Сирия планира да подпише споразумението за климата, САЩ остават изолирани

Сирия планира да подпише споразумението за климата, САЩ остават изолирани

© ReutersРежимът на Башар ал Асад обяви във вторник намерението си да присъедини Сирия към Парижкото споразумение за климата от 2015г. Така САЩ остават единствената страна в света, противопоставяща се на глобалната сделка под егидата на ООН в сегашния ѝ вид. Никарагуа подписа през октомври.


Уада Катмауи, зам.-министър на околната среда на разкъсваната от гражданска война страна, каза на започналите тази седмица преговори в Бон, че иска "да потвърди ангажираността на Сирийската арабска република към парижкото споразумение за климата". Властите в Дамаск обаче не са подали нито един от документите, свързани с тази процедура. На форума нямаше и аплодисменти, тъй като Асад има малцина симпатизанти сред събралите се.


През юни президентът Доналд Тръмп обяви, че най-голямата икономика в света и втори замърсител на планетата (след Китай) ще се оттегли от споразумението и администрацията му ще подпомага американските производители на въглища и петрол. Процедурата може да приключи през 2020г. и поради това представителите на Вашингтон имат свое място на форума в Бон.
САЩ искат да предоговорят условията на участието си, така че то да е в полза на американския бизнес и данъкоплатци, но още не са посочили какво точно имат предвид. Срещата в Бон има за цел изработване на своеобразен правилник за прилагане на споразумението, включително единни стандарти и подробности как да се докладват и проверяват националните отчети за емисиите на парникови газове.


В края на срещата е предвидена и среща на държавните глави, но засега Тръмп не е сред поканените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK