Арести, цензура и "армия от тролове" - онлайн средата в Турция се влошава, сочи "Фрийдъм хаус"

Арести, цензура и "армия от тролове" - онлайн средата в Турция се влошава, сочи "Фрийдъм хаус"

© ReutersСвободата в интернет рязко е намаляла в Турция през 2017 г. заради многократното спиране на телекомуникации и на достъпа до социалните мрежи, както и заради масови арести за политическа реч онлайн. Това обяви неправителствената организация "Фрийдъм хаус" в новия си доклад за онлайн свободата. "В страна, където има информация, че правителството е изброило социалните мрежи като една от основните заплахи за националната сигурност, свободата в интернет продължава по силно негативен курс."


За две години Турция се придвижи от "Частично свободна" до "Несвободна" в доклад, според който в 32 (почти половината от анализираните) държави е регистрирано намаляване на свободата в интернет, а Турция е сред открояващите се страни. Цялостната оценка на страната е 66 според индекса на "Фрийдъм хаус" (където 0 означава "свободна", а 100 - "несвободна") - наравно с Русия, малко по-добре от Египет, но по-зле от други изследвани от доклада държави като Мианма и Казахстан. Това е рязък спад в индекса за една година - през 2016 г. оценката беше 61. Всъщност резултатът се влошава от 2011 г., когато беше 45.


Мерки след опита за преврат


На фона на редица терористични атаки, икономическа и финансова криза докладът напомня неуспешния опит за преврат през юли миналата година. Тогава интернет връзките бяха прекъснати, а големи социални мрежи бяха блокирани. Сили, подкрепящи властта, възстановиха интернет връзката, а президентът Реджеп Тайип Ердоган направи обръщение до нацията по телевизия "Си Ен Ен Тюрк" чрез приложението "Фейс тайм" и призова гражданите да излязат на улиците в защита на демокрацията, припомня докладът. Отбелязва се още, че правителството е осъществило "масивна чистка, в която над 60 000 души са арестувани заради предполагаеми връзки с (ислямския проповедник Фетхуллах) Гюлен и други забранени групи, докато 140 000 са отстранени или уволнени от работа".
Правителството многократно прекъсна достъпа до "Фейсбук", "Туитър", "Ютюб" и "УотсАп", позовавайки се на националната сигурност. "Уикипедия" е блокирана за постоянно заради статии, свързани с ролята на Турция в гражданската война в Сирия, продължава докладът. Същевременно регулаторът, прилагащ законодателството за блокиране на сайтове, е затворен след опита за преврат, тъй като според президента Ердоган е сред "мръсните" места заради предполагаеми връзки с Гюлен.


За да се блокира достъпът до цензурирано съдържание, широко ползвани услуги, които предлагат VPN връзка, както и браузърът "Тор" също не могат да се ползват в Турция. Междувременно заради "политически" публикации в "Туитър" 23-годишен студент по живопис беше осъден на над 4 години затвор, тъй като туитовете му бяха набелязани за подпомагане на терористична пропаганда и обида към президента. Обратно, турското правителство често използва публикации в социалните мрежи като доказателства в съда срещу журналисти, политически активисти и граждани.


Използват се и интензивно правителствено наблюдение и зловреден софтуер от правоохранителните органи.


Препятствия


"Най-значимото препятствие за достъпа до интернет в Турция остава практиката да се спират телекомуникационни мрежи по време на операции, свързани със сигурността, основно в югоизточната част на страната", пише "Фрийдъм хаус". Организацията същевременно добавя, че разпространението на интернет продължава да се подобрява (от близо 43% преди 5 години до 58.3% през 2016), особено при мобилния широколентов интернет, тъй като три компании в страната вече предлагат "4.5G" услуги. Около 95% от хората между 16 и 74 г. ползват компютър, а над 93 на сто - интернет.


Дадени са обаче и примери, при които Югоизточна Турция остава за дълго без достъп до интернет, например заради отстраняването на 28 кметове, военни операции или протести, свързани със задържането на кюрдски политици. Засегнатите са милиони, а в последния случай спирането на достъпа е блокирало важни обществени услуги, включително банки и разплащателни приложения. "Репортерите са били принудени да пътуват до близки (до Диарбекир) градове, за да качат или споделят кадри с полицаи, които бият протестиращи." Лошата инфраструктура в предимно кюрдския Югоизток също се отразява на достъпа.


Турските власти поискаха от "Уикипедия" да изтрие дадени публикации, да отвори офис в страната и да плаща данъци.

© Yves Herman, Reuters

Турските власти поискаха от "Уикипедия" да изтрие дадени публикации, да отвори офис в страната и да плаща данъци.


Ограничаване на съдържанието


Съдържанието в турския интернет продължава да се ограничава през последната година след терористични атаки или заради отразяване на конфликта на правителството с Кюрдската работническа партия (ПКК). "Журналисти, изследователи и обществени личности, които са критични към правителството, стават жертви на координиран тормоз от тролове, подкрепящи правителството, в "Туитър".


Според сайта Engelliweb, който проследява случаите на блокирани сайтове, над 114 000 страници са били недостъпни към ноември 2016 г., докато през 2013 г. са били над 40 000. Скорошни данни са недостъпни, тъй като сайтът и каналите му в социални мрежи са затворени без обяснение. Причините за подобни действия често включват "сексуално съдържание" - което на практика засяга цялата ЛГБТ общност - "обида срещу исляма" и подкрепа за атеизма. Най-пресните случаи обаче са "свързани с новинарски уебсайтове, особено тези, чиито редакционни политики са в разрез с популисткия медиен разказ на правителството." Най-малко 17 новинарски сайта са блокирани в разглеждания период, сочи докладът. При някои от тях става въпрос за "пропаганда на терористични организации".


"Фейсбук", "Туитър", "Ютюб" и други подобни мрежи са затваряни многократно при случаи на терористични атаки, полицейски операции или разпространяване на деликатна информация или кадри - включително при убийството на руския посланик Андрей Карлов миналата година. "Дропбокс", "Гугъл драйв" и няколко други също се оказват засегнати временно, когато хакери ги използват, за да качат 17 гигабайта изтекла правителствена кореспонденция, придобита от частния имейл профил на зетя на Ердоган, Берат Албайрак. Бяха забранени и всякакви новини, свързани с изтичането на информация.


Подобна дейност се регулира от закон от 2007 г., използван предимно за защита на децата в интернет в първите години, но впоследствие променян, за да се даде възможност за по-стриктна цензура. Повечето от заповедите за блокиране обаче са издадени не от съдилища, а от регулаторите, с неясна или недостатъчно прозрачна обосновка и процедура, се казва в доклада. Тъй като обосновката често не се предоставя в уведомленията за блокиране, а съдебните решения не са общодостъпни, "често е трудно за собствениците на сайтове да разберат защо сайтът им е блокиран и кой съд е издал нареждането".


Арести, цензура и "армия от тролове" - онлайн средата в Турция се влошава, сочи "Фрийдъм хаус"

© Reuters


Премахване на съдържание


Известни турски сайтове, както и международните социални мрежи, често премахват съдържание заради нареждане от властите - няколко от случаите са с речници, в които потребители зареждат съдържание. За периода от юни 2016 до май тази година 65% от всички запитвания за премахване на съдържание от "Туитър" идват от Турция. Най-малко 11 на сто от исканията са удовлетворени, защото в тези случаи правните възражения са били отхвърлени.


Манипулация


В дигиталните медии изобилстват случаите на "автоцензура", "правителствена манипулация и закриване на независими издания," пише "Фрийдъм хаус". Негативен ефект върху потребителите на социалните медии е имал и рязък ръст в съдебните производства, започнати заради оскърбление към президента. След забраната на VPN мрежи и браузъра "Тор" заобикалянето на забраната за достъп на много сайтове с политическо съдържание се оказва невъзможна.


Споменава се закриването на "Заман" и "Джихан нюз ейджънси" и изтриването както на архивите им, така и на съдържанието, генерирано от тях в "Туитър", миналата година. Отразяването на конфликта с ПКК и проблемите в населените с кюрди райони е доминирано от правителството. Общо 5 новинарски агенции, 62 вестника, 16 телевизионни канала, 19 периодични издания, 29 издателства и 24 радиостанции са закрити в последната година.


"Армия от тролове", около 6000 души, е наета от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), за да манипулира дискусии, да прокарва определен дневен ред и да се справя с критиците на властта в социалните мрежи, пише "Фрийдъм хаус". През октомври 2016 г. изтекли имейли показват, че вътрешният кръг на Ердоган е опитал да води кампания за оборване на критични разкази и отслабване на протестни движения в социалните медии. Обсъдена в писма до зет му Берат Албайрак е и възможността за създаване на "отбор от професионални графични дизайнери, програмисти и бивши военни офицери, които разбират от психологическа война". В един от мейлите е предложено да се изобличи наркозависимостта на известните личности, подкрепили движението "Окупирай Гези" през 2013 г., последвано от обиски в домовете на 55 актьори, режисьори и други известни личности и споделяне на техни снимки в социалните мрежи. Депутат от ПСР, използвайки мрежите, успя да мобилизира гневна тълпа, която да нападне централата на "Хюриет" през септември 2015 г.


Нарушения на потребителски права


Една от най-отрицателните оценки е в тази област - макар да няма много съдебни присъди за изказване на мнения в интернет, няколко души ще прекарат години в затвора за разпространяване на терористична пропаганда или обида към държавни служители. Граждани, журналисти, студенти и обществени личности често са на прицел заради говорене по деликатни теми като кюрдския въпрос.


За други дейности, извършвани онлайн, като употребата на приложението "Байлок" (свързвано от Анкара с мрежата на Гюлен), има десетки хиляди задържани. Според експерти сървърите на приложението (чиито създатели отричат подобни твърдения) в Литва са били овладени от турското разузнаване, получило достъп до информация за стотици хиляди потребители. Въпреки липсата на доказателства мнозина са считани за виновни дори само защото са свалили приложението - сред тях е Танер Кълъч, оглавяващ турския клон на "Амнести интернешънъл", арестуван тази година единствено заради това доказателство. Малко по-късно същото се случи с група активисти на обучение по дигитална сигурност в Истанбул, сред които бяха шведски и германски граждани (заради последния нарасна напрежението между Берлин и Анкара).


От 81 журналисти в затвора към декември 2016 г. най-малко 6 са задържани заради дейности в социалните медии. Отделно докладът цитира събраните от международната организация International Press Institute 760 случая на тормоз, упражняван върху журналисти заради онлайн активност, както и 176 заплахи. Говори се още за профил в "Туитър", който редовно публикува "клевети за журналисти и заплашва, че ще разпространи за тях лична информация". Говоренето за исляма и пророка Мохамед, както и публикации за "кюрдския проблем" може да завършат със заплахи и съдебни дела.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То беше ясно че така ще стане. Гяволите са едни и същи по целия свят.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ми ние за троловете го знаем. Ети, колко плащат?

 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Всички автократи станаха модерни привърженици на Гьобелс. Имат и същата огромна подкрепа сред невежите широки народни маси.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  скоро и тук.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Фрийдъм Хаус е неправителствена организация с бюджет на 70% директно от американското правителство.. ха -ха . Еленор Рузвелт основателка. Това по официални данни.Не ,че Ердоганя ми е любимец, но да гледаме реално на нещата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Даже и тука си имаме българоговорящи турски “оживели камъни”.

  chavo64
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#5] от "schwimmwagen":
  Фрийдъм Хаус е неправителствена организация с бюджет на 70% директно от американското правителство.....
  =========
  Тюх ...изпреварил си ме ... :)
  Знам дори и конкретни лица които я финансират....но нека да се надяваме, че те сами ще се появят по ваще медии....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално
 9. 9 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ети каква е тарифата?

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  не съм и очаквал друго.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми ние за троловете го знаем. Ети, колко плащат?
  —цитат от коментар 2 на hunt


  Една жена на пазара разправя че Ердоган давал повече на троловете от Путин

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#9] от "theduloclan":

  Няма да кажа ....
  После ще ми се сърди работодателя ти .... ;)

  Bukalemun
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Стигнах до думата “неправителствена организация”. Дотам с четенето!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":
  Кажи ги. Моля.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":

  Аз не знам защо изобщо си почнала да ги четеш тия лъжи. Турция е най демократичната държава в света (след русия де) и разни НПОта дето така лъжат за нея не си струва да се четат.

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#2] от "hunt":

  Не е знам колко му плащат, но колкото и да е - много е. За трол с неговата грамотност всяка платена лира е загубена. Той повече настройва хората срещу режима на Ердоган отколкото да го представи в добра светлина.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  настройва хората
  ========
  Хе....веднага почвай да строиш огради тогава ....;)
  И нека са високи и железобетонни !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Има ли смисъл ?
  Сложили са си името на показ , но крият финансьорите си !
  Нека им посинеят лицата от срам , за дето казват половини истини !
  Всъщност тия са само идеологически посредник на една много известна американска медия ....и защо решили в случая да говорят от свое име е доста странно ! Но и това ще се разбере до време. ...

  Bukalemun
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  сетих се. агенти на ФЕТО.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":


  ...Но и това ще се разбере до време. ...
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Така е, при разпитите ще си признаят...
  Ети, според тебе разумно и демократично ли е да се ограничава достъпа до интернет?
  Внимавай с отговора. Защото ако турското правителство го прави с цел да предпази населението от промиване на мизъци, то това означава че Ердо ви смята за малоумни дебили. Упс, сетих се и за Христов...

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz73":

  за Ети "демократично" не е ценност. тъй че все тая какво каже.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Имам усещането, че в Коарна пише, че интернета не е допустим за правоверните...

 23. 23 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Тя нашата онлайн среда оправена и сега тръгнахме да оправяме турската.

 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz73":

  е, само че за правоверна употреба. интернетът е просто средство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#13] от "султана глаушева":

  Интерсно :) с какво са ви наранили неправителствените организации?

 26. 26 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#13] от "султана глаушева":Аз не знам защо изобщо си почнала да ги четеш тия лъжи. Турция е най демократичната държава в света (след русия де) и разни НПОта дето така лъжат за нея не си струва да се четат.
  —цитат от коментар 15 на George Svinarov


  Точно така! :)
  Пред Ердоганя, някакви хора дето работят за доброто наближния си не вървят!

  Ний си верваме на султана, квото рече бащицата, туй е!

 27. 27 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#16] от "George Svinarov": настройва хората ========Хе....веднага почвай да строиш огради тогава ....;)И нека са високи и железобетонни !
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Аз съм ЗА!
  Мисля, че е крайно време да се изолираме от турция поради сатанистките процеси които текат там.

  Вместо тая келява оградка - 5 реда бодлива тел, миннни полета, огнехвъргачки и картечни гнезда.

  Предвид, че според мен това е само началото на кървавия разпад на Турция като държава (демокрацията ам ритна камбаната преди няколко години), е наложително да се изолираме от Азия. В крайна сметка Турция не ни е нужна грам, а беди и заплахи от там тепърва ще идват.
  При добра политика, Европа ще ни помогне за военните съоръжения

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":

  защо? зер само "правителството" има легитимност. това е характерно за тоталитарните държави, впрочем.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz73":

  разумно и демократично ли е да се ограничава достъпа до интернет?
  =======
  Зависи от ценностите на средата в която живееш !
  Аз например не намирам за добре един държавен глава да бъде наричан "тиква"....!
  Но ти може да ме опровергаеш с тезата ,че това е част от твоите демократични права , и на мен не ми остава нищо друго освен да се съглася с теб. Да се съглася заради твоята гледна точка ,а не че съм съгласен с теб....
  Да се уважават ценностите на другия е неизменен параграф на Моите ценности !
  А за демокрацията няма какво да прибавя ....много пъти съм го казвал , монархист съм по природа. За мен тя не е ценност. Имам си достатъчно ценности които запълват липсата и като ценност.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  "Да се уважават ценностите на другия е неизменен параграф на Моите ценности".

  глупости. за Ердоан това не е ценност.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#27] от "Noal":
  Турция не ни е нужна грам,
  ======
  А бе ...грам ....килограм ....тук почти всеки ден има по един който се хвали че е посетил Анадола ....;)
  Или пък и това е в рамките на демкратичните ценности ....хем да се мрази нещо , хем да се посещава , а ?..... ;)

  Bukalemun
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  посетил, ама когато е било безопасно. сега е като да ходиш в резерват, нещо а ла джурасик парк. голяма хвалба, верно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":

  Точно за него е ценност ...и за предците му също беше такава ....
  Ако не беше така , дори и оная стена дето плачете на нея , нямаше да я има в днешно време. ....еееей , 8 века ....поне осем пъти биха я съборили !!!
  А за благодарност , вие днес сложихте чуковете в ръцете на тия дето се плашат от миналото. ....
  Срама от миналото ....ви кара да го унищожавате ....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  Оооу не мож ме убеди , и до сутринта да пишеш. ....:)
  Преди нямаше и следа от българи ....сега все по често ги виждам...
  Комшия имам дори ....българин , балчиклия ....
  Хайде (му викам)....връщай се в България ....а той ме гледа с учудена усмивка ....:)
  Понеже отдавна се познаваме , майтапите по между ни , са доста чести .....
  Та ....не можа да ме убедиш ...

  Bukalemun
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  да, направо българия опустяла от преселници към турция :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  да, в рамките на шариата, верно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Турция и без доклад на някое НПО си върви към катастрофа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "George Svinarov":
  До коментар [#25] от "Noal":
  До коментар [#28] от "abdelhaqq":
  Няма да ви направя това удоволствие да ви кажа моето мнение. Само това чакате, за да си кажете урока. Кажете си го пред огледалото. Ето ви мнението на обществото, отразено от изданието, което четете в момента. Естествено, преди да получи милионен грант от нпо. Сега вече всичко е черно-бяло. НПО-тата са ангелите на гражданското общество. Сорос е главният ангел. А един от дяволите е протагонистът на този материал. Приятно четене!
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2005/03/10/174432_/

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#38] от "султана глаушева":

  ама то обществото няма и нужда от "гражданско общество", само от ракия и свинско. и какво следва от това. това е същото общество, в което мнозинството от "православни" твърдят, че "вярват в Бог", докато "не са сигурни в Неговото съществуване", нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#39] от "abdelhaqq":

  твърдят, че "вярват в Бог", докато "не са сигурни в Неговото съществуване", нали.
  =======
  Това бе само статия .
  И ако не е точно подредена , не можеш да осъдиш цяло едно общество ,че не е направена конкнетно вярната статистика.
  Дори и един човек не можеш да осъдиш....затова е Вяра !
  Това да не ти е да отчиташ радиация с гейгер мюлеров брояч !

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  До коментар [#38] от "султана глаушева":

  А защо коментарите са нула ?
  Статията е интересна но няма коментари под нея.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  не е "само статия", защото форумът Пю определено знаят какво проучват и как.

  те са същите, които казват, че в повечето страни с мюсюлманско мнозинство хората искат отрязване на ръката на крадеца, и пребиване с камъни на прелюбодееца. защо ли, се питам, ама отговорът ми е досаден.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  много е интересна статията, да. точно толкова, колкото това защо на село викат на хората, дето говорят английски, "пее-ас".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":
  Може да е софтуерен проблем. Статията е от 2005, ако не се лъжа. Зависи как си архивират данните. Може да архивират само статиите, може да са променили структурата на базата междувременно и коментарите да не се показват.

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  ''Около 95% от хората между 16 и 74 г. ползват компютър'' от 'Днежник'
  *********************************

  Излиза че неграмотните са максимум 5%. Не е за вярване.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":

  хората искат отрязване на ръката на крадеца, и пребиване с камъни на прелюбодееца.
  ========
  Понеже знаеш арабски , го приемам като риторично това. ...
  Отрязването на пътя на ръката , отиваща да краде .....е смисъла на Kuran'ı kerim.
  Целта не е да се отреже нечия ръка . Ако беше така , още от миналото щеше да има много осакатени хора .....хора без езици и т.н.....
  По късно , при залеза на истинския Ислям , се вкарват фитнета ....излишни и измислени хиляди хадиси . След кръстоносните походи , двузначието в Книгата се усилва ! Западния християнски свят разбира ,че с меч и походи не може да сломи Исляма , и приема друга тактика , МНОГО по ефективна и резултатна .....
  Тактиката на изопаченото слово ....на двойния стандарт. ...на паралелното мислене .....на "ислям" в Исляма.(даеш) ...на диаметралното мислене за религията ,че е символ на простотията и ограничеността. ...
  ......"дръжте Книгата на най високото място в дома си" .....и защо ....за да обира праха на времето ли ?

  Bukalemun
 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  получи милионен грант от нпо. Сега вече всичко е черно-бяло. НПО-тата са ангелите на гражданското общество. Сорос е главният ангел.
  —цитат от коментар 38 на султана глаушева


  Тия НПО'та само усложняват системата. Напълно излишни са. Ердо ги прави тия 'грант номера' по-просто при това с държавни пари. Според записите от разговори с турски бизнесмени, които изтекоха в интернет по време на корупционния скандал, Ердо им дава държавни поръчки срещу грантове за общия басейн, откойто се издържат поддържащите го медии. Майтапчиите ги кръстиха ''медиите от басейна'' (havuz medyaları), ама лицата им никак не посиняват от срам.

 48. 48 Профил на block
  block
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz73":разумно и демократично ли е да се ограничава достъпа до интернет?=======Зависи от ценностите на средата в която живееш !Аз например не намирам за добре един държавен глава да бъде наричан "тиква"....! Но ти може да ме опровергаеш с тезата ,че това е част от твоите демократични права , и на мен не ми остава нищо друго освен да се съглася с теб. Да се съглася заради твоята гледна точка ,а не че съм съгласен с теб....Да се уважават ценностите на другия е неизменен параграф на Моите ценности ! А за демокрацията няма какво да прибавя ....много пъти съм го казвал , монархист съм по природа. За мен тя не е ценност. Имам си достатъчно ценности които запълват липсата и като ценност.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  да, но ако наистина е тиква? да си затворим очичките? хм

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":


  ... А за демокрацията няма какво да прибавя ....много пъти съм го казвал , монархист съм по природа. За мен тя не е ценност. Имам си достатъчно ценности които запълват липсата и като ценност.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Мухаха...Преди време ти бях казал, че имаш мислене на шумкар от 1944...извинявам се!
  В главата ти е пълен миш-маш. Най-старата действаща в момента демокрация е...Обединеното кралство.
  Нищо де, може и като монархист да отговориш добре ли прави демократичния султан Ердо, като блокира интернета. Виж какъв прост въпрос. Ще рече той вас за полуумни ли ви има или да...

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":

  шумкар от 1944...извинявам се!
  =========
  Много по добре е от такива след 45 та .
  А Обединеното Кралство няма за ценност демокрацията.
  Не Му е необходимо , понеже То я живее без да го квалифицира като ценност.

  Bukalemun
 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":
  Интернет свободата на турците е трудно ограничима за разлика от медийната свобода . Турските медии не смеят да публикуват никаква новина докато не получат разрешение. Върха на резила им беше по време на протестите "Гези". Имаше сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на града. На площада бяха издигнати барикади. А турските медии си мълчаха 4 дни. Междувременно туитър и фейсбук се тресяха от верни и неверни новини, ама медиите не смееха да си свършат работата и да отразят събитията достоверно. Цели 4 дни чакаха инструкции от Ердо.

  През нощта на преврата пак същата работа. Медиите мълчаха докато не дойде знак, а гражданите се информираха един друг.

  Интернета както и да го ограничават си е най-свободната социална платформа за турците. Само кофти че арестуват и правят мърсотии за писане в интернет. Иначе няма как реално да ограничат интернет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK