Трагедията на рохинджите ще помрачи посещението на папата в Мианма и Бангладеш

Трагедията на рохинджите ще помрачи посещението на папата в Мианма и Бангладеш

© Associated PressТежката участ на мюсюлманския етнос рохинджа ще помрачи пътуването на папа Франциск до Мианма и Бангладеш. Мианма, откъдето през последните три месеца избягаха 620 000 рохинджи, ще приеме Франциск в дните от 27 до 30 ноември, а съседният Бангладеш, приел тези бежанци, ще приветства папата от 30 ноември до 2 декември.


Като отявлен защитник на унизените папата е принуден да говори за репресираното малцинство, но според местната католическа църква той би трябвало да не използва думата "рохинджа", за да избегне дипломатическа криза. Върховният комисар на ООН по правата на човека Зей Раад ал Хюсейн е заявявал, че рохинджите са жертви на "учебникарски пример за етническо прочистване", а главата на Римокатолическата църква в Бангладеш кардинал Патрик д'Росарио назова атаките срещу тях "заплаха за човечеството".


Но повечето хора в Мианма имат друго виждане. Армията обвинява бунтовниците за насилието в западния мианмарски щат Ракхайн, а властите и обществото като цяло възприемат не като граждани, а по-скоро като незаконни имигранти от Бангладеш мизерстващите рохинджи, които в повечето случаи нямат поданство.
Във видеообръщение преди визитата папа Франциск заявява, че "няма търпение да се срещне" с народа на Мианма, но не използва думата "рохинджа". Той казва, че отива там, за да насърчи "всякакви усилия за изграждане на хармония и разбирателство в служба на общото благо".


Може би когато е на място, папата ще бъде по-прям. През август той се възмути от "преследването на нашите братя рохинджи". А миналата година не се побоя да предизвика кавга с Турция, когато нарече "геноцид" масовото избиване на арменци през Първата световна война.


Главата на Римокатолическата църква в Мианма кардинал Чарлз Бо каза миналата седмица по ватиканското радио, че се надява папската визита наистина да помогне за спиране на "гражданската война, която се води между етнически групи и военните". Бо, който се срещна с Франциск в Рим, каза, че папата ще включи в програмата си среща с генерал Мин Аун Хлаинг - човекът, който стои зад суровите мерки на армията в Ракхайн. "Може би той ще съумее да смекчи сърцето му и може би това ще бъде първата стъпка към мира", каза кардиналът.


Франциск ще разговаря и с носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, сега де факто граждански управник на Мианма, която бе изложена на силна международна критика за мълчанието си по въпроса за рохинджите. Светият отец ще се срещне и с влиятелни будистки монаси.


Мианма бе изолирана военна диктатура до произвеждането на свободни избори през 2015 г. Едва през май т.г. бяха установени дипломатически отношения с Ватикана. Малко под 1.3 на сто от 51.8-милионното население на Мианма са католици, сочат данни на Ватикана.


Когато се прехвърли в Бангладеш, Франциск ще се озове в страна с преобладаващо мюсюлманско население, която напоследък е постигнала голям напредък в своето развитие - през миналата година нивото на бедността е спаднало под 25% в сравнение с близо 50 на сто през 2000 г. Според статистики на Ватикана от 2015 г. в Бангладеш има около 375 000 католици (0.24%) сред население от 159 милиона.


Папата "ще признае постиженията на страната" и ще извиси гласа на бедните "към целия свят", особено по въпроси като промените в климата, правата на човека и бежанците рохинджи, каза Д'Росарио пред радио "Ватикана".


Бангладешката програма на аржентинския папа включва посещение в сиропиталище в Дака, управлявано от монахини, последователки на Майка Тереза, отслужване на литургия на открито за ръкополагането на 16 свещеници, на която се очаква на присъстват 150 хиляди човека, както и срещи с религиозни и граждански лидери.


Папа Франциск предприема своето двадесет и първо пътуване в чужбина. Това е третото му отиване в Азия - континент с малък брой католици и с големи разлики в степента на развитие. Франциск, който е първият съвременен неевропейски папа, се стреми да разшири глобалното присъствие на своята църква. (БТА)


Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Близо 197 000 рохинджи вече се намираха в лагери в Бангладеш преди последния приток на бежанци. Сега те са повече от милион."

  И то при положение, че там управлява носителка на Нобелова награда за мир. Това показва колко трудно разрешим може да се окаже проблемът с миграцията и бежанците.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  "Папата ще включи в програмата си среща с генерал Мин Аун Хлаинг - човекът, който стои зад суровите мерки на армията в Ракхайн. "Може би той ще съумее да смекчи сърцето му и може би това ще бъде първата стъпка към мира", каза кардиналът."

  Би било чудесно да стане така, но според мен кардиналът храни напразни надежди по този въпрос. От десетилетия мианмарските военни подлагат малцинствените групи в страната на гонения, репресии и дори на смърт. По цял свят знаят за тяхната жестокост. Едва ли папата ще успее да ги промени след една среща.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  Иначе относно посещението на папата в Бангладеш очивидно ключов момент ще бъде срещата на Франциск с бежанци рохинга (рохинджа), които живеят бежански лагери с ужасни условия в близост до границата с Мианмар. Наскоро и германския президент се срещна с тях. Броят на всички бежанци вече е над 1 милион души. Властите в Бангладеш бяха категорични, че тези хора рано или късно трябва да се върнат в родните си места в Мианмар. ООН, ЕС и изобщо цялата международна общност споделят същата гледна точка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1364 Гневно

  Стотици хиляди мюсюлмани рохинджа побягнаха в съседен Бангладеш, след като насилие обхвана щата Ракхайн в Мианма на 25 август. До бягството им се стигна, след като армията отвърна свирепо на атаки на бойци от етноса рохиджа.
  **********************

  Значи, да обобщим, рохинджите, като типични мюсюлмани, са правили години наред мизерии, нападения срещу немюсулмани, атаки срещу правителствени сгради, светът услужливо е гледал на друга страна, глух за страданията на хората, живеещи заедно с рохинджите, а когато армията реши да се намеси и да въведе ред, и цялото "прогресивно" човечество ревна за геноцид и права. А къде бяха същите тези "прогресивни", когато "горките" геноцидирани рохинджи нападаха, ограбваха, изнасилваха и убиваха немюсюлмани? Немюсюлманите нямат ли права, не са ли хора, не страдат ли или това е запазено само за мюсюлмани, където по света да се намират?
  Наслушахме се за страданията на муслитата покрай така наречената арабска пролет, милиони "бежанци" прибрахме и обгрижваме, обаче да сте видели някъде в "прогресивната" преса материали за страданията на християните в арабските страни? Да сте видели бежанец арабин-християнин? Пфу...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Конкретния проблем не ми е познат и честно казано и не искам да се запознавам, но и без да се навлиза в корените му е ясно, че там където има достатъчно много на брой ограничени хора ( не казвам лоши или глупави, просто живота и обстоятелствата са такива) и винаги ще се намират хора, които да се възползват от тях и успешно да ги насъскват един срещу друг - резултата, за съжаление далеч не само там, не закъснява.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#1] от "ijj":

  Доста е спорен въпросът до колко реално тя управлява и до колко мианмарската армия управлява. Според мен по-скоро армията упрвлява все още тази държава, която десетилетия беше една напълно завършена военна диктатура.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Ами ще имаме помрачено посещение. Кога нещо ще се помрачи заради избитите и прогонени християни и йезиди в Ирак да речем? И за милионите прогонени и избити по други страни.

 8. 8 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#3] от "Иво":

  „Властите в Бангладеш бяха категорични, че тези хора рано или късно трябва да се върнат в родните си места в Мианмар. ООН, ЕС и изобщо цялата международна общност споделят същата гледна точка.“

  Не им бери ти грижата на рохинджите, меркилица вече подготвия почвата в Германия. Скоро ще прибере и тях...

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело

  Това Мианма със сигурност е грешка и авторът е искал друго да каже, може да е било миазма, може да е Мианмар. Като се имат предвид рохинджите, които са замесени, сигурно е Мианмар.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Весело

  До коментар [#8] от "joro4900":

  Жоро, предполагам се шегуваш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Истината е че никой не обича мюсюлманите. Мианмарците са готови да си платят цената за да се отърват завинаги от тях. Явно са си направили сметката какви негативи ще им носи това краткосрочно.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  много на брой ограничени хора
  —цитат от коментар 5 на tsvetko_51


  Там първостепенния проблем е безпрогледната мизерията.

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  " които в повечето случаи нямат поданство."
  Мианмар е република, какво поданство. Гражданство се казва в случая.
  Иии, как пък не се научихте.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Весело

  “Не им бери ти грижата на рохинджите, меркилица вече подготвия почвата в Германия. Скоро ще прибере и тях...
  —цитат от коментар 8 на joro4900


  Да Ви кажа как ще стане. Ердо много ги жали. Ще ги придърпа към Турция. После те сами ще намерят пътя за Германия.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  "Но повечето хора в Мианма имат друго виждане. Армията обвинява бунтовниците за насилието в западния мианмарски щат Ракхайн, а властите и обществото като цяло възприема не като граждани, а по-скоро като незаконни имигранти "

  Добре позната ситуация.
  Проблем, насаден още от Великата Британска империя.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Весело

  Има ли някой мераклия да преброи колко статии е публикувало Дневничето за страданията на коптите, християните в Африка и Сирия, Пакистан и т.н. и колко само за рохинджите, които са си едни нашественици? Грантаджийските медии ще ореват орталъка ако някой ушие един шамар на някой мохамеданин на улицата, но хич не им пука какво правят последните, когато са мнозинство.
  А тоя псевдо-папа пък не искам да го виждам дори. Що не отиде в Сирия това аржентинско комуне?

  П.П. Сега гледайте как ще ми изтрият коментара - грантаджиите са много чувствителни в теми за рохинджите. Ясно е за какво е гранта тая година.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  Иначе относно посещението на папата в Бангладеш очивидно ключов момент ще бъде срещата на Франциск с бежанци рохинга (рохинджа), които живеят бежански лагери с ужасни условия в близост до границата с Мианмар. Наскоро и германския президент се срещна с тях. Броят на всички бежанци вече е над 1 милион души. Властите в Бангладеш бяха категорични, че тези хора рано или късно трябва да се върнат в родните си места в Мианмар. ООН, ЕС и изобщо цялата международна общност споделят същата гледна точка.
  —цитат от коментар 3 на Иво


  Някой може ли да ми обясни каква е целта на тоя преразказ с елементи на разсъждение?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cataluña es España":

  , като типични мюсюлмани, са правили години наред мизерии, нападения срещу немюсулмани
  =======
  Много ти е ситна мерната единица !
  Аз пък меря с векове , това което са правили християните срещу останалия свят. ...

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#4] от "Cataluña es España":, като типични мюсюлмани, са правили години наред мизерии, нападения срещу немюсулмани=======Много ти е ситна мерната единица !Аз пък меря с векове , това което са правили християните срещу останалия свят. ...
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Тебе кой те излъга, че ни интересува ти какво мериш и какво не? Като толкова мразиш християните си стой в окупираната (била християнска) Мала Азия и гони гюленисти. Никой не те иска и не те пита. Напиши си последното изречение на челцето, да си го четеш всеки ден, че явно имаш проблем с осъзнаването на мястото ти на света.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Близо 197 000 рохинджи вече се намираха в лагери в Бангладеш преди последния приток на бежанци. Сега те са повече от милион."И то при положение, че там управлява носителка на Нобелова награда за мир. Това показва колко трудно разрешим може да се окаже проблемът с миграцията и бежанците.
  —цитат от коментар 1 на ijj


  Особено когато става въпрос за бежанци от една специфична религия, която проповядва да се раждат колкото може повече деца. Бангладеш обмисля "доброволна" стерилизация на бежанците.

  Изобщо, историята с рохинджите е толкова аналогична с това което стана в Косово, но явно за там има разлличен план.

 21. 21 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами будистите по принцип са религия на мира. Това са екстремисти, които не са представителни за будистката религия

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Тюфлече, просто обяснявам каква е ситуацията там. Някакъв проблем ли е това за теб? Като не ти харесват коментарите не ги чети, а само цъкни минус и това е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дневник статията е неправилно озаглавена - три четвърти от текста е посветен на статистики и внушения за рохинга. С подобни плитки номера нищо няма да постигнете. Ще извинявате но страданията им не пораждат в мен НИКАКВО съчувствие. Съжалявам само Дау Аун Сан Су Чи че срещу нея гракнаха един куп разбирачи.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#21] от "Ентусиаст":

  Във всяка една религия екстремисти. И военнопрестъпленията срещу рохинга в Мианмар показаха, че най-големите будистки екстремисти живеят маи именно в тази държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#19] от "Тюфлекчия":

  Що бе тюфлек .....ама е верно нали ......;)
  А кажи ,че не е верно !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Ентусиаст
  Ентусиаст
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Защото мюсюлманите са правили любов, даже пророка им.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#19] от "Тюфлекчия": Що бе тюфлек .....ама е верно нали ......;)А кажи ,че не е верно !
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  На фона на последователите на педофила от Мека, християните са като агънца. Точка по въпроса - с неграмотни религиозни фанатици няма да споря по темата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Стотици хиляди мюсюлмани рохинджа побягнаха в Да сте видели бежанец арабин-християнин? Пфу...
  —цитат от коментар 4 на Cataluña es España


  По традиция, чукча писател...
  Джунглата, известният бежански лагер в Кале. Имаше няколко църкви в него.
  Статиите от онова време все още могат да се намерят и да информират интересуващите ги.
  Иначе за целенасочено манипулиране, да. Няма нужда от информиране, просто пишеш каквото ти хрумне и който клъвнал клъвнал...
  Половината Африка е християнска, и техните жители напират както муслимските си братовчеди. Отваряш вратите за добре дошли и ще имаш възможност да ги преброиш и видиш.
  После, лагерите в Ливан и Турция изобилстват от бежанци християни и язиди ( както и муслимските им братовчеди )...

  "More Majorum"
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#21] от "Ентусиаст":Във всяка една религия екстремисти. И военнопрестъпленията срещу рохинга в Мианмар показаха, че най-големите будистки екстремисти живеят маи именно в тази държава.
  —цитат от коментар 24 на Иво


  Само да те информирам, щото толкова ги разбираш нещата, че и това не знаеш - военните в Бирма и режимът им са марксисти, не будисти. Няма да го чуеш по CNN и съответно не го знаеш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Не съм съгласен колега.
  Не мисля, че мотивите са религиозно продиктувани.
  Просто това е дълъг и сложен процес в Мианмар, просто сега е дошъл реда на рохингите.
  Нова страница под управлението на диктатурата.
  А нобеловата лауреатка, нищо не може да направи, защото дефакто няма власт.
  Просто и бе разрешено да оцелее и прочие привилегии, защото всички очи бяха вперени в нея по онова време..

  "More Majorum"
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Весело

  До коментар [#29] от "Тюфлекчия":

  Всъщност Тюфлече, си прав наполовина. Защото, наистина управляващата военна клика в Мианмар са марксисти (комунисти), НО и също така са и будисти. Военния режим в Мианмар никога не вършил антибудистки действия за дългите години на власт в страната (за разлика от Китай, Виетнам и Монголия например, където също управляват/ха комунисти). Просто тази религия е дълбоко свързана с този народ, че дори и тамошните комунисти си вярват будизма. Но, тези неща няма как да ги научиш от гледане на телевизия FOX.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#30] от "Lumberjack":

  Има ги и двата елемента. Защото религиозните будистки лидери в Мианмар напълно подкрепят насилието и етническото прочистване на рохингите от мианмарската армия. Имаше много проправителствени митинги на радикални будистки монаси в защита на военните и техните действия. А, от другата страна вие сте напълно прав, че военните от край време вършат военнопрестъпления срещу малцинствата в тази държава. Преди страдаха предимно народите шан и качин, сега дойде ред на рохингите. И да, пак съм съгласен с вас, че армията все още има повече власт в Минмар отколкото Сан Су Чи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Мианма, откъдето през последните три месеца избягаха 620 000 рохинджи...
  ===========
  От края на ВСВ ,до момента , съдбата на тия хора е ужасна...
  1942.....с помощта на англичаните , будистите Ракхини избиват над 150 хиляди араканци мюсюлмани. ....
  1947....8 ма , след изтеглянето на англичаните , Мианмар става независима държава , и мюсюлманите там практически остават беззащитни. Започват регионални гонения и кланета , последствие на което големи маси от араканите са принудени да напуснат страната и емигрират главно в Бангладеш. ....
  1954 ....мюсюлманите вече са организирани и въоражени ,но след една добре организирана операция на армията на Бурма , ги разпръсква . Тогава част от местното население будисти се присъединява към тях ,но последствие се оказва ,че и това е заговор ....удря ги в тил !
  1978 ....е вече по известната операция "Kral Dragon".
  Според американския доклад на Human Rights , са арестувани изтезавани и изнасилвани над стотина души . През март месец така започва и масираната операция срещу тях. Около 200 хиляди са станали бежанци .....
  2012 (юни)..... След новина ,че трима мюсюлмани са изнасилили жена будист , са опожарени домовете на над 140 хиляди аракани , принудени да емигрират извън страната. ...
  Днес , араканите в Мианмар нямат свобода на движение в страната.
  При отиването им в съседен Бангладеш , им дават специален документ , много често невалиден за връщане назад.
  Предполага се ,че извън Аракан по света има около 1 милион души от тях.
  Бангладеш....500 000
  Пакистан. ...350 000
  СА ....200 000
  Малайзия. ...150 000
  Хиндистан...14 000
  ОАЕ....10 000
  Тайланд. ...5 000

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#31] от "Иво":

  Аха - и за това съпротивата срещу режима се водеше точно от будистки монаси. Помниш ли оная обложка на албума на Rage Against the Machine със самозапалилият се будистки монах? Сещаш ли се от къде е снимката?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Армията отвърна "свирепо"? на атаките на рохинджите :)
  Ама че изказ. Всъщност бойците от рохинджите, които атакуват (първи, да се отбележи) населението в Мианма са последователи на Ислямска държава.
  Над 50% от бегълците са под 18 години. Нормално, все пак средната възраст сред рохинджа е 21 години и имат висока раждаемост. :)
  Разбира се очаква се по-възрастните да са бойци рохинджи и да са останали да се бият със "свирепата" армия.
  Това естествено не значи, че няма катастрофа сред бежанците, напротив, десетилетните проблеми на рохинджите като нелегални трудови имигранти с нерешен статут за пребиваване в Мианма избухва сега, но не е смислено да се отразяват проблемите едностранно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Както вече написах будистките радикали в Мианмар подкрепят армията на страната и нейните жестоки действия срещу рохингите и по точно погроми и изгаряне на цели техни села, изнасилвания и убийства на цивилни на практика етническо прочистване.

  http://www.startribune.com/thousands-march-in-support-of-myanmar-military/453969733/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  И една новина по темата от днес, особено важно е форумните Тръмписти да я прочетат:

  Rohingya crisis: US calls Myanmar action 'ethnic cleansing' - http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-42084895

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK