Самолети и кораби от 12 страни издирват изчезналата аржентинска подводница

Архив

© Reuters

АрхивОперацията по издирването на аржентинската военна подводница, която изчезна в Южния атлантик, вече достигна "критична фаза", тъй като 44-членният ѝ екипаж може би вече изпитва недостиг на кислород. Това съобщава БТА, като се позовава на говорител на военноморските сили на страната Енрике Балби, цитиран от Ройтерс.


Той снощи съобщи, че необичаен шум е бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата, на 30 мили от последното ѝ регистрирано местоположение. Балби използва термина "акустическа аномалия", която била установена благодарение на запитване, отправено от САЩ в различни агенции, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят". Енрике Балби отбеляза, че след получаването на тази информация бил направен "пълен анализ, който изисквал време". Информацията била подадена на Аржентина вчера.


Говорителят не пожела да каже дали този шум е индикация за експлозия или за друга извънредна ситуация на борда на подводницата. "Говорим за шум и няма да правим догадки", посочи той. "Ние изпращаме натам кораби на ВМС на Аржентина с хидролокатори", каза говорителят.
Той опроверга информации, че самолет от ВМС на САЩ е засякъл "топлинно петно" в зоната на издирването на подводницата, което може да свидетелства за наличие на метален обект на дълбочина 70 м и на 300 км от брега. Опроверга и всякакви други съобщения за откриване на възможни следи от подводницата.


Десетки самолети и кораби от 12 страни издирват "Сан Хуан". Последната връзка с подводницата бе установена на 15 ноември от място на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът ѝ съобщил за електрическа неизправност на борда.


Ако построената пред повече от 30 г. в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, след като даде последен сигнал на 15 ноември, тя вече би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни запаси от кислород. Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан", каза говорителят.


Съдът вероятно лежи на океанското дъно поради повреда на механизма за изплуване нагоре или пък той не е активиран от член на екипажа, каза военноморският експерт Фернандо Моралес в телефонно интервю за Ройтерс. "Ако капитанът държи съда на дъното, защото мисли, че това е по-разумно, това е едно. Но в дадената ситуация ние трябва да смятаме, че ако той е на дъното, то е, защото не е могъл да изплува", каза Моралес.


Днес благоприятното време позволява на издирвателните съдове да покрият по-голям периметър, след като през последните дни им пречеха силният вятър и вълните. Очаква се от утре времето отново да се влоши. В издирването на подводницата участват около 30 кораба и самолети и 4000 души от Аржентина, САЩ, Великобритания, Чили и Бразилия. Досега е претърсена океанска площ от 500 000 кв. км, но остава да се претърси още много.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK