Вместо да сравнява Бабиш с Орбан и Качински, Европа трябва да го ангажира

Вместо да сравнява Бабиш с Орбан и Качински, Европа трябва да го ангажира

© David W Cerny, ReutersПопулистът милиардер Андрей Бабиш спечели сериозна победа на чешките избори. Сравнения с Унгария и Полша обаче са заблуждаващи: ситуацията в Прага е по-сложна и нестабилна.


Чешката политика се люшка от една драма към друга. Андрей Бабиш може да се е оказал победител след изборите през октомври, но го очаква трудна битка за съставяне на стабилно правителство. Основните партии в страната претърпяха тежък удар заради мощен протестен вот, а парламентът е силно фрагментиран. Чехия сега я очакват месеци на политически препирни, които може да продължат в началото на 2018 г. Партията на Бабиш АНО – или "да" - спечели 78 от 200 места в долната камара на парламента, като осем малки партии си поделиха оставащите 122 места. Формирането на правителство с мнозинство без АНО е на практика невъзможно; съставянето на такъв кабинет без Бабиш би било почти толкова трудно. Никоя от другите демократични партии не желае да играе ролята на младши коалиционен партньор. Те също така изтъкват продължаващото наказателно разследване срещу Бабиш по обвинения в измама. Бившият финансов министър отрича да е извършвал нещо нередно и определя разследването като политически мотивирано. Репутацията му обаче вече е опетнена.


Бабиш, хладнокръвен бизнесмен, няма да се откаже. Единствените партии, които биха играли с него, са крайнодесните екстремисти и комунистите – а той отказва да работи с тях. Нито би позволил някой друг от АНО да води новия кабинет. Това би противоречало на стила и на дневния му ред. Вместо това той ще състави правителство на малцинството, ще го допълни с някои известни технократи, ще състави мащабна програма и след това ще опита да събере достатъчно гласове за вот на доверие в парламента. Очаквайте много задкулисни сделки в последния момент.
Така че, когато новото правителство започне работа на 20 ноември и правителството подаде оставка (това вече се случи – бел. ред.), Бабиш ще може да поеме властта. За тази цел ще осъществи сделка с президента Милош Земан, който въпреки крехкото си здраве иска да се яви отново на изборите през януари 2018 г. За да спечели, ще му трябват гласове от АНО, така че той би искал да гарантира, че най-голямата партия няма да предложи собствен президентски кандидат. Президентът Земан вече увери лидера на АНО, че ако Бабиш не може да спечели вот на доверие от първия опит, ще бъде номиниран за втори.


Кой е истинският Бабиш


Новият властелин на Чехия е пълен с противоречия. Представя се като лидер срещу статуквото и кръстоносец срещу корупцията, който води битка с традиционните партии. Обеща на обществото, че ще управлява по-ефикасно, или както гласи девизът му - "ще управлява страната като семеен бизнес". Същевременно той спечели доста от това, че беше част от системата по време на прехода от 90-те години насам. Бабиш е вторият най-богат бизнесмен в страната и е медиен магнат. Нещо повече, АНО е младшият коалиционен партньор в правителството на досегашния премиер Бохуслав Соботка. Самият Бабиш се справи нелошо като финансов министър в продължение на три години – докато не беше уволнен това лято заради разследването за измама с европейски субсидии, водено срещу неговата компания.


Важно е и да се отбележи, че бизнес конгломератът на Бабиш се простира в хранително-вкусовия, химическия и медийния сектор и дава работа на 33 000 души в 250 държави; неговата компания "Агроферт холдинг" има дейност в няколко страни от ЕС, включително Словакия, Унгария, Германия и Полша. Дори ако реши да повери холдинга си на тръст и да обяви, че вече не го контролира, Бабиш би се изправил пред много случаи на конфликт на интереси, които вероятно биха го спъвали по пътя.


Вместо да сравнява Бабиш с Орбан и Качински, Европа трябва да го ангажира

© Associated Press


Блумбърг или Берлускони


Победата на Бабиш предизвика съмнения в Брюксел; някои се опасяват, че Чехия може да поеме в нелиберална и антиевропейска посока. Бабиш обаче дава сигнали, че много повече се интересува от вътрешната политика и че ще има много по-голяма приемственост, отколкото промяна, по европейските въпроси.


"Казвам се Андрей Бабиш. Може да сте чували за мен", отбеляза той в писмо до посланиците от Европейския съюз в Прага няколко дни преди изборите през октомври, които изтекоха към медиите през ноември. В писмото Бабиш отхвърли описанието "чешки Тръмп" и подобни сравнения. Той настоя да се съди за него по резултатите му: "Така наречените традиционни политически партии казват, че съм заплаха за демокрацията, тъй като искам да огранича парламентарните дебати, а аз просто искам да запазя германските стандарти и да въведа правила в тези дебати. Не влязох в политиката, за да се обогатявам, тъй като вече съм достатъчно богат. Дойдох, за да се боря с корупцията и разхищението, клиентелизма и да направя управлението (по-)ефективно."


Бабиш посочва за пример бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и го определя като модела си за подражание. Може би по-подходящо сравнение би било това със Силвио Берлускони. И в случая на Бабиш най-голямото притеснение е, че огромната му концентрация на власт – и съществуването на скелети в гардероба – ще създаде напрежение в съдебната система на страната. Възможно е това да създаде дори повече възможности за политически контрол.


Опортюнист, а не идеолог


За разлика от Орбан в Унгария и Ярослав Качински в Полша обаче 63-годишният Бабиш не е идеолог, а прагматичен бизнесмен. По рождение от Словакия, той не може да е чешки националист; все още говори странна и понякога смешна смесица от двата езика. Залогът му е основно във вътрешната политика, а интересите му – в регулаторни политики, които могат да повлияят на гигантската му бизнес империя. Това може да обясни и защо на антикорупционното му послание му липсва дълбочина.


Бабиш е еклектичен в говоренето и действията си. Той няма силна институционална, културна или социална връзка с избирателите си или с по-широките слоеве на чешкото общество и ще трябва да разчита на медийната си и маркетингова машина, за да запази лъскавия си имидж и подкрепата си.


Европейската му политика може да е само прагматична, неидеологическа и много силно обвързана с бизнеса. Разбира се, има силно евроскептични нагласи в Чехия, които ще ограничат полето му за маневри, но това не е нищо ново. Предишното правителство на социалдемократите също беше предпазливо, когато говореше за Европа. Бабиш вероятно няма да подобри политиката на страната си към ЕС с ясни амбиции и стратегически консенсус, но няма знаци, че подходът на Прага към Европа ще се влоши в голяма степен.


Външнополитическата програма на АНО не е добре разработена, а Бабиш слабо се интересува от това активно да се занимава с нея. Инстинктът му е по-скоро да поддържа статуквото, отколкото да задълбочи европейската интеграция, а подходът му към сегашния дебат за бъдещето на ЕС вероятно ще е по-скоро опортюнистичен.


Чешкият президент Милош Земан дава мандат на Бабиш.

© Asociated Press

Чешкият президент Милош Земан дава мандат на Бабиш.


Отбраната и еврозоната


Същевременно има големи възможности той да бъде ангажиран с европейски въпроси. Определено ще са му нужни съвети и напътствия и именно затова европейският политик Ги Верхофстад посети Прага през ноември.
Двамата се нуждаят един от друг: Бабиш иска да има по-добър имидж в Брюксел, а Верхофстад като лидер на Алианса на либералите и демократите би искал да има още един европейски лидер от неговото семейство. Освен това Бабиш инстинктивно ще опита да запази близостта си с Германия и да търси нови съюзници в Централна Европа като Себастиан Курц в Австрия.


Това може да е изгодно за ЕС. Трябва да е възможно да се убеди Прага, че е нужно да приеме някои прагматични промени. Очевиден пример са областите на отбраната и сигурността, които имат обществена подкрепа. Всъщност всички големи партии подкрепят участието на Чехия в Постоянното структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в областта на отбраната. Обществената подкрепа обаче е нож с две остриета: Бабиш ще е склонен на по-твърда линия за миграцията и ще отказва разселване на бежанци в Чехия.


Съветващите Бабиш по европейски въпроси в собствената му партия – като евродепутата Дита Харанзова – защитават идеята Чехия да приеме еврото в дългосрочен план. В краткосрочен ще е интересно да се види дали новото чешко правителство може бъде убедено формално да влезе в "преддверието" на еврозоната – европейският Механизъм на обменните курсове, който ограничава националните валути, ограничавайки флуктуациите в курса им до стандарта от +/- 15%.


Нелиберален клуб от двама души


На регионално ниво новото правителство едва ли ще е много активно в рамките на Вишеградската група. За разлика от Полша или Унгария водена от Бабиш Чехия няма интерес да усложнява конфликтите в институциите на ЕС. Конструктивният чешко-словашки тандем във Вишеградската четворка се очаква да продължи работата си. Като член на еврозоната Словакия ще се завърти още по-силно към ядрото на ЕС, докато Бабиш ще търси собствен път.


Означава ли това, че Берлин и Париж не бива да се тревожат? Добрата новина е, че нелибералният клуб на Централна Европа все още се свежда до двама членове. Има обаче и лоши новини: притеснения, че по времето на Андрей Бабиш Чехия ще остане слаб партньор, на който не може да се разчита, по-скоро отсъстващ от общото предизвикателство за оформяне на бъдещето на ЕС и превъзмогване на разделенията Запад - Изток.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ЕС не трябва да се бърка там, дето не му е работа. Националната държава трябва да остане напълно независима политически!

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Крайно десни екстремисти са по сороската терминология, иначе са патриоти, националисти и антиглобалисти. Тенденцията е ясна, завой към национализма. Гледайте какво става в САЩ- евреите глобалисти капят като круши. Оказа се, че евреите са 2% от населението, но 90% от журналистите в либералната медия. В СNN целият състав. В Ню Йорк Таймс също.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Бабиш ще е склонен на по-твърда линия за миграцията и ще отказва разселване на бежанци в Чехия."

  Е тука ги стяга чепика либерастите. Скоро ще го нарекат фашист, популист и др. подобни. Знаем им репертоара.

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 652 Разстроено

  Светът бързо и сугурно се побърква и главоломно се плъзга към падение.
  Бабиш е поредната "пяна", изплувала над повърхността.
  Изборите, даващи власт на подобни "лидери" като Бойко, Орбан, Качински, Путин, Ердоган, Тръмп и т.н. и бъдещите им епигони в други държави водят света към неминуем глобален конфликт. Избуяването на "национални лидери" няма как да доведе до друго.
  Sad but true.
  Единственият въпрос е каква ще е формата на неминуемия конфликт и колко десетки/стотици милиона ще си отидем бадева.
  Дано да не съм прав.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  На фонът на Соботка и Тополанек няма друг избор освен Бабиш, който за разлика от посочените двама не прави глупости в икономиката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK