Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев"Важността да се направи езика един и същ винаги е била признавана за нещо велико и е признак на доминация или превъзходство на принцове или нации... но тъй като всяка нация чувства собствения си език като дар от Природата, това прави трудно завладяването им и ще ви е нужно известно време да го направите, особено когато хората, както в случая – каталунците, са упорити, арогантни и влюбени в своята страна, затова е добре внимателно да се помисли и да се дават скрити инструкции и съвети, така че целта да се постигне незабелязано"


Хосе Родриго Вилялпандо, старши служител в Съвета на Кастилия, 1716 г., извадка от "Тайни инструкции" до магистратите в Каталуня


"В наш интерес е да "испанизираме" каталунските деца."
Хосе Игнасио Верт, испански министър на образованието, 2012 г.
"Нивото на университетското образование е високо, студентите имат много богат избор от дисциплини и относително малък брой "задължителни" лекции. В университета всички предмети се преподават най-малко на два езика (каталунски и испански). Много често има възможност и за обучение на английски." Това ми казва мой приятел, който от три години живее в едно от по-малките градчета на север от Барселона и завършва докторантура.


Поводът да говорим по темата е статия, публикувана в "Дневник" и озаглавена "Испания отсъства, монархията е зло, Европа се проваля – какво пише в каталунските учебници", която преразказва прочита на испанската медия ABC на едно изследване. Самото изследване е валидно и съдържа анализ на учебен материал за V и VI клас, заедно със забележки и препоръки, но преразказът на ABC е далеч от обективен и преднамерено внушава напълно недостоверни неща: като например, че в каталунските училища всичко се учи на каталунски, учебният материал е манипулиран и манипулативен, испаноговорящите деца са в неравностойно положение, учениците дори не знаели кой е Дон Кихот и биват облъчвани с антиевропейски послания.


За жалост, това е част от активна кампания на испанските медии, обслужваща пряко тезата на испанското централно правителство на Народната партия, че каталунското движение за независимост е подхранвано от манипулирани исторически факти и систематично промиване на съзнания. В конфликта между Барселона и Мадрид медиите играят активна, но невинаги достатъчно чистоплътна роля.


Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев


Затова помолих няколко събеседници, които имат преки наблюдения върху образователната система в Каталуня, да споделят своята гледна точка.


Валентина е българка, която живее от 17 години в каталунската област Тарагона. Майка е на две деца (на 9 и 11 години), нейни са снимките от учебниците за IV, V и VI клас от обикновено държавно училище, които илюстрират тази статия. Румен също е българин и е баща на две деца. Живее от две години и половина с цялото си семейство много близо до Барселона, а по-големият му син учи в частно международно училище.


Роса е каталунка, живее вече 48 години в град от област Барселона. Има две деца (на 8 и на 11 години) и е преподавател в системата на държавното образование на Каталуня. Комуникацията ни с Роса е на испански. Споделям им, че в България се прокрадва тезата, че каталунският стремеж за независимост е подклаждан от манипулации в образователната система и моля за техните гледни точки.


"Мисля, че твърденията са едностранчиви, защото учениците имат по два комплекта учебници (испански и каталунски), като първите се спускат от Мадрид. Освен това има сериозен контрол от централното правителство.", споделя Румен.


"Тази информация е невярна и не отговаря на действителността.", още по-категорична е Роса. "Учебниците не индоктринират. Те обясняват съвременната история с исторически факти, съвсем коректно и без да вменяват какви намерения е имала една или друга страна. Учителите също не индоктринират, най-малкото нямат никакво време за това. Всяко ново правителство променя образователния закон и учебните програми дори без съобразяване с децата със специални нужди, например. Има паралелки с повече от 30 деца (в тази на дъщеря ми са 31), но ако дете зададе въпрос на испански, ще му бъде отговорено на испански, дори и в час по каталунски."


Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев


А Валентина допълва, че проблемът е всъщност обратен и "борбата винаги е била и е на основата да се запази езикът, културата и традициите. "Залитането" на Каталуня към независимост няма нищо общо с това, което се изучава в училищата, по-скоро с политиката на испанските власти, която подтиска всякаква възможност за развитие и подобряване условията на живот в Каталуня."


Питам Румен как се обучават децата в частно международно училище и на колко езика се преподава и общува. "Там основно ги обучават на английски език, но все пак имат минимум 30% от учебния материал на испански и каталунски, предимно по география, история и социални науки. Предметите се преподават на три основни езика и един чужд, приблизително 60% английски, 20% испански, 10% каталунски и 10% френски (чуждия език). Единственият сериозен недостатък, който съм забелязал в образователната им система, е много ниското ниво на владеене (когато въобще го има) на английски сред местното население и най-вече младежите под 25 г. Живял съм в три европейски държави освен в България и мога да кажа с чисто сърце, че Испания е най-назад във владеенето на чужди езици."


Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев


В едно свое есе Пере Маянс Балселс, който е професор по каталунски език и литература, разказва как още през 1979 г. Каталунският автономен статут (регионалния основен закон) установява каталунския език като официален (поделяйки, разбира се, този статус с испанския), а Законът за езиково нормиране в Каталуня от 1983 г, има за цел да изравни положението на каталунския език, който дотогава на всички нива е бил поставен неоспоримо по-ниско от испанския. С този закон каталунският език става главният език, използван в основното и средното образование.


"Той също признаваше правото на децата да получават начално образование на своя първи език, дали каталунски или испански, и изискваше двата езика да бъдат преподавани на всички нива на неуниверситетското образование, държеше заедно учениците с различен езиков произход и осигуряваше на всички деца в Каталуня на училищна възраст, независимо какъв език са ползвали при започване на училище, в края на своето основно обучение да могат да си служат и с каталунския, и с испанския език правилно и свободно.", пише проф. Балселс. "Общо диагностично оценяване от 2010 г., публикувано от испанското министерство на образованието, показва, че езиковата компетенция на каталунските ученици по испански език е еднаква със средната за испанската държава, и в действителност е по-голяма от тази в някои едноезични общности като Канарските острови, Екстремадура или Андалусия, или тази в двуезични общности, където испанският има много по-силно присъствие като език на преподаване (като в Балеарските острови, Галисия и област Валенсия)."


Между другото, каталунският езиков модел е признат за добра практика в областта на преподаването в многоезични общности и отличен от групата на високо равнище по въпросите на многоезичието, създадена от Европейската комисия през 2005 г.


"Реалният проблем тук в Каталуня не е дали се изучава испански език и дали децата могат да общуват на него свободно.", уточнява Валентина. "Реалният проблем е, че децата се връщат вкъщи с речник, пълен с испанизирани думи (espanyolismes) по вина на самите учители, които нямат добър каталунски, и, разбира се, на съученици, с които не могат да говорят на каталунски, защото те не искат да го говорят. Свидетели сме на това всеки ден от много време насам. Реалната борба е да се опази каталунския език, който е застрашен. Истината е, че малко хора говорят правилен каталунски, използват се много испански фрази и се забравят традиционните каталунски фрази и изрази. Нужно е учителите да имат по високо ниво, за да се даде по-добра основа за бъдещото образование. Определено е много странно, когато получиш съобщение от преподавател в бележника на детето ти с правописни грешки, видни дори за мен, която съм българка с ниво С по каталунски."


Съгласно данни на официалната анкета за употреба на езиците [EULP], проведена през 2013 г., 94,3% от жителите над 14-годишна възраст заявяват, че разбират каталунски, 80.4% го говорят, 82.4% могат да четат и 60.4% могат да пишат на него. Но трябва да се има предвид, че Каталуня е общност на имигранти и едва малко повече от половината от анкетираните са родени в Каталуня, а около четвърт от тях на друго място в Испания – главно в региони, в които се говори кастилски, 18% са от чужбина.


Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев


Ф. Чавие Вила (доцент в Барселонския университет по каталунска филология и доктор по лингвистика от Vrije Universiteit в Брюксел) пише: "През 2010 г. Конституционният съд постанови, че кастилският език ще е задължителен в Каталуня, но не и самият каталунски. И на базата на това решение, две години по-късно испанският министър на образованието подпали Каталуня, когато се похвали, че неговата цел е да се "испанизират" (españolizar) каталунските ученици. Той представи законопроект, който не само посегна на каталунската юрисдикция, но позволи каталунските деца да бъдат обучавани едноезично на кастилски – позиция, която беше възприета като колониална и напълно неприемлива от повечето каталунци."


Жузеп Мария Ганиет, компютърен инженер от Барселонския автономен университет, специализирал Изкуствен интелект, твърди, че "испанската държава, съзнавайки силното чувство за идентичност, което езикът поражда у хората, винаги е гледала на некастилските езици и култури като на историческа аномалия, вместо да ги приеме като общо културно наследство, което следва да бъде запазено и защитено."


Желанието за независимост на Каталуня не идва от учебниците

© Йовко Ламбрев


В заключение питам събеседниците си, дали считат, че учебниците провокират анти-европейски нагласи сред учениците или внушават, че Европа е провален проект?


Валентина споделя: "Определено не вярвам в това, тук хората са с точно противното мнение. Макар че след последните събития и позицията си относно 1 октомври, смятам, че ЕС загуби много почитатели, както и част от желанието за членство на Република Каталуня в ЕС."


Румен допълва: "Според мен каталунците са абсолютно проевропейски настроени и това е една от причините сепаратизмът да не е толкова разпространен, защото ЕС е по-важен за каталунците от независимостта им. Твърдя това въз основа на многобройни разговори и с про-, и с антинастроените към отцепването. Историята на Испания, както и на България, има много гледни точки, така че дали е преподавана манипулативно е страшно трудно да се установи обективно, вероятно има такива елементи, но не вярвам спорните моменти да са много."


Роса обобщава: "Убедена съм, че образованието в Каталуня защитава демокрацията, свободата и мира, и разказва за Европа на многообразието и плурализма и в никакъв случай за Европа като за провален проект." Питам я накрая и за гледната ѝ точка за политическата криза между централното и автономното правителство и тя споделя: "Каталунското правителство действа съгласно демократичния мандат, който получи след изборите през септември 2015 г. и действията им бяха отговорни. Има неща, които бих искала да бяха направили по-добре, но и Мадрид не остана по-назад, особено провокирайки ситуации, които можеха да бъдат избегнати. Аз твърдо вярвам, че независимостта ще се случи. Ще отнеме повече или по-малко усилия, но ще се случи. Когато едно гражданско общество с постоянство и мир направи крачка към по-добро общество за себе си и децата си няма връщане назад. Достатъчно е да си спомним, че всичките многолюдни демонстрации бяха като празненства, по лицата на хората грееха усмивки, завладяни от мечтата за по-добър проект. Това не може да бъде спряно. Гневът и конфронтацията, или отрицанието в името на самото отрицание, не могат да спрат това."


*Бел.ред. - Заглавието е на редакцията и изписването на Каталуня е по начина на използването му в "Дневник".
** Бел.авт - В този материал са използвани извадки от есета, включени в книгата "Какво става с Каталуния?", преведена и издадена на български език от Сдружение "Диалози" като свободна за разпространение електронна книга. Снимките са от учебници за IV, V и VI клас и опровергават твърденията, че всички учебни материали са само на каталунски език, избягват споменаването на Испания и Европейския съюз, а децата не учат кой е Сервантес и Дон Кихот. Направени са от Валентина Григорова. Благодаря за съдействието на Юлияна Кръстева при подготвянето на този материал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Рахойчо е франкист и фашист.

  Народа на Каталония и Пучдемон са за почит и уважение

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Вижте сега, това беше като референдумът на Трифонов, невалиден.
  Повече не размътвайте водата.
  Испания си е държавата, а това са области.
  Точка.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Интересна и подкрепена с факти статия. За разлика от едностранно поднесените досега информации за лумпени-отцепници.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  Наистина много добра и точна статия на Дневник! Благодаря много, че я публикувахте! 👏

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не идва, не идва...ама колко да не идва? А желанието на българите да дават общите пари на Аамбубата да ги амка от къде идва? От Агитацията и Пропагандата идва Йовко мога да ти кажа пък аз! Дума дупка прави и поражда странни желания

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Каталуня
  --------------------------------
  След като циганите станаха роми, колежката ми се превърна в колега, опита ми всъшност е експертиза, сега се сдобихме и с Каталуня.
  Следват Еспаня, Франс Дойчланд и Хрватска.
  Полуграмотни полуинтелигентни либеро-толеро......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  Дневник,

  това обективен журналистически материал ли го наричате?

  Извадени цитати от частни лица, които са "обобщени" от трето частно лице?

  С някакви нахвърлени цифри "на око" колко от учебния материал колко бил.

  Е, Аз и семейството ми живеем в Андалусия и имаме две деца в основно училище.
  В началото учителите даваха задачите на моите деца на български език използвайки гугъл преводач, защото знаеха, че никой от нас не знае испански.

  Това ще го броим ли за доказателство, че Кралство Испания е толерантно и по никакъв начин в образователната си система на дискреминира никого нито иска да асимилира чуждите?
  Този мой пример оборва ли тезите от статията, защото и те са с подобни примери "защитени"?

  През последния месец включително във форума на Дневник ни "проглушиха" как Каталуниуя е най-развитеата, най-богатата, най-напредналата испанска област.
  Е, ако столетия са подтискани от испанската държава и цитирам от статията "по-скоро с политиката на испанските власти, която подтиска всякаква възможност за развитие и подобряване условията на живот в Каталуня." как е възможно това едновременно.

  Вие въобще давате ли си сметка колко е широка автономията на регионите в Испания?

  Всеки един регион включително Каталуния имат собствен парламент избиран на регионални избори и собствено законодателство. Това си е отделна държава.
  Аз като резидент в Испания нямам право да ползвам нищо в Каталуния освен неотложна медицинска помощ. Ако искам нещо повече, трябва да се преместя и регистрирам да живея там. Всичко трябва да си регистрирам отново, социално, здравно, всичко...
  Кралство Испания на практика е съставено от 8 отделни "държави"...

  Да ви имам обективността на медия, засрамете се малко!

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на emilcho47
  emilcho47
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Невалиден за "некои", но за тези които гласуваха си е напълно валиден. ТЕ СА НАПЪЛНО ПРАВИ В ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ.

 10. 10 Профил на emilcho47
  emilcho47
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Невалиден за "некои", но за тези които гласуваха си е напълно валиден. ТЕ СА НАПЪЛНО ПРАВИ В ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ.

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Дневник, ще имате ли доблестта да изпратите въпросната статия в посолството на Кралство Испания с молба да си дадат мнението и становището относно нея.
  Също така за мнение изпратете я и във ресорната комисия на парламента на Каталуния и те да си дадат становището и след това публикувайте двете становища!

  Нали защитавате независимата журналистика и явно имате поредица от материали относно "испано-каталунската ситуация"!

  Дайте да ви видим колко търсите различните гледни точки в представянето на информация по темата.

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#10] от "emilcho47":

  Ми то затова има закони, за да важат за всички.
  Иначе всеки ще си има собствено правосъдие.
  Гласували са под 50%.
  Точка.
  Повече от половината жители на Каталуния не искат да са отделна държава.
  Пучдемон какви желания има, мен не ме интересува.

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Свобода за Каталония!Долу диктатурата на Европейския съюз!
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Ми Дечев, земи викни свобода за пиринска македония, делиормана, кърджалии.... ....

  Де се вреш да вземаш страна. Тези неща не стават така.
  Вярно че някога националните държави ще отмрат, но още е много рано. а нещата са мноого по сложни за да сме на страната на някого.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на emilcho47
  emilcho47
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan_":
  Именно Андалусия живее на гърба на Каталуня (и не само) Само се опитай да сравниш броя на населението в Каталуня и падащия им се БВП и същите данни за провинцията където живееш. А това с правата ти е валидно за всички автономни области.

 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Интересен и обективен материал.
  Авторът трябва да има предвид, че медиите в Мадрид са изключително манипулативни. Нямат равни на себе си в това.

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 937 Неутрално

  За съжаление и тази статия е манипулативна. Този проблем с езика го има почти във всички области на Испания. Имам продължителен контакт с университета в Ла Коруня, Галисия. Там има същите проблеми, както тук описваните. Но Галисия не иска отцепване от Испания.

  Между другото, Каталуня да каже, колко е получила от ЕС. Знам в какво положение бяха преди да влязат в ЕС. Но влязоха в рамките на Испания. Ще връщат ли сега пари на ЕС, защото ЕС не е приемала Каталуня?

 17. 17 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Много хора не са съгласни, например колега баск твърдеше, че те са отделен народ със собствен език. Фантазираше за някакво кралство Навара.
  През миналият век доста хора също не са били съгласни, особенно периода 1931-39г. До 1975 също е имало имало инакомислещи, но тях франкистите са ги "съветвали" за правилният път.
  Дори след обединението на Арагон и Кастиля в края на 15ти век "областите" се водят отделни кралства със собствени закони и автономия. Кралство Испания не е стабилно и хората не се чувстват много обединени. Пример е краткото 12 годишно боричкане в началото на 18ти век между Арагон и Кастиля и съответно техните съюзници с над 500 000 загинали.

 18. 18 Профил на StefanV
  StefanV
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моите уважения г-н Ламбрев, но както винаги позицията ви за Каталуния е " кон с капаци"! Провалихте се на "референдума", мнозинството от хората ясно показаха, че не искат отцепване от Испания, а една арогантна част от каталунците реши да действа импулсивно, без да има подкрепата на нито една европейска държава и се издъниха. Сега обаче ще си носят последствията, каквито и да са те. С интерес очаквам изборите през декември, когато пучдемоните ще бъдат изхвърлени на политическото бунище.

  Work hard and be nice to people!
 19. 19 Профил на StefanV
  StefanV
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моите уважения г-н Ламбрев, но както винаги позицията ви за Каталуния е " кон с капаци"! Провалихте се на "референдума", мнозинството от хората ясно показаха, че не искат отцепване от Испания, а една арогантна част от каталунците реши да действа импулсивно, без да има подкрепата на нито една европейска държава и се издъниха. Сега обаче ще си носят последствията, каквито и да са те. С интерес очаквам изборите през декември, когато пучдемоните ще бъдат изхвърлени на политическото бунище.

  Work hard and be nice to people!
 20. 20 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Законът за референдума в Каталуня няма минимален праг за това колко човека трябва да гласуват.

 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Каталунците забравиха, че алчността е смъртен грях. Ако искаха независимост, защото са репресирани, щях да им симпатзирам, но борбата им е за "няколко долара повече"... Когато видяха, че ще загубят пари от отделянето дадоха заден със страшна скорост...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Много добър материал. Съвестен, обективен и най-вече подкрепен с много факти. И потвърждава мнението на всеки непредубеден по каталонския въпрос, а именно: между Каталония и Испания съществува пропаст, за която ние нищо не сме знаели. Сега я видяхме. Реакциите на Рахой и Сорая.

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Яааа, можело и да стане и дискусия!
  Бях се отчаял, че медиите се превърнаха изключително в пропагандни рупорчета ...

  По същество - мерси за статията, но ... тезата не е доказана.
  Защо?
  Защото отрича екстремната, пропагандна теза, но не опровергава фактите.
  Фактите, показани също със снимки от учебници. Където историята е меко казано ... в странен "прочит".
  Още един факт, който уж е в подкрепа на авторовата теза, но по същността си говори точно за обратното. Говоря за "двуезичното" обучение. Което за мен е признак само за едно - че са налице официално признати за "различни" и че това "различие" не просто се толерира, но се и поощрява.

  И въобще - сорри, но статията на Йовко е също ... пропагандна. Но от другата страна.
  Само погледнете какво е внушението "за отскок" с цитираните "в историческо развитие" "подмолни козни" на "Кастилия" чак от преди три века, които се "потвърждават" същите и от преди пет години, т.е. имаме вековна и неизменна политика "срещу" народа на Каталуния.
  В самото начало се цитира и "утвърждението" на "Роса", която на всичкото отгоре е в сферата на образованието, че ... цитирам ... "Учебниците не индоктринират. Те обясняват съвременната история с исторически факти, съвсем коректно и без да вменяват какви намерения е имала една или друга страна...."
  Е, как може сериозно да се твърди такова нещо? Роса или манипулира - или не е наясно. Но е твърде удобна, та се цитира, при това като "експерт".
  Учебниците индоктринират, разбира се! Това не само им е предназначението, но то е неизбежно. Просто защото дават ОБЯСНЕНИЕ за света. В нито един учебник няма и не може да има само голи факти. Иначе би било справочник или речник, но не и учебник.
  А училището ще е библиотека, а не училище с учители.
  Да не говорим как се изучава история само като набор факти "...без да вменяват какви намерения е имала една или друга страна....". Да ви дам ли злободневен пример за такава "история"? Ми те' - "В България няма Холокост". Точка! Как ви звучи? Идиотски, нали?

  И въобще ... за мен лично е безспорно, че "работата е опусната" и в Каталуния се индоктринират от деца "каталунци". Не като "тотална промивка", а "колкото-толкова", но "с малки стъпки - но непрекъснато". И че тази политика вече даде своите първи плодове, а "голямата реколта" е неизбежна.
  За което Испания, а също и Европа, трябва да благодари на Мадрид и най-вече на дон Рахой с другаре ...

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#14] от "emilcho47":

  Все едно да ни обясняваш на нас, че Хасково живее на гърба на Пловдив или Враца на гърба на София...!
  Абе, спрете се с тия глупости! Във всяка една държава има териториални диспропорции, които в добрите държави са малки. Колкото по-малки са териториалните разлики в стандарта и инфраструктурата, толкова съответната държава е по-добро място за живот...! Иначе става, като в Русия. Няколко града с висок стандарт и безбожна скъпотия, останалото е кал, мизерия и алкохолизъм...!
  Испания си е много добре наредена държава. Няколко охранени комунистически мекерета в Барселона са решили, че са хванали господ за шлифера и ще разиграват цяла Европа...! Мисля, че няма да им мине номера...!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#21] от "Nil satis nisi optimum":

  Проблемът е, че парите на Каталуня отиват в крадливи и корумпирани хора в Мадрид. Оттам потъват в черни дупки като Андалусия. Това е все едно някой да живее с теб, да имате общ бюджет от 3 хиляди на месец, неговата вноска да е 500 лв, а твоята 2500 лв. Онзи другия да ходи на работа само от време на време, да си мързелува, да си гледа живота да харчи от твоите пари и да повтаря колко е добре да сте заедно. На всеки твой намек, че приноса ви не е равностоен и трябва да се стегне, да ти отговаря, че алчността е смъртен грях....

 26. 26 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Дневник проверете си източниците още веднъж. Със сигурност в общинските училища в Барселона учебниците са на каталан и по правилник се преподава на каталан. Учителите имат право, ако ученика не говори езика да го изпитват и да дават контролни на испански, но това трябва да се потвърди писмено, а и има учители, които не се съобразяват. Частните училища са нещо различно, но там не получават субсидия от областта. И за защитаващите тезата, че има двуизичен модел, заповядайте един линк от образователното министерство със цялата информация, от места за учене, до лекции по предметите да потърсите къде е испанския.

  http://xtec.gencat.cat/ca/inici/

 27. 27 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Сигурно, за трети път.

  Въпреки че испанският е официален език:

  1. В Каталуния е невъзможно да водиш кореспонденцията си с местните власти, и дори с частни оргазнизации (банки, автокъщи) на испански.
  2. В селата библиотеките имат десетки книги на английски и френски, но нито една на испански.
  3. Не можеш да изискваш от работодателя си да ти състави трудовия договор на испански. После, за да ти признаят стажа извън Каталуния плащаш на преводачи.
  4. На интерв' за работа, ако знаеш 4-5 чужди езика, но конкурента ти знае ссамо каталунски, предпочитат него.

  Другото е гювеч

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#20] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Тоест, ако гласува само едно село с 2.000 жители и всички те гласуват с "да", то този резултат ще е валиден и достатъчно основание за отделяне? 🤣🤣🤣

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#21] от "Nil satis nisi optimum":Проблемът е, че парите на Каталуня отиват в крадливи и корумпирани хора в Мадрид. Оттам потъват в черни дупки като Андалусия. Това е все едно някой да живее с теб, да имате общ бюджет от 3 хиляди на месец, неговата вноска да е 500 лв, а твоята 2500 лв. Онзи другия да ходи на работа само от време на време, да си мързелува, да си гледа живота да харчи от твоите пари и да повтаря колко е добре да сте заедно. На всеки твой намек, че приноса ви не е равностоен и трябва да се стегне, да ти отговаря, че алчността е смъртен грях....
  —цитат от коментар 25 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Проблемът е ча от всички провинции в Испания Каталуния е най-задлъжняла.
  Над два пъти повече отколкото Мадрид, да съм точен.

 30. 30 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":Невалиден за "некои", но за тези които гласуваха си е напълно валиден. ТЕ СА НАПЪЛНО ПРАВИ В ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ.
  —цитат от коментар 9 на emilcho47


  Хахахах, много ме кефи логиката ти! Ако искаш, утре си направи един самостоятелен референдум, например - кандидатирай се за Президент! Ще си гласуваш само ти, няма да е валиден за нас референдума, ама за теб резултата ще е съвсем валиден и ще си прав в претенциите си! И от другиден ще си Президент! Е, вярно, на дивана у вас, ама все пак ще си напълно прав в претенциите си! И един въпрос извън контекста - Главата и за мислене ли я ползваш, или само за баланс?

 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#23] от "xm...":

  Бих ти сложила милион + ако можех.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Уважаеми г-н Йовко Ламбрев,

  очевадно обичате да пишете и да подготвяте материалите си.

  Имам една молба и предизвикателство към Вас!

  Подгответе един материал, в който да посочите, кой автономен регион на Европа има по-голяма автономия от Каталуния.

  Ако откриете такъв регион моля, дайте факти, в какво точно се изразява по-голямата автономност на въпросния регион.

  Аз твърдя, че няма подобен регион, моля оборете с факти твърдението ми.

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#28] от "Cataluña es España":

  Такъв е закона и го знаеш много добре. Имаше предизборна кампания, тези които спечелиха много ясно и точно бяха обявили какъв ще е закона и бяха избрани. На 21-ви същите ще бъдат препотвърдени.
  Същата е логиката и в нормалните избори - ако едно село от 2000 човека избере една партия или един кандидат президент, те ще са избраните.

 34. 34 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#25] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  "Това е все едно някой да живее с теб, да имате общ бюджет от 3 хиляди на месец, неговата вноска да е 500 лв, а твоята 2500 лв. " Ако той чисти, готви, пазарува, грижи се за децата ми,... защо не?

  Ако не беше от алчност, тогава защо толкова плачат каталунците, че испанските банки решиха да се изнесат от областта? А ако им кажат и, че трябва да върнат парите инвестирани от испанската държава, както ще прави Великобритания с парите на ЕС? Лесно е да си алчен и да виждаш какво даваш, но не и какво получаващ...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 35. 35 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#29] от "Over":

  Най-задлъжняла, но знаеш ли към кого? И колко е дълга спрямо БВП? Имаш ли представа пък колко е задлъжняла Испания?

 36. 36 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nil satis nisi optimum":

  Не съм разбрал някой да плаче, че две банки са преместили седалищата си извън Каталуня. Ама и клоновете и парите на хората ли са изнесли?
  Имаш ли представа какви са инвестициите на Испания в Каталуня? Можеш ли да подкрепиш тезата си с конкретни факти и числа?

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Позакъсняла реакция на Дневник, но все пак, реакция. Можеше преди да публикуват статията на "АВС", да извършат това проучване.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#35] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":
  Един жокер да ти дам. Парите обичат големи пазари, с върховенство на закона и предвидима обстановка. Досега Каталуния отговаряше на тези условия, но в последно време все по- малко и това се усеща. А дали е проблем несигурността при банките, ами опитай да финансираш проект в момента или пък дори да изтеглиш ипотечен кредит и ще видиш резултата.

 39. 39 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#20] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  „Законът за референдума в Каталуня няма минимален праг за това колко човека трябва да гласуват.“
  Е за това толкова е и закон. Какъв закон може да е референдум без праг? Събираме се аз, ти и брат ми и гласуваме „за“. Другите не гласуват. Е, ние печелиме....Тия са такива политици-смешници, че чак не е смешно...

 40. 40 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Франко е диктатор, но е от Ферол, Галисия и е държал на целостта на Испания. Галисия е също много богата област. Основна индустрия, военни пристанища и много други са съсредоточени там. Но Галисийците знаят, че една малка област не е като голяма държава. И знаят, че Африка е първата, която ще залее Испания. И знаят, че една мощна държава е много по силна от една област, управлявана от левичари.

  Малта все още оцелява, но до кога, оградена от араби и негри. Ако нямаше подкрепата на Европейските държави и САЩ, как я виждате?

 41. 41 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Вижте сега, това беше като референдумът на Трифонов, невалиден.Повече не размътвайте водата.Испания си е държавата, а това са области.Точка.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Невалиден е според законите на Испания, но според законите на Република Каталуния е валиден. Спорът е на международно ниво и ееинствения начин да бъде отменен е Испания да подаде жалба в международния съд и той да го отмени.

 42. 42 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan_":

  Как България е била най-развитата област в Османската империя
  По Вашата логика, тогава България изобщо не е била подтискана от турците

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":


  Интересна и подкрепена с факти статия. За разлика от едностранно поднесените досега информации за лумпени-отцепници.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Чак интересна не бих я нарекъл, но със сигурност е необходима, шоне като причина и повод за по-сериозно разглеждане на проблема.
  От друга страна, фактите и тяхната трактовка са ни поднесени от видимо мотивирани подръжници на ако не крайното отделяне, то доста сериозната сегрегация между каталунци и испанци ( аз честно не знам в какво чак толкова се крие разликата) и мнението на трима българи, които живеят в историческия смисъл от много малко време там и поне на мен не ми стана ясно, какво е и имат ли категорично мнение по въпроса за ползата, необходимостта и ако шете и целесъобразността от едно такова отделяне.
  Но ако и след като дори и според тази статия, каталунския език е официален в тази област и никой на никого не пречи да се самоопределя като каталунец или испанец, какъв друг смисъл има тезата за отделянето, освен че шепа политици, ще станат главни фигури в една независима Каталуния, без значение по какъв начин този акт ще се отрази на техните сънародници и пред какви проблеми ще ги изправи.
  Дори и да не е предумишлено, най-малкото е безкрайно несериозно подобен въпрос да се (пред) решава ей така, на емоционална основа, дайте да гласуваме, а после ще му мислим и не за друго, а защото ние сме много богата област и да храниме бедните в Испания. като че ли няма бедни каталунци и богати испанци в областта и като че ли богатите ще си поделят богатството с бедните си, но иначе патриотично настроени съграждани. А подробности от типа на поделяне/разделяне на държавен дълг, бъдещо устройство и определяне на ( поне според мен задължително) национална парична единица, членство или не в ЕС, със съответните преговори, признаване от другите държави, изграждане ( включително и финансиране) на съответните учреждения, като митници, външно министерство, посолства и посланици и какво ли не още...ще му мислим като станем независими - извинявам се, но никак не звучи сериозно.
  И ако се опитаме да пренесем подобна романтично-птриотична история на родна почва, освен обичайните заподозрени като турци и цигани, защо да не възникнат и претенции от типа на трънчани, македонци, а сигурно и други географски концентрирани общности (власи да речем) и като как бихме реагирали ние, дето се смятаме за българи?

 44. 44 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#38] от "ywu53306982":

  Парите обичат места където има висококвалифицирана работна ръка, добро образование, добро здравеопазване, стойностни научни изследвания, креативни и иновативни хора, добра инфраструктура, стратегическо разположение и много други неща които са налице в Каталуня от векове. И които ги няма в Андалусия например. За всеки е ясно, че въпроса с независимостта на Каталуня е политически. Колкото по-бързо се намеси ЕС да го разреши, толкова по-добре.

 45. 45 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Защо смятате, че негласувалите не искат да са в отделна държава.
  Не говорете от тяхно име

 46. 46 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivan_":

  Не че съм специалист в тази обляст, но баските нямат ли по-голяма автономия?

 47. 47 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  ЕС е приела Испания с Каталуния. А не Испания без Каталуния,

 48. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#39] от "joro4900":

  Пич, събираме се аз, ти и брат ти, гласуваме за Митьо Пищова президент на България, другите не участват и този глиган става върховнокомандващ.

 49. 49 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dimitar Mogilarov":

  Баските се вдигнаха в подкрепа на Каталуния и те издигнаха искания за независимост.
  Протести в Билбао, столицажа на баските
  както и във валенсия

  Испания си е просто иберийския вариант на Югославия, където кастилците играят ролята на сърбите в Югославия

  да се надяваме, че няма да се стигне до кръвопролития

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Статия на Дневник, написана според правилата на хибридните новини: авторът интервюивира 10-20 местни, подбира 2, 3 които му са удобни, и скалъпва статийка, подкрепяща тезата му.
  От статията научих нещо любопитно - в Барселона имало университети с преподаване на каталунски - май наистина Мадрид съвсем се е олял с каталунската автономност. Както и каталунските учебници с различно съдържание от общонационалните.

 51. 51 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#34] от "Nil satis nisi optimum": Имаш ли представа какви са инвестициите на Испания в Каталуня? Можеш ли да подкрепиш тезата си с конкретни факти и числа?
  —цитат от коментар 36 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Не мога естесвено да подкрепя с числа. Знаеше ли някой преди Брекзит колко са инвестициите на ЕС в ЮК? Сега британците признават 60 милиарда... Според ЕС са повече.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 52. 52 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  за мен какво е положението се видяс това, че 200 кмета от Кажалуниуя отидоха в Брюксел

  кметовеже са лицето на малките селища, те се познават лично с избирателите си, не зависят толкова много от партии както мадридските политици

  200 кмета, можете ли да си представите това
  явно е наистина народно и всеобщо движение за независимост

 53. 53 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Весело

  Моите уважения г-н Ламбрев, но както винаги позицията ви за Каталуния е " кон с капаци"! Провалихте се на "референдума", мнозинството от хората ясно показаха, че не искат отцепване от Испания, а една арогантна част от каталунците реши да действа импулсивно, без да има подкрепата на нито една европейска държава и се издъниха. Сега обаче ще си носят последствията, каквито и да са те. С интерес очаквам изборите през декември, когато пучдемоните ще бъдат изхвърлени на политическото бунище.
  —цитат от коментар 18 на StefanV


  Ясно показаха 7% от 43% гласували, тоест 3.1% Останалите го показа малко по-неасно.

 54. 54 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [/quote]
  Невалиден е според законите на Испания, но според законите на Република Каталуния е валиден. Спорът е на международно ниво и ееинствения начин да бъде отменен е Испания да подаде жалба в международния съд и той да го отмени.

  [quote#41:"Dimitar Mogilarov"]
  —цитат от коментар 41 на Dimitar Mogilarov


  република Каталуния не съществува , съществува автономна област в държавата Испания , спорът не е на международно ниво а глупостите ви нямат край

 55. 55 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Дневник, благодаря ви за тази публикация. Почти всичко в нея отговаря на истината. Дано помогне поне на някои от незрящите във форума да прогледнат.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Интересен материал, но източниците са странни. От трите може би два са релевантни. Третия не е, защото децата учат в международно училище.
  Разбирам, че тезите са:
  - каталунския език е онеправдан.
  - Няма индоктриниращи послания
  За първото - резултатите от тестовете говорят точно обратното
  За второто - няма нито един факт, който опровергава твърдението. Снимки на учебници със урок за дон Кихот е доста далеч от индоктринация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  В никой от каталунските университети няма да ти преподават на каталунски против волята ти.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 58. 58 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dimitar Mogilarov":Баските се вдигнаха в подкрепа на Каталуния и те издигнаха искания за независимост.Протести в Билбао, столицажа на баскитекакто и във валенсияИспания си е просто иберийския вариант на Югославия, където кастилците играят ролята на сърбите в Югославияда се надяваме, че няма да се стигне до кръвопролития
  —цитат от коментар 49 на Binko Georgiev Binev


  всъщност точно на това се надявате лицемери , това единствения начин да привлечете вниманието на ЕС

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Интересен материал, който отново идва да покаже, че желанието на каталунците да се отделят е породено от нещо много по-дълбоко от някакви уж манипулирани учебници. Загатва се и за проевропейската ориентация на каталунците, което изключва така желаното от някои хора руско влияние, такова няма, Русия я намесват само за да делегитимират автентичните и дълбоко вкоренени каталунски разбирания, че трябва да са отделна държава. Не се бях замислял, но имайки предвид колко много от жителите на Каталуния всъщност не са родом от Каталуния, факта че има про-независимост правителство и убедителните резултати на референдума, са направо забележителни.

 60. 60 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#14] от "emilcho47":

  Именно Андалусия живее на гърба на Каталуня. . . Само се опитай да сравниш броя на населението в Каталуня и падащия им се БВП и същите данни за (Андалусия).
  —цитат от коментар 14 на emilcho47

  Какво нередно има в това част от данъчните приходи в един от най-богатите региони на страната да се използва в помощ на един от най-бедните? И как така Каталония същевременно е и най-преуспяла, и жертва на потисничество?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 61. 61 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  И Швейцария е държава. Просто каталанците, както и фламандците, а и други народи, искат да имат автономия. Ако не в рамките на една конфедерация, то ще искат да са независими държави.

  Жизнь или Life - избор има.
 62. 62 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Всяка лъжа във всеки учебник е вредна, особено в учебник по история.

 63. 63 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  РУСОФИЛИТЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ

  др. Ламбрев обаче на едно място се е изпуснал: "С този закон каталунският език става главният език, използван в основното и средното образование". Внимавайте, др. Ламбрев, така разваляте работата....

  ПП. От много публикации досега и изказвания на местни жители ставаше ясно, че точно в училищата става индоктриниране на младежта, която после участва в масовите улични протести. Защото от 20-на години просветата е в ръцете на ЛЕВИЧАРИТЕ, които са двигателите на сепаратизма.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 64. 64 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#58] от "putler_caput":

  Аз съм наблюдател предполагам както и Вие.

  Пучдемон засега действа крайно цивилизовано и миролюбиво, но е доста умен.
  Ходът с кметовете е направо гениален.

  Напомня ми на това как българските общини по турско са събирали подписиже на кметскиже наместници за да изявят желание за собствена екзархия

  Хитро момче се оказа тоя Пудждемон
  И такава акция не се подготвя за ден или два.

 65. 65 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#60] от "WOI":

  ами както България е била най-развитата област в Османската империя

 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#63] от "Уточнител":
  Какви русофили, Уточнителю? Бесепарският депутат Иво Христов твърди 1:1 твоите опорки. Каталонците са метежници и трябва да понесат цялата строгост на закона! Кръстил си се Уточнител, ама като гледам си само Писател. Е, стани и Читател и тогава уточнявай! Ето ти, гледай как двамцата сте в единен строй!
  https://m.youtube.com/watch?v=BGP_sshiLSY

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ЧЕРВЕНОРУСКИТЕ ФЕНОВЕ

  задръстиха форума с възторжени постове и вкупом се подредиха на барикадата на каталонската независимост

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#67] от "Уточнител":

  каква връзка имат коментарите тук с червеноруски тролове
  Путин е против каталунската независимост
  заради нашите братовчеди от татарстан, които още 1991 година гласуваха за независимост

 70. 70 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#65] от "Binko Georgiev Binev":

  И когато Софето е било по-голямо от Цариград, нали?

  Цъ-цъ, не подозирах, че в наши дни испанците били такива башибозуци! Сега разбирам причините за героичното въстание на целокупния каталонски народ, начело с Апостола на Свободата Пучдемон, немил-недраг в изгнание.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 71. 71 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#51] от "Nil satis nisi optimum":

  Каквито и да са инвестициите на Испания, няма как да надвишават парите които Каталуня внася в Мадрид. Става дума за около 16 млрд евро годишно.

 72. 72 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "putler_caput":Аз съм наблюдател предполагам както и Вие.Пучдемон засега действа крайно цивилизовано и миролюбиво, но е доста умен.Ходът с кметовете е направо гениален.Напомня ми на това как българските общини по турско са събирали подписиже на кметскиже наместници за да изявят желание за собствена екзархияХитро момче се оказа тоя ПудждемонИ такава акция не се подготвя за ден или два.
  —цитат от коментар 64 на Binko Georgiev Binev


  наистина ли твърдиш че липсата на насилие е щото пучедмон действал цивилизовано и миролюбиво ? той е царя на Каталуния и квото каже това става ? и ако каже да се вдигнат на революция милиони каталунци влюбени във своя вожд ще излязат да се бият ? пучдемон е едни страхлив жаден за власт кариерист и всичките му действия потвърждават това

 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  До коментар [#28] от "Cataluña es España":Такъв е закона и го знаеш много добре.
  —цитат от коментар 33 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Не, такъв закон си измислиха в Каталуния, против всички общоприети правила за провеждане на референдуми. Щом за да е валиден един референдум, се изисква участие на поне 75% от имащите право на глас, то значи си има логика в това. И тя е, че само по този начин може да се види какво точно иска мнозинството. Не е нормално 2 хиляди или 2 милиона да решават съдбата на 7 милиона. Та именно затова твоя пример със селото не е валиден. Щото не е нормално резултатите от гласуването в едно село да се приемат за валидни за цялата държава.
  Явно привържениците на отделянето съвсем не са сигурни, че всички каталунци го желаят, затова и набързо приеха такъв закон, че колкото и човека да гласуват, резултата да се приеме за валиден. Дори и да са само 2.000 гласувалите. Сори, ама това не е нормално. Затова и никоя държава не призна за валиден и легален този референдум и този резултат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#70] от "WOI":

  Софето не е било по-голямо от София
  ама в Сливен Добри Желязков открива фабрика
  Хиршовата железница е построена, а багдадската е строят доста по-късно
  българските абаджии обличат цялата османска армия с униформи

  от икономическа гледна точка , след Освобождението България губи огромен пазар

 75. 75 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Най-накрая добър материал по темата. Малко в повече ми идват драсканиците под статията, ама какво да се прави. Изключително много ме дразни и как едната страна почти навсякъде се описва като националисти, все едно от другата страна стоят някакви други. Разберете най-накрая - и от двете страни стоят националисти, просто едните са индоктринирани в каталунската, а другите - в испанската кауза. Ако от испанска страна не бяха националисти, какъв щеше да им е проблемът да пуснат тоя референдум и всичко, а после и да оставят една евентуална независима Каталун(и)я да си влезе в ЕС. Един господин горе описва с каква широка автономия се ползва Каталун(и)я и ако това е така, то за останалите испанци ще е по-удобно тя да стане просто друга членка на ЕС. Тогава ще имат повече права на нейна територия.

  Чета коментарите тук и на други места и наистина не мога да разбера защо футболни фенове и хора с манталитет на такива са решили, че само те имат меродавно мнение по тази сериозна политическа криза.

 76. 76 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#72] от "putler_caput":

  както писах, от акцията с кметовете се вижда, че този проблем не е само на някаква кликав Барселона, а на доста по-голяма част от населението

 77. 77 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#75] от "laveol":

  против каталунската независимост май са тези, които подкрепяха шотландската независимост след Брекзита

  Пудждемон иска свободен референдум като в Шотландия
  кво лошо има в това

 78. 78 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#73] от "Cataluña es España":

  Не е нормален примера с едно село от 2000 души който ти даваш. Знаеш, че това е далеч от практиката. Пак повтарям - в Каталуня имаше избори и състезание между платформи. Тази на индепендистите включваше промяна на закона за референдума, провеждане на референдум и съобразяване с резултатите му. Това че "чарнегос" в Каталуня които подкрепят испанските партии са малцинство не е проблем на каталунците.

 79. 79 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Вижте сега, това беше като референдумът на Трифонов, невалиден.Повече не размътвайте водата.Испания си е държавата, а това са области.Точка.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Ти ли решаваш дали един народ дали ще има държава, или не?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 80. 80 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#72] от "putler_caput":както писах, от акцията с кметовете се вижда, че този проблем не е само на някаква кликав Барселона, а на доста по-голяма част от населението
  —цитат от коментар 76 на Binko Georgiev Binev


  на незаконния референдум ясно се видя колко голяма е тази "по-голяма част от населението" ,уникална наглост е да продължавате да говорите как каталунския народ искал нещо си

 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  Относно това, че нямало индоктриниране в училищата, ми не, не е вярно. И веднага ще го докажа.

  Ето буквара, по който учат малките каталанчета.
  Казва се "Буквар на независимостта".
  https://www.youtube.com/watch?v=L8mGxSIQ4L8

  В "Нова история на Каталуния" се говори даже за отделна каталанска раса, различна от останалите.

  http://www.libertaddigital.com/espana/2014-07-05/la-nueva-historia-del-mundo-de-la-raza-catalana-y-lo-quixot-de-la-plana-1276523132/

  Ето накратко каталунската история, "от началото на света", разказана от каталунски активист:

  https://www.youtube.com/watch?v=T2l9rGO7eu4

  А ето и сайта, където е качена цялата каталунска история, на каталунски:
  https://www.inh.cat/

  Тия надминаха дори и макетата, в крадене и измисляне на история.  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#80] от "putler_caput":

  2 милиона гласуваха за независимост въпреки усилията на мадридските франкисти да не позволят референдума да се проведе,

  Нека да се проведе референдум с международни наблюдатели и нека се съобразят с неговите резултати, независимо какви са те

 83. 83 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#82] от "Binko Georgiev Binev":

  И аз съм за този вариант - да се проведе един цивилизован референдум, да има опции за оставане, за широка автономия и за пълна автономия. Пък хората да си решават. Насила нищо не става. А в Испания лесно се палят и като нищо може да се появи една нова ЕТА, само че каталунска.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 84. 84 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#81] от "Cataluña es España":

  И под друга статия ти бях писал, че е изключително манипулативно да вадиш една снимка или едно крайно мнение на активист и да го приписваш на всички каталунци. Мога да сторя същото и да ти намеря безброй изказвания на симпатизанти на Рахой и Народната партия в които зоват каталунците да бъдат избити, да се прати войската и Каталуня да бъде окупирана и т.н. Включително и на депутати които твърдят, че дейността на Пучдемон ще свърши като онзи в края на 30-тте и Втората каталунска република - тоест с убийството на хиляди каталунци, репресии и т.н.

 85. 85 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darcas":

  Баските, Каталуния и Галиция са генетично различни от останалите в Испания. това са земите, които рабите не успяват да покорят, поради което там няма арабски примеси.
  Баските пък са си съвсем древен народ, още преди появата на индоевропейците по тия земи.

 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#81] от "Cataluña es España":
  Един личен въпрос. Коментарите ти са грамотни, читави и доста емоционални. Виждам, че тази тема силно те интересува и си голям(а) противник/противничка на каталонската независимост. Би ли ми обяснил(а) твоите лични причини? Не е заяждащо, наистина ме интересува.

  Мърфи е оптимист!
 87. 87 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#80] от "putler_caput":2 милиона гласуваха за независимост въпреки усилията на мадридските франкисти да не позволят референдума да се проведе,Нека да се проведе референдум с международни наблюдатели и нека се съобразят с неговите резултати, независимо какви са те
  —цитат от коментар 82 на Binko Georgiev Binev


  а колко не гласуваха ? каталунския народ 2 милиона ли е ? даже няма да издребняваме дали са били наистина 2 милиона при положение че нямаше никакъв контрол и отчетност в тази пародия на референдум

 88. 88 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#87] от "putler_caput":

  а 2 милиона малко ли са?
  това е четвърт от цялото население

  достатъчно много за да се проведе референдум , дори и този да не се счита за легитимен.

 89. 89 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#82] от "Binko Georgiev Binev":И аз съм за този вариант - да се проведе един цивилизован референдум, да има опции за оставане, за широка автономия и за пълна автономия. Пък хората да си решават. Насила нищо не става. А в Испания лесно се палят и като нищо може да се появи една нова ЕТА, само че каталунска.
  —цитат от коментар 83 на Darcas


  правилно , после пък ще проведем един цивилизован референдум село по село и къща по къща дали искат да останат в Каталуния , все пак хората решават, тези къщи които не искат имат право да се отделят от Каталуния

 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darcas":

  Никаква каталунска ЕТА няма да се появи...! Каталунците са разглезени от добрия живот и високия стандарт, докато са живели под тежкото испанско иго...! Не ги търси, за тая работа. Даже и Пучдемон избяга...! Сега ще се прави на герой, докато лежи в 5 звезден хотел!
  Единственото, което постигнаха сепаратистите е едно още по-голямо разделение, защото половината население в района е испанско и се чувства, като такова...! Тях, какво ще ги правят? Ще ги насилват да учат каталунски или ще ги изселват...?
  Правилно откъм ЕС казаха, че Каталуния е вътрешен за Испания проблем и са, много прави. Да минават изборите и да си сядат на задниците...! Който се е повел по акъла на комунисти, далеко не е стигнал...!

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересен факт
  Барселонската банка таула де калви е най-старата публична банка в Европа. основана една година преди венецианската банка на Медичите и 6 години преди генуезската банка
  Каталуния има и една от най-старите конституции

 92. 92 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "putler_caput":

  ами според вас България да си беше останала в Османската империя

 93. 93 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "putler_caput":

  Каталуния дава в бюджета на Испания 16 милиарда чисто. толкова дава и Германия в бюджежа на ЕС . според някои поради това Германия тряжвало да командва целия ЕС.

  Бавария дава 6 милиарда на Германия чисто. Ако се приравни броя на населението и екстраполират каталунските плащания. то Бавария би трябвало да дава по 26 милиарда на Германия. Е, тогава със сигурност, баварците биха се отцепили

 94. 94 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  *Бел.ред. - Заглавието е на редакцията и изписването на Каталуня е по начина на използването му в "Дневник".

  Щом в "Дневник" по някакви неведоми и неграмотни причини целенасочено са решили да променят установените правила в българския правопис и вместо 'Каталония' пишат 'КаталуНЯ', да бяха продължили по същата логика и да пишат 'ЕспаНЯ' и 'БългаРЯ', например...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#38] от "ywu53306982":Парите обичат места където има висококвалифицирана работна ръка, добро образование, добро здравеопазване, стойностни научни изследвания, креативни и иновативни хора, добра инфраструктура, стратегическо разположение и много други неща
  —цитат от коментар 44 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Това сериозно ли? Значи, Китай, Индия, Бангладеш, Тайланд, Тайван, Индонезия, етс. са точно такива места, щото почти целия европейски и американски бизнес е изнесен там.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Единственият сериозен недостатък, който съм забелязал в образователната им система, е много ниското ниво на владеене (когато въобще го има) на английски сред местното население"

  Основната причина за това се корени още в 30-те години на миналия век, когато с цел намаляването на чуждото влияние, Испания на Франко, Италия на Мусолини и Германия на Хитлер са трите държави, които първи въвеждат задължителен дублаж на чуждоезичните филми, прожектирани в кината, вместо употребата на субтитри. Ситуацията е все още горе-долу подобна в Испания. В съседна Португалия, обаче, използват субтитри и по мои лични впечатления английският им е несравнимо по-добър от този на испанците.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 97. 97 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#87] от "putler_caput":а 2 милиона малко ли са?това е четвърт от цялото населениедостатъчно много за да се проведе референдум , дори и този да не се счита за легитимен.
  —цитат от коментар 88 на Binko Georgiev Binev


  но не и да говорите от името на целия народ , какво правим с тези които искат да са част от Испания ? те имат ли право на собствен референдум и отделяне от Каталуния ?

 98. 98 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#89] от "putler_caput":ами според вас България да си беше останала в Османската империя
  —цитат от коментар 92 на Binko Georgiev Binev


  нищо такова не съм казал понеже такъв пример е ирелевантен и откровенно тъп , България е държава далеч преди Османската империя , може ли да се каже същото за Каталуния ?

 99. 99 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":Защо смятате, че негласувалите не искат да са в отделна държава.Не говорете от тяхно име
  —цитат от коментар 45 на Binko Georgiev Binev


  По принцип не е нужен референдум за да се декларира незавизимист. САЩ като са декларирали независимостта не е имало референдум. Ние като сме се освободили също не е имало референдум. Съединението също е станало без референдум. Каталунските власти предложиха на испанското правителство да се проведе законен референдум признат от двете страни. Испания отказа. От тук нататък са в пълното си право да действат едностранно.

 100. 100 Профил на r2d2
  r2d2
  Рейтинг: 426 Неутрално

  честно казано, не знаех, зе Ламбрев списва за Дневник, но още след първите няколко реда, потърсих да видя името на автора и подозренията ми се потвърдиха.
  въпросния господин е по- каталунец и от пучидемон. ако някой е очаквал обективност, ще остане разочрован.
  индоктриниране има и то фрапиращи случаи, като този в който учител обяснява на 10-годишни деца, как Гуардиа Сивил са лоши, защото бият хора и дори са убили един човек на нелегалния референдум. ето и линк (и не е от АВС) http://www.elmundo.es/espana/2017/11/07/5a00d8e2ca4741ac3e8b45da.html
  разбира се, случаи като горепосочения, не са единични, просто ако започна да пускам линкове, ще се получи материал по-дълъг от каталунската пропаганда поднесена ни като обективно мнение, в иначе опитващия се да бъде безпристрастен, Дневник.

  индоктринирането започва от училищата и продължава в Телевизията, с детски предавания, в които на същата целева група 9-10 годишни, се поднася материал, в който се обяснява, какво се е случило на нелегалния референдум (разбира се там изпускат прилагателното "нелегален") и как Гуардия Сивил и Националната Полиция са били хората, които единствено искали да гласуват.

  не успях да изчета цялата публикация, не от друго, а от възмущение срещу нелепото изопачаване на действителността. някаква Валентина, експерт по ... а да, по нищо, споделя:
  "Реалният проблем е, че децата се връщат вкъщи с речник, пълен с испанизирани думи (espanyolismes) по вина на самите учители, които нямат добър каталунски, и, разбира се, на съученици, с които не могат да говорят на каталунски, защото те не искат да го говорят. Свидетели сме на това всеки ден от много време насам. Реалната борба е да се опази каталунския език, който е застрашен."
  имало проблем в това, че някои от децата не искат да говорят архаичния каталунски. аз не виждам къде точно е проблема, но явно в промитите от ТВ3 мозъци, на местното население, това изглежда като проблем. при това, говорим за българи живеещи в Каталуния. сами преценете, до каква степен пропагандната машина е замъглила съзнанията им, щом в нещо толкова натурално, като желанието да говориш каквото искаш и на какъвто език ти се прииска, на тези хорица им изглежда Проблем. дори ПРОБЛЕМ, с всички главни букви.
  какво повече да добавя, освен може би, че Ламбрев за пореден път показа, че знае как да пише, но не умее да бъде обективен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK