Руската телевизия RT се регистрира в САЩ като "чуждестранен агент"

Руската телевизия RT се регистрира в САЩ като "чуждестранен агент"

© Associated PressТелевизия RT America, част от мрежата RT, критикувана като един от основните рупори на пропагандата на Кремъл зад граница, се регистрира в САЩ като организация със статут на чуждестранен агент, съобщи главният редактор Маргарита Симонян. "Между наказателно дело и регистрацията избрахме второто. С което поздравяваме американската свобода на словото и всички, които все още вярват в нея", добави тя.


Формално RT America принадлежи на организацията с идеална цел ТВ-Новости, регистрирана от държавната РИА "Новости", но се смята, че е частично финансирана от руския бюджет.


В доклад на спецслужбите на САЩ за намесата на Русия в американските избори RT бе определен като "машина за държавна пропаганда", която "се позиционира като американски телевизионен канал, преднамерено скриващ връзката си с Русия". "Кремъл попълва служителите на RT и плътно надзирава работата на телевизията, като наема хора, които могат да разпространяват стратегически руски послания заради идеологическите си убеждения", пише още в доклада.
Понеделник бе крайният срок RT да изпълни изискването на министерството на правосъдието на САЩ. В противен случай можеше да бъде блокиран каналът и цялото му имущество, а сметките - да бъдат замразени.


Симонян вече обясни, че новият статут задължава компанита да публикува всички данни и източници на финансиране, както и да отбелязва в предаванията си, че е "чуждестранен агент".


В края на миналата седмица тя каза пред държавния руски "Первый канал", че "колкото и дивашко да смятаме това изискване, противоречащо навсички правила, приети в демократична страна, колкото и да го смятаме за незаконно, принудени сме да се подчиним". Симонян добави, че това щяло да направи "невъзможна обичайната журналистическа работа". Няколко часа по-късно тя определи като "канибалски" сроковете за регистрация.


Американският закон Foreign Agents Registration Act (FARA) е приет през 1938г. с цел да се предотврати разпространяването на нацистка пропаганда в САЩ. Съгласно изискванията му като агент се определя компания или структура, която действа "по нареждане, искане или под управлението на чуждестранен принципал", под което се има предвид чуждо правителство.


"Ню Йорк таймс" посочва, че новинарски организации, регистрирали се по FARA, са продължили да работят без особени затруднения. В същото време има критики от републиканци, че министерството на правосъдието на САЩ няма добър опит в контрола на спазването на закона.


Правосъдното министерство не може да забрани на RT да разпространява информацията си, но ще я задължи да внася редовно отчети за това. Същите мерки може да бъдат предприети и спрямо агенция Sputnik - другата толкова известна в чужбина медийна структура на Москва.


Президентът Владимир Путин вече заяви, че Русия ще действат "огледално и бързо" на поставеното ограничение, а в парламента в Москва съобщиха, че още тази седмица ще направят съответни поправки в руските закони, за да се наложи същитя статут и на американски медии, работещи в страната.


Мария Захарова, говорителката на външното министерство, коментира, че Москва не искала да се стига до такива ответни мерки, но "народното търпение вече практически се изчерпа и ще бъде преведено от депутатите в някаква правна плоскост".

Сред потенциално засегнатите американски медии се сочат "Гласът на Америка", "Радио Свобода", интернет поректите "Настоящее время", "Фактограф", "Крым.реалии", "Радио Свобода на татарски език", "Кавказ.реалии" и "Idel.реалии" (те работят в рамките на "Радио Свободна Европа / Радио Свобода").

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK