Проблем за Кремъл - под 60% са готови за гласуват на президентските избори в Русия

Проблем за Кремъл - под 60% са готови за гласуват на президентските избори в Русия

© ReutersБлизо 3 месеца преди президентските избори в Русия не повече от 58% от имащите право на глас са решили да се явят пред урните, показва проучване на социологическия "Левада център", разпространено в понеделник. Това изобщо не представлява заплаха за преизбирането на президента Владимир Путин за нов мандат до 2024 г., но създава проблем с легитимността на победата му. Преди месеци от Кремъл заявяваха, че очакват активност около 70%.


Путин още не е обявил официално дали ще се кандидатира, но се очаква това да стане на 15 декември - веднага след голямата му годишна пресконференция предишния ден. Това е и последният възможен ден за регистриране на кандидати, тъй като според изискването на закона крайният срок е 17 декември, а това е неделя.


Още в началото на октомври - преди да е заявил някой желание за участие в изборите - от "Левада център" попитаха избирателите за кого биха гласували, ако Путин не се кандидатира. Отговор не можаха да дадат 55% от анкетираните, а 8% посочиха, че алтернативно биха гласували за премиера Дмитрий Медведев.
През септември същият социологически институт проведе експеримент и попита руснаците дали биха гласували за Андрей Семьонов, чиято кандидатура за президент подкрепя самият Владимир Путин. Над една шеста (18%) заявиха, че биха го подкрепили, а 15% - че ще гласуват "за", макар никога да не са чували нищо за него. Андрей Семьонов е измислена личност.


В Кремъл коментираха тогава, че данните били свидетелство за "абсолютно доминиращото доверие" на руснаците към Путин е кадровата му политика. Но социоложката Капина Пипия от "Левада център" представи друго тълкувание - две трети от руснаците не са готови да гласуват за "кандидат на Путин", въпреки натиска от колективните представи на мнозинството".

Сега допитването от края на ноември показва, че 66% от готовите да се явят на избори ще подкрепят президента, ако гласуването беше следващата неделя. Но това са реално под 40% от имащите право на глас (подкрепата за Путин сред всички анкетирани е 53%). Над една четвърт (28%) от анкетираните от същата група казват, че ще гласуват, но още не знаят за кого.


Станалите вече традиционни кандидатури на националиста Владимир Жириновски и комуниста Генадий Зюганов се определят от социолози и анализатори като "ритуални". Медии в Русия писаха преди дни, че от Кремъл помолили няколко от познати светски личности, обявили намерение да се състезават за президент, да не бъдат особено напористи, защото присъствието им в кампанията я кара да изглежда несериозно.


Путин няма никаква алтернатива, тъй като "Левада център" показва, че Жириновски и Зюганов получават 2-4% подкрепа, а най-популярните представители на либералната опозиция като Алексей Навални и телевизионната водеща Ксения Собчак - около и под 1%.


Според източници на РБК Сергей Кириенко, ръководителят на президентската администрация, е инструктирал зам.-губернатори и председатели на регионални избирателни комисии да гарантират, че кампанията и гласуването ще преминат прозрачно и законно, включително за да не се дават никакви основания за митинги и протести.


Преди година Сергей Кириенко, ръководителят на президентската администрация, обсъжда с регионалните лидери план за 70% избирателна активност на президентските избори от 2018 г., от които 70% да подкрепят Путин. Сега Денис Волков от "Левада център" казва, че макар да предстои активизиране на електората, резултатите ще са по-слаби от тези на предишния вот от март 2012 г. Тогава социологическият център прогнозира 69% активност, а отчетената бе 65.34%, а на сегашния етап Волков очаква 58% активност. След скандалните данни за манипулиране на парламентарните избори от ноември 2011 г., последвани от масови протести, "Левада център" прогнозира 42% подкрепа от всички за Путин, докато президентът в крайна сметка събра над 63% от тези, които отидоха до урните през март.


След новогодишните и коледните празници се очаква Кремъл за повиши оборотите кампанията си и към март достатъчно да мотивира достатъчно избиратели, зависими от държавния бюджет, за да постигне 70% активност. Но Николай Миронов от Центъра за икономически и политически реформи, насочва вниманието към това доколко Путин ще успее да набере популярност в големите градове, включително в Москва и Санкт Петербург.


"Левада център" показва в последното си проучване, че 10% са уверени, че няма да гласуват, още толкова се съмняват, че ще отидат до урните, а 20% казват "не знам дали ще гласувам или не". Твърдо решени за участват са 24% и при възможност от няколко отговора 45% от готовите за гласуват са казали, че го правят защото го смятат "за свой граждански дълг" и още 20% - защото винаги ходят на избори.


Относно мотивацията на тези, които няма да гласуват, 33% са казали, че няма смисъл, тъй като нито участието, нито неучастието биха променили каквото и да е, 22% не вярват, че изборите ще бъдат честни, а 17% не виждат достойни политици (обикновено част от тази група в крайна сметка гласува за Путин).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK