Еврокомисията започва дело срещу Унгария заради атаката срещу Сорос

Унгарският премиер Виктор Орбан с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.Европейската комисия обяви, че предявява искове срещу Унгария в Съда на ЕС заради промени в законите за неправителствените организации и висшето образование, станали известни най-вече заради ограничаването дейността на финансирани от Джордж Сорос неправителствени организация и Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща.


И в двата случая според еврокомисията с отказа си да промени законодателство, въведено по-рано тази година, страната нарушава ключови разпоредби в европейските договори. Миналия месец Сорос, срещу когото в Унгария се води мащабна кампания, обвини Орбан, че разпалва омраза, за да се задържи на власт.


През април Будапеща прие промени в Закона за висшето образование от 2011 г. и въведе изисквания за неевропейски университети, базирани в страната, а през юни - друг текст, задължаващ някои чуждестранни неправителствени организации да предоставят подробна информация за финансирането си и да показват във всички свои публикации, че са поддържани от чужбина.
Самият ЦЕУ - който работи само в унгарската столица - съобщи преди приемането на закона, че кабинетът в Будапеща е внесъл промени, изискващи чуждестранните университети да имат кампус както в Унгария, така и в собствената си страна. От учебните заведения ще се изисква да се съобразят с новите правила в срок до 15 февруари 2018 г. Освен това промените отмениха правото на университета с преподаватели и персонал от над 131 страни да назначава преподаватели от държави извън ЕС без работна виза и изискваха от него да смени името си.


"Нарушена е свободата за правене на бизнес"


Още през лятото Брюксел даде на унгарското правителство време да промени Закона за висшето образование и заплаши, че в противен случай ще последва процедура в Съда на ЕС, а са възможни и по-нататъшни санкции. За закона за висшето образование комисията казваше, че той "противоречи на правото на академична свобода, на правото на образование и на свободата да се прави бизнес".


В съобщението си с дата 7 декември комисията казва, че Будапеща не е направила нужните промени, за да съответстват новите закони на европейските норми. Според нея, що се отнася до закона за висшето образование, той "несъразмерно ограничава университетите от ЕС и (от страни) извън ЕС" и не съответства на правото на висши образователни институции да се установяват където искат в съюза и да предлагат услугите си така, както е записана в чл. 56 на Договора за функциониране на Европейския съюз.


Нарушава се "и свободата за правене на бизнес така, както е записана в Хартата за основите права на ЕС и в правните задължения на ЕС според международното право (Общото споразумение по търговията с услуги, GATS, в рамките на Световната търговска организация). Изрично се посочва, че според Европейския съд занятията, провеждани от университети с частно финансиране, представляват бизнес дейности по смисъла на договора.


Припомня се, че процедурата срещу Унгария заради Закона за висшето образование започна през април 2017 г. В хода ѝ Будапеща не е променила мнението си независимо от предупреждението и две - основно и допълнително - мотивирани становища от Еврокомисията. По-нататък тя излага подробно стъпките си в комуникацията с унгарските власти.


Фотогалерия: Хиляди унгарци подкрепиха Централноевропейския университет >


"Ограничена е една от свободите на европейския пазар"


Според приетото в Будапеща законодателство неправителствените организации, които получават финансиране от над 7.2 милиона форинта (или близо 24 000 евро) на година, трябва да отбелязват това и да се обозначават като реципиенти на подобни дарения във всички свои публикации, на уебсайта си и в материали за пресата. Етикетът, който трябва да използват, е "организации, поддържани от чужбина". Те трябва да подават специфична информация по въпроса и до унгарските власти. Отговарящите на горното условие трябва да уведомяват всеки път, когато отделен дарител предостави 500 000 форинта (малко над 1500 евро) в рамките на дадена година. Цялата тази информация ще бъде достъпна публично в специален регистър, а организациите, които не се съобразят с това искане, са заплашени от санкции.


Комисията отбелязва, че формално е уведомила Унгария за проблемите в това законодателство през юли, а мотивираното становище е предоставено на 4 октомври. Въпреки това, отбелязва Брюксел, правителството в Будапеща "не успява да изпълни задълженията си според Договора (за функциониране на Европейския съюз) за свободното движение на капитала." Става дума за части от закона за НПО, който "непряко дискриминира и непропорционално ограничава даренията от чужбина за организации на гражданското общество". Това ограничава "една от четирите основни свободи на единния европейски пазар", свободата на движението на капиталите.


Условията в закона също така "се прилагат на практика и за чуждестранните източници на капитали" и "поставят определен брой административни формалности и тежести върху реципиента на капитала" и е възможно да имат "стигматизиращ ефект както върху реципиентите, така и върху дарителите." Това "може да разубеди хората да правят дарения за организациите от гражданското общество в Унгария".


Комисията посочва и че Унгария нарушава правото на свободно сдружаване и правото на защита на личния живот и личните данни, вписани в Хартата за основните права на ЕС заедно с условията в Договора за ЕС за свободно движение на капитали. В изявлението се добавя, че макар Унгария формално да е отговорила на запитванията от еврокомисията, "притесненията" на Брюксел не са били разсеяни, а впоследствие Будапеща не е отговорила на становището. Затова процедурата продължава според чл. 258, според който комисията може да заведе дело срещу страна, несъобразила се с нейно мотивирано становище.


Това е втората процедура срещу Унгария, обявена в рамките на деня. Еврокомисията реши още, че заедно с Чехия и Полша Унгария не спазва европейските правила, като отказва да приема кандидати за убежище съобразно приетата в ЕС система за квотно разселване.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Весело

  Еврокомисията днес се развихри - защитава мигрантите, хвърля се и в атака за честта на бай Сорос !
  Бравос !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Урбанчо е душевно изкривен. Комунизмът и путинизмът яко го друсат.

  chavo64
 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  така укрепва ЕС

  гошо
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  И къде в договорите за присъединяване фигурира Сорос?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Щом са в ЕС, ще изпълняват законите и ще осигурят свободно движение на капиталите.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ми то и за мигрантите сигурно не пише в договорите за присъединяване, ама и те и Сорос сигур се подразбират, като евроценности !!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  От матряла се разбира кой е Началника на ЕК.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 961 Любопитно

  членството на унгария трябва да бъде замразено ,поне докато онова нещо орбан е на власт

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Разстроено

  Като ги знам какви са бързи, Сорос ще си умре с отворени очи.

 10. 10 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Красноречиво доказателство за това, че брюкселските чиновници са послушен слугинаж на либерастко-глобалистката мафия.
  Което пък обяснява подбора им, пълната некадърност и настойчивия им стремеж да напълнят Европа с пришълци. Също и упоритото насаждане на хомосексуализма като основна "ценност".

  .
 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Срещу #КОЙ, кога ще бъде заведено същото дело?

 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Орбан може само да диша праха на Сорос.Както е тръгнал Орбан върви по стъпките на Путин!

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  На снимките виждам млади унгарци и една твърде тъмна унгарка. Съгласен съм, че протестират, но това си е техният университет. Тестът дали Орбан изпълнява волята на народа ще видим на изборите. Ако унгарците си го харесват, хубав си е!
  И да не збравяме, че преди него Дюрчани също не искаше да си ходи.

  Еретик
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  Не видя ли и една източно азиатка на снимките.... иначе, Коста в този университет на Сорос една голяма част от студентите са чуждестранни граждани, а не унгарци. Даже, маи чужденците студенти там са повече от унгарците. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това се нарича диктатура, драги зрители. Подобна на тази в СССР

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Атаката срещу сороско-ротшилдовата империя. Сорос трябва да бъде изгонен отвсякъде. Нека Тръмп разкара онези, които го разследват за какво ли не и ще видите какво ще му се случи на Сорос.

 17. 17 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Либерастията яко се е спекла.
  Кеф!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Любопитно

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Откъде накъде Тръмп ще разкарва онези които го разследват бре гозамбо? Ще възпрепятства правосъдието ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Чак не мога да повярвам че това се случва.
  Какъв точно е Сорос, че заради него Еврокомисията ще съди цяла държава.
  Не, не е истина просто.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3718 Весело

  До коментар [#19] от "Molossian":

  Е, какъв, рептил, илюминат и какво ли не още според легендите във форума.
  Мен друго ме притеснява - Сорос е доста стар и след като напусне този свят, с кого конспираторите ще оправдават несгодите си?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Орбан показа вече характер, сигурно и сега ще издържи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  " Това може да разубеди хората да правят дарения за организациите от гражданското общество"

  Чудесно, има едни "хора" дето биха вдигнали джамии по високи от Рибарските кули в Буда.

 23. 23 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "vesolr":

  Щом е рептил , значи е безсмъртен. Тогава въпросът ти става безсмислен..... Няма отърване.

 24. 24 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бранят правото за свободен бизнес със Сорос. Но иначе забраняват на всички членки на ЕС свободен бизнес с Русия. Ха сега де?!

 25. 25 Профил на apocalexxnow
  apocalexxnow
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Дневник, коментарите ви са налазени от пеевско-руски тролове. Направете нещо по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK