Кадри Лийк: Подходът ни към Близкия изток е наивен, но и никой не вярва на Русия

Кадри Лийк: Подходът ни към Близкия изток е наивен, но и никой не вярва на Русия

© Annika Haas / ICDSРусия опитва да подкопае западния либерален ред, но влиянието ѝ е децентрализирано и експлоатира слабостите на отделните общества. Москва иска преоценка на международната сцена, оформила се след края на Студената война. В същото време европейските държави вече масово я приемат за проблем, но няма консенсус какво да бъде отношението към нея. Тези и други наблюдения сподели пред "Дневник" Кадри Лийк - старши анализатор в Европейския съвет за външна политика. Тя бе в София, за да представи заключенията на доклада "Одит на силата в отношенията между ЕС – Русия", който трябва да бъде официално публикуван в идните дни. Повече за него четете тук.


- Говорихте много за опасностите, които представлява руската външна политика. Но има ли нещо позитивно в нея, нещо, с което Европейският съюз може да работи?


- Да. Когато погледнем процесите от последното десетилетие или се върнем по-назад, руските анализи на случващото се в Близкия изток винаги са били по-прецизни от нашите. Друг въпрос е дали сме съгласни с техните политически предписания и с концепцията, че в гражданските войни трябва да се съюзиш със силния управник и да го подкрепяш. Не е проблем да не сме съгласни с това, но смятам, че нашият подход към Близкия изток е наивен и че Русия би могла да изиграе много позитивна роля, ако бе част от дискусиите за него. Това не се случи.
Вината е отчасти наша, но проблем има и у Русия. Тя толкова масово е приемана за играч, който проваля останалите, че е много трудно да допринесе. Дори ако може и ако изяви желание, винаги я гледат с подозрение. Например, по въпроса за евентуална мироопазваща мисия в Донбас - разбрах, че те са очаквали съвсем различна реакция от Европа. Бих ги питала - какво очаквахте? Никой не разбира какво имате предвид и така проваляте всичко, че никой не ви вярва. Така че Русия има и комуникационен проблем. Но ако се справим с това, да, има определени теми, по които тя би могла да предложи поне информация.


- Имайки предвид, че Естония (Лийк е оттам, бел. ред.) има много голямо руско малцинство, каква е адекватната държавна политика към него?


- Руските диаспори имат различни роли в различните европейски държави. В балтийските държави, особено в Латвия и Литва, положението е най-лошо - и не защото малцинствата са големи, а заради настройката им. Те не са дошли в Естония като Естония - те или предшествениците им, просто са се преместили от една част на СССР в друга. Никога не са искали да има независима Естония или изобщо Естония. Не са имали и избор - в много от случаите просто са ги изпращали някъде. Така че им е трудно да приемат, че Естония е независима и се опитва да ги легализира, тъй като дефактно са пристигнали като нелегални имигранти. По време на окупацията ние не контролирахме собствените си граници.


- Страната имаше силна програма за придобиване на гражданство, нали?


- Има езикови курсове и правилата за получаване на гражданство бавно се отпускат. Но остава фундаменталният за тях въпрос: имали ли са право да дойдат в Естония, има ли нещо сбъркано в това? Мисля, че просто трябва да говорим повече с тях - чрез телевизионни канали на руски език или просто като политиците им протегнат ръка. Проблемът е и социален. Много от тези хора все още са част от работническата класа, второ поколение работническа класа. Това прави положението им по-трудно, защото глобализацията елиминира работните им места. Така социалният проблем влошава проблема с гражданството.


Хубавото е, че в тези големи фабрики е лесно да събереш хората и можеш да говориш с няколкостотин души наведнъж. И те го оценяват, наистина го оценяват, когато един министър дойде да поговори с тях. Аз съм се опитвала да говоря с руснаци в Естония - разговорът невинаги е лесен, но е полезен. Аз взимам нещо от тях, те от мен. Понякога получаваме грешна информация, така че мога да споделя с тях моята гледна точка. Това е едни от начините. Но политиките за този тип ситуации не дават плод бързо. Подобни имиграционни проблеми отнемат поколения, за да бъдат решени.


Друг е въпросът за държавите, в които руснаците купуват собственост. И все пак... искат ли те да общуват, искат ли да бъдат част от страната? Може би става въпрос просто за инвестиция и вместо това живеят другаде. Не мисля, че руснаците, купуващи имоти в Лондон, са добри британци или дори искат да общуват, просто депозират парите си някъде.


- Споменахте, че руските действия (подкопаващи западната демокрация, бел. ред.) не са координирани, а става въпрос по-скоро за "дъжд" от различни инициативи. Какъв би трябвало да е подходът към такъв тип акции?


- Трябва да подобрим устойчивостта си. Руските дейности се разпръскват и ако се бориш с всяка фалшива новина поотделно, накрая нищо не си направил. Не е като в съветския период, когато имаше голям парагдигматичен сблъсък между идеолозите (...) Сега не е така - сега има дребни лъжи, които нанасят щети. Мисля, че трябва да инвестираме в устойчивостта си, а това иска много нива.


За да се пребориш с хибридната заплаха, трябва да я посочиш, да, но са нужни и хоризонтални връзки с обществото - да говорим един с друг, защото хибридните заплахи се появяват едновременно на различни места и трябва да сме сигурни, че не са били пропуснати, само защото са преминали покрай институциите, като например вътрешното разузнаване. Нужна е и базова киберсигурност, за да гарантира, че изборите и политическата обстановка са защитени. Трябва да се инвестира в медийна грамотност, да се организират курсове за журналисти и редактори, които да им покажат кои руски медии са боклуци и кои са авторитетни - има и такива.


Не трябва да се подхожда с недоверие към всичко руско. Някои руски медии са много добри, но човек трябва да се научи да ги различава, а не да действа с обичайния журналистически инстинкт - дойде новина, публикувам я. Не, източникът трябва да се провери, да си напишеш домашното и тогава да решиш какво да правиш. Но всичко това е само техническото ниво и то е лесно да се постигне по заповед отгоре. Най-важното обаче е нивото на доверие в обществото. Имате ли политици, на които вярвате? Авторитетни институции? Това има голямо значение. И това доверие не може да дойде по заповед отгоре.

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Като си спомня, какви успехи имаше Русия в Афганистан съм сигурен, че ще даде безценни съвети и за Близкия изток!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Като си спомня, какви успехи имаше Русия в Афганистан съм сигурен, че ще даде безценни съвети и за Близкия изток!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  А, защо пропускаш успехите й, когато изнасяше революция в развиващите се страни?

 3. 3 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Късно либе за китка! :)

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 4. 4 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Да, САЩ също имат такива потресаващи "успехи" в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен... че вече няма накъде, но никога не е късно да изтропат и още някоя глупост...

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 5. 5 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 378 Весело

  Да очакваш помощ от просиа е белег за елементарна наивност или корпулентно поведение в стил национално предателство.

  Разбира се, трябва да им се подават сламки като тази за да бъдат примамени и удавени в Дълбокото, където късите крачета на техните лъжи не могат да достигнат дъното.

 6. 6 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Тази жена наистина разбира проблематиката в детайл,много е прецизна в анализа си. Такива хора трябва да определят политиката на ЕС а не разни белгийци,французи и други нямали пряк контакт с Русия/Съветския Съюз..Бих прочел с интерес доклада и като го публикуват..

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Много от тези хора все още са част от работническата класа, второ поколение работническа класа. Това прави положението им по-трудно, защото глобализацията елиминира работните им места. Така социалният проблем влошава проблема с гражданството.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Проумявате ли сега, какъв СОЦИАЛЕН КОШМАР Е СЪВЕТИЗМЪТ !
  СЪВЕТСКИТЕ РУСНАЦИ в Естония нямат никаквото намерение да научат естонски език, нямат никаквото намерение да се преквалифицират, и видите ли – ГЛОБАЛИЗМЪТ им бил отнел работните места и социалния статус на ГОСПОДСТВАЩ ЕТНОС !?!?!?!?!
  Представяте ли си, какъв социален кошмар, прикриван от Путинските медии е в РУСИЯ, където СЪВЕТИЗМЪТ Е ОФИЦИАЛНА РЕЛИГИЯ, а СТАРООБРЕДНИТЕ СЪВЕТЧИЦИ са ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ !!!!
  Точно по тази причина ПРОПАСТТА В СТАНДАРТА НА ЖИВОТ в страни като Естония, Латвия, Литва, Чехия, Полша.....че даже Украина и България от една страна и в СЪВЕТСКО-ПУТИНСКА РУСИЯ ще нараства с всяка изминала година.
  За което на СЪВЕТСКИТЕ ХОРА В РУСИЯ, СЪВЕТСКИТЕ им СЪВЕТНИЦИ ще обясняват, че виновен бил ГЛОБАЛИЗМА ха-хаааааааа


 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Весело

  А, защо пропускаш успехите й, когато изнасяше революция в развиващите се страни?
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Това наистина е сериозен пропуск.
  Как да не посочиш такива ПЛАШЕЩИ УСПЕХИ като

  ЗИМБАБВЕ на МУГАБЕ
  ВЕНЕЦУЕЛА на МАДУРКО
  СЕВЕРНА КОРЕЯ на КИМовете
  КУБА на ФИФИ КАСТРО......

  Все КОШМАРНИ за обикновените хора МЕСТА ЗА ЖИВЕЕНЕ

  Станали такива с НЕОЦЕНИМАТА ПОМОЩ на СССРусия

 9. 9 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":Казано по-просто-тази форма на мислене в Русия прави своите граждани "неконвертируеми".те никъде дригаде не могат вече да се реализират. И единственият им шанс е да се пази статуквото,т.е. съветизма. Така те стават от гледна точка на собственто си оцеляване най-верните му защитници. Мръсен мръсен трик. И напълно съзнателно приложен

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":Казано по-просто-тази форма на мислене в Русия прави своите граждани "неконвертируеми".те никъде дригаде не могат вече да се реализират. И единственият им шанс е да се пази статуквото,т.е. съветизма. Така те стават от гледна точка на собственто си оцеляване най-верните му защитници. Мръсен мръсен трик. И напълно съзнателно приложен
  —цитат от коментар 9 на magelan


  Най-хубавото в ситуацията е, че ще си го ЗАПАЗЯТ СЪВЕТИЗМА
  точно такъв чист и човеконенавистен, какъвто е
  ЗАПАЗЕН В СЕВЕРНА КОРЕЯ.

  РУСИЯ УДАРНО СЕ СЕВЕРОКОРЕИЗИРА

  По-точно

  СЕВЕРО КОРОЗИРА

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":
  "А, защо пропускаш успехите й, когато изнасяше революция в развиващите се страни?"

  И в България изнесе революция. Но, стига толкова

  подпис
 12. 12 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Умна жена. Напипала е същината на проблемите.
  Само, че заглавието на "Дневник" е малко подвеждащо.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Да говориш за "гражданска война", когато открито трети страни признават, че са обучавали и изпращали бунтовници си е манипулация и изкривяване на истината.

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами тя ви помогна ма како. Докато се чудехте к'ви санкции да й туряте кой спря бежанците? Вие, Турция, щатите? А иначе, войната на тихия фронт никога не е спирала. Просто поредната калинка открива света.

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Поредната платена клакьорска на Кремъл ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз пък нищо интересно не намерих в това интеревю. Предъвкани констатации и общи приказки под формата на (левичарски) препоръки.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  доживех да ти хакна плюс.ако можех хиляда щях да ти нацъкам.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Весело

  Да говориш за "гражданска война", когато открито трети страни признават, че са обучавали и изпращали бунтовници си е манипулация и изкривяване на истината.
  —цитат от коментар 13 на Лео


  Става дума за РУСКАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА
  на територията на СИРИЯ
  Руските граждани ПРАТЕНИ ОТ РАМАДАН кадиров
  понякога се сбиват с РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ
  охраняващи АСАД....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#17] от "pavur":

  Чеки, че объркАх профила.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Обръща се твърде голямо внимание на северна утопия. Това легитимира путиновите напъни . Интересно е когато малки държави затварят вратите на руски политико икономически проекти , като Дания например.В това се вижда колко безпомощна е диктатурата на господин Путин.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2362 Неутрално


  ЕС и целият цивилизован свят имат само един правилен ход - засилване на санкциите и така до дупка . На престъпниците от Кремъл трябва да бъдат извадени отровните зъби и след това, ако искат, нека да хапят .
  Само това е рецептата и който не вярва, да отиде на гробовете на Рейгън, Тачър, Кол и да им запали свещичка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Подходът им към Близкия изток беше Арабската пролет. След нея вече нищо не е същото. Не само ги е срам, ами ги е и страх да се месят и даже да ходят там. Лошото е и че и в къщи не са спокойни. Непрекъснато се оглеждат, да ни би в гардероба, под леглото или в нощното гърне да има скрит някой вероломен руснак с глигански зъби. Ейга ти живота!

 25. 25 Профил на kalinkam
  kalinkam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Някой знае ли какъв език говорят естонците. В смисъл, до кой друг е близък - немски, полски, някой от скандинавските?

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Весело

  Леле, леле, леле! Тая кака е потресаваща!

  Дори да приемем, че е труженичка от агитпропа. Но все пак се води "старши анализатор в Европейския съвет по външна политика". И тая кака ни рЕди, че никой не можел да ги разбере руснаците ...

  Ма, каке,
  - Пръво на прЪво - на теб и колегите ви това ви е работата. При това добре платена. Да разбирате, а не да ни рЕдите, че не разбирате. На всичкото отгоре е естонка!
  - И второ на второ - ма те руснаците винаги са говорили почти в прав текст! Понякога дори откровено до грубост. И Горби, и Елцин, и Путин. Но тия, експертите във външната политика и баш тая старшата експертка - не вдявали!

  И после кой, таковата, ни в гащите ...

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Мдам, той и "успеха" на САЩ в Авганистан е безспорен.

 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Най-великата наивност е да смяташ, че Русия би помогнала на някого и за нещо.
  Не че не може - просто руснаците и съответно техните управляващи са хора от друг свят.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  Ами който не разбира - пита. Що не водите диалози? Или разбирате много хубаво, ама не ви изнася. Превърнали сте се във философи на инвалидни колички...

 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Тая като я гледкам каква калинка е, какво тъпо, зашеметено излъчване има и на всичкото отгоре е "старши анализатор в Европейския съвет за външна политика", тръпки ме побиват за ЕС и за нас самите.
  Боже, слез на земята и си прибери вересиите.

  Две на ръка колко ли пари на европейците храчи ЕС за такива "Иксперти" за да си премятат джоланите по цял ден на топло и чистичко в някоя канцелария и да дращят глупости като горната.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Късно либе за китка! :)
  —цитат от коментар 3 на bulgarin.


  Освен някоя тъпа кифла и някоя тъпа дезориентирана патка, никой друг не иска да ви поднася никакви китки.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ian Smith":

  Защо реши, че ЕС харчи пари за такива "експерти"? Европейския съвет за външна политика не е орган или агенция на ЕС, а един от многото think-tank–ове в Европа.
  http://www.ecfr.eu/about
  Покрай Иван Кръстев е вързван с нашия Център за либерални стратегии.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  ЕС трябва да слуша повече бившите соц.страни по отношение на Русия и предупрежденията и опасностите от нея.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Да, САЩ също имат такива потресаващи "успехи" в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен... че вече няма накъде, но никога не е късно да изтропат и още някоя глупост...
  —цитат от коментар 4 на bulgarin.


  Вие вече като роботи отговаряте със САЩ. Да не ви навиват някъде една пружина във вас.
  Да приемем, че си прав и САЩ нямат успехи.
  И какво ! Това с какво променя факта който е казал колегата, а именно, че точно Русия не може да ни бъде пример за успехи в Афганистан.
  Той не ти е дал за пример САЩ та веднага да се хващаш за него ! Казал ти е, че Русия не може да бъде пример за подражание, но не е предлагал САЩ за такъв.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Каквито и анализи да прави Русия, договорите за съвместни действия с нея не струват и мастилото за подписването им.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 36. 36 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  "Когато погледнем процесите от последното десетилетие или се върнем по-назад, руските анализи на случващото се в Близкия изток винаги са били по-прецизни от нашите. Друг въпрос е дали сме съгласни ..."

  Ъ-ъ-ъ-ъ...

  over the under
 37. 37 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Това, което винаги деликатно се пропуска - случайно или не, е да се обясни, че т.нар. Европейски съвет за външна политика, чийто представител се явява каката, НЕ Е орган / институция на Европейския съюз, а НПО на хранилката на един известен финансист, който не е в добри отношения с правителството на централно-европейската си родина. Съвсем буквално.

  И е доста некоректно и манипулативно това да не се пояснява всеки път, когато ни занимават с мнението на експерти от въпросния "Съвет".

 38. 38 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Някой знае ли какъв език говорят естонците. В смисъл, до кой друг е близък - немски, полски, някой от скандинавските?
  —цитат от коментар 25 на kalinkam  До коментар [#25] от "kalinkam":

  До финландския е близък, а с руския няма абсолютно нищо общо.

 39. 39 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "zle_platen_trol":

  Финландски, естонски и унгарски са част от групата на угро–финските езици в Европа (за баския също има подобни твърдения, не е спорно).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Проумявате ли сега, какъв СОЦИАЛЕН КОШМАР Е СЪВЕТИЗМЪТ ! СЪВЕТСКИТЕ РУСНАЦИ в Естония нямат никаквото намерение да научат естонски език, нямат никаквото намерение да се преквалифицират, и видите ли – ГЛОБАЛИЗМЪТ им бил отнел работните места и социалния статус на ГОСПОДСТВАЩ ЕТНОС !?!?!?!?!
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Какво има да си представяме - ние ги виждаме - те и в България се държат така.
  Някой да е виждал рускиня, дори и след 20 годинии брак с българин, да е научила и да говори български ! Аз не съм.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1679 Весело

  Но иначе, благодаря за интервюто.
  Руснаците в Естония са "дефактно нелегални имигранти", дошли по време на "окупацията". Гледната точка е ясна :) Това е все едно да гледаме на нашите турци като "нелегални имигранти" от времето на "окупацията" и да не им даваме гражданство докато не изрецитират "Аз съм българче" :)

  over the under
 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#39] от "c.b.o.":

  С ръка на сърцето си признавам, че нямам представа от коя група са част, но съм бил и във Финландия и в Естония, езиците им звучат горе долу еднакво и са еднакво неразбираеми за нас.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Това, което винаги деликатно се пропуска - случайно или не, е да се обясни, че т.нар. Европейски съвет за външна политика, чийто представител се явява каката, НЕ Е орган / институция на Европейския съюз, а НПО на хранилката на един известен финансист, който не е в добри отношения с правителството на централно-европейската си родина. Съвсем буквално.И е доста некоректно и манипулативно това да не се пояснява всеки път, когато ни занимават с мнението на експерти от въпросния "Съвет".
  —цитат от коментар 37 на forza

  Mдам. И тези не са единствените ...
  Що НПО-та на хранилка се нароиха, които мимикрират с подобни подвеждащи, при това умишлено, имена!
  И това, че истинските институции не просто ги търпят, но и им съучастват в прокарваната манипулативна политика, е една от фундаментните беди на Европа.
  Либерастията така омаза и изврати всичко, до което се докопа, че недоверието и все по-голямото отвращение и резигниране на широките мат'рялски маси, на което сме свидетели напоследък, беше неизбежно. Белята е, че това торпилира кораба, а тия неотроцкистки доктринерчета от задругата на каката не искат да се спрат ...

 44. 44 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 512 Гневно

  Далече от реалностите и само заучени клишета. А, че определен кръг от няколко хиляди чиновника запалиха света в последните години, нищо. Но тя е техен продукт.

 45. 45 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Да говориш за "гражданска война", когато открито трети страни признават, че са обучавали и изпращали бунтовници си е манипулация и изкривяване на истината.
  —цитат от коментар 13 на Лео


  Нека да ти обясня нещичко - в Сирия е гражданска война. Започна като война между сирийци и до днес основните противници са сирийци. Това, че има чужди бойци И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ не променя този факт - те никога не са били мнозинство.
  Цял свят признава, че в Сирия се води гражданска война само вие съветчиците се мъчите да внушите друго.
  Явно ви е много мъка, че хората по света не ви искат.

  Две на ръка как удобничко пропускаш десетките хиляди интервенти които покани Асад за да избиват сънародниците му и да му опазят властта.

  И да ти кажа, тази стрелка на аватара ти никак не скрива петолъчката на челцето ти.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 46. 46 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Ами тя ви помогна ма како. Докато се чудехте к'ви санкции да й туряте кой спря бежанците? Вие, Турция, щатите? А иначе, войната на тихия фронт никога не е спирала. Просто поредната калинка открива света.
  —цитат от коментар 14 на calc


  Ха-ха-ха, за първи път чувам бежанци да се спират като им се бомбардират градовете и селата, щото Русия в Сирия друго не прави.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 47. 47 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ian Smith":Защо реши, че ЕС харчи пари за такива "експерти"? Европейския съвет за външна политика не е орган или агенция на ЕС, а един от многото think-tank–ове в Европа.http://www.ecfr.eu/about Покрай Иван Кръстев е вързван с нашия Център за либерални стратегии.
  —цитат от коментар 32 на c.b.o.


  Кой ги финансира тогава. някой вади дебели пачки за такива ... умници.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 48. 48 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 499 Неутрално


  До коментар [#25] от "kalinkam":
  Използвай Гугъл преводач за някакво сравнение.
  Например:

  Български: Вчера ходих на кино
  Руски: вчера я пошел кино
  Немски: gestern bin ich gegangen von Kino
  Полски: wczoraj poszłam kina
  Финландски: kahapon nagpunta ako ng sinehan
  Унгарски: tegnap elmentem a mozi
  Естонски: Eile läksin kino

 49. 49 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ian Smith":

  Кой ги финансира ли?

  Виж тук, гледай най-долу за по-големите грантове:

  http://www.ecfr.eu/about/donors

 50. 50 Профил на kalinkam
  kalinkam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "zle_platen_trol":

  Благодаря! Знам, че нямат нищо общо с руския, но не знаех за финландския.

 51. 51 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ключовото е "никой не вярва на Русия".

  The best way to predict the future is to invent it.
 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  Наивният подход към БИ подсказва за наивитет и в по-глобален аспект. За Брекзите не бяхте ли наивни?

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#4] от "bulgarin.":

  Хъм, викате нямат успехи. Гледам Афганистан - талибаните ги няма, местното правителство с помоща на САЩ сиситематично унищожава радикалните елементи. Гледам американски бази, гледам дроновете си летят и гръмват когото трябва. Бин Ладен отдавна го изядоха рибите, всички негови дружки получиха по една томахавка в тиквите.

 54. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Много задълбочен анализ.

 55. 55 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Но иначе, благодаря за интервюто. Руснаците в Естония са "дефактно нелегални имигранти", дошли по време на "окупацията". Гледната точка е ясна :) Това е все едно да гледаме на нашите турци като "нелегални имигранти" от времето на "окупацията" и да не им даваме гражданство докато не изрецитират "Аз съм българче" :)
  —цитат от коментар 41 на Отец Сисой


  Ти познаваш ли български турчин, дето да не говори български? Аз лично не познавам такъв.

  Every cradle is a grave.
 56. 56 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Сега русофилистиците путиноидски ще рекат, че българският и турският са много близки, та затова на турците им е така лесно да го научават българския хаха стойте и гледайте :)

  Every cradle is a grave.
 57. 57 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Но иначе, благодаря за интервюто. Руснаците в Естония са "дефактно нелегални имигранти", дошли по време на "окупацията". Гледната точка е ясна :) Това е все едно да гледаме на нашите турци като "нелегални имигранти" от времето на "окупацията" и да не им даваме гражданство докато не изрецитират "Аз съм българче" :)
  —цитат от коментар 41 на Отец Сисой


  Естония е сравнително толерантна към руското малцинство, ако изобщо може да се приеме използването на този двоен и безпрецедентен аршин и то в Европа.
  Родения в Естония руснак - негражданин и талибана дошъл от майната си - гражданин и с всички привилегии и социални помощи... Пълен идиотизъм и тая как не я е срам да обяснава .... такова нещо няма никъде по света...

 58. 58 Профил на Atrium
  Atrium
  Рейтинг: 267 Гневно

  Простете ме за езика, но каква нагла пача. Как са дошли руснаците е абсолютно все тая - Естония не е съществувала като държава към този момент. След появяването и би следвало всички населявали я хора на нейна територия да получат естонско гражданство. Независимо от своя произход. Това е все едно да заявим на нашите турски малцинства, че са нелегални малцинства, защото за 500 години не сме си контролирали границите.

  Пълни простаци са естонците.

 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Хахаха! Европейски съвет за външна политика! Колко гръмко звучи!

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#25] от "kalinkam":

  Езика им е близък до финландския.

 61. 61 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 809 Неутрално

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  .......никой не вярва на Русия...........
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Това са ключовите думи с много дълбоко значение , според мене.
  Не става дума за сегашните или бъдещи намерения кремълското ръководство , не става дума и за далечните цели на Русия за гео-полиртическото й влияние в света.
  Става дума за ВЪЗМОЖНОСТИТЕ й - икономически , финансови , технологически , научни , културни , които с всяко десетилетие намалят с тенденция към зануляването им..........
  Кой в днешния свят иска за съюзник Русия - всички я избягват..

 62. 62 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 550 Неутрално

  САЩ от колко години вече са в Близкия изток р колко положителни неща се случиха там ?!?!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Мдам, той и "успеха" на САЩ в Авганистан е безспорен.
  —цитат от коментар 27 на niakoi_si


  Зависи какъв ти е критерия за успех в Афганистан. Това е държава която има два народа - Пащу на юг и Узбеки на север. Проблема е че 50% от народа на Пакистан е Пащу, Така че по дефиниция в Афганистан успех не може да има. Като успех може да се счита само да не са 100% под контрол на Талебаните и да дадат възможност на някой нов Осама да се нанесе там.
  А що се отнася до саркастичното ти подмятане че виждате ли и САЩ са същите като СССР и те нищо не направиха .... не мога да се съглася. И затова ще приведа някои цифри които добре илюстрират разликата между СССР/Русия и САЩ.

  1. Окупация на Афганистан
  СССР - 9 години, САЩ - 16 Руснаците само палеха и разрушаваха, САЩ доста пътища и инфраструктура им настроиха

  2. Жертви на окупаторите
  СССР - 14,453 + 18,000 Афгански войници
  САЩ - 2,254 от които 1,856 убити в бой + 398 от невоенни инциденти.

  3. Жертви от страна на Афганистан
  По време на войната с СССР - 75,000 муджахадини, близо 2,000,000 цивилни.(за 9 години)
  По време на войната с САЩ -31,000 цивилни повечето от които са загинали от атентати на Талебаните, около 70,000 Талебани. (за 16 години)

  Като ги гледам тези цифри и ми се струва че Американците имат значително по-добро постижение в Афганистан от Руснаците.
  Разбира се Американците нямат руската поговорка - "Жизнь - копейка, чужой - меньше"(Живота струва стотинка, на чуждите е по-евтин)

  California Über Alles
 65. 65 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Някой знае ли какъв език говорят естонците. В смисъл, до кой друг е близък - немски, полски, някой от скандинавските?
  —цитат от коментар 25 на kalinkam


  ми до унгарския

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Каква голяма разлика между руските белогвардейци, дошли след т.нар. революция и тези, които пристигнаха след 1944 година. Първите са приели България за своя родина, приобщили са се, а другите все още гледат високомерно и не говорят български. Не могат да проумеят,че вече не сме руска губерния. Сигурно така е и в Балтийските републики. Че те , ако им дадат гражданство, утре ще им изберат и проруски правителства и после, довиждане Европа.

 67. 67 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Дали изнасяш революция, или изнасяш демокрация, принципна разлика комай няма.

 68. 68 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси":

  Ти на колко години си, та помниш и руските белогвардейци? И въобще заключенията ти на какви изследвания се базират, някакви линкове към тях да дадеш?

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Дамата говори много дипломатично, даже прекалено. Възможно е руските анализи
  за Б.И. да са по-прецизни, но интересите на Русия НИКОГА не са съвпадали с тези на Европа. Русия никога не е била съюзник на Европа, тъкмо обратното. Дори и по време на ВСВ Русия не се е защитава, а е използвала нападението на Германия като претекст да окупира континента.
  Колкото до анализите й за Б.И. видяхме резултатите - стотици хиляди от Б.И. тръгнаха към Европа, а не към Русия.


 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":Дали изнасяш революция, или изнасяш демокрация, принципна разлика комай няма.
  —цитат от коментар 67 на agile


  Западът е в правото си да се намесва при положение дотолкова, че населението от проблемните страни масово емигрира точно към тях, а не към Русия, Китай или Северна Корея.

 71. 71 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси":Ти на колко години си, та помниш и руските белогвардейци? И въобще заключенията ти на какви изследвания се базират, някакви линкове към тях да дадеш?
  —цитат от коментар 68 на agile


  Др.руснак, живеещ в омразните ти САЩ, тези, които пишат за Римската империя трябва ли да са живеели 2 хиляди години, за да могат като очевидци да докажат написаното? Др. Кутев чак в Америка ви е изпратил и пак илитерати си оставате.

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  САЩ от колко години вече са в Близкия изток р колко положителни неща се случиха там ?!?!
  —цитат от коментар 62 на hugo_chaves


  Откакто Русия и Иран се активизираха, атентатите станаха ежедневие в Европа.

 73. 73 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално
  До коментар [#72] от "historama":

  Така ли? Сам ли го измисли или ти помогнаха? Нали знаеш има една поговрка "Каквто посееш такова ще пожънеш" Продължавай да съочастваш ,осигуряваш логостиката на джихадистката групировка в Сирия-Правителството на България-нашето родното.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Простете ме за езика, но каква нагла пача. Как са дошли руснаците е абсолютно все тая - Естония не е съществувала като държава към този момент. След появяването и би следвало всички населявали я хора на нейна територия да получат естонско гражданство. Независимо от своя произход. Това е все едно да заявим на нашите турски малцинства, че са нелегални малцинства, защото за 500 години не сме си контролирали границите. Пълни простаци са естонците.
  —цитат от коментар 58 на Atrium


  Няколко поправки на написаното от теб:
  1. Естония е съществувала като държава , когато Сталин я окупира през 1940
  2. След окупацията на Естония и включването и в Съветската империя в тази страна се преселват стотици хиляди руснаци принудително.
  3.В Естония в състава на СССР се забранява естонския език и официален език става руския. Естонците са принудени да изучават езика на окупатора.
  4. След разпада на СССР и връщането на независимостта на Естония като държава в страната се връща като официалин език естонския.
  5. Пред руснаците живеещи в Естония стоят две възможности: или да научат естонски език, за да се интегрират в естонското общество или да емигрират в Русия.
  6.Руснаците нито емигрират в Русия , нито искат да научат местния език.
  7. При това положение на тях не им се дава гражданство, защото според естонските закони гражданин на Естония трябва да знае естонски език.
  8.В другите бивши съветски републики като средноазиатските руснаците които не искат или не могат да научат местните езици емигрират в Русия, защото стандарта в тези страни и без това не е висок.
  9. Руснаците в прибалтийските страни не искат да емигрират в Русия , защото там стандартът е много по-нисък от Литва , Латвия и Естония.
  10. Никакво сравнение не може да има между българските турци и естонските руснаци , защото българските турци знаят български език и при желание винаги могат да се интегрират в българското общество. Има случаи и на емиграции на турци в Турция както и в други страни.

 75. 75 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#72] от "historama":

  Съучàстваш,грешка на езика. Че от Хитър Петър ,КТБ и хитреенето няма да дойде време когато ще настане време разделно и няма да ни опре до задника ли? Идва "време разделно"

 76. 76 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  ...Така ли? Сам ли го измисли или ти помогнаха? Нали знаеш има една поговрка "Каквто посееш такова ще пожънеш" Продължавай да съочастваш ,осигуряваш логостиката на джихадистката групировка в Сирия.....
  —цитат от коментар 73 на Ivan Alexandrov

  И какво посяха в Сирия, че мароканци хукнаха да мачкат и убиват в цяла Европа? И нито един атентат в русия, чиито самолети и ръждивия кузя смърт сеят в цялата страна? Независимо кой е изпълнителят, но зад всички атентати в Европа все руско-съветска връзка има.

 77. 77 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 568 Разстроено

  До коментар [#66] от "Роси":

  Една колежка (бивша) рускиня отвреме на време ми напомня - "Курица не птица, Болгария не зад граница"

 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#25] от "kalinkam":Угро-фински езици. Унгаро-фински преведено.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":Богата фантазия имаш...

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Изчезна ми коментарчето. Ще повторим.

  Каке, зарежи политиката! Сипи по едно. Тъкмо излезе класирането. Естония е на първо място в Европа по къркане. Следват другите балтийци, Полша, Чехия. Ние сме 18.
  Верно ли е,че трите прибалтийски сте загубили вече 25-30 % от населението си благодарение на демокрацията? Западна Европа може да поеме още прислуга. Обаче местните руснаци остават!

 81. 81 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#76] от "shumkar":

  Ти живееш в измислен Свят .Ако Сирия падне и тия Олигофрени не спрат да популяризират"Демокрацията "в Американскопреториански в стил ала Югославия,Либия,Ирак,Украйна,да държат в шах цяла Източна Европа с албаномюсюлманскиподобия тригери и закъснители и ако Ëвропа" продължава да съдейства и лицемерничи ,да обкръжават не когото трябва -само в Европа от Полша до Грузия-190 хил вийници,3500 танка,6000 бтр,5000 артерилйски установки 110 кораба на НАТО,по Западната граница на Русия ,позиционаирането на хиперзвукови ракети и ПРО и т.н и т.н ,ако в Сирия не се въведе ред ,както и стана с "ръждивия Кузя", както го наричаш ,ти какво си въобразяваш ,и какво си мислиш че ще остане от Европа-музейните паметници и Колизеума ли?Мислиш 1е на тези които го разиграват целия цирк населението им трябва ли? Освен за пуше1но месо и работна ръка,за нищо друго.

 82. 82 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#76] от "shumkar Както се казва то само се бута в кошарата без да осъзнава в какво участва и къде го карат-на заколение.Не е достатъчно да си сложиш Френското знаме във Фейсбуук примерно само и да оплакваш подир дъжд ка1улка и зад атентатите в Европа да обвиниш общия враг и заплаха.Трябва и малко да се мисли така извън инерцията и общите приказки.

 83. 83 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Те не са дошли в Естония като Естония - те или предшествениците им, просто са се преместили от една част на СССР в друга. Никога не са искали да има независима Естония или изобщо Естония. Не са имали и избор - в много от случаите просто са ги изпращали някъде. Така че им е трудно да приемат, че Естония е независима и се опитва да ги легализира, тъй като дефактно са пристигнали като нелегални имигранти."

  Пристигнали са като нелегални имигранти....
  Тия също избиха рибата!
  Сега, турското малцинство в България, нелегални имигранти на османската империя, незаконно дошли преди 6 века ли са или български граждани с всичките им права и задължения?
  Не, тия вчрно се плъзгат по пързалката на малоумието, и никаква руска хибридна пропаганда няма общо с това.

 84. 84 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#65:"1001"][/quote]

  Финския и естонския нямат общо с унгарския. Сложени са в една езикова група само защото не са знаели къде другаде да ги сложат. Това е научен исторически факт. Поровете в нета да получите информация по темата.
  Населението на Литва, Латвия и Естония е предимно съставено от финските племена живеели там. Фините се омесват и с руснаци (тогава още различни славянски племена), с немци, поляци и със скандинавци. Силно викингско влияние. Тефтонския орден си прави там градове държави и крепости и налага определен културен облик в едно с католицизма. Били са част от Великото княжество литовско. Били са части и от Швеция. Петър Първи воюва със Швеция за части от тези земи, което става част от имперската политика за излаз на балтийско море (след постигането й поглеждат към черно море). Част са от Руската империя до революцията, после от СССР от началото на 2СВ до разпада на съюза, с изключение на периода, когато са част от третия райх. Поздравления за независимостта, но и повече мъдрост им желая.

 85. 85 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#65:"1001"][/quote]

  Финския и естонския нямат общо с унгарския. Сложени са в една езикова група само защото не са знаели къде другаде да ги сложат. Това е научен исторически факт. Поровете в нета да получите информация по темата.
  Населението на Литва, Латвия и Естония е предимно съставено от финските племена живеели там. Фините се омесват и с руснаци (тогава още различни славянски племена), с немци, поляци и със скандинавци. Силно викингско влияние. Тефтонския орден си прави там градове държави и крепости и налага определен културен облик в едно с католицизма. Били са част от Великото княжество литовско. Били са части и от Швеция. Петър Първи воюва със Швеция за части от тези земи, което става част от имперската политика за излаз на балтийско море (след постигането й поглеждат към черно море). Част са от Руската империя до революцията, после от СССР от началото на 2СВ до разпада на съюза, с изключение на периода, когато са част от третия райх. Поздравления за независимостта, но и повече мъдрост им желая.

 86. 86 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#64] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Дет са вика си пръдна на сустата с тая небивалица за "успегхите" САЩ превърнаха Афганистан от държава в територия от племена със знамена.Разкажи ми по чия молба Съветите влязоха с воена машината там и затънаха в афганското блато по ред причини и вътрешни и външни-щото ако имаше воля ведва ли милиардите на СА щяха да ги съборят.По молба на законното правителство на Афганистан.А сега ми кажи кой им мъти водата по това време в Афганистан и осигурява логистична,финансова ,военна ,всякаква подкрепа на тези които споменаваш-джихадисти-освен СА-бия кой друг? А разкажи ми!

 87. 87 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#64] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Попе, къде ги четеш тия глупости? Преобладават Пущу и са 40%. Вторият народ са таджиките - 30%. узбеките са 9%,белуджи, хазари по 2-3 %.

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Весело

  До коментар [#48] от "paolo51":

  На руски, немски и полски има граматически грешки - предполагам, че унгарски, фински и естонски също!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Весело

  2. След окупацията на Естония и включването и в Съветската империя в тази страна се преселват стотици хиляди руснаци принудително.
  3.В Естония в състава на СССР се забранява естонския език и официален език става руския. Естонците са принудени да изучават езика на окупатора.

  Това пък откъде го измислихте?
  Или си мислите, че няма хора, посещавали Прибалтика при социализма?
  И естонския език се изучаваше, и естонска литература - класическа и съвременна се превеждаше на руски - дори и книги с естонско великопатриотическо съдържание съм си купувал на руски.
  А преселването на руснаци /белоруси и украинци също/ в Естония си беше чиста икономическа миграция - жизненото равнище в Естония бе по-високо от това в руските области, а раждаемостта - по-ниска /още в началото на 20-ти век раждаемостта в Естония е наполовина от руската/ , та имаше нужда от работна ръка за строящите се заводи. Никой не е преселвал принудително руснаци в Естония.

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Весело

  До коментар [#77] от "TurtlesAllTheWayDown":

  То и българите постоянно бъркат, когато говорят и пишат руски - пренасят български думи и изрази. Примерно във Вашия постинг - "задграница" вместо руската дума "заграница".

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#84] от "anarhochristian":

  Населението на Литва, Латвия и Естония е предимно съставено от финските племена живеели там

  Бе какви фини в Литва и Латвия?
  Не сте ли чували, не сте ли чели за балтийските езици, които са част от индоевропейските езици - техни доста архаични представители, и са обединяват в една група със славянските /които са еволюирали повече/ в "балто-славянски езици"
  Орденът е Тевтонски, не ТеФтонски.

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2676 Весело

  До коментар [#87] от "ahasver":

  Е, то пущунски и таджикски се различават колкото български и македонски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK