"Гардиън": Русия е финансирала "Фейсбук" и "Туитър" чрез съдружник на Джаред Къшнър

Юрий Милнер със съпругата си.

© Associated Press

Юрий Милнер със съпругата си.Две руски институции, свързани с президента Владимир Путин, са направили значителни инвестиции в "Туитър" и "Фейсбук" чрез посредничеството на бизнес съдружник на Джаред Къшнър – зет и съветник на американският държавен глава Доналд Тръмп.


Това съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на документи от "Досиетата от Рая" - разследване на близо 100 световни медии за изнасянето на пари в офшорни сметки. Няколко европейски издания едновременно публикуваха извадки от 13.4 милиона файла с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави. Документите се простират до 70 години назад във времето.


Данните идват от две компании, предоставящи подобни услуги, както и от фирмените регистри на 19 данъчни убежища, предоставени на германския в. "Зюддойче цайтунг". Те са споделени от Международния консорциум на разследващите журналисти с 96 издания, включително "Гардиън", Би Би Си, "Ню Йорк таймс" и "Новая газета".
Инвестициите в двете технологични компании са направени чрез руския магнат Юрий Милнер, който има дял във фирма, на която Къшнър е съсобственик. Наскоро "Фейсбук" и "Туитър" свидетелстваха пред американския Конгрес в разследването за руската намеса в изборите миналата година. Те не са били наясно, че финансирането на инвестициите идва от държавната руска банка ВТБ и от петролната компания "Газпром", твърди Милнер. Говорител на Къшнър е отказал коментар.


Кой, къде, как


През 2011 г. ВТБ е финансирала инвестиция в "Туитър" на стойност 191 млн. долара. По същото време инвестиционният клон на "Газпром" - "Газпроминвестхолдинг", налива пари в офшорна компания, която на свой ред ги праща в инвестиционен инструмент, който притежава акции на "Фейсбук" на стойност 1 млрд. долара.


Парите се движели през инвестиционни структури, контролирани от Милнер, който през 2015 г. е финансирал стартъп, притежаван от Къшнър и брат му. Зетят на президента първоначално не разкри дела си във фирмата на име Cadre, когато зае служба в Белия дом.


Милнер е бил съветник на руското правителство, участвайки в комисия, председателствана от премиера и бивш президент Дмитрий Медведев. Сега той е базиран в Силициевата долина и е инвестирал над 7 млрд. в повече от 30 онлайн компании, включително Airbnb, Spotify и Alibaba.


По думите му ВТБ не си е купила влияние в "Туитър"; не е знаел за инвестициите на "Газпроминвестхолдинг" във "Фейсбук"; не е сътрудник на Къшнър, а е инвестирал в бизнеса му по комерсиални причини и го е виждал на живо само веднъж.


Говорителка на "Фейсбук" твърди, че инвестицията, финансирана от "Газпром", е била продадена преди 5 години, след като компанията излиза на борсата. Говорител на "Туитър" заяви, че фирмата проучва всички инвеститори, на които се предлагат дялове преди началото на публичните продажби.


"Гардиън": Русия е финансирала "Фейсбук" и "Туитър" чрез съдружник на Джаред Къшнър

© Associated Press


И в двата случая парите минават през инвестиционната компания на Милнер DST Global, която е основана през 2009 г. Сериозна финансова подкрепа му е оказана от собственика на футболен клуб "Арсенал" Алишер Усманов, който е спечелил вероятно над 1 млрд. долара от първоначалния си дял от 200 млн. Той е продал последните си акции от "Фейсбук" през септември 2013 г.


Покупките са били известни публично, но досега не се знаеше за ролята на руските банки, включително в любимата на Тръмп мрежа - "Туитър".


Кой е Юрий Милнер


Кръстен на Юрий Гагарин, Милнер е роден през 1961 г. в Москва и е учил теоретична физика в руската столица. През 1990 г. заминава да учи и работи в САЩ, но после се завръща в родината си и създава имейл услугата mail.ru. През 2009 г. е поканен да се присъедини към комисията на Медведев.


Впечатлен от успехите му, Марк Зукърбърг го кани да инвестира във "Фейсбук". Първата им сделка е сключена през 2009 г. и е на стойност 200 млн. долара. Двамата се сприятеляват и са близки и до днес.


Сътрудници на Милнер твърдят пред "Гардиън", че той се е опитал да си осигури финансиране от западни банки, но му е било отказано, така че след 2008 г. прибягва до руски институции. След връщането на Путин на власт през 2012 г. Милнер напуска Москва и от 2014 г. живее със семейството си в САЩ.


Банката


Той твърди пред "Гардиън", че DST Global е управлявала самолично инвестициите си и че не е разкривала идентичността на финансиращите пред компаниите, в които е имала дял, а ВТБ и останалите са получавали само базисна информация. Запознати със ситуацията източници твърдят пред "Гардиън", че през 2012 г. "Фейсбук" е проучила руските инвестиции, но разследването ѝ не е стигнало до категорични заключения дали Москва се опитва да придобие политическо влияние, или просто търси печалба.


ВТБ има близки връзки с Кремъл и според анализатори е получила повече субсидии от която и да било друга руска банка. Тя е свързана и с разузнаването ФСБ – председателят ѝ Андрей Костин е бивш служител на КГБ, получил няколко държавни награди от Путин. Милнер отрича да е знаел за това.


Пътеката


"Досиетата от Рая" разкриват сложния път, изминат от руските пари до американските социални мрежи – многобройни компании с подобни имена и акроними, някои регистрирани в офшорни зони, които пазят в тайна собствеността.


Всичко започва през декември 2005 г., когато "Газпроминвестхолдинг" влага пари в Kanton Services – компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. По това време вече споменатият Алишер Усманов е генерален директор на клона на "Газпром", използван за ренационализирането на авоари, продадени през 90-те.


През 2009 г. компанията придобива Kanton за 920 млн. долара, а през 2011 г. Kanton придобива мажоритарен дял от DST USA II – свързана с Милнер инвестиционна компания. До 2012 г. тя купува над 3% от акциите на "Фейсбук". В следващите месеци собствеността ѝ е прехвърлена на компанията на Усманов, която продава акции на стойност над 1 млрд., изкарвайки значителна продажба. Крайният собственик на Kanton не е известен, но тя има връзки с Усманов.


Изтеклите документи показват, че ВТБ е финансирала друга инвестиционна компания - DST Investments 3, регистрирана в данъчния рай остров Ман. ВТБ влага около 191 млн. в институцията, която купува дялове в "Туитър", и преди социалната мрежа да излезе на борсата, тя притежава 2% дял. През юли 2014 г., малко преди САЩ да наложат санкции на руски фирми, сред които ВТБ и "Газпром", Kanton придобива контрол върху DST Investments 3.


Зетят на президента


През 2015 г. Милнер внася 850 000 долара от семейния си тръст в инвестиция на обща стойност 50 млн. долара в Cadre – базирана в Ню Йорк компания, създадена от братята Джаред и Джошуа Къшнър и техен приятел от Харвард.


Тя вече причини неприятности на Къшнър, който пропусна да разкрие дела си в нея, когато заемаше поста си в Белия дом. Той я добави в документите, декларирани пред Службата по правителствена етика, едва по-късно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK