Белгийските власти съдят български фирми за измама със социални осигуровки

Белгийските власти съдят български фирми за измама със социални осигуровки

© Associated PressСъд в белгийския град Антверпен е завел дело срещу български фирми и работници, наети като подизпълнители на строителни обекти. Това става известно от становище на генералния адвокат към Европейския съд в Люксембург, разпространено днес и цитирано от БТА. Делото е заведено, след като белгийските власти са установили, че български работници и фирми не плащат социални осигуровки в Белгия. Това е разрешено по законодателството на ЕС, когато дружеството или работникът докажат, че плащат осигуровките си в България с формуляр Е101.


Белгийските власти се съмняват, че издадените от българските социални служби документи, макар и истински, са придобити с измама. Генералният адвокат посочва, че приемащата държава - в случая Белгия - може да наложи плащането на осигуровки по нейното законодателство, но трябва да докаже предполагаемата измама. Подобни измами представляват нелоялна конкуренция и поставят под въпрос равните условия на труд, се посочва в становището.


Делото е стигнало до Касационния съд на Белгия, който е отправил искане за тълкуване на европейското законодателство до Съда на ЕС. Касационният съд желае да разбере дали Белгия може да обяви за недействителни удостоверенията за платени социални осигуровки, издадени в България. Според издаденото становище това е невъзможно, освен ако българските власти не оттеглят или отменят издадените документи. "Юрисдикцията на приемащата държава членка е компетентна единствено да не вземе предвид удостоверението", а "констатацията, че е налице измама, може да има последици само по отношение на компетентните органи на тази държава членка", отбелязва генералният адвокат за правните последици от случая.


Генералният адвокат отбелязва, че "ако има измама, тя трябва да бъде установена в състезателно съдопроизводство със законови защити за заинтересованите работници и дружества и при зачитане на основните им права, включително на правото на ефективни правни средства за защита. Съответните (белгийски) власти следва да представят доказателства за измама - да установят, че условията, по които е издадено удостоверението за платени осигуровки, не са изпълнени и че подсъдимите умишлено са прикрили, че тези условия не са били изпълнени. Единствено при тези конкретни обстоятелства приемащата държава може да установи, че има измама, което би позволило да не вземе предвид удостоверенията."

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В Антверпен ще се докаже, че не само не сме за Шенген, ами не сме и за ЕС.
  Щом не искаме да напуснем,
  най-добре ще е да ни изгонят от този съюз.
  Това ще ме зарадва.

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Нищо чудно да са го направили, но това не е в интерес на работниците. Ако се установи измамата, ще трябва да внесат осигуровки за няколко години назад.

 3. 3 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Белгия: измислената псевдодържава с най-големите данъци в света, където социализмът дава за укриване на данъци по-тежка присъда отколкото за убийство.

  Winora forever
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  В Антверпен ще се докаже, че не само не сме за Шенген, ами не сме и за ЕС.Щом не искаме да напуснем,най-добре ще е да ни изгонят от този съюз.Това ще ме зарадва.
  —цитат от коментар 1 на Nехоljhft


  Не говори в множествено число. И бъди сигурен, че скоро нищо няма да те радва.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Разкриват ни далаверите една след друга в ЕС

 6. 6 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  те тия фирми не само не плащат данъци, ами и работниците мамят и лъжат с заплатите

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  И там разбраха, че сме мошеници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK