През 2050 г. мюсюлманите в България вероятно ще останат почти същия дял от населението

Мюсюлмани в джамия в Белград.

© Reuters

Мюсюлмани в джамия в Белград.Делът на хората в България с мюсюлманско вероизповедание ще остане почти непроменен до средата на века. Ако през миналата година по официални данни те са били 11.1% от населението, докъм 2050 г. може да достигнат най-много 12.5%, но по-вероятно е да намалеят до 9.2%.


В реални измерения това означава, че ако през 2016 г. по официални данни в България е имало 790 000 мюсюлмани, след 34 години няма да са повече от 700 000.


Това сочат три сценария за това как ще нараства мюсюлманското население на Европа, изготвени от американския неправителствен социологически институт "Пю" (Pew Research Cente).
Данните бяха разпространени в края на ноември и привлякоха вниманието с прогнозата, че сегашните 26 милиона мюсюлмани в ЕС, Норвегия и Швейцария може да се увеличат до средата на века с между 10 и 49 милиона души и могат да достигнат между 36 и 75.6 милиона.


В същото време и в трите сценария немюсюлманското население в анализираните 30 държави ще намалява - до 463-445 милиона души, независимо че над 40% от мигрантите са християни.


Авторите на проучването изрично правят уточнение, че с него не се опитват да предвидят бъдещето, а да представят своя отговор на въпроса "А какво би станало, ако..." при 3 сценария за развитие на миграцията.


Първият е за нулева миграция, т.е. от средата на 2016 г. никой не влиза и не излиза от анализираните 30 държави в следващите десетилетия. Очевидно, що се отнася до миграцията, той е нереален, но параметрите му помагат да се види ефектът от други фактори върху промяната на броя на мюсюлманите в Европа освен този за движението на хора през границите. Такива фактори са не само икономическите и политическите, но и раждаемостта, смъртността, възрастовата структура или броят на родените в мюсюлмански семейства, които не последват вярата на родителите си. Това е и сценарият, водещ до извод за значително намаляване броя на жителите на 30-те държави - от 521 на 482 милиона души.


Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария с нулева миграция.

© pewresearch.org

Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария с нулева миграция.


Вторият сценарий се основава на допускането, че ще има миграция без търсене на убежище (две трети от дошлите в 2010-2016 г. не са бежанци) и че ще се запази профилът на държавите, от които сега идват и към които са се насочили мигрантите. Той изглежда най-близо до актуалните тенденции и вещае дълбоко разделение в картината между Източна и Западна Европа с минимална (в реални измерения) промяна на броя на мюсюлманите в бившия съветски блок и драматична на запад от някогашната желязна завеса. Освен това в Западна Европа ще се случат размествания - Великобритания ще измести Франция и Германия и ще заеме първо място с 13 милиона мюсюлмани, или 16.7% от населението, а Швеция би заела второто място (след Кипър) по дял на мюсюлманите от населението - 20.5% спрямо сегашните 8.1%.


Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария с средна миграция, т.е. без вълната от бежанци.

© pewresearch.org

Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария с средна миграция, т.е. без вълната от бежанци.


Третият сценарий предполага, че към редовните мигранти ще се прибави поток от хора, сходен на т.нар. мигрантска криза от 2014-2016 г., и само Германия ще приема всяка година като бежанци по 200 000 мюсюлмани и 30 000 немюсюлмани. Засега няма основание да се смята, че това ще е водещият сценарий, включително защото случилото се преди две години се отклонява в пъти от историческата тенденция и профил на имигрантите и бежанците. Доколко условен е той показва например неяснотата дали до средата на века Турция няма да смени Сирия като основен източник на мигранти, както и дали мюсюлманите няма да намалеят сред африканците, влизащи в Европа.


Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария със силна миграция, т.е. без удържане на вълната от бежанци.

© pewresearch.org

Това е прогнозата какъв дял от населението може да достигнат мюсюлманите според сценария със силна миграция, т.е. без удържане на вълната от бежанци.


"Бъдещето на мюсюлманското население на Европа ще бъде повлияно от икономически и политически обстоятелства в Европа, засягащи желанието да се имигрира, както и фактори извън Европа, включително напрежение и въоръжени конфликти, които биха могли да предизвикват имигрантски вълни", пишат авторите от "Пю". Бъдещето на мюсюлманите и немюсюлманите ще бъде повлияно от промените в европейската икономика и политическата интеграция (или дезинтеграция) на ЕС, а също от научни открития, промени в околната среда и други, които биха могли да променят демографските тенденции по начин, който сега не си представяме.


Един от множеството фактори, които авторите са включили, е раждаемостта сред мюсюлманите в анализираните държави. Веднага прави впечатление, че във Финландия например за 2015-2020 г. оценката е, че една мюсюлманка ражда средно 3.1 деца, докато на немюсюлманка се падат 1.7 деца. Разликата от средно едно раждане повече при мюсюлманките е прогнозирана още във Великобритания, Франция, Швеция, Белгия, Дания.


В същото време в страни като България, Румъния, Словения или Гърция раждаемостта е практически изравнена - по около 1.6 деца се раждат и в мюсюлмански, и в немюсюлмански семейства.


За анализираните 30 държави съотношението е средно 2.6 срещу 1.6 деца в полза на мюсюлманските семейства и очакването за целия район е разликата да намалее до 0.7 раждания към 2045-2050 г., а паритетът по този показател да бъде постигнат някъде към 2100 година.


Това означава не само че мюсюлманското население ще расте дори само заради по-висока раждаемост, но и че младите хора в тази група ще са значително повече. Така е и в момента - 27% от мюсюлманите са на възраст до 15 години (при немюсюлманите този дял е 15%), една четвърт (23%) са 15-29-годишни и още 27% са 30-44-годишни. Докато 10% от немюсюлманското население на 30-те държави е на възраст над 75 години, при мюсюлманите тази група включва едва един на всеки сто.


Какво се казва за България


За демографските тенденции изследователите за разчитали на адаптираната това лято прогноза на Икономическия и социален съвет на ООН. Според най-вероятния сценарий в нея в средата на века, т.е. след около две поколения, в България ще живеят не повече от 5.5 милиона души.


Спрямо това допускане, описаните сценарии и статистиката, сочеща, че мюсюлмани и немюсюлмани в България имат практическа еднакво ниво на раждаемост, представените данни на "Пю" към 2050 г. са за:


Нулева миграция - 700 000 (12.5% от населението) мюсюлмани


Средна миграция - 500 000 (9.2%) мюсюлмани


Силна миграция - 650 000 (11.6%) мюсюлмани.


В действителност мюсюлманите в България може да се увеличат с 1.3 пункта единствено при сценария с пълно спиране на миграцията. При другите два сценария прогнозата е за намаляване с 1.9 процентни пункта и увеличаване с 0.5 процентни пункта. Авторите на доклада са поставили България на дъното на таблица, представяща прогнозираните промени:


През 2050 г. мюсюлманите в България вероятно ще останат почти същия дял от населението

© https://www.pewforum.org/

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ако всички мюсюлмани бяха като живеещите в България, то нямаше да има никакви притеснения от нарастването на броят им.Ама арабите , афганистанци и пакистанците по съвсем друг начин разбират исляма.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Неутрално

  Има още един много реален сценарий - европейците да приемат все по-яко исляма, защото това е неофициалната държавна политика в ЕС !
  СТРОЯТ СЕ ДЖАМИИ - А ЦЪРКВИТЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ !
  ФАКТ !

  [email protected]
 3. 3 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2256 Весело

  Същото ли ще остане съотношението на братята цигани?

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Време е да започне мисионерска дейност и християнизация на мюсюлманите в Европа. Както те агитират за приемане на исляма, така и Европа трябва да полага усилие за християнизацията им. Вече има случаи на сирийци приели християнството в Германия доколкото знам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Има още един много реален сценарий - европейците да приемат все по-яко исляма, защото това е неофициалната държавна политика в ЕС !СТРОЯТ СЕ ДЖАМИИ - А ЦЪРКВИТЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ !ФАКТ !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не съм чул ЕС да насърчава приемането на исляма, нито да се унищожават някъде църкви, не пишете глупости.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Българските мюсюлмани нямат нищо общо с онези на Изток от Анадола. Те са по-българи от половината ни сънародници.

 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Нашите не се размножават като арабите.
  А има ли прогноза при спиране на социалните помощи в държавите начело в списъка?

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":
  "Не съм чул ЕС да насърчава приемането на исляма, нито да се унищожават някъде църкви, не пишете глупости"

  Това много ли ти харесва?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_Mosque

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Разстроено

  СТРОЯТ СЕ ДЖАМИИ - А ЦЪРКВИТЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ !
  ФАКТ !
  До 2020 година в Англия ще се закрият около 4 хиляди църкви.
  В Германия от 1990 до 2010 година са закрити 340 църкви (46 разрушени), превърнати са в културни центрове, спортни зали, а една част са вече джамии. До 2020 - та ще стигнат хиляда.
  В Холандия са 700.
  Във Франция вече са премахнати 2800 католически църкви!

  [email protected]
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Не съм чул ЕС да насърчава приемането на исляма, нито да се унищожават някъде църкви, не пишете глупости.
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet


  Londonistan: 423 New Mosques; 500 Closed Churches

  Процесът сам си тече, ЕС само го подпомага като вкарва нови мигранти и прави всичко възможно да гарантира правата на малцинствата до степен такава, че да потиска мнозинството.

 12. 12 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не всички мюсюлмани са като тези тук.
  Добре, техният дял в България няма да се увеличи (или не драстично). А какво правим с циганите?

 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 337 Неутрално

  СТРОЯТ СЕ ДЖАМИИ - А ЦЪРКВИТЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ !ФАКТ !До 2020 година в Англия ще се закрият около 4 хиляди църкви.В Германия от 1990 до 2010 година са закрити 340 църкви (46 разрушени), превърнати са в културни центрове, спортни зали, а една част са вече джамии. До 2020 - та ще стигнат хиляда.В Холандия са 700.Във Франция вече са премахнати 2800 католически църкви!
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Много хора от турски етнос изграждат и христиански храмове в България!
  А Вие дарявали ли сте средства за изграждане на джамии.Със сигурност не.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Вярващите християни в Холандия стават все по-малко. Резултат: налага се църковният инвентар да бъде продаван в чужбина…

  Тежката дървена врата се отваря с усилие. Хари Ламерс прибира в джоба на якето си голямата връзка ключове.
  - Внимателно, стъпала! – предупреждава ни, докато влизаме в църквата «Света Ана» ((Sint Annakerk) в град Амстелфейн (Amstelveen), недалеч от Амстердам.
  Църквата е почти празна, по стените се виждат следи от картини, които сега липсват.
  - Доскоро там можехме да видим 14 «спирки» по Кръстния път – въздиша Ламерс. – За щастие, ги взе друга църква. Над амвона все още виси голям кръст, който е правен в Оберамерхау, Бавария. Но никой не иска да го вземе, защото е прекалено обемен – обяснява 73-годишният холандец. – Дарохранителницата на престола, независимо от великолепните резби в стил «модерн», също не може да си намери приют. Не знам какво да правя с нея…
  Ламерс е заместник-председател на енорийския съвет, а неговата църква «Света Ана» - една от стотиците холандски църкви, които се закриват всяка година.
  По време на неделните служби са заети неповече от ѕ от местата.
  Християните в Европа намаляват, в това число и в Холандия. Всяка година обединените протестантски църкви в Холандия заедно с римо-католическата църква губят 170 хиляди свои членове.
  Доста църкви вече се използват за джамии.
  - Ако продължава така, до 2050 протестантите в Холандия ще изчезнат съвсем, а 25 години по-късно – и католиците – пресмята Марк де Байер ((Marc de Beyer).
  Той е на 45 години, работи в музея и помага на епархиите да опразват храмовете си. Публикувал е наръчник с директиви как да бъдат закривани църквите и как да бъде отчуждаван църковният инвентар.
  - Всяка седмица в Холандия се закриват 2 църкви – обяснява де Байер.
  Още по-бързо в Холандия умират манастирите: сега са останали само 160, а през последните 15 години са закрити около 150 манастири. ''
  Керстин Швайгхьофер
  (Kerstin Schweighцfer)

  вестник
  DER STANDARD
  26.12.2013 г.

  Превод: Л. Чолаков Този превод е обект на авторско право. Разрешава се препубликуването му изцяло или отчасти само с посочване името на преводача.

  [email protected]
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  За Канада вече не искат визи.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  При имиграция 9 %без имиграция 11%??? Нещо не схващам.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  За нашите мюсюлмани изобщо не става дума. Проблемът е с вносните.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Медийна пропаганда и подържане интереса на масите. За к'во ни занимават с глупости, колко щели да бъдат мюсюлманите. Много важно. Това, което е наистина важно - каква ще е структурата на Европа, какво ще е БВП, какво ще е образователното равнище, стандарта на живот, раждаемостта (има ли начин населението да се подмлади без външен приток, да речем), и пр. са много по-важни въпроси. Освен това, не се отчитат сценарии зависещи от политическата воля в Европа - до сега, Европа не полагаше усилия да интегрира тези хора, защото политическата класа има нужда от патерици за властта и електорат, който да гласува популистки (крайно-десни против пришълците, самите пришълци за леви партии и пр.). Също, политическата класа има нужда от самовъзпроизвеждащ се пролетариат или лумпен-пролетариат, като низова класа и източник на евтина работна ръка. Ако се появи политическа воля към интеграция и асимилация, Ислямът няма въобще да е проблем за никого. В Щатите нямат такъв проблем, защото мястото на всякаквите различия в раса, етнос и религия е ясно дефинирано. Ако Европа иска, а не знае как да реши проблема, достатъчно е да приложи Американския модел и ще получи решение на почти всеки обществен проблем. Няма нужда да пълнят медийното пространтво с измислени проблеми.

 20. 20 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Вероятно?

  Жената е покана за щастие
 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не е вярно, ще има инвазия, нашествие, заливане и колонизиране с мюсюлмани. Естествено, по заповед на Меркел. Така казаха бастуните на Корни.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Вярващите християни в Холандия стават все по-малко.
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  И кво, да не би да са приели исляма или просто са обърнали граб на религиите? Много мюсюлмани в Европа, бежанци и икономически мигранти, също бързо изоставят религията .

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  1. Комунистите много се загрижихте за туй пусто християнство.
  2. Много от европейците са атеисти и най-много да отидат на църква покрай сватби и кръщенета, а не редовно. Нормално е църквите да намаляват.
  3. Тия данни откъде са?

  KLETA HRISTQNSKA EVROPA

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  "европейците да приемат все по-яко исляма, защото това е неофициалната държавна политика в ЕС !"

  Мне, има и по - добро решение. По повод където др Тимерманс заклеваше че треба наложено отгоре дайвърсити и бъдещето на Европа е в циганизацията имаше коментари на хора дето се чудеха какво да правим. И един беше предложил да се наговорим и земем едновременно да се поюдейчим и после да кажем "Тея не ги щем" . И тогава др Тимерманс и присъдружни няма накъде да мърдат щото матряла го плашат с директиви и наказателни процедури, ама пред юдеите се кланят и им козируват.

 26. 26 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Прогнозите за швеция са доста притеснителни за белите хора там. при 4.5 милиона мюсюлмани са в позицията на една по голяма Босна през 2050....

 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Хората не ходят на църква, защото не искат. За това и се закриват църкви. След някое време и джамиите ще имат същата съдба. Религиите, а по-скоро "съновниците" им, все по-силно и по-резултатно отблъскват хората.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всички ще сме братя - роми, романци и ромляни.
  Да сме живи и здрави до тогава!

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Разстроено
 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Излязоха доста материали за Франция, където през последните 20 години са разрушени 33 църкви и са построени хиляда джамии. Някои сравняват строежа на джамии и молитвени домове през последните 30 години с всички католически църкви, построени там през последния век, и казват, че сегашното строителство е по-мащабно.

  http://www.zerohedge.com/news/2017-08-06/france-churches-vanish-mosques-spring

  И още един материал, посветен на въпроса, от който разбираме, че френският административен съд (Conseil d'État) е наредил отстраняването на римокатолическия кръст от върха на паметника на папа Йоан Павел II на обществен площав в Ploërmel, Бретан. Според най-висшия административен съд на Франция този кръст нарушава светската природа на държавата - не статуята на бившия папа, а само кръста нас нея.

  https://www.gatestoneinstitute.org/11423/france-state-islamism

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":1. Комунистите много се загрижихте за туй пусто християнство. 2. Много от европейците са атеисти и най-много да отидат на църква покрай сватби и кръщенета, а не редовно. Нормално е църквите да намаляват.3. Тия данни откъде са?KLETA HRISTQNSKA EVROPA
  —цитат от коментар 23 на Yard


  Такива като г–н Балкански им плащат да:

  1. Качват снимки на паметници на Ленин и неспирно да възхваляват соца.

  2. Плашат с исляма, като умишлено злоупотребяват с чувствителността на българите по този въпрос, с цел да внушават, че лошият Запад само гледа да ни върне в турско, съответно винаги трябва да гледаме към Русия като към закрилница и да й коленичим (по–добре руско отколокото турско да стане, ще кажат нищо неподозиращите им последователи).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 32. 32 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Интересно, не знаех, че сега България е с най-голямо съотношение на мюсюлмани

 33. 33 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Запада бавно ,но уверено върви по пътя на Ливан .Атентатите са само началото на инвазията.След това ще дойдат и паравоенни групи от ислямисти сеещи смърт и омраза .Петата колона да не си мисли ,че и в Русия не е същото .Единствено ,че ги държат изкъсо засега парира нещата.За България и източна Европа предстой дълга битка в бъдещето на християнския свят.Забележете ,че има наченки за радикализация на БГ турци,Българомохамеданите и Ромите.Имаме и проблем с арабите тук-сирийци,афганци,пакистанци ит..Пресния пример е за сириеца с аферата на лекарства за 80м лева,Сподвижника на ИДИЛ с наргелетата преди седмица две.Преди това имахме и участие на мигранти -каналджии .Сигналите са ясни Малцина работят и се трудят честно .Голяма част от арабите гледа да мине в нелегалната сфера за да прави пари от тънката част.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":
  До коментар [#30] от "baba_zozolana":

  Съвсем случайно и двамката цитирате едновременно про–путинския конспирационистки сайт Zero Hedge.

  Поне като ви инструктираха да го лансирате тук, да бяха ви казали, че от доста време никой не го взима насериозно. Лоша робата, Кутев!

  How Do You Know That Zero Hedge is a Russian Information Operation? Here’s How
  http://streetwiseprofessor.com/?p=8947

  Unmasking the men behind Zero Hedge, Wall Street's renegade blog
  The answer, it turns out, is three people.
  Following an acrimonious departure this month, in which two-thirds of the trio traded allegations of hypocrisy and mental instability, Lokey, 32, decided to unmask himself and his fellow Durdens.
  Lokey said the other two men are Daniel Ivandjiiski, 37, the Bulgarian-born former analyst long reputed to be behind the site
  http://www.smh.com.au/business/media-and-marketing/unmasking-the-men-behind-zero-hedge-wall-streets-renegade-blog-20160429-goit31.html

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Вярването в богове и богини е патология!

 36. 36 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#34] от "c.b.o.":

  ОК. Ето още "путинска" пропаганда:

  "Разрушаването на църкви се изправя пред френската съпротива"
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1552849/Demolition-of-churches-faces-French-resistance.html

  "Снимки на свещеник, който е извлачен от осъдената църква на св. Рита, разгневяват френската десница"
  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/08/03/images-of-a-priest-being-dragged-from-a-condemned-st-rita-church-anger-the-french-right/?utm_term=.0519787b5ae0

  "Повишаващата се цена на вярата в свиващите се енории на Франция"
  http://www.nytimes.com/2010/01/05/world/europe/05france.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 37. 37 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#36] от "baba_zozolana":

  Да се внушава: събарят се църкви, за да се строят джамии, голямото нашествие (Сорал), смяна на етническия състам (Льо Пен и нашата Корни). Мдаааааа....

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 38. 38 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Време е да продължим напред и да спрем да приемаме каквито и да е религии. В 21 век, мисля, че е неприемливо хората да си имат въображаеми приятели. Трябва да се почне да се мисли малко повече и да се приеме света такъв какъвто е.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 39. 39 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#37] от "c.b.o.":

  Нищо не внушавам. В материалите са посочени ясно някои от причините да се събарят църкви - общините нямат средства да ги поддържат, енориашите намаляват и т.н. Не твърдя, че има явна или тайна заповед да се разрушават църкви и на тяхно място да се строят джамии. Общата картина обаче е: разрушават се църкви (по различни причини) и същевременно се строят джамии (по други причини).

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  До коментар [#34] от "c.b.o.":

  А каква е статистиката според вашите инструкции у нас - съотношение църкви/джамии? В частност - новопостроени...?????

  [email protected]
 41. 41 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#39] от "baba_zozolana":

  Нищо не си внушавала, ама..... си каза репликите, де.
  "Общата картина обаче е: разрушават се църкви (по различни причини) и същевременно се строят джамии (по други причини)."

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 42. 42 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#39] от "baba_zozolana":

  Някои черковни сгради просто се превръщат в нещо друго, без да се разрушават. Например в Маастрихт има една много красива книжарница, която в миналото е била черква.

 43. 43 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#11:"realguru"][/quote]

  Искаш да кажеш, че мюсюлманите в Европа се увеличават, защото се строят джамии, така ли?Напротив - точно обратното е - мюсюлманите се увеличават и се строят джамии.
  А ти лично ходиш ли на църква?Знаеш ли тайнствата и смирен ли си?Дълбоко се съмнявам, че е така.Убедил съм се, че между крайните християни и крайните мюсюлмани няма разлика - и двете течения желаят мъст и война!

 44. 44 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А каква е статистиката според вашите инструкции у нас - съотношение църкви/джамии? В частност - новопостроени...?????
  —цитат от коментар 40 на karabastun


  Какви статистики, г–н Балкански? Какво общо може да има съотношението църкви/джамии с очаквания брой на мюсюлманите през 2050?

  Да не говорим, че църкви са били строени много преди джамиите и едва ли може да се строят със същите темпове, още повече, че много хора днес са атеисти или просто не ходят на църква. Същото важи и за джамиите, между другото.

  Нямате ли поне малко срам от гнусната пропаганда, която леете тук всеки ден нон–стоп?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 45. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#42] от "ijj":

  Да, знам за нея и от снимките, които съм гледала, мисля, че изглежда прекрасно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Съгласно френското законодателство от 1907 г., /което е послужило за образец на по-късното съветско законодателстно/ храмовете и тяхната утвар са обществена собственост /държавна или общинска според значението/ и само се предоставени за ползване на вярващите. Църква, в която не е служена литургия повече от 6 месеца, ке връщана общината или държавата с целия инвентар. Какво ще правят държавата или общината с нея си е тяхна работа - ако преценят, могат и на друго вероизповедание да я предадат.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#17] от "zxp53317185":

  При нулева миграция броят на мюсюлманите се запазва. При средна миграция /както досега/ броят им намалява - мюсюлманите се изселват повече от християните и невярващите в посока Западна Европа и Турция. При силна миграция - намалява броят на местните мюсюлмани, увеличава се силно броят на преселниците от от Арабистан. Какво толкова сложно има?

 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  И мюсюлманите захитряха...раждат по 1 най много 2 деца...само ромите още се издържат с многодетство...

 49. 49 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#5] от "marks_nazi":

  Истински българи, които не разбират български и допреди стотина години пишат на арабски? Мерси!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 50. 50 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Просто трябва да се забранят религиите. Какъв е проблема? Никакъв. ))

  If you are going through hell... Keep going!
 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#40] от "karabastun":

  Ба, има доста новопостроени църкви, които стоят празни.
  В селото, където след три часа ще служим вечерня за Никулден има църква /построена след 10-ти ноември/, друга, която се строи и до нова година е предвидена първа копка за трета. Енориашите са две братовчедки със семействата си /един мъж, две деца/...
  В съседното село /служихме литургия в събота/ вярващите са пет възрастни жени, заради лошото време само две от тях бяха на църква. В селото има две църкви - и двете новопостроени.
  В селото, в което служехме в неделя има две новопостроени църкви - черкуваха се само две жени от селото и една от централната община.

 52. 52 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#41] от "c.b.o.":

  Вие правите ли разлика между факт, интерпретация и каузално обяснение. "Общата картина обаче е: разрушават се църкви (по различни причини) и същевременно се строят джамии (по други причини)” е факт. Интерпретациите му могат да са различни, а причинно-следствените връзки са съвсем друга работа.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 53. 53 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 383 Весело

  До 30 години религиите (в актуалните за деня общества) ще се изучават в часовете по изкуства, където (единствено!) приносът им ще е безспорен :)

 54. 54 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Църкви ще се строят ако има кой да ги посещава. Това, че голяма част от европейците са атеисти не е държавна политика. Мюсюлманите нарастват, строят се джамии. Истинските хора не правят разлика между храмовете на отделните религии. Един от най-големите благодетели на Бургас-Александър Георгиев-Коджакафалията, е правил дарения без разлика. На християнски храмове, синагога, джамии. Различните монотеистични религии се различават по пророка, в който вярват. Господ е един. И при юдеи, и при християни, и при мюсюлмани. Потърси информация и ще разбереш за какво говоря
  До коментар [#35] от "Ριζοσπάστης":

  Никой не те кара насила. Вярата е вяра. Атеизмът е атеизъм. Всеки както вижда нещата

  Димитър Димов
 55. 55 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Олеле майко
  "съновниците" - със сигурност не става дума за сънища ;-)

  Извинениа!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 56. 56 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Картинката за Европа и сега и в бъдеще никак не е добра.
  Всички кръстоносни походи бяха неуспешни. Походът на полумесеца през 21 век може и да успее. Зависи от поведението и политиките на християнските държави.

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Весело

  До коментар [#56] от "subaru":

  Е, ама те не са християнски, ами постхристиянски!

 58. 58 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#47] от "patsis":

  Ами хептен сложно стана. Дайте да се разберем откъде накъде е тази миграция. Ако е от близкия изток към ЕС (България), е ясно че няма как процентът мюсюлмани да намалява - напротив. Ако става Въпрос за вътрешна миграция в рамките на ЕС както Вие твърдите излиза че от България емигрират повече мюсюлмани отколкото християни, което си е новина.

 59. 59 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А циганите /пардон, ромите/ в кой етнос са? Не знам дали са м'сли или не, ама знам-след 20-30 год. ще има 3-4 БГ града-Сф, Пл,Вн,Бг и може би Ст.Загора и това ще е БГ.

 60. 60 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Това ще го потвърдят тези, които доживеят дотогава.

 61. 61 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 281 Весело

  А процентът цветнокожи колко е и колко ще стане?

 62. 62 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията спестява една много важна подробност, която в доклада на Pew е спомената в скобки, а именно, че сметката не взима предвид 1 милион "гости" на Меркел от 2015-2016. Обяснението на авторите на доклада е, че този 1 милион вероятно няма да остане трайно в Европа, което аз лично не вярвам. Т.е., представените прогнози са доста консервативни. Много вероятно е мюсюлманите в Европа (и в частност Германия) реално да са много, много повече от представеното към 2050.

 63. 63 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Аз не разбирам, как така при нулева миграция бихмеимали по-голям дял на мюсюлмани, отколкото при "нормална" миграция? Явно се вклюючва вътрешносъюзна миграция от България към други страни в ЕС?

 64. 64 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Българските мюсюлмани нямат нищо общо с онези на Изток от Анадола. Те са по-българи от половината ни сънародници.
  —цитат от коментар 7 на realguru


  А каква е причината за това? Не е, че българската държава е била мила и грижовна към тях. Просто всичко е въпрос на време и на уседналост. Второто поколение турски гастарбайтъри в Германия вече са добре интегрирани, а след още няколко поколения само името и цветът на кожата ще ги различава от "арийските" немци.
  Същото ще стане и с "дивите" сирийци и афганистанци, ако останат в Европа.

 65. 65 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Статията спестява една много важна подробност, която в доклада на Pew е спомената в скобки, а именно, че сметката не взима предвид 1 милион "гости" на Меркел от 2015-2016. Обяснението на авторите на доклада е, че този 1 милион вероятно няма да остане трайно в Европа, което аз лично не вярвам. Т.е., представените прогнози са доста консервативни. Много вероятно е мюсюлманите в Европа (и в частност Германия) реално да са много, много повече от представеното към 2050.
  —цитат от коментар 62 на Gligani


  2016 оценката е за 25.7 млн, 2050 при силна миграция е прогнозирана 75.6млн.. Колко точно "много, много повече" очаквате от евентуално пропуснати 1 милион?

 66. 66 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Медийна пропаганда и подържане интереса на масите. За к'во ни занимават с глупости, колко щели да бъдат мюсюлманите. Много важно. Това, което е наистина важно - каква ще е структурата на Европа, какво ще е БВП, какво ще е образователното равнище, стандарта на живот, раждаемостта (има ли начин населението да се подмлади без външен приток, да речем), и пр. са много по-важни въпроси. Освен това, не се отчитат сценарии зависещи от политическата воля в Европа - до сега, Европа не полагаше усилия да интегрира тези хора, защото политическата класа има нужда от патерици за властта и електорат, който да гласува популистки (крайно-десни против пришълците, самите пришълци за леви партии и пр.). Също, политическата класа има нужда от самовъзпроизвеждащ се пролетариат или лумпен-пролетариат, като низова класа и източник на евтина работна ръка. Ако се появи политическа воля към интеграция и асимилация, Ислямът няма въобще да е проблем за никого. В Щатите нямат такъв проблем, защото мястото на всякаквите различия в раса, етнос и религия е ясно дефинирано. Ако Европа иска, а не знае как да реши проблема, достатъчно е да приложи Американския модел и ще получи решение на почти всеки обществен проблем. Няма нужда да пълнят медийното пространтво с измислени проблеми.
  —цитат от коментар 19 на transvaal


  Имате един много голям плюс от мен. Многои точен коментар.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 67. 67 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Интересно, не знаех, че сега България е с най-голямо съотношение на мюсюлмани
  —цитат от коментар 32 на ggrigorov


  Много хора не знаят, защото нашите са "мюсюлмани" както ние сме "християни"--т.е. нормални работливи хора, празнуващи традиционните си празници и отпращащи по някоя друга молитва. То като няма проблем, нещата не се забелязват.

  Ама избира човек между 1 милион български турци или 2 хиляди имигранти от Афганистан и Сомалия--е голям шанса количеството психопати и бандити да е по-голямо във втората група.

  Но, както още когато почна голямата бежанска криза казах--всякаквите Германии и Швеции имат нужда от инжекция циганско присъствие--иначе много се разплуха и повярваха че целия свят е един санаторий. А светът е опасно място пълно с хищници, и е по-добре Европа навреме да и бъде напоменно това с някой друг лузър тичащ с нож по улиците или група пияни лекета обарващи мадами по улиците, отколкото след още 20 години атрофия, да ги завладее всеки когото не го мързи.

  Тази доза опасни цигани дето внесоха е като ваксинация--ще преболедуват, и ще станат по-силни. А след 2 поколения ония може и да не станат като български турци, или дори като английски пакситанци, но поне на нивото на френски алжирци и мароканци ще се стабилизират. Стига да им се покаже ясно какво може и какво не, и мисля в момента общественото мнение така се промени по целия континент, че вече много по-ясно се показва кое може, а за кое--бой по манерката.

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#67] от "patilanskomeze":

  По твоята логика за ваксинацията що не отидеш да поживееш 2-3 години в някоя циганска махала. След това ще си станал по-силен.А дали новодошлите ще се интегрират е много спорен въпрос. Колкото терористите от Моленбек се бяха интегрирали. Или хилядите западноевропейци, биещи се за Ислямска държава.

 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Лоша работа, трябва на всяка цена да си върнем децата от чужбина, но как да стане като там са оценени, на добри пари и позиции.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#47] от "patsis":
  "увеличава се силно броят на преселниците от от Арабистан. Какво толкова сложно има?"
  То в "Арабистана" има семити, перси, талибани, индийци, казахи, монголи, че дори и християни.
  Освен това американските ПЮйковци не са казали какво става с нефта и/или количките на Мъск в Арабистана. Щото, ако Китай почне да копа някаква "световна валута", векторът на миграцията може да се кандилка извън правата вяра американска.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Това е икономическа миграция а не "религиозен кръстоносен поход" :)
  От Европа зависи как ще подходи и как ще реши проблема...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на mbc21537014
  mbc21537014
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Коментар номер 1....Отличен 6... Нашия проблем е само да ограничим все още малкото Ислямизирани, Нискоинтелигентни и Неграмотни цигани в някои крайща на България.....като разбира се това е задача на правителството. Лошото е че, незнам дали има някой там който е в състояние да започне процеса....

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "zxp53317185":

  Че мюсюлманите в България както и всички останали не искат до стоят в България? Ако погледнеш коментарите ще видиш как едновременно казват хора как българските мюсюлмани са граждани образец и как обаче мюсюлманите в Холандия унищожавали държавата... 50 000 от тях са български турци, помаци и роми...

  Та това е, част от промяната е такава.

  Иначе иди обясни на нашите крайни националисти такива тънкости... Като видят статистиката за Швеция или Норвгия с пяна на устата крещят за близкия изток и си представят едни странни картинки, а то става въпрос основно за Босненци и Косовски Албанци... Или пък второ поколение иранци избягали от сегашния режим в Иран, който си има и морална полиция...

  И най ама най-ненормално е сравнението с практикуващи християни, сякаш у нас църквите са пълни, или някой ти чете проповедта на планината от време на време ...

 75. 75 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#68] от "mushashi":

  Всички от Моленбек са родени и живели целия си живот в Белгия, сега ако ми обясниш каква е белгийската връзка с асимилацията, като процеса на индоктринация е станал след 18тата им годишнина и е включвал изолация само синдикална изолация от белгийското общество, тоест на години сами са се отлъчили.

  Много ми интересно какво точно искат да кажат всички тези теории как приобщаване към обществото е невъзможно, но пък примерът ти е един рядък и специален случай включващ едно много специфично предградие.

  Няма да те питам после как ползваш това за обособяване на идентичност, като се има предвид че Мароко ( силно казано за хора, които макар и да са си запазили двойното гражданство хич не са искали да се връщат в кралството ) и Арабия и Леванта са три отделни и различни като култура общности ами и отгоре сигурно слагаш в кюпа Иран и Пакистан и Бангладеш.


  Ако си готов може да сравним терористичните атентати по време на войната между Алжир и Франция със сега, брой жертви и брой атентатори и колко често второто поколение французи с алжирски произход има желание да си връща за действията на Льо Пен старши и неговата шайка от пишман войници и откровени военно престъпници...

  Или да сравним интеграцията на Ирландците в Англия след мирния процес и да видим за брой граждани, колко е бил процента на престъпници и членове на терористична организация и да го сравним с мюсюлманите с произход от бившите колонии, които са родени в Англия.


  Хайде като тръгваш да правиш някакви генерални изводи да си наясно, че човешката история не е започнала в момента, в които ти си започнал да четеш новини и че общности от обществото се отцепват и приобщават с течение на времето и има база за сравнение, която показва, че тенденцията е към приобщаване с промени в културата.

 76. 76 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#65] от "Бай Благой":

  В такива моменти е нужно да се спомене, че 75 милиона примерно е повече от населението на Сирия, Ирак, Ливан, Изрел, Йордания и Кувейт взети заедно.

 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#58] от "zxp53317185":

  Отчитана е всичката миграция - както от извън Европа, така и обмяната на население между европейските страни.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#58] от "zxp53317185":

  Е, че защо да е новина, че от България емигрират повече мюсюлмани, отколкото християни? Това отдавна се знае. Повече млади хора, по-голяма бедност, емиграция в две посоки - на Запад и към Турция - все фактори, обуславящи по-силна емиграция, отколкото при постхристияните в България.
  Не обсъждахме ли през септември колко деца от Столипиново не са намерени в началото на учебната година, защото са заминали за чужбина с родителите си. Пар-екселанс мюсюлмански квартал.

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#75] от "nqb06371969":
  Хахаха.Никога не съм слагал под общ знаменател всички мюсюлмани. При условие, че дядо и баба по бащина линия бяха мюсюлмани и имам братовчеди мюсюлмани мислиш ли,че им поставям знак за равенство с някой саудитец?
  Факт е обаче, че исляма се възприема по много различен начин от отделните народи или етноси като цяло.Специално за арабите ислямът е на първо място в живота.Не случайно живеят в гета в европейските градове с други подобни на тях.Голямо значение има не само религията, но и етноса и местоживеенето.Дори и в новата си държава тези хора запазват традициите и начина не живот с поколения. За разлика от българите например, които много бързо се асимилират. Независимо дали са християни или мюсюлмани. Просто тук религията никога не е имала такова значение като в арабските държави.

 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#78] от "patsis":

  Процентно може и така да е, но като общо количество християните емигранти са повече.Ако разбира се не включваш и турците през Голямата екскурзия.
  А циганите са специфичен случай доколкото при тях не е водеща религията или етноса, а семейството или кланът в някои случаи.Чувството за общност не им се простира извън тези граници.

 81. 81 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#78] от "patsis":

  Значи какво е обсъждано тук и какво е статистика са различни неща. Аз такава, че в България процентът нетна емиграция на мюсюлмани е по - висок от този на християни не съм видял, моля пратете нещо ако намерите.

  А което исках да кажа с поста ми най -горе е че статията е пълна помия и статистиките в нея са правени от някой без основно. При нулева имиграция в България процентът на мюсюлмани може да се задържи или падне, но при средна или силна със сигурност ще се покачи понеже имигрантите които пристигат са в голямо множесво мюсюлмани.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#81] от "zxp53317185":

  В статията не се говори за имиграция, а за миграция - включва както напускащите България, така и идващите в нея. При миграция като досега процентът на мюсюлманите и постмюсюлманите ще намалява, защото изселването им е по-интензивно отколкото при постхристияните и християните.
  Отделно вероятно са използвани екстраполирани данни от преброяванията, при което цялото население е било разделено на мюсюлмани и немюсюлмани. В такъв случай делът на мюсюлманите в България намалява рязко през периода 2001-2011 година заради популярността на опцията "неотговорил" - стотина хиляди през 2001 и 2 млн през 2011. Само дето и определилите се като християни намаляват бързо - въпреки разпространените представи, че в България имало 85% православни, при преброяването 2011 са се определили като православни само 59,4% от населението, а възрастовата им структура е такава, че вече би трябвало да са под 55% от населението - 4 млн.

 83. 83 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#82] от "patsis":

  Само празни приказки, без доказателства относно намаляващия (според Вас) процент мюсюлмани в България.

 84. 84 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Поредната подвеждаща статистика. Външният приток и вътрешното им развъждане (като мишки) ще промени коренно демографската картина на Европа. Където има много мюсюлмани, то там има и много насилие.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK