Тереза Мей: Знаем какви ги върши Русия, ще защитаваме Европа от заплахата

Тереза Мей: Знаем какви ги върши Русия, ще защитаваме Европа от заплахата

© Reuters"Имам много ясно послание към Русия. Знаем какво правите. И няма да успеете. Защото подценявате издържливостта на нашите демокрации, трайната привлекталеност на свободните и отворени общества и отдадеността на западните държави към съюзите, които ни сплотяват. Великобритания ще стори, каквото е необходимо, за да защитим себе си и ще работим с нашите съюзници за тяхната сигурност."


Това заяви британският премиер Тереза Мей в обширна външнополитическа реч, произнесена в понеделник на годишната вечеря, организирана от кмета на Лондонското Сити. В нея тя говори за визията за външнополитическата позиция на Великобритания в днешната световна политика, както и каква ще е ролята на страната след Брекзит на 29 март 2019г.


Частта, посветена на Русия, бе с изненадващо остър тон. В нея Мей обвини Москва, че с действията си заплашва международния ред, меси се в национални избори и разпространява фалшиви новини в медиите като част от необичайно агресивна кампания за "използване на информацията като оръжие" с цел сеене на раздори в западния свят.
Критикувайки "мащаба и естеството" на руските действия, "заплашващи международния ред, от който всички зависим", тя рязко засили предупрежденията към Русия малко преди планираното за декември посещение в Москва на външния министър Борис Джонсън.


Тереза Мей: Знаем какви ги върши Русия, ще защитаваме Европа от заплахата

© Reuters


След анексирането на Крим властите в Русия "подпалиха конфликта в Донбас, непрекъснато нарушават въздушното пространство на няколко европейски държави и подеха непрекъсната кампания на кибер шпионаж и дестабилизация", каза още премиерът.


"Това включва, между другото, намеса в избори, хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага. Опитват се да превърнат информацията в оръжие. Разгръщат ръководени от държавата медийни организации, за да разпространяват фалшиви истории и манипулирани снимки в опит да предизвикат нестабилност на Запад и да подкопаят нашите институции", продължи тя пред аудиторията, включваща множество предприемачи.


Мей повтори за пореден път, че "не искаме да се връщаме към Студената война или да сме в състояние на постоянна конфронтация", но Великобритания ще действа взащита интересите си, както и тези на Европа и останалия свят, ако Русия продължава по същия път.


Тя не спомена дали е загрижена от руска намеса в демократичния процес във Великобритания, а някои от първите реакции на речта ѝ са отправяне на въпроси дали Москва е повлияла на миналогодишния референдум, приключил с шокиращото за ЕС и света решение страната да напусне съюза.


Тереза Мей: Знаем какви ги върши Русия, ще защитаваме Европа от заплахата

© Reuters


Премиерът говори и за нуждата от реформиране на НАТО, за да се съхрани организацията като жизнен съюз за възпиране на враждебна руска активност. "Затова засилихме нашата военна и икономическа помощ за Украйна. Затова подсилваме кибер сигурността си и търсим начини да затегнем финансовите си регулации, за да не допускаме печалби от корупция в Русия да влизат във Великобритания. Така че предприемаме нужните мерки за контриране на руските действия."


Тя каза също, че се насява един ден "Русия може да избере - и се надявам да го направи - различна посока. Но докато не го стори, ще действаме в защита на интересите си и международния ред". Мей добави, че все още се надява Русия да стане силна държава, играеща по правилата и развиваща международната сигурност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.


Но дотогава Лондон остава "безусловно ангажиран с поддържане на европейската сигурност". "Всеобхватното ново икономическо партньорство, което се опитваме да постигнем, ще подчертае споделената ни ангажираност с отворените икономики и свободните общества пред лицето на онези, които се опитват да ги дестабилизират."


"Ройтерс" припомтня, че един от козовете на британското впреговорите с ЕС за Брекзит е продължаване на партньорството в отбраната и сигурността. Страната разполага с най-големия бюджет за отбрана в ЕС, както и с най-обширната дипломатическа и разузнавателна мрежа на европейска държава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK