Младите изглеждат обречени да са по-бедни от родителите си, твърди "Креди Суис"

Младите изглеждат обречени да са по-бедни от родителите си, твърди "Креди Суис"

© ReutersМлади хора от поколението на т.нар. millenials е изправено пред предизвикателства, каквито не са срещали мнозина от предците им и само малцина от тях ще живеят по-добре от родителите си.


Родените между 1982 и 2000 година, т.е. хора, които днес са на възраст 17-35 години, са по-образовани от предишните поколения и повече от тях са с висше образование, но само специалистите в технологичния и финансовия сектор сред тях имат шанс да преодолеят проклятието, надвиснало над генерацията им. В развитите пазарни икономики техните родители и деди са заели повечето работни места и жилища, а младите са затиснати от студентски дългове, плащат цената за капиталовите загуби от кризата от 2008-2009 г., високата безработица, намалялата мобилност на трудовия пазар, затегнатия имотен пазар, поскъпващите жилища, растящото неравенство, ограничения достъп до пенсионни схеми.


В развиващите се държави положението е малко по-добро, но като цяло никой не би ги нарекъл "поколение късметлия".
Това сочи годишният доклад Global Wealth Report, публикуван във вторник от Credit Suisse Research Institute (CSRI) - анализаторски център към базираната в Швейцария банкова група "Креди Суис".


Авторите посочват, че младите нямат перспективите, на които са се радвали родените в периода 1949-1964г., но от друга като относително по-малка част от населението днес би трябвало да им е спестена конкуренцията за места в университети, компании и жилищно кредитиране.


В развитите страни групата на 30-39 години е най-задлъжняла (предимно заради разходи за образование и взимане на кредити за собствен дом), докато перспективите дори за висшистите са да получават заплати, колкото родителите си. Те ще трябва да поемат финансовото бреме за попълване на пенсионните фондове на родителите си и за собственото си социално осигуряване.


Мнозина от младите ще трябва и сами да се оправят в живота, тъй като прогнозите са, че не повече от половината от тях ще получат някакво наследство. И понеже половината ще наследи солидно благосъстояние, натрупано от родителите им, то материалното неравенство с другите 50% ще бъде доста ярко. Това поколение ще е с отчетливо по-дълбоко вътрешно разделение в сарвнение с предходните, смятат в "Креди Суис".


Пирамидата на глобалното богатство. В централната колона са (в милиони пълнолетни хора) броят на принадлежащите към всяка от групите. Вдясно е описан абсолютният размер (в трилиони долари) и делът (в проценти от световното богатство) на всяка от групите. Вляво е средният размер на личното богатство (на човек в американски долари) във всяка от групите.

Пирамидата на глобалното богатство. В централната колона са (в милиони пълнолетни хора) броят на принадлежащите към всяка от групите. Вдясно е описан абсолютният размер (в трилиони долари) и делът (в проценти от световното богатство) на всяка от групите. Вляво е средният размер на личното богатство (на човек в американски долари) във всяка от групите.


Регистрираме също, казват авторите на доклада, че намалява предприемчивостта на родените между 1980 и 2000 г. (измерена през броя на самонаетите) в богатите страни от ОИСР през последните 17 години, макар че мнозина ги определяха като "поколението на предприемачите". В САЩ, например, едва 2% от тях са самонаети (срещу 8% от техните поколението на родители) и това е обща тенденция за цялото население, не само за младите (спад от 7.4% през 201г. на 6.5% през 2015г.).


Възможното обяснение за този спад е, че младите тепърва ще станат активни предприемачи, включително защото доскоро бизнес условията бяха трудни за започване на бизнес. Вероятно е също предприемчивите на възраст до 35 години да създават по няколко фирми едновременно, което по-малко от техните предци са правили.


Едно от явленията, привличащо ниманието е, че от поколението Millennials са и някои от известните милиардери като създателите на Google, Facebook, Twitter и други технологични компании. Ако през 2003г. е имало 21 милиардери под 40-годишна възраст в списъка на сп."Форбс" и 24 през 2010г., то през тази година броят им е скочил на 46. Но като група от всички милиардери, тежестта за тези 14 години им е намаляла от 5.8% на 2.8%.


Годишен темп на растеж/намаляване на богатството на домакинствата по света през последните години.

Годишен темп на растеж/намаляване на богатството на домакинствата по света през последните години.


Кой контролира богатството на света


От една страна, 1% от най-богатите притежават 51% от богатството на всички домакинства по света. Ако се вземе за критерий това кой е милионер, то в абсолютни измерения се оказва, че 36 милиона души по света контролират 46% от богатството на домакинствата.


От друга страна, 70% от цялото пълнолетно население, т.е. около 3.5 милиарда души, притежават активи и средства на стойност под 10 000 долара. Тази група е пълна предимно с млади хора.


Колко е богат светът през 2017г.


През последните 12 месеца богатството на света се увеличава с темпо, невиждано от 2012 г., благодарение на финансовите активи, но и на активи извън тях. Добавени са 16.7 трилиона долара до обща оценка от 280 трилиона долара, или ръст от 6.4%.


За този период по света са се появили нови 2.3 милиона доларови милионери, почти половината от които са в САЩ. Отчасти заради поскъпването с 3% на обменната стойност на еврото, нови 620 000 доларови милионери са се появили в основни страни от еврозоната като Германия, Франция, Италия и Испания.


Докладът Global Wealth Report посочва още, че в много малко страни се регистрира намаляване броя на милионерите и основно това е в държави с обезценили се валути като Великобритания (-34 000 души) и Япония (-300 000 души). За сметка на това в Австралия са се появили нови 200 000 милионери, а още толкова - в Китай и Индия, взети заедно.


Лидерът Полша


Полша се откроява като икономиката, в която има най-голям процентен растеж на богатството на домакинствата - увеличение от 18%, предизвикано основно от скок в цените на материалните активи. Следват Израел (16%) и Южна Африка (15%), но там причината е в обменния курс на националната валута спрямо долара. Като цяло Европа се представя добре с ръст от 6.4%, а четири страни попадат сред топ 10 по ръст на благосъстоянието в абсолютни измерения.


Десетилетие след избухването на глобалната финансова и икономическа криза, докладът отчита, че за изминалото време богатството на света се е увеличило с 27%, а доларовите милионери - с около 8.7 милиона души. Ако се запази същото темпо, към 2022 г. световното богатство ще достигне 341 трилиона долара. През 2016 г. ръстът е бил 3.9%, предшестван от две години на отстъпление от по 0.5%. Най-шокиращият срив през изминалото десетилетие е бил през 2008 г. (-12.6%).


САЩ остават недостижим лидер и са добавили 8.5 трилиона долара към богатството на домакинствата си. Това е увеличение от 10.1% за година, както и половината от цялостното увеличаване на богатството в света с 16.7 трлн. долара спрямо 2016 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  И определено по-мързеливи.

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ами всеки е играл Монополи.. :-) Прехвърлете го в глобален мащаб и получавате днешната картинка..1% с 50%,10% с 90%..:-) А всички знаете и как свършва играта..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Да им дадем шанс , както и на нас са дали !
  Но олигархическият модел в България влошава още повече нещата .
  Големите смачкват с помощта на държавата всички малки , млади , иновативни и енергични . Това е и причината за слабият растеж у нас .

 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Много интересна статията, на която трябва да се обърне сериозно внимание.

  Основна причина за проблема на младите хора - осъзнаването, че за разлика от предходните поколения те ще живеят по зле от родителите си.

  Клопка от която обществото не може да излезе.

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  плащат цената за капиталовите загуби от кризата от 2008-2009 г.
  ----
  Именно - нулевите лихви и "спасяването" на банковия сектор унищожиха каквото беше останало от свободния пазар. Сега всички си играем на играта - Следи ЕЦБ/ФЕД какво ще направят. Един вид прехвърлиха всички пасиви на следващото поколение. Жална ни ....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  И накрая - пак Щатите най-богати...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Да им дадем шанс , както и на нас са дали ! Но олигархическият модел в България влошава още повече нещата . Големите смачкват с помощта на държавата всички малки , млади , иновативни и енергични . Това е и причината за слабият растеж у нас .
  —цитат от коментар 3 на magnas


  Нещо сте се объркал! В края на комунистическият режим през 80-те години,старото поколение мачкаше и не даваше на младото поколение да диша свободно. Сега е обратното. Да не говорим,че днес младите могат безпрепятствено да си намерят работа на Запад.

 8. 8 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Това което се случва глобално не е добро,но е нормално.Няма как,когато основната движеща сила на ''цивилизацията'' ни е алчността,да бъде друго.
  Тези които могат да видят,виждат,чè с този социален модел и с тази монетарна/банкоива ситема,това е пътят.Неимоверно забогатяване за някои,съпроводено с мизерия за мнозинството.''Прекрасния нов свят'' се случва пред очите ни.Вече дори е започнало кастовото разделение.
  Честито на всички ни.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 9. 9 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Колкото по бурен е океана толкова по голям е шанса да оцелеят големите кораби пред малките.От едни уравнения пък следва че рано или късно но неминуемо идва голяма вълна която помита всичко
  Отделно ако корабокруш. успеят да се прехвърлят на големия кораб......!
  И човечеството отдавна е прозряло бъдещето.За съжаление при толкоз мъдрост се е оставило в алчни и прости ръце.

 10. 10 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":
  Много погрешно разсъждение.

 11. 11 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 355 Неутрално

  "През последните 12 месеца богатството на света се увеличава с темпо, невиждано от 2012 г., благодарение на финансовите активи, но и на активи извън тях. Добавени са 16.7 трилиона долара до обща оценка от 280 трилиона долара, или ръст от 6.4%."

  "Десетилетие след избухването на глобалната финансова и икономическа криза, докладът отчита, че за изминалото време богатството на света се е увеличило с 27%, а доларовите милионери - с около 8.7 милиона души. Ако се запази същото темпо, към 2022 г. световното богатство ще достигне 341 трилиона долара.

  Аве не разбирам нещо като как така се увеличва богатството на света? Мирише ми май като да ми обясняват колко пари са били напечтани и каква инфлация ни е застгнала.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 12. 12 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тварди кой

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  значи богатството на света се увеличило и защо ли това води до обедняване на младите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  богатството на света се увеличава на книга ,печатат се валути и се вдига принадената стойност ,като нашите зърнари ,произвеждат зърно ,продават го при български разходи ,които са в пъти по ниски от тези на запад , но на световна цена ,на това отгоре ,всички ние с данъците си ги субсидираме още веднъж чрез ЕС и те стават богати ,а ние вече плащаме сирене и кашкавал по десетки левове .Същото е с цените и на останалите продукти и суровинии ,това което се консумира ,скача ,защото се консумира , принадената стойност отива в някого по веригата и тъй като тук нищо не се произвежда ,разни търгаши ,които и данъци не плащат ,ни продават като почнеш от строителство ,парцели ,коли ,храна , дрехи и стоки и услуги ,всичко на 2-3 ката по скъпо дори от съседните страни ,където има производство и там младите са заети в него .Тук младите от последното поколение ,всички учат право и мениджмънт , ще рекетират останалото население ,ако просрочи 20 ст на някоя сметка ,ще му се нахвърлят да водят дела за хиляди левове и да му вземат всичко на човечеца ,щото мафиотската държава го позволява ,без труд прависта изкарва десетки хиляди от такива дребни неща , нотариуса десетки хиляди от един подпис , адвоката също , мениджъра също ,щото менижирал доенето на кравите на баба си ,млякото трябва да е вече10 лв литъра и т н и т н ,пълна порнография .

 16. 16 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  След като ти продават скъпо, НЕ КУПУВАЙ!
  Не разбирам, държавата ли те принуждава да купуваш? И сигурно държавата принуждава и всички останали да купуват скъпи зърно, имоти, коли, кашкавали? Всички милицифаи са сложили по една вила на вратовете на всички останали и ги водят към магазина?
  За хората със соц в главата: Една стока струва толкова, колкото някой е съгласен да плати за нея...
  Ефекта на отвлвчената държава е налице, разбира се, но хайде познайте кой не си е свършил работата, та да позволи да му откаднат държавата. Да подскажа: Не е филанкишията...
  И за успокоение: Не се притяснявай, тези, които учата за да те рекетират, за неплатени сметки от 20ст ще умрат от глад, ако си плащаш редовно сметките. Мениджърите и адвокатите получават само толкова, колкото си съгласен да им платиш...

 17. 17 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Докато хората на запад си пазаруват китайски стоки за да им е малко по-евтино, парите и икономическото развитие ще се оттичат по посока на Китай. А младите в Европа ще охлаждат супата.

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1927 Весело

  До коментар [#16] от "crimsonbg":


  До коментар [#15] от "edin drug":След като ти продават скъпо, НЕ КУПУВАЙ!
  —цитат от коментар 16 на crimsonbg  До коментар [#15] от "edin drug":След като ти продават скъпо, НЕ КУПУВАЙ! Не разбирам, държавата ли те принуждава да купуваш? И сигурно държавата принуждава и всички останали да купуват скъпи зърно, имоти, коли, кашкавали? Всички милицифаи са сложили по една вила на вратовете на всички останали и ги водят към магазина?За хората със соц в главата: Една стока струва толкова, колкото някой е съгласен да плати за нея.
  —цитат от коментар 16 на crimsonbg


  Викаш;
  За Бога братя не купувайте!!!
  Да не ядем и да живеем на фотосинтеза!
  От времето на Иван Костов ме научиха да не ходя на доктор.
  Преди няколко дена, един колега по форум, ми предложи, ако не искам да плащам ДДС да си гледам храната сам, да не се къпя и да пия вода, не от водопровода!
  От толкова много "напредък", усилено сме ми препоръчват да заживея, като в първобитно общинния строй!
  Види се, че тва нашето изчезва и на негово място ще се появи ново население!
  Със сигурност няма да се казва българско!

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Родените между 1982 и 2000 година, т.е. хора, които днес са на възраст 17-35 години, са по-образовани от предишните поколения и повече от тях са с висше образование..."
  Само дотук прочетох и се запитах дали е възможно да е вярно. Практически университетите нямат нужната производителност, да обучат по-голямата част от учениците излизащи от средните училища, независимо от това колко нови учебни заведения изникнаха от нищото и си лепнаха на табелата пред входа престижната степен "университет". Дори печатниците на фалшиви дипломи няма как да наваксат, да напечатат чак толкова много фалшиви свидетелства. Така, че като стигнах до края на цитираното в началото на коментарът ми и спрях да чета. Поредната дезинформационна кампания тече...през която използувайки различни медии, се прави опит да се похвали качеството на съвременното "образование". Няма нужда, всички сме свидетели на резултата, а именно как се бълват функционални неграмотници.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "...относително по-малка част от населението днес би трябвало да им е спестена конкуренцията за места в университети, компании и жилищно кредитиране.В развитите страни групата на 30-39 години е най-задлъжняла...."

  Па аз мислех, че само тук е така, пък то навсякъде било. Ми що тъй бе? Нали да западняците им са високи доходите? "Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия" - туй от кого беше, че забравих.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Да им дадем шанс , както и на нас са дали ! Но олигархическият модел в България влошава още повече нещата . Големите смачкват с помощта на държавата всички малки , млади , иновативни и енергични . Това е и причината за слабият растеж у нас .
  —цитат от коментар 3 на magnas

  Нещо сте се объркал! В края на комунистическият режим през 80-те години,старото поколение мачкаше и не даваше на младото поколение да диша свободно. Сега е обратното. Да не говорим,че днес младите могат безпрепятствено да си намерят работа на Запад.
  —цитат от коментар 7 на deaf

  Накрая всички са смачкани .... и младите , и старите, и преди и сега, ама по-бедни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "magnas":

  Така е...Ако обаче кажеш нещо - обичаш Путин,Русия и тн. Да се живее в България е не трудно, рамката и условията стават невъзможни !

 23. 23 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 348 Неутрално

  > 350 милиона са
  > работили били колкото полвин планета
  сигурни ли сте, че не са крадци и мизерници ? абсолютно ли ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK