Руски институт: Ако не беше Червената армия, в България щеше да има холокост

Михаил Мяхков

© rvio.histrf.ru

Михаил МяхковАко не беше Червената армия, всичко би поело по съвсем различен сценарий - смъртта на евреите от Тракия и Македония е потвърждение за това. Нацистите просто щяха да "изцедят" българското ръководство и да го принудят да участва в холокост, но вече на собствената българска територия. Но след прелома във войната и наближаването на Червената армия към границите на европейските страни, българските власти бяха принудени да се оглеждат, да търсят контакти със съюзниците от Антихитлеристката коалиция, да мислят какво ще се случи, когато България излезе изпод крилото на Хитлерова Германия.


Така че нашето външно министерство е абсолютно право, когато посочва, че именно "благодарение на нашите воини беше предотвратена депортацията на евреите от България".
Това заявява научният директор на Руското военноисторическо общество Михаил Мяхков в мнение, разпространено в събота вечерта на страницата във "Фейсбук" на посолството на Русия в България. Часове преди това посолството коментира, че "признаваме безспорния героичен принос на българския народ, включително на представителите на интелигенцията и православната църква, в борбата с нацизма и спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта".


Главният аргумент


В текста на Мяхков се обяснява, че "главният аргумент за заемането на подобна позиция от българските власти е била променената обстановка на военните фронтове, победата на Червената армия край Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождаването и на своята страна, и на страните от Европа".
"Да напомним на българското външно министерство, продължава Мяхков, че през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят със затаен дъх следеше как се развиват събитията на съветско-германския фронт. Ако не беше Червената армия, немците щяха да унищожат не 6 милиона евреи, а много повече. Само в Европа те бяха набелязали за ликвидация 11 милиона евреи." (По общоприети от историците данни през 1933 г. в Европа са живеели 9.5-9.7 млн. евреи - бел. ред.)


Авторът ръководи Центъра за изучаване на войните и геополитиката към Института по всеобща история към Руската академия на науките и е специалист по военните действия по време на Втората световна война. Сред посочените на страницата на центъра негови публикации не присъства нито една, свързана с холокоста или ролята на Червената армия на Балканите по време на Втората световна война.


В позицията си той посочва още: "Съгласно чудовищните нацистки планове от 1942 г. от България се е планирало депортирането и унищожаването на 48 хиляди евреи. Тези планове са били реалност, тъй като в България още през 1940 г. е приет Законът за защита на нацията, който много прилича на антисемитските закони в Германия. Мрачна страница в българската история е депортирането през пролетта на 1943 г. от гръцка Тракия и югославска Македония, окупирани от български войски, на повече от 10 000 евреи, които след това са унищожени в нацистките концлагери на смъртта. Такава участ съгласно договореността между българското правителство и представителите на немските власти е можело да очакват и евреите, живеещи в самата България. Благодарение на гражданската съпротива срещу тези планове позицията на Българската православна църква, обществени организации и на самия цар Борис депортацията е предотвратена." На това място Мяхков привежда и тезата си за главния аргумент това да се случи.


В заключение историкът говори и за последните инциденти с Паметника на Съветската армия в София. "Оскверняването на паметници на съветски воини е директно престъпление и от юридическа гледна точка, и от гледната точна на съда на историята. Днешното поколение българи живее в свободна страна благодарение преди всичко на обикновените съветски воини, които впрочем винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Да се забрави това означава да не се уважава собствената история."


Какво представлява Руското военноисторическо общество


Руското военноисторическо общество (РВИО), на което Мяхков е научен директор, е основано преди 110 години, но е ликвидирано от болшевиките и е възстановено едва в края на 2012 г. от президента Владимир Путин. То има статут на "обществено-държавна организация" и се финансира в значителна степен от държавния бюджет на Русия - основно през Министерството на културата, което е негов съучредител заедно с Министерството на отбраната.


В устава му е записано, че сред целите за възстановяването му е "съдействие за изучаването на руската военна история и противодействие на опитите за нейното изкривяване". РВИО се занимава още със "съхраняване, пропаганда и разпространение на военноисторически познания, отчитайки съвременните информационни и иновационни технологии", както и с "монументална пропаганда" под формата на паметници в памет на руските воини и допринеслите в тила предимно по време на Първата и Втората световна война.


Председател на РВИО е министърът на културата Владимир Медински, за когото тази година бе доказано, че значителни части от дисертацията му са плагиатствани, но академичната комисия отказа да му отнеме докторската титла.


Почетни членове са бизнесмени и бивши военни, министри, депутати (вкл. Леонид Слуцки, ръководител на комисията по международни отношения към Държавната дума), както и известни имена като бившия световен шампион по шах и депутат Анатолий Карпов, кинорежисьорите Никита Михалков и Карен Шахназаров, космонавтът Алексей Леонов, скулпторът Зураб Церетели.


Председател на Научния съвет на РВИО е Владимир Чуров, който стана печално известен като ръководител на руската ЦИК по време на парламентарните и президентските избори от 2011-2012 г., предизвикали най-масовите протести от идването на Путин на власт.


Председател на Попечителския съвет е вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за военнопромишления комплекс на Русия и един от най-известните националисти във властта.


"Ако бяхме влезли в Константинопол през 1878 г."


Руският император приема парада на руската армия под стените на "Св.София" в Истанбул - илюстрация към историческата хипотеза за възможен различен край на Руско-турската война от 1877-1878г.

© rvio.histrf.ru

Руският император приема парада на руската армия под стените на "Св.София" в Истанбул - илюстрация към историческата хипотеза за възможен различен край на Руско-турската война от 1877-1878г.


В историческите среди се смята за непрофесионално коментиране на това "Какво щеше да стане, ако...", но РВИО има такава специална рубрика. В събота в нея бе публикуван текстът на Евгений Сухарников "Какво щеше да стане, ако Русия беше превзела Константинопол".


В статията се импровизира върху това какво би станало, ако по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. армията беше превзела Истанбул. "Русия никога не е била толкова близко до това да получи в свое владение Константинопол, т.е. православната империя е можела да завоюва древната столица на Византийската империя, правоприемница на която се е смятала руската държава", пише авторът.


Той посочва, че макар някои руски владетели да се заигравали с подобна мисъл, никога не е имало конкретен и подробен план или поне разбиране за това как да бъде върнат Константинопол", както и че е нямало как да се използва терминът "освобождение" за един град, който е мюсюлмански от векове.


Понеже са преминали и времената на кръстоносните походи, т.е. воденето на военна експанзия на религиозна основа, всичко в района се урежда в рамките на т.нар. Източен въпрос, продължава Сухарников. Той припомня, че "идеята за връщане на Константинопол в лоното на православието отново се възражда в епохата на Николай Втори - този път в качеството на предлог за Първата световна война.


Авторът обяснява, че "освобождаването" на Истанбул от Русия е щяло да създаде за империята много проблеми и е щяло да бъде неприемливо за Британската империя и Франция, които не искали да виждат руснаците в Средиземно море.


Но тук тезата на Сухарников поема в неочаквана посока: "Само че тогава Русия има стратегически партньори - Австрия и Германия. Сбъдва се мечтата на Ото фон Бисмарк - Русия в състава на Тройния съюз, най-силният военен съюз от всички възможни в края на XIX век. Световната война започва 30 години по-рано и Руската империя няма шанс да избегне участието в нея. Понеже с този съюз Русия би излязла като победител, нямаше да ги има нито Ленин, нито Октомврийската революция, нито всичко останало."

Ключови думи към статията:

Коментари (521)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Coreni
  Coreni
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Май и там основно Калинки начначават на бюджетна хранилка.

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Изявленията на Русия за кирилицата и спасяването на българските евреите доказа още веднъж, че русофилството на българите и българофобството на руснаците са не само взаимно свързани, но и общият им знаменател е невежеството. Това поведение е на път да сбъдне надеждата на хората със здрав разум у нас, че все пак ще се отървем от болестното състояние на религиозната заблуда на русофилството.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  Мехов,
  ако не бяха милионите тонове доставки от САЩ нямаше да ви има от 80 години.

  Десетки хиляди самолети, стотици хиляди тонове алуминий, който вие НЕ можехте да си добиете. Ако не бяха тия доставки щяхте да си правите и вашите самолети от шперплат и щяха да ви ги свалят с пушки.

  Путлер капут.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Ако не беше червената армия на Сталин, която ни окупира в 1944, България щеше да е европейска страна, а не полуазиатски придатък към Европа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  Мехов,
  не вие и вашият башибозук спасихте света от хитлеризма и съответно и евреите.

  Сами бяхте обречени.
  Помни это.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Събитията по спасяването на бг евреите са някъде година и половина преди Съветската армия да е стъпила на българска земя... не мога да разбера за кво говорят тия ...

 9. 9 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пак назидателен тон от руска страна.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Безбрежна е азиатската наглост...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Мехов,ако не бяха милионите тонове доставки от САЩ нямаше да ви има от 80 години...
  —цитат от коментар 5 на Росен (Путлер капут)


  Отличен отговор!
  Прилага тяхната логика!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван Иванов":

  Ще чака калинка ЕКАТЕРИНА да се изкаже:))

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 409 Весело

  На руският институт ще отговорим по руски: "Га, га, га" :)

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1753 Разстроено

  До коментар [#4] от "Иван Иванов":

  Каквото и Калинка Захариева: станало е недоразумение.
  Само дето недоразуменията са повече и понастоящем са инсталирани от "мъдрия" български народ в Народното събрание, Правителството и Президентството на Територията. Русороб до русороба, мила моя майно льо.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Този е напълно прав. Ако Германия беше спечелила войната, нашите евреи никой нямаше да ги спаси. А и друго - акцията по спасяването на нашите евреи започва един месец след разгрома на Германия при Сталинград. Тогава вече става ясно, че Германия ще загуби войната. И е напълно възможно тези или част от тези, които са участвали в спасяването на евреите просто да са си дали сметка, че ще им бъде потърсена отговорност след края на войната. Напр. Димитър Пешев е гласувал закона, с който се ограничават правата на евреите, но също участва в тази акция. Така че и от тази гледна точка действително изглежда, че руснаците спасяват нашите евреи. Никак не е случайно изказването на Захарова.
  Лошото е, че заради простоватата Екатерина Захариева нашите дадоха доста махленски отговор. Трябваше по-задълбочено да се отговори.

 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  Паметниците ли?

  Е,
  вие ускорихте процеса по демонтирането им от нашите градове.
  Българската държава съществува преди още вие да можете да пишете и ще просъществува за разлика от вашата.

  Няма да търпим повече паметници на армия окупатор. Още повече, че НЕ руснаци са влезли в България, макар после тогавашно джудже от Кремъл да нареди окупацията ни и да държи на власт марионетни правителства, което ни струва 50+ години липса на развитие.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Мужишко невежество+имперска арогантност+болшевишка наглост и лъжливост = путинова Россия

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Напомня ми вица за прехвалените успехи на "Малая замля" на Брежнев. Въпрос във въпросник: На кой фронт си почивахте докато целия съветски народ се биеше на Малая замля.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  ...................Руското военно-историческо общество......................

  Руското министерство на истината.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изявленията на Русия за кирилицата и спасяването на българските евреите доказа още веднъж, че русофилството на българите и българофобството на руснаците са не само взаимно свързани, но и общият им знаменател е невежеството. Това поведение е на път да сбъдне надеждата на хората със здрав разум у нас, че все пак ще се отървем от болестното състояние на религиозната заблуда на русофилството.
  —цитат от коментар 3 на ☦ Македонски ☦


  И в какво напр. се изразява невежеството на Путин, който каза, че кирилицата е дошла от "македонската земя" ? Той просто е казал истината. Ако ти не правиш разлика между държавата Македония и македонска земя, това вече е друг въпрос.

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 848 Неутрално


  "Руски институт: Ако не беше Червената армия, в България щеше да има Холокост"
  Такова минало несбъднато време най ме радва в речника на политиците. То не се е случило, но е могло да се случи много преди момента на говоренето. И следват едни дълги обяснения и анализи, за да се докаже някаква теза, която издиша отвсякъде.

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  А ако нямаше Хитлер нямаше да има Холокост, а ако нямаше октомврийска революция нямаше да има Хитлер, а ако нямаше Петър първи още щяхте да сте монголци, а ако нямаше монголци нямаше да има Петър първи, ако нямаше........,ако нямаше..........., ако нямаше......... Такава е руската наука, кара я на догадки

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  пАра ужэ.

  Време е руският посланик и заместниците му да бъдат изгонени от България.
  Време е североизточните азиатци да разберат, че това тук е територия населена от бели хора по смисъла на разума и демокрацията, а не по цвета на кожата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Пропуснал е да отбележи, че благодарение на Червената им армия в България бяха избити хиляди невинни българи. Наглеци.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  Ако не беше Червивата армия, сега България щеше да е БОГАТА БЯЛА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, а НЕ РУСКОПОДОБНО ГАСУДАРСТВО.
  Хубавото е, че изцепките на болните мозъци, с които ОВПУТЕНА РУСИЯ изобилства, не се приемат насериозно от никой.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  От Института за фабрикуване на лъжи ли беше? Тя Нинова там е завършила.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  "през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят със затаен дъх следеше"
  др Мяхгов

  Чето свободолюбивия свят ако 4 г беше затаявал дъх, щеше отдавна да е умрял от диспнея.

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Нали с история искали да се занимават.
  Нека проучат истинската си история.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Този Мяхков е сигурно и автор на книгата Гигиена Гуя.........

 32. 32 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Този Мяхков е сигурно и автор на книгата Гигиена Гуя.........

 33. 33 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ако не бяха обърнали развоя на битката при Сталинград, сега болшевиките нямаше да ги има.
  Факт.

 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Руски институт: Ако не беше Червената армия, в България щеше да има Холокост

  ==============================

  Най–интересното в случая е, че тази опорка беше раздухана от форумните русороби минути след скандалното изявление на Захарова. Подобен синхрон, както и изключително премереното изявление на пАсолството, говорят за добре организирано пропагандно мероприятие.

  Не се заблуждавайте – една от целите на руската хибридна война с/у България е унижаването на народа ни, превръщането му или по–скоро държането му като стадо, неспособно да определя пътя си и историческата си съдба. Това е стара тактика, многократно прилагана по време на съветското робство, но днес поне, благодарение на Интернет, може лесно да бъде разкрита.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Този е напълно прав. Ако Германия беше спечелила войната, нашите евреи никой нямаше да ги спаси. А и друго - акцията по спасяването на нашите евреи започва един месец след разгрома на Германия при Сталинград. Тогава вече става ясно, че Германия ще загуби войната. И е напълно възможно тези или част от тези, които са участвали в спасяването на евреите просто да са си дали сметка, че ще им бъде потърсена отговорност след края на войната. Напр. Димитър Пешев е гласувал закона, с който се ограничават правата на евреите, но също участва в тази акция. Така че и от тази гледна точка действително изглежда, че руснаците спасяват нашите евреи. Никак не е случайно изказването на Захарова.Лошото е, че заради простоватата Екатерина Захариева нашите дадоха доста махленски отговор. Трябваше по-задълбочено да се отговори.
  —цитат от коментар 16 на krf54523578


  Отговорност за какво бе цървуле?

 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Факт.
  Известно е че цар Борис III се е намирал под постоянен немски натиск - и относно съдбата на българските евреи и относно участието на България във войната. Успявал е да лавира - допуснал е Закона за защита на нацията и концлагерите в България, но с изключение на македонските и беломорските евреи не е допуснал транспортиране към лагерите на смъртта. Оправданието му пък за непращането на български войски на Източния фронт е непредсказуемостта на Турция и наличието на нейни войски на българската граница.

 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 818 Неутрално

  А пък ако не бяха западните държави да подпомагат всячески СССР и да отворят втори фронт, Русия сега щеше да е Германия. Така че се замислете на кого трябва да благодари целия свят, за окупацията на България от 44-та до 89-та е съвсем отделна тема, и трябва да ни платят поне 1 трилион долара обезщетение!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 524 Весело

  Явно Батюшката се грижи добре за опричниците си - на тоя само костюмът и часовникът му са колкото годишните разходи на една голяма деревня за картошки, капуста и самагон.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  През 1984год. трябва да беше,още ученик в осми клас,се опитах да избягам на Запад през Калотино,но ме хванаха на пет метра от браздата. От Държавна сигурност исках ада ме вкарат в затвора,когато навърша 18год. Но един приятел на нашето семейство и влиятелен прокурор ме спаси,като отказа да заведе дело срещу мен и съответно присъда. През 1989го.(вече бях на 20год),Луканов,Младенов и Джуров бутнаха комунистическият режим. И вече ДС и да искаше не можеше да ме прати в затвора. Но ако не беше нашият приятел прокурор,ДС щеше да ме затвори през 1987г. когато навършвах 18год. И можеше да свърша "латентно"... Има такива случаи. Като убийството на един дисидент в пазарджишкият затвор например,горе-долу през същите години.
  Имам въпрос,кой ме спаси тогава? Прокурорът през 1984г. или другарите Луканов,Младенов и Джуров,които без да искат,та нарочно,сринаха ПО-КЪСНО червеният режим през 1989г.?
  Евреите в България са спасени от смъртта,от КОНКРЕТНИ българи по време,когато комунистическа Русия е нямала нито косвено,нито директно влияние върху политическият и обществен и живот.

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2395 Неутрално  Ако Третият Райх беше победил, руснаците щяха сега да шпрехат дойч, също както французите, англичаните и американците.


 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#23] от "stanislavdi":

  Когато си прав, прав си.
  И той е прав...

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Егати лъжата. Така става, когато имаш безгръбначни политици начело на държавата и няма кой да се озъби...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на wpj32538239
  wpj32538239
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Българските евреи само са спасени от депортация, но това не ги спасява от трудови лагери тук на българска територия. Те са освободени едва след или около 9-ти. Така че тия които много лаят нека се запитат първо каква е главната причина евреите да не бъдат депортирани, и второ, каква е причината да бъдат освободени от трудовите лагери. После да свържат това с изказването на руската външна министърка и ще им се изясни всичко. Русия държи и българските архиви от онова време, така че са проучили добре нещата и са им ясни факти, които на нас ни убягват.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Този е напълно прав. Ако Германия беше спечелила войната, нашите евреи никой нямаше да ги спаси. А и друго - акцията по спасяването на нашите евреи започва един месец след разгрома на Германия при Сталинград. Тогава вече става ясно, че Германия ще загуби войната. И е напълно възможно тези или част от тези, които са участвали в спасяването на евреите просто да са си дали сметка, че ще им бъде потърсена отговорност след края на войната. Напр. Димитър Пешев е гласувал закона, с който се ограничават правата на евреите, но също участва в тази акция. Така че и от тази гледна точка действително изглежда, че руснаците спасяват нашите евреи. Никак не е случайно изказването на Захарова.Лошото е, че заради простоватата Екатерина Захариева нашите дадоха доста махленски отговор. Трябваше по-задълбочено да се отговори.
  —цитат от коментар 16 на krf54523578


  Смотльо, червената армия защо не спаси унгарските евреи които са депортирани една година след сталинградската битка? Изкарай русоробската си логика и ни разкажи

 48. 48 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Класическа провокация(не е от незнание на история, много добре я знаят, особено че това което казват е тълкуване, какво собствено би могло да стане ако..., а не история), никой няма да се занимава с история ако иска да подобрява отношенията си.
  Според мен единственото обяснение може да е разклащането на фундаментите на българската нация. При една евентуална бъдеща война руснаците искат да разчитат на по-малко български доброволци които да се сражават за родината си. Много е удобно да се посяват семенцата на съмнението, колко им трябва на българските чугуни да се отрекат от рода си, и на българските турци.

  Всъщност нашата официална позиция, контрапункт може да е, че ако не беше Григорий Цамблак да ограмоти дивите руски племена с писменост, до сега можеше да я няма руската нация, дворяните открито са се срамували от произхода си, говорили са си на френски.

  Плевналиев какъвто и да е предупреждаваше за хибридната война, сега тя е пред очите ни!

 49. 49 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Ако не беше Червената армия, всичко би поело по съвсем различен сценария - смъртта на евреите от Тракия и Македония е потвърждение за това. Нацистите просто щяха да "изцедят" българското ръководство и да го принудят да участва в холокост, но вече на собствената българска територия."

  ===================================

  Я да видим какво се получава, ако заменим нЕкои термини в опорката:

  "Ако не беше Лендлийза, всичко би поело по съвсем различен сценария - пактът Молотов–Рибентроп, съветско–нацистките паради на победата като този в Брест и организираното от НКВД депортиране на евреите от Източна Полша и Западна Украйна е потвърждение за това. Нацистите просто щяха да "изцедят" съветското ръководство и да го принудят да участва в холокост, но вече на собствената руска територия."

  Кой от двата сценария е по–вероятен? Историческите факти клонят в полза на втория.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 50. 49 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#23] от "stanislavdi":

  Точно така. СъвеЦката-руска наука винаги е била в този стил "АКО баба ми беше мъжка, щеше да си има дръжка". Не могат да надскочат лилипутинския си ръст и никога не са могли.

 51. 51 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Познайте от къде идва тази новинка ..

  Фалшива новина „прати” турски танкове у нас

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Оф, и продължават... Този път отговора трябва да е от някой български историк, добре запознат с темата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ако не беше Червената сталинска армия, в СССР нямаше да има концлагери, а в България грозни символи на култа към миризливия руски ботуш. Но както казват, за носът на влюбения(русофил), миризмата е без значение!

 54. 54 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Бабы бормотают!

  Дрънкане на бабички пред блока и всяка иска да каже последна дума!
  Не трябва да им се обръща внимание.
  Светът знае истината!

 55. 55 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Всъщност този прокурор те е спасил дори от изпращането ти в ТВУ. Явно е бил супер влиятелен.

 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#23] от "stanislavdi":Когато си прав, прав си.И той е прав...
  —цитат от коментар 43 на дядо Добри


  В кое е прав бе Добри? Попитах един по-горе, защо червената армия не спаси 400 хил.унгарски евреи които са депортирани през 1940 година, една година след като България спасява своите и една година след Сталинград?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Да плещят, каквото искат, само да стоят настрана от България.

 59. 59 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Обръщение на самозабравил руски офицер както прословутото: Господа офицери, медсестри и вся осталная сволач.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Весело

  До коментар [#51] от "tamplierr":

  Трай си де, гледай цирка...
  Някои дигнаха кръвното....
  Прост народ, ей богу!

 62. 62 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2345 Весело

  "Акото" мирише и цапа гащите.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 63. 63 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":

  Може ли да посочиш лъжата?

 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1654 Гневно

  До коментар [#52] от "Cataluña es España":

  Никакъв историк не трябва.
  Трябва изгонване на руския посланик в България и всичките му заместници.

  Крете....таковато в Кремъл да схванат, че тук вече не е тяхно. Отдавна не е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4534 Неутрално

  МОЧА ли? Референдум за премахваето му!
  НЕЗАБАВНО!
  Няма да има по-подходящ момент...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 66. 66 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#51] от "tamplierr":Трай си де, гледай цирка...Някои дигнаха кръвното....Прост народ, ей богу!
  —цитат от коментар 61 на дядо Добри


  Така правят робите Добри, траят си

 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#1] от "Росен (Путлер капут)": Свинята отвръща на удара..
  ...>> И името на "свинята" не е Гошко, а "..(На това място )Мюхгов":)
  Другите забавни грешки в текста няма да ги цитирам.Намерете си ги сами.

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ако не беше Червената армия светът щеше да бъде едно доста по-цивилизовано място.Тя с миризливите си ботуши дръпна назад с едно поне 50 години човечеството.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  МОЧА ли? Референдум за премахваето му!НЕЗАБАВНО!Няма да има по-подходящ момент...
  —цитат от коментар 65 на Депутат 241


  И резултатът ще е като на последните парламентарни избори - русофобските партии не можаха да стигнат и 4 %.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  От руснаците освен нагли провокации явно няма какво друго да очакваме.
  А по темата някои от форумците дали е чел "Извън хватката на Хитлер" на Михаел Бар-Зоар и има ли мнение по актуалността на инфото в нея.Мерси.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 72. 72 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Весело

  Разтегляне на локуми. "Македонска" марка

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Този е напълно прав. Ако Германия беше спечелила войната, нашите евреи никой нямаше да ги спаси. А и друго - акцията по спасяването на нашите евреи започва един месец след разгрома на Германия при Сталинград.
  —цитат от коментар 16 на krf54523578


  Никак не е прав, защото се опитва да представи съветското участие във войната едва ли не като борба против Холокоста, съответно всяко спасяване на евреи е малко или много в резултат на съветските жертви. Тази опорка е доста стара и упорита, поддържа се даже и от официален Израел.

  Проблемът отново са фактите. Още през август 1944 Червената армия е на километри от Аушвиц/Освиенцим. Лагерът е освободен чак януари 1945. През това време "работи" на извънредни обороти. Десетки, ако не и стотици хиляди са умирали в газовите камери буквално пред погледите на Червената аримия. Тя обаче не прави нищо, докато трае обреченото варшавско въстание... Ако СССР се беше бил против Холокоста, нямаше да остави освобождаването на Аушвиц да бъде заложник на следвоенните му интереси в Полша по време на варшавското въстание. Точка.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2395 Неутрално  забавянето на дядо Иван (Червената армия) от изток, би означавало увеличаване на шансовете за идването на сър Джон (англо-американската армия) от запад/юг.... и не само спасявате на евреите, но и запазване на капитализъма в България. Цар Симеон II щеше да говори читав български.


 75. 75 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  А ако царя беше изпратил 2 български дивизии към Сталинград дали сега нямаше да говорите на немски?

 76. 76 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  Икономически санкций срещу северния кенеФ.Търговията е 7 пъти в тяхна полза.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#3] от "☦ Македонски ☦":Изявленията на Русия за кирилицата и спасяването на българските евреите доказа още веднъж
  ....>> Няма "изявления на Русия за кирилицата"...Най-много да пишеш, че В.Путин намекнал нещо двусмислено.Ти да си чел нещо от академик Лихачев например?

 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ей, мужик полуграмотен , "Холокоста" в България го направихте вие-по отношение на над 30 000 избити БЪЛГАРИ и стотици хиляди - после по лагерите и изселени !!
  В началото на 1943 година - въобще НЕ е ясно КОЙ ще влезе някога в България и дали ще влиза !!! Имало е и план Десантът на англо- американците - да бъде в Гърция !! И , УВИ - не става !!!
  На Хитлер му трябваха още 1-2 години - да направи Бомбата - ФАУ 2 - вече го имаше ..и щеше да ви изтрие от лицето на земята ...АКО НЕ БЯХА Англо- американците !!!
  По време на '""фашисткото" управление на България - в Народното ни събрание е ИМАЛО и ОПОЗИЦИЯ - и на Хитлер , и на вас- при това ЦЯЛА ЕВропа е под ботуша на Хитлер !!
  По ваше време - можехме само да мечтаем за ПРЕДИШНА , дори през 1943 година - БЪЛГАРИЯ !!! Вашите орди и агентите ви тук , ИЗБИХА десетки хиляди БЕЗ съд и присъда !! И се установо сталински терор и ДИКТАТУРА - от вашия , азиатско- болшевишки вид !!
  Вие НИКОГО не сте освобождавали ,а сте ЗАВЛАДЯВАЛИ , заграбвали, ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ и НАРОДИ !!! Окупация, убийства и ликвидиране на всякаква ДЕмокрация и свободни избори !!
  Това сте вие- Империята на ЗЛОТО !!!
  При това , че сталин спира пред Варшава , по- късно и тръгва да завладява нови територии- на ЮГ- Румъния и България - е било известно само на него и неговата азиатска- алчна грандомания , на най- големия убиец на всички времена !!
  Никога и никъде НЕ сте носили СВОБОДА и ДЕМОКРАЦИЯ - вие Империята на злото..
  От цялата ви история е ВИДНО ..Всички погранични държави сте завлядявали и установявали ДИКТАТУРА , зловеща, сталинска и НИЩО друго !!!
  Жалки лъжци и извратени типове сте там, където членувате !!!

  BIG AL
 79. 79 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  А ако Волжка България беше превзела московието, може би там щеше да има признаци на интелигентен живот и цивилизация.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 82. 82 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":
  "Егати лъжата. Така става, когато имаш безгръбначни политици начело на държавата и няма кой да се озъби..."

  България имаше политик, който отговаряше достойно и на Раша и на САЩ, но Бойко Т го "би на избори 142738940 пъти" и сега тази Т мълчи като бит п------раст, щото е много мъж!
  Костов се казва този дотоен политик!

 83. 83 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Най-много да пишеш, че В.Путин намекнал нещо двусмислено.
  —цитат от коментар 77 на тулса


  Какъв е този "велик шахматист", който говори/действа двусмислено? Няма нищо такова – човекът си каза в прав текст, че кирилицата (а не глаголицата) идвали от "македонсските земи" (солунско).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Господинът е зле с логиката. Нима след спасяването на българските евреи се прекрати холокоста в Европа? Та нали червената армия беше една за всички. Кое е специфичното, та България успя да спаси своите евреи?
  Русия обича да казва на черното бяло, за да все съмнения в безспорни неща...
  Това е нещо като испанския диспечер, или 5 километровия украински изтребител при свалянето на малайзийския самолет. С това могат да кажат - има различни хипотези.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Тази неволна реплика , май не е неволна !! Българската класа захапа "въдицата яко" . Конструкцията на Института е добре построена. Имаме ли комисар по еврейските въпроси посочен от Германия - имаме (Александър Белев). България организира ли през февруари-март 1943 г. депортацията на 11 363 евреи от новите части на България през гарите – Скопие, Битоля, Пирот, Горна Джумая, Дупница и Радомир - да организира от същия Белев. Какво се случва между февруари и октомври 1943 ....,когато трябва да се продължи депортацията с евреи от "старите граници" ??? Февруари ...все още не е ясно поражението при Сталингад. През лятото не може да се скрие поражението при Курск ( Курска дъга) , при което ставя ясно че Германия Губи войната , СССР излиза на ДНЕПЪР , пада Киев , Житомир ......и бойните действия приближават границата на Румъния ( близко до България и не може да се скрие ). Расте безпокойството във всички за денят след победата над Германия !! Така погледнато ...това не омаловажава храбростта на нашите политици тогава. Русия прави знак на някого и ТОЙ вероятно ще си счупи кръста да се извинява. Тази простотия с цапането на паметници трябва да спре ( съдът да гледа на това снизходително е нелепо ) , защото ще обхване и другите паметници ...........и влизаме в спирала. Ако някой има ТОПКИ , да вземе решение за демонтиране на паметниците ( вариант Полша). Та за евреите ... малко по кротко.

 86. 86 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Тия продължават с анти-българската кампания. Първо кирилицата, сега това. Истински "приятелски" народ е руския. Е, не, благодаря.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4006 Гневно

  UNITED EU UNION

  Ако баба ви бе мъжка...

  Сервантес: Фашификаторите на история трябва да бъдат съдени както фалшификаторите на пари.

  Факти:

  Антибелогвардейски СССР, разгромил Русия през/след 1917,
  безбожен тоталитарски колаборационист на хитлеристка Германия до 1941
  и агресор в Европа срешу цивилизования свят,

  в началото на 9.1944 издебва, обявява непредизвикано и вероломно война,
  нахлува и окупира Християнското Антифашистко царство (без цар по това време) България.

  Същата България, която по него време се сражава против хитлеризма.
  Същата България, която при Царя е спасявала български и пр. евреи.
  В същата България, която окупирана вече не била същата.
  От каквато избягали спасените... кой коя кое дете...ако... доколкото може.

  "Руски институт: Ако не беше Червената армия, в България щеше да има Холокост"

 88. 88 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#13] от "Росен (Путлер капут)":

  Даа, договорът го има черно на бяло подписан между тов. Берия и тов. Мюлер. Указва сътрудничеството между побратимените им ведомства в преследването на евреите- интересно как МЕГАНАГЛИЯТ мужик би коментирал този факт.

  Не е сърсем удачно да се тиражират гнусните провокации на мужиците бълвани напоследък. Необходимо е хладнокръвно да биват опровергавани като лъжи. С оглед на съдържанието и хронологията им, трябва да очакваме и постоянна ескалация на хибрирните атаки от загиващия Колхоз - умирайки змията все по-люто ще хапе, благодарение на родните рубладжии ние сме най-лесната и плячка.

 89. 89 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#73] от "c.b.o.":

  Аз говоря за нашите евреи. А не за станалото през август 1944 г.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#75] от "otrqdnik":
  При активно участие на България във войната е сигурно само едно - щяхме да дадем много жертви. Практическият неутралитет , който Цар Борис устоява спасява държавата от разруха. А иначе сме имали 4-5 по сила войска в Европа. Вероятността да допринесем за победа е значителна... но нищо в историята не се мери с "ако".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 92. 92 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  За Холокост не знам, ама ако не беше червената армия, нямаше да има народен съд. Което е велико постижение на руския хуманизъм, няма две мнения по въпроса.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Този тъпанар си позволява да използва в историята "аргументи" в стил АКО. Абсолютна липса на професионализъм, само това е достатъчно да покаже що за "учен" е този жалък манипулатор. Знам ги добре още от социализма такива "учени" расли по партийна линия със слугинаж пред властта.

  Ами АКО Япония ви беше нападнала в гръб в Сибир вместо да хукне да бомбардира Пърл Харбър, какво щеше да стане с вас нещастнико? Гарантирано още първата зима немците щяха да маршируват в Москва. Те бяха стигнали вече до нея, само сибирските дивизии я спасиха защото Сталин видя, че Япония няма да го удари в гръб. Което беше и ОГРОМНАТА и грешка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  До коментар [#74] от "Ф.Нинов":

  абе що се вързваш на някакви фондации какво казали, може и да са прави но това не е официална позиция а позиция на фондацията

 96. 96 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#73] от "c.b.o.":Аз говоря за нашите евреи. А не за станалото през август 1944 г.
  —цитат от коментар 89 на krf54523578


  Ако за Сталин съдбата на евреите НЕ е била приоритет, това важи и за българските евреи.

  В случая, Русия отново си приписва чужди заслуги с лансиранто на някакви исторически хипотези.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 97. 97 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2420 Весело

  ,,....Така че нашето външно министерство е абсолютно право, когато посочва, че именно "благодарение на нашите воини беше предотвратена депортацията на евреите от България."....,,

  Еее разбрахме ва най после ве братя руснаци, че ако не бехте вие немците биха звладели и луната

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Събитията по спасяването на бг евреите са някъде година и половина преди Съветската армия да е стъпила на българска земя... не мога да разбера за кво говорят тия ...
  —цитат от коментар 8 на kirkata


  Опитват се да донесат от двеста кладенеца вода, та да покажат колко са по-по-най!
  Няма друга такава страна по света, която така тотално да бъде обсебена в стремежа си да се сложи на върха на всичко, да се самодокаже.
  Това го отдавам по-скоро на липса на самочувствие, от колкото на наличието на такова.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK