Порочен кръг: Синдромът на малтретираните жени в Косово

Артист разплисква червена боя на земята в Прищина в знак на протест срещу насилието над жени.

© Еми ди Джакомо

Артист разплисква червена боя на земята в Прищина в знак на протест срещу насилието над жени.По думите ѝ тя е чест посетител на полицейското управление в южно Косово, където търси защита от съпруга си насилник.


Тя е на 20 и няколко години, когато бракът ѝ се превръща в кошмар от постоянен тормоз и насилие. Наред с другите заплахи, съпругът ѝ размахва и пистолет срещу нея. Един ден намира пистолета и го носи в полицията, страхувайки се за живота си.


"Полицаят, който се занимаваше с мен, беше приятел на съпруга ми," казва жената, която сега е на 31 години. "Каза ми, че ако бях негова съпруга, нямаше да мога да донеса пистолета, защото вече щеше да ме е гръмнал."
В крайна сметка тя е тази, която убива съпруга си. Прерязва му гърлото с бръснач.


Седнала на покрит с петна офисен стол в стаята за посещения на единствения женски затвор в Косово, който се намира в покрайнините на град Липян, на юг от Прищина, тя размишлява върху 12-годишната си присъда за убийство.


Жената вече е излежала осем години и четири месеца. Остават ѝ по-малко от четири години. Съдията беше прекалено строг, казва тя. Миглите ѝ са натежали от спирала след курс по професионално гримиране, провеждащ се в затвора. А всички тези години на насилие и молби за помощ, които оставаха без отговор?


Севдие Морина, заместник-главен прокурор в Прищина, определя решението на съда като "нормална присъда", която не взема предвид определени смекчаващи вината обстоятелства. "Съпругът ѝ наистина я е накарал да страда," казва тя.


Съдбата на жертвите на домашно насилие в Косово често е изцяло в ръцете на правосъдната система, която не ги защитава и не е толерантна, когато отчаянието на жените ги принуждава да прибягнат към самоотбрана или отмъщение, казват адвокати и правозащитници.


Както и в други патриархални общества в региона, дискриминацията и двойните стандарти към насилствените престъпления, в зависимост дали са извършени от мъже, или от жени определят приоритетите на претоварените полиция, прокуратура и съд.


Но непризнатият политически статут на независима държава прави ситуацията в Косово е единствена по рода си, тъй като отрязва достъпа на страната до ключовите инструменти на европейското правосъдие, а това от своя страна дава на активистите малко възможности за промяна.


"Наричаме го черната дупка на Европа," каза Хилми Джашари, омбудсманът на Косово, чиято роля е да защитава правата на гражданите. "Косово всъщност е единствената страна [в Европа], където гражданите не могат да подадат жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург".


Косово, страна с преобладаващо население от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Някои държави обаче, сред които Сърбия, Русия и Китай, не признават нейния статут.


Това означава, че страната не е член на Съвета на Европа, който следи за гражданските и политическите права в 47 държави-членки. Съдът в Страсбург, Франция, е правораздавателен орган към съвета. Случващото се в Страсбург на теория би трябвало да оказва влияние върху това как Косово се бори с домашното насилие и защитава жертвите. Според конституцията на страната местните закони трябва да се тълкуват в съответствие с решенията на съда.


Но тъй като Страсбург няма правомощия да налага санкции на Косово, една от най-бедните страни в Европа, високите принципи, заложени в Конституцията, рядко работят на практика. Решения по случаите на домашно насилие се вземат от редови магистрати в една претоварена правосъдна система. Те са хората, които определят как полицията и прокуратурата действат по сигналите за домашно насилие и дали съдиите издават ограничителни заповеди. И в крайни случаи, когато жертвите се обърнат срещу насилниците си, съдиите трябва да дадат адекватни присъди за убийците, страдащи от т.нар. синдром на малтретиране, форма на психологическа травма, причинена от продължителен физически тормоз.


"Европейският съд по правата на човека не пита дали имаме достатъчно хора да вършим работата или дали можем да си го позволим," каза прокурор Морина.


"Човешките права трябва да се спазват, а когато бъдат нарушени, държавата би била задължена да се съобрази със санкциите, които съдът би наложил [ако Косово беше член на Съвета на Европа] ...Държавата би била отговорна пред хората".


Омбудсман Джашари дава Италия като пример за страна, която е подобрила усилията за борба с домашното насилие след редица препоръки на Европейския съд по правата на човека през годините.


В едно такова решение от март тази година съдът постановява, че италианските власти не са успели да защитят майка и син, като не реагират бързо на оплакване от системно малтретиране, довело до убийството на сина и опит за убийство на майката от страна на съпруга.


Жители на Прищина излязоха на улицата да изразят негодуванието си след смъртта на 27-годишна студентка, убита от съпруга ѝ през 2011 г., след като съдия отхвърля искането ѝ за ограничителна заповед

© Еми ди Джакомо

Жители на Прищина излязоха на улицата да изразят негодуванието си след смъртта на 27-годишна студентка, убита от съпруга ѝ през 2011 г., след като съдия отхвърля искането ѝ за ограничителна заповед


Далеч от погледа на обществото


В Липянския затвор за жени и непълнолетни, бетонна сграда, оградена с бодлива тел, разположена насред полето, шепа жени, осъдени за убийство на съпрузите си, описват ужасите, които са преживели, преди да стигнат до тези крайни действия. Според правилата в затвора те не могат да бъдат идентифицирани.


"Той ме биеше, измъчваше ме и ме провокираше с анонимни обаждания и съобщения," казва 45-годишна затворничка, която излежава 11-годишна присъда за убийството на съпруга си, за когото се жени чрез уреден брак. Друга 24-годишна жена излежава 13-годишна присъда за убийство. Застреляла съпруга си, след като нападнал тяхното малко момиченце. "Не исках да го убия," каза тя. "Просто исках да го сплаша".


Само малък брой жертви прибягват до убийство. В затвора в Липян има 17 жени, осъдени за убийство; шест излежават присъди, защото са убили партньорите си.


"Жените в Косово са изправени пред икономически и социални проблеми," каза Еди Гусия, главен изпълнителен директор на държавната Агенция за равенство между половете. "Те са безработни и икономически зависими, тъй като обикновено нямат право на наследство от родителите си. Без собствен дом, те живеят в омагьосания кръг на постоянно насилие и в някои случаи това води до фатален край."


"Той ме биеше, измъчваше ме и ме провокираше с анонимни обаждания и съобщения," 45-годишна затворничка, която излежава 11 години за убийството на съпруга си.

Фатмире Халити, адвокат в Косовския център за рехабилитация на жертви на мъчения, заявява, че президентът трябва да използва зправомощията си за помилване, за да освободи предсрочно жертвите на насилие, които са получили твърде тежки присъди.


От 2010 г. насам благодарение на закона за помилване са освободени 86 мъже и пет жени, осъдени за различни престъпления.


"Той ме биеше, измъчваше ме и ме провокираше с анонимни обаждания и съобщения," 45-годишна затворничка, която излежава 11 години за убийството на съпруга си.


"Когато разглеждаш досиетата на жените, се натъкваш на случаи на малтретиране, ужасите, на които те са били подложени, и мотивите за техните престъпления," каза Халити. "Повечето от тези жени са майки, чиито деца трябва са дадени в приютите за изоставени деца. Всички тези фактори трябва да се вземат предвид при прилагането на Закона за помилването."


Според Хесет Локу, директор на затвора в Липян, няколко затворнички заслужават да бъдат освободени предсрочно поради спецификата на техните случаи и доброто поведение в затвора. Министерството на правосъдието не отговори на исканията ни за коментар.


Правозащитните организации казват, че статистическите данни за престъпността само намекват за мащаба на домашното насилие в страна с население от 1.8 млн. души. По данни на Агенцията за равенство между половете около 90% от случаите на домашно насилие остават недокументирани.


През 2016 г. полицията е получила 870 сигнала за домашно насилие, най-вече срещу жени, и е направила 243 ареста. Останалите случаи са препратени към прокуроратурата или центрове за социална работа.


Според изследване от 2015 г. на Косовската женска мрежа, която обединява няколко организации за правата на жените 68% от жените са били жертва на домашно насилие в определен етап от живота си. Повече от 20% от анкетираните мъже и жени смятат, че понякога е приемливо съпругът да бие жена си.


"Косово няма капацитета да се бори с домашното насилие - нито да защитава жертвите, нито да го разследва такива случаи," заяви Тахир Хадхоли, ръководител на дирекцията в косовската полиция, която се занимава с домашно насилие и тормоз над деца. "Трябва да има решение на национално ниво. Трябва солиден бюджет, който да помогне на косовската полиция да си върши добре работата."


Този проблем отдавна е в дневния ред на гражданските организации, които помагат за възстановяването на Косово след конфликта със Сърбия в края на 90-те години. Но нищо не предизвика публична дискусия така, както два ключови случая, които показват, че държавата не успява да защити жените от системен тормоз.


През 2011 г. Диана Кастрати, 27-годишна студентка от Прищина, иска ограничителна заповед, след като съпругът ѝ многократно я заплашва и преследва. Съдът отказва. Три седмици по-късно съпругът ѝ я застрелва на път за университета.


Той бяга от Косово и се предполага, че живее в Испания, казват адвокатите на семейството на Кастрати. Тъй като Косово не е член на Международната полицейска организация, Интерпол, и няма двустранно споразумение за екстрадиране с Испания, той няма как да бъде върнат.


"Държавата е отговорна за смъртта на Диана Кастрати," заяви адвокат Атан Керкини, който представлява родителите ѝ в първото по рода си подобно дело пред Конституционния съд. "Властите не са действали в съответствие с правните и конституционните разпоредби, за да защитят живота на дадено лице, въпреки данните, че това лице е в опасност".


През 2013 г. съдът реши, че държавата е нарушила правата на Кастрати, гарантирани от конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Семейството търси обезщетение чрез конституционния съд. Въпреки че случаят представлява важен прецедент, според омбудсман Джашари без възможност за тежки санкции от Страсбург "всичко остава в ръцете на държавните органи".


Междувременно Зейнеп Битичи Бериша, 39-годишна жена от село близо до южния град Суха река, в продължение на 16 години е подложена на системен тормоз от съпруга си Неби Битичи. Мъжът ѝ има дълъг списък от провинения. Тя многократно се оплаква в полицията в продължение на 13 години, но полицаите не правят нищо.


Една нощ през октомври 2015 г. той я намушква 20 пъти, докато тя не издъхва. Ранява и дъщеря ѝ, която се опитала да го спре. Неби Битичи бе обвинен в убийство по особено жесток начин, което предвижда максимална присъда доживотен затвор. Осъден беше на 12 години затвор.


Основна аргумент на неговата защита е, че той е действал в момент на ревност, "въз основа на подозрението, че съпругата му е изневерила с полицай от Суха река," обясни адвокатът на Битичи пред съдебната зала. Прокурор Морина заяви, че адвокатите, които защитават насилници, често пледират за намаленат отговорност за престъпленията им поради временна невменяемост. "Когато поискат, невропсихиатрите могат да изкарат един разумен човек – луд," каза тя.


През август прокуратурата обжалва присъдата на Неби Битичи. В деня, когато съдът трябваше да обяви решението си, десетки хора се присъединиха към семейството на бдение пред съдебната палата в покрайнините на Прищина. Те държаха гигантски плакат с надпис: "Справедливост за Зейнеп". Апелативният съд увеличи присъдата на Битичи с пет години – до 17 години затвор.


Активисти палят свещи в Тирана в памет на Филдезе Хафизи, албанска съдийка, убита от бившия си съпруг, след години на предполагаеми заплахи.

© БМРР/ Лорета Цука

Активисти палят свещи в Тирана в памет на Филдезе Хафизи, албанска съдийка, убита от бившия си съпруг, след години на предполагаеми заплахи.


Регионален проблем


Навсякъде на Балканите домашният тормоз е бич патриархалните общества, където - поне за някои мъже - мачизмът и агресията вървят ръка за ръка.


В западната съседка на Косово - Черна гора, повече от 67% от омъжените жени са преживели насилие от партньор, показва проучване на SOS гореща линия за жени и деца жертви на насилие, направено през 2012 година.


Данните на Съдебния съвет, който съдиите в страната с население от 620 000 души, показват, че прокурорите са склонни да омаловажават домашното насилие, насочвайки делата си към граждански, а не към наказателни съдилища, или насърчавайки помирението между партньорите.


Миналата година почти 90% от случаите на домашно насилие - повече от 2 000 от тях – се разглеждат от гражданските съдилища в Черна гора. При много от случаите жертвите са получили сериозни телесни наранявания. В по-малко от 30% от случаите се стига до глоба или ефективна присъда.


"Говорих с някои от прокурорите и те ми казаха: "Делата за насилие не са наш приоритет. Те лесно се решават, а имаме огромни случаи на корупция и организирана престъпност", казва Мая Райчевич, ръководител на Центъра за права на жените, неправителствена организация в Подгорица.


През последните три години пет жени от Черна гора са били убити от партньорите си. "Четири от тях многократно съобщават за насилие пред полицията и различни институции и не получават адекватна защита," казва Райчевич.


Но казва и че правозащитните организации започват да се осланят на международните конвенции, особено Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, CEDAW, която се смята за световен закон за правата на жените. "Ако Комитетът на CEDAW реши, че има нарушения на правата на жените от страна на институциите, тогава е правно обвързващо за държавата да промени този вид практика."


Косово е единствената страна в Европа, която не е подписала документа. Албания ратифицира конвенцията през 1994 г. Но подобно на Косово, трябва да извърви дълъг път, когато става дума за борба с домашното насилие, казват експерти по правосъдието.


"Ние сме кажи-речи една и съща нация," каза Зойе Джака, директор на затвора "Али Деми", единственият албански затвор за жени. "И в Албания, и в Косово, имаме същата нагласа и подход към закона."


"Ще те нарежа, после ще те горя със сол и ще те пробода с нажежено желязо." – думи на предполагаем албански преследвач, цитирани от жената, която го е убила.

Неотдавнашното убийство на съдия се превръща в символ на неуспеха на Албания да защити жените в риск. Филдез Хафизи е убита от бившия си съпруг в края на август след години на заплахи.


Няколко дни след убийството протестиращи в Тирана замеряха с червена боя министерството на правосъдието и минаха на протестно шествие пред парламента. "Убийството не те прави мъж, прави те убиец," гласеше един от плакатите на демонстрантите.


Но не всички са възмутени. В социалните мрежи много хора защитиха убиеца на Хафъзи, който беше обвинен в убийство и се призна за виновен. "Да върви по дяволите тази курва, която направи кариера с парите на съпруга си и изрита мъжа, който я е направил това, което е," пише един потребител във Facebook.


Според Генералната дирекция на затворите 816 мъже са осъдени за убийство в Албания към юли тази година. Жените са 14. В затвора "Али Деми" - група сгради с керемидени покриви, наблюдавани от охранителни кули, разположени в един от жилищните квартали на Тирана, много от жените, които излежават присъда за убийство, са убили съпрузите си или мъже, които са ги преследвали.


Наскоро излязла книга на албанския телевизионната журналистка Ени Васили документира обстоятелствата, довели до някои от тези престъпления. Фатбарда Гянай от село Мат в Северна Албания бе осъдена на 12 години за убийство на мъж, който я преследва и заплашва с изнасилване с насочен нея пистолет.


"Ако не дойдеш с мен, брат ти ще умре след седмица," са заплахите, които тя чува в деня, когато го убила с автоматичния пистолет на баща си, когато тя е на 26. "Ще те отвлека и ще те заключа в една пуста къща. Ще те нарежа, после ще те горя със сол и ще те пробода с нажежено желязо. През януари Гуанай е помилвана.


Затворът "Али Деми" в Тирана е единственият женски затвор в Албания.

© Шкипе Гжокай

Затворът "Али Деми" в Тирана е единственият женски затвор в Албания.


"Истински мъже"


За да се сложи край на насилието над жени, съветват юридически експерти, трябва да се започне съвсем в началото – да се работи с младите мъже. "Рядко говорим за насилие над деца и насилие срещу тийнейджъри," заяви Морина, заместник-главния прокурор на Косово. "Семейства тук са доста авторитарни и много от тези млади мъже са били бити и физически тормозени от бащите, чичовците и дядовците си, възпитавайки ги да бъдат "истински мъже".


Жените често носят стават жертва на тази агресия, особено в традиционните общности в Косово и Албания, където традиционните албански закони отдавна са в ущърб на жените. От Средновековието насам традиционните албански закони, известни като Канун или Канон, на Леке Дукагини, са служили като средство за регулиране на социалния живот.


Въпреки че влиянието на Канун върху съвременното албанско и косовско общество е спорно, традиционно се приема, че животът на мъжете е по-ценен - оправдавайки убийствата на роднини на мъже, които са пролели мъжка кръв, например.


Това автоматично означава, че животът на жените не се цени толкова. "Кръвта на една жена не е равна на кръвта на един мъж," се казва в Кануна, в частта му за брака. В друг текст жената е сравнена с "вещ, направена да служи на съпруга си дотогава, докато живее под неговия покрив". Някои експерти виждат останки от този начин на мислене в отношението към жените на много съвременни мъже.


"Кръвта на една жена не е равна на кръвта на един мъж," според Кануна или Канона на Леке Дукагини, принципите на традиционното албанско право.


"Значението на половите роли и норми за това какво означава да си мъж, жена, момче или момиче, има своите корени в Кануна," каза Нита Лучи, антрополог в университета в Прищина. "Те са заложени във всекидневието и намират подкрепа във всяка една социална институция."


Експерти в областта на наказателното правораздаване отбелязват и различното отношение към осъдените на база техния пол и независимо от престъпленията, които са извършили. Когато мъжете нарушат закона, семействата често правят всичко възможно, за да осигурят най-добрите адвокати, дори да трябва да продадат земя, коли или трактори или да вземат заем.


В същото време много жени, които нарушават закона, биват изоставени от семейството и приятелите си, дори когато самите те са били жертва на насилие. "По време на моя досег с поправителната система в Албания забелязах, че когато става дума за престъпления, свързани с насилие, има двойни стандарти в зависимост от пола," каза Кледжа Наджела, координатор в албанския Хелзинкски комитет, правозащитна организация в Тирана.


"Нямаше почти никакво разбиране към жените, които са убили. От друга страна, съществува очевидна тенденция да се оправдават мъжете, които са убили съпругите си, особено когато ревността и личните им отношения се приемат за мотиви."


В косовския затвор Липян е време за спорт и затворничките влизат и излязат от килиите си. "Когато мъж убие някого, това е мъжественост," каза една от затворничките. "Когато една жена убие някого, това е трагедия."


Шкипе Гжокай е журналист на свободна практика в Косово, която работи по теми, свързани с човешките права. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "В крайна сметка тя е тази, която убива съпруга си. Прерязва му гърлото с бръснач."

  Що ми се струва, че маниерът е джихадистки?

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За съжаление малко читатели на Дневник ще прочетат тази дълга статия на тази тема. Огромното мнозинство от българите не осъзнават, че Косово е само на няколко часа път с кола от София.

  Умерен толераст
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Май ще трябва да целуваме ръка на Ваньо Костов, за това, че не допусна в България да влязат албанци, косовари и техните трафиканти и главорези!!!


 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Измислена държава е Косово, това е.
  Джихадистите тук са набираха щата за Идил.
  И не вярвам чак толкова много да са се променили нещата, просто после заминават за Сомалия, а не за Сирия.
  А това за Черна Гора просто не е вярно - повече от 67% от омъжените жени са преживели насилие от партньор. Това е стъкмистика и изкарва мъжете зверове.

 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  "...От Средновековието насам традиционните албански закони, известни като Канун или Канон, на Леке Дукагини, са служили като средство за регулиране на социалния живот.
  ....традиционно се приема, че животът на мъжете е по-ценен - оправдавайки убийствата на роднини на мъже, които са пролели мъжка кръв, например.
  ...Това автоматично означава, че животът на жените не се цени толкова. "Кръвта на една жена не е равна на кръвта на един мъж," се казва в Кануна, в частта му за брака. В друг текст жената е сравнена с "вещ, направена да служи на съпруга си дотогава, докато живее под неговия покрив". Някои експерти виждат останки от този начин на мислене в отношението към жените на много съвременни мъже."
  ========================================================================
  И тези, са кандидати за ЕС?!?!?

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Много дълго бе. Това е материал за поне 3 статии.
  Четох, четох, четох... и се отказах към едната трета....
  Какво иска да ни каже статията в крайна сметка??

  КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ!
  Трябва да ги уважаваме, нали??

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  То това да беше само в Косово. В съседна Турция надолу към Анадола, да не е по-различно. ТВ сериалите дето вървят по Босфор ТВ също засягат темата.

  А и колко по-надолу от Анадола отиваш толкоз положението става по-зле. Случай от Пакистан - момче изнасилило момиче. Селския съвет нарежда сестрата на момчето (изнасилвача) да бъде изнасилена и тя. Като не се уточнява от кой - може би от членовете на селския съвет. Културни особености - кво да ги правиш.

 8. 8 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 458 Неутрално
 9. 9 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тук по-различно ли е?
  —цитат от коментар 8 на brainless

  Ами ти кажи у вас как е, при мен е доста по-различно. Ама щом питаш, явно си припознал твоето ежедневие в статията по-горе!

 10. 10 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#8] от "brainless":

  Може би не толкова крайно.

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Трепане и това е. Брадати тъпанари.

 12. 12 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Тук по-различно ли е?
  —цитат от коментар 8 на brainless


  Питаше някой каква е целта на статията по-горе. Ето я целта на статията, да се направят паралели с нашенското и да се почне с хейтенето и приказките, че и Албания ни е изпреварила..

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Дълъг път ги чака. Доста по-дълъг от нашия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Някои държави обаче, сред които Сърбия, Русия и Китай, не признават нейния статут.”
  Не толкова скромно и толкова далеч! Започнете с държавите от ЕС, които не признават Косово - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. И в материала няма нищо чудно - това вече е поредната ислямска държава на Балканите със собствените си правила и манталитет. И това точно на Косово поле!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  И аз мисля, че материала беше доста по-дълъг от необходимото и при това с много почти буквални повторения, което не го прави по-силен, но е въпрос на избор от страна на автора.
  Но проблемите с насилието над жени, а и въобще не е само албански/косовски или балкански проблем и поне според мен, все пак опира основно до възпитанието или неговата липса в семейството, а това възпитание е следствие от цялостната ситуация в съответните страни, като социално-икономическо пложение, образование и разбира се традиции в обществото.
  Тези фактори са видимо по-силно действащи в страни като Косово, Албания, близкия и не само изток, както и в не малко африкански държави и е въпрос на време и развитие на съответните общества и държави, за да се редуцира насилието.

 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#9] от "ige_koyo":

  Ами ако се позачетеш в мненията под други статии в иначе така прогресивния Дневник, ще откриеш неколцина съфорумци, които са на мнение, че жената е създадена да служи на мъжа/човека, горе-долу като кучетата, само че за правене на деца и салата и тя е по-щастлива да върши тези си функции и да не се обременява със светски суети. Е не ги бием толкова, ама ние и домашните си животни не бием - висока култура, кво да правиш.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#16] от "kapitan_laino":

  Има много жени, които с радост биха се занимавали само с отглеждането на децата и домакинските задължения.Това е ролята на жената откакто свят светува и това, че жените поемат мъ

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  мъжки задължения е скорошно явление. Което естествено води до демографски срив.Това че жената не работи, не означава , че има по-малко права.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  "Някои държави обаче, сред които Сърбия, Русия и Китай, не признават нейния статут."

  Пропуснато е да се добавят още много държави, които не признават Косово.
  Гърция , Испания, Румъния, Израел, близката им Босна и Херцеговина например.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Само на мен ли нещо не ми се връзва. Предварително планирано убийство по брутален начин като прерязване на гърлото с бръснач, получава само 12 години и се оплаква че са и прекалено много. Ми който е жертва на домашно насилие напуска мъжа си, убийството е по-тежко престъпление от домашното насилие. Уточнявам че тук не става въпрос за самозащита.
  Статията хубаво е повдигнала някои проблеми, но да оправдаваш убийствата е доста в повече. А и кой ги караше тия жени да гласуват на референдума за отделяне, ако си бяха част от Сърбия нямаше да е същото, най-малкото можеха да напуснат мъжа си и да се преместят в Белград, където да работят и да се издържат.

 21. 21 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Косово трябва да се закрие ВЕДНАГА!
  Мюслитата ОБРАТНО към Мека и Медина!
  ЕС не е за вас!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 22. 22 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Докато религиите (и особено исляма) ги има и влияят в обществото - така ще е.
  А Косово е измислена държава.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ashiata Shiemash":

  "Предварително планирано убийство по брутален начин като прерязване на гърлото с бръснач"

  Нито е "предварително планирано" - бръсначът е наточен не от нея, а от жертвата-насилник; Нито е "брутален начин" - смъртта е настъпила без мъчителни болки за жертата каквито примерно се наблюдават при задушаване, одушване или отхапване със зъби на оня му работа - практика на виетнамки при изневяра.

  Без да оправдавам убийствата, това е едно "правно решение" в общности, където изобщо няма закон, еле пък в общност, коята самата тя е незаконна. По Вашата логика -"най-малкото можеха да напуснат мъжа си и да се преместят в Белград", същото важи и за мъжа. Ако беше напуснал жена си (в едно с бръснача), гърлото му щеше да е цяло, нали.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  И това се случва не някъде из Азия и Африка , а в цивилизована Европа.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  И генерално нещо за жените. Не косоварските, а ислямските. Едните са продукт на геополитически игри, а на другите религията е такава. Така. Когато Тансу Чилер и Сиримаво Бандаранайке бяха премиерки на ислямски държави, Германия и не сънуваше да има жена-премиер, а в един швейцарски кантон (Апенцел) жените все още нямаха избирателни права! Получиха ги чак двайсет години по-късно - през деветдесетте! Толкова по правата на жените!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе за какви женски права бълнувате тук бе? Жената не е равна на мъжа, и никога няма да бъде, а винаги ще стои по-долу от него. В исторически план е доказано, че жената няма капацитета на мъжа, за да твори блага и приносът и в Техн. прогрес е нищожен. То голямата женска простащина на тая авторка, с женските права. Закланата съдийка, за която споменава е гаранция, че и жените в Косово имат права, след като жена е станала чак и съдийка, което не трябва да се допуска никъде по света. Естествено че ще има мъжки коментари за ку*вата, станала съдийка или жена с власт, благодарение на женски фондации и "отровни общества" на Сорос, който трови света с феминизъм. А, това да заколиш мъж с бръснач, и да искаш да те помилват си е свръх женска наглост. За какви 12 години говори тая? Та убийцата е заклала мъж, а не жена! Дори и три заклани жени-съдийки, не струват колкото най обикновен мъж. Не 12, ами 120 години затвор за такива жени! Той затворът на тая касапка я е спасил от отмъщението на братята на мъжа, или приятелите му, защото за такова женско престъпление в ислямския свят не прощават. Зверски щяха да я разсекат като цепеница през главата с брадва, като преди това щяха да и избодат очите с вилица. Чувал съм за съдбата на такива жени-убийки на мъже, от познати мюсюлмани, с които съм работил зад граница! Под влиянието на феминизма, жените и в ислямските страни започнаха да си позволяват волности от този род, за това на мъжете там им се налага да ги избиват все почесто, за да не се разпространява феминистичната зараза! Ако жените си знаеха мястото, мъжете нямаше да ги пребиват, че и убиват. Преди еманципацията им, такива убийства и насилие над жените е нямало.

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 27. 27 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И генерално нещо за жените. Не косоварските, а ислямските. Едните са продукт на геополитически игри, а на другите религията е такава. Така. Когато Тансу Чилер и Сиримаво Бандаранайке бяха премиерки на ислямски държави, Германия и не сънуваше да има жена-премиер, а в един швейцарски кантон (Апенцел) жените все още нямаха избирателни права! Получиха ги чак двайсет години по-късно - през деветдесетте! Толкова по правата на жените!
  —цитат от коментар 25 на султана глаушева


  То добре, че убиха мъжа на Сиримаво, за да заеме министър-председателския му пост. Женорята на власт в Шри Ланка, все по наследствена линия се докопват до властта. След като народът я изритва от високия пост заради корупция, дъщеря и Чандрика Кумаратунга се курдисва на него, и пак я назначава на висок пост по роднински. Да сложиш жена на чело на държава си е престъпление срещу природата. За президент и за Папа жени не се избират. Тансу Чиллер е прогонена с шутове от военните, заради наглостта, жена да е начело на ислямска държава. Била е единствената жена на този пост, и друга едва ли някога ще има. По голям резил от това за мюсюлманите здраве му кажи. И тая се домогва до властта от влиянието на баща и, и най-вече, защото е американско протеже! Феминизмът няма бъдеще, но успя да разтърси из основи Хр. свят, и ако мъжете не се осъзнаят на време, и не дееманципират жените, този свят ще загине!

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK