Испания обвини руски хакери, че раздухват каталунската криза

Испания обвини руски хакери, че раздухват каталунската криза


Испанското правителство обвини "руски и венецуелски хакери" в раздухване на кризата с Каталуня и ще повдигне въпроса на следващото заседание на външните министри от Европейския съюз.


В същото време анализ на американския университет "Джордж Вашингтон" твърди, че свързваните с Кремъл медийни платформи RT и Sputnik използват голям брой профили в социалните мрежи, свързани с Венецуела и чавистите, за да създават негативен образ на Испания и централното правителство в дните преди и след опита за референдум за независимост на Каталуня на 1 октомври. В текста се казва, че е направен подробен анализ на повече от 5 милиона съобщения и че с тях умишлено се предизвиква "сериозна криза за политическата и икономическата репутация на Испания и ЕС", съобщи в. "Ел Паис".


"Това е сериозен проблем и демокрацията е длъжна да противостои на предизвикателствата на новите технологии", каза Иниго Мендес де Виго. "Поради това външният министър Алфонсо Датис ще повдигне въпроса пред колегите си. Европа трябва сериозно да се отнася към този проблем. Не е изключено чуждестранни, външни сили, които не познаваме и не можем да посочим, да искат да променят конституционния ред в страната", допълни правителственият говорител.
"Правителството потвърди, че много съобщения и действия в социалните мрежи идват от територията на Русия", каза и министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал. Тя подчерта, че използва израза "от територията на Русия" и че това не означава, че става дума за руското правителство. Коспедал допълни, че източници има и в други страни, включително такива от ЕС.


"Ел Паис" посочва, че "хакери от Русия и Венецуела разпространяват измислени или манипулирани новини, свързани с Каталуня и Испания". В една от тях се твърдяло, че Балеарските острови подкрепяли отделянето на Каталуня, а в друга - че в местните училища е прекратено преподаването на кастилски - основният и официален диалект в испанския език.


В петък и външният министър Дастис каза, че има "достатъчно добре потвърдени сведения", че група руски хакери работи за дестабилизирането на ЕС. "Руски мрежи или хакери стоят зад нещо, насочено не само срещу Испания, а по-скоро целящо да дестабилизира целия съюз". Русия според министъра има интерес в това, тъй като не се чувствала "комфортно" с единството в Европа.


Докладът на университета "Джордж Вашингтон" стига до тревожни за Мадрид изводи - традиционните политически лидери и институции са изгубили способността да влияят върху общественото мнение. Те са заместени от разнообразни фактори, които е далеч по-трудно да бъдат проследявани и наблюдавани, тъй като не принадлежат към политическата или медийната среда на конкретна държава.


"В случая с кампанията на каталунските сепаратисти влиянието на позициите на партиите, защитаващи испанската конституция - както управляващи, така и в опозиция - е ограничено от послания, произлизащи от проруски медии и частично раздухвани от чавистки сили във Венецуела."


Анализът обхваща 5 029 877 съобщения в туитър, фейсбук и други социални мрежи. Те са публикувани през периода от 29 септември до 5 октомври и съдържат думите Cataluña, Catalunya и Catalonia.


"Най-изненадващото нещо, открито от този анализ, е наличието на цяла армия от "зомби профили", които са перфектно координирани и се използват за разпространяване на съдържание, създадено от RT и Sputnik във форуми с най-различна тематика - от войната в Сирия до положението в САЩ и кризата с Каталуня", казват авторите. Според тях има общи черти между тази кампания и методите, използвани за намеса в американските избори и Брекзит.


Един от посочените примери е споделянето на статии на RT за Каталуня, размножавани по социалните мрежи под знака #VenezuelaSalutesCatalonia (Венецуела поздравява Каталуня) и често включващи споменаване на НАТО, ЕС и Джулиан Асандж. Една от най-споделяните статии на Sputnik е "Мадуро: Рахой трябва да отговаря пред света за това, което стори в Каталуня."


Половината публикации, размножавани от RT преди и след 1 октомври, са за полицейско насилие и под заглавия като "Мощно видео: Брутални полицейски репресии срещу избиратели от каталунския референдум" и "Каталуня избира съдбата си между полицейски палки и гумени куршуми".


Фактът, че чрез мрежата от ботове и зомби профили тези статии са били споделяни повече от новините от испански медии като агенция EFE и телевизия RTVE или популярни в международните новини източници като лондонския "Гардиън" или CNN, показва, че "руските медийни конгломерати RT и Sputnik са участвали в преднамерена стратегия за манипулиране на глобалния дебат за Каталуня в цифровите мрежи".


Венецуелският президент Николас Мадуро позира с каталунското знаме - снимка, разпространявана от @MarinoEscalante - един от най-активните чавистки профили в каталунската криза.

Венецуелският президент Николас Мадуро позира с каталунското знаме - снимка, разпространявана от @MarinoEscalante - един от най-активните чавистки профили в каталунската криза.


В тази кампания най-голям дял са имали профили, симпатизиращи на чавизма или базирани във Венецуела (32%), следвани от анонимни профили с цел единствено да размножават съдържание на RT и Sputnik (30%), ботове (25%) и самите профили на тези две медии (10%). Едва 3% от разпространяването на информация и разговора по събитията са идвали извън тази група.


За анонимните профили анализът показва, че мнозинството от тях "са свързани със или за базирани във Венецуела и демонстрират симпатии към режима на Николас Мадуро и Обединената социалистическа партия или нейния покоен лидер Уго Чавес". В някои случаи тези профили са публикували едно и също съобщение в едно и също време, което навежда на мисълта, че това не са реални хора, а програми за автоматизирано заливане на мрежата с послания.


Заключението на анализа е, че по този начин позициите на групи, обявяващи се в защита на независимост на Каталуня и против испанското правителство, тотално са доминирали разговора на тази тема на английски, испански и каталунски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK