Ще предаде ли "Хамас" ключовете от Газа на палестинската властПредвижда се "Хамас" до петък да предаде ключовете от ивицата Газа на Палестинската автономна власт, но препатилите жители на сектора отново губят надежда за по-добри дни и ги обземат съмнения. По силата на споразумение, сключено през октомври в Кайро след десетгодишни изтощителни разпри, ислямисткото движение трябва до 1 декември да прехвърли на Палестинската автономна власт (ПАВ) изключителните си правомощия в ивицата Газа - късче земя между Израел, Египет и Средиземно море.


Хората в Газа излязоха по улиците, за да приветстват споразумението от Кайро, но запазиха и резерви предвид неуспеха на предходните опити за сближаване. Сега страхът от нов провал надделява пак. "Не искаме много, само да живеем, както живее останалият свят", посочва Абу Абед Абу Султан. Този 53-годишен палестинец, някога шивач във фабрика за конфекция, изнасял продукция в Израел, преди еврейската държава да наложи на Газа тежка блокада, с мъка изхранва семейството си, като продава кафе. "Искаме само икономическото положение да се подобри и да отворят границите. Но се страхувам помирението да не удари на камък, както преди", казва той.


Хамас прогони палестинската власт от Газа с военна сила през 2007 г. Оттогава - с ограниченията, наложени от израелската окупация - палестинското правителство управлява само части от Западния бряг, разположен на няколко десетки километра от Газа.


Обещания
Предаването на властта ще означава една организация (Хамас), компрометирана в очите на голяма част от международната общност, да отстъпи място на признато формирование, разглеждано като прототип на независима палестинска държава. Белязани от трите войни с Израел от 2008 г. насам, бедността и изолацията, двата милиона жители на Газа са склонни да виждат тук знак за подобряване на съдбата им, за смекчаване на израелската и на египетската блокада.


Според ООН помирението ще отстрани едно препятствие по пътя към уреждане на конфликта с Израел, ще се отрази пряко на живота в Палестина, а може да има и съществени последици за региона. "Нямаме право да допуснем провал на процеса. В такъв случай твърде вероятно ще се стигне до нов опустошителен конфликт", предупреди специалният пратеник на ООН Николай Младенов.


Помирението даде първи зрелищни резултати на 1 ноември, когато "Хамас" предаде на ПАВ контрола върху палестинската част от КПП-ата по границите с Израел и Египет. Но едва дни преди крайния срок "не сме осъществили и 5 на сто от предаването на властта", изтъква Хюсеин ал Шейх, министър по гражданските въпроси в Палестинската автономна власт.


"Хамас" пречи на ПАВ да контролира границите изцяло и не позволява на служителите й да започнат работа по министерствата, твърди той. ПАВ и "Хамас" са все така на противоположни мнения за съдбата на въоръженото крило на движението, разполагащо с 25 000 бойци и хиляди ракети. Палестинският президент Махмуд Абас настоява за пълен контрол върху сигурността и отказва сценарий от ливански тип, при който "Хамас" наред с шиитското движение Хизбула като съществена ударна сила ще има и собствен дневен ред.


Ще предаде ли "Хамас" ключовете от Газа на палестинската власт


"Миниран терен"


"Оръжията на съпротивата представляват "червена линия", темата не е открита за дискусии", повтори в понеделник Халил ал Хая, високопоставен представител на "Хамас" - организация, претендираща за челното място в борбата с Израел. Жителите на Газа очакват резултати от помирението. Президентът Абас не е вдигнал финансовите санкции, наложени през 2017 г. с цел да принудят "Хамас" да се оттегли. Хората в Газа все още имат ток едва по няколко часа на ден.


"Не сме забелязали тук никакви подобрения. Нито повече ток, нито повече вода, нито повече работни места за децата ни", казва 64-годишният Мохамед Абу Шабаан, баща на 10 деца. "Положението е драматично", добавя той.
В по-дългосрочен план ще възникне решаващият въпрос за отношенията с международната общност. Израел и САЩ обявиха условията си, за да работят с евентуално правителство на единството: признаване на Израел, отказ от насилието и разоръжаване на "Хамас".


ПАВ и "Хамас" все още имат фундаментални разногласия, засягащи връзките с Израел и въоръжената борба.
Без общо виждане за бъдещето и обща програма ще сме "все така на миниран терен" във всяка фаза от предаването на властта, заявява Гасан Хатиб, бивш министър в ПАВ и университетски преподавател. "Докато не преодолеем тези различия, все ще сме разделени", казва той.


Ще предаде ли "Хамас" ключовете от Газа на палестинската власт

© Ibraheem Abu Mustafa, Reuters


Какво мислят хората в Газа?


Студент


Осемнайсетгодишният Яхия ал Маджайда, приет да следва медицина в украински университет, е получил виза, но казва, че няма как да замине поради затворените граници. Визата изтича през януари. Ако не пристигна дотогава (в Украйна), те няма да я подновят и ще изгубя дадените вече 2000 долара", казва той. "Цялото ми бъдеще зависи от отварянето на границите и предаването на властта", добавя Яхия.


Майка на семейство


Майсаа ал Шанти, 45-годишна, майка на шест деца, не се е виждала с роднините си, заминали преди десетилетия в Саудитска Арабия, от 2007 г. - откакто "Хамас" контролира Газа. "Мечтая помирението да успее и да отворят границите. Не съм ги виждала от 11 години. Баща ми почина, без да се видя с него. Не зная кога ще видя отново мама, сестрите ми и братята, ако няма помирение", казва тя.


Ще предаде ли "Хамас" ключовете от Газа на палестинската власт

© Ibraheem Abu Mustafa, Reuters


Чиновници


"Хамас" поддържа в Газа собствена администрация, но повечето служители на прогонената ПАВ са получили нареждания да останат по домовете си. Така десетки хиляди хора са получавали заплата, без да работят.
Една от тях - Лейла Сакар, се надява да се върне на работа в здравното министерство. "Останеш ли десет години вкъщи, без да работиш, това се отразява и на психиката, и на професионалните навици. Не ме интересува дали колегите или пациентите ми са от "Хамас" или от "Фатах". Всички сме палестинци", заявява тя.


Махмуд ал Фараа, пиар в министерството на информацията на "Хамас", рискува да изгуби мястото си, а въпросът за прехвърляне на чиновниците на "Хамас" в службите на ПАВ е отложен за началото на 2018 г. Ал Фараа обаче подкрепя предаването на властта с надеждата да спечели от него, защото служителите на "Хамас" получават по-малки възнаграждения от тези на ПАВ.


Висшист


Трийсет и двегодишният Уаел ал Хадж, завършил университет през 2008 г., е бил оттогава безработен почти през цялото време. "Искаме само след помирението икономическата ситуация и стандартът да се подобрят и да бъдат създадени работни места. Искам само да осигуря на семейството си стабилен и достоен живот", казва той и допълва: "(Политическото) разделение донесе огромна трагедия в ивицата Газа".


Ученик


Хамада Ахмед, 12-годишен ученик в едно от училищата на ООН, не знае точно какво значи помирение, но мечтае за пръв път през живота си да види свят. "Татко казва, че ако отворят границите, всички ще могат да пътуват. Надявам се, че ще мога да се кача на самолета и да ям в "Макдоналдс", казва момчето./БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  За 10-те години управление на Газа малоумниците от Хамас не направиха нищо добро за цивилното население живеещо там. Надявам се това да бъде урок за 2-та милиона палестинци в Газа. Те не бива отново да гласуват за терористична и екстремистка група като Хамас на предстоящите палестински парламентарни избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2147 Весело

  An Arab applies to work at a law firm. He tells the CEO he has a PhD from Harvard. The CEO says: 'You're hired. This office is yours. This attractive assistant is yours. And the Jaguar parked downstairs is yours.' The Arab replies: 'You're joking!' The CEO says: 'Yes but you started first!"

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Любопитно

  " въоръженото крило на движението, разполагащо с 25 000 бойци и хиляди ракети"

  Бойците си ги раждат сами, а ракетите от къде?

  подпис
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Спомням си, че ислямисткото движение "Хамас" спечели изборите в Газа преди 10 години, така, както "мюсюлмански братя" спечелиха в Египет. Истината е, че тази организация желае унищожаването на Израел като държава и съпротивата срещу предаването на властта на ПАВ. Ако това все пак стане, има надежда да се подобри положението на палестинците в Газа.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Форумните мурзилки се кълнят колко велик е Иран. Велик, велик ама дори не може да изхрани и осигури живот на 2 млн.

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#4] от "voyko":
  "Спомням си, че ислямисткото движение "Хамас" спечели изборите в Газа преди 10 години"

  И аз си спомням как комунистите печелиха изборите в България и в СССР.
  Дори и днес така ги печелят в Русия. Печеленето или печатането на избори е постижение на всички революционери по света.

  подпис
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Хамас продължава да завлича всички заедно със себе си в гроба...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Явно Махмуд Абас не е абсолютно тъп, щом не иска "ливанския модел" в Газа:

  " ... ПАВ и "Хамас" са все така на противоположни мнения за съдбата на въоръженото крило на движението, разполагащо с 25 000 бойци и хиляди ракети. Палестинският президент Махмуд Абас настоява за пълен контрол върху сигурността и отказва сценарий от ливански тип, при който "Хамас" наред с шиитското движение Хизбула като съществена ударна сила ще има и собствен дневен ред....
  —цитат от коментар 0 на статията


  Съмнявам се доколко ще успее, по ред причини. Една от тяях е че тези въоръжени шашкъни от скромно споменатото в статията "военно крило на Хамас" (името му е "Бригадите Из'а'Дин Ал Касам), барабар с още десетина хиляди шашкъни от куп други въоръжени групировки в Газа, просто тероризират невъоръжените местните жители и крадат от тях хранителните продукти и медикаменти пристигащи като "хуманитарна помощ" от разни международни организации и държави.

  Просто всички тези въоръжени органиизации преразпределят ограбеното, като раздават повече на "своите хора" или на такива които искат да ги привлекат към тях. А на човек с празен корем (и гладуващо семейство) може много лесно да се повлияе от подобно "преразпределение".

  Това освен отдавна извеестния факт че теззи шашкъни (предимно от другите въоръжени групировки, толерирани от Хамас щото им вършат "мръсната работа") твърде често провокират Израел да реагира срещу изстрелване на ракети от дворове и покриви на училища, болници и други обществени сгради. И после цялото световно левичарство квичи по медиите-АУУ, ИЗРАЕЛ ОБСТРЕЛВА ГОРКИТЕ МИРОЛЮБИВИ ПАЛЕСТИНЦИ В ГАЗА!!! Разбира се без да споменат че това е реакция на засилено няколкодневно обстрелване на израелски налелени места от Газа.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  е, нищо, той Аллах ще се погрижи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK