България спешно трябва да направи нещо с бедността, твърди германска фондация

България спешно трябва да направи нещо с бедността, твърди германска фондация


България продължава да е сред страните от Европейския съюз с най-слаб резултат според Индекса за социална справедливост и спешно се нуждае от реформи. От общо 28 държави тя е на 26-о място, в четири от шестте критерия на индекса тя неизменно е сред четирите страни с най-слаб резултат и, което е най-тревожно, заема последното място както по предотвратяване на бедността, така и по намаляване на социалното неравенство и дискриминацията."


Това е оценката за България в годишния доклад на германската фондация "Бертелсман", в който авторите анализират колко са бедните и застрашените от бедност в едно общество и в кои групи са концентрирани бедните. При българите това безспорно са пенсионерите, децата и младежите и каквито и предизвикателства да има пред правителството, най-голямото е да измъкне населението от беднотията, казват авторите.


"Въпреки подобряването с 20 процентни пункта спрямо 2007г., през миналата година тревожните 40.4% от българите са застрашени от бедност и социално изключване. Това е не само най-лошият резултат в ЕС, но и с повече от 25 пункта по-слаб от този на Чехия, която е поставена на първо място по този показател.
От споменатите четирима от всеки десет българи почти 32% не разполагат с финансови средства да си позволят основни неща като телефон или добре отоплявано жилище. Други 37.5% страдат от много силна невъзможност да си позволят елементарни неща, а 24.3% за в риск от бедност.


При българите до 18 години положението също е нерадостно - 45.9% рискуват да пропаднат в бедност и невъзможност да останат част от обществото. В тази застрашена група повече от една трета (36.1%) са лишени от основни неща, а друга близо една трета (31.9%) са в риск от бедност.


Добрата новина е, че спрямо 2008г. има положителна промяна и тя е особено видима при възрастните.


Доходи и разходи


Данните на Националния статистически институт третото тримесечие показват, че средният брутен доход на лице от домакинството е достинал общо 1431.3 лв., или увеличение от 9.4% на годишна база. Но съща така растат и разходите на лице от домакинството - с 13% спрямо същия период на миналата година, като така достигат 1382.3 лв. към края на септември. Над половината от доходите идват от работната заплата - 54.4%, сочат данните на НСИ, следвана от пенсията и доходите от самостоятелна заетост, които oстават малък дял (7.7%).


Основният ръст при разходите се дължи на парите, давани за храна и комунални услуги, при това потреблението показва, че покупките не се увеличават и промяната вероятно се дължи на по-високите цени.


По данни на КНСБ семество с две деца се е нуждаело от поне 2301 лева месечно (в София - 3003 лв), за да покрива основните си разходи в периода юли-септември на 2017г. Това означава, че всеки от родителите би трябвало да получава поне 1474 лв заплата, докато по официални данни средната заплата е била 1037 лв, т.е. с 30% под този праг. В столицата това разминаване е по-малко (27%) - при нужни поне 1924 лв заплата за всеки от родителите, реално те получават средно 1405 лв.


Три четвърти от всички българи (или 5.4 млн. души) живеят в домакинства, където не могат да си покрият основните разходи за нормален живот, а почти 2.2 милиона (една трета от всички българи) са в домакинства с по-малко от 314 лв на човек, което е официалния праг на бедността, допълват от синдикалното сдружение. Лидерът Пламен Димитров каза, че над 400 000 българи официално работят на минималната заплата от 460 лева.


Младите българи и образованието


От "Бертелсман" обръщат внимание, че България е на дъното в класацията за бедността при деца и младежи, но това не се връзва с приличното 14-то място за образоването им и престижното трето място по средства за образователната система като дял от публичните разходи.


През миналата година 82.6% от работещите са завършили поне гимназия и това е подобрение спрямо 2007г. Но от 2008г. почти няма промяна на броя на младите (18-24-годишни), прекратяващи образованието или професионалното си обучение - 13.8% (или 23-о място в класацията).


Анализаторите, работили с данните за България, казват още, че съществува "сериозно разминаване между обучението и реалните нужди на бизнеса, като от училища и университет продължават да излизат много млади хора с професии, които не се търят, и се задълбочава недостигът на инженери и специалисти по информационни технологии".


Разделението Север-Юг в Европа


След години на влошаване вповечето страни от ЕС положението със социалната справедливост се подобрява, смятат от "Бертелсман". Макар не всички държави да са се върнали към равнищата преди кризата, имаме основание за оптимизъм не само в икономическа, но и в социална перспектива, допълват авторите.


Начело по показатели тази година са скандинавските държави Дания, Швеция и Финландия, а сред първите 5 попадат още Чехия и Словения, докато Гърция изглежда трайно установила се на дъното.


Оценката на състоянието на нивата на бедност, принадлежност на хората към обществото, възможностите за работа, образование, дискриминация и здравеопазване показва ясна разлика между северна и Южна Европа. Най-ярката илюстрация - и най-големият проблем - остава нивото на безработица сред младите в двете части на Европа. В Германия без работа са 7.1% от хората до 24-годишна възраст, докато в Гърция тази група надхвърля 50%.


Докладът остро критикува процесите в Полша и Унгария. Според авторите националистическите правителства там са предизвикали забележима влошаване на образователнит системи.


"Виждаме как десните популистки правителства в Унгария и Полша извършват обширни промени в образованието и по този начин отменят вече постигнати резултати", казва Даниел Шраад-Тишлер, един от авторите на доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Нуждаем се от политики за бедността, но мафията иска да сме бедни - съответно с това статукво промени не бива да очакваме.

  Решението се нарича безусловен базов доход за всеки български гражданин на територията на страната ни и негови най-категорични застъпници у нас са БСДД. Въпрос на политическа грамотност е хората да решат на кого да гласуват доверие за разрешаване на този остър социално-икономически проблем от десетилетия. БСДД предлагат също така директна демокрация по швейцарски образец, енергийно-ефективна икономика, по-тясна интеграция на технологиите на ниво община, държава и бизнес, и още други позитивни и конструктивни политики. Вие решавате.

 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Че на шишковците не им дреме за тоя доклад и няма да го прочетат ми е ясно, но съм сигурен, че ако трябваше да го коментират щяха да видят тооолкоз положителни неща в него.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Нуждаем се от политики за бедността, но мафията иска да сме бедни - съответно с това статукво промени не бива да очакваме.
  —цитат от коментар 1 на Читател


  Абсолютно вярно. Бедни и битовизирани хора се контролират най лесно.
  Но пък... как да се размножават... само с баене не става :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#1] от "Читател":

  Нуждаем се от политики за бедността, но мафията иска да сме бедни - съответно с това статукво промени не бива да очакваме
  - Стабилност им трябва!

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Какви реформи, какви политики, няма далавера в това. Ако отпуснат някакви пари по въпроса, може да се измисли нещо за усвояването.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Статистиката казва ли нещо за тези бедни :
  ''Жители на „Факултета” се отопляват с дрехи втора ръка и стари автомобилни гуми'' или всички сме в един куп ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 525 Неутрално

  България веч3 работи в тази посока, работи бавно, но славно. Стандартът на живота се покачва колкото и да не се признава или оценява.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Каква изненада за "ПАЗАРНИТЕ ДЖИХАДИСТИ" !!:) Пазар все пак има в ДЕМОС , ако няма ДЕМОС ....ще си "пазариш на ......" ДОМОСЪТ е в правото си да прочисти общноста ..., дори и да не са извършили нещо. Ако колективът ги приема като заплаха за "ОБЩЕСТВОТО" - те се остракират! Да изброя ли кого/колко свободно ще натирят извън България ( ДЕМОС) ...или ги познаваме. Да не казваме тогава .......българите прости/дебили / да се държат на къса каишка.

 9. 9 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Глава да беше, не тиква, щеше да може да чете.

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "Данните на Националния статистически институт третото тримесечие показват, че средният брутен доход на лице от домакинството е достинал общо 1431.3 лв."

  Много моля авторите на такива статии да уточняват, че НСИ посочва средния брутен доход на лице от домакинството за тримесечие и не е зле да поставят в скоби (или 477,10 лв. средно на месец). Разбирам, че това се знае, но ние в България сме свикнали да мислим за месечния доход като годишният ни е малко чужд, а пък тримесечният, колкото и да е правилен от гледна точка на статистиката поне за мен се явява леко объркващ.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Трябва нещо да се направи с бедността . Обаче партията на зелените чорапки , не мисли така. Да не говорим за професионалните патриоти , които като застанаха на чучура забравиха пенсиите на пенсиите

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Раздаване на пари на калпак няма да свърши работа. Могат да се направи нещо с данъците -например намаляване на ДДС върху стоки, предимно потребявани от бедни хора. Това обаче е ракетна наука за държава като БГ. Сиреч, вероятността да се раздават пари е по-голяма, пък и има по-силен изброен ефект.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Естествено поръчковите АЛФИ и ОМЕГИ не се интересуват от тези "досадни неща". Друго е да се премери мускула на .......

 15. 15 Профил на Daniel Paparo
  Daniel Paparo
  Рейтинг: 236 Неутрално

  На стр. 3 има интересна графика за социалното неравенство (индекс на Джини), считано от 1950 г.
  https://www.macba.cat/uploads/20160504/Andrea_Fraser_1_100_eng.pdf

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредните социалистически тъпотии, силно подкрепени ор форумните "десни"

 17. 17 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Дори и мафиотите в тая страна са толкова глупави, че не могат да разберат, че от богат човек може да откраднеш повече отколкото от беден, който си брои всяка стотинка ...

 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ЩЕ , ТИКВАТА МИЛЯРДЕР Е БЕТЕР ЧИЧО СКРУДЖ , ЛЕГЕНДИ СЕ НОСАТ ЗА ТОЯ СТИСЛЬО

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  "Въпрос на политическа грамотност е хората да решат на кого да гласуват доверие за разрешаване на този остър социално-икономически проблем от десетилетия."

  Повечето от хората не искат да бъдат политически ограмотени - те си знаят

  1.Сполуката ще ни оправи!
  2.Царо ще .. 800 дни..не съм казАл - има връзки
  3.Бойко е пич...мрази комунистите, убили дедА му :-)... Наш човек
  4.Костов открадна в приватизацията 30 000 000 000 /милиарда/

  Шумът в системата е огромен и добре платен.
  Лъжата при избори не се брои за грях!
  Паметта на народа е изключително къса, а беззочието в обещанията - безкрайно!

  В България е невъзможно преборване с горните основни проблеми!

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  Една фалирала Гърция ще даде до 900 ойро за Коледа. Защо смесваш политически емоции със социалния дисбаланс.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 458 Неутрално
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Интересното е, че на германската фондация и пука повече за България отколкото на тукашната криминална върхушка, която оправдава престъпленията си с уж "националната" кауза, а всъщност унищожава страната са да се обогати и укрепи властта си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Какво е процентен пункт? Някой се прави на много умен.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 25. 25 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако трябва нещо дасе направи,то е,ПАМЕТНИК .

  5ar8
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Тц, тц, тц!
  Водеща статия, ръйшли!

  А не ви ли е срам?
  Данните, с които работят Бертелсман са си ... от България.
  На българските журналя това им е катадневно пред очите.
  На българското правителство това са му ежедневни данни.
  На всички ни е ежедневно пред очите.

  Ся се обадили от Бертелсман и айдеее, прихълцваме!
  ЧУЖДЕНЦИТЕ, ръйшли, казали!

  И на всичкото отгоре - както И ТЕ са казали - така и си е заминало. До утре ...

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#25] от "5ar8":

  Всеки народ си сърба попарата.
  И ще си я сърба.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Комунисти и милиционери най се страхуват от образовани хора и от хора с доходи! Това са свободни хора, трудни за манипулация...! Комунистите искат, всички да са зависими, ама да са зависими от тях, за да могат да управляват до пълната победа на комунизма...!
  Затова, в България доходи няма! Няма и да има...! Естествено, мат`ряла е много доволен от това, че живее беден и гладен, та на всеки избори си избира поредните пребоядисани комунисти...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Примерно да подобри образованието, функционалната грамотност и знаенето на ùжди езици сред младежите.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#28] от "tww09306483":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "доходите от самостоятелна заетост, които oстават малък дял (7.7%)."-Ето това е отчайващо.

 32. 32 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 297 Неутрално

  И на всичкото отгоре имотен балон и галопираща инфлация на потребителските цени (10-15%). Нискоефективната икономика на услуги с ниска добавена стойност трябва отнякъде да се помпа, иначе заминава "стабилността".

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Бедността ,която трябва да се оправи е тази на работещите бедни в България,защото е абсурдна, а на тези които нямат никакво образование , придобита квалификация и им харесват маанета вместо работа-не. Само ,че след проектите на парийната класа за грабеж от ПЧБ през КТБ и втора атомна съветска и изобщо целия фалшив преход такива стремежи не се виждат....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Анархистите подкрепят това.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  П.П.: Дневник, ама наистина е наложително да си оправите сайта!

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Хайде пак пиле със зеле.....1/3 от населението е под прага на бедност, но усреднено се харчат 4.2% за алкохол и цигари. Да, ама 30 дни по 10 лв.за цигарите на двама пушачи в семейството са 300 лв.... и бирата и ракията - поне 100....все едно доходите масово са по 9500. Като добавим и по 4.8% за разнообразни и други стоки, част от които пак са алкохол, цигари и талончета и сметката съвсем не е като статистиката.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46 Профил на cly53540417
  cly53540417
  Рейтинг: Неутрално

  тукашната криминална върхушка
  —цитат от коментар 23 на Боян Таксиров


  сега, има един тънаг мумент, "тукашната криминална върхушка" я остануви ина гирманска фундача. пуне така са тварди. от Цецо и Лора Филева.

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":
  Какво е БСДД?

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  ...Решението се нарича безусловен базов доход за всеки български гражданин на територията...
  —цитат от коментар 1 на Читател


  Няма такова решение нито на наша, нито на която и да било друга територия! Няма такъв безусловен базов доход, освен в Северна Корея и Русия. Безусловна трябва да бъде само битката с корупцията и решимостта за реформи. Това са пътищата за увеличаване на доходите! След дългогодишното управление на Герб и БСП се видя, че нито едната, нито другата партия могат да решат тези проблеми! Единствените партии, които могат да се справят, са партиите от десницата, които заедно с ДаБг, започват да се завръщат...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "С оглед на всичко казано дотук става ясно, че Фондация „Бертелсман" наистина може да гради бъдеще за гражданското общество, точно както повелява мотото й. Но въпреки това на фондацията са приписвани редица прояви, които не отговарят на образа и на алтруистичен и безкористен благодетел. На 9-и август 2010 г. на книжния пазар се появява книгата „Бертелсмановата Република Германия: Една фондация прави политика" от Томас Шулер. Както става ясно от заглавието, авторът обвинява корпоративната фондация в упражняването на неправомерно влияние в обществото и в политиката, в липса на прозрачност и в противоречиви взаимоотношения между едноименните фондация и корпорация.
  Реакцията на пресата не закъснява. На 13.09.2010 електронното издание на вестник „Цайт" публикува материала „Бертелсмановата политика" на журналиста Харалд Шуман, който коментира по следния начин книгата на Шулер:
  „Сега, след повече от тригодишно проучване, журналистът и изтъкнат биограф на семейство Моон, Томас Шулер, представя един анализ на „Бертелсмановата Република Германия", който поставя под въпрос структурата „фондация" изобщо. Шулер успява да докаже, че Фондация „Бертелсман" смесва общополезни и частни интереси по умишлено непрозрачен начин и злоупотребява с данъчните си привилегии, толерирайки крайно едностранна политика".
  Какво по-конкретно пише Шулер в книгата си? Според автора Фондация „Бертелсман" от години практикува своеобразно „приватизиране на политиката", възползвайки се от статута си на търсен съветник по всички политически етажи.
  Експерти от фондацията стоят, според Шулер, в основата на реформи на пазара на труда и на образователната политика, последната организирана днес в служба на икономическия елит. Според автора Фондацията се опитва да предизвика вълна от приватизация в здравеопазването не от стремеж към ефикасното функциониране на здравната система, а в опит да облагодетелства дъщерята на Райнхард Моон, Бригите, акционер и член на надзорния съвет на частния концерн „Клиники Рьон". ..."
  "КОРПОРАТИВНИТЕ ФОНДАЦИИ В ГЕРМАНИЯ: Първа част. Фондация „Фолксваген“ и фондация „Бертелсман“" - ngobg.info/bg/reportage/8835-корпоративните-фондации-в-германия-първа-част-фондация-фолксваген-и.html

 50. 50 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "доходите от самостоятелна заетост, които oстават малък дял (7.7%)."-Ето това е отчайващо.
  —цитат от коментар 31 на Вячеслав Атанасов

  Ами това е видимият резултат не на последно място и от едни "десни"политики на едни "десни" милиционери, които ни управляват от доста време насам.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Това сами ли го измислихте! НСИ посочва МЕСЕЧНИЯ доход по тримесечие и месец по месец. Писочва и годишния доход,кобто за 2016 е 11539 лева средно за страната. Най-висок е в iT сектора, като в частния IT сектор е 27442 лева годишен доход.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  /Поредните социалистически тъпотии, силно подкрепени ор форумните "десни"/

  Че това е сериозна част от чара на Дневник. Хленченето на 'десните' за клета майка България и 'заплахите' как ще избягат през терминал две са чудесно допълнение към кафето. Аз преди да чета тука реално се едно не съм пил истинско кафе, без 'дясното' циврене ми е бланд

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 53. 53 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  > германската фондация "Бертелсман"

  гордостта на Гьобелс и Мао Дзе Дун

  Winora forever
 54. 54 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Къде са сега онези простаци от "управляващото мнозинство", да ни кажат как всичко е цъфнало и вързало и колко важни били магистралите?

 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пропагандистиката на късопаметството изобщо не обича да показва поне средносрочна статистика на показателите. По-дългосрочна - забрави. А трите долара пенсия при Виденов или един запазен фиш на доктор, според който заплатата му купува по-малко от 2 кила сирене???

  Аре у лево.

 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Маията ви трови деня, а вие като риди в аквариум безразборно се блъскате в стъклото. Достатъчно е дружно да кихнете и ще ги издухате от пътя си.

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  4 (-) и 14(+) под този безумен коментар потвърждават калкулациите на Иво Христов, поне що се отнася до публиката в този форум!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#46] от "cly535404


  [quote#46:"cly53540417"][/quote]

  Изключително гадно е, когато УЖ интелигентен коментар е представен по просташки начин.... нищо лично...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#56] от "half truth":

  Маията ви трови деня, а вие като риди в аквариум безразборно се блъскате в стъклото. Достатъчно е дружно да кихнете и ще ги издухате от пътя си.
  —цитат от коментар 56 на half truth


  Не, ние тровим деня на мафията :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 60. 60 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":
  Какво е БСДД?

  Баламосващи Събират Дарения от Другите.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 61. 61 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#50] от "virtual brain":

  "..едни "десни"политики на едни "десни" милиционери, които ни управляват от доста време насам."
  Няма и 10 години и стабилността дойде :-). Стабилност в мизерията за 2/3 от българите, което не се вижда ясно в статията.

 62. 62 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":

  Не е така. Проблемът на България не са ТЕ, а НИЕ. Средностатистически населението е малоумно.

 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  И какво точно да се направи с бедността, че не можах да разбера от статията.

 64. 64 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Като начало може да се намали ДДС за някои стоки и лекарства. Реално тези пари пак ще влязат в обръщение и като цяло ще има положителен ефект върху икономиката. А тъй като Владко ще се противопостави, мога да го посъветвам да отиде да събере много повече пари от ЛУК. Ама нали трябва да плащаме данък на "освободителя".

 65. 65 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#62] от "lechevalier":


  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":Не е така. Проблемът на България не са ТЕ, а НИЕ. Средностатистически населението е малоумно.
  —цитат от коментар 62 на lechevalier


  Това е вярно, само по отношение на това, че ги търпим. Но... робски ген...
  Иначе, рибата се вмирисва откъм главата.
  ТЕ са тези, които определят условията в тази страна. Не ние.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 66. 66 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Покупателната способност на българите едва през 2014г. достига нивата от времето на бай Тошо. Това е истинската оценка на "прехода", който вместо към демокрация ни отведе към олигархична завладяна държава. Резултатът от управлението на "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов"/Плевнелиев/.

  "Икономистите" на Капитал да се учат на коректност:
  "Покупателната способност на българите постепенно догонва тази в Европа" - econ.bg/Анализи/Покупателната-способност-на-българите-постепенно-догонва-тази-в-Европа_l.a_i.721685_at.4.html

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Не, ние тровим деня на мафията :)
  —цитат от коментар 59 на Боян Таксиров


  Мислите ли! В коя друга европейска страна мафията вирее така добре?
  Мафията си обича България. За мафията е важно българите да са бедни за да ловят във въздуха подхвърлени бисквитки, вместо да правят натиск за реформи.

 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#67] от "half truth":

  Ние, пишещите в дневник!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 69. 69 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#24] от "PETZL":

  Или просто ти си прост.

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#67] от "half truth":Ние, пишещите в дневник!
  —цитат от коментар 68 на Боян Таксиров


  Тези 80%, които на #10 са сложили плюс ли?! Боже, боже, дано поне сте красиви!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#70] от "tribiri":

  Не сме красиви, но вече сме женени :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#48] от "Rim":

  В Русия и Северна Корея няма безусловен базов доход. В момента, експеримент с ББД се прави във Финландия, за ограничена група хора. ББД е безусловна предстояща необходимост в светлината на икономичекото развитие на света в периода на 6-тата технологична и 4-тата индустриални революции, които в момента се случват. Почти пълното изземване на работнте места на машитите (роботи и ИИ) от хората ще доведе до социални, икономически и политически катаклизми. Това, от своя страна ще измени формулата на капитализма, какъвто го познаваме от 200-300 години.
  ББД е нов алгоритъм във формулата на капитализма, чиято цел е запазване на тази формула, а не задраскването й. Т.е. създаване на потребители, без да са производители. Средствата за това идват от хилядократно повишената производителност на роботите.
  Ако не се направи това изменение с цел запазване на капитализма, ще имаме промяна на формулата на капитализма, но ве1че като нов обществен строй. Например съсобственост върху средствата за производство - роботите от цялото общество, така собствениците (обществото) ще са потребители, а не работниците, които не са собственици (както е сега).
  Т.е. ББД е ДЯСНА мярка, която цели запазване на капиталистическото статукво. Милиардерите в САЩ вече се усетиха за това. Десните у нас още го възприемат за ляво нещо. Но това е качестото у нас и на десните и на левите.
  Други въпроси? Сериозно питам, без ирония.

 73. 73 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  ...България спешно трябва да направи нещо с бедността...
  Мда, България трескаво, от години търси "нещото". Когато най-сетне го намери това пусто "нещо", ако изобщо го намери, 80%(!) от българите ще са с по един чифт гащи, а останалите 20% ще крепят средностатистическите данни. А нещото се вижда от всички - като начало трябва да се пресече краденето. После, какво развитие, след като източникът на доход от самостоятелна заетост е под 8%. Явно е много по-лесно директно да се краде от фондове, бюджет и криене на доходи.

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Тез пък! Ни в клин ни в ръкав вадят едни нелицеприятни факти и данни. Точно преди Европредседателството. Не можаха ли малко да ги префасонират, да ги позамажат, да ги замаскират някак си? Обстановката пред височайшото събитие трябва да е свежа и ведра, както се полага. И както си беше, да речем в навечерието на 15-я Конгрес. Ми тоз народ има нужда от оптимизъм!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Любопитно ми е как се прави това изследване. Не можели над 30 процента да си позволят телефон, а реално дори ромите имат телефон. Пълно е с хора, които имат собствено жилище в града и друго извън него. Не знам, дали е отчетено , че кафето е 25 евроцента при такова в Чехия от евро и половина.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Лично ако зависеше от мен първо ще направя следните промени:
  1. 0% ДДС на храни от първа необходимост - хляб, мляко, олио, брашно, варива, сол, захар, яйца и т.н.
  2. 0 % ДДС върху учебници и ученически пособия, намален ДДС за книги.
  3. Намален ДДС за лекарства и поемане на част от цената на лекарствата за деца до 7г.
  4. Семейно подоходно облагане с необлагаем минимум - примерно 300 лв. на месец (защото както каза Кунева, ако взимаш минималната заплата ние си бил беден).

 79. 79 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А някакъв външен натиск за реформи, след като вече десет години е видимо, че никакви доклади не са в състояние да повлияят? Щото имаме нужда да ни ударят едно рамо вместо в Брюксел да се прегръщат и мляскат с Тиквата. Или острия тон и заплахи със санкции са само за непослушните поляци и унгарци?

 80. 80 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#29] от "1107a":

  Всеки сам си подобрява образованието, грамотността, състоянието. Това не е задължение на държавата. Стига писахте глупости.

 81. 81 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#80] от "Oggie Petkov":

  В България е наопаки - мафията пречи на определени, неудобни за нея лица да си подобрят сами образованието, грамотността, състоянието.

  Тя иска тези лица да са зависими доживот от мафията и да живеят, както мафиотите преценят. Във всеки един аспект.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 82. 82 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#79] от "nemeria":

  "Народът" не ще реформи. Иска чалга, стабилност и пари на калпак. Ако искаше реформи, щеше да гласува за реформатори.


 83. 83 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#78] от "alextan":

  Преди да предложиш тези красиви мерки, направи ли сметка колко милиарда ще са нужни за тях и от къде ще дойдат? ДДС е най-лесно събираемият данък и основно перо в приходите на бюджета. На думи всеки иска реформи, но съгласен ли е да започнат от него и той първи да стане безработен? Скоро прочетох, че сме имали около 650 хиляди заети в публичния сектор. Не знам кои звена включва, но звучи ужасяващо.

 84. 84 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#77] от "Стоян":

  Жалко, Стояне, не си разбрал, че едното е неразривно свързано с другото.

 85. 85 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#72] от "anarhochristian":

  Така както си го написал, сериозно намирисва на комунизъм и затова си получил доста минуси. По принцип съм съгласен с тебе. До сега не бях се замислял сериозно накъде отива светът и капитализмът в частност. Моят въпрое е какво правим когато роботите осъзнаят, че са експлоатирани?

 86. 86 Профил на тошо
  тошо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  СТИГА ДЕМАГОГИЯ И ЛОЗУНГИ БЕДНОСТТА ПРЕДИ ВСИЧКО Е БЕДНОСТ НА ДУХА ОТ ТАМ ЗАПОЧВАТ И ОСТАНАЛАТА БЕДНОСТ УМСТВЕНА И МАТЕРИАЛНА .ТОВА ИЗВИНЕНИЕ ЗА МАФИЯТА Е КЛИШЕ ЗА ИЗВИНЕНИЕ НА ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ.БАЗОВ ДОХОД НАЧАЛОТО НА ОБЩЕСТВО ОТ МЪРЗЕЛИ .МЕЖДУ ДРУГОТО МНОГО ОТ БЕДНИТЕ СА В ТОВА СЪСТОЯНИЕ ОТ МЪРЗЕЛ И ОСНОВНИЯ МЪРЗЕЛ Е ДА СЕ УЧИ.ДНЕС АКО ИСКАШ ДА СИ ДОБРЕ РЕАЛИЗИРАН ТРЯБВА ДНЕВНО ДА УЧИШ ПОНЕ ЧАС И ПОЛОВИНА НЕЩО НОВО .УЧЕНЕТО НЕ ЗАВЪРШВА С УЧИЛИЩЕТО .ЗАЩО НЕ НАПИШАТ КОЛКО ОТ БЕДНИТЕ СА ФУНКЦИОНАЛНО НЕ ГРАМОТНИ И ПОЛУ ГРАМОТНИ .И НАЙ ВАЖНОТО ЩЕ ОГРАБИШ ЧРЕЗ ДАНЪЦИ УЧЕЛИТЕ РАБОТЛИВИТЕ ЗА ДА ДАДЕШ ПАРИ НА МЪРЗЕЛИ .КЪДЕ Е ПРИКАЗКАТА ЗА ЩУРЕЦА И МРАВКАТА С ИЗВОДА "КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ"

 87. 87 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#83] от "Oggie Petkov":

  То не е казано, че ще се изпълняват всякакви мерки за намаление на бедността. НО все пак да се започне от някъде докъдето ни стигат финансите. Моите предложения са изляло в данъчната политика - доказано е, че тя е по-полезна отколкото директните социални плащания.
  А колкото до икономиката - някои мерки ще й се отразят добре - напр. при 300лв. месечен необлагаем доход (за физически лица само) всеки би икономисал 360лв. Тези пари човек по-добре би ги изхарчил в икономиката, отколкото държавата би ги преразпределила. Намалено ДДС за кошницата от основни продукти - бедните ще се хранят повече и фирмите производители ще получат по-високи приходи и респективно печалби. Има си специални софтуерни продукти за икономическо моделиране, те дават сценарии как биха се отразили различните промени.

 88. 88 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#86] от "тошо":

  Няма да коментирам целия ти текст, но все пак да знаеш, че "неграмотни" е една дума.

 89. 89 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Неутрално

  корупцията и мизерията опустушават териоторията ,но на управляващите шайки въобще не им пука за това

 90. 90 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Единственото което може да направи е да я увеличи !!!

 91. 91 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 563 Неутрално

  комунистически статии в комунистически сайт за радост на теменужените комунисти у форума

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 92. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално


  До коментар [#79] от "nemeria":"Народът" не ще реформи. Иска чалга, стабилност и пари на калпак. Ако искаше реформи, щеше да гласува за реформатори.
  —цитат от коментар 82 на Oggie Petkov


  Затова ли учат немски от малки и щом ги изучите веднага - за Германия?

 93. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  да си подобрят сами образованието, грамотността, състоянието.
  —цитат от коментар 81 на Боян Таксиров


  Има ли и такива народи? Навсякъде другаде образованието е държавна политика.

 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#93] от "half truth":


  Има ли и такива народи? Навсякъде другаде образованието е държавна политика.
  —цитат от коментар 93 на half truth


  Има такива индивиди. Които се самообразоват, преквалифицират, опитват се да реализират амбициите си.
  Тях мафията иска да набута насила в стадото.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#94] от "Боян Таксиров":

  Тези единици мафията ги обяздва, за да и служат срещу подаяния и те веднага забравят за народа. Такива са политиците, съдиите, прокурорите, висшите полицаи, медиите ...

 96. 96 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#72] от "anarhochristian":Така както си го написал, сериозно намирисва на комунизъм и затова си получил доста минуси. По принцип съм съгласен с тебе. До сега не бях се замислял сериозно накъде отива светът и капитализмът в частност. Моят въпрое е какво правим когато роботите осъзнаят, че са експлоатирани?
  —цитат от коментар 85 на Oggie Petkov


  А всъщност не е комунизъм, а опит за запазване на капитализма, както съм го и описал по-горе. Естествено, до този извод може да се стигне след по-задълбочен мисловен процес (анализ на причинно-следствените връзки), който ти си направил. За повечето ни съграждани, мисленето извън клишета и лозунги, обаче е мисия трудна.
  Въпросът ти за експлоатацията е изключително сериозен. Самото наличие на изкуствен интелект, предполага някаква степен на осъзнаване иначе губим предимствата на изкуствената интелигентност, като помощник или даже заместител на човешкия изследователски и творчески потенциал. При осъзнатост на изкуствения интелект, експлоатацията ще е най-малкия проблем, много по-голям проблем ще е анализа на липсата от функционална необходимост изобщо на глупавия, бавен и тромав човешки интелект, което може да доведе до логичния извод от енергоспестяваща необходимост от унищожение на човечеството. Терминатор, матрица и т.н.

 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#95] от "half truth":

  До коментар [#94] от "Боян Таксиров":Тези единици мафията ги обяздва, за да и служат срещу подаяния и те веднага забравят за народа. Такива са политиците, съдиите, прокурорите, висшите полицаи, медиите ...
  —цитат от коментар 95 на half truth


  ...журналистите, троловете, собствениците на квартални бакалии, собствениците на магазини, служителите в институции и т.н.

  Чрез вербуването на тези хора мафията упражнява социален контрол и се опитва да потиска тези, които не може да вербува.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 98. 98 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Сивата икономика и емигрантските пари ни държат над водата все още. "Усвояването" на еврофондовете отива само към герберските ортаци, които пък изнасят същите тия пари извън страната. Чуждестранните инвестиции са смешни и жалки, на фона на всиките ни комшии.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 99. 99 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#98] от "Darcas":

  Това е положението.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 100. 100 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 458 Весело

  Как та ка бедни имало на територията МУ. Тия не слушат ли и не четат ли за невижданите /щото никой още не ги ервиждал/ успехи на народната иконоцика дето прегрявала при 4-5 процента растеж. При Суджуците имапълно благоденствие на матряла

  https://glupostitevivijdam.blogspot.de/2017/04/blog-post_25.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK