Русия ще предложи на БРИКС алтернативен интернет

Русия ще предложи на БРИКС алтернативен интернет

© Kacper PempelСъветът за сигурност на Русия е поръчал на министерствата на комуникацията и на външните работи да работят по собствена система за т.нар. коренни (root DNS) сървъри - стъпка, която на практика би изисквала създаване на собствен независим интернет, пише РБК, като се позовава на документ от заседание на съвет към президента Владимир Путин.


Според съвета обсъждането на проект трябва да започне до 1 август 2018 г. в рамките на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), които провеждат редовни срещи всяка година. Конкретната идеята е за създаването на "дублиращи коренни сървъри за имената да домейните (т.нар. DNS), независима от контрола на (международните организации) ICANN, IANA и VeriSign и способна да обслужва искания от потребители на въпросните страни в случаи на срив или целево въздействие". Става въпрос за две организации, свързани с имената на домейните, базирани в САЩ, и дъщерната на едната от тях (ICANN) IANA, отговаряща специфично за коренните DNS сървъри, отпускането на IP адреси и делегирането на регистрация на домейни.


На заседанието на Съвета за сигурност от 5 ноември - от което е и поисканата от министерството на комуникациите и ФСБ регулация на онлайн игрите и социалните мрежи - се говори за "сериозната заплаха за сигурността на Русия, (която) представлява нарастващата възможност на западните страни да водят настъпателни операции в информационното пространство и готовността да ги предприемат". "Запазва се доминацията на САЩ и редица страни в ЕС във въпросите на управлението на интернет", пояснява се причината за предложението.


Какво е DNS
Въпросната система системата DNS (Domain Name Server) се използва за преобразуване на имената на сайтове в IP адреси на базата на разпределена база данни. Тя дава възможност за отваряне на сайтове просто чрез изписването на домейна им, вместо да се въвежда IP адресът на сървъра, където се намира сайтът. На практика тя функционира като виртуален указател, в който на всеки домейн съответства адрес.


В основата на системата са 13 коренни DNS сървъра, които осигуряват достъп до информация за всички домейни, били те национални или с общо предназначение. Повечето от тях са в САЩ, няколко са в Европа или Япония. Съществуват и т.нар. огледални сървъри, даващи възможност исканията от руските потребители да не се озоват в DNS сървър на другия край на Земята. Те обаче единствено дублират информацията в коренните сървъри.


Споменатите организации управляват системата, като създадената през 1998 г. ICANN се появява с участието на американското правителство. Отношение към процеса има и американската космическа агенция НАСА. Участието на ICANN неведнъж е ставало повод за реплики от страна на Русия и за обвинения, че САЩ контролират системата.


Възможно ли е това


Москва иска правителствата да имат не само съвещателна, а ясно разписана роля в управлението на интернет, отбелязва РБК. Изданието обаче цитира представители на бранша, според които създаването на собствена система за коренни DNS сървъри е на практика невъзможно "в рамките на съществуващия интернет". Представител на компания, поддържаща DNS инфраструктура, отбелязва, че сегашната система за имената на домейните "е йерархична и коренът в нея може да бъде само един", а каквито и усилия да се положат, накрая информацията ще е свързана с IANA. "Така създаването на система за коренни сървъри за имената на домейните, независима от международна администрация, ще е еквивалентна на създаването на алтернативен интернет, независим от съществуващия".


Досега руските власти са работили основно по хипотеза, при която огледалните сървъри, разположени в Русия, могат да съхраняват данни от коренни дори ако ICANN ги заличи. Това обаче се разглежда като временна възможност за извънредни ситуации. Отделно Москва е обявявала мерки, които би следвало да доведат до по-доброто филтриране на интернет пространството и защита на сървърите на руските компании.


Ако Русия все пак се захване с подобно начинание, то няма да е първият подобен случай. В света съществуват организации като Open Root Server Network, OpenNIC и други, които копират текущото състояние на коренните сървъри и са способни при необходимост да ползват собствено адресно пространство. Техните сървъри за достъпни за ползвателите им, които настройват алтернативния DNS в браузърите си.

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2452 Весело

  Упс, и кой ще се включи? Китайците? ЮАР, или Индия?

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 509 Весело

  Ми то и без друго руснаците живеят в алтернативна реалност, колко му е да ползват и алтернативен интернет! Очаквайте скоро и алтернативна храна :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ами като не могат да си намерят подходящо място в света, започват по стар болшевишки обичай да си сътворяват собствен свят. Горките им хорица.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Весело

  Руснаците ще изобретяват интернета и топлата вода на ново :) :) :)

  Подпис - електронен ;)
 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Да да да, най-после самоизолация. Очаквах го след 5-6 години, надявах се да е след 2-3, но сатрапията ме изненада приятно. Браво Вова, браво Брикс

 6. 6 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 225 Весело

  Сатрапията отново счупи тъпомера , ама аз вече им свиквам.

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Накратко "Говорит Москва!

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 602 Неутрално

  "Руский мир" и във виртуалното пространство...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Иха . колко много са напреднали ватенките!!!! И чиборашка нет ще изобретят някога.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4287 Весело

  Браво, най-после ще се избавят от контрола на Сорос, Ротшилд и други гущери. Нали така, гозамбо?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Сатрапията отново счупи тъпомера , ама аз вече им свиквам.
  —цитат от коментар 6 на gotin74


  Очаквам и Ердоган възторжено да се включи и още по-възторжено да пропадне

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Интернета ще е свръх-иновативен. За да спестят усилията на потребителите да търсят, търсачите ще са държавни, а потребителите само ще гледат каквото им намерят! Супер удобно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Е това не е ново https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS_Cable
  Както се сещате НИЩО такова не е направено. Типично по руски, всичката пара в свирката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Копат ли дъното, копат, а дупката става все по-дълбока.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Айде от кога чакаме.

  На Изток от Украйна ако се изключи Нета доста проблеми ще се оправят.

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Джак Ма възторжено ръкопляска, стоките на alijunk ще ги продава само на junk country

 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 973 Неутрално

  "Москва иска правителствата да имат не само съвещателна, а ясно разписана роля в управлението на Интернет, отбелязва РБК. Изданието обаче цитира представители на бранша, според които създаването на собствена система за коренни DNS сървъри е на практика невъзможно "в рамките на съществуващия Интернет".

  Изостаналия технологично самовар, гледа по ленински да си свърши работата - понеже няма техническа възможност, със сила. Да мислиш в 21 век, че можеш да управляваш мрежата, може да се роди само в тъпата глава на некой самовлюбен ватник.
  Да си направят ако щат втора Луна, второ Слънце - съветско такова, само тях да ги грее.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Любопитно

  Пак да попитам: А изходни визи кога?

 19. 19 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Ха-ха-ха!Всеки ден, всеки час, има руска излагация!

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2436 Весело

  Раша Тудей и Спутник в кой Интернет ще работят тогава?

 21. 21 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 415 Весело

  Стискам им палци този път да успеят , че току виж февруари 2018 ги свари неподготвени

 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Пак да попитам: А изходни визи кога?
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Да се надяваме от февруари месец да ги въведат.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2626 Весело

  Днес руснаците откриха и алтернативен космос.
  Изстреляха спътник, който е паднал в алтернативен космос - някъде на полюса.

  подпис
 24. 24 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 573 Весело

  Божкеее, тия един чайник не успяха да създадат като хората... нов нет тръгнали да сделатЬ. Къде БЕЕ шутове опиянчени. Догодина Чичо Сам като ви изтърбуши виолончелото с плячкосаните трилиони само до нет-ове ще ви е, почвайте поредната баржа с Боярищник и не си угаждайте на акъла! 😁😇

 25. 25 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1408 Весело

  Нещо нема възторжени коментари от типа.
  Так держать.
  Ако рекът ще го направят те атома те космоса те радйото ехее.
  А що нема?
  Щото и най смотаният руски трол не е виждал руски компютер руски рутер абе и последното руско електронно което е имал е телевизор Рубин или Електроника.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 26. 26 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 889 Весело

  Като прочетох заглавието реших, че руснаците реализират свръх-мега-ултра модерния проект за нов интернет върху техни протоколи, който естествено ще е интегриран с техните свръх-мега-ултра процесори дето щяха да фалират Интел (за тоя процесор говорят, че ей сега аха да излезе и така от 1998г насам). От статията обаче разбираме, че те просто искат да ползват свои root DNS. Язък.. явно ще оставят супер безаналоговите си технологии засекретени. Може би пазят тея технологии за да ги пуснат заедно с новата Лада, която също като процесора щеше да е нещо невиждано, а немски, япоснски и американски автопроизводители треперят от страх вече 20 години.

 27. 27 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  "...създаване на собствен независим интернет""

  Още едно доказателство за руската омраза и ненавист към всичко чуждо и различно.
  Още едно доказателство за руската представа за самодостатъчност.
  Още едно доказателство за руската враждебност към всичко извън тяхното светоусещане.

 28. 28 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 883 Весело

  То да беше проблема само в DNS Roots, с мед да ги намажеш братушките, но трябва да отчитат, че технологиите се променят, развиват се и ако те минат на собствен интернет , ще трябва да се задоволят с достиженията на технологиите на сегашно ниво, до като останалия свят ще продължи да върви напред и след 10-20 години ще се окаже, че братушките са тотално изостанали и неконкурентни ;)
  Същото, което е получи през соц-а - ние прозвеждахме крадения Apple II като Правец 8, а хората вече работеха със 16 битови компютри, Windows и т.н. За да не изоставаш от света се изисква ти да разработваш технологиите, не да ги крадеш.

  No Pain No Gain
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Упс, и кой ще се включи? Китайците? ЮАР, или Индия?
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев  За сега, както и за в бъдеще - никой . Замисленото ще си остане ялова идея . Ватниците по селата още спят на печките и ходят в нужник насред двора и тази техника не им е по възможностите .
  И никога няма да им бъде !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Да черпят опит от "интернета" в СК, който на практика е една огромна ЛАН мрежа с един единствен държавен гейтуей. Там дори не си играят на дребно с домейните, а режат направо с голямата брадва. Доста по-лесно постижимо е, отколкото да си блъскат главите да изобретяват наново колелото.

  Разбира се, това не отменя ангажимента за изходните визи. Всичко по ред, моля.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Любопитно

  До коментар [#17] от "SSS":

  "Да си направят ако щат втора Луна, второ Слънце - съветско такова, само тях да ги грее."

  Те слънце си имат! Грее ги от Кремъл!

 33. 33 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 513 Неутрално

  България всеки петък от 18 до 24 ч.- ще превключва към руския алтернативен интернет.

 34. 34 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 415 Весело

  Интернета ще е свръх-иновативен. За да спестят усилията на потребителите да търсят, търсачите ще са държавни, а потребителите само ще гледат каквото им намерят! Супер удобно!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  Руската търсачка - най- добрата търсачка на света . Доказано качество от ФСБ .

 35. 35 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 685 Неутрално

  т.е. Нямат капацитет да си го направят сами и търсят сой да се закачи за тяхната каруца,
  да даде пари и акъл.

  Изостанала работа.

 36. 36 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Двама руснака единия Reciv другия Transmit да носят по една флашка с данни.

  Само да не се запият по пътя.

 37. 37 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Дано, дано скоро си пуснат интернета и да отърват нормалните хора от присъствието си! Дано и нашите русороби се пренесат там.

 38. 38 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Алтернативен интернет с алтернативни "новини" и алтернативна "свобода" на словото.

  I had a dream, Joe
 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Собствен интернет,
  демек
  собствена Желязна завеса.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  В алтернативния интернет резултатите намират теб.

  I had a dream, Joe
 41. 41 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Всъщност, не е лошо - нека да има конкуренция... Като ги знам руснаците, сигурно в управление на новата мрежа ще се наредят - администратор, ченге, администратор, ченге... :)))

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  "сериозната заплаха за сигурността на Русия,"
  Крадецът вика, дръжте крадеца.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Весело

  Почти всички писали под статията са някакви абсолютни неграмотници явно, нищо не са разбрали от написаното.
  —цитат от коментар 31 на rootless


  Рабира се! Единствен "безкоренният" може да вдене в намеренията руски!

 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2958 Весело

  Изтрещяла нация.

  И Бразилия, Индия и особено Китай като се потопят в руския нет и....пълно щастие и..... фалит. Търговия за трлилиони долари китайците ще я зарежат само, заради руските тъпаци.

  Няма такава държава...няма и да я има скоро де.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2958 Весело

  До коментар [#36] от "deepblue":

  Е как да не се?
  Поне единият. При 50% алкохолици статистически точно така ще стане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2958 Разстроено

  До коментар [#37] от "morf":

  Нито ще е скоро това щастие, нито въобще ще стане.
  Ще се получи как всегда.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1312 Весело

  "Новина" за вътрешно руска консумация.
  Няма да направят нищо подобно, само ще "работят по въпроса". Целта е да се усвоят едни пари.
  Мързи ме да търся линка, но ето един светъл пример:
  От 1935 до 1937 година, по идея на един селски учител от Коми АССР, е сформиран отдел, базиран на цял колхоз + научен институт начело с АКАДЕМИК, който се е занимавал с развъждане на КОКОШКИ-УБИЙЦИ. Идеята била да се дресират кокошките по сигнал да тичат на 200-300 метра напред, в краката на атакуващия враг, носейки под задника си шашка тротил с взривател със закъснение. Шашката не трябвало да е на гърба им, защото ги демаскирала.......
  Били разработени специални походни курници на колела, обучен персонал, започнала работа по селекциониране на студоустойчиви кокошки за зимна "работа".
  След две години упорит труд и продухани няколко милиона тогавашни рубли, през 1937 комисия пожелала да види как вървят работите "в условия, максимално приближени до бойните", т.е. като се имитира атака и се взривят няколко учебни гранати.
  Кокошките, естествено, се подплашили и хукнали да се спасяват в курника, където и се взривили, убивайки няколко човека от персонала.
  Ръководството на проекта било арестувано и заедно с даскала - разстреляни като "вредители".
  Такива ми ти работи.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  ха така, втъкнахме го пак на буржоазните декаденти - сОветския интернет ЩЕ бъде най-интернетния от всички интернети, 'начи, щото, ми, ВИЕНСИРИЕМУС!

 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1354 Весело

  На тия не им трябва желязна завеса...те сами си я пущат...

 50. 50 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Путин иска изцяло да цензурира и филтрира интернета в Русия,но това е твърде неадекватна реакция на кагебисткия некадърник!

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4331 Весело

  ИБРИКС НЕТ

  Поделение на СЕВЕРОКОРЕЙСКИЯ

  КИМ ИР НЕТ

 52. 52 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 415 Весело

  Раша Тудей и Спутник в кой Интернет ще работят тогава?
  —цитат от коментар 20 на karatista


  В имериалистическия - да борят лошите

 53. 53 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И отново всичко е в бъдеще неопределено време...

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Много бих се радвал да се пръждосат на някоя алтернативна планета с всичките си менделееви таблици, тайги, тундри и идиотщини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5366 Неутрално

  Руската тъпотия няма почивен ден....!Преди пет дни се пошегувах за Путинета....и ето!Ама кога?Таз безаналогова простотия....2022

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4331 Весело

  Изтрещяла нация.И Бразилия, Индия и особено Китай като се потопят в руския нет и....пълно щастие и..... фалит. Търговия за трлилиони долари китайците ще я зарежат само, заради руските тъпаци.Няма такава държава...няма и да я има скоро де.
  —цитат от коментар 44 на Росен (Путлер капут)


  Китайският АЛИ БАБА трябва да мине само на ПРОДАЖБА НА БОЯРИШНИК.
  Друго в Русийката няма какво да продаде.

 57. 57 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1010 Весело

  Предлагам "путинет", за име на новата с-ма.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Почти всички писали под статията са някакви абсолютни неграмотници явно, нищо не са разбрали от написаното.
  —цитат от коментар 31 на rootless  За колегите не знам, но аз наистина съм бос по материала в статията, само, че ... много, много добре познавам възможностите на онези от Северна Нигерия . Тези тъпи пияници не могат да направят една лека кола, телевизор или най-обикновен тостер, а тръгнали да борят технологичните постижения на САЩ ...
  Баси нахалството !!!


  Почти всички писали под статията са някакви абсолютни неграмотници явно, нищо не са разбрали от написаното.
  —цитат от коментар 31 на rootless


  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Русия няма капацитета на Китай да направи Интернет стена, те решили алтернативен интернет да правят!? Като не можеш да се оправиш в реалността си измисляш алтернативна реалност.

 62. 62 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Да да да, най-после самоизолация. Очаквах го след 5-6 години, надявах се да е след 2-3, но сатрапията ме изненада приятно. Браво Вова, браво Брикс
  —цитат от коментар 5 на stanislavdi


  Не става въпрос за самоизолация, товариш, а за сериозна заплаха за сигурността на Русия. Казано е пределно ясно, какви са мотивите за това решение. И правилно! Русия разчиташе на партньорство със САЩ. За равнопоставеност и зачитане на интересите и на другия. Вместо това, се сблъска с агресия на всички нива. Нима забрави за наскоро ласираните ви, радостни въжделения, как руските активи в американските банки щели, в най скоро време, да бъдат конфискувани. Въобще, на САЩ тепърва ще се наложи да израства и на други нива, освен това на самообявил се световен полицай.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 63. 63 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#60] от "rootless":

  "И този бил " некадърник" ??? ТцТцТц ! Казано от представител на тези, които похарчиха милиони на Сорош , уж да проповядват русофобия, и като резултат направиха България в пъти по русофилска от преди!"
  ----

  така е, ушанке, така е както казваш:

  https://tinyurl.com/yd3ubqlv

 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Неутрално

  До коментар [#62] от "rumata":

  "Русия разчиташе на партньорство със САЩ. За равнопоставеност и зачитане на интересите и на другия. Вместо това, се сблъска с агресия на всички нива. "

  Долкокото си спомням до анексирането на Крим, партньорство имаше!

  Кой е "агресивният"?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":
  Мама Миа! Ти правиш ли изобщо разлика между окабеляване и рутване? В статията става въпрос за топ-левел-домейните (TLD) - такива, като com, org, gov, net, .edu. Tова е БД на адресите с такъв домейн, а ти го прати при кабелите! Нерде Ямбол, нерде Стамбул!

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Любопитно

  А какво мисли, по-големият брат - Китай?
  Дали няма да покаже среден пръст на по-малката си сестра - Алкашия?

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#65] от "dark'star":

  "Интернет" е иновативна руска технология, нъл' Бай Тан?

  Да разлая троловете!!
 69. 69 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 444 Весело

  Двама руснака единия Reciv другия Transmit да носят по една флашка с данни.Само да не се запият по пътя.
  —цитат от коментар 36 на deepblue


  Хъмм, а флашки от къде?

 70. 70 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#62] от "rumata":"Русия разчиташе на партньорство със САЩ. За равнопоставеност и зачитане на интересите и на другия. Вместо това, се сблъска с агресия на всички нива. "Долкокото си спомням до анексирането на Крим, партньорство имаше! Кой е "агресивният"?
  —цитат от коментар 64 на vassilun


  Не е зле и да си "спомниш", че "анексирането" на Крим си има и пред-история. Кофтито е, обаче, че вие, страдащите от хронична русофобия, "помните" само избирателно.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 71. 71 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5366 Неутрално

  Това Бразилия,това ЮАР...това Китай като се стръкнат.....поне две години има да се мъчат с намесване в Путинета!И ще комуникират по между си....през петолълката в Кремъл......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на uktcmtt
  uktcmtt
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "...стъпка, която на практика би изисквала създаване на собствен независим интернет..."

  По-скоро целта на Путин е Русия да има собствен ЗАВИСИМ интернет. Зависим от тях.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#69] от "jagal":


  Хъмм, а флашки от къде?
  —цитат от коментар 69 на jagal


  Е, сега пък!
  Ако попиташ ушанките, ще ти кажат: "От Китай!"
  ...............
  Само дето не се сещат, че работилниците в Китай се ръководят от извън Китай!

  Да разлая троловете!!
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#74] от "uktcmtt":

  "По-скоро целта на Путин е Русия да има собствен ЗАВИСИМ интернет."

  Целта на Путин е до 3 месеца да изолира руската рая от всички информационни канали, по които биха могли да научат за несметните богатства на него и кликата му в АМЕРИКАНСКИ (по дефиниция - вражески) банки.

  И понеже знае, че това няма как да стане, сега разни отчаяни като него му подхвърлят всякакви малоумни идеи, а той се хваща за тях като удавник за сламка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Любопитно

  До коментар [#70] от "rumata":

  "Не е зле и да си "спомниш", че "анексирането" на Крим си има и пред-история. "

  Каква "предистория" оправдава завземане на територия на чужда страна в 21-ви век?

 79. 79 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":

  Крим е окупиран, не анексиран.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Китай ще се включат с кеф, ще им продават рутери и суичове и за двата интернета :)

  Birds of a feather flock together.
 81. 81 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И отново "ЩЕ" изпъква най-много в новината! Със сигурност някой близък на Путин ЩЕ гушне един-два вагона с рубли да ръководи проекта, но с парите ще си купи яхта, дворец, вертолет, а за заплати и материали пари няма да има, както и ум да се изпълни проекта. Един телефон не можаха да съберат с китайски части!

 82. 82 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#60] от "rootless":

  В началото всички агресори и диктатори само "настъпват" и "побеждават" и "няма кой да ги спре", а после... нормалният свят се опомня и... ги изтрива
  Справка: СССР и мустакатия изверг, Третия райх и Хитлер и много други.

  Това което остава за поколенията, е изграденото в нормалните идържави: технологиите, произведенията на изкуството, музиката, киното, развитите общества и свободата на личния избор
  Справка: Западна Европа, Канада, Австралия и др.

  Порусначен народ- слаба държава
 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#15] от "realguru":


  Айде от кога чакаме.На Изток от Украйна ако се изключи Нета доста проблеми ще се оправят.
  —цитат от коментар 15 на realguru


  Ами да, няма да има проблеми.
  Просто спирането на истинският нет в Русия, ако се съчетае със сваляне на цената на водката и тя стане достъпна за широките маси и те спрат да пият одеколон може да стане дори национален празДник в Русия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4664 Любопитно

  До коментар [#77] от "Norman Granz":

  "Целта на Путин е до 3 месеца да изолира руската рая от всички информационни канали, по които биха могли да научат за несметните богатства на него и кликата му в АМЕРИКАНСКИ (по дефиниция - вражески) банки."

  Не! Целта на Путин е само една! Целта е да поддържа усещането в руснаците за външен враг, който дебне всячески да пороби Русия! А Путин е единственият Богатир - защитник!

 85. 85 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2420 Весело

  Не е ли крайно време да поканят и Северна Корея в БРИКС? Така като гледам накъде са тръгнали, Дебелия може да ги научи на много мурафети.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#47] от "pag":

  Пич, това за кокошките вярно ли е? 30 минути вече се хиля до напикаване....не мога да дишам.
  Много лични впечатления имам от рашките, много съм чел.... но това наистина не го знаех.
  Поклон.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4331 Весело

  И нова, безаналогова РУСКА ТЪРСАЧКА са подготвили
  БОЯРИШНИЦИТЕ за новия Интернет.
  Търсачката РОС ГОС СТРАХ РОЗЬІСК.
  За целта ще се открият като за начало
  ДВА КУЧКАРНИКА с обучени кучета-следотърсачи.
  Набират се ПЕНСИОНИРАНИ ФАТМАЦИ от МИЛИЦИЯТА за ПЕРСОНАЛ.
  Може и българи. Достатъчно е да са ПУТИНИСТИ.

 88. 88 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#72] от "rootless":

  Ушанке, не споря, че не си прав. Пусни си "Вставай страна огромная! Вставай на смертный бой!", насочи ниското си челце на североизток, и възторжено се облекчи:

  https://i1.wp.com/altervision.org/images/2016/04/4-qpr-1.jpg

 89. 89 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1247 Весело

  Не подценявайте руснаците! Щом руските хакери успяха да изберат Тръмп, смятайте какво ви очаква занапред. А и старият Шорош вече е на години и Всевишния скоро ще го прибере при себе си. Нали не очаквате жена му - малката китайка да продължи да ви храни?

 90. 90 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#89] от "moreee":

  а бре голяма полова шпага се оказа тоз шорош; все се оплаквате, че кат' пумпал ви върти. гладни ви държи, бедни, и бавни, а и цената на водката непрекъснато вдига. подлец.

 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Там по принцип хората са алтернативни хора.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 820 Разстроено

  Няма по-глупав народ на Земята...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 94. 94 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#89] от "moreee":

  А иначе ги е страх от капиталистическа намеса :)

 95. 95 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#86] от "chichka":😂😂😂😂

 96. 96 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":"Не е зле и да си "спомниш", че "анексирането" на Крим си има и пред-история. "Каква "предистория" оправдава завземане на територия на чужда страна в 21-ви век?
  —цитат от коментар 78 на vassilun


  Вече те предупредих, че избирателното мислене не помага.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 97. 97 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#44] от "Росен (Путлер капут)":

  И аз се чудя на руските надежди по отношение на Китай!Китай ще си зареже огромния платежоспособен европейски, американски пазар,заради много по-малък и беден руски такъв!?И защо?!

 98. 98 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Какво става тук? Партийно събрание ли?
  Защото само там 99% от присъстващите мислеха еднакво.

 99. 99 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#62] от "rumata":

  Трудно е да си равнопоставен,просто защото искаш.Не може алкохолик с оръжие в ръка да иска дабъде уважаван,като заплашва,че ще стреля по съседите си
  Защото Русия прави точно това.От 1917-та.

 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#65] от "dark'star":

  Бай Таню-Канапа,учил Гейтс на всичко,знае..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK