Хиляди румънци от "Дачия" протестираха срещу увеличаване на социалните осигуровки

Хиляди румънци от "Дачия" протестираха срещу увеличаване на социалните осигуровки

© Inquam Photos, ReutersХиляди служители на румънската автомобилостроителна компания "Дачия" протестираха днес в град Миовени в южния окръг Арджеш срещу намерението на правителството да прехвърли социалните осигуровки от работодателя към служителя, предаде "Аджерпрес".


Протестиращите също така искат въвеждане на задължителност на преговарянето и сключването на колективните трудови договори на браншово ниво, както и започване на строежа на автомагистралата Питещ-Сибиу, съобщиха организаторите на митинга.


"Това, което не успя да направи дори Чаушеску и неговата клика през 80-те години, сега се опитва с всички сили и с иронична усмивка на уста да направи Ливиу Драгня с неговата квартална шайка", заяви лидерът на синдиката Николае Павелеску, визирайки лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. На свой ред лидерът на Националния синдикален блок Думитру Костин заяви, че днешният митинг в Миовени е само първият от серия синдикални протести, които ще се проведат в цялата страна и чиято кулминация ще бъде голям митинг в Букурещ.
"Трябва да покажем, че сме единни, че се противопоставяме на намерението им да се подиграят още веднъж с румънския работник. Не знам какво сме им направили, но ни мразят искрено, мразят работниците. (...) Промениха трудовия кодекс, ограничиха правото на стачка, продължават да блокират колективните преговори", заяви Костин.
Участниците в протеста развяваха румънското знаме и скандираха "Долу правителството!", "Долу Драгня!", "Долу лъжливата партия!" и "Единство!".


Според организаторите в митинга са се включили близо 10 000 синдикалисти от завода на "Дачия" и редица фирми доставчици. Протестът продължи около час и половина и завърши без инциденти.


Хиляди румънци от "Дачия" протестираха срещу увеличаване на социалните осигуровки

© Inquam Photos, Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK