Защо Кремъл не каза за революцията "Ей, какво велико нещо!"

Защо Кремъл не каза за революцията "Ей, какво велико нещо!"

© ReutersТе изиграха ключови роли в болшевишката революция в Русия през 1917 г., която доведе до гражданска война, убила милиони, опустошила страната и преначертала границите й. Един век по-късно техните потомци казват, че тези нанесени от историята рани още не са зараснали.


Отбелязвайки 100 години от (болшевишкото) въстание, Русия все още се мъчи да преодолее наследството на онези, които преобразиха страната. Кремъл избягва всякакво официално честване на юбилея, деликатно премълчавайки събитието, което си остава поляризиращо за мнозина и може да предизвика някои нежелателни паралели с настоящето.


Алексис Родзянко, чийто прадядо е бил председател на предреволюционния руски парламент и принудил цар Николай Втори да абдикира (за което после съжалява), смята революцията за бедствие, което връща Русия далеч назад. "Всяко еволюционно развитие би било по-добро от това, което се е случило, каза пред АП Родзянко, който е президент на Американската търговска камара в Русия. Главната поука, надявам се, е Русия никога повече да не опитва същото."
Според него революцията и гражданската война заедно с опустошението от Втората световна война и цялостното наследство на съветската система са отслабили потенциала на Русия и са свили икономиката ѝ само до част от онова, което тя би могла да бъде.


Подобен възглед споделя и Вячеслав Никонов, руски прокремълски депутат, чийто дядо Вячеслав Молотов е имал важна роля в организирането на болшевишкия преврат на 7 ноември 1917 г. и близо 4 десетилетия е бил член на комунистическото ръководство. Според Никонов революцията е "една от най-големите трагедии в руската история".


Годишнината е щекотлив въпрос и за президента Владимир Путин. Той се отнася критично към лидера на революцията Владимир Ленин, но не може да осъди открито събитието, родило Съветския съюз и пред което все още се прекланят много от неговите поддръжници. Путин, който е ветеран от КГБ, обаче презира всякакви народни въстания и със сигурност не би възхвалил революцията, унищожила Руската империя.


"Последното нещо, от което Кремъл се нуждае, е още една революция. Последното нещо, от което Русия се нуждае, е още една революция, каза Родзянко. А празнуването на революцията с аргумента "Ей, какво велико нещо" някак си насърчава нещо, което те не желаят, и затова те определено са объркани."


Според него двойственото отношение към тази годишнина е израз на една все още болезнена национална травма. "За мен това е признак, че хората още не са я надживели. За Русия това е все още незараснала рана", каза той.
Приглушеното отношение на правителството към вековния юбилей отразява дълбоките различия в Русия за революцията, каза Никонов, който е председател на комисията по образование и наука в контролираната от Кремъл долна камара на парламента, Държавната дума.


Общонационално проучване, проведено миналия месец от социологическата агенция ВЦИОМ, показа, че мненията за революцията са разделени почти поравно. 46 процента от руснаците са казали, че тя е обслужила интересите на мнозинството, и също толкова са отговорили, че от революцията са спечелили само малцина. Останалите участници в допитването не са изразили мнение. Анкетирани са били 1800 души при допустима грешка от не повече от 2,5 процентни пункта.


В съветски времена 7 ноември бе Денят на революцията и се честваше с големи военни паради и манифестации на Червения площад. След разпадането на СССР Русия престана да го празнува, макар че комунистите все още го отбелязват.


"Просто няма начин да честваш революцията така, че мнозинство от населението да подкрепи това, каза Никонов. Няма обща интерпретация на историята на революцията и не мисля, че такава е възможна в обозримо бъдеще. Така че според мен най-доброто, което правителството може да направи в тази ситуация, е просто да се сниши."


Вячеслав Молотов си остана непоколебимо верен на комунистическата кауза до смъртта си през 1986 г. в Москва на 96-годишна възраст. Неговият внук Никонов смята, че революцията е лишила Русия от победа в Първата световна война. "В началото на (1917) година Русия е била една от великите сили с чудесни шансове да спечели войната след няколко месеца. А след това държавната власт е била унищожена. Към края на годината Русия вече не е била сила, тя не е била способна за нищо", каза той.


Никонов е убеден, че при сегашната политическа система страната е готова да посрещне всякакви предизвикателства и добавя: "Не мисля, че Русия е изправена пред някакви опасности за стабилността си сега."


Широка известност доби изявлението на Путин, че рухването на Съветския съюз през 1991 г. е било "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век". Той обаче не одобрява и революцията от 1917 г. Тази двойственост се корени в желанието му да черпи капитал от постиженията както на царската, така и на съветската империя в полза на усилията си да възстанови международните позиции и престижа на Русия.


"Той няма да празнува това събитие, каза Андрей Колесников, анализатор в московския Карнеги център. То не може да се използва за легитимирането на Путин, защото той е контрареволюционер и смята, че Ленин е разрушил една велика империя."


Путин използва символите на различни епохи, за да върне блясъка на националната слава. Той възстанови (мелодията) на стария съветски национален химн, запази трицветното имперско знаме и двуглавия орел за национален герб.


Путин пренебрегва исканията за изваждане и погребване на балсамираното тяло на Ленин от мавзолея на Червения площад. Той обаче поощрява укрепването на силата и влиянието на Руската православна църква и на консервативни елементи в обществото. Паметници и светини, посветени на (убития от революционерите) цар Николай Втори, който бе обявен за светец, никнат из цяла Русия, макар че все още статуите и мемориалите на Ленин са много повече.
Родзянко каза, че прадядо му Михаил Родзянко бързо е започнал да съжалява, че е принудил царя да абдикира. "Това винаги го е измъчвало, заяви той. "Можех ли аз да направя нещо друго, за да предотвратя това", е била фразата, която съм чувал, че той често повтарял."


Броени дни след падането на монархията през февруари 1917 г. лидерът на Думата бил изолиран в глуха линия като твърде консервативен за новото временно правителство. Когато цялата либерална общност била пометена от болшевиките, той се присъединил към Бялото движение в гражданската война срещу червените. След поражението на белогвардейците напуснал Русия. Михаил Родзянко починал в Белград през 1924 г.


Прадядото на Родзянко се е сражавал за Бялата кауза за разлика от дядото на Никонов, Вячеслав Молотов, който е бил дясна ръка на Ленин по време на революцията и на гражданската война.


По-късно Молотов се издигнал до "номер 2" в йерархията при Йосиф Сталин, ставайки премиер, а по-късно и външен министър през 30-те и 40-те години на ХХ век. Той изпаднал в немилост през последните години от управлението на Сталин. През 1949 г. съпругата му била арестувана и изпратена в ГУЛаг.


"Баба ми била арестувана по обвинение, че е оглавила еврейски заговор в Съветския съюз, каза Никонов. Те трябвало да се разведат, защото това бил единственият им шанс да оцелеят и защото една от причините за ареста й била да бъде подготвен следващият съдебен процес срещу самия Молотов, и той ясно разбирал това."


След смъртта на Сталин през 1953 г. Молотов успял бързо да издейства освобождаването ѝ от затвора.


Предшественикът му като съветски външен министър Максим Литвинов също е изиграл важна роля в революцията и е осъществил първите контакти на болшевиките с Великобритания през 1918 г. Литвинов е бил външен министър през 30-те години на ХХ век и посланик във Вашингтон по време на Втората световна война преди смъртта си в Москва през 1951 г.


Неговият внук Павел става дисидент и бе един от седмината, които протестираха срещу съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 г. с демонстрация на Червения площад. Това му докара 5 години в Сибир. След това той замина за САЩ, където живее оттогава.


В интервю за в."Ню Йорк таймс" Павел Литвинов казва, че дядо му "се е опитал да осигури по-добър живот за руския народ, а вероятно и за целия свят", и е вярвал в Ленин, но се разочаровал по времето на Сталин.


Синът на Павел, Дима, е активист на "Грийнпийс" и прекара над два месеца в руски арест през 2013 г. заради протест срещу руска петролна платформа в Арктика. "Аз мисля, че е семейна традиция да се изправяме срещу властите и да се борим за правилни каузи, каза Дима Литвинов в Стокхолм, където живее. Ние се борим срещу несправедливостта и ако това означава, че трябва да се изправим срещу властите - точно това и правим."


Дима Литвинов заяви, че неговият прадядо "би бил ужасен от крайния национализъм и религиозната нетолерантност, които се засилват в Русия". Според него сега Русия се изправя пред някои от същите проблеми, доведи до революцията от 1917 г.


"Русия не върви напред. Хората се чувстват лишени от възможността да влияят върху съдбата си и изолирани от правителството. А на властите това им харесва", отбеляза той. (БТА, с малки съкращения)

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5106 Неутрално

  Болшевишкият метеж е едно от най-лошите неща случили се на света!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6469 Неутрално

  Последното конкретно изказване на Путин за мястото на Ленин в историята, беше през 2016 г. Тогава той отново заяви, че болшевишкия лидер е заложил атомна бомба под Русия и тя се е взривила.

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Престижът на една държава не се подхранва само с дрънкане на оръжия, но и с икономически просперитет.

 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Няма смисъл от коментари за разни "революции и т.н."! Изначално сбъркан матрЯл, съответно скапана държава!

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ленин е бил осъден заради държавна измяна (на практика намесата му е позволила на Германия и съюзниците и да победят Русия по време на Първата световна война).
  После обаче болшевиките вземат властта и няма кой да изпълни присъдата...
  Дори само това действие доказва що за руснак е бил Ленин.
  Колкто до революцията - да не дава Господ.
  Русия просто изостана от останалия свят.
  Да, с ресурсите на социалистическия лагер част от изоставането беше наваксвано, но след края на СИВ нещата се върнаха пак назад.
  Ще им трябва доста време и то без нови болшевики...

 6. 6 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Защото комунделите няма да признаят как са дошли на власт. Ще лицемерничат.

 7. 7 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Москва, близкото минало, изложба на революционна тема. Съветски гражданин стои пред огромно платно 3 на 4 метра. На него са изобразени чисто голи мъж и жена в пламенни интимни отношения. Табелката указва, че творбата се нарича „Ленин в Полша".
  - Извинете, попитал смутено гражданинът минаващия разпоредител, кой е това?
  - Това е другарят Дзержински.
  - А това?
  - Това е другарката Крупская.
  - А къде е Ленин?!
  - Ленин е в Полша.

 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всички се досещаме каква е Истината-Путин е завистлив и ревнив към славата.

 9. 9 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Само преди седмица Рамзан Кадиров, който често "озвучава" идеи, които Кремъл не иска или не може да анонсира официално, но иначе подкрепя, обяви, че било "разумно и човечно" Ленин вече да бъде погребан. И други преди са искали същото, но този път всички официозни медии преповториха изказването на Кадиров и го ползваха като начало за дискусии. Това "отваряне на прозореца на Овъртън" по тази тема показва, че като нищо скоро (скоро, скоро, колко да е скоро, десетина години) мавзолеят може и да се опразни.
  Като се прибавят и постоянните социологически проучвания, цитирани в руските медии за това, как младите и умните били по-скоро "за" монархия, плюс започналите с мъгляви обяснения ремонти на няколко от бившите големи императорски резиденции около Петербург, плюс изказването на главата на руския императорски двор, великата княгиня Мария Владимировна, че "Романови са готови да дадат на Русия монарх, когато това рано или късно стане нужно", та картинката става интересна за наблюдение и анализ...

 10. 10 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Русофобите и пещерните анти-комунези така и не разбраха, че сегашната власт в Кремъл е пълен антипод на болшевишката съветска власт. За сега управляващите (които представляват 90% от руския народ) Октомврийската революция е срамна дата, защото заличава Руската империя.

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  До коментар [#10] от "Стоян":
  Защо тогава Путин нарича разпада на ССССР най-голяата трагедия на 20 в.?

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Русофобите и пещерните анти-комунези така и не разбраха, че сегашната власт в Кремъл е пълен антипод на болшевишката съветска власт. За сега управляващите (които представляват 90% от руския народ) Октомврийската революция е срамна дата, защото заличава Руската империя.
  —цитат от коментар 10 на Стоян


  Не го казвай, чак пълен антипод. Поведението на вмешателство в България на руската империя и на СССР през коминтерна е едно и също. Сега поведението на Путин пак е такова. Хич не ме интересува, е той се дистанцирал от революцията, а пък защитавал СССР.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2954 Весело

  До коментар [#11] от "Alarmstufe: Rot":
  До коментар [#10] от "Стоян":
  Защо тогава Путин нарича разпада на ССССР най-голяата трагедия на 20 в.?

  А ти защо търсиш логика в думите на Путин

  подпис
 14. 14 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Болшевишкият метеж е едно от най-лошите неща случили се на света!
  —цитат от коментар 1 на Messerschmitt

  За Русия наистина е трагедея , за света -едва ли.

  5ar8
 15. 15 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стоян":

  Може би е така, но на нас не ни трябват нито руската империя, нито съветската.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3713 Любопитно

  До коментар [#9] от "posledno10":

  .... Това "отваряне на прозореца на Овъртън" по тази тема показва, че като нищо скоро (скоро, скоро, колко да е скоро, десетина години) мавзолеят може и да се опразни....
  —цитат от коментар 9 на posledno10


  Ами...да не би пък Путин да му е хвърлил око?

 17. 17 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Да отдадем дължимото и на Парвус, немските златни императорски марки. И най-вече на маниакалната жажда за терор на Ленин. Иначе през октомври 1917 е имало Учредително събрание, което е можело да поведе Русия към нормалното демократично развитие. Болшевиките го разгонват и знаете какво следва. Унищожиха всички инакомислещи.

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Да отдадем дължимото и на Парвус, немските златни императорски марки. И най-вече на маниакалната жажда за терор на Ленин. Иначе през октомври 1917 е имало Учредително събрание, което е можело да поведе Русия към нормалното демократично развитие. Болшевиките го разгонват и знаете какво следва. Унищожиха всички инакомислещи.
  —цитат от коментар 17 на Мавродинов


  Абе не е само Парвус и немските марки! Има и едни долари от една американска банка с еврейски собственик.

 19. 19 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  Бе и да му е хвърлил, тя историята е показала, че вътре може и по двама да настаняват. Макар че също историята е показала, че основният наемател не търпи много-много съквартиранти.

 20. 20 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кой държавен глава на Русия/СССР/ от Николй втори насам не е обявяван за предател?
  За сега -ВВ Путин.

  5ar8
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Ленин е в Полша :)

  До коментар [#7] от "сминдух":

  +++++

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":
  Толкова точно и просто че направо да се чуди човек как големи групи от хора го забравят...И от това страдат поколения наред.... +++

 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#7] от "сминдух":Стар виц :-)) Уууууууууу Дай нещо ново,за стари вицове ще се глобяваме:-)

 24. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На нация и държава с претенции за последния бастион на морала и православните ценности е странно как все още отказват да погребат трупа на отдавна починал човек, пазят мумията му в музей и ходят да му се кланят като идол.

  Умерен толераст
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Любопитно

  Много хубава статия, интересни лични истории от живота на хората, които са били свидетели на революцията (или преврата, както някои го определят).

  Путин като лидер на Русия трябваше да се изправи пред обществото и да заклейми тази революция и жестокостите и унищожението, които тя донесе в следващите няколко години в Русия. А, той запази мълчание за да пази общесвения мир. Може би с цел да се яви, като обединенител на нацията, която както разбрахме е разделена почти 50/50 по отношение на тази историческа стогодишнина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Любопитно

  Иначе, по отношение на мумията на Ленин в центъра на Москва, ето една статия с повече подробности за позициите на различните руски политици и институции, накратко руската Православна църква, много руски политици от управащата партия, Кадиров също подкрепят погребеното на неговото тяло. Само руската комунистическа партия е против... и техните поддръжници разбира се.

  http://www.dw.com/bg/ %D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D1%83-%D0%B5-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE/a-41268722

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Вчера написах пост за някои технически данни за крайцера Аврора, но забравих нещо съществено. Внучката ме дърпаше през цялото време да и пусна детски песнички. Сега нанка и се възползвам. Става дума за конструкцията на корпуса, по-точно на носовата част. Тя е изнесена напред в под водата, като предназначението е да нанася удар върху неприятелски кораби. Нарича се "таран" и е копирано от гръцките и римските галери. Металните корабни корпуси от края на 19 и нач. на 20 в. са характерни за всички военни флотилии.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  "За Русия това е все още незараснала рана"
  А питат ли България. Питат ли , какво нанесе таза омразна революция на нашата страна и народ. И ние още не можем да се освестим от нея.

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Мисля, че Путин просто иска да замаже работата. По същия начин, по който навремето големия реформатор Горби се опита да замаже Чернобилската история. Мълчейки една седмица. Наследство, какво да правиш...

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  "Русия не върви напред. Хората се чувстват лишени от възможността да влияят върху съдбата си и изолирани от правителството. А на властите това им харесва"

  Добра характеристика на сегашното положение в Русия. Основното: "Русия не върви напред". Путинският застой е по-плачевен за Русия от брежневския- случва се в момент, когато цялата планета е в технологичен, технически и интелектуален подем, а Русия не може да предложи нещо повече от това, да бъде суровинен придатък.
  Отгоре на всичко, за да прикрие този очеваден факт, джуджи се хвърли във военни авантюри с пиратски привкус, с които се натресе в блато от санкции, от което няма да се измъкне скоро. Да не говорим за трагикомичния му напън да постави начело на САЩ свой човек, зависещ от него и играещ по гайдата му...

 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2877 Неутрално


  До коментар [#18] от "von_seeckt":

  "Иначе през октомври 1917 е имало Учредително събрание, което е можело да поведе Русия към нормалното демократично развитие. Болшевиките го разгонват и знаете какво следва."

  Разгонването на Държавната дума е станало по-рано-през октомври в Русия вече е нямало почти никаква власт и по стечение на обстоятелствата тя е била най-слаба в дните на преврата. На 25 октомври Ленин обявява: "Властта в Петроград се търкаля по улиците, чака някой да се наведе и да я вдигне. И това трябва да стане тази нощ, утре ще бъде късно". Той не е бил военен стратег, но интуицията (или някой негов умен съветник) са му подсказали верния ход- корпусите на генерал Деникин са се движели ускорено към Петербург и е трябвало да пристигнат към вечерта на следващия ден.
  А разгонването на Държавната дума е станало от матроса Железняк по начин, който може да се нарече водевилен, ако не беше с такива трагични последици.

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2877 Весело

  Едно време хвалебствията по адрес на Ленин достигаха чудовщни размери и хората се чудеха как да се спасят от тях. И реагираха, разбира се! Тогава руският фолклор роди такива бисери като " Фабрика "Искра" произвежда триспално легло "Ленин всегда с нами". Или пък "Фабрика "Красная гвардия" пуска юбилейна серия одеколони"Запахи Ильича" (ароматите на Илич) . И т.н. и т.н.

 33. 33 Профил на Сливен
  Сливен
  Рейтинг: 2 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стоян":Защо тогава Путин нарича разпада на ССССР най-голяата трагедия на 20 в.?
  —цитат от коментар 11 на Alarmstufe: Rot


  Защото е оставила 25 млн. руснаци навън от Русия(по републиките).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK