Нападенията срещу шиити в Афганистан може да разпалят нова религиозна война

Нападенията срещу шиити в Афганистан може да разпалят нова религиозна война

© Associated PressВ петък вечерта подредени в две отделни редици мъже и жени в джамията "Имам Заман" чакали моллата да обяви втората поредица молитви. Изведнъж влязъл чужденец, който отишъл най-отпред. Останалите му казали да отиде най-отзад, тъй като там имало повече място; мъжът не направил това, а седнал до една колона и задействал детонатора на носената от него бомба. Из двуетажната джамия се разхвърчали човешка плът и кръв на височина от десет метра.


"Погребахме общо 71 души", каза Уакили Гузар, представител на района, в който се намира джамията. Той е част от "Дащ и барчи", най-големия шиитски квартал в Кабул, столицата на раздирания от военен конфликт Афганистан. Отговорност за атентата пое сунитската терористична групировка "Ислямска държава", която смята шиитите за еретици.


В този квартал това е втората атака за последните два месеца и петата срещу шиитска джамия в Кабул тази година. От началото на 2016 г. шиитите са били нападани от джихадистите от "Ислямска държава" най-малко 13 пъти, а само дотук през 2017 г. - девет пъти. При атаките през 2016 г. са били убити общо 127 шиити. През 2017 г. броят на загиналите се е увеличил повече от два пъти, като те са 276.
За разлика от Ирак и Сирия досега Афганистан бе пощаден от кървави сблъсъци между сунити и шиити, но с появата на "Ислямска държава" там през 2015 г., нападенията срещу шиитите се увеличиха осезаемо.


Експанзията на групировката в страната се превърна в убедителна причина за САЩ и още няколко партньори от НАТО след години на изтегляния да увеличат отново броя на военнослужещите си в Афганистан. На среща вчера и днес в Брюксел министрите на отбраната от алианса обсъждат въпроса по-подробно.


Новото, жестоко присъствие на "Ислямска държава" поражда опасения от избухване на още една, този път религиозна война в тази страна. Тя би дошла в допълнение към вече бушуващия все по-кървав конфликт с талибаните, които контролират или имат влияние в над 13% от територията на Афганистан, както сочи неотдавнашен доклад на надзорната комисия на американския Сенат по въпросите на възстановяването на тази страна.Гневът, който нападенията пораждат сред шиитската общност, води и до изостряне на междуетническото напрежение в Афганистан, тъй като повечето шиити са част от хазарейското малцинство, което се оплаква от систематична дискриминация от страна на по-големите етнически групи на пущуните и таджиките.


Според публикуван в края на септември доклад на мозъчния тръст "Афганистан аналистс нетуърк" в резултат на атаките "между- и вътрешнообщностното недоверие" между шитите и сунитите се увеличава.


Мохамад Ариф Рахмани, депутат от афганистанския парламент и хазарейски шиит, заяви, че "сред хазарейската младеж се е заговорило тя да започне да се въоръжава", ако властите не гарантират сигурността на шиитите в страната. Рахмани е начело и на едно ново и все по-влиятелно движение, представляващо интересите на хазарейците в управлението на Афганистан.


Така нареченото "Движение за просвещение" - възникнало първоначално с искания за прокарване на ток в афганистанската провинция с най-многолюдно хазарейско население, Бамиан - иска да се сложи край "на политическата и икономическа дискриминация" срещу хазарейците.


Нападенията срещу шиити в Афганистан може да разпалят нова религиозна война

© Associated Press


Рахмани каза, че се е заговорило и за връщане от Сирия на т. нар. "Дивизия Фатемиюн", за да се бие с "Ислямска държава" в Афганистан, а не в чужбина. "Дивизия Фатемиюн" са подкрепящи сирийския президент Башар ал Асад шиитски милиции, съставени предимно от шиитски бежанци от Афганистан, които живеят в Иран и са обучавани и подпомагани от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и пращани в Сирия да воюват.


Афганистанските власти обаче не реагират положително на подобни разговори, които заплашват да открият в разкъсваната от военен конфликт страна нов фронт на въоръжено противопоставяне. Рахмани разказа за среща с шефа на разузнаването, който, както се твърди, му заявил: "Спри или ще те ликвидираме!"


Донякъде в отговор на исканията на "Движение за просвещение", както и за да удовлетвори хазарейската общност, президентът Ашраф Гани е издал разрешение в джамиите в Кабул да бъдат създадени отряди за самоотбрана.


Сега в 101 шиитски джамии от общо около 400 в Кабул има по пет оръжия във всяка. Съответните общности си избират охранителни, които биват обучавани, получават униформи, както и неголямо заплащане. В "Дащ и барчи" 33 от 211-те шиитски джамии са с по-засилена охрана. Не така стои въпросът с другите джамии в района, заяви местният полицейски началник Мохамад Реза Кохи.


Операциите срещу "Ислямска държава" продължават и на други места като провинция Нангархар, където е единствената база на екстремистката групировка в Афганистан и където през април САЩ пуснаха върху нейни бойци най-голямата неатомна бомба в арсенала си. Всичко това обаче не е допринесло особено за преодоляване на недоверието към властите и разсейване на безпокойствата в "Дащ и барчи".


Из града са разлепени стотици плакати с лицата на жертвите при последното нападение срещу джамия. Те може да бъдат видени на джамии, улични ъгли и частни домове, като постоянно напомнят за задълбочаващите се вътрешни разделения в страната. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Религиозната омраза - най-силната, неподправена, стигаща до крайности омраза.
  Религиозната омраза е основния мотив в съвременния тероризъм.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Религиозната доктрина е най-голямата заплаха за западния начин на живот - бичът на съвремието, изворът на нещастия и смърт.
  Свят, който тръгне назад и спре да се развива - се самоунищожава.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Мътна и кървава.

  Тея поне още 100 години ще се избиват на религиозна основа.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Миролюбива религия, спор няма...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Всичко е ОКей, само да не си пренасят особеностите в Европа.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Оставете ги да се разправят помежду си, това са си техни културни и религиозни особенности ...стигат ни нашите проблеми че да се врем между шамарите .
  Ако все пак се намеси САЩ или ЕС ще има грак и от двете страни и ожесточаване на проблема с мотив че едната или другата страна разчита на подкрепата на неверници .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 7. 7 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Те САЩ стоят там заради опиума, а не че ги вълнува мира и свободата на местното население!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Религиозната омраза - най-силната, неподправена,
  —цитат от коментар 1 на ruby: Да опазим децата от религията!

  Всъщност как пък векове наред някой религии са се понасяли и изповядващите ги са живели в добро съседство пък изведнъж някой обучи новото им поколение проповедници да проповядват за нетърпимост,искрена омраза и джихат?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Те САЩ стоят там заради опиума, а не че ги вълнува мира и свободата на местното население!
  —цитат от коментар 7 на Гадьо

  С нищо не е оправдано Български войници да присъстват в тази измъчена страна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Неутрално

  От Афганистан, Сомалия, Либия държави няма да станат - там каквото и да направиш все ще е грешно.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  И преди идването на ИД в Афганистан тамошните шиити бяха дискриминирани и избивани,сега положението просто се влоши. След като афганистанската армия и полиция не може да защити своите граждани местните шиити трябва да създадат свои милиции по примера на Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, които да защитават цивилното население. А, и помощ от Иран и Ирак може да се получи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Сунитите много озверяха напоследък.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  До коментар [#12] от "Molossian":

  Особено след създаването на Ал Кайда и още повече след създаването на ИД. В Афганистан и Пакистан местното шиитско население е подложено на жестока дискриминация и насилие спрямо тях. Всъщност не само там, само където шиитите са мнозинство от населението, те имат по нормален живот и не са дисктиминирани, става въпрос за Иран, Ирак и Ливан.

  Апропо, почти всички терористични групировки днес са сунитски, и по точно салафитско-уахабистки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK