Във Великобритания действа варварско управление, известно като демокрация

Восъчна фигура на премиера Мей в музея на мадам Тюсо в Лондон.

© Dylan Martinez, Reuters

Восъчна фигура на премиера Мей в музея на мадам Тюсо в Лондон.Великобритания, която винаги се е хвалила със стабилна политическа система и безупречна държавна администрация, често наричана "Ролс-Ройс", е в хаос. На фона на секс скандали и компромати, свързани с тайни срещи, политическо спонсорство и кралското семейство, правителството постепенно се разпада.


Така поне казват вестниците в страната. Миналата седмица "Таймс" излезе със заглавие на първа страница "Брюксел се готви за падането на правителството на Тереза Мей" - и това преди още кабинетът да навърши половин година на власт.


А когато британските медии не успяват да разкрият мащабите на кашата, правят го чуждестранните журналисти. Стивън Ерлангър от "Ню Йорк таймс" каза на читателите си в началото на ноември, че страната "е в безпътица, на борда е избухнал пожар и капитанът - клетата Тереза Мей - e оставена на мостика без пълномощия да реши дали да обърне кораба към пристанището или назад". Ирландският автор Финтън О'Туул пише в книжния преглед на "Ню Йорк таймс", че "Брекзит се подхранва от фантазии за второ издание на (Британската) империя - една възстановена глобална търговска империя, в която старите колонии отново ще се свържат със страната-майка".
Първият елемент от тази утопична представа, макар и облечен във фина фраза, е твърде преувеличен, а вторият е направо абсурден. Никой освен един истински фантаст не вярва, че империята може да бъде наново изградена, а и не го желае. Но злорадството е твърде съблазнителна емоция, за да бъде подмината, щом е налице случай да се отдаде дължимото на Обединеното кралство за неговото високомерие към другите страни, които то смята за не така добре управлявани като него.


Истинският въпрос тук е дали правителството на Мей може да просъществува. И какво става, ако не успее? Сегашната бъркотия е резултат от функционирането на демокрацията, която нареди да бъдат отворени вратите пред варварите. Варварите са силите, които системните политици се опитват да държат извън стените. Те обаче бяха принудени да отворят вратите. В САЩ нахлуването се ръководи от Доналд Тръмп: неговите варвари са онези, които възприемат сериозно призивите му за "пресушаване на вашингтонското блато" и за "поставяне на Америка на първо място".


Британските варвари пробиха стените и в двете големи партии. Лейбъристите в момента се ръководят от група от крайни левичари, групирани около фигурата на Джеръми Корбин - човек, който вярва в национализирането на голяма част от икономиката, подкрепя и възхвалява действията на Ирландската републиканска армия (ИРА), на "Хамас" и на "Хизбула", и одобрява призива бившият лейбъристки лидер Тони Блеър да бъде съден за военни престъпления.


Корбин и приближените му радикални депутати бяха почти игнорирани от останалите си колеги от парламентарната група на партията. Когато обаче той се кандидатира за лидер на лейбъристите през 2015 г., внезапен прилив на подкрепа, главно от младата партийна членска маса, го въздигна, за негова собствена изненада, до партийния връх. Така варварите нахлуха, а неочаквано доброто представяне на партията в парламентарните избори това лято потвърди, че те са трайно "проникнали в крепостта".


Консервативните варвари са онези, които мразят британското членство в ЕС. Тяхната "варварска" парламентарна група, която бе малцинство - зарази и ръководството на партията. Бившият консервативен премиер Джон Мейджър, без да знае, че микрофонът е отворен, ги нарече "копелета". Те обаче се оказаха достатъчно силни, за да принудят премиера Дейвид Камерън да вземе фаталното решение да постави въпроса за членството в ЕС на референдум. Ала той загуби и така победилите варвари превзеха партията по наследство.


Във Великобритания действа варварско управление, известно като демокрация

© Ints Kalnins, Reuters


Премиер обаче не стана един от тях, а "клетата Тереза Мей", една неентусиазирана привърженичка на оставането в ЕС. Тя спечели партийното лидерство в надпревара с двама опоненти - привърженици на Брекзит, като обаче изцяло прие, че народът се е произнесъл и че британското излизане от ЕС трябва да бъде осъществено.


По този път обаче върху нея, а и върху страната, се изсипа дъжд от беди. Много членове на кабинета ѝ не са привърженици на Брекзит; те са убедени, че напускането е безумие и се опитват да продължат периода на "развода" с ЕС, за да дадат време на британските делови и финансови кръгове повече време да се подготвят за новите условия.


Тримата министри, най-пряко ангажирани с Брекзит, включват непредсказуемият външен министър Борис Джонсън, който има резки различия с предпазливия шеф на хазната Филип Хамънд - привърженик на оставането - относно графика за "развода", и Дейвид Дейвис - главният преговарящ с ЕС относно условията на "развода", когото бившият шеф на кампанията за излизане от ЕС и предполагаем негов съюзник, нарече "глупак, мързеливец и самодоволен нарцис". В горните слоеве на управляващата партия атмосферата е убийствена.


Преговорите, както и да ги погледнем, вървят зле. Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние настоява за строг график, който не устройва Лондон, а въпроси като сумата, която Обединеното кралство трябва да плати преди напускането, спъват напредъка.


Лодката се клати още по-силно от разрастващия се скандал за сексуален тормоз, довел до оставката на министъра на отбраната Майкъл Фалън. Фактическият заместник-премиер Деймиън Грийн се мъчи да отбива обвинения в тормоз и "екстремална порнография", каквато, според твърденията, е намерена в парламентарния му компютър.


Във Великобритания действа варварско управление, известно като демокрация

© Toby Melville, Reuters


С присъствието си начело на телевизионните новини и на челните страници на пресата скандалите се мултиплицират. Оказва се, че една нехайна забележка на външния министър Борис Джонсън вероятно е продължила затворническата присъда на Назанин Загари-Ратклиф - британска гражданка, излежаваща присъда за шпионаж в Иран, в резултат на невярното му твърдение, че тя е обучавала журналисти там. А т.нар. "Досиета от рая" разкриха, че Лорд Ашфорт - виден спонсор на Консервативната партия, е криел голяма част от богатството си в офшорка.


Той не е единственият. От същите разкрития стана ясно, че кралица Елизабет Втора и синът ѝ, принц Чарлз, са се облажили от безданъчните зони. Тази седмица и министърката за международното развитие Прити Пател бе принудена да подаде оставка, след като се разкри, че е скрила поредица от срещи с израелски министри без знанието както на външното министерство, така и на премиера. Тя бе сменена от Пени Мордонт, която трябваше да бъде, подобно на своята предшественичка, явен привърженик на Брекзит. Мей просто няма свободата да избира на базата на компетентността, а само въз основа на това кой от коя страна на барикадата е.


Премиерът е очевидно слаб, и това е така след като тя едва не бе победена от лейбъристите на изборите. А мащабността на задачата - да бъдат преразгледани стотици регулации на ЕС, закони и споразумения, да бъдат установени нови търговски връзки, да се попречи на оттеглянето на финансовия сектор от лондонското Сити, да се привлекат нови и да се задържат утвърдени вече инвестиции, да се води борба със шотландските националисти, които продължават да заплашват с нов референдум за независимост - всичко това изисква сила и увереност. Това обаче никак не се забелязва.


Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >


Четиридесет депутати консерватори са се съгласили да подпишат писмо за недоверие в Тереза Мей, съобщи в неделя "Сънди таймс". Така само осем гласа не достигат да се предизвика избор на партиен лидер - механизъм, чрез който Мей може да бъде изтикана от поста на премиер и да бъде сменена от друг консерватор. Един подобен опит за дворцов преврат срещу нея след пагубната ѝ реч пред годишната конференция на партията не успя, но много консерватори остават недоволни от дейността ѝ и разговорите за процедура за избор на лидер не стихват.


Презумпцията за слабост на правителството е толкова натрапчива, че всеки ден се чуват спекулации кой ще наследи Мей като премиер. Най-много залагания има за Майкъл Гоув - министърът на околната среда и бивш журналист - умен и експедитивен привърженик на Брекзит, който обаче ще наследи същите мъчителни проблеми, с които Мей е принудена да се бори.


Ако консерваторите изгубят крехкото си мнозинство в Камарата на общините при един вот на недоверие, ще последват нови избори, в които анкетите дават предимство на предвожданата от крайната левица Лейбъристка партия. Тогава страната ще окаже още по-дълбоко разделена отпреди.


Това е варварското управление, иначе известно като демокрация. Десетки милиони хора в демократичния свят живеят в несигурност, със стагниращи доходи или в страх от масова имиграция, а понякога и при наличието на всичко това. Те са избрали да дадат гласовете си за варвари, защото цивилизованите хора, според тях, са нехаели или най-малкото не са реагирали на тревогите им.


Макар последствията от това да са дълбоко неприятни или дори опасни, правилата, по които живеят страните, предлагащи политически избор, изискват уважение към тези гласове. Остава и надеждата цивилизоваността да се наложи, дори сред варварите. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Определено имат нужда от нещо ново. Старото не ги кефи вече.

 2. 2 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Прекалено много внимание се обръща на англичаните. Трябва бъдат оставени да си правят грешка след грешка, иначе няма от какво да се поучават. А и относно фаталното влияние на българско участие във всякакви съюзи - британската империя се разпада в последните 200 г. без наша помощ или участие.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  Като гледам горните три снимки, ми става ясно, че Великобритания потъва, подобно на Титаник. И хич на търсете "руска" следа и Путинов пръст!!!! Това, което човек си направи сам, никой не може да му го направи!!!!

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1791 Весело

  Снощи като написах че Мей се опитва да се спаси и да се измъкне от калчищата в които се е оплела, използвайки изтъркания номер с външният враг (Русия) във форума настана един вой ....
  Друг път да ме слушате!

 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin":

  обаче е права - въпреки всичко народа иска в Англия, не в Русия :)

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1251 Весело

  Не е виновна демокрацията. Който не иска да го управлят варвари, трябва да влага много пари в образование.

  Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1971 Весело

  И там не е стабилно като у нас... Нямат си нашите политкорифеи.

  https://www.facebook.com/stanislav.yotovski/videos/1899514663634022/
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Sounds familiar.
  Лондон против Континента или обратно...
  Мадрид против Барцелона или обратно...
  Familiar външна намеса?

  Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >

  "How the EU Keeps you Poor"

 9. 9 Профил на naskotop
  naskotop
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Всички процеси във Великобритания се коренят на ненавистта на британците към бюрокрацията и разхищенията в ЕС - явно тази нетърпимост е много по-голяма от страха им за забавен икономически растеж или други първоначални трудности. Убеждавам се, че поговорката "трай, бабо, за хубост" не е възникнала край Темза...

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Обединеното кралство (да, отдаавна не е Великобритания..) е една червива и прогнила структура, движена от инерцията (отвън и отвътре) и натрупано в миналото богатство, скрепена с невероятни дози ежедневно лицемерие, измама и манипулация на общественото мнение!
  Никога не забравяйте, че Англия е все още класова държава - там има хора, които се раждат със "златна лъжичка в устата" а цялото устройство е подчинено на съществуването на класите! Образователна система, здравна система (не)плащането на данъци, качество на "услугата живот" също! Докато тълпите се чудят как да оцелеят, една друга прослойка се тревожи единствено коя шапка да сложи за годишните конни надбягвания в Аскът...
  Най-отгоре седи едно изкукало бабе, за емблема...
  Така че - по-добре е за Европа "Евротунелът да бъде запушен".. и в прекия и в преносния смисъл!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Нищо не разбирате Мей каза Путин е виновен.... автора русороб:))))

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 1553 Весело

  До коментар [#10] от "The Core":

  Цитат от поста ти:

  "Евротунелът да бъде запушен"

  Ха-ха-ха... Ти усещаш ли се каква тъпотия си пльоснал?! Хората от целият свят напират към Британия,а не към континентална Европа! Направи си експеримент,попитай десет българи от улицата къде биха искали да работят и/или живея - в Британия или Германия/Франция. И ми съобщи резултата.
  Впрочем,"Евротунелът" беше запушен. Франция го запуши за мигрантите,когато те на тълпи пред френският вход на тунела щурмуваха телените огради и отвличаха тирове с едничката цел да се доберат до заветната добра и стара Англия. Хората гласуват с краката си кое е по-доброто място за живот.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Че те кога са спирали да бъдат варвари?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9298 Неутрално

  Консерваторите ще се разделят. Терса Мей е далеч от привърженик на Брексит.
  А зад тихата повърхност винаги са бушували първичните страсти на "варварите" :)

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7657 Неутрално

  Глей го Борис на снимката-представител на 80-те % на Иво Процента!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8306 Неутрално

  Сега кръгом и пак напред.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  Аз от доста време твърдя ,че политическите глупаци са превзели Лондон!С всеки изминал ден кашата във властта на Острова става все по-голяма ,а не се виждат хора с качества които да се наложат

 18. 18 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#12] от "deaf":

  Колко британци познаваш?

  И успяваш ли да разбереш колегата какво точно е написал, че коментарът ти не предполага да си го разбрал?

  Опитваш се да обясниш колко е готина Великобритания с мотива, че едни хора които не я познават искат да отидат там да бачкат.

  Невероятно смислен мотив да ти кажа:)


 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Осраха с този Брекзит. Но всъщност нещата са така доста отдавна. Не искат еврото, не искат да плащат вноската си, не искат обща армия, полиция, прокуратура, външна политика, работна ръка от ЕС и какво ли не още. И не знаят май и собствените си интереси.
  Дали си представят как ще изглеждат след десетина години?

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3888 Любопитно

  До коментар [#19] от "charlesdegaulle":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!Тъпанарите от Лондон не искат това или не искат онова,НО искат само хубавите неща на ЕС /като Общия Пазар- при това да продават без да си плащат под някаква форма/!Само,че фундаменталната им наглост/тъпотия/ няма как да "мине на метър",защото няма как да се "еб...ш" безнаказано с Берлин ,Париж и ко!На Европа и е дошло до гуша от тези "специални островни " глупаци!!!!!

 21. 21 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Вестите за политическа и икономическа "смърт" на Острова са силно преувеличени.

  Не съм във възторг от английския начин на живот, но коментарите на екзалтираните архи-проЕС популисти са просто нарцистични брътвежи.

  И вместо да умувате, какво ще е ОК след 10-15-20 год., мислете каква ще е България в близкото бъдеще!

  Не ми пука, какво мислите за мен.
  Пука ми единствено, какво мислите за Родината!

  ... Или "няма такава държава"?...

  Да оцелем ни преричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но няма българи да са!
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  В Германия, разбира се.
  Живял съм в Англия - ОТВРАТ!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#21] от "Консерватор":

  Няма такава държава. Или по скоро не трябва да има ТАКАВА държава.
  Затова не мисля за "родината".
  И-З-О-Б-Щ-О.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах