Декларираните доходи на гърците са спаднали с 2.5 млрд. евро

Декларираните доходи на гърците са спаднали с 2.5 млрд. евро

© ReutersДекларираните доходи на гърците са спаднали с 2,5 милиарда евро през миналата година спрямо 2015-та, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.


Сумите, декларирани от щатни служители, пенсионери и упражняващи свободни професии за финансовата 2016 година са били 72.5 милиарда евро спрямо 75,01 милиарда евро година по-рано. Изданието отбелязва, че повишаването на данъчното облагане е довело до нарастване на укриването на данъци, както и до спиране на дейността на десетки хиляди лица, упражняващи свободни професии.


Високите вноски за социално осигуряване са накарали много лица със свободни професии и самонаети служители да укриват доходите си, за да избегнат плащането на данъци и социални осигуровки. Не е случайност това, че броят на лицата, упражняващи свободни професии, е спаднал с около 58 000 миналата година в сравнение с 2015 г., а други 20 000 щатни служители и пенсионери също са изчезнали, коментира изданието.


"Катимерини" отбелязва, че намаляването на необлагаемия праг и увеличаването на данъчното бреме от новата такса солидарност и данъците върху недвижимите имоти са довели до драстичен спад на доходите, а това ще се отрази на бюджетните приходи и финансовите резултати и през следващите няколко години.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Очаквано, нищо ново

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  "Вестник "Катемарини" отбелязва, че повишаването на данъчното облагане е довело до нарастване на укриването на данъци"
  ===============
  Национален спорт.

  Еретик
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Любопитно

  Много дълъг път има да извърви византийското племе докато се научи да си плаща данъците редовно!Това за едно-две поколения не става-:)!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Весело

  До коментар [#1] от "neut":


  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Малякът знае само да врещи за щяло и нещяло ,да не плаща данъци и да не работи!А после се чуди ,защо все така по-беден и беден става................със сигурност не е случайно,защото "чипа"/манталитета/ на гърчулята е тотално объркан!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Няма само Германия да печели,я! За последната година и половина Германия е спечелила €700млн. от гръцкият дълг! Също като онези,които вземаха от ЕЦБ пари срещу 1% лихва и ги продаваха на Гърция за 8-12%.

 6. 6 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Декларираните доходи на гърците са спаднали с 2.5 млрд. евро...
  И съвсем случаино сивата икономика се е увеличила с 2.5 млрд. евро.

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Нека само да информирам, че добрите новини за Гърция зачестяват.
  Гърция върви пак напред !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да. И тази новина е една от "добрите" такива! 🤣

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  С опасност да нараня патриотарските чувства на нашего брата, и с оглед на 20 г опит в работа с гърци и лични наблюдения върху тях, мога да заявя, че слуховете за мързела на гърците са силно преувеличени. Както и легендите за работливите българи. Може да звуча еретично, но нашего брата си пада леко мързелив, дори маалко по-мързелив от гърците и не толкова хитър, също....
  Нищо лично...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  Повишаване на данъци почти винаги води до намаляване на приходите от данъци. И това е много лесно обяснимо. Колкото по-нисък е един данък, толкова по-скъпо и безсмислено става укриването на доходи! И обратното. Въвеждането на нисък, плосък данък в България се отрази в плюс на приходите в бюджета веднага! Направо не е за вярване, че толкова положително нещо бе въведено при управлението на СерГея!

 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Весело

  Нека само да информирам, че добрите новини за Гърция зачестяват.Гърция върви пак напред !
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Харесвам чувството ти за хумор...

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  Основният проблем на всяка занъчна администрация е събираемостта. Здравословпият процент е около 75-80 % събираемост. Събираемостта зависи от два основни фактора: капацитет на данъчната администрация и съдебната система (за това в САЩ казват, че само смърта и плащането на данъци са неизбежни) и размера на данъчната ставка. Колкото по-ниска е ставката, толкова по-лесно и евтино е събирането! Съзнанието на дйнъкоплатеца влияе само в страни като Швейцария, Дания, Норвегия, Финландия. Съвсем умишлено не включвам в този списък Австрия и Германия, а за Италия и Франция е повече от ясно!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Те и преди криеха, но сега вече съвсем прекалиха.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Любопитно

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аз пък от години живея и работя в чужбина и съм убеден,че българинът работи здраво ,ако му се плаща добре!Работил съм /и работя/ с поляци,португалци,словаци ,граждани от прибалтийските републики,но все още не съм видял грък да се изнесе и да работи яко в чужбина/сигурно има такива,но са малцина/!И не спряха да се оплакват и хленчат,но това ,че обедняват и така ще е десетилетия наред са си го заслужили на 100% южните ни съседи

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2008 Весело

  А уж щяха да се вдигат "приходите".
  Държава, попаднала под "финансово робство", може да излезе от него само чрез война!
  Иначе населението и ще вегетира десетилетия, докато изчезне!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Скоро ще запеят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Забавни са коментарите , колко били зле гърците , как криели данъци масово , администрацията била калпава не можела да събира , но тази слаба гръцка администрация и гърци масово криещи пари имат приходи 5 пъти повече от нашите, да Гърция е 10 милиона , цените са двойни и е нормално да е по висок , но не и 5 пъти. Да гърците са зле , но точно ние да пишем подобни високомерни коментари за Гърция и гърците е смешно , при условие , че все още са далеч пред нас .

 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Демек увеличаването на данъците всъщност води до намаляване приходите за хазната!
  Хитро! По византийски хитро!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бурканбанк :)

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Напълно очаквани резултати от "великите" мерки на тройката. Нали я оздравяваха тази Гърция, нали толкова даваха зор да приложат мерките си. Защо нещата не се оправят? Ще има ли доблестта някой от МВФ, еврозоната и ЕС, да обясни защо след като наложиха такива "велики" мерки нещата не се оправят. Отговора е ясен, но нека се изкажат тези видни "експерти" дето се опитха да прехвълят вината на алчните банки върху "мързеливите гърци".

 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  Стига сте говорили общи приказки, които нямат нищо общо с реалността и истинската причина за кризата в Гърция. Ето ако ти е интересно погледни това интервю с бившия финансов министър Янис Варуфакис:
  https://www.youtube.com/watch?v=nGt82RFfg3U

  Човека е написал и цяла книга, която в момента чета, за перипетиите при преговорите с тройката. И нещата в книгата са лесно доказуеми от записите, които Варуфакис е правил с телефона си на срещите с лидерите на МВФ и ЕС. Мантрата за "мързеливите гърци", като причина за ситуацията е пълна лъжа и то съзнателно наложена, за да се оправдае спасяването на алчни френски и германски частни банки. Става и напълно ясно за всеки поне малко непредубеден човек, че наложените мерки няма как по никакъв начин да дадат добри резултати. Който иска може да се информира, който не иска, нека поне да ни спести общите кръчмарски приказки.

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen":

  Така е. Човек работи толкова, колкото е мотивиран да го прави. Колкото до приликите и разликите между нас и гърците - мисля, че много повече си приличаме, отколкото се различаваме, просто сме имали различен исторически път. Ние също можем да дръпнем доста по-напред, ако имаме далновидни управници и повече съвестни предприемачи, които гледат на служителите си като ценен ресурс, а не като излишни разходи. Заради последното емиграцията е толкова голяма и трайна.

  По отношение на събираемостта на данъците - според мен проблемът не е толкова в ставката (разбира се, трябва да е социално поносима), колкото в механизмите за събираемост. В редица европейски страни данъчните ставки са в някои отношения по-големи от нашите, а в други по-ниски и е въпрос на политическа воля за събирането им. Ние, дето имаме плосък данък, не виждам да сме станали някакво Елдорадо от това, нито пък бюджетът е станал двоен по тази причина.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  По-скоро, ние имаме да вървим дълъг път, докато стигнем стандарта и доходите на закъсалите гърци...!
  Иди в някое произволно избрано градче в северна Гърция и в някой наш град в северозапада... С просто око се виждат разликите. А разликите, не са в наша полза...!
  Вярно, че гърците си поживяха нашироко и трябва да плащат сметката, но това не им пречи да търсят начини и решения на проблемите си.
  Само да ти кажа, че имам една позната, която ходи на периодично лечение в Гърция. При това, съвсем безплатно. Има много тежка диагноза но се крепи с лечението. И това е заради нейната скромна гръцка пенсия, която получи за десетина години работа там...! Излишно е да ти казвам, какво щеше да и се случи в нашенска болница...!
  Разлики между България и Гърция има много големи. За съжаление, ние сме догонващите...!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK