Как болшевишкият преврат преобърна съдбата на България

Как болшевишкият преврат преобърна съдбата на България

© ReutersСлучилото се в Русия преди точно 100 години оказва огромно и дълготрайно въздействие върху България: от тежките кръвопролития през 1920-те години до идеите за присъединяване на България към СССР. Да си припомним:


Едни го наричат "Октомврийска революция", други - "болшевишки преврат". Независимо от името обаче, за България това е най-драстичното и фатално събитие с дълготрайни последствия, разиграло се извън нейните граници. Това твърдение обединява мненията на философа от Софийския университет Калин Янакиев и на историците Людмил Спасов от Пловдивския университет и Михаил Груев от Държавна агенция "Архиви".


Непосредствено след установяването на болшевишкия режим в Русия, Кремъл залага на "износа на революции" като част от осъществяването на плана на Ленин и обкръжението му за създаване на световен съюз на съветските републики с център Москва. По думите на историка Людмил Спасов, непосредствено след Деветоюнския преврат през 1923 Сталин критикува ръководството на БКП, че при свалянето на правителството на Стамболийски е заело неутрална позиция. Сталин настоява българските комунисти да се радикализират и да поемат курс към въоръжена борба, а Кремъл отхвърля доклада на Васил Коларов, че положението в България е вече спокойно, а и в страната няма достатъчно пролетариат за правене на революции.
По това време болшевишките лидери още се надяват на обрат след провала на плановете им за съветски републики в страни като Германия и Унгария. В случая идеята е да се подпали "барутното буре на Европа" - Балканите, с цел да се отвлече вниманието на Западна Европа от комунистическите конспирации в Германия и в други централноевропейски държави.


"Заповяданата революция"


"Заповядана революция" - така историкът Людмил Спасов нарича инспирираното от болшевишка Русия въстание в Северозападна България през септември 1923. Три месеца преди кървавия бунт Коминтернът нарежда на БКП да поеме курс към въоръжена борба. За целта са отпуснати 50 000 долара, а въстаниците трябва сами да си набавят оръжието или да разчитат на доставки от Югославия. За проверка на "революционната ситуация" в България пристига коминтерновският емисар Александър Абрамович-Четуев, който впоследствие иска от Москва да бъде уволнено цялото ръководство на БКП - заради "неправилни позиции" по време на Деветоюнския преврат. Изпратените от Кремъл конспиратори настояват за бързо въстание - без значение, че подготовката му е нищожна. Резултатът: над 5 000 души са убити, 15 000 са арестувани, а 2 000 успяват да емигрират след петдневния бунт през септември 1923, обяснява Людмил Спасов. Москва не успява да постигне основната си цел - да накара Югославия да се намеси и да окупира части от България.


Философът Калин Янакиев поставя събитията в България през 1920-те в контекста на т.нар. "Октомврийска революция": "Случилото се в Русия през есента на 1917 е политически преврат, смазал установеното след Февруарската революция мимолетно демократично управление на Русия. Митологизирането на този преврат чрез определянето му като "революция" лежи в основата на оправдаването на комунистическите престъпления. Защото революцията не е злодеяние на определени хора, а нещо като неизбежен природен катаклизъм, в който дори има някаква романтика. Както не можем да съдим земетресенията или слънчевите затъмнения, така не можем да съдим и нещо, което според порочната марксистка доктрина е "исторически необходимо". Милиони хора бяха избити, но какво да се прави, след като е избухнала "революция" Едно толкова мащабно историческо престъпление не бива да бъде наричано "революция" и така да се търси оправдание за милионите жертви на това деяние", казва Янакиев и напомня за задкулисната роля на Коминтерна в следващото голямо престъпление на болшевизма в България - атентата в софийската катедрала "Света Неделя" през април 1925.


"По какво се различава Коминтернът като център за извършване на престъпления в цяла Европа от днешната "Ислямска държава"? Каква е разликата между сегашния тероризъм и коминтерновския "износ на революции"? Може би в това, че "Ислямска държава" в много случаи просто си приписва авторството на терористични актове, извършвани от фанатици-самодейци, докато Коминтернът старателно е подготвял, финансирал и изпращал изпълнителите на замислените терористични актове до местопрестъпленията", твърди Калин Янакиев.


Историкът Людмил Спасов е на мнение, че в Москва са знаели за подготвяния атентат в "Света Неделя", но той идва в момент, когато СССР търси дипломатическо признание от Европа и Америка. Това, естествено, става много по-трудно, когато вестниците в цял свят излизат със заглавия за болшевишката следа в най-кървавия за всички времена политически атентат.


"Злокачествено и всеобхватно влияние"


Историкът Михаил Груев говори за цялостното влияние върху България на случилото се в Русия през 1917. "В българската история няма по-осезаемо външно събитие от болшевишкия преврат в Русия. Събитие с толкова силно и трайно влияние върху вътрешното развитие на България. Това влияние е не само злокачествено, но и всеобхватно", твърди Груев.


Според него налагането на съветския модел на партията-държава в страните, окупирани от Червената армия в края на Втората световна война, в общи линии е унифицирано. Но за разлика от другите източноевропейски компартии, в които по-късно се формират национални крила, БКП остава до самия си край просъветско формирование. В историята на световния комунизъм няма друг феномен като проведените през 1963 и 1973 пленуми на ЦК на БКП с решения за постепенно присъединяване на България към СССР, казва още Груев. "Това, което все пак трябва да ни радва, е, че влиянието върху България на болшевишкия преврат, на СССР и на неговия правоприемник - днешната Русия на Путин, става все по-косвено и избледняващо във времето", заключава Михаил Груев.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  за да стигнем 2017 когато ДНЕС МС гласува да отвори спешно вратите за работа пред руските специалисти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Първето впечатление от метежа на Българина е от Руските бежанци заселили се в селата около Варненското езеро. Това е довело до изтрезняване от комунарската пропаганда.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  "...като проведените през 1963 и 1973 пленуми на ЦК на БКП с решения за постепенно присъединяване на България към СССР..."


  Някой осъден за държавна замяна?! Или променени закони за давност?! А наследниците на тези проджаници, не носят ли отговорност, и къде са поставени икономически и политически сега?! Някакво журналистическо, задълбочено разследване, с имена?! Никакво...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ако изродъдт Хитлер, не беше подпалил ВСВ, съветската армия нямаше да окупира половин Европа, вклч и Б-я.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Все пак аз съм химик! Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат!

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Болшевишкият преврат си беше чисто руски проблем. Докато не се намериха шепа български безродници, продали България за болшевишка служба и власт. Същите престъпници организираха Септемврийското въстание, 9ти септември и после дойдоха на бял кон като царе. Вълкът може да е зъл, но е безопасен, ако го пазиш далеч от кошарата. Ако го пуснеш вътре, обаче, ще изяде овците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "сминдух":

  Напротив.

  Щеше да я окупира цялата плюс колониите.

  Прочетете Ледоразбивача
  И операция Гроза!

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете леко си извън петолинието. По-скоро за работна ръка от Украина и Молдова. Но това не е новина , прави се от години в туристическия бранш.Решението на МС върви след събитията

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  за да стигнем 2017 когато ДНЕС МС гласува да отвори спешно вратите за работа пред руските специалисти.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Руските труженички от много време работят и у нас и в Гърция и в Турция.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат ....
  =======
  И то най кървавия от всички !
  Но го наричат революция , за съжаление. ....
  Именно тоя световен мерак на тоталния анархизъм , бележи началото си от злокобната година .....1789.....!

  Bukalemun
 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Болшевиките убиха българските патриоти. Именно затова цели два пъти Тошко и селските му сподвижници са се молели на СССР да ги присъедини. Това е потресаващо! Само заради това техните наследници не трябва да получават нито един глас на избори, но за съжаление има много промити мозъци от болшевишката зараза все още в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  ако изродъдт Хитлер, не беше подпалил ВСВ, съветската армия нямаше да окупира половин Европа, вклч и Б-я.
  —цитат от коментар 4 на сминдух


  Грешиш,ако Хитлер не беше нападнал СССР, Сталин щеше да го нападне под предлог, че освобождава Европа... Сталин се опитва по схемата с Прибалтийските републики да окупира и България...

 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат ....=======И то най кървавия от всички !Но го наричат революция , за съжаление. ....Именно тоя световен мерак на тоталния анархизъм , бележи началото си от злокобната година .....1789.....!
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Е, Ети, посмали малко! Че Френската революация е кървава, кървава е, но болшевиките ги надминават само за няколко седмици по жертви след 7 ноември, 1917, така че най-кървавата не е.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Все пак аз съм химик! Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат!
  —цитат от коментар 5 на ban


  А, знаешли кой е написал първия комунистически манифест? Нали сте все учени глави в БАН?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Весело

  До коментар [#8] от "ka2":

  това е обслужващ персонал. знам какво говоря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може и да си прав. Приятели от Пловдив разправяха , че имало доста руско говорящи в АТ фирми.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Това, което все пак трябва да ни радва, е, че влиянието върху България на болшевишкия преврат, на СССР и на неговия правоприемник - днешната Русия на Путин, става все по-косвено и избледняващо във времето", заключава Михаил Груев.


  Груев, не съм съвсем сигурен, какво ще се случи, ако в БГ се проведе референдум за излизането й от ЕС и, например, присъединяване към Евразийския съюз.
  Давам конкретен пример - Колко партии има в парламента, които осъждат анексирането на Крим и подкрепят санкциите срещу ръшите?
  Колко от партиите в парламента са били и продължават да бъдат на хранилка от Москва? Аз знам - Атака, БКП/т.с./, Патриоти и ДПС...
  Колко партии могат да се похвалят, че шефовете им не са били членове на БКП или ченгета? Няма.
  Кой ги избра?

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#16] от "ka2":

  за друго е и скоро ще се чуе.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Разстроено

  До коментар [#13] от "andreas_hofer":

  Така наречената френска революция е оригинала на всички последвали я до днес !
  Тя е като пчелата майка в кошера на революциите. .....
  Вземайки пример нея , и до момента се лее кръв....за някакви си идеали , базиращи са че на временни психологически емоции .....
  Така наречените френски утописти , също стават нейна жертва. ...падат глави , гилотините изнемогват да ги отсичат .....
  И най жалкото е ,че учат децата от малки да се гордеят с този узаконен геноцид ....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Разстроено

  Няма какво да се лъжем,че това което е станало точно преди сто години в Петербург е нещо различно от един преврат на една престъпна шайка ,която се нарича за историята комунисти!Най-лошото е,че този преврат "докара " най-черната дата в нашата съвременна история -09.09.1944 год.! И днешната окаяна ситуация на България се корени в гореописаните събития!

 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#13] от "andreas_hofer":Така наречената френска революция е оригинала на всички последвали я до днес !Тя е като пчелата майка в кошера на революциите. .....Вземайки пример нея , и до момента се лее кръв....за някакви си идеали , базиращи са че на временни психологически емоции .....Така наречените френски утописти , също стават нейна жертва. ...падат глави , гилотините изнемогват да ги отсичат .....И най жалкото е ,че учат децата от малки да се гордеят с този узаконен геноцид ....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  За това си прав, но исках да кажа, че далече не е най-кървавата революция. Болшевиките ги бият по всички направления. Иначе това с какво се гордееш е въпрос на промивка на мозъка от ранна детска възраст. Те повечето французи и на Наполеон много се радват, защото ги бил направила велики. Нищо, че Виенският конгрес бързо заличава всичките им разширени граници при Наполеон или че са дали огромни ненужни жертви във войните му.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#8] от "ka2":

  Колегата има предвид високо клалифицирани руски кадри, със "синя карта". Не пияните украинци, които идват да слугуват по морето за три месеца.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Има доста висококвалифицирани специалисти от Украина. Колкото до пияните ... не ме разсмивай.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#21] от "andreas_hofer":

  Те повечето французи и на Наполеон много се радват,
  =======
  Но това си е тяхна история !
  Нима света е длъжен раболепничи на тяхната историческа одисея !
  После ти сравняваш числата на убитите при двете революции , без да взимаш под внимание териториалното съотношение между двете страни , което е приблизително 1/20.....
  Както и да е .....мътили са ни главите с доста изопачена история....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Комунягите всички бяха за народен съд 1990та година, но не ги наказахме и сега си патим от тяхните отрочета...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#7] от "gl_avatar":
  Много очаквате от руските тролове. Мурзилка пише, мурзилка не чете. Сталин се е подготвял за мащабно нахлуване в Европа, а Хитлер го е изпреварил с 2 седмици и пленява много боеприпаси, камиони, оръдия и храна, складирана за настъплението. Не случайно Виктор Суворов не може да стъпи в Русия днес. Няма как да му се размине за изваждането на фактите.

 28. 28 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Едни го наричат "Октомврийска революция", други - "болшевишки преврат".

  --------

  А Чърчил го е смятал за дело на евреите:

  Ционизъм срещу болшевизъм: борба за душата на еврейския народ

  Zionism versus Bolshevism
  ZIONISM versus BOLSHEVISM.
  A STRUGGLE FOR THE SOUL OF THE JEWISH PEOPLE.
  By the Rt. Hon. Winston S. Churchill.

  https://en.wikisource.org/wiki/Zionism_versus_Bolshevism

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=149703

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1285 Разстроено

  Уви, не само на България, но и на десетки милиони хора в Европа и света!
  Преобърна живота на всеки един от нас!

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#29] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Все едно. Важното е че нивото на заплащане вече е по-високо у нас. Ново доказателство за нивото на днешна расиюшка .Щом и специалистите идват тук , не е от добро.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#32] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Абе ти май подценяваш аудиторията!А ?

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Много добър коментар Ети ! ++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "Едно толкова мащабно историческо престъпление не бива да бъде наричано "революция" и така да се търси оправдание за милионите жертви на това деяние", казва Янакиев и напомня за задкулисната роля на Коминтерна в следващото голямо престъпление на болшевизма в България - атентата в софийската катедрала "Света Неделя" през април 1925.

  "По какво се различава Коминтернът като център за извършване на престъпления в цяла Европа от днешната "Ислямска държава"? Каква е разликата между сегашния тероризъм и коминтерновския "износ на революции"?"

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#33] от "ka2":

  За какво подценяване става въпрос? Объркал съм еврото с левове - това е.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Все пак аз съм химик! Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат!
  —цитат от коментар 5 на ban

  Е, къде ги търсиш? ДВ изпълнява задачи - варианти на "краставичката", но разбира се не говори за родните си германски революции след ПСВ довели в края на краищата Хитлер на власт. След още 25 години ДВ ще твърдят, че Хитлер се е защитавал от краставичката и ВСВ не се състояла. И ще намерят някой Цеков да напише статия за ДВ. Всъщност Цеков-ци ще са излишни - ботовете ще си вършат прекрасно работата.

 38. 38 Профил на du Tremblaу
  du Tremblaу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бла, бла, бла...че ние каква съдба имахме...днешната!?

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6532 Неутрално

  Като насърчи комунистите-терористи към революция - Септемврийското въстание, отнело хиляди жертви.

 40. 40 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Защо "Дойче веле" пропуска ,че точно по това това време, българските и руските болшевики прегръщат и активно работят по сръбската идея за създаването на "македонска нация" ?

 41. 41 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Революция? Каква революция? Ленин и Сталин са били банкови обирачи, Сталин е бил убиец на полицай (преди миризливата им "революция").
  Какви са станали след това всички знаем! Бандити, престъпници и масови убийци! Съответно страната им бедна и мизерна, но моля ви се въоръжена до зъби, направо велика!!!

 42. 42 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1472 Весело

  Едни го наричат "Октомврийска революция", други - "болшевишки преврат".--------А Чърчил го е смятал за дело на евреите:Ционизъм срещу болшевизъм: борба за душата на еврейския народZionism versus BolshevismZIONISM versus BOLSHEVISM.A STRUGGLE FOR THE SOUL OF THE JEWISH PEOPLE.By the Rt. Hon. Winston S. Churchill.https://en.wikisource.org/wiki/Zionism_versus_Bolshevism http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=149703
  —цитат от коментар 28 на WWW


  А пък най-точно е описано всичко в протоколите на ционските терористи. Там е истината за какво иде реч. Тези бла-бла сме ги чували и друг път

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Основната причина си е у нас - калпави сме си - и като добавим влиянието на "залповете на Аврора", картинката се изяснява

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  И така, от 1923 та досега Русия уволнява и назначава ръководството на БКП и нейните мимикриращи партии...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Болшевишкият преврат е най голямото зло случвало се на многовековна България...избиват цвета на нацията, пренаписват историята, промиват мозъците и превръщат българския народ в стадо следващо заповедите и политиката на Кремъл...и днес партията БСП и нейните членове цинично наричат българския народ дебили...

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#34] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Мерси за подкрепата !
  И нека Гаврош ми прости....той е само герой от роман !

  Bukalemun
 50. 50 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "БКП остава до самия си край просъветско формирование."

  Бих добавил- и формированията на БКП-БСП. Прътове в колелото на нормалното развитие на България.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#4] от "сминдух":
  ВСВ я подпалиха двамата, Хитлер и Сталин. Просто Хитлер се оказа по бърз.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Весело

  ако изродъдт Хитлер, не беше подпалил ВСВ, съветската армия нямаше да окупира половин Европа, вклч и Б-я.
  —цитат от коментар 4 на сминдух


  Ако ги нямаше убийствените мирни Версайски договори и двата силно "успешни" американски планове за спасяване на немските "репарациите", "изродът" Хитлер нямаше да се появи на сцената.
  Същото важи и за царска Русия - ако беше въвела поне някакви демократични реформи (конституция например) след опита за революция (или праврат според коментаторите в статията) през 1905 г., нямаше да се стигне до войнишки бунтове и въстания по времето на ПСВ. Между другото, Александър Стамболийски (БЗНС) по същия болшевишки начин идва на власт - разпалва и оглавява войнишките бунтове.
  Иначе, съветската армия окупира половин Европа, не заради Хитлер, а заради "далновидната" политика на Чърчил - ни "перлата в Короната" (Индия) спаси, нито се пребори с "комунистическата чума".

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Любопитно

  До коментар [#48] от "BGman1":

  "Болшевишкият преврат е най голямото зло случвало се на многовековна България...избиват цвета на нацията"

  За кой преврат иде реч - Деветоюнския (9.06.1923 г.), Майския (19.05.1934 г.) или Деветосептемврийски (09.09.1944 г.), защото и трите преврата са оглавявани от един и същи човек - Кимон Георгиев и болшевизирани звенари.
  И за кой "цвят на нацията" става дума - тия, дето доведоха България до национална катастрофа? Защото в многовековна България "цветът на нацията" е бил позатриван по различни причини - при покръстването през 865 г., при "окупацията" от Византия през 1018 г., при нашествието на татарите, когато "свинарят" Ивайло узурпирал властта; при "владичеството" на Османската империя и многобройните въстания срещу робството.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#45] от "penetrating":
  "И така, от 1923 та досега Русия уволнява и назначава ръководството на БКП"

  От 1919 г. Не сте учили "фнимателно" "История на БКП" (затова в днешно време се повтаря отново):
  "Славна е историята на БКП. Неувяхващи са спомените и делата за това, което Българската комунистическа партия (БКП) направи за трудовите хора на България.
  ....
  XXII редовен конгрес, който заседава на 25,26 и 27 май 1919 година, решава да присъедини Партията към III Интернационал и я преименува в Комунистическа партия(тесни социалисти). Приема нова програмна декларация и се превръща в Първи конгрес на Българската комунистическа партия (тесни социалисти).Чрез свой представител Партията участва в Учредителния конгрес на III Интернационал."
  http://archivek-p.org/08/2- %D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82-120-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BA%D0%BF/

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#35] от "c.b.o.":

  "Каква е разликата между сегашния тероризъм и коминтерновския "износ на революции"?"
  То с философията на Калин Янакиев (не беше ли професор побогословие!?) няма да се намери разлика и между американския "износ на демокрация" и коминтерновския "износ на революции". Въпрос на внушения и ... най вече на осребряване на грантове.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#35] от "c.b.o.":"Каква е разликата между сегашния тероризъм и коминтерновския "износ на революции"?"То с философията на Калин Янакиев (не беше ли професор побогословие!?) няма да се намери разлика и между американския "износ на демокрация" и коминтерновския "износ на революции". Въпрос на внушения и ... най вече на осребряване на грантове.
  —цитат от коментар 55 на wanderer


  Не се ли научихте на Позитано, че между "най" и "вече" се слага тире (чертичка)?

 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поколението, което беше принудено да живее в държавата-затвор, опасана с телени мрежи, дето стреляха на месо, само защото искаш да живееш другаде, знае много добре за какво иде реч. И със сбърчен нос посреща писания точно на DW по темата. Защото знаем как честните журналисти в тоталитарното време опитваха през иглените уши на цензурата да прокарат зрънца истина, рискувайки екзистенца си. И как сега DW в безцензурните времена старателно и престарателно плува по течението.

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дойче Веле нагло както винаги, удобно забравяйки че маргиналът и убиец Ленин идва на власт точно с немски пари, за да откъсне Русия от войната. То и сега е подобно: Германия купува газ на цени по-евтини от Чехия и Словакия и после им го предпродава, строят си разни потоци, докато квичат като тръбите минават през наша територия, а тукашните мекерета заради джобни за два макдоналдска стенат умилени, колко е прекрасно всичко.

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":

  Прав сте, не съм я учил изобщо :)
  Приемам забележката
  Русия през 1919 назначава, през 1923 уволнява и оттогава досега е все така с БКП/БСП - ту ги назначава, ту ги уволнява ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Българският 20-ти век бе изгубен, заради зловещото и зловредно влияние, което бе донесено от съветска Русия след 1919 година. И така нареченото септемврийско въстание и безумията около 1944 и 45 години тоталитарен гнет, и опитите да се ликвидира Българската православна църква и идентичността ни като народ са "заслуга" на руските подлоги и рубладжии.

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  "Но за разлика от другите източноевропейски компартии, в които по-късно се формират национални крила, БКП остава до самия си край просъветско формирование. В историята на световния комунизъм няма друг феномен като проведените през 1963 и 1973 пленуми на ЦК на БКП с решения за постепенно присъединяване на България към СССР, казва още Груев. "Това, което все пак трябва да ни радва, е, че влиянието върху България на болшевишкия преврат, на СССР и на неговия правоприемник - днешната Русия на Путин, става все по-косвено и избледняващо във времето", заключава Михаил Груев."

  И все пак и до ден днешен, след всички вече явни провокации ( азбуката, спасяването на евреите и постоянния натиск по въпросите за паметници, чествания и прочее), все още има хора, които си вадят хлябва, а понякога и искрено, макар и безкарйно глупаво продължават да се опитват това влияние не само да не бъде прекратено, но дори и да се увеличава.

 64. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  френската и тя революция ли е или обикновен преврат ....=======И то най кървавия от всички !Но го наричат революция , за съжаление. ....Именно тоя световен мерак на тоталния анархизъм , бележи началото си от злокобната година .....1789.....!
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Ети, понякога откровено се нервирам като чета подобни тъпоумия. Вземи да се образоваш и чети Историята от сериозни източници. Френската Революция, както и Американската (Бащите Основатели) са най-сериозните движения, които правят света по-добър за обикновения човек. С Френската Революция идва Декларацията за Правата на Човека и Гражданина - текст, който НИКОЯ ДРУГА ЦИВИЛИЗАЦИЯ на тая Земя не успява да измисли, може би най-важния текст писан от 2000 години насам. Капитализмът, въпреки всичките си проблеми е най-приемливата уредба на обществото за 80% от хората. И е факт, че на Запад индивидът, човекът живее най-добре - емиграцията към Запада и отсъствието на такава към останалия свят ясно показват кой е прав. И тия тъпи мантри дето ви ги набиват в главите в Турция (подобно както на нас през соца) за империализма са абсолютна глупост. Първо, Османската Империя Е ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА СИЛА, която не се различава съществено от Британската Империя да речем, по отношение на контрола на населения и територии и стремежа към такъв контрол и експанзия. Второ, в цялата световна история империите носят просперитет на огромни маси хора. Това важи и за колониалните империии - Африка има грамотност, течаща вода, пътища, градове и всичко за което можеш да се сетиш благодарение ЕДИНСТВЕНО! на мисионерите, колонистите и колониалните метрополии.

 65. 65 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#7] от "gl_avatar":

  "Ледоразбивачът" на Виктор Суворов (Резник) и "Операция "Буря" на Бунич дават една трета от информацията. Само между другото названието на операцията е дадено за пръв път от Суворов точно в "Ледоразбивачът". Такива като "сминдух" трябва да прочетат цялата трилогия на Суворов, за да им светне нещо в главата. Книгите са преведени на български и могат да бъдат намерени на https://chitanka.info/person/viktor-suvorov

  Който има време и се интересува, да не се прави на цукца-писатель, а да чете.

  73! Go Go
 66. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Весело

  Ех, какви времена, 50000 долара за въстание... Сега с тия пари депутатско място не може да купиш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Весело

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":

  Имаше избори тогава - хората избраха партии, които са про-ЕС и про-НАТО.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Операция "Буря" на Бунич също е преведена, в момента са коригира и ще се появи пак там:

  https://chitanka.info


  73! Go Go
 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#4] от "сминдух":

  Ще Ви разочаровам. Ако Хитлер не беше нападнал СССР през 1941 руснаците щяха да влязат в България през 1942-43...

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#64] от "transvaal":

  ..С Френската Революция идва Декларацията за Правата на Човека и Гражданина - текст, който НИКОЯ ДРУГА ЦИВИЛИЗАЦИЯ на тая Земя не успява да измисли..
  —цитат от коментар 64 на transvaal


  Почти вярно...

  "През 1780 г. в Масачузетс е приета първата в историята Декларация за правата, чието послание се отнася изцяло до гражданските права на хората. Тя влиза в състава на Конституцията на щата (wConstitution of Massachusetts), ратифицирана през лятото на същата година.
  Десетина години след Войната за независимост на САЩ избухва Френската революция. Още първите дни след свикването на Учредителното събрание в началото на юли маркиз дьо Лафайет предлага първия проект на френската Декларация за правата на човека и гражданина, по аналогия с американския първообраз. Окончателният текст на документа, който изиграва решаваща роля в световната история, е изработен и приет на следващия месец – на 26 август 1789 г." 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#61] от "penetrating":

  "Русия през 1919 назначава, през 1923 уволнява и оттогава досега е все така с БКП/БСП - ту ги назначава, ту ги уволнява ..."

  Не е баш така: през 1919 г. "назначенията" са от Коминтерна. След 1922 г. "инструктажът" се води от СССР, а след 1936 г. Коминтернът става придатък (в едно с "героя от Лайпцигския процес) на Сталин. И не е "все така" - през 1987 г. "елитът на нацията" изпада в безтегловност по така наречената "Перейстройка" - разбира, че сиренето (нефтът) струва пари, а не е "братско". А след "самозадоволяването на народа" (Политика на Тато от 1978 г.), магазините остават празни за истинските комунисти (ръководните комунисти се снабдяваха директно от складовете, включително и на Кореком), което е обяснено от АОНСУ-джигитите с "голямата и малка правда"

  С Вашето твърдение, ще пропуснете да обясните Берлинското въстание (1919 г.), Унгарската революция (1919 г. - втората, всъщност първата социалистическа държава в света, защото СССР се учредява чак през 1922 г.). Ще пропуснете да обясните Владайското въстние (1918 г.), Народния съд от 1920 г., Ньоския договор от 1921 г., които оставят главния отпечатък за България през 20-ти век. Събитията през 1923 г. (деветоюнския преврат и така нареченото "септемврийско въстание") са следствие от така наречените "мирни" Версайски договори ... чак до Парижкия мирен договор от 1947 г. - Националният идеал за обединение/СанСтефанска България е погребан, двойно - и от "цивилизаторите" (с репарации и други тежнения), и от болшевиките (с приумицата за Балканска федерация, благодарение на което пък Югославия "забравя" за половината от репарациите, дължими от България).
  След гражданската война в Испания (1936 г.) има коренна промяна в Европа (Коминтернът, разбирай Сталинското обкръжение, утвърждават стратегията за "световна революция" чрез "износ", неуспешен иначе в Испания; Същата година се подписва и Тристранния пакт между Германия, Италия и Япония за "нов световен ред"). Но българските "другари", опс "цветът на елита", и във властта, и в Ючбунар остават индеференти към тия глобални промени - тогава действа "Закона за защита на държавата" (след преврата от 1934 г.), с който политическата дейност е забранена, на практика, в "демократична" Царска България... чак до 1941 г. - тогава единият "елит" влиза виртуално във войната (подписва Тристранния пакт), другият формално хваща гората, но реално обира мандри, уж да пречили на немското снабдяване.
  След англо-саксонските бомбардировки идва отрязваването и озлоблението, опс "правенето на политика" ... с концлагери, депортации, "курс на въоръжена борба", разстрели без присъда ... и никаква дипломация (и разузнаване). Каквото кажат "братята" (германски, руски), туй се прави. Само за сравнение, Тито е бил къде, къде по-независим (със съответни жертви) и от Богдан Филов, и от Георги Димитров и/или Г.М. Димитров (плах опит за спечелване на английската благосклонност за Отечествения фронт).

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Весело

  До коментар [#64] от "transvaal":
  —цитат от коментар 70 на lz73


  ""През 1780 г. в Масачузетс е приета първата в историята Декларация за правата, чието послание се отнася изцяло до гражданските права на хората"

  Почти вярно:
  "Великата харта на свободите наричана също Магна харта (от латински: Magna Carta Libertatum) е акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право. С Магна Харта започва процес, довел до Закон за правата от 1689 (Bill of Rights) и началото на конституционната монархия в Англия."

  Доколкото човешките права нямат краен брой (например Масачузетската деклерация не включва правото на интелектуална собственост, защита на потребителя, право на здравеопазване, отказване от военна служба и куп други права, дето непрекъснато се добавят - правото на безполов или виртуален брак и т.н.).

 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Октомврийският преврат през 1917 г. е финансиран с от Германия. Руският историк Игор Бунич в детайли описва схемата на немското военно командване и се основава на архивни документи укривани над 80 години. Н е бива да се омаловажава и ролята на САЩ. От там с спецален кораб под американска дипломатическа юрисдикция пристига фактическият ''двигател на ВОСР'' Лео Троцки. На борда освен ''революционери'' и сандъци с долари се превозва огромно количество с оръжие.
  Как този немско-американски експеримент променя хода на човешката история е видно до днес. Милиарди жертви, океани от кръв, крах и бедност в огромна част от света. Ето защо комунизмът във всичките му форми трябва да бъде заклеймяван. Мимикрията родила комуноиди от типа БСП, герП, ПФ, ДПС, Атака и подобни и днес ръфат народеца и от държава сътвориха територия.

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#71] от "wanderer":

  Не схващам идеята около споменатите от Вас факти.За Вас има нюанси. Възможно е. Не съм специалист.
  Основната картина обаче остава. А тя за мен е очевидно пълното сливане между болшевики, Коминтерн, износ на революция, Русия и СССР. И примерите с България го доказват. Както през 1923, така и през 1989.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Русофобите хем се гордеят с това че сме воювали против Русия през ПСВ хем реват какви трагични последици имала Болшевишката революция за България. Ами ако воювахме на страната на Русия никаква революция нямаше да има,, Южната ни граница щеше да е по линията Мидия-Енос, а Истанбул щеше да е пак Константинопол с кръста на Света София!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 686 Весело

  за да стигнем 2017 когато ДНЕС МС гласува да отвори спешно вратите за работа пред руските специалисти.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Стига бе, какви руски специалисти ще дойдат от благоденстваща Русия в бедстваща България.
  😁

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#64] от "transvaal":

  С Френската Революция идва Декларацията за Правата на Човека и Гражданина
  ========
  Знам. Декларирано , съгласувано и подпечатано ....всичко е добре ....
  Създадена е една юридическо правна законодателна система , с която се провъзгласява на човечеството че тя е "година първа" от идеалния начин за защита на човека и правото му да съществува сред един по справедлив и хубав свят ....!
  А да погледнем ли на каква основа лежи всичко това ....искаш ли ?
  Робеспиер не успява да запази живота си , благодарение на идеите които е защитавал ! Жан Пол Марат е наредил , той да бъде екзекутиран. ...взел е живота на човека който го е защитавал до последния момент. ....!!!
  Ей тйка били ликвидирани първо основателите на Френската революция. ....
  Ето така са били поставяни "първите и тухли" ....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#64] от "transvaal":
  текст, който НИКОЯ ДРУГА ЦИВИЛИЗАЦИЯ на тая Земя не успява да измисли,
  =========
  :)......точно така ..."измисли" е най подходящия термин. ....
  Измислили са го , и по такъв начин са го лансирали на човечеството ,че все едно са открили вечния двигател. Как смяташ ,че преди феномена "1789" , не е имало начини да се защитават правата на човека ли ? И това ,че не са ни известни и лансирани по подобие на ФР , не са били много ефективни ли ?
  Или .....чакай да ти го обесня по по прозападен стил .....
  Ако след 200 години , живота на Земята стане такъв ,че се появяви декрет за справедливо използване на водните ресурси ....как би го видял с днешния си социален мироглед ? Смешно е , нали !
  Да ....смешно е , но днес е смешно ! След 200 години може и да е необходимост обаче ! Ако са ставали дълги и кръвопролитни войни за вода ....даже е и необходимо !
  Така че , не миси че преди 500 години не е имало начини за да се опазва човешкото право ......ВИНАГИ ГИ Е ИМАЛО !!!
  Те обаче били много стриктни и строги , понеже са били ЕДНОСТАНДАРТНИ И ИСТИНСКИ а не обратното. ....
  Ако феномена "1789" , бе нещо хубаво и благо за човека , последиците от него нямаше да бъдат 2 световни войни и стотици милиони жертви .....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Ами ясно е - няма присъди, няма вина. Няма вина - няма виновни. Само партията на вината се гърчи около проблема, а всички останали продэлжават пиянските си брътвежи! В кой век живеем, агалар?

 80. 80 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#7] от "gl_avatar":

  "Длъжност Вратар", не се научихте да виждате истината във фактите, а чешете фантазиите си по разни фейкообразни жълтовизни. Съветският съюз направи това, за което се беше договорил с Англия и САЩ - това е фактът, превърнат в следвоенна реалност. А некой си Груев виждал, как влиянието на болшевизма и комунизма избледнявало - от червено станало розово. Явно не го канят в Китай или Виетнам...

 81. 81 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#64] от "transvaal":

  Които дойдоха, видяха и ограбиха, след което се изхързулиха като мокри бричове. И малко се поспри, поеми си въздух, изпусни го и се опитай да мислиш! Френската буржоазна револолюция бе смачкана и удавена в кръв отсъщите тия европейци, дето били поили Африка с гола вода. Същите тия, дето днес творят закони, разрешаващи инцеста, изнесоха и разпродадоха милиони африканци и индокитайци в робство. Статуята на Свободата посрещаше гонените от мизерията, глада и войните в Европа, както и елитните представители на човешкия вид, оковани във вериги. А руската революция изведе Русия от войната /предполагам, че знаеш коя/, даде земята на селяните и сформира нов икономически ред /по-късно трансформиран в Нова Икономическа политика - НЕП/. И за разлика от много други революции беше в значителна степен успешна, но тя изяде /главите/ на сътворилите я. А Сталин и гавазите му я опорочиха, но не я изтриха. Виж / и чуй"Изтокът аленее"/ къде е днес Тръмп...

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#74] от "penetrating":

  Не са нюанси, а противоречия. При социализма/комунизма (по Маркс) противоречието между отричането на собствеността и желанието за развитие/благоденствие е подменено с "все по-пълното задоволяване нуждите на населението/работническата класа/господстващия пролетариат. Га че някой знае нуждите на човека-творец!? Същото противоречие на Запад е подменено с монетарната теория (по Милтън Фридман), крахът на която видяхме през 2008 г. (по-раншните провали в Чили , Аржентина бяха подминати).
  Въпросът с развитието на цивилизацията е винаги отворен. Отворен е от към "грешки в развитието" като "геоцентричната система" (1500 години господстващо вярване), комунизмът (70 години напразни опити), Бретон-Удската система (34 години само), "въглеродни квоти" (засега само 10 години).

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Но за разлика от другите източноевропейски компартии, в които по-късно се формират национални крила, БКП остава до самия си край просъветско формирование
  —цитат от коментар 0 на статията


  БСП и сега са такива ПРЕДАТЕЛИ и НЕБЪЛГАРИ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  ако изродъдт Хитлер, не беше подпалил ВСВ, съветската армия нямаше да окупира половин Европа, вклч и Б-я.
  —цитат от коментар 4 на сминдух


  Глупости!
  В статията неколкократно ти говорят, че целта им е била СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Все пак аз съм химик! Та питам, като са тръгнали от дойче веле по революциите, френската и тя революция ли е или обикновен преврат!
  —цитат от коментар 5 на ban


  Има една съществена разлика между двете.
  Докато френската е следствие на постепенно натрупали се противоречия, то
  при руската няма исторически предпоставки за извършването им. Болшевиките просто са се възползвали от удобната ситуация и са си подработили (манипулирали) обществените настроения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Болшевиките просто са се възползвали от удобната ситуация и са си подработили (манипулирали) обществените настроения.
  —цитат от коментар 85 на Храбър


  Всъщност според ленинистите, точно в това се изразявало творческото мислене на Ленин.
  Нали той, за разлика от Маркс и Енгелс, твърди че пролетарската революция щяла да победи не в най-развитите капиталистически страни, а в по-изостаналите, каквато е Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#4] от "сминдух":

  Добре ще е да се информирате за събитията предизвикали Втората Световна Война - например за това, че Хитлер съвсем не е искал да бъде световна и не е Германия, която обявява война на Франция и Великобритания, а точно обратното. А паралелно с немските войски нахлули в Полша, Съветските войски също нахлуват само че от изток. А преди това вече са завзели Балтийските държави, а Тухачевски е разбит в Полша още в началото на 30те години. Нека си припомним и изказването на Молотов при подписване на споразумението Молотов-Рибентроп:" Време е да приключим с това копеле Полша!" А как така стана, че милиони съветски войници бяха пленени при нахлуването на Германия в Съветския съюз? Какво изобщо тези войници са правили там ако не е била подготвяна офензива на Запад? Така че, нападението на Германия просто отложи Съветската експанзия с 3-4 години. И как стана така, че страни които се бореха по един или друг начин срещу експанзията на Германия останаха под Съветския ботуш десетилетия след като фашистката опастност (друг въпрос е, че в Гемания не е имало фашизъм, а националсоциализъм, но нека не бъдем дребнави) беше ликвидирана? А колкото до България, тя запази дипломатични отношения със Съветския съюз то 5 септември 1944 година, след което ( при това вече в състояние на война с Германия) беше завладяна от Червената армия! Няма никакви оправдания за това нахлуване! Няма как Съветите да са преследвали Геманците , които даже вече на са били в България, а освен това пътят за Германия съвсем не минава през България, а доста по на север. За справка - картата на Европа. В закючение - завладяването на Източна Европа от Съветския Съюз съвсем не е предизвикан или подпомогнат от Хитлер, а е рзултат на различни политически интереси на различно ниво.

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Весело

  До коментар [#82] от "wanderer":

  Това е хубав виц, но повече харесвам вица за Мирча Кришан и краставицата. :)
  Все пак ставаше дума за директното управление на българските комунисти до уволнение и правителство от Кремъл и Коминтерна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#75] от "Julian Mall":

  Добре, че опазихме Истанбул! Що за глупости?!

 90. 90 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  ...И в допълнение са били екзекутирани 2-3 милиона освободени френски граждани!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#64] от "transvaal":

  Не съм съгласен че Отоманската Империя не се е различабала от Британската. Основното, коеот се е случило в Отоманската Империя е, че християните са плащали данъци, а мюсулманите не или по-малки. Британската империя е управлявала с изключителна жестокост и там са събирали данъци под друга форма - посетете Лондон и Истанбул и ще видите разликата - в Лондон веднага става ясно какво и как е придобила Империята, а в Истанбул това е почти незабелижимо. От друга страна обаче, наследниците на колонизираните сега се ползват с много повече привилегии отколкото нас, бившите подъници на Султана.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#89] от "the_4th_horseman":
  Какво сте опазили бе фесче? Дори когато България ви е съюзник и ви пази гърба от руснаците ядете як пердах на Кавказкият фронт. И дори след излизането на Русия от войната Истанбул е в ръцете на Антантата. Хайде сега ме убеди че щяхте да победите България и Русия които воюват против вас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#90] от "the_4th_horseman":

  били екзекутирани 2-3 милиона освободени френски граждани!
  =========
  Те и числата са важни , но повече като статистика .
  Той твърди друго. Набляга на това, че феномена 1789 , е най висша форма за справедливо разпределяне на човешки права. Аз пък му казвам ,че тая дата слага началото на легализиране и защита на правото да се водят войни и то в големи мащаби , следствие на които човешката мъка на тоя свят е юридически и идеологии оправдана и защитена ! Преди ФР , са се водили войни по необходимост ,а след това войната се е превърнала като един вид легализиран начин за място под слънцето !
  Правато да убиваш за да защитиш своето човешко право ....право ли е ?
  Изглежда, че днес за САЩ е право !

  Bukalemun
 96. 96 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 830 Неутрално

  ВОСР е оказала огромно влияние на целия свят, вкл. и на България, но то не е непременно негативно. 1989 г. , последната от ерата на социализма, България беше индустриална държава; бяхме над 9 милиона; нямаше необразовани; мъжете се пенсионираха на 60 г., жените на 55 г. като пенсиите им се равняваха на почти 90% от последните им заплати. Хората в пенсионна възраст, ако работеха след пенсионна възраст не разкриваха фирми, не си купуваха касови апарати, а произведеното от тях държавата изкупуваше безпроблемно. Пазарът беше гладен и поглъщаше всичко. Например, ако един селянин гледаше две прасета, едното държавата го изкупуваше и осигуряваше фураж като бонус, на преференциялни цени. След 1990 г., тридесет години по- късно, огромна част от приходите на държавата отиват в сметките НА СУПЕР ОТВРАТИТЕЛНАТА ИЗМЕТ ОТ ОЛИГАРСИ- МИЛИОНЕРИТЕ ПО ЗАСЛУГИ; за пенсии, освен социална, стотици хиляди изобщо не могат да мечтаят; здравеопазването, особено стоматологията е недостижимо; а децата, младежите на България са в плен на мафията: бързи кредити, наркотици, хазарт и проституция. Днес сме с повече от 2 милиона по- малко и то без да се отчита предполагаемия естествен прираст на населението. Когато вършиш някакви промени, трябва да очакваш подобрения и то за милионите. ДНЕС, ОЛИГАРХИЧНАТА ВЪРХУШКА В БЪЛГАРИЯ, РУСИЯ И ОСТАНАЛИЯ ПОСТ КОМУНИСТИЧЕСКИ БЛОК, КОЯТО ГОСПОДСТВА ЗАЕДНО С МАФИЯТА КАРА МНОЗИНА ОТ НАС НАИСТИНА ДА СЪЖАЛЯВАМЕ ЗА ОНОВА ВРЕМЕ.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#2] от "ka2":

  Руснаците около Варненското езеро са старообрядци, заселили се там през 19-ти век по време на османската власт!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#6] от "Lou":

  Доста голяма шепа - 1 млн ареста по Закона за защита на държавата за 20 години!

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  А защо трябва да вземаме предвид териториалното съотношение, а не съотношението на населението - а то не е 1: 20 - Франция - 27,3 млн при първото преброяване 1801 година, Руската империя - 125,6 млн при първото и единствено преброяване в империята - 1897 г., около 150-160 млн към 1917 г. - 1:6.
  Териториалното съотношение също не е 1:20, а 1:40 - 550 хил кв км към 22 млн кв км!

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#26] от "Пешката":

  Народен съд за 1 млн членове на БКП през 1989 г! А кротнете малко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK