Молдовските политици се оплакват от "руска пропаганда", но сами я разпространяват

Молдовските политици се оплакват от "руска пропаганда", но сами я разпространяват

© Associated Press



Фалшивите новини са надценени." Това далеч не е най-често срещаното изречение на панел, посветен на медиите и дезинформацията като част от международна конференция. На събитието в София обаче Надине Гогу от молдовския Център за независима журналистика първо изрежда примери с публикации в родината си, разпространяващи неверни твърдения за Запада, бежанците и местни политици, а след това отбелязва, че от фалшивите новини срещу властта (проевропейски и прорумънски настроена) в Кишинев може да печели и... самата власт.


Поне в Молдова случаят е такъв - реформите в медийните закони от последните няколко години показват, че едни и същи хора предлагат промени, отказват се от тях и печелят от статуквото. Докато Европейската комисия насърчава властите в Кишинев да се борят с дезинформацията от "трети страни", и двата "лагера" (проевропейският и проруският) се разменят непрекъснати обвинения в пропаганда, употребявайки този етикет съответно за възхвалата на Русия, критиките срещу Украйна и недоволството на молдовския народ, от една страна, и насърчаването на европейската интеграция от друга.


Всъщност въпросното проевропейско съдържание само частично решава проблем, с който Молдова не е успяла да се справи, откакто е независима. По-голямата част от програмите, които се появяват по телевизията в страната, са руски, а най-гледаният канал (51% от жителите към началото на миналата година), Prime TV, ретранслира голяма част от съдържанието на "Первый канал". Онези, които решат да превключат на обществената телевизия, може и да получат повече часове местно съдържание, но то в много други далеч по-рейтингови програми ще е чуждестранно и предимно руско.




"Молдовците ги обичат. Това дава висок рейтинг и сериозни рекламни приходи - местните компании излъчват огромен процент съдържание от руски програми," обяснява Гогу за "Дневник" след Форума на медиите в Югоизточна Европа (SEEMF) тази седмица. "И не става дума само за новини, а и за политически токшоу формати." В интервюта и скечове в най-гледаното време се появяват руските позиции за Украйна и Запада, за разпадащия се ЕС и марионетките на Вашингтон в част от постсъветското пространство (и рядко за самото руско общество). "Така молдовците гледат предимно руско съдържание - правено за руснаци, а само ретранслирано в Молдова. Изследвайки медиите, нашият център откри пропаганда дори в документалните филми и сериалите - защото ние почти нямаме молдовски сериали."


"Национална квота"


Същите тези молдовски телевизии, разказва Гогу, подхващат фалшивата новина за прозападния кандидат-президент Мая Санду в надпреварата с победилия я сегашен държавен глава Игор Додон миналата година. Малко онлайн издание съобщи в разгара на кампанията, че Санду отишла в Берлин и се договорила Молдова да приеме 30 000 бежанци. "Наскоро станах свидетел как в минибус някой говореше за това и видя през стъклото човек, който може би беше сириец или приличаше на такъв. Говорещият каза: "А Мая Санду искаше да ги доведе тук... Дори година по-късно случката отеква."


Изследователят признава, че няма данни, които да потвърждават, че подобни случаи на фалшиви новини са повлияли на резултата от изборите (Додон спечели балотажа в края на октомври 2016 г. с над 52 на сто от вота или 834 000 гласа, с над 67 000 повече от Санду). Съдейки по законодателните инициативи в Кишинев обаче, ситуацията на пръв поглед притеснява управляващите или поне част от тях. През май съуправляващата Демократическа партия обяви, че започва да се бори с чуждата пропаганда в молдовските медии, а по-късно беше сред инициаторите на забрана за предаване на новини и политически предавания от чуждестранни канали, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия (ЕКТТ).


Мая Санду.

© Associated Press

Мая Санду.


Изтъквайки, че около две трети от чуждата продукция, излъчвана на територията на Молдова, е от руски канали, депутатите поискаха да създадат "национална квота" в телевизиите собственост на местни компании. В спорния законопроект пишеше и че "(молдовската) продукция трябва да не по-малко от осем часа на ден и да се предава изключително в промеждутъка от 6 до 24 ч." Не по-малко от четири часа на ден въпросното съдържание трябва да е на "държавния език" - доскоро молдовски, а вече официално наричан румънски.


Тази пролет председателят на парламента Андриан Кънду - също от Демократическата партия на Плахотнюк - обяви, че целите са насърчаване на националната продукция и "борба с дезинформацията и фалшивите новини, които постъпват от някои държави." Частта със забраната на (на практика) руска продукция отпадна от проекта. "Това ядоса европейците, те искаха съдържанието от канали, които не са подписали конвенцията, да се забрани. Проектозаконът обаче се промени и в замяна (се очакваше, че) медиите просто ще се откажат от съдържанието от Русия. Но това не се случи," обяснява Гогу. Според нея, дори да се случи в бъдеще, зрителите, които обичат руска телевизия, просто ще я гледат по друг начин. Освен това проучване на молдовския Барометър на общественото мнение доверието в руските медии е достигало 54% към ноември 2015 г. и едва съответно 43 и 37 на сто към молдовски и румънски медии.


Телевизията на (съ)управляващите


От една страна бюджетите за развлекателни предавания на молдовските телевизии очаквано са значително по-малки от средствата, с които разполагат НТВ или "Первый канал" - конкуренцията на практика е невъзможна. Проблемът обаче е друг: лидерът на предложилата реформите Демократическа партия Вадимир Плахотнюк, един от най-влиятелните бизнесмени (и кандидат за премиер, отхвърлен от предишния президент Николае Тимофти), е и медиен магнат. Закони, наложили въвеждането на известна прозрачност в медиите преди няколко години, показаха, че неговата General Media Group притежава, освен Prime TV, три други телевизионни канала (Publika TV, Canal 2 TV и Canal 3 TV) и три радиостанции (Publika FM, MuzFM и Maestro FM).


Според данни на портала Moldstreet.md към 2016 г. четирите телевизии са покривали около 70% от пазара. Разсекретяването на собствеността показа и че телевизии имат депутат от либералдемократите (коалиционни партньори в управлението), руски компании и американският бизнесмен Роналд Лаудер.


"Каналите на Плахотнюк също разпространяват руските програми, за които говорят, и печелят от това," отбелязва Гогу. "Затова проектозаконът се оказа силно политизиран." Политически спорен се оказа и друг силно подкрепян и от Плахотнюк и до миналата година оглавяваните от Додон социалисти закон - изборната реформа, критикувана от Съвета на Европа и от хиляди молдовци и дала повод да се заговори за тандем между представящия се за прозападен Плахотнюк и по-благосклонния към Русия Додон.


Избирателни санкции


Аудиторията на Prime TV на Плахотнюк e най-голямата на пазара в Молдова. Медийни експерти, които отбелязват това, не разбират защо молдовският регулатор вече санкционира програмите, които не предават минимум осем часа "местно" съдържание на ден, но не напада медии като Prime TV, който също не покрива изискванията (с 5 часа молдовско съдържание). Според Петру Маковей, изпълнителен директор на Асоциацията на свободната преса, медийният регулатор подхожда "селективно", като не налага наказания заради този и други канали на Плахотнюк (а единствено на по-слабо гледания Canal 3). "Нека мислим сериозно. Prime TV e най-богатата телевизия в Молдова, с най-голям пазарен дял и приходи от реклама. Определено може да създава продукцията, изисквана от закона. Да си спомним, че именно демократите настояваха много на този закон и че телевизията принадлежи на председателя им."


В действителност Prime TV бива санкционирана от медийния регулатор, но през 2014 г. - за разпространяване на руски "информативно-аналитични програми", предаващи фалшиви новини за кризата в Украйна. Тогава Плахотнюк не е председател на демократите.


За проблемите на медиите в Молдова трудно може да бъде винена предишната, отхвърляща интеграцията със Запада власт - през 2016 г. Асоциацията на свободната преса обяви, че медиите, чиито работодатели са в мнозинството си политици, са не просто пристрастни в оценките си, а често използват пропагандни техники, за да защитават интересите на собствениците си. "Имам чувството, че шест години след като комунистите бяха изхвърлени от властта, броят на истински независимите медии, които не са подчинени на политически или икономически интереси, е намалял," казва Маковей.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Не разбирам какво искат да кажат ??? Ясно е какви са половината молдовци !! Но също така другата половина или другите са НЕ румънци. Едните искат форсирано обединение са Румъния , другите си държат на държавата и искат тя да е самостоятелна. Естествено медиите на Русия и Румъния се гледат много повече от националните медии. Всяка страна има гледна точка върху събитие ,действие , интерпретация. Тази истерия с ФАЛШИВАТА НОВИНА, май е подготовка за ЦЕНЗУРА. Просто си гледам нашите неща. Например ако някой твърди през 1878 руснаците са окупирали България , това фалшива или истинска новина е ? Интерпретацията върху история , култура , спорт и какво ли не ........ с ЩЕМПЕЛ ФАЛШИВА НОВИНА Е ....писане на вратата на някого КУЛАК , фашист и тн. Някой бил чул че единият кандидат ще заселва бежанци. Вероятно други са чули че другият кандидат ще отваря КОНЦЛАГЕРИ ? За мен има една трайна тенденция "големите медии" да губят битките върху ИСТИНАТА. Истината сега става персонална през смартфона ....или подвижното мобилно устройство. Понеже това са ГАЛЕНИТЕ ДЕЦА НА РЕЖИМИТЕ, сега има рев, сълзи и сополи. Ами идва/ дойде края на класическите телевизии ... Бяха огромни манипулатори и помагачи на ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА ....

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Там нещата с фейка са по-напред от нас.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  На пропагандния фронт нищо ново.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  В Молдова има окупационни руски войски. Няма как да не са по-напред от нас във фалшивите новини.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Молдова има две възможности - да остане независима или да се мамалигизира. Естествено че поне половината от гражданите и ще отстояват независимостта, защото другата възможност е да бъде погълната от Румъния. Молдовците нямат причина да експериментират, примерът на Украйна им е пред очите. При условие че ЕС е на път да изтърве източните си членове, Молдова и е бял кахър, но и молдовците трева не пасат. Добрата новина оттам е, че не робуват на своите предпочитания и не са се хванали за гушите, както е в Украйна , че даже и при нас. Той животът учи.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  Не ядат доматите заедно с колците. Момента в който окупационните войски напуснат , нещата ще са други. Погледни как правителството бойкотира про руския си президент.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#4] от "ka2":

  Как разбрахте, че са окупационни? Сащисаните войски в България не са ли и те окупационни? Ако не, каква е разликата?

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Хайде , хайде . Да се придържаме към обективните факти.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#1] от "dejmos":

  Според руската википедия, 75% от населението са молдавци, останалите са украинци, руснаци, гагаузи и българи. Така, че много вероятно е повече от половината население да е за сливане с Румъния. Имал съм сътрудници молдавци, всичките до един и с румънски паспорти и се чувстват и румънци. Интересен факт е, че и рускоезичните полагат усилия да вземат или румънски или български паспорт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Точно така е. Създадения изкуствено замразен конфликт в Приднестровието е за да не може Молдова да кандидатства в ЕС и НАТО.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#8] от "ka2":

  Виж и нашият президент може да бъде наречен проруски, а правителството прозападно. Имаме и натовски войски на територията. Тогава, подобно на горния ти пост бих могъл да кажа, че на правителството му се клатят краката и само окупационните войски го държат на власт.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  Интересен факт е, че и рускоезичните полагат усилия да вземат или румънски или български паспорт.
  —цитат от коментар 9 на DDR


  Те вече и на УКРАИНСКИ ПАСПОРТИ налитат !
  Зер, дори УКРАИНСКИЯТ ПАСПОРТ дава на руснаците повече екстри и предимства
  от СЪВЕТСКИЯ им ПАспарт......

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#11] от "tos_buratino":

  Ние сме член на НАТО. А чужди войски на територията на България няма. Ако има някакви са на учение и не водят военни действия срещу населението , за разликата от руските в Приднестровието.Не прави опити за фоново внушение , смешно е и несравнимо.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  :Виж и нашият президент може да бъде наречен проруски, а правителството прозападно. Имаме и натовски войски на територията. Тогава, подобно на горния ти пост бих могъл да кажа, че на правителството му се клатят краката и само окупационните войски го държат на власт.
  —цитат от коментар 11 на tos_buratino


  За президента си прав.
  Но това, което наричаш "проруско" правителство е направило
  повече за ЗАВИСИМОСТТА НИ ОТ РУСИЯ отколкото откровено
  проруското правителство на БСП и Станишев.
  КОЕ му е "прозападното" на правителство с АГЕНТ ИВАН
  и ВОЛЕНДЬОНУШКА СИДОРОВ в редиците си.
  Кое му е "прозападното" на правителство което
  В ЧРЕЗВИЧАЕН ПОРЯДЪК НАДИПЛИ МИЛИАРД И ПОЛОВИНА
  В РУСКИЯ БЮДЖЕТ, а сега БЪРЗА ДА ОЩАСТЛИВИ РУСИЯ
  С ОЩЕ МИЛИАРДИ за БелеНЕ

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Руският леден полъх се чувства навсякъде. Колкото по-близо, толкова по-вледеняващ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Любопитно

  да кажа, че на правителството му се клатят краката и само окупационните войски го държат на власт.
  —цитат от коментар 11 на tos_buratino


  Колегата по-горе правилно те репликира, че в БЪЛГАРИЯ
  ЧУЖДИ ВОЙСКИ НЯМА !!!!
  Но дори да имаше, нали не искаш да ни кажеш, че те ще се бият
  за това АГЕНТ ИВАН и ВОЛЕНДЬОНУШКА СИДОРОВ да останат
  на власт заедно с НЕВЪРНАЛИЯТ ЧЛЕНСКАТА СИ НА БКП КНИЖКА
  ТЕЛОХРАНИТЕЛ на ТОДОР ЖИВКОВ ?!?!?!?!

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":Не ядат доматите заедно с колците. Момента в който окупационните войски напуснат , нещата ще са други. Погледни как правителството бойкотира про руския си президент.
  —цитат от коментар 6 на ka2


  Днестърската република я отпиши. Там мамалига не ядат. Румъния там няма да посегне, щото много ще я заболи, че чак може и да пукне. И тук правителство и президент си имат сложни отношения. Политическият живот е комплексен. Важното е, че не се бият, както в Украйна.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#11] от "tos_buratino":Ние сме член на НАТО. А чужди войски на територията на България няма. Ако има някакви са на учение и не водят военни действия срещу населението , за разликата от руските в Приднестровието.Не прави опити за фоново внушение , смешно е и несравнимо.
  —цитат от коментар 13 на ka2


  Имаше едно време израз "наши, съветски". Сега как се казва?

 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":

  Малко е извън темата но по проруско управление не сме имали. В коалицията са най- свирепите руски проксита.Тук това не се дефинира но хората на запад от нас си задават и такива въпроси.Мога да съм и по-изразителен но не искам да дразня модератора.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":Малко е извън темата но по проруско управление не сме имали. В коалицията са най- свирепите руски проксита.Тук това не се дефинира но хората на запад от нас си задават и такива въпроси.Мога да съм и по-изразителен но не искам да дразня модератора.
  —цитат от коментар 19 на ka2


  Да ти имам въображението!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  За вас промяна няма! Руско / съветско продължава да си е "ваше"!

 22. 22 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В България нима не е пълно с фалшиви медии и новини ? Ами вижте ТВ Европа - от сутрин до вечер тече по нея глупава пропаганда. Даже тия дни тази жалка медия стигна дотам, че нейн шеф бе назначен онзи Харизанов - от Института за банкянска политика, който навремето беше шеф на "Напоителни системи". Тогава още нямаше висше. ССега може и да има някое такова от някой свободен вуз.

 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Весело

  Да ви звучи познато ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По времето на комунизма и Съветския съюз, в България нямаше кьорав съветски войник. Сега има четири бази с чужда, окупационна войска. А американският посланик наскоро се опита да се изживее като генерал-губернатор, та трябваше президента Радев да му напомни, че номера му минаваше до скоро с предшественика му, но сега България си има вече президент.

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yankee Go Home":

  "Yankee Go Home" gooo in the Blic

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Бесарабия за тяхно съжалеине, е била много дълго руска провинция - от 1829 до 1919 и след това от 1945 до 1991. Южна Бесарабия, която днес е предимно в пределите на Украйна, има кратко румънско интермецо от 1856 до 1878, когато е върната на Русия, а Румъния е обезщетена със Северна Добруджа - от "освободената" от Русите България (!). Днешното Приднестровие никога не ебило историческа част от Молдовско-Бесарабското княжество, а е прилепена към съветска Молдова (т.е. северната част на Бесарабия), като една компенсация за южна Бесарабия, която минава към Украинската ССР - 1945/6.
  В резултат на тези груби машинации на Русия на Балканите, днешната Молдовска Република, е с доста объркано самосъзнание. Руските интриги не само разцепиха българите на българи и македонци, но разцепиха и сърбите на сърби и бошняци, а румънците - на румънци и молдовци - всичко немислими неща, непознати на етнолозите преди 1945. Създадоха ни куп проблеми, за което мога само да ги проклинам.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yankee Go Home":

  Помислете си още веднъж за "нямането" на съветски войници. Имаше, но не като редовна войска, а като "военни съветници", като военна милиция и служители на разните им служби. А до 1947 си е имало баш окупационна войска, без договор, макар и не така многобройна, като в други съветски сателити - Унгария, Чехословакия, ГДР (което си беше баш руската окупационна зона).
  А какво да кажем за отвличането на български граждани без съд в СССР и пращането им в ГУЛАГ ? В България не смеем да гъкнем по въпроса и аз знам за това само от случаите всред наши приятелски семейства. Тук в Чехия си е публичен въпрос, но руснаците държат досиетата затворени и се правят на ущипани моми, като им се припомня.

  Войниците на НАТО в момента са договорна войска и определено не влизат в термина "окупационна". И слава Богу, че я имаме. Сравненията с преди 1989 са само в главите на червени чугуни.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Войниците на НАТО в момента са договорна войска и определено не влизат в термина "окупационна". И слава Богу, че я имаме. Сравненията с преди 1989 са само в главите на червени чугуни."
  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  "Договорна войска а не окупационна"!!!? Ейга ти сложното сравнение, да се утрепя не мога го разбра! Сигурно съм прозд.

 31. 31 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най смешното в цялата история на евро-атлантическия фалш е, как довчерашни червени чугуни, сега титолосват със същия термин онези, които до вчера презрително наричаха дисиденти и народни предатели. Точно тези хора, лежали с десетилетия по затворите, бяха набързо отсвирени от каквото и да било участие в политическия живот, с любезното съдействие на американците, които заложиха на старата, комунистическа номенклатура, която сега вече беше развяла американския байрак.
  Какъвто ви беше комунизма,.. А той беше пещерен. Такъв сега ви е и евро-атлантизма! Чудесен, нагледен пример беше току що завършилия конгрес на ГЕРБ. Пълна, партийна идилия и матросовско единомислие.

 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Нещо като у нас, но в много по извратена форма.

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Нещо като у нас, но в много по извратена форма.
  —цитат от коментар 32 на stedim


  Колкото по-близо до Русия, толкова е и по-извратено.
  Справка - Думбаз и Луганда....

 34. 34 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  До коментар [#1] от "dejmos":Според руската википедия, 75% от населението са молдавци, останалите са украинци, руснаци, гагаузи и българи. Така, че много вероятно е повече от половината население да е за сливане с Румъния. Имал съм сътрудници молдавци, всичките до един и с румънски паспорти и се чувстват и румънци. Интересен факт е, че и рускоезичните полагат усилия да вземат или румънски или български паспорт.
  —цитат от коментар 9 на DDR


  Молдова според мен ще се обедини с Румъния, когато Русия бълбукне и не може да се занимава повече с тях. Е, не знам икономически дали Румъния би могла да поеме такова бреме, но вероятно с подкепата на ЕС няма да е твърде шоково.

  И моите впечатления, макар и ограничени, са че молдавците се чувстват румънци или поне една част от тях. Ако мога да си позволя малко отклонение, не знам как може при тях да е така, а меката сериозно да си вярват, че са антички - сходен подход на две места, пък значително различен ефект.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#34] от "nemeria":

  И аз това се питам от много време и отговор все още нямам...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Малко онлайн издание съобщи в разгара на кампанията, че Санду отишла в Берлин и се договорила Молдова да приеме 30 000 бежанци.

  ===========================================================================

  Същите сценарии, фейкове и пропагнада воняща на самогон! Бежанци–Меркел–квоти... ЛЪЖИ, ЛЪЖИ и пак ЛЪЖИ! А стратегията с "малко онлайн издание" си действа и у нас, напр. партенката за гръцкия протест с/у лъвчето пред НДК, лансирана от от Гласовете на Дачков.

  Руската диващина опорочи и съвременните информационни технологии. Преди 20 години всики бяха оптимисти, че Интернет ще сближи хората по света и ще демократизира обеществата. Да, обаче диваците в Сев. Азия решиха да го изпалзват като оръжие. Те могат само да рушат, но не и да градят и развиват каквото и да било.

  И се питам що за озлобено, завистливо, дребнаво и безперспективно човече трябва да си, за да работиш за няколко рубли повече срещу народа си като Валерия Велева, Явор Дачков и още хиляди знайни и незнайни тролове? Сигурно по цял ден скърцаш със зъби, като чуеш или видиш поредния успех на някой твой познат, колега, съученик/състудент. Искаш и ти да пътуваш, да имаш не много, но достатъчно средства, за да водиш живот, който няма как да си позволиш с твоето образование, знания и умения. Искаш хората да ти завиждат така, както ти завиждаш на други. Или пък може би ти се иска да мъстиш за нещо си, да им натриеш носовете, да им покажеш, че са сгрешили, като са ти обърнали гръб, че и ти имаш някаква власт на общественото мение. Причини много, но унижението да се продадеш е едно и също. Ти вече си роб, русороб!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 37. 37 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Молдова има две възможности - да остане независима или да се мамалигизира. Естествено че поне половината от гражданите и ще отстояват независимостта, защото другата възможност е да бъде погълната от Румъния. Молдовците нямат причина да експериментират, примерът на Украйна им е пред очите.
  —цитат от коментар 5 на Judjuk


  Румънската Македония, както и нашата югозападна съседка, е изправена пред избора или да се европеизира или да се разпадне. Освен това, както лабанците в Македония, така и руснаците в Молдова контролират де факто не малки части от страната. Интересно защо русоробите са против албанците в Македония, но за руснаците в Молдова? Реторичен въпрос.

  Няма как румънското мнозинство да не прави нищо, когато вижда в каква посока се движат и Румъния, а отскоро и Украйна. Те не искат в Азия, при Путин. Те искат нормално, демекратично общество. Не случайно румънците постоянно са на улицата да протестира с/у корупцията. А днес и украинците пак излязоха на протест с/у Порошенко. Нещо немислимо в азиатските орди. Затова трябва да се подкрепя европейската перспектива за Молдова, дори и с цената на обединение с Румъния (Крим създаде удобен прецедент в това отношение). Същото важи за Македония.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Изтъквайки, че около две трети от чуждата продукция, излъчвана на територията на Молдова, е от руски канали, депутатите поискаха да създадат "национална квота" в телевизиите собственост на местни компании. В спорния законопроект пишеше и че "(молдовската) продукция трябва да не по-малко от осем часа на ден и да се предава изключително в промеждутъка от 6 до 24 ч." Не по-малко от четири часа на ден въпросното съдържание трябва да е на "държавния език" - доскоро молдовски, а вече официално наричан румънски." -- ползват хората геополитическата ситуация за да направят протекции на националния ТВ бизнес. Ами добре.
  Да живей молдовския сериал!
  ...Ще видим кой по-бързо ще се справи--Румъния с откъсването на Молдова от Русия, или България с откъсването на Македония от Сърбия.
  В статията пише че в Молдова вече не се преструват че говорят "молдовски", а си признават че говорят на румънски. Ако наистина е така--Румъния спрямо Молдова е по-напред в момента отколкото България спрямо Македония.
  От друга страна обаче, в рамките на Молдова има непризната съветска република от рода на Абхазия и Луганск, само че съществуваща вече колко, почти 30 години--"Транснистрия". В този смисъл Македония е по-изгодна, щото поне си контролира изцяло територията. Е, освен ако албанците не им организират една "Транснистрия" на братчедите...

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":

  В случай, че Македония поеме курс към обединение (не е необходимо да е в една държава) с България, албанците мигом ще се отцепят по линията от ВСВ (италианската зона, пък когато сме разговарял с шиптъри, повечето казват, че си има договорка с Фердинанд от бсшканските войни и трябва да се спазва)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#10] от "ka2":

  Украинец ..какво е ?:)) Нещо като нашите македонци!! Очевидно българи, руснаци , гагаузи ( турци - християни... са малко повече. Тук се изкълчва руското и българско население в "Приднестровска република". Очевидно сега те избират руснак за президент .... Нямам нищо против румънците ( молдовяни ) - трябва да се научат да живеят в държави без "национализми"

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#42] от "dejmos":

  В Приднестровието не знам да има българско население. Може ли данни от последното преброяване?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Затова трябва да се подкрепя европейската перспектива за Молдова, дори и с цената на обединение с Румъния."
  До коментар [#37] от "c.b.o.":

  Ахааа, значи обединение с Румъния не било бонус, а цена. Ми щом е цена и трябва да се плаща, дай право на плащащите да решават. Защо ти ще решаваш вместо тях, те да не са малоумни? Ако искат да се обединят, кой може да им попречи, ако не искат, трябва ли да бъдат накарани насила? С Русия никой не ги кара да се обединяват. Гледали били руска телевизия, това да не е престъпление? Ми и аз гледам понякога.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "В статията пише че в Молдова вече не се преструват че говорят "молдовски", а си признават че говорят на румънски."
  До коментар [#39] от "patilanskomeze":

  Да в статията така пише, но дали е вярно? Молдовски и влашки не е едно и също. А т. н. румънски език е скорощна инсталация.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":За вас промяна няма! Руско / съветско продължава да си е "ваше"!
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  Това е вече минало. Въпросът сега е дали натовско и наше е едно и също? Що се правиш на неразбиращ?

 47. 47 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 989 Гневно

  [quote#24:"Yankee Go Home"]По времето на комунизма и Съветския съюз, в България нямаше кьорав съветски войник. Сега има четири бази с чужда, окупационна войска.

  Тъп@к.Нямаше съветски войници,защото мекерета като теб им вършеха работата.
  Я кажи сега,как се чувстваш като "окупиран" ве,к@ун???

 48. 48 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Както казах, Крим създаде опасен прецедент.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":Както казах, Крим създаде опасен прецедент.
  —цитат от коментар 48 на c.b.o.


  Защо да е опасен? Както писах, никой не пречи на молдованите да си присъединят към Румъния. Но само ако те искат. Защото при един такъв акт, ощетените ще са тези, които не искат да са под румънско. Тези които са били под румънско, знаят.

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":

  А с руското робство как стои въпросът?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#43] от "DDR":

  Поне 5 от селата около Тираспол , а техните села от 10 000 нагоре . Някъде около 40 000 - 50 000 души . Няма статистика за Приднестровието , имам колежка от тези места

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":А с руското робство как стои въпросът?
  —цитат от коментар 50 на Alarmstufe: Rot

  В България се говори за турско, византийско, гръцко и даже румънско робство. За българско робство не се говори. Също и в Русия за руско робство не се говори, въпреки крепостничеството. Комунистическият период се свързва с тоталната власт на комунистите, които бяха цял милион, а не с руско робство. А кои бяха комунистите - брат ти, майка ти и баща ти, роднини и близки и приятели. В моя род такива слава богу нямаше, но малко вероятно и в твоя да не ги е имало. Изненадващото е, че се сещаш за комунистическото робство едва сега, когато го няма нито тук, още по-малко в Русия. А това поражда сериозни съмнения за целта и намеренията ти.

 53. 53 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#52] от "Judjuk":

  Чети кво те питат преди да стреляш опорки на кило!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Разстроено

  До коментар [#53] от "c.b.o.":

  Не сме един народ,....... и да говорим на един език :( Всеки разговор е фалшива новина ,всеки опит за дебат "опорки" !

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#52] от "Judjuk":Чети кво те питат преди да стреляш опорки на кило!
  —цитат от коментар 53 на c.b.o.


  Ми държавата е натовска, член на ЕС, ти за какво робство се сещаш? Какъв съм аз да се ровя в дебрите на помраченото им съзнание? Да не съм им изповедник?

 56. 56 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":

  Няма как да си затваряме очите пред руската пропаганда. Съжалявам.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 57. 57 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":

  Айде прочети кво те питат в коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":Айде прочети кво те питат в коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot".
  —цитат от коментар 57 на c.b.o.


  Нали точно това съм направил. Ти кажи какво се сещаш?






За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK