Балон или пробив? Биткойнът държи централните банкери нащрек

Балон или пробив? Биткойнът държи централните банкери нащрек

© Dado Ruvic, ReutersЦентралните банкери казват, че успехът на биткойна и другите криптовалути е просто балон. Това обаче не им дава покой, тъй като тези частни валути застрашават контрола им върху банковата система и паричното предлагане, което пък може да подкопае паричната политика, използвана за управление на инфлацията.


След като биткойнът мина прага от 8000 долара за пръв път тази седмица и поскъпна с 50% за осем дни, те се притесняват, че ще бъдат обвинени, ако пазарът се срине. (На 28 ноември сутринта курсът на биткойна достигна 9855 долара според данни на "Блумбърг" - бел. ред.)


По тези причини няколко централни банки настояват за регулации, с които да се въведе контрол. Други дори проучват възможността за пускане на собствена дигитална валута и тестват разплащателни платформи. "Проблемът с биткойна е, че той лесно може да се срине и централните банки може да бъдат обвинени, че не са направили нищо", каза пред агенция "Ройтерс" Евард Новотни, управител на централната банка на Австрия и член на управителния съвет на Европейската централна банка. Опитваме да разберем дали банковата активност, отнасяща се до търговията с криптовалута, трябва да бъде по-добре регулирана, допълни той.
Световният пазар за криптовалута е на стойност 245 млрд. долара, което е малко в сравнение с трилионите долари в счетоводните баланси на японската централна банка, Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (EЦБ). Тези институции пускат в обращение йени, долари и евро, като създават пари в брой или като кредитират изгодно банки, какъвто е случаят с програмите им за изкупуване на облигации.


Криптовалутите обаче не са централизирани. Те не минават през регулирани банки и традиционни разплащателни системи. Вместо това те често използват т.нар. блокчейн - онлайн счетоводен регистър на транзакциите, който се поддържа от мрежа анонимни компютри в интернет.


Това засили притесненията във връзка с уязвимостта им от хакерски нападения, каквито имаше доста през последните месеци, а освен това и във връзка с използването на криптовалутата за финансови престъпления. Притежателите на дигитална валута имат и претенции към частна, а не държавна организация, която може да фалира или да спре да функционира.


По тези причини, както и заради това, че не са приети много масово от търговските вериги, централните банки определиха криптовалутите като рискови активи, които нямат влияние върху реалната икономика. "Биткойнът е вид лале", каза през септември вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансиу, сравнявайки го с търговския балон в Холандия през XVII век. "Той е спекулативен инструмент", допълни Констансиу.


Законно платежно средство


Китай и Южна Корея, където спекулациите с криптовалута са популярни, забраниха набирането на средства чрез генерирането на нови дигитални парични знаци, при което се продават нови единици криптовалута за финансиране на разработването на продукт.


Руската централна банка обяви, че ще блокира сайтове, продаващи биткойни и конкурентните му валути, а ЕЦБ прикани евродепутатите миналата година да не се стремят да насърчават използването на виртуалните валути, тъй като по принцип това може да засегне контрола на централните банки върху паричното предлагане и инфлацията.


Балон или пробив? Биткойнът държи централните банкери нащрек

© Ints Kalnins, Reuters


През април Япония призна биткойна като законно платежно средство и одобри няколко компании, които да управляват борси за криптовалута, но постави условие те да бъдат регистрирани. ЕЦБ, японската централна банка и германската централна банка вече тестват блокчейн, като признават, че методът може да има бъдеща употреба за уреждането на плащания.


Японската централна банка миналата година създаде отдел, отговарящ за финансовите технологии, който да предлага насоки на банките, търсещи нови бизнес възможности, и се присъедини към ЕЦБ в проучването на технологиите на разпределените регистри каквато е блокчейнът. Институциите направиха заключението, че блокчейнът не е достатъчно зряла технология, която да задвижва най-големите в света разплащателни системи.


Вял интерес


Досега търговските банки не са много ентусиазирани от съществуващите дигитални валути. Електронните разплащания вече изместват парите в брой и банките са наясно с опасността, че може да изгубят бизнес, ако клиентите им решат да преминат към криптовалутите.


По тази причина швейцарският банков гигант UBS оглавява консорциум от шест банки, който се опитва да създаде собствени дигитални пари, еквивалентни на основните валути, подкрепени от централни банки. Това ще позволи на финансовите пазари по-бързо да се разплащат и да уреждат транзакции.


Това създава рискове за централните банкери в ролята им на пазители на банковата и разплащателна система.
Може да се събудим един ден и повечето големи банки да са опустошени, а по-голяма част от тази дейност да се е преместила другаде, каза в неотдавнашно интервю президентът на регионалното подразделение на американската централна банка - Банката за федерален резерв в Сейнт Луис (щата Мисури), Джеймс Булард. Това може да доведе до финансова криза, ако регулаторите изгубят от поглед дейността, каза той.


Някои централни банки като шведската Riksbank и Bank of England разглеждат също ползите от въвеждането на собствена дигитална валута. Притежателите биха имали директно претенции към централната банка - точно както е с банкнотите, но без неудобството да се складира огромно количество пари в брой.


В Швеция, където повечето разплащания в търговията са по електронен път, Riksbank каза, че проучва възможността за създаване на електронна крона за малките разплащания между клиенти, компании и властите.
"Една е-крона би дала на обществеността достъп до дигитално допълнение към парите в брой, гарантиран от държавата, а няколко доставчици на разплащателната услуга биха могли да се свържат към системата за е-крона, посочи шведската централна банка.


Една дигитална валута на централна банка (CBDC) би могла да промени начина, по който се провежда паричната политика, като позволи на централните банки да вкарват директно ликвидност в реалната икономика, заобикаляйки финансовия сектор, ако искат да повишат инфлацията.


Това може да направи паричната политика по-ефективна според проучване на икономисти на Bank of England.
Може обаче да бъде и рисково, ако притежателите на влогове решат да превърнат банковите си депозити в пари на централната банка при една банкова криза, ускорявайки масовото теглене на депозити от търговските банки.


Високопоставен представител на японската централна банка каза в сряда, че макар технологията да революционизира банкирането, дигиталните валути няма да заменят физическите пари скоро. "Прекалено е далечно", посочи в кулоарите на форум за финансовите иновации, организиран от "Ройтерс", Хироми Ямаока, ръководител на отдела за системите за разплащания в Bank of Japan. Технологията би променила банковата система прекалено драстично, допълни той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Да пожелаем успех на криптовалутите и скоростно повсевместно въвеждане като разплащателно средство. Мечтата ми е в моя живот да стана свидетел на края на централните банки и на печатниците на пари.

 2. 2 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами хайде успех на Биткоин и алткоините! Централните банки има тепърва да квичат...

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Защо банките трябва да правят нещо, когато хората си влагат парите във виртуални неща, нали точно за това е борбата - за независимост от банките?

 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Още година, година и половина да се задържат така нещата, повече и не искам!

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Централните банкери не разбраха, че крипто валутите и в частност Bitcoin не са валута в приетия смисъл на думата. Поради вграденото в алгоритъма ограничение за броя монети, нормално е след като има търсене, а предлагането е ограничено, цената да се движи нагоре. Да разсъждаваме колко нагоре, е все едно някой да пита Ван Гог приживе колко ще му струват картините след 200 години. Дали е балон - със сигурност НЕ, дали може да падне цената - със сигурност ДА, защото все пак никой не трябва да изключва възможността да се изобрети друг вид технология, която по същия начин задоволява нуждите на хората, така че една силна конкуренция би свалила цената. Не трябва да се изключва и възможността биткойн мрежата да бъде монополизирана (а при настоящите цени, интереса става все по-голям), а който притежава мрежата, може и да я спре...

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Централните банкери не разбраха, че крипто валутите и в частност Bitcoin не са валута в приетия смисъл на думата. ...
  —цитат от коментар 5 на Putarak
  А ти как разбра ?


  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 7. 7 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#5] от "Putarak":

  This time is different?

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ценността на криптовалутите е в анонимността.
  Точно с тази цел се купуват и в това е тяхната себестойност.

 9. 9 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Балон ша викаш на умрялото евро. Поне да го бяха направили от хубаво хартия, а не от рециклирана тоалетна хартия.

  If you are going through hell... Keep going!
 10. 10 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Как може румънските мангали да печатат пари на по-хубава хартия от еврото?
  Как???

  If you are going through hell... Keep going!
 11. 11 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Сега в Ethereum има "мъдри договори" - скоро и в Bitcoin ще ги пуснат нова подобрена версия на "мъдри договори" и с тях може да се елиминира голяма част от банкирането.

  В началото бяха регулировчици - смениха ги със светофари...
  Идва реда на счетоводителите - ще ги автоматизират с Blockchain ...
  След това банкерите си заминават подменени от "мъдри договори"...
  Бакшишите - явно най е трудна професията им ще ги сменят последни - с автономни коли.
  А автономните коли с "мъдри договори" сами ще вземат клиенти и изкарват пари... веселба!

  Да, банкер, счетоводител и бакшиш не е обещаваща професия за в бъдеще...

 12. 12 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Putarak":


  Дали е балон - със сигурност НЕ, дали може да падне цената - със сигурност ДА, защото все пак никой не трябва да изключва възможността да се изобрети друг вид технология, която по същия начин задоволява нуждите на хората, така че една силна конкуренция би свалила цената.
  —цитат от коментар 5 на Putarak


  Кое прави дадено нещо балон и защо например картините на Вангог да не могат да бъдат балон. Кое прави дадено нещо скъпо или ефтино.
  Не забравяй, че пазаите не са съвършенни и всяко нещо, което не може да постигне целите да на група хора може да доведе до сриване на цената доря тя да е върхова технология.

 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Добри или лопши, централните банки осигуряварт някаква поне привидна стабилност и предвидимост на нещата..

  С криптовалутите съвсем не е така.. Въпшреки, че са хубава технология, прекалената свободия няма да доведе до хубаво.

  Представете си досега парите ви се контролират от някакви хора, които са поне пуиблични - имате лице, имена и пр.. С кристовалутите, които са непрсоедими, нащата отиват в ръцете на някакви анонимни хора, които всеки момент амогат да си променят правилата.. И над тях нито съд, нито .....

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  А МВР държи едни конфискувани биткойни за 4 милиарда лева!!!
  https://bivol.bg/mvr-zdoi-bitcoins.html
  и отказва да предостави обществена информация.

 15. 15 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 336 Любопитно

  Сигурно започвам да остарявам, но доброволно да се откажеш от независимостта си, като инвестираш в платежно средство, над което нямаш никакъв контрол, ми се струва безумие.
  Спекулантите ги разбирам - това им е работата, но обикновените хора - ?!

  Как да се довериш на технология, която нито разбираш, нито можеш да контролираш?!

  За мен всяко нещо, което поскъпва безпричинно е балон... или лавина.
  Какво полза има всъщност от "криптовалутите" в момента за обикновените хора, които не се чудят, какво да правят с парите си?

 16. 16 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Защо банките трябва да правят нещо, когато хората си влагат парите във виртуални неща, нали точно за това е борбата - за независимост от банките?
  —цитат от коментар 3 на Лео


  Именно. Банките не искат хората да са независими от тях. Затова искат да наложат регулации. При виртуалните валути, всеки човек си е сам банка. Колкото повече хора започнат да използват тази технология, толкова повече централизираните банки стават излишни.
  Колкото до балона... Когато се е появил интернета, също е бил смятан за балон. Така като гледам все още не се е пукнал.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Такива статии се появяваха и предния път като криптовалутите чупеха рекорди.

  После се спихнаха. И статиите спряха. До следващия път.

  Така работят нещата - циклично.

 18. 18 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как да се довериш на технология, която нито разбираш, нито можеш да контролираш?
  —цитат от коментар 15 на tie_interceptor

  С малко четене технологията може да се разбере. Не е толкова трудна. Въпросът е разбираш ли "банковата технология", че се доверяваш на нея? Все пак видяхме какво стана с КТБ!

 19. 19 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Колкото повече биткойнът е под светлините на прожекторите, толкова е по-вероятно да бъде обект на регулации, включително санкционни.

 20. 20 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 336 Любопитно

  До коментар [#16] от "_fubb_":

  Как точно си сам банка?! Единствения начин да си сам банка е да притежаваш злото, сребро или други ценности... с всички последици от това.

  Не само са го смятали, но се е пукал вече... Е не точно технологията, а това, за което се е използвала. Също като криптовалутите.

 21. 21 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 336 Любопитно

  До коментар [#18] от "_fubb_":

  С малко четене, казвате... Ама първо трябва да сте прочели доста повече... :)

  Не се доверявам и на банките и затова не им поверявам всичките си ценности.
  Освен това при тях нещастията се случват доста по-бавно и с предизвестия, които всеки среднообразован човек може да забележи.

  При криптовалутите нещата се случват по-бързо, отколкото физически е възможно информацията да достигне до Вас.

 22. 22 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "_fubb_":С малко четене, казвате... Ама първо трябва да сте прочели доста повече... :)Не се доверявам и на банките и затова не им поверявам всичките си ценности.Освен това при тях нещастията се случват доста по-бавно и с предизвестия, които всеки среднообразован човек може да забележи.При криптовалутите нещата се случват по-бързо, отколкото физически е възможно информацията да достигне до Вас.
  —цитат от коментар 21 на tie_interceptor


  Какво разбираш под ценности? Злато, сребро...?
  След като ползваш хартиени пари, значи се доверяваш на банките и им поверяваш всичките си ценности. Хартиените пари имат някаква стойност само защото банките и държавата ти казват, че имат стойност. Същото е и със златото и среброто.
  Колкото и да не ви се харесва, виртуалните пари са бъдещето. Може и да не са съществуващите в момента. Може и да отнеме десетилетия, но те са бъдещето.

 23. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Ето една примерна таблица за копане на някои от криптовалутите на която всеки може да си направи изчисления за част от криптовалутите.

  https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/zec?HashingPower=6100&HashingUnit=H %2Fs&PowerConsumption=2150&CostPerkWh=0.12

  Имало едно време ссср...
 24. 24 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#15] от "tie_interceptor":

  Точно хората, които не разбират обясняват как е пирамида и балон, а хората които са си направили труда да проучат технологията, принципа и всичко, са инвестирали и ще спечелят много. Защо? Защото цената ще се вдига още доста, а ще се вдига, защото все повече хора разбират за това и искат да купят докато е време, а броя на биткойните е силно ограничен и добиването им става все по-трудно. И биткойн е по-сигурен от златото, по-евтино за пренос и притежаване. Не можеш да го фалшифицираш, не можеш да напечаташ още банкноти, е, може да добиеш, ако разполагаш с необходимата техника, както правят т.нар. миньори, и това е най-силната му страна.

 25. 25 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#22] от "_fubb_":

  Под ценности разбирам всичко, което няма да загуби стойноста си напълно в рамките на микросекунди. Например - злато, сребро, сръпоценни камъни, движимо и недвижимо имущество. Даже хартиените пари не губят стойността си за ден-два...

  Златото и среброто сравнени с други материални блага не са загубили стойността си с хилядолетия...

  Ако нещо принадлежи на бъдещето, то не означава непременно, че ще се харесва. Например, замърсената природа, вредните храни, пренаселването на Земята, новите оръжия, ...

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "grigoo":

  Първо уточнете биткоин какво аджеба е? За какво се бори?

  Валута? Или спекулативен инструмент?

  Първото вече със сигурност не е. Не и след като скочи с 50% за 8 дни. Това го прави невъзможно за ползване като платежно средство, а го прави атрактивен само за спекулации.

  Смешното е, че точно дивото поскъпване на което се радват някой, ще увреди имиджа му като валута. Не било балон. Смях. Кое нещо зад което не седи нищо материално увеличава цената си с такива темпове? Даже и зад американския долар, който отдавна няма златно покритие седи американската армия. А тя е нещо реално...

  Криптовалутата е много добра концепция, но спекулантите ще убият идеята в зародиш... Пуста лакомия.

 27. 27 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#24] от "grigoo":

  Простата причина, че инвестираате в нещо, което ще поскъпва, искайки да сте от първите, защото после няма да има, е ясен признак, че става дума за балон или пирамида.

  Как точно дефинирате "сигурен" при сравняването на биткойни и злато?!

  По-трудно ли е на определено провителство, примерно, да забрани и наложи спирането на плащания с биткойни, отколкото със злато и сребро?!
  Как точно ще направите плащане, ако, пази боже, поради някаква причина останете без връзка със света?
  По-трудно ли е да Ви отнемат портфейла с биткойни, отколкото гърнето със жълтици?

  И изобщо на кого му е толкова нужен биткойнът?

 28. 28 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  След години на тежка хиперинфлация на местната валута в Зимбабве, населението масово купува биткойни. Това е единственият начин за тях да запазят ценностите си.

  Във Венецуела поради нарастващата инфлация , все повече хора купуват и/или "копаят" биткойни и други криптовалути.

  Така излиза, че в държавите, където правителствата на практика не функционират, криптовалутите се оказват спасение за народа. Не златото и среброто.

  Замислете се защо е така.

 29. 29 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#27] от "tie_interceptor":

  И Гугъл ли е пирамида, щото ако имах пари навремето щях да съм от първите, които да са си купили техни акции и отдавна щях да съм милионер. Първите винаги печелят най-много. И няма как да разбереш на кого му е нужен биткойна след като си нямаш никаква представа от технологията.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Биткоините свършват и затова се качват цената. Броят им е ограничен, а огромната налична част от тях се държи в малка група хора. Затова и спекулациите са предстоящи. Когато разпределението на биткоини стане равномерно (като при нормалните пари) тогава и спекулациите ще са малко вероятни....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  Огромни парични маси сменят собствениците си всеки ден чисто виртуално,виртуални печалби стоят в активите на банките,акци падат и се вдигат абсолютно виртуално само заради едното голо обещание за загуба или печалба,световната икономика отдавна работи по този принцип в това няма нищо лошо,това е бъдещето,просто трябва да свикнем с това. Много хора живеят с убежденията от 19 век че "стойност" имат само нещата които можем да видим и пипнем.

  klimentm
 32. 32 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Кое прави дадено нещо балон и защо например картините на Вангог да не могат да бъдат балон. Кое прави дадено нещо скъпо или ефтино.
  Не забравяй, че пазаите не са съвършенни и всяко нещо, което не може да постигне целите да на група хора може да доведе до сриване на цената доря тя да е върхова технология.
  —цитат от коментар 12 на joan12


  В този смисъл съм написал, че цената на bitcoin може да падне, никой не дава гаранция, че тя ще бъде такава дълго време или ще продължи да се покачва. Риск има и всеки купувач/продавач си го носи. В случая важното е, че централните банки не носят никаква отговорност и не бива да се притесняват от покачването или спадането на цената на bitcoin. Все едно централните банки да се притесняват дали цената на петрола е балон или на всеки друг ресурс. Ето примерно RAM паметите поскъпнаха двойно през последните 2-3 месеца. Да поразсъждаваме дали цената им в момента е балон? Просто има повишено търсене и намалено предлагане, което води до скок в цената. Същото е и с bitcoin - добивите спадат от копане (такъв е алгоритъма), демек има намалено предлагане на нови bitcoin-и, търсенето очевАдно надвишава предлагането и от там цената расте. Кое е балона в случая? И ми покажи примерно по-евтин начин за плащане на 200 000 евро от България за Хонг Конг примерно за 5 минути без да ставаш от стола си.

  No Pain No Gain
 33. 33 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 846 Неутрално

  По-трудно ли е на определено провителство, примерно, да забрани и наложи спирането на плащания с биткойни, отколкото със злато и сребро?!Как точно ще направите плащане, ако, пази боже, поради някаква причина останете без връзка със света?По-трудно ли е да Ви отнемат портфейла с биткойни, отколкото гърнето със жълтици?И изобщо на кого му е толкова нужен биткойнът?
  —цитат от коментар 27 на tie_interceptor


  По-трудно е правителството да забрани плащанията с bitcoin, да не кажа, че е невъзможно.
  Ако, пази боже, поради някаква причина останете без връзка със света, по дяволите какво ще правите с гърнето злато - то няма да ви нахрани и ще бъде също толкова безсмислено, като bitcopin в същата ситуация.
  По-трудно е да ти откраднат портфейла с bitcoin, от колкото да ти откраднат гърнето със злато/пари и bitcoin не може да се хвърли през терасата, примерно.
  И изобщо на кого му е толкова нужен биткойнът - на всеки, който е готов да плати хартиени пари за него. Или вие смятате, че имате право да определяте кой за какво да си харчи парите?

  No Pain No Gain
 34. 34 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Успех на технологията.
  Лично аз не мисля че Битокойна е това което ще промени света но е стъпка в правилната посока.
  Чакам с нетърпение денят в който банките и правителствата ще трябва да се съобразяват с валутата на хората, валута зад която ще стоят хора, най важния актив в целия свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK