Пет причини за гигантското поскъпване на биткойн

Пет причини за гигантското поскъпване на биткойн

© Kim Kyung Hoon, ReutersБиткойнът вече струва над 10 000 долара (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на равнище от около 10 500 долара, след като федералният регулаторен орган в САЩ разреши търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобед достигна исторически максимум от 11 800 долара - бел. ред.)


10 пъти повече, отколкото в началото на годината! Един такъв експлозивен скок може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон, от типа на балона с луковиците на лалета през 16-и век, акциите на компаниите от Мисисипи през 18-и и безразсъдния ентусиазъм за всичко, свързано с интернет, в края на 20-и.


Първият мотив априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в информационните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв голям пробив тази година не би оправдал един такъв стремителен растеж на цената. Вторият мотив би трябвало да е верният: биткойнът е ужасен балон, който ще се спука някой ден като всички други.


Пет причини
Има въпреки това поне пет причини за това експлозивно поскъпване.


Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при създаването на един продукт, а онази, която се развива след няколко години разпространение и прилича на своеобразен първи падеж. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-и век или с акциите на железопътните компании през 19-и.


Втората причина е примамката на печалбата. При условие че на финансовите пазари облигациите не носят на практика никаква възвръщаемост и акциите изглеждат вече доста скъпи, много инвеститори и спестители логично изпитват желание да вложат малка част от своите пари в инвестиции, които ги карат да мечтаят.


Третата причина, която се появи тази година, е успехът на т.нар. първоначални предлагания на валута (ICO) - тези набирания на капитали, при които акции от нов вид, дигитални жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума.


Оттук следва и четвъртата причина: много силното търсене при една много тясна база на предлагане, по-малко от 200 милиарда долара - под една четвърт от стойността на Apple или паричната маса на една малка страна.
Петата причина е от друго естество и не може да се измери: това е интензивното прибягване до биткойна при операции за измами или пране на пари.


Зад тези причини обаче може би има шеста, по-дълбока. Това я възникването на един нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било отличителна черта на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от държавите, които я повериха в ново време на централните банки.


Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по много различен начин. Въпреки че имат незаменима роля, на държавите ще им е трудно да се съпротивляват на промените - вече виждаме това с повишаването на данъците, което дигиталните гиганти избягват някак твърде лесно. Конкуриращи се дигитални валути, с много видоизменена употреба, представляват несъмнено логичен компонент на този нов ред.


Централните банки ще могат, разбира се, да емитират свои собствени електронни валути. Те обаче загубиха част от авторитета си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки огромни парични маси, за да се борят с последиците от световната финансова криза. Успехът на биткойна може би отразява, подобно на подема на цените на недвижимите имоти, едно бягство от парите на 21-и век. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Весело

  А сега тези над 200 000 биткойна дето ги има България
  Ръста в оценката им ще бъде ли включена в ръста на БВП??
  :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Лудница А. Е на тва му се вика вървеж. Мислех да купя една кесия биткойни, ей така за да се правя на отворен ама от много работа в края на годината не можах. Язък, пак оставам матрял от онези 80% дебили.

 3. 3 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1136 Весело

  А сега тези над 200 000 биткойна дето ги има БългарияРъста в оценката им ще бъде ли включена в ръста на БВП??:D
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Ако се разбере, че българското МВР притежава биткойнс, още на другия ден се срива.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#3] от "kapitan_laino":

  сигурно МВРто ги "копа" в тия биткойни на сървъри в мазето. обществена поръчка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Криптовалутите се форма на отричане на правото на политиците да разпореждат с благата произведени от хората.

  подпис
 6. 6 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Тези които твърдят, че биткоина е балон може и да са прави, но тези от тях, които го правят без ни най малък опит да обяснят какво е биткоина, без поне малко да опитат да спекулират относно вратите, които технологията отваря - тези хора са от онези 80 %.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За мен това е разновидност на финансова пирамида,подобна на онази на Мадок!

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Весело

  А след една година - 1 бтк - $60 000 :) :)
  Аз лично не съм инвестирал в биткойни, но ми се струва, че въпреки огромните колебания, в крайна сметка, след години цената им ще е огромна.
  НО вероятно много хора и ще загубят от биткойни, риск има голям дори само ако вземем предвид сигурността, не само цената. Поради анонимността на притежателите, този актив е основна цел на на хакерите.

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#3] от "kapitan_laino":сигурно МВРто ги "копа" в тия биткойни на сървъри в мазето. обществена поръчка.
  —цитат от коментар 4 на abdelhaqq


  Аз се чудих що нищо не разкриват, те били заети хората.

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Весело

  Ежедневно изникват и игри с биткойни. По принцип по една и съща схема - работят по няколко месеца и когато се съберат няколко милиона депозити, спират плащанията и духват с парите. Ето пример за нова игра, 1-ви ден:

  https:/cryptopolis.online/?ref=43

 11. 11 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всичките пари, които през последните 10 години бяха печатани и наливани в джобовете на банки и едри собственици под формата на "програма за изкупуване на дългове", няма как да не се върнат като бумеранг под гормата на неочаквана и неудържима инфлация. Неочаквана, тъй като дълги години въпреки наливането на пари инфлация не искаше да дойде, та чак централните банки се видяха в чудо какво да правят. Неудържима, тъй като централните банки напечатаха и наляха толкова много пари в ръцете на едри собственици и спекуланти, които се чудят какво да ги правят, че те сега охотно се втурват да купуват в несвяст каквото им падне - например биткойни или още и още акции на Apple. (Ще каже човек, че Apple са създали някакъв нов вълшебен продукт, който ще преобърне света. А то като се огледа човек - няма нищо).

  Когато балонът с биткойните и балонът с надутите акции гръмне (което ми се чини, че ще стане максимум до 1-2 години), той ще доведе до обезценяване на класическите валути, откъдето ще удари инфлация във всичко останало. Всичко ще стане много бързо - хей така както уж нищо такова няма и както уж нещата са много стабилни и розови.

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Всичко с доходност над 200% за една година е пирамида. Икономическата наука е пълна с примери. Прочетете за лалетата в Холандия през 18 век. Като прочетете историята заменете кукувица с биткойн и ще се получи чудно Дежа вю

 13. 13 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#12] от "stanislavdi":
  Прочетете за лалетата в Холандия през 18 век. Като прочетете историята заменете кукувица с биткойн и ще се получи чудно Дежа вю.

  А някои пичове от ИТ индустрията (Майкрософт са само един пример) смятат, че технологията зад биткоина е следващто нещо с мащабите на интернет.
  Да сравняваш интернет с лукувицата... интересно :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  https://www.investor.bg/drugi/128/a/maniiata-po-laletata-kato-primer-za-finansov-balon-41681/

  Докато има и един човек да купува пирамидата ще съществува.

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  А някои пичове от ИТ индустрията (Майкрософт са само един пример) смятат, че технологията зад биткоина е следващто нещо с мащабите на интернет.Да сравняваш интернет с лукувицата... интересно :)
  —цитат от коментар 13 на clarkv622

  Технологията зад биткойна - може би. Но самият биткойн? Защо точно той, а не някоя от другите 200 "валути"? Утре някой китаец ще измисли по-модерен биткойн, какво ще ги правите старите като никой не ги иска вече?
  Златото поне само природата го прави (при експлозия на супернови), доларите само Фед ги печата (макар и да злоупотребява), но критповалути, дето всеки може от утре да пусне нова, как може им имате доверие?
  Така спекулативно, докато намериш по-голям балък на който да ги продадеш и да изкараш печалба - ОК, като малка част от портфолиото си. Ама да минем всички от утре на биткойни... хайде моля.

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#12] от "stanislavdi":Прочетете за лалетата в Холандия през 18 век. Като прочетете историята заменете кукувица с биткойн и ще се получи чудно Дежа вю.А някои пичове от ИТ индустрията (Майкрософт са само един пример) смятат, че технологията зад биткоина е следващто нещо с мащабите на интернет.Да сравняваш интернет с лукувицата... интересно :)
  —цитат от коментар 13 на clarkv622


  Приложението на биткойните е? Сравнявам единствено случаите. И в двата случая и търсенето и предлагането са спекулативни.
  Абсолютно невъзможно е биткойните да заменят валутите. Да, хартията може да бъде извадена от потребление, но чрез карти имащи приход в тях, при това в местна валута или резервна. Зад биткойните не стои нито една реална икономика

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#15:"Камен"][/quote]

  Абсолютно, като вица за евреите: Моше, имам един контейнер с панталони, ще ти го дам за 1$ бройката, искаш ли го? Зарадвал се Моше и аха да плати Натанаил му казал, има малък проблем, панталоните са с по един крачол. Въпреки това Моше се обадил на Аарон и му ги продал за 2 $ бройката, Аарон ги продал за 3$ на Бенямин и така стигнали до последния, Шимон, той обаче не успял да ги продаде и започнал да мрънка на Натанаил, че е на загуба от цялата работа. Натанаил му отговорил. Е, хубава работа Шимон, цял тел авив забогатя от този контейнер само ти не успя

 18. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Не разбрах само при такива размери на 1 ВТС : $ с какво ще купуваме пасти !!!

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Тя причината е от прастари времена.

  Седят двама юдеи в газовата камера.
  - Мойше, газът се покачва!
  - Купувай, купувай!

 20. 20 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  Приложението на биткойните е?
  -----------------------------------------------------
  Приложението на биткоина тепърва се проучва. Както казах, микрософт вече имат проект. Съвместен проект, с една от съществуващите вече валути.

  В момента има стотици крипто валути, като всяка от тях си идва със своите особености и със специфичните проблеми, които може да реши в бъдеще.
  Да сравняваш биткоин с етериум, например е като да сравняваш майкрософт със баер. Това са две две различни фирми, опериращи на два различни базара.

  Биткоина не е валута, или поне не е валута в традиционния смисъл на думата. Да се сравняват двете неща е като да сравняваш ябълки и круши. В бъдеще е напълно възможно двете неща да се допълват и да се превърнат в двете страни на една и съща монета.

  И накрая, нека да цитирам, по памет, документа разпространен от централната банка на Финландия. Там се призовават учените от страната да проучват технологията блокчейн (това, върху което лежи биткоина) и потенциала на тази техмология.
  Биткоина, дори и да беше чисто теоретична разработка, би представлявал огромно поле за научна дейност казва хората от централната банка на Финландия.
  Аз знам историята за за луковиците във Холандия. Сигурен съм, че централните банкери на Финландия също я знаят.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 21. 21 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  Не разбрах само при такива размери на 1 ВТС : $ с какво ще купуваме пасти !!!
  —цитат от коментар 18 на 442

  Със сатошита. Сатоши е пичгата измислил биткоина (никой не го е виждал тоя пич и никой не го знае къде е. Знае се само, че създателя си е заделил 1 000 000 биткойна, преди да стартира проекта). Та на въпроса:
  1 Satoshi = 0.00000001 ฿

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 22. 22 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  Технологията зад биткойна - може би. Но самият биткойн? Защо точно той, а не някоя от другите 200 "валути"?

  Това е добър въпрос. Добре е, че го задаваш. Ще се опитам да отговоря със въпрос.
  А защо американския долар, защо не зимбабвийски долар?

  Истината е, че за да функционира една криптовалута, тя се нуждае от инфраструктура. Това са миньорите (техните компютри) които копат. Биткоина е най старата валута с най голямата инфраструктура и това я прави най-ценна в момента.
  Това с крипто валутите е все още в зародиш, не се знае дали ще се роди нещо, не се знае ако се роди как точно ще изглежда, но ако работата стане ще е голямо и красиво.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Приложението на биткойните е?-----------------------------------------------------Приложението на биткоина тепърва се проучва. Както казах, микрософт вече имат проект. Съвместен проект, с една от съществуващите вече валути.В момента има стотици крипто валути, като всяка от тях си идва със своите особености и със специфичните проблеми, които може да реши в бъдеще.Да сравняваш биткоин с етериум, например е като да сравняваш майкрософт със баер. Това са две две различни фирми, опериращи на два различни базара.Биткоина не е валута, или поне не е валута в традиционния смисъл на думата. Да се сравняват двете неща е като да сравняваш ябълки и круши. В бъдеще е напълно възможно двете неща да се допълват и да се превърнат в двете страни на една и съща монета.И накрая, нека да цитирам, по памет, документа разпространен от централната банка на Финландия. Там се призовават учените от страната да проучват технологията блокчейн (това, върху което лежи биткоина) и потенциала на тази техмология. Биткоина, дори и да беше чисто теоретична разработка, би представлявал огромно поле за научна дейност казва хората от централната банка на Финландия. Аз знам историята за за луковиците във Холандия. Сигурен съм, че централните банкери на Финландия също я знаят.
  —цитат от коментар 20 на clarkv622


  На каква основа се определя стойността на биткойна? С юани мога да си купя n броя корита, купи за салата, ментета на Гучи и Версаче, мога да си купя марков телевизор. С рубли мога да си купя въглеводороди и........абе хайде нека да са въглеводороди. С евро мога да си купя фолксваген, мебели, химия, комбайни, хладилници. С долари мога да си купя самолети, пикапи, въглеводороди и прочие и прочие. Колко комбайна мога да си купя д биткойните ако съм белгиец, например?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  По-вероятно да е второто.

 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  [/quote]

  На каква основа се определя стойността на биткойна?
  ---------------------------------
  Има свободен пазар. Там е, където се определя стойността не само на биткоина, но и на всяко нещо, което се търгува.

  Колко комбайна мога да си купя д биткойните ако съм белгиец, например?
  [quote#23:"stanislavdi"]
  —цитат от коментар 23 на stanislavdi


  Ами курса на биткоина е 11 300 $. Ако знаем цената на комбайна, сметката е сравнително проста.


  До коментар [#23] от "stanislavdi":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#21] от "clarkv622":

  Четни за Hal Finney и ще разбереш кой е Сатоши.

 27. 27 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#24] от "Роси":

  Иска ти се щот не си купил овреме.

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#25:"clarkv622"][/quote]

  Е, ако ще превръщам биткойна в друга валута за какво ми е биткойна. И пак ще попитам защо биткойна през миналия декември беше 800$, а сега е 11 000$. Долу горе съм наясно защо паунда е в низходящ тренд, знам за еврото долу горе, знам за рублата. А можеш ли да ми кажеш при кое условие биткойна ще се стабилизира? Кога да купя и до колко ще поскъпне? Означава ли че криптовалутата другия декември ще струва 100000 $ и ако едно Ферари днес струва 15 биткойна защо същото Ферари другия декември ще струва един биткойн? Или с колко биткойна днес мога да си купя Кентъки Фрай чикън

 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#11] от "Smoke":

  Артър Лафер мисли като Вас:

  "Легендарен икономист: Иде най-тежката криза от Втората световна война"

  https://www.investor.bg/analizi/91/a/legendaren-ikonomist-ide-nai-tejkata-kriza-ot-vtorata-svetovna-voina-251073/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#25:"clarkv622"]
  —цитат от коментар 28 на stanislavdi
  А можеш ли да ми кажеш при кое условие биткойна ще се стабилизира? Кога да купя и до колко ще поскъпне? [/quote]

  Е па аз ако имах точен отговор на твоя въпрос в сайта на дневник ли щех да пиша :). Все пак имам отговор, макар и не съвсем точен откъм време. Биткоина и въобще пазара на криптовалути ще се стабилизира, когато и ако технологията се наложи и разгърне пълния си потенциал. В момента имаме пазар, който тепърва се ражда. Не можеш да искаш от едно новородено да е тихо, мъдро и спокойно. То през цялото време пищи и плаче. Ако един възрастен се държи така ше го наречем истеричен. Това и правят повечето мъдреци, които без какъвто и да било анализ обявяват крипто валутите за балон. Абе пичаги, всеки средно грамотен човек, като погледне графиките веднага ще си каже, че това е балон. Не ми казвате нищо интересно. Единственото което забравят е тези господа е, че тези графики, което имат насреща си не са графики на е валутния пазар, да речем, който е с дълга история и традиции, а графики на криптовалутен пазар, който тепърва се заражда. И НЯМА как да е спокоен. Никое раждане не е спокойно.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#30:"clarkv622"][/quote]

  Щом няма условие при което да се стабилизира значи е класическа финансова пирамида

 32. 32 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  доларите само Фед ги печата
  —цитат от коментар 15 на Камен


  Доларите не ги печата фед, а банките.

  I had a dream, Joe
 33. 33 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#31] от "stanislavdi":


  [quote#30:"clarkv622"]
  —цитат от коментар 31 на stanislavdi
  Щом няма условие при което да се стабилизира значи е класическа финансова пирамида[/quote]

  Защо да няма услови при което да се стабилизира !? Нали отговорих на въпроса. Когато технологията се наложи, ако се наложи, и разгърне пълния си потенциал. Тогава ще се стабилизира.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Материалите за биткойните са в такт, дори по-малък от материалите за тралала БГ покрай изборите. Пак да попитам: да не би тази медия да е решила да копае биткойни? Късно е - който ял, ял. Следващите ще плащат. И ще мият чиниите.

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#28] от "stanislavdi":

  М-да...! Някакви подобни въпроси се въртят в главата на всеки нормално разсъждаващ човек. Отговорите са много постни и неубедителни... Или направо ти казват: Много си прост, не разбираш. Това е бъдещето...!
  Ама аз, на тема Светло бъдеще съм се наслушал. Живея, тук и сега. И ми трябват някои отговори, тук и сега.
  Нормално е да има спечелили, нормално е да има загубили, покрай всяко ново нещо, като биткойн. Който се е включил по-рано в надлъгването, може да изкара нещо...!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#11] от "Smoke":


  "Когато балонът с биткойните и балонът с надутите акции гръмне (което ми се чини, че ще стане максимум до 1-2 години), той ще доведе до обезценяване на класическите валути"

  Започнахте добре с първия параграф, но тук закъсахте. "Класическите" валути ВЕЧЕ са тотално обезценени, затова и B върви нагоре спрямо тях. Зад тях няма НИЩО, освен огромни суверенни и частни дългове, "социални държави" и много слаб растеж поради липса на deleverage от 2008. Помислете, когато през 1971 Никсън едностранно прекратява обмяната на US$ срещу злато (споразумението Bretton Woods 1944), една тройунция е била еквивалент на около US$30. Днес (при изкуствено потискана цена на златото): $1,305. 4,300%.

  Трендът за В е нагоре, големите флуктуации се дължат на напъните В да се регулира от правителства, затънали в суверенен дълг. Най-големият риск при тази инвестиция е "забрана"/тежка регулация и данъчно облагане (US Congress вече издава такива шумове). Почти всеки ден има такава пазарна новина.

 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Печалбите на хитреците винаги са в пряка зависимост от ентусиазмът на наивниците.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#36] от "bellend":

  Не съм чувал, някое правителство, да се опитва да регулира Биткойн... Само данъчните се опитват да приберат тяхното, което е нормално. Огромните скокове в цената са си породени от чисто класическа причина. Големи очаквания... Дали тези очаквания ще се сбъднат, ще гледаме. По-скоро е доста съмнително, но може и да бъркам. Не знам.
  Лично аз съм на мнение, че правителството на всяка една световна сила, може да смачка биткойните и те да останат само спомен... Имат си както ресурса, така и хората и закона. По-скоро си мисля, че ще оставят човешката алчност да регулира нещата, по естествен път...!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#38] от "tww09306483":

  "някое правителство, да се опитва да регулира Биткойн"

  Това, че Вие не сте чели/чули, не означава нищо:

  http://www.zerohedge.com/news/2017-12-03/crypto-surge-sparks-establishment-panic-bans-crackdowns-fatwas-bitcoin-undermines-go

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "clarkv622":

  Тц. Сметката въобще не е проста. Щото докато идеш до магазина за комбайни, биткойна взел че станал 12000. Или 9000. Оня дето продава комбайни, ще иска левове, евра или долари. Щото ако вземе биткойна, после той от своя страна няма сигурност на другия ден какво ще има като стойност.

  Ето това е разликата между биткоин и валута. Биткоин ВЕЧЕ не е валута, биткоин е високорисков инструмент за спекулации. От мераци за лесни пари хората преебах добрата идея зад биткоина.

  Следващата криптовалута трябва да има механизъм срещу волатилност, иначе ще свърши като биткойна. Бе че биткойна е свършил де, свърши като валута.

 41. 41 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  "Биткоин ВЕЧЕ не е валута"

  В е валута за разплащания при smart contracts/blockchain. С нея е възможба спекула, както с всяка валута.

  PwC вече приемат В за консултантските си услуги, а Швеция минава към модел blockchain в title insurance и land registry, индустрии за $100s bn в световен мащаб.

  Който разбрал - разбрал.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Тази история с биткойна поразително прилича случките от 1928 г и последните събития от този век. В първия случай борсовия растеж стигна своя пик и балонът се пукна. Рузвелт наложи регулации, но те бяха премахнати от последвалите републикански правителства и така се стигна до имотния балон и Лемън Брадърс. Общото и в двата случая е, че накрая виновниците се измъкнаха като пръдня из гащи, а ударът го понесоха обикновените хора. И до днес няма виновни за Лемън Брадърс, няма и да има.

  Биткойнът е същият спекулативен балон. Чиста спекулация. А както знаем, на борсовите пазари една лъжа може да хване доста рибоци, които един след друг влагат пари, докато накрая някой спекулант не "пусне водата" и всички отичат в канала.

  Може би основната причина за растежа е развиващият се дигитален свят. Но никой не може да замести сигурността на "желязото" и златото. Всяко банкнота в нашия джоб не струва хартията си, ако не носи силата на съответната икономика, печатаща банкнотата. Икономиката поддържа силата и стойността на монетата и банкнотата. Биткойнът кое го гарантира? Коя държава, коя икономика? Когато купувам биткойни, какво купувам? Преди време играех една онлайн игра, където имаше една измислена дигитална валута. Тази "дигатална игрална валута" има същата стойност, колкото и биткойнът.

  Като говорим за трендове, да припомня как само преди месеци имаше някаква игра, която се прочу бързо и акциите й на борсовите пазари буквално избухнаха. И само след месец излезе новината, че имало проблеми със собствеността. Акциите буквално се изпариха във въздуха. Който си даде парите, изпи студената вода. Но глупавите инвеститори са като времето - безкрайни. И за биткойна ще се намерят оптимисти, готови да се разделят с парите си.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#30] от "clarkv622":  ,,...криптовалутен пазар, който тепърва се заражда. И НЯМА как да е спокоен. Никое раждане не е спокойно....,,

  И този криптовалутен пазар си е мъртвороден, независимо че му дават изкуствено дишане, изкуствени сърца (криптовалути). Не може пазар където всеки що годе добър мошенник ще може да те окраде без никакви последствия за него да съществува дълго, деситилетия например. Не може този пазар да замени банковия пазар, защото никоя банка няма да приеме нещо което е виртуално, а не материално. Не може виртуалното да стане материално без никакви закони и правила. Може да ми кажете, че за петнайсет виртуални биткойна ще купите ферари например, ама ще го купите след като тези биткойни ги превърнете в някоя материална валута, обезпечена с материални блага. Така че това е от дедо ви СИДЕР. И още нещо да добавя, не можете да отидете при златар наприер и да му кажете дай ми един килогам злато, давам ти десет биткойна, той ще ти каже, тези десет биткойна в коя банка ги държите, ми те са виртуални, той ще вземе едно камъче и ще каже, това е моето виртуално злато, то тежи един килограм ето ти го, подарявам ти го

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Технологията зад биткойна - може би. Но самият биткойн? Защо точно той, а не някоя от другите 200 "валути"? Утре някой китаец ще измисли по-модерен биткойн, какво ще ги правите старите като никой не ги иска вече?
  Златото поне само природата го прави (при експлозия на супернови), доларите само Фед ги печата (макар и да злоупотребява), но критповалути, дето всеки може от утре да пусне нова, как може им имате доверие?
  —цитат от коментар 15 на Камен

  Теоретично и аз, и ти, можем от утре да почнем да печатаме и книжни пари. Само не трябва да приличат на левове или долари, можем да ги кръстим купони, талони, ваучери или нещо специално да измислим - не левове, ами тигри, слонове, орли, като са обезпечени с някакви наши активи и си ги приемаме ние самите. Както някои земеделски кооперации си издаваха купони, с които можеш да пазаруваш в техните магазини или сега някои големи вериги издават такива ваучери. Както селският магазинер издава вересии. Механизмът е един и същ, как можеш да имаш доверие на книжните пари?

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Биткойна вече оцеля след няколко спада. Ще има и още, кривата е експоненциална и няма как да стигне до небето. Фактът, че е преживял спадове и се е възстановил му изгражда стабилна база - огромното мнозинство от притежателите в момента твърдят че за тях е дългосрочна инвестиция.
  Пущането на фючърси стимулира бързите спекуланти, които всъщност спомагат за предотвратяването на балоните до някаква степен. В момента когато бързите спекуланти започнат да го джуркат, ще се стабилизира или дори ще има рязко спадане. Толкова по-рязко ще бъде, колкото по-голяма част дългосрочните инвеститори се разколебаят. Най-вероятно ще започне бягство към друго крипто убежище - има ги стотици и ще се появяват нови. Но, биткойна е доказал, че може да се възстановява след спад. Някои от другите също, макар и не всички оцеляват също.
  И така ще бъде за дълго - спад-подем, печалба за някой - загуба за друг. Добре дошли в многомерния вълнов финансов криптосвят.
  Той е нестабилен (волатилен, променлив) но със сигурност много по-рационален базиран на числа, сметки и алгоритми отколкото все още доминираща сегашната реалност където с щракане на пръсти живи хора, които всеки ден посещават онова място "създават или унищожават стойност" в зависимост от това какво им се върти в главата или как функционира храносмилателния им тракт.

 46. 46 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Капацитетът на биткойн балона е огромен. Ще обхване цялата платежоспособна общност, което е 2-3 миларда (става въпрос за сумата от хора, които имат достъп до банкиране). Ще обхване и няколкото милиарда човека (3-4), които нямат достъп до банкиране и след 200-300 години ще видим дали въобще ще се спука.

 47. 47 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Истината е, че за да функционира една криптовалута, тя се нуждае от инфраструктура. Това са миньорите (техните компютри) които копат. Биткоина е най старата валута с най голямата инфраструктура и това я прави най-ценна в момента.
  —цитат от коментар 22 на clarkv622

  А какво им пречи на миньорите от утре да си настроят риговете да копаят не биткойни, а етереуми, лайткойни, или някоя от другите 200? Доколкото знам, те точно това правят - гледат цената им, гледат производителността, гледат колко ток ще изхарчат, и копаят това, което ще им е на сметка. Отвреме-навреме сменят, като се промени конюнктурата.
  Както манията сега е по биткойна, от утре може да стане нещо друго и никой не може да ги задължи миньорите да копаят биткойни от утре. Да няма да горят бадева тока, я?
  Докато на доларите все пак пише "legal tender for all debts, public charges, taxes, and dues" тоест всички в държавата САЩ са длъжни да го приемат за плащания, погасяване на дългове, и държавата го приема за плащане на данъци. По закон е така, и всяка държава със закон гарантира, че нейната валута ще се приема поне там за плащане (ако ще и във Венецуела само да е, и там си ги приемат боливарите, макар и да имат голяма инфлация).
  А на биткойна ако вземе да му падне курса утре, миньорите почнат да копаят друга някоя по-перспектива валута, и кой ще задължи някой да ти го приема?
  Има и много други въпроси - например утре се логнеш в портфейла си, биткойните ги няма - на кого ще се оплачеш? Ако ти изчезнат доларите от банковата сметка, ще се оплачеш в полицията; ако ти пробутат фалшиви банкноти ченгетата тръгват да разследват кой ги печата, и т.н. и т.н. Колкото и да не са перфектни тези механизми, все пак ги има - а при биткойна какво има?

 48. 48 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Причините за поскъпването на биткойна са две. И двете политически. Първата е, че хората просто не искат контролът, който им се налага от картовите разплащания. Хората искат да са анонимни. Да няма Big Brother. Биткойнът ви го дава. Другото префимство на биткойна е, че е единственото средство за разплащане, което не позволява политиците да ви ограбват чрез инфлация. Печатайки нови пари, политиците изсмукват покупателната ви способност и с нея си купуват власт. Биткойнът не им позволява това, с което в дълбоката си същност е най-стабилната валута. Поскъпването на биткойна отразява броя хора, които са прозрели тези истини.

 49. 49 Профил на hotclick
  hotclick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://cryptobul.com/ %D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%8F-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0/ Може ли някой който е минал по този път да сподели. Искам да купя малка част биткойн

 50. 50 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Smoke":

  Безкрайно съм изненадан да видя такъв смислен коментар по темата.
  Поздравления.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK