Саудитки питат защо първият робот - поданик на кралството, не носи хиджаб

Жени в Саудитска Арабия остро критикуват решението на властите да предоставят гражданство на "женски" робот и питаха защо "тя" няма да се покрива с хиджаб и да се нуждае от мъж, който да "я" съпровожда, когато излиза на публични места.


София бе показан на технологична конференция в Рияд в края на октомври. Властите я направиха първия притежател на "киборг гражданство" като част от опитите да подобрят имиджа на кралството и да модернизират обществото и икономиката. Саудитска Арабия ще допусне едва през 2018 г. жени да шофират и да гледат спортни събития по стадиони и спортни зали.


Но в социалните мрежи жените питат дали отношението към София ще е същото като към тях в консервативното кралство. "Обидно е някакъв робот да получи поданство, а дъщеря ми - не", коментира Хадел Шаих, цитирана от фондация "Томпсън Ройтерс". Тя е саудитка и има 4-годишно момиче от съпруга си, който е ливанец. Детето им няма саудитско гражданство, защото законът забранява автоматичното му предаване от майката, когато бащата е чужденец.
"Бих искала да имам всички права като майка. Искам детето ми да се чувства прието добре, дори когато мен ме няма", допълва Шаих.


Друго ограничение за жените в страната е мъж от рода за дава разрешение жената да учи в чужбина, да пътува и да извършва други дейности. "Чудя се дали роботът София ще може да напуска Саудитска Арабия без съгласието на мъж пазител", написа в "Туитър" Муди Алджохани, живееща в САЩ феминистка.


Проблемът с прехвърлянето на гражданство от майката при смесени бракове съществува още в Бахрейн, Кувейт, Ливан и Йордания.


"Това създава куп проблеми", казва Суд абу Дайе, специалист по Близкия изток към правозащитната организация "Равенство сега" (Equality Now), призоваващ това ограничение да бъде премахнато. "Родени са и израстват там, но това не е тяхната страна", допълва той пред "Томпсън Ройтерс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK