у нас продуктите с краткотрайна ферментация са били по-популярни и са ферментирали всякакви плодове (на чуждестранните пътешественици им е била особено интересна туршията от грозде), като в България също се прави тънко нарязано зеле в саламура, т.нар. кладено зеле, но то се консумира в рамките на месец.

  34. 34 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    [quote#18:"wpj32538239"]До коментар [#17] от "Star Trek Discovery":Азиатците не са много по месото, повече наблегат на зеленчуците и ориза. Те затова са и толкова слаботелесни и дребни. Ако изброим известни азиатски ястия , познати на всички с нормална обща култура , колко от тях са безз месо ?Аз се сещам едиснтвено за Кимчи , което е гарнитура .И Лакса , която на доста места се сервира с Лобстър !Оттам нататък :-Суши , Рамен супа -Пад Таи , Као Пад -Гои Куон -Тандоори Чикън , Чикън Къри , Чикън Тика Масала - Сладко кисело пилешко , Пекинска Патица - Ннаси Даганг Всичко е с месо ...или с риба , която също е месо !
    —цитат от коментар 32 на stenlyaka


    Хахах, пропуснах Сатаи и Шиш Кебаб !

  35. 35 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Весело

    До коментар [#32] от "stenlyaka":

    Ти некое меню от първия китайски ресторант в гугъл ли си преписал? Какви патици, какви гъски, това че медиите ти налагат некакъв образ на азиатската кухня или че си го видел в китайския ресторант в Люлин не значи че и в Азия е така. То и испанците не беха чували за паеля допреди туристическата индустрия да я наложи като национално ястие, готвеха я само пред блоковете във Валенсия и то по празници, така че остави тия глупости. Средният азиатец не яде много месо, там се ценят повече зеленчуците, месото им е като деликатес, оризът е ясен. Ти какво, мислиш че закусват и вечерят суши ли ... :))))) И че всеки втори китаец владее кунг-фу? Аз питах един китаец, викам ти знаеш ли кунг-фу и му показвам техники с ръце, той - ааа, кунг-фу панда, гледал съм го, вика ...

  36. 36 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#30] от "wpj32538239":
    Много са ограничени познанията то за българската кухня, за теб традиционно е това, което е от 50 години насам. В България кисело зеле се е правело по много начини - и нарязано и цяло, в зависимост от това колко бърза ферментация гониш. Ако в Северна Германия сложиш цяло зеле, няма да е готово за коледните парзници, в по-южните части може и да стане. А ако не знаеш, в целия бивш соц лагер се консумира много кисело зеле. Не знам как въобще ти хрумна, че е нещо уникално българско

  37. 37 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Весело

    До коментар [#32] от "stenlyaka":Ти некое меню от първия китайски ресторант в гугъл ли си преписал? Какви патици, какви гъски, това че медиите ти налагат некакъв образ на азиатската кухня или че си го видел в китайския ресторант в Люлин не значи че и в Азия е така. То и испанците не беха чували за паеля допреди туристическата индустрия да я наложи като национално ястие, готвеха я само пред блоковете във Валенсия и то по празници, така че остави тия глупости. Средният азиатец не яде много месо, там се ценят повече зеленчуците, месото им е като деликатес, оризът е ясен. Ти какво, мислиш че закусват и вечерят суши ли ... :))))) И че всеки втори китаец владее кунг-фу? Аз питах един китаец, викам ти знаеш ли кунг-фу и му показвам техники с ръце, той - ааа, кунг-фу панда, гледал съм го, вика ...
    —цитат от коментар 35 на wpj32538239


    Пич , ти разлика между Китай- Малайзия-Тайланд-Индия -Япония и Виетнам правиш ли или всички са ти едни и същи жълтури ?????....вкключая Индийците ???

  38. 38 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#36] от "kumcho___valcho":

    Аз ти говоря къде какво е разпространено, не какви вариации има и какви е имало по турско. Ти ми цитираш некакви уикипедии, аре бегай с тия книжни истории. Немало да им стане зелето в Германия, що за глупости, климатът е сходен. Нашите зими са дори по-студени от тия в Северна Германия, там имат океани, гълфстриймове и пр. изгъзици, които го омекотяват, ама толкова ти е ясна и географията. Просто става въпрос за съвсем различна технология и зелева култура.

  39. 39
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  40. 40 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Весело

    До коментар [#37] от "stenlyaka":Не съм ти чел глупостите подробно, мернах некакви патици, сушита, дреме ми какво си изреждал. А и от кое точно реши че не правя разлика? Под азиатци се разбира Източна Азия с Монголия и Югоизточна Азия, ако си наплескал и индийски манджи в коментара си е за твоя сметка, явно толкова си и в час, паляк ...
    —цитат от коментар 39 на wpj32538239


    Прост ама със самочувствие , перфектна комбинация !Браво !
    Апропо Монголците са предино на ориз и зеленчуци !
    Ххахахахаааа

  41. 41 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#35] от "wpj32538239":
    Това зависи от жизнения стандарт и от модата. Много са ти остарели представите и по-скоро ти робуваш на някакви клишета. Консумацията на месо в Азия постоянно нараства с ускорени темпове. Ако се вярва на официалната статистика, по последни данни в България се яде 32-35 кг месо, а в Южна Корея и Китай минават 50 кг, като корейците консумират малко повече месо от съседите си. Противно на очакванията ти, ние консумираме много по-малко месо от въпросните азиатци

  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#38] от "wpj32538239":
    Просто твоите познания са ограничени. Става въпрос за една и съща технология, разпространена в цяла Европа, но ти даже не знаеш колко много ферментирало кълцано кисело зеле се е консумирало в България. Между другото, познавам много източноевропейци, които си правят по същия начин зеле на терасата, както у нас.

  43. 43
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 763 Неутрално

    До коментар [#20] от "daskal1":

    "Знаеш че комично се прави от друг тип зеле, "бокчой""

    По-"луксозната" категория кимчи се прави с bomdong. Лично за мен, след доста посещения в корейски ресторанти в сев. Ам. и Корея, главното възражение към корейската кухня се нарича gochugaru. От много люто вкусът на съставките се убива, подобно на съчуанската кухня или индийската (оригиналните, а не посевероамериканчените).

  45. 45 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#43] от "wpj32538239":
    Ти кажи как в твоята концепция се връзва това, че корейците и китайците ядат много повече месо от нас, щото не вярвам да си ги сравнявал със западноевропейците

  46. 46 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#41] от "kumcho___valcho":

    Това че в големите азиатски мегаполиси почнаха да прибавят и месо към гарнитурата е западно влияние, мода, тука говорим за културни особености ако не си разбрал, защото и дискусията тръгна от кучетата, ама явно не ти е по способностите да проследяваш логически връзки толкова назад. А за моите очаквания не бери грижа, аз знам от личен опит за това което пиша, а твоите щуротии са току-що прочетени ...

  47. 47 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#39] от "wpj32538239":

    Типична корейска, японска и китайска закуски. Винаги с доста месо и (или) риба

    https://www.thespruce.com/gallery-of-korean-breakfasts-4086369

    http://jpninfo.com/27369

    http://cookingtheglobe.com/chinese-breakfast/

  48. 48
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  49. 49 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Весело

    До коментар [#47] от "bcbg":

    А корейците и японците чували ли са за тех?

  50. 50 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#46] от "wpj32538239":
    Аз те разбрах напълно, но се опитвам да ти обясня, че месото е не по-слабо застъпено в азиатската кухня, просто консумацията му е въпрос на жизнен стандарт. И в Западна Европа през Средновековието са ядяли основно зърнени каши, но не защото такива са били кулинарните традиции. Повишаването на консумацията на месо в Европа има директна връзка с индустриалната революция. А азиатската кухня дори е по-разнообразна откъм животински продукти, защото все още се използват и насекоми и речните и морски продукти се ценят повече.

  51. 51 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Весело

    До коментар [#41] от "kumcho___valcho":Това че в големите азиатски мегаполиси почнаха да прибавят и месо към гарнитурата е западно влияние, мода, тука говорим за културни особености ако не си разбрал, защото и дискусията тръгна от кучетата, ама явно не ти е по способностите да проследяваш логически връзки толкова назад. А за моите очаквания не бери грижа, аз знам от личен опит за това което пиша, а твоите щуротии са току-що прочетени ...
    —цитат от коментар 46 на wpj32538239


    Този е нещо униклано !Прекрасен клоун за събота след обяд !
    Проследявайки логически връзки , Професорът по Етнология е установил , че Монголците са Азиатци но всъщност не са !

  52. 52 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#49] от "wpj32538239":

    jpninfo са бразилци сигурно

  53. 53 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Весело

    До коментар [#44] от "bellend":

    Благодаря и извинения за "комичното", писането лежешком на този стар таблет е пълно с изненади.
    Имал съм възможността да опитам дост регионални и деноминационни (например строго будистки) менюта в Южна Корея. Веднъж дори ректорът на един университет ни изненада с монашеска будистка официална вечеря от 21 ястия, всичките постни приготвени от известна готвачка на национална кухня - интересно преживяване, в рецептурните на менюто нямаше лук и чесън защото възбуждали :-)
    Ял съм и в най-стария ресторант с морска кухня в Сеул, в който се очакваше да припадна от лютото. Да си призная не беше кой знае какво, особено докато разбера че кръглите гумени неща не се дъвчат, а се гълтат с определена цел :-). Ужасът на колегата който ме заведе беше когато поисках люта паста. Но, като цяло харесвам корейската кухня в оригиналния и вариант

  54. 54 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#51] от "stenlyaka":
    Човекът го е обяснил ясно : основното им ястие е гарнитурата, а месото им е гарнитура (на основната гарнитура)

  55. 55 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#48] от "wpj32538239":
    Абе човек, това са вариации на една и съща технология. Просто на изток, и особено на Балканите, най-често се квасят цели зелки, а на запад - кълцани.
    Относно българските традиции, ти казвам, че имаш ограничена представа само за 50 години назад. Ако не са ти разказвали, прочети историческа литература, за да видиш какво многообразие от туршии с дълга и кратка ферментация (вкл. и на шарена сянка) е имало у нас, дори само допреди Втората СВ

  56. 56 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#9] от "kumcho___valcho":

    Немското "кисело" зеле е сладко :)
    Има страшно много рецепти с кисело зеле, включително и Айсбайн, но вкусът е друг. Този на Кимчи е най-близък до нашето

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  57. 57
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  58. 58 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Весело

    До коментар [#51] от "stenlyaka":Човекът го е обяснил ясно : основното им ястие е гарнитурата, а месото им е гарнитура (на основната гарнитура)
    —цитат от коментар 54 на bcbg


    Не съм го разбрал явно !хаха
    В Лондон имаь близки приятели Тайландци .Хората не сядаха на масата без месо и на основните ястия добавяха патешка мазнина .
    Малко ориз , доста зеленчук и също малко месо .
    В общи линии диетата им наподобява принципите на Бари Сиърс , това съм забелязал

  59. 59 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#14] от "bcbg":


    Зелето, което използват е различно от българското, по-скоро е това, което в България наричат китайско зеле. Освен това в соса слагат много подправки освен лют пипер, слагат и солени скариди, този "скариден" сос, слагат ряпа, пак китайска - дайкин, слагат джинджифил...
    Въобще е като при българското - колкото семейства - толкова рецепти.чимат варианти за бяло Кимчи, за стръкове, за варианти на зеле, за по вкиснато, за по-солено...
    С една дума, любимо ми е и това си е....

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  60. 60 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Весело

    До коментар [#50] от "kumcho___valcho":

    Напротив, нищо подобно, повишената консумация на месо в Азия е свързана със западното влияние и мода, не с жизнения стандарт сам по себе си. Никой не е казал че не ядат месо, просто не го ценят като на Запад, а предпочитат зеленчуците, около тех се върти западната кухня. Никой нема да ти седне пред чиния с пържола без нищо, да те покани на прасе, на куче, на котка или на каквото и да било. А това за което говориш като насекоми и домашни любимци са деликатеси, горе ви беше намекнато, но нема кой да чете. Да ми даваш примери с деликатеси като довод че били яли много месо е нелепо и не знам защо изобщо си губя времето да ти чета глупостите.

  61. 61 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#20] от "daskal1":


    А, използват различни зелета. Пастата е "семейната тайна".
    Иначе корейците правят страхотни саламурени неща. Аз например си хапвам и едни спагетени моркови - нарязани като спагети моркови, киснати и омекнали в олио, оцет, чеснов сос и люти подправки в три варианта на лютото.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  62. 62 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Весело

    jpninfo са бразилци сигурно
    —цитат от коментар 52 на bcbg


    Тия сайтове ги правят за баламурници-туристи, пускат ви медийни клишета защото знаят че това и очаквате да видите. То и аз от от туристи съм научавал за "типични български ястия" (а то некоя семейна рецепта, раздухана като типична), даже за такива от моя край, ама айде ...

  63. 63 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1153 Весело

    До коментар [#46] от "wpj32538239":Аз те разбрах напълно, но се опитвам да ти обясня, че месото е не по-слабо застъпено в азиатската кухня, просто консумацията му е въпрос на жизнен стандарт. И в Западна Европа през Средновековието са ядяли основно зърнени каши, но не защото такива са били кулинарните традиции. Повишаването на консумацията на месо в Европа има директна връзка с индустриалната революция. А азиатската кухня дори е по-разнообразна откъм животински продукти, защото все още се използват и насекоми и речните и морски продукти се ценят повече.
    —цитат от коментар 50 на kumcho___valcho


    Това , че хоратя ядат насекоми , ясно показва как консумацията на месо е въпрос на стандарт !
    Защо азиатците като определено прагматични хора ( за Монголците не е ясно , както не е ясно какви са всъщност ) ядат насекоми ?Защото в тях има протеин , ето защо !

  64. 64 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Весело

    До коментар [#55] от "kumcho___valcho":

    От уики-експерти акъл не искам, аз съм израснал покрай съвременници на турското робство, хора с жигосани кръстове по челото, хора убивали турци, той ще ме учи мене на бит и традиция. Моята къща е палена от турците, още личат следите, с голем зимник с бъчви, качета и какви ли не пособия, за какви 50 години назад ми говориш, като историческа памет и приемственост ми е яснен животът за поне 2 века назад. Като ти се каже че това е друга технология и друга традиция значи е така.

  65. 65 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Неутрално

    До коментар [#61] от "penetrating":

    И аз я харесвам тази салата. А сланината печена пред теб на газовата скара като мезе с бира съще не за изпускане :-)

  66. 66 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 622 Любопитно

    В момента имаме меню супа топчета, свинско със зеле и тарт със стафиди и орехи. Зелето е специалитет на жена ми, няма нищо общо с корейското, поднася се след един ден, така се запича допълнително и се овкусява. Гледам по травел "Странни храни в Америка на Андрю Цимер, народът по света яде какви ли не....храни, въпрос на вкус. Вчера даваха едни ескимоси от Аляска да отварят едни бидони с някакви ферменти на рибешки глави, не знам колко месеца зреят докато станат за ядене, но чак през телевизора замириса на умрели лъвчета. От чуждата кухня уважавам сладкишите, подправките и морските дарове. За другото да дойдат да питат у нас, в пряк и преносен смисъл. Според мен.

  67. 67
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  68. 68 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1028 Неутрално

    Яко и полезно ! Обичам го !

  69. 69 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#60] от "wpj32538239":
    Насекомите са деликатес в богатите азиатски страни, в по-бедните райони са си месо. В Камбоджа са основен източник на протеин, за което много са допринесли червените кхмери, които докараха до мизерия страната. И за България може да се каже, че в момента охлювите са по-скоро специалитет, като с всяко десетилетие консумацията им намалява не поради липса на традиции и рецепти. В развитите страни рязко е намаляла и консумацията на карантии, дори по Нешънъл Джиографик имаше предавания, че в момента в развитите страни като асортимент ядат 1/3 от месата, които са ядяли само преди век. И това не е мода, въпрос на стандарт, просто в миналото "чистото" месо е било малко и само богатите са можели да придирят, въпреки че много от карантии и на практика всички ядливи насекоми са по-полезни от "чистото" месо.
    Подобни примери могат да се дадат и с ориза в Азия - бедните са ядяли кафяв ориз, а богатите бял, а сега е обратното. Наскоро гледах дълголетници в Япония, които разказваха, че в миналото бедните ядяли сладки картофи, а богатите ориз, а в момента е обратното, същото е с просото и ориза. И това не е мода, защото много от храната за бедните в миналото е по-полезна от храната на богатите.

  70. 70 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#60] от "wpj32538239":
    Да отглеждаш зеленчуци и бобови в бедните райони на Южна Азия е много по-рентабилно от месото, защото изкарват по няколко реколти. И аз преди си мислех , че е въпрос на традиции, но в Индия например отчетливо се вижда, че в по-богатите райони се яде повече месо и при замогване на по-беден район осезаемо се повишава консумацията на месо. Това не е мода, жизненият стандарт в Южна Азия се вдига и освен това усвояват по-евтиното индустриално животновъдство и консумацията на месо ще продължава да расте с ускорени темпове дори в страни с вегетариански традиции като Индия

  71. 71 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#56] от "penetrating":
    Знам, баба ми е правила и кълцано зеле, то ферментира по-бързо и съответно саламурата му е много по-малко солена и има леко сладникъв вкус, въпреки че като го оставиш на студено и в по-солена саламура заприличва повече на цялото зеле, но все пак идеята да го накълцаш е, че искаш да ферментира по-бързо. Не зная защо в днешно време у нас се правят малко туршии с кратка ферментация - баба ми правеше туршии от плодове, както и различни зеленчуци като краставици и др. на шарена сянка и бяха много вкусни. Обаче не съм ял туршиите, за които съм чел, че българите са правели през Средновековието и по турско - например са запечатвали в глинени гърнета бакла за зимата (счита се, че е много полезно), а пътешественици в Османската империя споменават, че българите много обичали туршия от грозде.

  72. 72 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#62] от "wpj32538239":
    За "типичните" български ястия си прав. Голяма заслуга за това имат Балкантурист, които създават много "традиционни" ястия.Тия салати, които те измислят през втората половина на 20 век и им слагат регионални наименования - шопска, тракийска, добруджанска и македонска (от които оцелява май само шопската) нямат нищо общо с традициите в съответните региони и въобще трябва да се признае, че салатите започват да се разпространяват у нас като западна мода в градовете от края на 19 и по-съществено от началото на 20 век. Същото може да се каже с ястията по "манастирски", които никъде не отговарят на автентичните манастирски рецепти.
    Но пак въпросът е колко назад се връщане. Защото например картофите се разпространяват по нашите земи едва през 19 век и най-масово чак през 20, но в съзнанието на съвременните българи те са сред най-разпознаваемите традиционни храни, а пащърнакът сега се приема като някаква модерна изгъзица, въпреки че хилядолетия наред е заемал мястото на картофите по нашите земи и е отстъпил само заради по-ниските добиви. Същото може да се каже и за баклата и нахута, които част от българите даже не са опитвали (добре че нахутът осткоро стана модерен), а смятат за типично традиционен фасула, който до Освобождението се споменава инцидентно и изцяло отсъства в първите български готварски книги.

  73. 73 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#69] от "kumcho___valcho":

    Общата промяна в хранителните навици не идва толкова от подобрения жизнен стандарт, а от урбанизацията и новия начин на живот, който върви с нея, както и от западното културно влияние. И не става въпрос за това кой яде бел хлеб или черен, бел ориз или кафяв - това пак е мода. В България също има такава промяна, навремето се ядеше много агнешко, ярешко и свинско, защото хората си ги отглеждаха сами, сега се наблега на пилешкото като най-евтино и най-годно за ядене след размразяване. И естествено когато си колиш сам животното ще използваш всички части от него за да не ходи зян - месо, мазнина, дреболии, мозък, крака, уши, кожи и пр. Когато не ги отглеждаш нема да тръгнеш да купуваш субпродукти от магазина и бързо ще промениш хранителните си навици.

    Колкото до отглеждането на бобови и пр., традициите не се формират от обикновени прищевки, а са плод именно на начин на живот, продуктивност, климат, почва и т.н. Когато се смени културната среда, техниката, начина на живот, нормално е че ще се смени и хранителната култура. Аз не ти казвам че те вечно ще ядат зеленчуци и ориз, а че досега е било така и това е традиционния им начин на живот, за това си има причини естествено, което не значи че утре нема да почнат да ядат друго когато и животът им стане друг. Светът се глобализира и променя с бързи темпове последните десетилетия, към лошо естествено, защото Земята нема как да изхрани 7 млрд. човека със западни консуматорски навици, а ще стават и повече.

  74. 74 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#72] от "kumcho___valcho":

    За пащърнакът нищо не мога да кажа, навремето помня при нас се ядеше много алабаш или иначе казано гулии - включително и като вариво с боб, също и много праз - пържен с яйца, праз със свинско и картофи, баница с праз и пр. Изварата и тя беше на почит за готвене, сирене не. А за пиене мътеница - остатъчен продукт при биене на масло, също ошав, преди да навлезнат компотите. Естествено и сланина се ядеше здраво, тикви, другото от Америка - картофи, боб, чушки.
    В по-стари времена може и да е имало нахут, но все щеше да остане нещо от него ако се е отглеждал масово, както е в Испания, Турция и др. региони, може би само в некои части на страната се е срещал.

  75. 75 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#72] от "kumcho___valcho":

    А най-много качамак се ядеше, даже се чудя как са живели без царевица преди да открият Америка. Предполагам преди Колумб се е яло основно житни каши и попари. Попарата доскоро беше основна закуска.

  76. 76 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#25] от "Star Trek Discovery":

    колега, тая история с шарана е по-гадна дори от безалкохолната бира, която пия в момента.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  77. 77 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#31] от "stenlyaka":

    колега, не зная как сте прокарал тая цялата мъчна книжна материя през стомаха си, тънките и дебелите черва...

    בני אתה אני היום ילדתיך
  78. 78 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#75] от "wpj32538239":
    Да, твърди се, че основно са се консумирали зърнени каши, като най-често са смесвали различни зърнени култури - пшеница, ечемик, лимец, овес, ръж, просо. От зеленчуците са ядяли основно кореноплодни (моркови, ряпа, алабаш, пащърнак), лукови (лук, праз, чесън) и зелеви. Разбира се и тревните - киселец, коприва, лапад, тученица и т.н. От по-сочните зеленчуци, които всъщност в днешно време консумираме най-много, наистина традиционни са май само краставиците. Неясно защо домати у нас не се ядат до Първата СВ и дълго време след това ги консумират основно зелени (на туршии, предимно с кратка ферментация). Но пък чушките се разпространяват по-рано у нас, спрямо Западна Европа.
    Наистина не зная защо нахутът почти беше изчезнал от нашата трапеза, и защо лещата и баклата са отстъпили на боба, предполагам е изцяло въпрос на добиви, но мисля, че тези култури не виреят добре в планините и е нормално там да сте ги изоставили по-рано и да сте наблегнали на фасул и картофи. За мътеницата си прав, дори до Втората СВ е била по-популярна от айряна.
    Много е интересно и при месото. Повечето българи смятат свинското за най-типично, но прясно свинско са ядяли само през зимата, а след това само каквото им остане в трайните колбаси. Като цяло свиневъдството през османския период е доста по-слабо развито спрямо Западна Европа. След Съединението има статистическо преброяване и от дребния добитък на 1000 жители: овце - 2075, кози - 382, свине - 139.4. Въпреки че овцете са гледани и за мляко, вълна и кожи, в крайна сметка са ги изяждали и разликата от 15 пъти спрямо свинете е огромна. В днешно време агнешко/овче консумираме основно на празници, свинското също е малко спрямо останалите европейски страни, а най-много е пилешкото - по икономически съображения, както и ти си отбелязал, и както и аз се опитвам да те убедя, че това е по-силен фактор от кулинарните традиции

  79. 79 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7451 Любопитно

    Във всякакъв вид зелето е полезно и прясно и кисело. На постни сърми или със свинско е най хубаво.

  80. 80 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#65] от "daskal1":

    :) сменяме бирата с червено вино и сядам на масата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  81. 81 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Весело

    До коментар [#76] от "abdelhaqq":

    Не се притеснявай, за подобно изпълнение най-вероятно се използват много тайни методи. През последните десетина годни съм бил на доста официални и полуофициални обеди и вечери. Рибата, най-често шаран или още по-лошо, по-дребната и по-костелива "императорска риба" се сервира в знак на уважение и е едно от най-скъпите блюда. Нито веднъж не съм присъствал на подобно мероприятие с полужив шаран, даже си задавам въпроса какъв би бил смисъла, защото само главата не е достатъчна за симулираното състояние.

  82. 82 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5921 Неутрално

    До коментар [#71] от "kumcho___valcho":


    Ял съм в различни части на България страхотни туршии от: бамя, дини, пълени със зеле и моркови патладжани, зелени домати с чесън, различни видове чушки....

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  83. 83 Профил на wpj32538239
    wpj32538239
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#79] от "Peni Nikol":

    Ами това е нормално, българите по турско живеят най-вече в планините, а американските земеделски култури са селектирани в планински условия и виреят добре там. Нахутът е по-сухолюбиво растение и се съмнявам да е бил широко разпространен у нас. Вероятно е пренесен от османците и си е отглеждан за техна употреба, защото и името му идва от османски.
    Наистина се отглеждаха страшно много овце и съотношението спрямо прасетата е такова, но не се колеха всеки ден, а пак по празници, курбани, събори - през топлите месеци. А прасетата не забравяй че се раждат по много и статистиката не обхваща изядените. Стопаните колеха по едно угоено зимата, но огромно, а месото и сланината му служеха за ежедневна храна месеци наред. Малките ги продаваха, но също и ги колеха и ядяха. Така че като килограми изядено месо за 1 година от един човек не може да се каже дали агнешкото е било повече или свинското.
    Българите днес ядат най-много пилешко поради икономически съображения, но не са по-бедни от българите навремето по селата. Просто тогава си отглеждаха прасета, овце и кози и си ги позволяваха на трапезата. Така че както написах и преди, това е следствие от масовото преселението към градовете, т.е. сменя се начина на живот и препитание, а това води и до културна промяна, съответно и промяна в храненето. Традициите се променят според средата. Днес и бедни, и богати не ядат агнешко, навремето и едните, и другите са го яли - но с различна честота, просто са част от една и съща културна среда с еднакви традиции. Също и риба не яде българинът - дали беден, дали богат, без значение, не я счита за пълноценна храна.

  84. 84 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#83] от "wpj32538239":
    Нахут, леща, грах и бамя се твърди, че са яли още траките. За нахутът преди се е използвало друго име, а през Средновековието се споменава в житието на Иван Рилски от 10 век. През 20 век свиневъдството се развива с много ускорени темпове, защото се увеличават добивите от фуражи и започват да хранят прасетата с концентрирани фуражи, а преди това са ги пускали да пасат и са били полудиви и по-слабички, така че от средата на 20 век до края на соца е апогея в свиневъдството, докато до началото на 20 век е слабо развито. В края на 19 век овцете са били много на глава от населението и макар че бройката им продължава да нараства през 20 век съотношението им спрямо другите животни през 20 век прогресивно намалява и в края на соца стигат най-голяма бройка, но вече са само малко повече от свинете.
    Ако ти е интересно, преди време Дневник бяха публикували линк към първия статистически сборник на Княжеството от 1987г. - направен е много професионално с таблици, карти, статистики от други държави и изводи. По отношение на овце и кози на глава от населението България е на първо място в Европа (поне от страните, за които са имали статистика), а по свиневъдство - на едно от последните (интересно, че Сърбия е на първо място, следвана от Дания и Унгария):
    http://statlib.nsi.bg :8181/bg/lister.php?iid=DO-010014021&page=492

  85. 85 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 588 Неутрално

    До коментар [#84] от "kumcho___valcho":
    Тъй де, 1897 исках да напиша, че е издаден първият статистически сборник на Княжество България, който е направен много професионално и най-хубавото е, че са включили статистика и за останалите европейски страни и дори са написали изводи и анализи на данните





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.