За поколението "Смартфон" най-страшното е да остане без интернет

За поколението "Смартфон" най-страшното е да остане без интернет

© Associated PressНай-страшно за тях е да не останат офлайн. Как смартфонът променя психиката на тийнейджърите? За децата, родени от средата на 90-те години насам, той е по-важен от храната и съня. До какво води това, питат се в "Дойче веле".


В обширен анализ на седмичника "Ди Цайт" се казва, че за повечето младежи, родени от средата на 90-те години насам, най-страшно е да не би да се окажат офлайн. Постоянното присъствие в световната мрежа се е превърнало за тях в своего рода основна човешка потребност, сравнима с храненето и съня.


Психологът Петер Фордерер от близо 30 години насам изследва влиянието на различни медии - книгите, телевизията и компютърните игри - върху човешката психика и поведение. Смартфоните той слага в отделна категория, защото тяхното влияние не можело да се сравни с никакъв друг феномен преди тях, освен може би с електрификацията. Само дето пробивът на смартфоните е бил десет пъти по-бърз.
"Ди Цайт" привежда данни в подкрепа на тази теза: актуално изследване показва, че 95% от германските младежи днес притежават смартфони, а две трети от 12-годишните деца имат тарифа за неограничен достъп до интернет. Младежите днес прекарват средно поне по три часа в интернет, повечето чрез мобилни устройства, а близо 41% от 15-годишните заявяват, че се чувстват много зле, когато нямат връзка с интернет.


За какво им е нужен смартфонът?


Съвсем ясно е, че подобни дигитални ексцесии имат отражения върху психиката и поведението на човека, отбелязва в тази връзка германският седмичник. Който отрасва със смартфон в ръка, играе, учи и общува по друг начин с околния свят. Но как? Най-ясният отговор на този въпрос от години насам дава психиатърът от Улм Манфред Шпицер. Според него, дигиталните медии правят хората дебели, глупави и болни.


Други изследватели гледат на този въпрос по-диференцирано. Но и те са принудени да се занимават с връзката между някои тревожни явления като хиперактивното поведение и липсата на концентрация сред младежите и консумацията на дигитални медии. Тази връзка не винаги бива убедително доказана, но все пак има факти, които са почти неоспорими. "Ди Цайт" споменава например това, че смартфонът краде от съня на младежите. Човекът е социално животно и нищо не го интересува по-силно от останалите хора. За подрастващите това важи с още по-голяма сила. Който е в процес на оформяне на собствената си идентичност, иска непременно да знае какво другите мислят за него.


Който се опитва да прекъсне пъпната си връв с родителите, страстно се нуждае от нова групова принадлежност. Социалните медии перфектно запълват тази потребност, коментира "Ди Цайт". Мотивът "да поддържат контакт с приятели" се споменава най-често от тийнейджърите, когато ги питат за какво им е нужен смартфонът. Едно време за тази цел служеше междучасието в училищния двор, футболното игрище, дискотеката или частното парти.


Днес цялата комуникация тече нонстоп онлайн. За да се обърне внимание на всички постинги, новини и туитове, е нужна постоянна активност: в училище – под чина, в къщи - по време на миенето на зъби и при писането на домашни работи или до телевизора преди заспиване. И тъй като човек не може толкова ефективно да разпределя своето внимание между безброй различни задачи, от това определено страда способността му да се концентрира.


Апетитът към дигиталните медии


Във всеки случай е ясно, че поколението "Смартфон" ще е първото, което ще даде възможност да се наблюдават дълготрайните последствия от дигитализирането на ежедневието – например отражението му над творческите способности на хората, пише германският седмичник "Ди Цайт" и цитира резултати на американската професорка Ева Мардър, която твърди, че днешните ѝ студенти по биология разполагат с по-малко фактологически познания, защото смятат, че за всичко могат да намерят информации в интернет. Невробиоложката обаче възразява със следния аргумент: тъкмо онзи, който иска да стигне до ново научно познание, трябва да познава и старото. "Не е възможно да мислиш творчески, без да знаеш какво е вече известно", казва Мардър.


Днешните хора трябва да се научат да ограничават апетита, който идва с постоянната дигитална комуникация в интернет, коментира германският седмичник и твърди, че това е особено трудно. Още повече, че има сили, които не желаят подобно нещо. Призивът към децата и младежите да се научат с мярка да използват дигиталните медии е правилен, но и доста наивен. Защото от другата страна на тези уреди стоят най-големите концерни в света, които плащат на цяла армия от психолози, инженери и геймъри, за да осуетяват изключването на смартфоните.


Напълно възможно е след 30 години да стигнем до извода, че постоянното дигитално присъствие, символизирано от смартфоните, ни е донесло повече предимства, отколкото недостатъци. Но също така е възможно и точно обратното: обръщайки поглед назад, да осъзнаем, че започналото през 2007 година развитие е трябвало да бъде осуетено. Това, което преживяваме сега, е експеримент на цялото човечество, протичащ в реално време, заключава "Ди Цайт".

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  Заглавието пак цепи мрака.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Това ми звучи като нов вид психично заболяване

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Съвсем нормално. Едни хора разбирам промяната в реалностите и се приспособяват към тях. Други се дразнят, отричат и изпадат зад борда.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Интернета и смартфоните видиотяват и десоциализират децата. Отделно както пише в статията стават дебели, глупави , болни и не могат да се концентрират.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Това ми звучи като нов вид психично заболяване
  —цитат от коментар 2 на Сд


  То е!

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на robbiewww
  robbiewww
  Рейтинг: 225 Неутрално

  хмм..
  "За поколението "Смартфон" най-страшното е ДА остане без интернет"?

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "Това, което преживяваме сега, е експеримент на цялото човечество, протичащ в реално време"

  Точно така е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Съвсем нормално. Едни хора разбирам промяната в реалностите и се приспособяват към тях. Други се дразнят, отричат и изпадат зад борда.
  —цитат от коментар 3 на Darth Plagueis


  Предпочитам 100 пъти да си изживея детството както го изживях,а не като съвременните деца.Днес в един автобус си говориха две момчета по на 12-13 години с явно наднормено тегло и се хвалеха колко регистрации имали в дадена игра.Ние на техните години не се прибирахме вкъщи и играехме на поне 10 различни игри.А тия изглеждат като хипопотами,изгърбени и живеят в някакъв виртуален свят.А мерси-ако ще и най-добрите програмисти да станат/а само някои от тях ще са такива,защото уменията им са дотам да си пуснат играта/.

 9. 9 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#8] от "mushashi":

  Ти явно си от поколението "пък ние едно време..., а тия младите сега...":))

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ситуацията е донякъде и въпрос на възпитание и общество.
  Ако детето ти няма смартфон ще му е трудно да се пристрасти към него:)
  Отделно ако родителите не са постоянно вперили очи в своите или пък те самите нямат също ще е трудно на детето да се превърне в "смартфон" поколение.

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  Радвам се, че остарявам, напоследък все повече и повече. То с тия стресиращи новини отвсякъде на човек му става страшно. Дечурлигата напълно изперкват, свидетели сме на какво ли не, ама и че имаме вина и ние, възрастните е ясно. Просто съвременното ни изтормозено ежедневие ни остава без сили и оставяме децата да правят каквото си искат. Е, ще видим до какво ще доведе това...

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Парадигма на новото време. Живеем във време , което няма точна еквивалент. Единственото видимо, е че „дигиталното” става окoло нас нараства в големи мащаби. Това е начало Homo digitalis. Понякога е трудно да обясняваме на дигиталните хора, че Бетовен не е куче, че Моцарт не са бонбони, а Always не означава означават превръзка. Това е новата „Дигиталната цивилизация” . Тя разрушава "сегашните обществени системи " . Трудно се схваща но ......това атакува директно пазара, банките.... и следователно ВЛАСТТА. Тези "дежурни оплаквания" за някой ми МАНИПУЛИРАЛ съдържанието е ОПИТ ДА СЕ СПРЕ ТОВА КОЕТО ПЛАШИ ВСИЧКИ. Не можем да счупим нито дигиталните инструменти ( смартфони , таблети ,други мобилни системи ) нито дигиталната мрежа , повтаряйки историята на НЕД ЛУД от 19 век . Преди това обаче СТАРОТО НЕЩО , може да ни спретне война. В средновековието се опитват да ни върнат - там няма дигитални неща!

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 991 Весело

  проявете разбиране бе драги зрители... тва е сеедно на вас да ви спрат парното

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":Ти явно си от поколението "пък ние едно време..., а тия младите сега...":))
  —цитат от коментар 9 на сминдух


  От него съм.Егати и детството карат-да висят по цял в ден в компютърните зали.Ние като деца играехме футбол/даже си направихме игрище.Още стои ама никой не го използва/волейбол,,тенис на маса,бадмингтон,шпаги,фунийки,обикаляхме с велосипедите,плувахме в реките и язовирите.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Навремето орфистите по същите причини са се плашели от писмеността.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Голям кеф е да загубиш 4-5 часа дневно в матрицата виртуално... вместо да живееш реално...хаха..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#14] от "mushashi":

  Какви компютърни зали, това беше преди 15 години. Сега всеки си има Интернет у дома или на телефона.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Сега, като ми се наложи да ремонтирам нещо, мога да намеря в интернет обяснения, клипчета и няма нужда първо да го счупя, та да знам за следващия път как се прави, вечерта мога да намеря толкова информация за нещо, дето ми е интересно, колкото за една година гледане на телевизия или пиене на ракия с комшията, което правеха хората допреди 20 години, да не говорим колко улеснява работата. Верно, пристрастява, както и карането на кола, ползването на разни електрически инструменти, водят и до затлъстяване технологиите, това е положението, лесният живот е за умни хора.

 19. 19 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Радвам се, че остарявам, напоследък все повече и повече. То с тия стресиращи новини отвсякъде на човек му става страшно. ...
  —цитат от коментар 11 на Г.Е.М.


  Същата работа. В едно от последните си интервюта, на въпроса "Как е животът?", Кърт Вонегът отговори: "Слава Богу, повечето вече мина".
  .....

  И аз като Musashi (8) се радвам, че детството ми мина по различен начин - в какви ли не игри на открито (а не дигитални), тичане, плуване, каране на колело, калпазанщини, романтични вечери, лагерни огньове... Тези неща сега само по старите филми може да се видят.
  ...

  Сега веднага ще скокнат: мрънкало, празни носталгии, и пр.
  .....

  От друга страна, интернетът дава възможност да комуникираме бързо и лесно с познати от цял свят, да си набавяме всякаква полезна и забавна информация, и пр. Несъмнено е удобство, но неусетно човек "психясва", влиза в капана, и се отдалечава от природата и от хората. Напоследък все по-често се срещат случаи, когато няколко приятели седят заедно в заведение, но дори не се поглеждат, а всеки си цъка на смартфона. Това не е нормално. Слава Богу, ние, поодъртелите, все още си общуваме по нормалния начин.
  .....

  Разликата между Хомо Сапиенс и Хомо Смартфонус: Първият мисли сам, за втория мисли смартфонът му.
  .....
  Ако някой не може да сметне наум колко е 7 по 8, и се оправдава с аргумент от типа на "Защо ми е да го знам, като калкулаторът на смартфона ми ще го сметне веднага" , той определено не е по-интелигентен човек. Ако спре интернетът, е жив-умрял, няма да може да се ориентира в чужд град без Google Maps, няма да може да си "върже обувките" без онлайн инструкции, и пр.
  ...

  Няма да е зле пак да си припомним и пророчеството на Митар Тарабич (живял през 19-и век):
  „…Колкото повече хората могат и знаят, толкова по-малко ще се обичат и пазят помежду си. Ще се възцари такава омраза, че разни машинарии ще им бъдат по-близки от най-близките им. Човек повече ще вярва на своята машинка, отколкото на най-близкия си комшия.
  .... Добрите и мъдрите ще видят, че всичкият им труд не струва и лула тютюн и води към провал света, та затова вместо към числата ще се обърнат към себе си, към размишление… Колкото повече се обърнат към мисълта си, толкова по-близо ще са до Божията мъдрост, но всичко ще е напусто, защото злите вече ще са опропастили цялата земя...“
  ...
  Приятна вечер!

 20. 20 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 644 Неутрално

  аз съм от поколението "автоматична писалка" и за мен също най-страшното нещо е да остана без интернет.

  Марс е изконна Американска територия!
 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Весело

  Интернета и смартфоните видиотяват и десоциализират децата. Отделно както пише в статията стават дебели, глупави , болни и не могат да се концентрират.
  —цитат от коментар 4 на Натътрузен десебар, слуга на БСП


  Така е, а преди 50 години телевизиорът как ги видиотаваше, ужас направо. А преди 300 години тия книги направо им ***ваха майката!

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#19] от "neadekvaten":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "mushashi":

  А спомняш ли си поколението преди твоето, какво говореха за вас "младите"?

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Който отрасва със смартфон в ръка, играе, учи и общува по друг начин с околния свят. Но как? Най-ясният отговор на този въпрос от години насам дава психиатърът от Улм Манфред Шпицер.
  Според него, дигиталните медии правят хората дебели, глупави и болни.''

  Няма какво друго да се добави. Наблюдава се навсякъде. Въпросът е колко по-тежки и всеобщи ще са последиците.

 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Разстроено

  аз съм от поколението "автоматична писалка" и за мен също най-страшното нещо е да остана без интернет.
  —цитат от коментар 20 на satanail13


  Бех се почувствал толкова напредничав и модерен, ама аз съм чак от химикалките.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Нормално !
  А бизнеса, а държавните служби, а банките........................................................................................?????

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Наистина заомбирането е страшно, особено от момичетата, които обожават вниманието, което получават във виртуалния свят.

  Надявам се това да е само нещо от поколението ми, но наистина ми е много странно да разчиташ твърде много на живота онлайн.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Европа позакъсня с тези анализи, но все пак има доста по-комплексни разработки от тази малка статия - виж например статистиката на http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Being_young_in_Europe_today_-_digital_world
  В САЩ проблемът се изследва доста сериозно поне от 2000 година (има и по-ранни изследвания) - вижте линка в края на краткото резюме на Пю Рисърч http://www.pewinternet.org/fact-sheet/internet-broadband/
  Въпросите на стреса и умората в дигиталната среда и синдромът на "мрежовата свързаност" също са предмет на редица изследвания - добре илюстриран материал на https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2017/technology-social-media.PDF или дефиницията на технострес - https://www.una.edu/psychology/faculty-and-staff/hudiburg/Assessing %20and%20Managing%20Technostress.pdf

  Един от основните проблеми, който съвременните образователни системи все още не адресират в достатъчна степен, е изграждането у младите хора на своеобразни "филтри" на дигиталната среда. Нека се изясня: мрежата днес предлага информация която подкрепя определено априорно виждане на индивида. С дрги думи, ако ти хрумне нещо, било то за добро или лошо, в нета има достатъчно позиции подкрепяща твоето виждане, колкото и крайно да е то.
  Трудността в изграждането на личен филтър е да се възпитава умението да се мисли критически , да се "триангулира информацията" и сравняват възгледи и позиции противоположни на твоите, да се търси по-голяма обективност. Без тези умения ще сме в ситуации като сегашната, икономически и политически, с дълбоко разделени слоеве на населението и крайна политицация на обществото в изолиращи се страти.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#24] от "princess_x":

  Имаше един проект за образа на идеалния дигитален войник управляващ дронове и роботи. Резултатът беше: плешив, с голям пикочен мехур и задник, зрение с разделителна способност (коригираното не е проблем) и ограничен праг на съжденията.
  С други думи, способен с часове да е пред комютъра, да следи "играта" и да действа по инструкция. Интересн беше елемента 'плешив", но той бил да не се оглежда и губи време да се сресва, както и да се елиминира коса по кийборда и екрана :-)

 30. 30 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Застанал в междучасието срещу мен седмокласник, държи телефон в ръка, гледа в нищото без да вижда и само мърда с палец...и аз очаквам да схване какво му обяснявам...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  :) :) :)

 32. 32 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Г-н Даскале, да ме прощавате, но confirmation bias съществува откакто съществува човечеството. И преди смартфоните хората са се сприятелявали с други, които имат сходни нагласи с техните, женели са се за други, които мислят приблизително като тях поне по съществените въпроси, търсели са информация, която да подкрепя тяхното мнение. Сега просто това търсене на информация е по-лесно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#32] от "baba_zozolana":

  И по-изолирано. Не са ви необходими реални хора за да получите потвърждение на "сходността си". И тук е "заровено кучето", в самоизолацията чрез пренасянето на живота във виртуалните реалии, а те стават все по-реалистични.:-)

 34. 34 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  За изолацията съм съгласна и мисля, че това е основната опасност за човешкото благополучие от новите технологии. Като вземем предвид кои са нещата, които в крайна сметка карат хората да се чувстват удовлетворени от живота си ("щастливи" е твърде изтъркана catchword): (1) близките взаимоотношения, (2) качеството на взаимоотношенията и (3) стабилният брак, осигуряващ подкрепа, веднага става ясно къде е заровено кучето.

  http://www.businessinsider.com/robert-waldinger-says-3-things-are-the-secret-to-happiness-2015-12

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 35. 35 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Е, да не правим от патологията правило. И на мен ми е зле без интернет, а контакти с хора в реания свят не ми липсват.

  Ако родителите оставят интернет да възпитава децата им, няма какво да се чудят.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#34] от "baba_zozolana":

  По т.3: Стреснах се когато гледах една сесия за виртуалната интимност с видеошлем и костюм с датчици, стимулатори и т.н. Реакцията на младите хора беше "Това е по-хубаво от реалния секс!". Скоро имаше нещо като доклад постулиращ че към 2050 по-голямата част от зачеването в развитите страни ще става в медицински лаборатории.
  Имаше един разказ на Станислав Лем за планета стимулираща общуването на космонавтите в станция на територията на тази планета с холограми на живи хора - любими, деца и т.н., - изградени на база на сканиране на мозъка на индивида, просто живата планета е искала да им е добре, те сечувствали добе и се изолирали един от друг.
  Сигурно съм прекалено "реакционен" за тези неща, надявам се на някаква нормализация и спад на "дигиталната изолация" с увеличаване на образованието и опита на хората в тази насока :-).

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Там е работата, че не са само "младите хора" :) Вече има и представители на по-възрастното поколение, които са влюбени в лесното (https://goo.gl/wuVf9p , https://goo.gl/oi7HrC , https://goo.gl/fPNbTh ). Не знам за другите животни, но едва ли има по-мързеливо животно от човека. Цялата история през последните 50-тина години с промяната на родителството - helicopter parenting, напъните да се спести всякакъв намек за отрицателна оценка на децата, фиксацията върху "аз, аз, аз и моето щастие", треперенето върху самооценката на отрочето, всъщност създават едно поколение от рохки яйца, което не е свикнало да "работи" за взаимоотношенията си, та всяко бягство в лесните дигитални "връзки", friends with benefits и други подобни привидно безметежни отношения май е добре дошло.

  Мълиий какъв апокалиптичен коментар сътворих. Има мегдан обаче дереджето на ситуацията да се влоши още повече. 😎

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 262 Неутрално

  .... мрежата днес предлага информация която подкрепя определено априорно виждане на индивида. С дрги думи, ако ти хрумне нещо, било то за добро или лошо, в нета има достатъчно позиции подкрепяща твоето виждане, колкото и крайно да е то. Трудността в изграждането на личен филтър е да се възпитава умението да се мисли критически ....
  —цитат от коментар 28 на daskal1


  Доста интелигентно, благодаря.
  Но това важи не само за дигиталния свят. По принцип човек филтрира (приема) само онази информация от заобикалящия свят, която най-добре пасва на неговата природа и философия. Изобилието от информация в Интернет просто засилва този процес, понякога прекалено.
  (Малко отклонение: за един руснак Сибир може да е рай, дори и през зимата, но за някой от карибските острови Сибир вероятно е символ на ада).
  Всеки е устроен различно, интересува се от различни неща. Тези, които харесват еднакви (подобни) неща, се сдружават в общности (за съжаление, това важи и за престъпниците).
  Хората не трябва да бъдат съдени за това, че са различни от нас. Фанатичното неприемане и отричане на други (чужди) възгледи, ценности, начин на живот, и пр., може да е опасно. Пример - радикалните ислямисти (т.е. терористи).

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Спомних си кометарите на песомиста и оптимиста:
  - По-лошо не може да бъде! - въздухва песимистът.
  - Може, може!!! - радостно отговаря оптимистът

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#38] от "neadekvaten":

  Как беше, алеутите-ескимоси имат 83 наименования за видове сняг, но нямат синтетичното понятие "сняг", за тях всеки е различен. Саамите в Норвегия, Швеция и Финландия - над 180 думи за сняг, които стават над 300 с включването на различни следи в снега.
  Сагата на пещерата и племето е жива в нас, лошото е че пещерите от групи и общности стават индивидуални обители с интернетна връзка.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Преди много години като студент се втрещих като видях край пристанището в Копенхаген един моряк отиващ към бразилски кораб с една подобна кукла под мишница. Сигурно е била много далеч от сегашните в технологично отношение, но впечатлението беше доста ярко.

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Навремето орфистите по същите причини са се плашели от писмеността.
  —цитат от коментар 15 на usero


  Разликата е, че смартфоните влияят катастрофално на здравето. На психичното, защото водят до пристрастяване и на физическото, защото обездвижването разрушава всички системи в човешкия организъм.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  значи арабеските са "по-умни" - имат обща дума за "камила", ама и няколкостотин за разните видове - женска, малка, с дълга шия и пр. Аллах е помислил.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  според мен е искал просто някой, който да го слуша, докато говори, и да не възразява. да си пообщуват, един вид.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Е, сигурно имат и голямо разнообразие от характеристики за "пясък". Виж, за кяфирите речникът е ограничен.

 46. 46 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Ама пък колко е хубаво! Не противоречи, няма капризи, не се налага да я чакаш, не ходи по магазините по цял ден, не изневерява, не се сърди, не я боли глава... Само те обича. Е, вярно, напълно имагинерно, но пък за сметка на това колко отдадено! 😍

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#44] от "abdelhaqq":

  А защо да не е една инвестиция в здраве и пари, че нали знаеш, разни пристанища - разни болести.
  Колегата "lone wolf" може да ни просвети, ако прочете тези наши мъдри мисли.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#46] от "baba_zozolana":

  Ето, а аз така студено правя опити за анализ на "инвестицията" в 47. Но, все пак се въздържах да пиша и за други аспекти на инвестицията в рамките на корабния малък бизнес, не че се въздържах да се самопохваля сега :-)

 49. 49 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Затова поведенческата икономика май ще трябва по-сериозно да си проправя пътя. С едната гола икономика се видя докъде се докарахме 😉

  "Нашата маса пожелава на Вашата маса лека нощ" 🙃

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "daskal1":

  е, да, споменах камила като добър пример. за пясък, за лъв, и да! - за сексуален акт. не знам защо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#49] от "baba_zozolana":

  Лека. Аз имам още време до края на работния ден, но ще пия едно за ваше здраве.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  За сексуалния акт не се чудя, но откъде за лъв? Много страх трябва да са брали горките фелахи.

 53. 53 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Неутрално

  За глупаците смартфона служи за игри, фейсбук и тем подобни глупости.
  При други служи за банкиране, пазарене по Интернет, като заместител на компютъра за работа и подобни. Всеки избира как да си го ползва. Вярно е, че пристрастява, но прави живота по-лек.
  П.С. роден съм през 60-те.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 54. 54 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  а бе не можиме едно да отбереме: щом тъй мислите кво ви пречи да си хфърлите и смарфоните , и интирнета и сичкото подобни уреди. дажи оште по-дубре- не ги хфъргайте ами ги даите на мене ми. кво ви пречи?

 55. 55 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Представям си какво е било, като се е появил телевизора.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#55] от "sasvirco":

  Мога да ви кажа, хората от махлата идваха със столовете си да гледат ситния черно-бял екран на телевизор "Опера".

 57. 57 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#53] от "proventuss":

  а бе чоек, ората ти обесняват че тва нешто те видиотява без значка за кво и как го исползваш ама ти си знаиш твоето: че ти си ееехееее къде, а пък те са прости.... и в същото враме и сам си го казва:пристарствяне пляс улекутяване. кво по лошо може да има от туй?

 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  и не само. все пак е гумено и надуваемо, може да служи като юзър френдли вариант на спасителен пояс в случай на нужда.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 940 Неутрално

  проявете разбиране бе драги зрители... тва е сеедно на вас да ви спрат парното
  —цитат от коментар 13 на tucker case


  Парното иди дойди, пОрното да не спират :))

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#54] от "betona":

  Бе и аз това се чудя. Уж вредни, уж всички.мразят телефоните,ама никой не се отказва от тях...


  До коментар [#8] от "mushashi":

  Невероятен аргумент,да знаеш. Ако.питаш баба си, тя също не би си заменила детството с твоето, нищо,че вероятно е гладувала, загубила е поне един брат като дете и е нямала не топла, а никаква вода.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  сал един бетона дарти нема тилфонка и както виждаш никой не ще да му даде своята си....прости простако бетоне прост ше си омреш и то скоро. освен туй дарти , туй което дразни е че никои полвин лаф не убелва ни за лната, ни да мрс, ни за слнцето...само неко приливане от пусто в парсто н аглупусти ..кокто и да е свикнали сме, ти бетона с простотии не мож го уплаши...

 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  тя баба му на мусаши затуй е отгледала потомство щото е била мадама на ниво и е поставяла раотата и семеиството над кефа, а не кат сичка нас да ни еба в гъса дет за ништо не стааме. мусаши и той ше ми се отварга тука в форума ама ако го пуканя да испиеме по една ракия ше каже че жена му го чакала...както и да е , той поне отбира от спорт и останалото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK