Днес ще бъде решено къде ще е новата централа на Европейската агенция по лекарствата

Днес ще бъде решено къде ще е новата централа на Европейската агенция по лекарствата

© Associated PressС гласуване Съветът на ЕС ще реши днес следобяд къде ще се намира новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която се налага да се изнесе от Лондон до 2019 г. заради Брекзит. За позицията се състезават 19 европейски града, включително и София, но до последно няма прогнози кой ще надделее и вотът все още е непредсказуем, пише "Ройтерс".


На същото заседание днес трябва да се реши съдбата и на Европейския банков орган със 160 служители, който също в момента е ситуиран в Лондон. За него са се кандидатирали 8 европейски града без българско участие. Без съмнение обаче изборът на домакин за Агенцията по лекарствата е по-интересен, заради петорно по-големите й мащаби, както и заради притесненията, че местенето й може да спъне целия пазар на лекарства в Европа за неопределено време.


От ЕМА многократно предупредиха, че голяма част от 900-те й служители са по-склонни да напуснат, отколкото да се преместят в част от кандидатиралите се градове, включително българската столица. Анкета сред служителите показа, че София, Варшава и Букурещ са най-нежеланите дестинации, а най-предпочитани са Амстердам, Барселона, Виена, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин.
Градовете кандидати за двете агенции

© Съвет на ЕС

Градовете кандидати за двете агенции


Тревогата на агенцията е, че ако се избере непопулярен град, ще й отнеме много повече време да се съвземе не само от местенето, но и от кадровата криза, която ще настане. Същевременно от нея зависи контролът по безопасността и одобрението за употреба на всеки медикамент на европейския пазар.


Това мнение обаче едва ли ще има отношение към финалния избор днес, защото той ще е резултат от сметки и преговори, които продължават от месеци и са напълно несвързани със здравеопазването, прогнозират дипломати пред "Ройтерс". "Никой не знае какво ще се случи. Те ще бъдат заключени в залата с часове, а вотът ще е закрит и няма да имат начин да разберат дали това, за което са си стиснали ръцете ще бъде изпълнено", коментира един дипломат, запазил анонимност.


Решението ще се вземе от Съветът по общи въпроси, който се състои от министрите на всички държави-членки на ЕС, отговарящи за европейските въпроси. Първият вот днес ще започне в 16 ч. брюкселско време, в който със закрито гласуване първо ще бъдат избрани три фаворита. Ако не се избере една кандидатура с мнозинство от раз (което е много малко вероятно), процедурата ще се повтори още два пъти, докато се стигне до избора и пак накрая може да има равенство.


Където и да отидат двете агенции, ще внесат милиони евро за местната икономика, затова и са толкова апетитни. Един от силните аргументи в кампанията за София беше, че е една от само три държави-членки в ЕС, в които няма институция нна Евросъюза. При оценките на кандидатурите на ЕМА обаче беше класирана най-ниско.


Кампаниите на Милано, Амстердам и Барселона са били най-силни, но Братислава е също много настойчива, коментират източниците на "Ройтерс". Милано води и в облозите на британските букмейкъри с 2 към 1. Следват Братислава с 3 към 1 и Амстердам със 7 към 1. За банковия орган най-вероятния победител според залозите е Франкфурт с 6 към 4.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK