Как бивш британски агент обяви, че Москва обработва Тръмп и задейства "руското разследване"

Кристофър Стийл.

© Associated Press

Кристофър Стийл.Руското разследване" в Конгреса на Съединените щати може и да се оказа обречено от факта, че част от информацията, на която то се основава, е добита с парите на демократите. Според разказа на "Гардиън" за това как съставилият я бивш разузнавач Кристофър Стийл е стигнал до нея обаче опитът му, дългата история на контактите му с Русия и потвърждението на част от информацията от британските служби дават тежест на твърденията му, че руското разузнаване е обработвало президента Доналд Тръмп години преди той да влезе в Белия дом.


В началото на 90-те години - като 27-годишен дипломат, оженил се наскоро за съпругата си Лора и изпратен на първата си мисия зад граница - Стийл е внимателно наблюдаван от КГБ, както и всички чужди представители, особено ако са британски или американски. Великолепната сграда на британското посолство, с гледка към разположения на отсрещния бряг на река Москва Кремъл, и бюрото му в библиотеката на мисията, заобиколено от книги са добро прикритие за "истинския" му работодател - службата за външно разузнаване МИ6. Години по-късно той се оказва натоварен с нелеката задача да изрови най-добре пазените тайни на Кремъл, свързани с Доналд Тръмп. Досието, което ще събере, ще разтърси американската разузнавателна общност.


Не е известно кой вербува Стийл, след като той завършва университета в Кеймбридж, макар някои за някои работещи там от години да се говори, че се занимават с идентифициране на обещаващи кандидати. Само след три години в МИ6 той е изпратен в Съветския съюз през април 1990 г. - малко след падането на Берлинската стена., време, в което източният блок се разпада. Той се превръща в един от най-пътуващите западни дипломати - например ключовия икономически и научен център Куйбишев (днес Самара), подземния бункер на Сталин и Казан. Някои от тези места десетилетия наред не са били достъпни за чужденци.
През 1991 г. Стийл има възможността на живо да види пуча срещу Михаил Горбачов и решителността, с която Борис Елцин, по-късно президент на Русия, му се противопоставя. Във време, в което политици и експерти на запад заключават, че Студената война е спечелена от либералната демокрация, пред агента се разиграва трудният живот в разпадащия се Съветски съюз и впоследствие Русия. Три дни след пуча той отново е под наблюдение от същия тип офицери, работили в най-силните години на Съветския съюз и после продължили дейност и в демократична Русия.


Британският разузнавач си тръгва от Москва през април 1993 г., но и от Лондон продължава да наблюдава и изучава внимателно новата държава, правоприемник на СССР. В новата сграда на МИ6, построена на брега на Темза, той се озовава в малката група специалисти по Кремъл. По-късно ще получи нова мисия в Париж, където ще се роди и едно от децата му. Всичко се обръща, когато през 1999 г. бивш служител на МИ6 публикува имената на над 100 агенти в Интернет. Някои от тях са фалшиви, но има и истински - като това на Кристофър Стийл. Сред последиците за него е и тази, че не може да се завърне в Русия.


Това е времето, в което някога започналият рабога в КГБ Владимир Путин си проправя път в московската политика, за да стане президент в началото на новото хилядолетие и за две години да консолидира властта. Стийл знае по-добре от много други колко трудно е да се получи информация за президентската администрация в Москва. Продължава да работи по Русия от дистанция. Забелязва и че


броят на враждебните руски агенти във Великобритания


нараства и надминава нивата от Студената война, засича и нова кампания за подривна дейност и опити за влияние, пише "Гардиън". МИ6 му възлага разследването на случая, при който двама агенти на наследника на КГБ, Федералната служба за сигурност (ФСБ), отравят чая на бившия си колега и дисидент Александър Литвиненко. Получава задачата, тъй като за разлика от други колеги, познавали жертвата, за него тя е просто случай. Бързо заключава, че отговорността е на руската държава.


Напуска службата след 22 години кариера в нея, за да основе фирма за корпоративно разузнаване. Оттук тръгва и "връзката" му с Тръмп, за която помага появата в същия сектор се появява бившия журналист Глен Симпсън през 2009 г. - именно годината, когато Стийл се оттегля от МИ6. Компаниите на двамата - Orbis и Fusion, едната в Лондон, другата във Вашингтон - развиват професионално партньорство и започват да работят по случаи на олигарси, които водят дела срещу други олигарси. Проследяват пари и имущество, умело скрити в офшорни компании.


Междувременно Стийл започва работа за Английската футболна асоциация по време, когато Англия се стреми да спечели домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г., а основният съперник е Русия. Покрай задачата си да разследва всички претенденти той открива, че корупцията във ФИФА е на глобално равнище и решава да се свърже с контакт от ФБР, базиран в Рим. Това е и началната точка на


мащабното разследване, довело до ареста на 7 представители на ФИФА


заради корупционен скандал за 150 милиона долара до 2015 г. Репутацията му в американската разузнавателна общност изведнъж започва да го смята за достоверен и добре запознат с руския шпионаж и тактики. Докладите му за Русия и Украйна между 2014 и 2016 г. (над 100 на брой) се пишат за частни клиенти, но се споделят в Държавния департамент на САЩ. Много от източниците му са същите хора, които по-късно ще предоставят информация за Тръмп.


По въпросите на Русия Стийл "е по-добър от ЦРУ или когото и да било", казва бивш служител на Държавния департамент от администрацията на Обама, цитиран от "Гардиън". Тази оценка впрочем се оспорва от други експерти, според които информацията, която предоставя, е със спорно качество и повече прилича на бързо надраскани записки или набор от първични съобщения от разузнавателни източници.


Връзката с Тръмп се появява, когато започва бляскавият възход на кандидат-президента в кампанията. Първоначално уебсайт, финансиран от един от богатите републиканци, критикуващи Тръмп, поръчва на Fusion - фирмата на бившия журналист Симпсън - да разследва милиардера. Впоследствие, когато Тръмп се очертава като републиканската номинация през май 2016 г., информация за него вече не е от полза на републиканците, но пък е интересна на демократите. Щабът на партията, чийто кандидат е Хилъри Клинтън, възлага това на Симпсън, който няколко месеца по-рано през 2016 г. се свързва със Стийл като експерт по Русия. Бившият разузнавач започва да наблюдава Пол Манафорт - шеф на кампанията на Тръмп, работейки за анонимния клиент на "Фюжън", без да знае, че това е Демократическата партия. Изучавайки възможните връзки на кандидата с Русия, той трябва да работи с посредници, без да стъпва на руска територия. Усилията му обаче си заслужават.


"Стийл се натъква на конспирация в напреднала фаза, надминала всичко, което е открил с Литвиненко и ФИФА. Това е най-дръзкият заговор, на който е попадал, свързан с Кремъл и Тръмп. Връзките им, казват източниците на Стийл, са от много време," пише "Гардиън".


Руското разузнаване


тайно обработва Тръмп понен от пет години


и успехът на операцията надхвърля и най-смелите очаквания на Москва, отбелязва изданието. Тръмп не само преобръща политическия дебат в САЩ, сеейки хаос и печелейки номинацията: оказва се възможно той да стане президент, а това дава на Путин много интригуващи възможности.


"Целта, приета от Путин, е да се насърчат разделенията и разломите в западния съюз," пише Стийл в първата си бележка до "Фюжън" през юни 2016 г. Той пише, че макар Тръмп да е отхвърлил няколко сделки с недвижими имоти в Москва, и той, и вътрешният му кръг постоянно приемат разузнавателни данни от Кремъл, включително такива за демократите и за политическите му протимници. "Според бивш високопоставен разузнавателен офицер в Русия ФСБ е компрометирала Тръмп чрез дейностите му в Москва в достатъчна степен, за да може да го шантажира. Според няколко добре осведомени източници поведението му в Москва е включвало извратени сексуални деяния, скалъпени/наблюдавани от ФСБ." Стийл добавя, че руските служби са създали и досие за Клинтън, но намерението им какво да правят с него още не е известно.


Между юни и ноември 2016 г., с променлив успех (и все по-трудно, когато Тръмп попада в светлината на прожекторите преди вота) той подготвя 16 такива бележки. В тях той заключава, че взаимодействието и услугите между Тръмп и Русия не означават, че Тръмп е руски агент. Може обаче да се направи изводът, че руското разузнаване е положило големи усилия да се доближи до Тръмп, до семейството му, близките приятели и партньори. Информацията в бележките варира от оспорваното нечестиво поведение на Тръмп през 2013 г., по време на притежавания от него консурс "Мис Вселена" в Москва, до съглашателство между екипа на Тръмп и Русия в хакерската атака срещу демократите. Бившият разузнавач така и не претендира, че работата му е 100% точна - оценява вярната информация на 70 до 90%. "Занимавам се с тази страна от 30 години. Защо ми е да си измислям всичко това?" казва Стийл на приятели.


Основните му изводи се потвърждават от британската служба за комуникациите GCHQ, установила работа на руски агенти с лица от екипа на Тръмп от края на 2015 г. до лятото на 2016-а. Тогавашният шеф на GCHQ, Робърт Ханиган, лично заминава за Вашингтон,


за да говори с тогавашния си колега от ЦРУ


Джон Бренан. По-късно Бренан дава начало и на съвместното разследване между големите разузнавателни агенции. На този етап, през юни 2016 г., Стийл разбира, че има обществен интерес от предаването на информацията на американските разследващи, както и от способността на разузнаването в САЩ да потвърди или обори данните. Решава да го направи през контакта си от ФБР в Рим, с когото е работил по случая с ФИФА. Няколко месеца по-късно, през септември, той се среща с екип на американското контраразузнаване, но след разговорите работата на службите в САЩ върви бавно - официалната причина е, че няма как да се обявява подобна чувствителна информация за кандидат-президент.


Решението на тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми да поднови разследването за частния имейл сървър на Клинтън дни преди вота, а да не направи нищо по случая на Тръмп, го отказва от по-нататъшна работа със службата. Той започва да разпространява информацията си в тесен кръг журналисти и политици, докато изготвеното досие на Тръмп не стига чрез няколко посредници в ръцете на сенатор Джон Маккейн и оттам - у Джеймс Коми и у тогавашния президент, Барак Обама.


Работата на Стийл може да е спорна, а някои от твърденията му да се смятат за погрешни, но след обвиненията срещу наблюдавания от него Манафорт и самопризнанията за скритите контакти с руснаци на съветника в кампанията на Тръмп Джордж Пападопулос тя трудно може да бъде напълно зачеркната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Затова империята на злото трябва да бъде фалирана и разпарчедосана. Декомунизация, лустрация, декагебеизация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Те Кремъл си мислят че никой не знае какви ги вършат, ама леекичко са се надценили, и това ще им изиграе лоша шега

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 213 Весело

  Който не е чел "Световната конспирация", нищо не знае...

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Мисля че и на руснаците им писна, и няма да гласуват за Путин. Само хитроси, пинизи, лужи и манипулации, и в следствие на това значително обедняване. Те виждат че са доста изостанали от цивилизацията

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Личността на Стийл е интересна, но нищо повече. Важни са сътрудниците на Тръмп и техните действия, независимо дали са били подтикнати от fake news:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Извън всякакво съмнение, този агент не е пияна матрьошка като Марфа Захаровна, а сериозен професионалист, който знае какво говори.

  Дръмб може и да не е руски агент, на е взривоопасна комбинация от суетен глупак (narcissistic sociopath), егоист и мошеник. Затова той е станал, подобно на нашето царче, обект на активна разработка от руските служби.

  Слава Богу, американската система и този път доказа, че е в състояние да обезвреди един unwitting pawn of the enemy.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  "Мисля че и на руснаците им писна, и няма да гласуват за Путин. "

  Аз пък мисля, че ги надценяваш, приписвайки им способност за критично мислене.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Както прословутото "grab'em by the pussy" се обърна на 180 градуса и днес сме свидетели как лъснаха засраните задници на холивудските елити, така и златните душове ще се изсипят върху продуцентите и авторите на това "досие". Още малко им остава, включително и кагебешките "източници" чак до кремълския пигмей.

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Не е случайно, че конгреса и сената буквално иззеха властта от ръцете на Тръмп.
  Сега ще му вземат и " куфарчето" с червеното копче.

  На всички е ясно, че КГБ и Путин притежават порнозаписи с Тръмп.
  Но вижте колко са хитри американците ... така направиха нещата с разследването, че Путин да отрича каквито и да било връзки с Тръмп. ако сега вземе, че извади записите, то тогава за всички е ясно, че е лъгал.
  Умните хора така поставят нещата, че каквото и да направи противника все да печели.
  Русия ще бъде разкостена, защото естаблишмента в САЩ никога няма да прости подобно нахлуване във вътрешната политика.

  Гледайте какво ще й се случи на матушката през 2018 !
  В момента текат плащания към западни кредитори в размер на 86 милиарда долара дълг на руски държавни корпорации.
  Така и кьорав долар не остана на пазара в русия.
  Рублата пак взе да отлита нагоре тази седмица и нищо не може да я спре по пътя й към небитието.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  Гледайте какво ще й се случи на матушката през 2018 !
  —цитат от коментар 10 на ironhorse

  Пак ли ще фалира, че голямо чакане падна... :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#10] от "ironhorse":

  "Но вижте колко са хитри американците ... така направиха нещата с разследването, че Путин да отрича каквито и да било връзки с Тръмп. "

  Отричането е взаимно.

  Ако допреди десетина месеца руснаците и техните адепти от българското Дръмб общество се бяха надявали, че Дръмб ще постеле на Путин червен килим от Андрюз Еър Форс Бейс до вратата на Белия дом (ченгета като Тома Томов дори открито говореха за "нова Ялта", замечтано примлясквайки с уста), сега на всшчки е ясно, че в официален Вашингтон Путин е не просто TOXIC, а направо RADIOACTIVE, и че Дръмб по-скоро би си отровил децата, отколкото да направи и най-малка отсгъпка пред кремълското джудже.

  Какви я мислехме, каква стана - а, Перков? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Напротив, напротив. Как би могъл да бъде характеризиран човек, който от 1993 не е стъпвал в Русия, а от 2009 не е на бритаска служба, а в същото време, по неговите думи, има достъп до съкровени тайни на руските разработки. Неволен проводник на активно мероприятие с източник Ясенево? Айде бе! По-скоро бихме го характеризирали като агент на влияние, ако не и по-лошо.

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Как бивш британски агент обяви, че Москва обработва Тръмп и задейства "руското разследване"

  Ето затова Путлер е най-влиятелния човек в света в момента.
  Защото управлява всички.
  За съжаление...

 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Може обаче да се направи изводът, че руското разузнаване е положило големи усилия да се доближи до Тръмп, до семейството му, близките приятели и партньори.""

  След Тръмп, руснаците да очакват истински ястреб за президент на щатите. Не Обама, ами Роналд Рейгън ще им се вижда цвете.

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Как бивш британски агент обяви, че Москва обработва Тръмп и задейства "руското разследване"Ето затова Путлер е най-влиятелния човек в света в момента.Защото управлява всички.За съжаление...
  —цитат от коментар 14 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Путин и дъщеря си не може да управлява. Затова е избягала от него чак в Холандия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Любопитно

  Пак ли ще фалира, че голямо чакане падна... :) :) :)
  —цитат от коментар 11 на Александр Г. Дугин (№55)


  И КОЕ му е „голямото” на чакането.

  РУСИЯ ФАЛИРА като СССР през 1990 г.

  Сега сме 2017г. – 27 години плюс минус 1-2 години ?!?

  КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА Е ФАЛИРАЛА ДВА ПЪТИ В ТАКЪВ КРАТЪК СРОК !?!

  НЯМА ТАКАВА !!!!

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Гледах сутринта Иво Прокопиев . Темата за врага, темата за сплашване и тн .... тоест ДИКТАТУРАТА. Какво точно се прави по отношение на Русия всеки ден от медиите върху които има .... не контрол но СТРАТЕГИЧЕСКА ВИЗИЯ. Непрекъснатите псувни по адрес на дадена държава, народа , културата, постиженията ...е ПРИМИТИВНА ПРОПАГАНДА , дори и препечатана от западни медии ( а там има 2 и 200 мнения) . Та ...., това разчистване на пътя на ИМПЕРАТОРА ОТ БАНКЯ и участие в коронацията бе дело и на тази група. Ако изначално не се разчете ,че от ШЕФ НА ОХРАНИТЕЛНА фирма ПРОСВЕТЕН МОНАРХ НЕ СТАВА, значи нещо не функционира в "кръгът на приятелите"

 19. 19 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Аз не мисля, че (дори и да приемем че всико написано е вярно) руснаците правят нещо различно от това което правят американци, англичани и т.н. - защитават интереса на държавата си. Какво е правил въпросния Стийл в Москва - работил е в интерес на държавата си. Защо те да могат, а руснаците да не могат. Целият вой около Путин ме кара да си мисля че той наистина прави нещо което им бърка. Какво се очаква от него като президент на Русия? Да работи за интереса на САЩ и Англия? Защо не се вдига вой когато американците сменят с преврати правителства по цял свят, а ако не успеят направо навлизат с войски.? Деемократите не могат да преглътнат вече цяла година, че се опитаха да наложат наизбираем кандидат и това ги прави смешни и жалки. Изобщо не симпатизирам на Тръмп, но Хилари беше изключителноо антипатична и корумпирана личност.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  " Бившият разузнавач така и не претендира, че работата му е 100% точна - оценява вярната информация на 70 до 90%."

  Работата на агентите на Нейно Величество може и да е неточна, но е много ценна за сценарии на безброй шпионски романи и най-вече за един значителен принос в теорията на конспирациите.

 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Не знаех, че за да бъде достоверен един доклад, то материалите за него трябва да са лично събрани от автора му на "вражеската" територия. Човекът има мрежа от информатори, и голяма част от писаното в доклада беше потвърдена от действащите служби. Така че опитът ти да дискредитираш британския агент (бивш) е, меко казано, несръчен.
  Версията ти, че това е дезинформация на ФСБ също заслужава внимание и без съмнение е взета под внимание.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#10] от "ironhorse":

  Няма да му го вземат, това би създало опасен прецедент в отслабването на президентската институция. А тя е над персоната, която в даден момент е президент.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "labby":

  ""Какво се очаква от него като президент на Русия? Да работи за интереса на САЩ и Англия?""

  Колко наивна пледоария в защита на руската намеса...
  От Путин трябва да очакват самите руснаци. Трябва да очакват повишаване на жизненото си равнище. Щом се признава намесата, трябва да се докаже, че тя е била полезна за руснаците, трябва да се докаже, че днес Русия е по-добро място за живеене, отколкото преди година. Всичко останало е правене на зло като в шопската поговорка.


 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Весело

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Гений? Защото и Хокинг не е стъпвал никога в черна дупка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Ще засекретят всичко, ще вземат куфарчето от Тръмп и ще го оставят само да си прави митинги с реднеците от царевичарските райони. Като детенце в пясъчник.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  Към анти-тръмпистите,ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?!

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":


  Те Кремъл си мислят че никой не знае какви ги вършат, ама ...
  —цитат от коментар 2 на oporna_to4ka


  Хич не се заблуждават. Много добре знаят, че на Заоад знаят, но не им пука.
  Засега.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 433 Весело

  Дневник тънко подготвя аудиторията за наближаващата развръзка на т.нар. руско разследване срещу Тръмп, от която ще стане ясно, че последният не е виновен.

 29. 29 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#17:"Hawaii"][/quote]

  Фалира и през 98-ма. Както и ние два пъти през 90те. Така ще е докато не се освободим от отровното руско влияние.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":


  ... сега на всшчки е ясно, че в официален Вашингтон Путин е не просто TOXIC, а направо RADIOACTIVE, ...
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Да, точно така е.
  Монетата има обаче и обратна страна. Доколко радиоактивният Хуйло е "облъчил" с рушветите си американците. Колко и доколко дълбоко са "заразените" в американския елит? Колко Шрьодеровци има във Вашингтон, които са на заплата в Кремъл? В момента, все още никий не знае доколко се е разпространила заразата и до какви нива е стигнала.
  И най-важното - доколко и колко радикално ще е склонен Вашингтон да се самоочисти от тези метастази.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#26] от "deaf":

  Неправилен адресат, към тръмпистите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":

  ......Работата на агентите на Нейно Величество може и да е неточна, но е много ценна за сценарии на безброй шпионски романи и най-вече за един значителен принос в теорията на конспирациите.
  —цитат от коментар 20 на Judjuk


  Недейте да остроумничите, приятелю. Навярно сте забравили или не сте разбрали, че когато започнаха операцията срещу талибаните в Афганистан през 2001 год. САЩ се сблъскаха с недостиг на информация. Руснаците, които воюваха там десет години предложиха да помогнат. Без особен принос. Изненадващо за мнозина се оказа че "агентите на Нейно Величество" чрез своите запазени през десетилетията връзки с пущунските племена имат най-подробната и точна информация за това кое и как е в Афганистан. Вярвам не сте забравили и че британкото разузнаване най-много си е патило от КГБ (нали знаете за "Кеймбриджката петорка") и винаги е имало всички основания да бъде най-внимателното и най-добре осведоменото за СССР и Русия.

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#28] от "Black Hawk":

  В същото време Тръмп и лакеите му подготвят неговия култ да не вярва на резултатите от разследването.
  Това са тръмпистите - вярват на всякакви изсмукани от пръстите конспиративни теории, но на професионалистите - не.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един препатил":

  Как да не знам? Толкова съм чел и слушал за агент 007, Шерлок Холмс ли се казваше? Както и да е, само че вие давате ли си сметка какво значи 70% достоверна информация? Ми то е 100%-ов фейк!

 35. 35 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цялата история с проститутките и опиканата "спалня на Обама" е повече от абсурдна. По медиите често обикалят подобни особи с напудрени биографии, докато разправят сензационни конспирации за малко слава и пари. Някои бълват книжки като Тони Психото или списват вестничета като Строго Секретно.

  #killwhitey
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":

  Нищо подобно. В този "бизнес" никога няма 100% гаранция, че абсолютно всичко е верно.
  70% е доста високо ниво на достоверност.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Тея от кагебето са мега яката работа. Още през 1990 са знаели, че ше назначат Тръмп за президент и са му трупали папки.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Дневник тънко подготвя аудиторията за наближаващата развръзка на т.нар. руско разследване срещу Тръмп, от която ще стане ясно, че последният не е виновен.
  —цитат от коментар 28 на Black Hawk


  Да, това се забелязва от известно време. Ама какъв смях ще е само. Само дано нЕкои другарЕ (водачът на горянското движение с Телефункена и свитата му) да не посегнат на себе си после, че толкова глупости изписаха по темата за една година, че ще можем да ги цитираме поне до следващите избори.

  П.П. Сега гледай как Гирляндата ще се изреже в отговор на коментара ми. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":


  ... само че вие давате ли си сметка какво значи 70% достоверна информация? Ми то е 100%-ов фейк!
  —цитат от коментар 34 на Judjuk


  Ти, че не си завършил математическа паралелка е видно от нивото на изказванията. Ама май си пропуснал и доста часове по аритметика.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Любопитно ми е, ако обикновените американци знаеха всичко това преди изборите (а не както излиза сега на час по лъжичка - контактите на поне 9 човека от кампанията и обкръжението на Тръмп с руснаци, кореспонденцията на Тръмп-младши с Уикилийкс (защо ли Тръмп редовно викаше на всеки предизборен митинг "Аз обичам Уикилийкс"?) и т.н.) - какъв ли щеше да е резултата, дори и на първичните избори на републиканците?

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#40] от "Черен хумор на кило":

  Както помним, първоначално Тръмп и свитата му отричаха всякакви контакти.
  После признаха, ама те били мимолетни и изобщо не били свързани с изборите, ами си казали здравей-здрасти. Сега вече като отпадна и тази опорна точка, лансират нова - "ама това не е незаконно, кой закон сме престъпили"?
  Прогресът е очевиден, а ако Мюлър засили огъня най-слабите ще пропеят.
  Дано разни уж-десни и антипутинисти прогледнат, макар че до последно ще отричат, че техния вожд е получил помощ от Русия и това може да му е помогнало да спечели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":Нищо подобно. В този "бизнес" никога няма 100% гаранция, че абсолютно всичко е верно.70% е доста високо ниво на достоверност.
  —цитат от коментар 36 на vesolr


  За догадки и коментари става. За съдебно разследване не. Непълно достоверното доказателство се счита недостоверно.

 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Тюфлекчия, помниш ли преди няколко месеца как беше забелязАл уж някаква промяна в редакционната политика на Дневник? Нещо промени ли се?
  И докато ти периодично излизаш с поредната надежда, че а-ха да оневинят Дон дъ Кон, разследването бавно, но неумолимо напредва.
  Затова освен да подмяташ злобни обиди, не ти остава нищо друго.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Ти, че не си завършил математическа паралелка е видно от нивото на изказванията. Ама май си пропуснал и доста часове по аритметика.

  До коментар [#34] от "Judjuk":
  —цитат от коментар 39 на simval


  Имам взети няколко изпита по висша математика, но това няма нищо общо. Темата е по юридически проблем. 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":

  Би ли посочил къде е написано, че някой възнамерява да използва това за доказателства в съда? Не е важно какво знаеш, дори то да е 100% истина, а какво можеш да ДОКАЖЕШ. А с доказателсвата се занима екип от юристи, не агенти.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":Би ли посочил къде е написано, че някой възнамерява да използва това за доказателства в съда? Не е важно какво знаеш, дори то да е 100% истина, а какво можеш да ДОКАЖЕШ. А с доказателсвата се занима екип от юристи, не агенти.
  —цитат от коментар 45 на vesolr


  И кво доказаха досега? Нищо! Като докажат нещо, обади се.

 47. 47 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#46] от "Judjuk":

  Търпение, веселбата тепърва предстои. Само да няма мрънкане, че това са скалъпени доказателства на "дийп стейт".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 48. 48 Профил на The Gray Man
  The Gray Man
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не мога да разбера какво всички се правят на наивни. Някак много бързо всички забравиха, че нашите "приятели и съюзници" от САЩ подслушват собствените си съюзници - вкл. телефона на Меркел.
  Да не говорим, че от средата на миналия век ЦРУ сваля и качва правителства по целия свят, а Латинска Америка си я броят за задния двор и считат, че могат да правят каквото си искат.
  Всяка една нормална държава има разузнаване и това разузнаване действа в зоните на интерес на съответната страна. Пак въпрос на нормално функциониране на държавата като такава е да има контраразузнаване, което да противодейства на подобни вмешателства. Нищо ново под слънцето, така въври света от векове.
  А онази смешната Мей - обвинява Русия, че превръщала информацията в оръжие. Къде е разликата с финансираното от ЦРУ Радио Свободна Европа от времето на Студената война например? Просто медийната среда е различна, но информационната война и дезинформацията също са от както свят светува.

 49. 49 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Колко Сме, на отчет в руското посолство,да се преброим дрогари:Давай!

  Долу рушистите и фашистите
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Предполагам че малка част от коментиращите са гледали внимателно "Citizenfour" и коментарите за GCHQ, британската щаб квартира от която NSA, ограничавана в САЩ от съда и правните норми, е осъществявала програми като "Темпора" и "Призм". Предлагам на заинтересуваните от по-добро запознаване с тази доста затворена организация да прегледат следните статии, първата пак на "Гардиън", вестникът който през 2013 публикува ревелациите на Сноудън и чийто журналист Грийнуолд водеше интервютата, втората малко по-техническа от 2016.
  Просто е хубаво да се знае малко повече:
  https://www.theguardian.com/world/2013/aug/02/gchq-spy-agency-nsa-snowden
  https://techcrunch.com/2016/05/16/after-spying-on-social-media-uk-spy-agency-gchq-officially-joins-twitter/

 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":
  "По-скоро бихме го характеризирали като агент на влияние, ако не и по-лошо."
  Във всички служби за сигурност по целия свят има служители, които са на двоен, троен, понякога и на четворен спусък. Обикновено самите служби/и едните и другите и третите и четвъртите/ знаят за това. И го използват. По търпеливите печелят по - често.
  Затова запратиха един посланик от Европа в Гватемала, защото допусна осветяването на един действащ агент на влияние, "ако не и по-лошо" .


 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#51] от "subaru":

  Посмали малко. Че има такива служители - има. Ама те са изключение от правилото, ти го описа едва ли не като клуб на суингъри в който всеки спи с всеки.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Сбито може ли да поясниш каква е връзката с агент Стийл и "досието" му?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  " може и да се оказа обречено от факта, че част от информацията, на която то се основава, е добита с парите на демократите. "
  Това не променя истината.

 55. 55 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 491 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Не разбирам защо се палиш толкова - Щатите правят много по-големи зулуми в Близкия изток примерно, пък никой не ги храни.
  Руснаците си направиха една супер яка шпионска операция и аз лично се надявам някой ден да я екранизират :)

  Като белжка: не съм фен нито на Русия нито на Щатите. Просто е интересно да ги гледа човек, колко усилия полагат да се разклатят едни други.

 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Данните за Тръмп на този английски пор са от руски източници, разбирай руското разузнаване, т.е. съчинени и манипулирани от руските тайни служби. И затова идеята на американските глобалисти да бъде очернен Тръмп става мероприятие на руските тайни служби. Защо да не се възползват и да предизвикат криза в американската власт!

 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#56] от "gozambo":

  Гозамбо, ти нали зовеше за съюз с Путин и обща борба срещу глобалното зло? Та Путин не разбрах съюзник ли е или цели да очерни Тръмп давайки фалшива информация на английския... как го нарече?
  Това ли успя да измислиш за толкова седмици, евала!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Пак си се омотал нещо...
  Путин държи Тръмп с някакви записи според теб, а не обратното... И това според теб е добре за Америка?
  Усещаш ли се колко си смешен с разсъжденията си?

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#53] от "vesolr":

  Предполагам че сам можеш да направиш връзката между една консултантска служба по корпоративно разузнаване и колегите от държавната такава по определен проект. Тук често се коментира, че бивши в тази работа няма. Посочени са и инструментите които потенциално могат да се използват при анализа на метаданни с фокус на определена личност и връзките и с останалите. Ако искаш, ще ти дам и минутите в които този въпрос се коментира в интервюто на Сноудън от Грийнуолд в Citizenfour, но съм сигурен че ще предпочетеш да го направиш сам . Също така съм сигурен че не си против публична информация за дейността на агенциите на държавата, разбира се в общата част на дейностите им.

 60. 60 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  "Имам взети няколко изпита по висша математика, но това няма нищо общо..."

  С висшата може и да си добре, ама ти се губи елементарната.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Разбира се само в общата част, методи и източници не трябва да се разкриват.
  Ако в тези статии става дума че “пенсионираните” запазват връзките си с бившите колеги, това безспорно е така.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK