Защо "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се прицелиха в суфистките ордени

Дервиши в Косово празнуват Новруз - индоиранската Нова година. Суфистките ордени са разпространени из целия ислямски свят - от Индонезия през Близкия Изток и Африка до Западните Балкани.

© Associated Press

Дервиши в Косово празнуват Новруз - индоиранската Нова година. Суфистките ордени са разпространени из целия ислямски свят - от Индонезия през Близкия Изток и Африка до Западните Балкани.Атака, приписвана на "Ислямска държава" в джамия на Синайския полуостров, се оказа най-смъртоносната в египетската история. Мотивът зад нападението, отнело живота на над 300 поклонници, остава неясен. Идеята, че "Ислямска държава" може да е свързана с нападение в джамия, посещавана от суфисти, събуди призрака на насилието срещу форма на мистичен ислям с дълбоки корени в мюсюлманския свят.


Какво е суфизъм


Суфизмът е мистична и аскетична форма на исляма, практикувана от десетки милиони мюсюлмани. Изестна като "тасаууф" в мюсюлманския свят, тя често бива тълкувана на запад като секта.


Суфизмът е по-широко разпространен сред сунитите, но има и шиитски ордени. Независимо за кой клон на исляма става дума, ордените се обозначават с думата "тарика" (път).
Последователите на суфизма вярват, че могат да станат по-близки с Аллах, като пречистят душата си и чрез самонаблюдение. Те го правят, като медитират и получават натъпствия от духовните си водачи или "муршид" (водач).


Привържениците на суфизма се придържат към петте стълба на исляма точно както останалите мюсюлмани. Те обявяват, че вярват в един Бог - Аллах - и Мохамед като неговия пророк, молят се пет пъти на ден, заделят средства за благотворителност, постят и извършват поклонението хадж в Мека. Тимъти Уинтър, изследовател на исляма в университета в Кеймбридж, казва за "Дойче веле", че тенденциите в суфизма са твърде разнообразни и "няма практики и верски характеристики," които да свързват всички мюсюлмани.


Най-известен на запад е орденът "Мевлеви", основан от последователите на персийския поет и мистик от 13 в., Джелаледин Руми, след смъртта му в турския град Коня. Орденът изпълнява суфистката практика "дхикр" като музикална церемония в танц и нарича участниците "въртящите се дервиши". Дхикр съществува и в други ордени и има централно значение в суфизма - привържениците рецитиран божествени стихове и произнасят напевно името на Аллах. Може да се изпълнява индивидуално или групово, тихо или шумно. Практиките зависят от ордена.


"Суфизмът носи радост в живота"


Шейх Есреф ефенди, духовния водач на намиращия се в Германия суфистки център "Рабания", който е част от ордена Накшбандия, описва суфизма за ДВ.


"Суфистите са мюсюлмани и изживяват исляма в хармония с тялото и душата. Тялото на исляма е шариатът, закоът, а душата е суфизмът. За суфистите шариатът е крайно необходим, защото законът дава ред в живота, а суфизмът - радост в живота. Ежедневното почитане на Бог в дхикр и различните форми на медитация в общността подсилват съзнанието за близостта с Бог и добротворчеството."


"Суфистите," продължава той, "се придържат към традицията на пророка да се обича всяко живо същество, както го обича Създателят. Затова те не обръщат внимание на грешките и прегрешенията на хората, които срещат, и само гледат към светлината на Бог в тях. Признавайки светлината на Бога, суфистите осъществяват опрощение на грешките."


Защо "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се прицелиха в суфистките ордени

© Associated Press


Как се е появил


Заражда се още след смъртта на Мохамед пред 632 г., но едва през 12 в. се превръща в ордени, формирани около духовни основатели, получили статут на светци, а в тяхно име са изградени светилища. Съществуват дузина суфистки ордена. С времето суфизмът се разпространява из ислямския свят и става централен компонент в практиката на много вярващи от Индонезия до Африка и Балканите.


Понякога ордените са близки до управляващите - такъв е случаят с Османската империя.


С разпространението си те често се адаптират към местния контекст и се допълват с местни вярвания и обичаи. Това ги прави популярни, но става и причина екстремистки ислямски групи да ги смятат за ереси.


Салафизъм и уахабизъм


През 18 в. се появява нова пуританска ислямска идеология на Арабския полуостров и тя по-късно ще роди екстремистки групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава. Уахабизмът цели да "прочисти" сунитския ислям от иновации. На прицел са широко разпространени суфистки практики като почит към светци и посещения на гробници и светилища. Според уахабитите, които се съюзяват с династията Ас Сауд (създала Саудитска Арабия през 1932 г.), целта е да се създаде "чист" ислям.


От 1960 г. петролното богатство на саудитците и други държави от Персийския залив помага за разпространението в световен план на уахабизма, често свързан с твърдолинейните салафити. Джихадистите салафити многократно са нападали суфисти, считайки ги за еретици. Същото са правили и срещу християни, шиити и други, считани от тях за вероотстъпници.


Свързани с "Ал Кайда" бунтовници през 2012 г. унищожиха суфистки светилища в Тимбукту, в Мали, и действията им беше осъдено на международно ниво. "Ислямска държава" обаче доведе до "ново" ниво джихадисткото насилие - по-рано тази година в суфистки храм в Пакистан загинаха над 70 души, след като атентатор самоубиец се самовзриви.


Миналата година "Ислямска държава" обезглави слепия шейх Сулейман Абу Хераз - влиятелна суфистка фигура. През януари списанието за онлайн пропаганда на "Ислямска държава" ги призоваваше да нападат суфисти и предупреждаваше, че присъствето им "няма да бъде разрешено".


Уахабизмът срещу всичко останало


Векове наред по-голямата част от мюсюлманския свят приема суфистите и това е потвърждавано от водещи сунитски духовници. "Сегашните диспути в Близкия изток не са действително междуу "суфизма" и "екстремизма", а между уахабизма и всичко останало," казва Уинтър и добавя, че сунитският ислям проповядва толерантност и мир.


Както обяснява Шейх Есреф ефенди, "Ислямска държава" вижда само въображаеми нарушения на исляма, а "не хората и светлината в тях и затова нарича суфистике предатели на исляма."


"Ислямска държава мисли, че всяка грешка трябва да се наказва. Мислят и дори извършват най-големия грях в исляма: обявяват се за богове, които могат да решават кой да живее и кой да умре и прибягват до насилие."

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 753 Неутрално
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Веднага отговарям - защото имат дяволи (шейтани) в главите талибаните

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Известен брой откачалници са си направили клубове по интереси наречени "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Нещо добро не можем да очакваме от тях.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Суфизмът е може би най-добронамереният ислям. Без да съм специалист, бих сравнил тона течение на религията с будизма, но от ислямски вид. Самият Джеляладин Руми, по-известен като Мевляна, е известен поет и философ. Има много поеми за любовта. Но има и доста философски произведения. Чел съм негови творби в нета. Може би най-въздействащото е:

  "Видях много хора и те нямаха дрехи.
  Видях много дрехи и в тях нямаше хора."

  Най-общо Мевляна, символът на суфитите, е духовен водач от типа на Иисус Христос, който е наставлявал хората да се обичат и да почитат ближния. А точно такива хора не са удобни на радикалните ислямисти, проповядващи джихад и убийства да друговерци и на ислямски отстъпници.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Благодаря на "Дойче веле" и "Дневник" за интересната статия.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Весело

  До коментар [#3] от "Ian Smith":

  Известен брой откачалници са си направили клубове по интереси наречени "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Нещо добро не можем да очакваме от тях.
  —цитат от коментар 3 на Ian Smith


  Надявам се това не е алюзия за известен брой откачалници у нас, които са си направили клубове по интереси наречени БСП. От коити също не може да се очаква нещо добро.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Който не е баш правоверен си е Враг на ИД и някой геополитически лаборатории!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  И аз четох преди време книга за Руми. Мисля, че беше роман на Елиф Шафак! С интерес я прочетох, както и всичко от Шафак!

 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  Любимият ми цитат от Руми е: "Елате при мене не с вашите намерения, а с вашите дела".

 10. 10 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Лицето на такфири-тероризма е едно и също във всяка една точка от планетата ! Най-после качествена тема и в Дневника по отношение на глобалния геноцид, които проповядват и извършват уахабитските идиоти от Мека и Медина !

 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Лицето на такфири-тероризма е едно и също във всяка една точка от планетата ! Най-после качествена тема и в Дневника по отношение на глобалния геноцид, които проповядват и извършват уахабитските идиоти от Мека и Медина !
  —цитат от коментар 10 на dr_al_hussaini


  А, той пък твоя Асад, твоя Путин, твоите Хизбула и най-вече твоите ирански ходжи са много по-различни.
  Много тъп опит на фона на едни откачалници да ни пробутате други откачалници.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  Най-общо Мевляна, символът на суфитите, е духовен водач от типа на Иисус Христос, който е наставлявал хората да се обичат и да почитат ближния.
  =========
  Мевляна се намира в град Коня . А Коня е географския център на Анадола.
  Когато Алпарслан надделява в битката при Малазгирт (1071) , започва офанзивно навлизане на тюркските Бейлици в Мала Азия. По беговата линия между религиозни проблеми не е имало , но в центъра се е получила една голяма територия от компактно християнско население. Ново пристигналите тюрки не знаели как да реагират. По повеля , те трябвало да избият това население , но забелязали ,че в същото време това са хора нямащи никаква вина. Единствената разлика е била в религията. ....
  Тогава е било решено да се съберат духовните лидери на двете страни , и да умуват какво ще се прави занапред.
  Моето инфо е дотук. Знам още , че в околностите на Коня , има множество пещери , по стените на които има рисунки на светци и ходжи заедно.....
  Изображенията са в стил , византийски. ...но от тях ясно се вижда ,че явно се е стигнало до някакво мирно съглашение между имами и отци .
  И въобще ....по тия места , вероятността някой турист да открие някоя нова находка не е никак малка .
  В много от селските райони на централен Анадол , дори и по нивите може да се намират малки кръстчета и иконки от византийско ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на doh35541675
  doh35541675
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да го вида това, Руми и Даеш

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  След като се случи атентата в джамията в Египет, моите 4-ма съседи мюсюлмани много се радваха, празнуваха. Аз ги знам, че са от Ислямска Държава, или поне са поддръжници. Споделих радостта им със съседа ми по жилище, но тогава смятах, че се радват заради атентата в Лондон, имаше в новините, че са затворили метростанция заради изстрели. По-късно се оказа, че е било лъжлива тревога.

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ian Smith":

  Хех, Асад номинално е мюсюлманин... всъщност е по светски и от теб Янке :)

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Точно за Шафак се сетих и аз. Страхотна книга!

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Тези си правят духовен джихад. Ако не говореха за Аллах и Мохамед наистина щяха да приличат на протестантска секта.

 18. 18 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  Маулана няма амбицията да е пророк за какъвто най-малкото смята Иса. РАзбира се християните знаем, че Христос е Синът, Словото.
  Твърде неправилно предположение.

 19. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Удобно изпускате да споменете, че Маулана Джелалуддин Руми е персиец.

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Ислямска Държава се създаде прекалено рано за пъклените планове на Бабаб М. ТрЕбваше да докара тихомълком 3млн. потенциални избиратели, да ги натурализира и да си има вечен електорат, ама им се спънаха плановете.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Би било много яко да може да се обикаля свободно с туристическа цел в описаните райони, но към момента това е ужасна идея, и няма да го направим. Атмосферата е отровена, сигурността не е гарантирана.
  Турция отпреди 10-15 години беше далеч по готина...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Тежко бреме имат Саудитска Арабия - те пуснаха духа от бутилката, те трябва и да си го приберат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  да ги натурализира и да си има вечен електорат,
  —цитат от коментар 20 на venci4


  Спокойно. Няма нищо вечно.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Уахабизмът срещу всичко останало"

  Кратко и ясно. Тази отровна секта, която проповядва само омраза, насилие и разделение спрямо към мюсюлмани, така и към немюсюлмани е коренът на злото и източника на тероризъм и екстремизъм.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Защо "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се прицелиха в суфистките ордени"

  Защото са изроди с промити мозъци следващи една престъпна и кървава секта наречена салафизъм/уахабизъм - ето за това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Удобно изпускате да споменете, че Маулана Джелалуддин Руми е персиец.
  —цитат от коментар 19 на Paolo Di Canio


  "Удобно изпускате"--защо винаги трябва да има заяждане и инсинуации? Да, плащат им евреите рептилии да не споменат че Руми е персиец. Ха.
  Защо не може просто едно възпитано "Бих искал да добавя, че Руми е персиец"?

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  рутинната статия, чаках да се появи. наред с някои съображения срещу съдържанието, се удивлявам как е възможно колегата Уинтър от Кеймбридж да твърди това:

  "няма практики и верски характеристики," които да свързват всички мюсюлмани."

  та това е логически нонсенс. ако няма такива, как казваме тогава, че всички те са "мюсюлмани" въобще. защо не ги определим за представители на различни религии: салафизъм, уахабизъм, шиизъм, суфизъм...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  "По повеля , те трябвало да избият това население"

  Чия е тази повеля, къде може да се прочете и как тя се свързва с "мирния ислям" и общуването му с останалия свят?

 29. 29 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 464 Неутрално

  рдените се обозначават с думата "тарика"

  Оттук идва и дуата тарикат. иначе суфитите са много интересни и бих ги сравнил с нашите богомили по доста неща.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Омразата към врага с партиен билет.

  подпис
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":

  въпросът е дали този "враг" е толкова различен, че да предизвика у нас симпатии по силата на неговото същностно "различие" от онзи другия, когото "мразим". защото и суннити, и шиити се мразят в червата, много повече, отколкото мразят християните, по силата на същата вътрешнопартийна логика, но това не значи, че можем да вземем ценностно решение за отликите между тях на базата на собствените им различия.

  впечатляващо е, обаче, как дори "умерените суфи" от историческите накшбандия не могат да не изповядат задължителността на шариата. и са прави: от суннитското "съживление" през 11 век имаме ясна йерархия в "науките" в исляма, при които правото несъмнение заема централно място, защото регулира тукашния живот на мюсюлманите. оттук насетне, мюсюлманите може да се отдават на т.нар. "науки на сърцето" и "истинното мистично знание", но това не може да измести валидността на свещения закон в лицето на шариата. оттук и става съмнително доколко може да говорим за "мек ислям" в лицето на суфизма, веднага се сещам за пример за противното, тъй като знам, че ще пробуди историческата памет на българите: еничарският корпус е в много близки отношения с алевитския орден на бекташите. затова и "орденът" (това е много приблизителен превод на "тарика") на бекташите е забранен в Османската империя след разпускането на еничарския корпус от Махмуд II ради золумите им. друг пример, за който веднага се сещам, са представителите на войнстващия, "консервативен" ислям, прадедът на онова, което по-късно поражда уахабизма - хора като Ибн Ханбал от 9ти век, Ибн ал-Джаузи от 12ти, Ибн Таймия от 14ти - всички те са известни не просто като стриктни богослови и логици, но и като...."велики суфи".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#29] от "royal_sperm":

  а пък българската дума за "диване" също има връзка с ислямския мистицизъм, идва от персийското "див-" (дявол), оттук и "диване" е "обладан от дявола, луд", за каквито понякога са обявявали дервишите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  Суфизмът много прилична на исихазма в християнството.
  Ако успее по някакъв начин дългосрочно да надвие над останалите видове ислям, би било екстра за света.
  Въпреки, че аз съм за свят без религии, мистики, суеверия... :)

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  И аз благодаря на Дневник и ДВ, тъй като тази сфера ми е почти напълно непозната.
  А що се отнася до т.н. уахабизъм, поне както е обяснено, това няма как да е свястно нещо и примери колкото искаш , като всяка борба за "чиста" вяра, имам предвид не само в исляма, но в и в коя да е религия, щом се осъществява с такива средства - терор и убийства - трябва да бъде преследвана от човешките закони. Това важи и за идеологии, които също преследват своята 'чистота" и се налагат на хората с такива средства, каквото беше и е с т.н. комунизъм/социализъм, национал -социализъм и подобни, много често на национален и/или идеологически принцип течения.

 35. 35 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Едни от многото странично заблудени сред правоверно заблудените.

  Тези барем не пречат никому... въртят си се там докато ум им зайде и се "слеят с висшия разум" - подобно ония, медитиращите от изтока...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#29] от "royal_sperm":а пък българската дума за "диване" също има връзка с ислямския мистицизъм, идва от персийското "див-" (дявол), оттук и "диване" е "обладан от дявола, луд", за каквито понякога са обявявали дервишите.
  —цитат от коментар 32 на abdelhaqq


  Да, използва се и на турски. Deli divane olmak означава лудо да обичам нещо.

 37. 37 Профил на shefketshefket
  shefketshefket
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз съм последовател на Корана и пророка. Наричат ме Уахаби. Аз също искам исляма да е в автентична форма. Има много неща, които не харрсвам в тарикатите, но никога не съм бил против тях или против който и да е било. Живея ислям е Бг, както си искам без да преча на никой.
  РАЗБРАХ,че братя уахабий или селефи издават фетва Бг, всеки който си прати детето на немюсюлманско училище е неверник.
  1. Направете мюсюлманско начално, средно и висше училище в Бг, ще се съглася с вас.
  2. Ако се разболеете,не ходете при немюсюлмани.
  Вие съдите всеки за всичко, щом е различно от вашите виждания.
  Някой ви плаща да осакатити децата ни, да бъдат неграмотни и некадърни като нас?
  РАСУЛАЛЛАХ КАЗВА. " ВСЕКИ ЕДИН ПЛЕННИК НЕМЮСЮЛМАНИН, КАТО НАУЧИ ДВАМА ОТ НАС ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ, ОСВОБОДЕТЕ ГИ '.
  Мисля че последваме един и същи пророк.

 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Защо ги преследват ли, защото фанатиците мислят, че само те имат право, а останалите са предатели.

  А между другото знаете ли, че от "тарика" идва думата "тарикат" - нещо като "следващ/и/ същия път". Интересно ми е как от това значение се е получило значението "хитрец". Имате ли идеи?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Може ли да кажете заглавието на книгата? Нищо не съм чела от тази писателка, може би е време...

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мондиана":

  "В романа „Любов“ тя разглежда темата за суфизма"

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%95%D0%BB%D0%B8%D1%84_%D0%A8%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%BA

 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#40] от "vassilun":

  Благодаря!

 42. 42 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#29] от "royal_sperm":

  Тарика и Хакика, понятия, които трябва да коментираме само ако сме чели нещо по темата.

 43. 43 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#33] от "stenlyyy":

  Глупости! Защо говорите с толкова слаби познания. Суфизмът най-малкото не е единно понятие. ИМа школи толкова различни... И онзи приятел отгре дето ги сравнява с богомилите. Нерде Християнски гностицизъм/дуализъм, нерде суфизъм...

 44. 44 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#18] от "Paolo Di Canio":

  Вярата, че този или онзи е пророк, Син Божи или светец, идва според това дали си вярващ или не. Аз подкрепям религията, но като поддържаща философия в живота, а не като водеща. Затова гледам на евреинът Йешуа, който се е родил евреин и е умрял като евреин, като на духовен водач. Евангелията на четиримата основни автори съдържат случки от живота на Йешуа, но и неговите духовни напътствия. Приемам Йешуа като духовен водач, а не като онзи извисен Божи образ, наложен ни от Апостол Павел, който дори не е виждал своя водач на живо.

  Затова и мога смело да сравня Йешуа /Иисус на гръцки/ с Мевляна. И двамата ни напътстват за едно и също - любовта към ближния. Това и съм написал, но кой да го прочете, я като го пречете, защо да го осмисли...

  И явно Вие сте религиозен вярващ. Ако можете да обясните как авторите на 4-те евангелия пишат за събития, на които не са били свидетели и няма как да знаят какво се е случило. Там е грешката на много вярващи - че приемат Библията като самата истина, исторически факт, а не като една духовна книга за напътствия.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 45. 45 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това е единствената мирна и смислена форма на исляма. В романа "Любов" на Елиф Шафак става дума именно за суфизма. Само той може да придаде някакво човешко лице на тази безумна идеология.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK