Как и защо "Ройтерс" си купи човешка глава

Коди Сандърс. Родителите са дарили тялото му, без да знаят, че то ще бъде продавано на части.

© Reuters

Коди Сандърс. Родителите са дарили тялото му, без да знаят, че то ще бъде продавано на части.Текстът е резултат от продължило повече от година разследване на "Ройтерс" за нерегулирания пазар на човешки останки в САЩ. Серията статии е озаглавена "Търговията с тела" . Заглавието на този текст е на "Дневник".


Коди Сандърс се ражда през 1992 г. със слаби бъбреци и дупка в сърцето. Умира на 24-тия си рожден ден, след 66 операции и над 1700 цикъла диализа. Понякога е пускал весели селфита във "Фейсбук", криейки болката си. В други случаи е споделял мъчителната реалност, показвайки болничното легло и превръзките върху осеяните с белези гърди. Написал е в профила си, че търси приятелка, която да го приеме "какъвто е". "Защо съм грозен", публикувал е на Коледа през 2015 г.


Коди е живял с родителите си в стар кемпер в Източен Тенеси. В добрите си дни е работил във ферма заедно с баща си – хранел добитъка, събирал сено, пренасял меласа от един хамбар в друг.
На 2 август 2016 г., прибирайки се вкъщи от диализа, Коди умира от инфаркт. Родителите му нямат пари да го погребат или кремират, така че даряват тялото му на организацията Restore Life USA. Тя продава дарените тела – цели или на части – на изследователи, университети, институти за обучение на медици и други. "Не можех да си позволя друго", обяснява бащата на Коди, Ричард.


В месеца след смъртта на младия мъж, Restore Life е продала част от него – шийните му прешлени. За транзакцията са били необходими няколко разменени имейла и 300 долара, плюс доставката. Не е известно дали Restore Life е проверила купувача. Но ако служителите ѝ го бяха направили, щяха да разберат, че е репортер от "Ройтерс".


Новинарската агенция е искала да разбере колко е лесно да купиш части от човешко тяло и дали те биха били полезни в медицински изследвания. Освен прешлените по-късно "Ройтерс" е купила две човешки глави от Restore Life на цена от 300 долара всяка.


Семейство Сандърс пред караваната си.

© Reuters

Семейство Сандърс пред караваната си.


Тези сделки показват колко стряскащо лесно е да се купят и продадат човешки части в САЩ. Нито продажбата, нито доставката им са в нарушение на законите, казват адвокати, професори и правителствени служители, следили случая отблизо. Макар да е незаконно да се продават органи, предназначени за трансплантация, в повечето щати е абсолютно легално да се продават части от тела, дарени за изследвания или образование. Да се купи вино по интернет е по-трудно, тъй като за това се изисква доказателство за навършена определена възраст.


За да адресира съображенията за законност, етика и безопасност, "Ройтерс" се консултира с Анджела Макартър, която ръководи програмата за дарения на тела в Медицинския факултет на Университета на Минесота. Тя незабавно пое грижата за прешлените и главите от името на "Ройтерс", за да ги инспектира и съхранява в институцията.


Макартър заяви, че е притеснена от това колко лесно са били получени те, и от провала на Restore Life да проучи купувача. "Все едно сме в Дивия запад", каза тя. "Всеки можеше да си ги поръча и да ги получи у дома си независимо каква е целта му."


Макартър изследва останките и документацията, за да прецени биха ли били полезни в медицински изследвания. Анализът ѝ се основава на националните стандарти за етика и безопасност на Американската асоциация на банките за тъкани, Американската асоциация за клиничните анатоми и Университета на Минесота.


Тя заключи, че медицинското досие, доставено от Restore Life, e недостатъчно подробно и че прилежащата документация е била небрежно съставена и непълна. Поради тези причини екземплярите не изпълняват стандартите за употреба в университета ѝ. "Това е нечувано", каза тя. "Тревожа се за бъдещето на даряването на тела и за общественото доверие в него, при положение че има ситуации като тази."


Уважение и достойнство


Няколко месеца след продажбите президентът на Restore Life обяснява накратко подхода си към бизнеса: "Организации като нашата са, смятам, прозрачни, тъй като, особено ние, имаме пряк контакт със семейството на донора", каза той. "Има определено ниво на уважение и достойнство, защото имаме лична връзка с тях."


Той отказа да бъде интервюиран или да отговори писмено на въпроси. Но изпрати изявление, в което критикува "Ройтерс" за покупката ѝ. "Очевидно е, че екипът ви в "Томсън Ройтерс" не се тревожи за хората, търсещи помощ от нашата организация", писа той. "Вие просто искате да нараните хората, които най-много се нуждаят от помощ."


Бърд добави, че Restore Life върши добра работа, като снабдява с органи изследователи, търсещи лек за рак, деменция и други болести. "Помагаме на безброй хора чрез широк мащаб изследвания със световно признати учени", писа той.


Каквото и да се надява да постигне Restore Life, лошото съхранение на части "проваля жалко" възможността учени да ги използват, както и тримата донори – Коди Сандърс и неидентифицираните мъж и жена, чиито глави Бърд е продал на "Ройтерс".


Според Макартър близките на донорите, чиито дарения са благородни и извършени в трудни времена, заслужават нещо повече от индустрията. "Хората мислят, че вършат нещо добро, искат да изпълнят желанията на обичните си", казва жената, която е била председател на Комисията за дарение на тела в Минесота и работи в ръководния съвет на Американската асоциация на клиничните анатоми. "Знам, че биха се чувствали експлоатирани, ако разберат, че се случва нещо такова."


Томас Чампни, преподавател по анатомия в Университета на Маями, също изразява тревога от това колко лесни са продажбите. "Частите от човешки тела не би трябвало да се купуват толкова лесно, все едно са хладилници втора употреба", каза той.


Стандартни цени за части от човешко тяло на почти нерегулирания пазар в САЩ.

© Reuters

Стандартни цени за части от човешко тяло на почти нерегулирания пазар в САЩ.


Брокерът


50-годишният Бърд е в бизнеса с части на човешки тела от две десетилетия. Роден в Източен Тенеси, наскоро той е бил в челните места на комедийно състезание, наречено "Най-смешният човек в Триградието" - региона на граничещите един с друг градове Кингспот, Джонсън сити и Бристъл.


Преди да отвори Restore Life, Бърд е ръководител банка за тъкани, наречена American Donor Services, организация с идеална цел, намираща се близо до Мемфис. Основният ѝ ортопедичен клиент в продължение на няколко години е тексаска фирма, свързана с компания, разпространяваща костни присадки, отчасти изработени от човешка тъкан. Според показания под клетва, дадени в гражданско дело, през 2005 г. American Donor се обръща към нов основен ортопедичен клиент. Той плаща до 10 000 долара на донор, дава 200 000 долара кредитна линия и започва да се грижи за финансовите дела на American Donor.


Малко след това Бърд напуска, за кратко работи в банка за сърдечносъдови тъкани и през 2008 г. основава Restore Life. Базирана в Елизабетон, Тенеси, Restore Life събира тела главно от хора в този щат, Вирджиния и Северна Каролина. В замяна тя предлага да прибере починалия, да кремира безплатно неизползваните части и да ги върне на семейството.


През 2011 г. Бърд разказва публично за Restore Life на презентация пред местните власти в близкия окръг Съливан. Управата е недоволна от повишаващите се разходи на данъкоплатците за кремиране на бедните. Според протокол от срещата Бърд е обяснил, че може да помогне и е отбелязал, че много от семействата, дарили тела на Restore Life, го правят по финансови причини: организацията покрива всички разходи, включително кремацията.


"Превърнали сме се в услуга за хората в нужда и бедните, които не могат да си позволят погребение", казал е той. "Това е перфектно за ситуации, в които семействата нямат средства или в тези, в които местните власти трябва да поемат разходите."


Източници от управата на окръга твърдят, че неформалното споразумение между властите и организацията е в сила и до днес. Няколко пъти месечно случаи на социални слаби биват насочвани към Бърд. На срещата през 2011 г. адвокатът на окръга Дан Стрийт е заявил, че не е необходимо формално споразумение, тъй като властите само насочват бедняците към него.


"Компанията просто ще дойде и ще вземе телата", казва той. "Просто ще ги оставим да правят, каквото частният бизнес прави най-добре."


Restore Life е отбелязвала ръст почти всяка година от отварянето си насам, показват данъчните ѝ декларации. Приходите ѝ са нараснали от 49 251 долара през 2009 г. до 1.1 млн. през 2016 г. Печалбата също се е увеличила. През 2009 г. разходите са надхвърлили приходите с 1277 долара. Миналата година приходите са били със 187 885 долара повече. Данъчните декларации показват, че нетните авоари на организацията с идеална цел са били 354 556 долара на 31 август 2016 г. - последната дата, за която има данни.


Бърд живее и работи в град в Тенеси, където средният приход на домакинство е 30 000 долара. Организацията с идеална цел, която той управлява, му е платила 113 000 долара годишна заплата миналата година.


Донорът


Анджи Сандърс помни, че по време на бременността ѝ не е имало притеснителни симптоми в направените тестове. Но на 2 август 1992 г. Коди се ражда в нещастие.


Местят го от окръжната болница в клиниката на Университета на Тенеси в Ноксвил, където остава три месеца. Диагностицитират го с VATER синдром – състояние на многобройни рождени дефекти. Момчето е родено с дупка в сърцето, нефункциониращи бъбреци и без ректум. В първите две години от живота му родителите го хранят с тръба. Подложен е на толкова много ограничения – без мляко, без шоколад, без домати, без сол, че яде предимно зърнената закуска Froot Loops. За десерта – няколко хапки масло.


Коди е имал нужда от диализа три пъти седмично за по 4 часа, а заради нуждите на сина си майка му не е можела да работи много. Баща му е казвал в прав текст на всичките си работодатели, че детето му е най-важно.
"Ако не беше в болницата, беше на диализа и така през половината му живот", казва Ричард. "Смених много работи."


Майката на Коди - Анджи.

© Reuters

Майката на Коди - Анджи.


Когато станал на 9, Коди получил трансплантация на бъбрек, която променила живота му, освобождавайки го от непрекъснатите диализи. Научил се да плува и имал повече време да учи. "Не бих казал, че беше нормален, казва Ричард, но поне не беше толкова ограничен."


Новият бъбрек издържал малко повече от 5 години и когато спрял на функционира, Коди трябвало да бъде транспортиран с хеликоптер до болницата, където останал един месец. Диализите започнали отново.
На 14 момчето спечелило конкурс по рисуване. Благотворителната фондация – American Kidney Fund, го изпратила в столицата Вашингтон. Във въпросника на състезанието той отбелязал любимите си неща – часовете по гимнастика, рисуването и да кара колело. Любимият му актьор бил Скуби Ду. Хората за пример – татко му и майка му. Надявал се, когато порасне, да работи с баща си.


Коди напуснал училище в 11-и клас. Родителите му казват, че четенето му било на нивото на второкласник. Работил е по ферми с баща си, колкото можел, през зимата продавали дърва. Дъвчел тютюн и играел билярд в местния бар. За да опази бъбреците и сърцето си, не пиел алкохол. Но невинаги слушал лекарите, понякога изпивал по шест кутийки газирани напитки на ден.


През последните си години ставал все по-тъжен и самотен. Родителите му забелязали, фейсбук приятелите му също. Бил уморен от хапчетата, диализата, болниците и непрекъснатото напомняне какво е разрешено и какво не.
"Мисля, че не само тялото му беше уморено, а целият му ум", казва баща му. "Не се страхуваше", споделя майка му. "Беше готов." Сърцето на Коди спира на рождения му ден, 2 август 2016 г. Скоро след това Restore Life прибира тялото му.


Да си поръчаш врат


На 29 август 2016 г. репортерът на "Ройтерс" Браян Гроу изпраща по имейл запитване на Бърд. По това време новинарската агенция не знае нищо за Коди Сандърс. Репортерът използва истинското си име и служебния си имейл.


"Търсим оферти, включително цената на доставката, за да закупим един екземпляр врат за целите на изследване, включващо тъкани, които не стават за трансплантиране", гласеше запитването. Терминът "тъкани, които не стават за трансплантиране" се отнася за части от тялото, като глави и гръбначни прешлени, които не могат да бъдат трансплантирани на живи хора.


В молбата се отбелязва адрес за доставка в Минеаполис, на няколко мили от лабораторията на Университета на Минесота. Текстът завърша с "Очакваме отговора Ви". Бърд отговаря час по-късно. "Благодаря Ви за имейла. Мисля, че не сме работили заедно преди. Как разбрахте за нашата организация?"


"Насочиха ни колеги от бизнеса", отговаря Гроу. Бърд пита дали се търси цял врат – прешлените и тъканта под черепа. След потвърждаването той отвръща, че цената е 300 долара и 150 за доставка. Прикача и рентгенови снимки на 24-годишен мъж. Три дни по-късно Гроу приема офертата.


Бърд отговаря: "Благодаря Ви, че ни давате възможността да работим с Вас и Вашата организация." Добавя и три въпроса: за сметката дали вратът трябва да бъде изпратен замразен и дали ще бъде използван за медицински изследвания или образование.


В опита си да установи колко е лесно да си купиш части от човешки тела "Ройтерс" изследва качеството на екземплярите и документацията ми. При отговора, че става въпрос за медицински изследвания, Бърд финализира сделката. "Отново Ви благодаря за възможността да работя с Вас и с Вашата организация", пише той.


Анджела Макартър.

© Reuters

Анджела Макартър.


Според Макартър покупката е легална и етична. Няма закон, който да забранява такива продажби, казва тя, а агенцията е извършвала легитимно разследване. Бърд, добавя тя, не е нарушил закони, продавайки частите. Въпреки това трите зададени от него въпроса демонстрират желанието му да приключи сделката, а не да разбере повече за намеренията на купувача. Този процес може да включва и искане подробно да бъде описано как ще се използват телесните части.


Брокери като Бърд, които приемат дарения, имат морално, но не и правно задължение, да се уверят, че частите от телата ще се използват за удачни цели, казва Макартър. Тя анализира и съхранява телесните части от името на "Ройтерс", но друг купувач би могъл да направи каквото пожелае с врата и главите.


Вратът пристига


На 27 септември 2016 г. шофьор на FedEx доставя кафява картонена кутия до адреса в Минеаполис. Гроу получава пакета и го дава на куриер, специализирал в преноса на човешки останки, който го носи директно на Макартър. Тя веднага забелязва проблеми: външната част на кутията не носи задължителния етикет, че в нея се намират човешки части. Вътре има няколко документа – единият е резултат от тест на сериозна компания, който доказва, че донорът не е имал заразни болести. Другият документ е обобщение, написано от ръка и от лаик, за медицинската история на донора.


"Съдейки по опита си, бих очаквала по-сериозен формуляр", казва Макартър, уточнявайки, че повечето брокери предлагат прецизни и детайлни медицински досиета. "Това е много повърхностно."


Медицинското досие не съдържа нито заглавка, нито телефонен номер за контакт, отбелязва тя и сочи разлики в идентификационните номера в горната и долната част на една от страниците. Както и малко несъответствие между номерата върху документите и етикета върху торбата, в която е бил вратът.


Прецизната медицинска история и консистентната система за идентификация на донорите са критично важни за медицинските изследвания, казва директорът на анатомичните изследвания в Калифорнийския университет Бранди Шмит. Медицинската история помага на изследователите да преценят променливи като болести или травми. Ясната документация и точното етикетиране им позволяват да следят екземплярите по научен маниер.
За да се предотвратят злополуки, които да доведат до изгубването или грешното идентифициране на човешки части, повечето болници и медицински университети използват модерни техники за проследяване, включително създадени от компютър метални дискове или баркод етикети. Някакъв етикет е трябвало да бъде прикачен върху самия врат, а не върху пакета.


"Объркването е истински проблем", казва Шмит, която координира даренията на тела в школите на Калифорнийския университет в целия щат. "Не мисля, че писан на ръка документ е професионален подход. Може да доведе до човешки грешки."


Седмица след като гръбнакът е пристигнал, Бърд е отговорил на друг имейл на Гроу, обяснявайки, че има глави на цена 300 долара. Предложил и намаления на колене и стъпала, за да си освободи "пространство във фризера". Написал, че ниските цени са част от "неправителствения статут с идеална цел" на компанията, добавяйки: "Гледаме просто да си покрием разходите."


Мъка и пепел


Ричард и Анджи Сандърс искали да погребат Коди до роднините си в близкото гробище. Но Ричард, на когото му е трудно да чете, печели само 900 долара месечно. Анджи, която страда от психическо разстройство, не може да работи или да шофира. Погребението е било непосилно скъпо за тях.


Приятели предложили да платят за кремацията, която струва поне 695 долара. Но на съпрузите им било неудобно да приемат подаяния от познати, така че дарили тялото на Коди. Тогава Ричард е бил благодарен, че компанията е предлагала безплатна кремация.


Трудностите на това семейство не са нетипични за дарителите, казва Марта Тейър – председател на програмата за погребални науки в колежа Arapahoe в Колорадо. Опечалените семейства са "уязвими и поставени пред този избор, когато нямат пари", обяснява тя. "Единственото нещо, по-тъжно от човек, който не може да си позволи да живее, е човек, който не може да си позволи да умре."


В случая на Коди техен близък им е прочел документа за дарение, преди да го подпишат. Един параграф твърди: "Разрешавам на Restore Life USA да извлече всички необходими тъкани и органи за изследователски и образователни цели. Разбирам, че това дарение ще се използва за научни изследвания, преподаване или други подобни цели и в многобройни изследователски или образователни институции с търговски или нетърговски организации, които Restore Life USA реши да снабди с дарението."


Семейство Сандърс разбрали, че Restore Life ще извлече малко от кожата на Коди, ще го кремира и ще върне пепелта му. Документите не е уточнявал, че тялото на Коди може да бъде разчленено – детайл, който повечето други брокери отбелязват.


Няколко седмици по-късно човек от Restore Life им донесъл урна с пепелта на Коди. Анджи не си спомня името му, само че бил мил. "Наистина мил и разбиращ", казва тя.


Жената се притеснява от това как смъртта на Коди се отразява на съпруга ѝ. Яде по няколко хапки и отказва да говори за загубата им. Ричард потвърждава думите на съпругата си, обаче отбелязва, че е намалил цигарите – от 5 пакета на ден до само три. Върху ръждясалия червено-бял пикап е залепил стикер "В светлата памет на Коди Сандърс".


Как и защо "Ройтерс" си купи човешка глава

© Reuters


"Беше ми приятелче, беше ми най-добрият приятел", казва Ричард. "Повтарям си, че ще ми мине, ще ми мине."
Анджи пази в кутия за обувки четири снимки на Коди. Във всяка една той гледа право към фотоапарата, а слънчевите очила са вдигнати върху шапката му. Тя пази и сребърната урна с останките му.


"Не можах да го прегърна, когато се роди, не можах да го прегърна, когато си отиде. Но той се върна, сега е при мен", казва Анджи.


Още два екземпляра


През януари Restore Life праща втори пакет на "Ройтерс" на същия адрес. Този съдържа две човешки глави – мъжка и женска. В един от следващите текстове ще бъде обяснено как "Ройтерс" закупи главите като част от разследването си на случай в Пенсилвания, където човешка глава е била открита близо до Питсбърг преди почти три години.


Отново специалист носи кутията до лабораторията на Макартър. Стиропорната кутия е разцепена, което носи опасност от течове и зарази. Проблеми има и в документите за мъжката глава.


"Местата, където се вписват клиентът, описанието на стоката, номерът ѝ, видът съхранение и датата и времетраенето му, са просто празни", казва тя. Документите за женската глава са непрофесионално подготвени и толкова трудни за четене, че ѝ е било трудно да разбере основните данните, които всеки изследовател би потърсил, включително медицинското досие на човека.


И двете глави са били без етикет, наличието на което е критично важно за проследяването на идентичността, особено когато се работи с многобройни телесни части. Макартър е чувала истории за неофициални продажби, но е била изненадана от това колко мърляво е изпълнена поръчката.


"Не вярвам, че това би трябвало да е позволено или законно", казва тя. "Знаем, че може да се организира така, че да не пречи на медицинското образование и изследвания. Можем да го направим коректно."


Съдбата на сина


В търговията с части от тела е традиционно донорите да остават анонимни, като се разбират само възрастта и датата на смъртта им. "Ройтерс" не можа да идентифицира на кого принадлежат главите. Но заради младостта на Коди Сандърс е лесно съобщението за смъртта му да бъде открито в некролозите, публикувани в южните щати.
С разрешението на родителите му "Ройтерс" нае лаборатория за извършване на ДНК тест, който да потвърди, че вратът, купен от агенцията, е на Коди. В края на август Гроу се е върнал при Ричард и Анджи Сандърс, за да им каже резултатите – Restore Life е разчленила тялото на сина му и е продала част от гръбнака му.


Коди Сандърс.

© Reuters

Коди Сандърс.


Те посрещат новината мълчаливо.


Анджи се вглежда в празното пространство. Ричард – в земята. И Анджи проговоря.


- Мислех си, че просто взимат мостри от кожата - казва и се разплаква. Ричард опитва да я утеши.


- Свършено е, мила.


- Не исках повече операции.


- По това време нямахме избор, припомня ѝ Ричард. - Нали казваше, че ако помогне на някой друг...


- Знам, знам.


Двойката не казва нищо друго близо половин минута. Накрая Ричард се обръща към Анджи. Тази част от живота ни приключи, казва той.


Ако са знаели, че синът им ще бъде разчленен, е нямало да дарят тялото му, казват те. Коди е минал през прекалено много операции. Не са искали, нито са очаквали някой да го реже и в смъртта му, казва Ричард. "И все пак не можех да си позволя нищо друго, така че ми се стори, че това е най-добрата ни възможност."


Семейството е попитало дали Restore Life са използвали други части от тялото на Коди, но репортерът не знае – брокерите обикновено не разкриват тази информация. Ричард едва ли ще потърси отговор от организацията. "Не ги виня", казва. Но оценява, че е разбрал истината за останките на Коди.


- Защото иначе никога нямаше да разберем.


Анджи е съгласна.


- Изобщо нямаше да знаем.


През октомври, изпълнявайки желанието на семейството, агенция "Ройтерс" е кремирала за своя сметка врата на Коди. Репортерът Гроу е занесъл пепелта му на семейство Сандърс в Тенеси.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Пазарна икономика, какво да правиш!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  и тук бизнесът върви но няма гласност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  О М Г

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  чудовищна история.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И всичко се контролира от правителствата на държавите (не е само в САЩ тази практика, навсякъде е).
  Купуваш си нещо нелегално - съдят/убиват те.
  Влизаш в дълбоката мрежа, където е всичко конфискувано, после си пазаруваш от тези места - убиват те.
  И всичко е контролирано от правителствата и тайните служби на големите държави.
  Яко, а?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не зная какви са разходите в САЩ, но едно погребение или кремация струва от няколко хиляди евро (Испания ако не греша около 3 000), до също ако не греша 8 000 във Франция.
  Това са минималните суми. Отделно имаш покупка или наем на място за гроб или урна.

  За хора без финансови средства това си е разход. Нищо учудващо, че има бизнеси свързани с тела на починали. Има и доста свързани с погребенията, кремациите. Има компании, които сключват с теб договор и си плащаш с години месечни вноски в твой "фонд", които средства след това да се използват за погребението/кремацията.

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivan_":

  въпрос на ценност. в българия едно погребение също е ужасно скъпо. но човек решава какво иска за тялото на отишлия си често пъти скъп човек. като човек, преживял смърти на родители, мога да кажа съвсем ясно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":

  Историята започва с раждането на Коди с толкова недъзи. За мен положителното е че американската медицина прави възможен живота на момчето до 24 години, при това за толкова бедни хора.
  "Ройтърс" пуска тази макабрична история с някаква цел която не се изяснява добре: дали са против даренията на ограни на починали или за стриктно регулиране от специализирана държавна система не е ясно, особено като се има предвид че в сила са и законите на 50 отделни щата.
  Американските медии имат доста по-сериозни публикации във връзка със спекулациите с кадавъри продавани на части. Както и да е, реалността за бедните не винаги е красива...

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  Ясно, че човек решава, но когато едната опция е погребение/кремация за 3 000 евро, пък ти имаш няколкостотин евро, какво всъщност решаваш?

  Ще си държиш починалия близък във вкъщи ли?

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Разстроено

  Сърцераздирателно, от началото до края...
  Също така - отвратително, що се отнася до цялата история с алъш-вериша...
  ...
  Хора, радвайте се на здравето си и на близките си, че не се знае, знае ли се.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivan_":

  не, ще взема пари назаем, за да го изпратя достойно.

  ако ми е важно той да бъде изпратен по този начин, естествено.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  нещо подобно си мислех: тези хора, дето са толкова бедни, реално са нямали и пари, за да покриват процедурите по лечението на Коди. но е имало възможност това да се финансира "отвън"в САЩ, която е известна с "капиталистическите си практики" на здравно застраховане.

  иначе, "Ройтерс" според мен бият камбаната за нещо, за което не се знае много. и аз не разбрах много какво е общото послание, но историяте ме втрещи достатъчно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Отдавна подозирам Ройтерс за такива вкусове

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Разстроено

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Нали се сещаш, че говорим за хора очевадно нямащи финансова възможност.
  Това включва и невъзможност за кредитиране...

  Хайде помисли стига си се въртял като пумпал да си го докараш на твоето.

  Като нямаш възможност от никъде да намериш пари за погребение какво ти остава?

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Разстроено

  Много тъжна история.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  А разните скелети,черепи,други кости и учебни трупове и части от трупове в учебните заведения откъде идват,Има ги,а не знам някой в България да е завещал тялото си или да е дарил тялото на свой близък,дори не знам има ли легална възможност за това.След смъртта тялото и частите от него са просто вещи.И вместо сълзливи и депресиращи писания,трябва да се иска регламент за собствеността и оборота с тях.Гадното в случая е ,че близките са били принудени да дарят ня някой,който в последствие продава.Не че лично аз бих направил с тялото на близък нещо различно от погребение,но бих се разпоредил възмездно със собственото си след смъртта ми,ако парите си струват и бих си похарчил парите за удоволствие

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  "Ройттърс" започна тази тема в САЩ на 26 оцтомври т.г. с https://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-bodies-science/.
  Ню Йорк Таймс имаше статия по въпроса още през март 2004-та http://www.nytimes.com/2004/03/12/us/in-science-s-name-lucrative-trade-in-body-parts.html.
  През 2007 Ани Чейни публикува "Body Brokers: Inside America's Underground Trade in Human Remains"; Paperback – March 13, 2007 by Annie Cheney
  Общо взето в САШ фокусът е върху търговията с кадавъри за изследователски цели.
  Незнайно защо материалът на "Ройтърс" за европейския читател е толкова подробен и общо взето драматичен без да тързи причини и изводи.

 21. 21 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivan_":въпрос на ценност.
  [quote#17:"ivan_"]До коментар [#12] от "abdelhaqq":...Като нямаш възможност от никъде да намериш пари за погребение какво ти остава?
  —цитат от коментар 8 на abdelhaqq


  Приде няколко години във Варна намериха тялото на възрастна жена в една градинка в кв. Аспарухово. Беше покрита с одеало, а до тялото и бяха оставени цветя. Оказа се, че близките ѝ са нямали пари за погребение и не са намерили друг изход от ситуацията.
  Доколкото си спомяням, погребението се извърши с общински пари. Това е толкова тъжна история, че нямам думи, а погребалната дейност е един мноооого чсладък“ бизнес.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivan_":

  е, хубаво, щом казваш, че съм се "въртял като пумпал"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Пишем под статия където хората ясно ти казват, че са нямали друга възможност!
  Операции, десетилетия болен член на семейството, живеят в каравана, бачкат някаква нископлатена селскостопанска работа...
  пиша хора без пари...
  ти заем си щял да вземеш...

  има хора, които не само не могат да вземат заем ами имат много да връщат, за тях е коментара, че нямат възможност, ти пишеш за "ценост". Хората явно, че са си обичали и ценяли детето, само дето са нямали друга възможност.

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_":

  това обяснявам - че в-и-н-а-г-и има "друга възможност"...ако ти е ценно, важно, високо в стойностната пирамида.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Разстроено

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":

  Добре, разбрах те!
  Ако ти е високо в ценостната пирамида, ще си продадеш бъбрека, ще ограбиш банка, ще убиеш някой, за да го обереш, но ще си изпратиш достойно починалия близък...

  Прав си винаги има някаква опция, доката самия ти си жив.

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Gale To
  Gale To
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Честно казано не разбирам идеята на материала. Описаното не е някаква драма, приемни предвателнит протоколи не си пишат патолози, точни както провмни прдавателния ви протокол за комп игра не я пише дивелопър. Няма нищо незаконно или неморално, одвен ако починалият е имал опредлена релогиозна принадлежност. Поне в университета за който работех преди, няма нужда да се проверява копувача, стига да има сертифициран сторидж (какъвто Ройтерс са имали). Обработвали сме много инвойси и договори за подобни трансакции за цяла европа и САЩ, както и за ОК. Не ми е много ясно какво толкова би се случило при положение, че всички пратки като тазо която тв с си купили са без свртификати за пригодност.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivan_":

  да, примерът ти е типична илюстрация за аргумент reductio ad absurdum.

  но, ето, например, веднага мога да ти кажа, че принципът, който диктува, че предаваме мъртвите си на земята, и това е важно (неприкосновеността на тялото, дори и след смъртта му, заради ред други неща), е същият, който казва, че продаването на бъбрека ми е нещо, което бих разгледал само при условие на по-важно обстоятелство (спасяване на нечий живот). но много преди бъбрека, прагматично бих потърсил други възможности за погребението, преди да кажа - "еми нямам възможност, затова потенциално отварям вратата за гавра с останките на скъпото ми".

  ок де, няма да упорствам, след като ме набеди относно нещо, за което съм си мислел по повод на обстоятелства, върху които за съжаление нямам контрол :)

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#27] от "abdelhaqq":

  Не го възприемай като заяждане, виждам че разбираш защо точно такъв пример ти дадох.

  Не става дума за нас, става дума за хора, които очевидно нямат възможност.
  Липсата на възможност е и липсата на психическа нагласа за борба.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Разстроено

  Много е гадна тази търговия с човешки органи-направо ужас!

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan_":

  а, на мен не ми пречи и да е заяждане, не съм се оженил за форума, а за жена ми, за която често най-убедителният аргумент към мен е "много си прост, няма да слушам повече". и аз приемам, какво да правя. отчасти, заради причината, поради която настоявам и върху почитта към телесните останки. просто "нямам възможност" е много разтегливо понятие.

  тъй като темата никога не ми е попадала така в полезрението (последно периферно покрай злоупотребата с телесни останки в Китай с представители на Фалун Гонг-Дафа), се втрещих.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":

  Кофти е в действителност подобно нещо, но такъв е живота.

  П.С. Моята съпуга не ми е казвала подобно нещо, но и тя има "аргументирани включвания"...

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivan_":въпрос на ценност. в българия едно погребение също е ужасно скъпо. но човек решава какво иска за тялото на отишлия си често пъти скъп човек. като човек, преживял смърти на родители, мога да кажа съвсем ясно.
  —цитат от коментар 8 на abdelhaqq


  Баща ми като почина преди 10-тина години (мир на прахта му) цената за погребението беше 800 лева с ковчег тип сандък скован от сляп дърводелец от стари 60 годишни гардероби. Тогава си мислех че всичко става като по филмите но явно не. Нормалните ковчези почваха от 1500+... След година мраморна плоча която почва от 600-1000 лева (ако не искаш да е просто един камък). Хората които работят в тоя бизнес не са хора.

 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#32] от "Denis Stoyanov":

  да, това са цените в българия...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Бааахти дебелата и мазна статия за такава простотия....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 35. 35 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gale To":

  Абсолютно. На мен ми се струва, че Ройтерс в случая експлоатират мъката на тези хора.

 36. 36 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":Историята започва с раждането на Коди с толкова недъзи. За мен положителното е че американската медицина прави възможен живота на момчето до 24 години, при това за толкова бедни хора."Ройтърс" пуска тази макабрична история с някаква цел която не се изяснява добре: дали са против даренията на ограни на починали или за стриктно регулиране от специализирана държавна система не е ясно, особено като се има предвид че в сила са и законите на 50 отделни щата. Американските медии имат доста по-сериозни публикации във връзка със спекулациите с кадавъри продавани на части. Както и да е, реалността за бедните не винаги е красива...
  —цитат от коментар 9 на daskal1  Благодаря за преразказа! А собствено мнение по статията имаш ли?

 37. 37 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#32:"Denis Stoyanov"][/quote]

  Абсолютно, при гробищната мафия надценките са близки до търговията с наркотици.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Гневно

  Ужасно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  в българия едно погребение също е ужасно скъпо
  —цитат от коментар 8 на abdelhaqq


  Е чак пък ужасно. То много зависи къде в България.
  В моето село погребенията са безплатни, а ковчезите се осигуряват от кметството.
  Сега, ако искаш да те кремират и да те сложат в урна в ЦСГ, може и да е скъпо, не знам.
  Всъщност, където и да съм по света, много бих искал да ме погребат в родното ми село.
  Дано се случи да умра там, че да нямат близките ми разходи за транспортиране.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 40. 40 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#32] от "Denis Stoyanov":да, това са цените в българия...
  —цитат от коментар 33 на abdelhaqq


  Вероятно имате предвид София.
  Все пак ,за радост, София НЕ Е България.

  Паметникът на баща ми, с мраморна плоча на него, струваше ако добре помня около 300 лв. При това в моя край е традиция паметникът да се поставя на 1-годишнината от погребението.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  като слушам воплите ще излезе, че няма да има върху какво да се упражняват лекарите. Или направо на живо...

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":


  Честно казано не виждам нищо чудовищно, освен немарливостта на фирмата, но явно е имало достатъчно клиенти, които не са обръщали внимание на неизрядните документи. Проблемът е че държавата не си е дала труд да постави изисквания пред този вид дейност и разни мърлячи се възползват.

  Не разбирам защо смятате историята за чудовищна? Човекът е починал, близките нямат пари за погребение, затова даряват останките. Щеше ли да бъде различно, ако човекът нямаше близки? Кое точно е чудовищното: разчленяването или използването на части от трупове за изследвания?

  Това, което според мен е сериозен проблем, е транспортирането на тъкани в неспециализирани контейнери, подлагащи на риск здравето на всички допирали се до пакета.

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#42] от "areta":

  разчленяването и използването без знанието на родителите, заедно с твърде либерализирания пазар на телесни останки.

  това не е биологичен проблем а ла кварталната месарница. става въпрос за човешки останки. проблемът е морален.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "Athanatos":

  не, нямам. имам предвид извън софия. безплатни погребения? ок.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Горкото момче! Пък нека някои да ни убеждават, че има господ.

 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#45] от "galapagas":

  да, тва, че в квартала има хора, дето пребиват други хора и им продават наркотици, сигурно значи, че няма закон. по-разумно с "логичните съждения".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Който не почита мъртвите няма морал.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Бащата е печелел средно по 900 долара месечно. Дори да вземем под внимание различните цени и разходи там, това пак е между 2 и 3 пъти по-голяма сума от парите, с които преживяват хора например в България (а има и много по-бедни места). И то за човек, който не е можел да чете.
  Вярвам, че щом са смятали, че нямат възможност, наистина и искрено са го мислели. Но също така смятам, че не са овладяли изкуството да живееш с малко (без) пари, както например тук. Просто стандартът и там е друг, възприятията са други. Друг щрих, който ми направи впечатление - бащата пушел по 5 (пет) кутии цигари на ден. Не знам на какви цени, но умножено по 30 дни, това едва ли са малко пари. Да не прозвучи като съдене - наясно съм, че това сигурно е едно от много малкото удоволствия, които е можел да си позволи - и все пак...

 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Морален въпрос? Ако близките кажат 'да' разчленяването изведнъж става морално. Само със знанието на близките ли е морално да се прави? Починалите без близки морално ли е да се дават за аутопсии и за изследвания, нали няма кой да даде разрешение?

  Това, че са останки от определен биологичен вид ли ги прави свързани с морал? Месо, кокали и вътрешности са, независимо дали са от кон, жираф, маймуна или човек. По-малко ли е свързано с морал изпращането на части от тялото на починала маймуна от зоопарка?

  Докато е жив, човекът се различава коренно от животните (в повечето случаи), когато умре става органичен отпадък като всички останали.

  Впрочем не смятам, че близките притежават останките на починалия, за да могат да се разпореждат с тях, но това е твърде екстремно мнение не очаквам да има поддръжници.

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  В този смисъл неморално ли е даваш тялото на мъртвец да го режат и изследват за да се учат хората на анатомия?

  Почитането на мъртвите не е ли духовен акт?

 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#50] от "areta":
  Не е само духовен акт. Тленните останки се погребават. Гробът се поддържа. Това дължим на мъртвите. А продажба за пари на тленни останки е отвратителен акт. Няма да ме убедиш в друго, остани си с твоето мнение.

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#49] от "areta":

  утре ще отговоря, че в момента се занимавам с живите, все пак.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#51] от "султана глаушева":

  Хммм... Това че някой е умрял го прави достоен за почит само защото е умрял? Дължим го на мъртвите? Сигурна ли си? На всички мъртви ли? Би трябвало, ако съдя по смисъла на твоите думи. Включително и на тленните останки на Ленин, Сталин, Мао, обикновените педофили, убийци, терористи и т.н.

  Ако не на всички мъртви го дължим, то тогава как избираме на кого го дължим? Дължи ли го внучката (не знам дали има внучка изобщо, но да приеме, че има) на Сталин на дядо си? Неморално ли е да откаже да се грижи за гроба му?

  "А продажба за пари на тленни останки е отвратителен акт. "

  Отвратително? И защо? Имаме 1 труп и 3-4 институции, на които им трябва тяло или части от тяло за аутопсия: на очната клиника й трябва главата, на гинекологичния институт му трябват половите органи и т.н. Какво предлагаш да направим? Да не го разфасоваме защото е неморално и да го дадем целия? На кого да го дадем на очната клиника или на гинекологичния институт? Аааа... май все пак по-разумно е да го разфасоваме и да го пратим на различни места.

  И как предлагаш на хората, които вземат тялото, извършват разделянето на частите, както и на тези които подготвят транспортирането и самия транспорт да не им даваме пари, защото продажба на тленни останки е отвратителен акт? Всичко трябва да е безплатно? Или поне да няма никаква печалба, защото е неморално?

  Това че държавата не си е свършила работата и не е разписала закони, по които да става дейността, а в резултат всякакви хора се възползват от възможността, чия вина е? Мислете малко с главите си - дейността не е неморална, проблемът който повдига Ройтерс (макар и по доста глупав начин) е, че няма нормативни изисквания и някои фирми лесно могат да прекрачват етични граници.

 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Весело

  До коментар [#52] от "abdelhaqq":

  Прав си. И аз мисля да отдам внимание на тленното си, още повече, че моралът го изисква, нали така? ;)

  Лека нощ.

 55. 55 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Кому е било нужно да отварят очите на семейството на починалото момче за случилото се с тялото му? Те явно са хора с увреждане и двамата, и наивно са вярвали, че е взет минимален материал, само кожа. Но без техните сълзи Ройтерс е нямало да имат сензационността на един изпълнен с болка живот на починалия, с който да подправят статията и да ни шокират.

  Като че ли има значение какъв е бил приживе - явно според тях тялото на Коди заслужава повече уважение от тялото на старец например.

  Низка постъпка!

 56. 56 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivan_":

  3мали са предложение приятели да им поемат кремацията на сина. Те са отказали, защото не им било удобно. Можеха да върнат парите след време. Явно не е въпроса до тона, че никой не би им дал кредит!

 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Разстроено

  До коментар [#56] от "Izida":

  Има едни предавания по научнопопулярните канали "Сами в пустошта", "Оцеляване на предела", "Голи и оцеляващи" (последното не съм сигурен точно така ли се казваше)...
  Та грубо казано в тях се разбира, è не оцелява най-подготвения и най-издръжливия физически, а оцелява този с борбена психика.

  Та както съм отбелязал в коментар 28, възможностите са свързани и с определена психическа нагласа.
  Конкретния пример показва едни хора, които са преживели краткия, но за сметка на това много проблемен живот на детето си и които очевадно са получили съответните психически травми от това.

  Не сме в тяхната ситуация, за да преценим какви възможностти има или няма.

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бащата е печелел средно по 900 долара месечно. ...
  Друг щрих, който ми направи впечатление - бащата пушел по 5 (пет) кутии цигари на ден. Не знам на какви цени, но умножено по 30 дни, това едва ли са малко пари. Да не прозвучи като съдене - наясно съм, че това сигурно е едно от много малкото удоволствия, които е можел да си позволи - и все пак...
  —цитат от коментар 48 на ntonev


  Доколкото разбирам, цената на кутия цигари в САЩ започва от 4-5 долара - нека който живее там, да ме поправи ако греша.

  https://www.theawl.com/2016/07/what-a-pack-of-cigarettes-costs-in-every-state-2/

  5 кутии на ден по 4 долара са 20 долара на ден, 600 на месец. От общо 900 месечен доход за тримата...
  Като чета за доходите на семейството, не е възможно да са плащали нито за бъбречната трансплантация, нито за стотиците диализи и многократните престои в болница. Колкото и да са недоволни от здравната си система американците, тази система все пак е изхарчила няколкостотин хиляди долара, може би и повече от милион, за да докара един младеж до 24 годишна възраст, при положение, че без тези грижи би преживял само няколко дни след раждането. Изглежда едва ли някой от семейството е плащал здравни осигуровки някога.

  При това положение, каквото се е случило с тялото на момчето, реално е било облекчение за измъченото семейство. Ройтерс с нищо не са помогнали на семейството, само са им разбили илюзиите и едва възцарилото се спокойствие след смъртта на момчето.

 59. 59 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#50] от "areta":Не е само духовен акт. Тленните останки се погребават. Гробът се поддържа. Това дължим на мъртвите. А продажба за пари на тленни останки е отвратителен акт. Няма да ме убедиш в друго, остани си с твоето мнение.
  —цитат от коментар 51 на султана глаушева


  Добре че не всички са с такова закостеняло и назадничаво мислене като теб. Ако бяха, светът и науката нямаше да са мръднали и грам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK