Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)


Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел вчера, скъсвайки с десетилетна традиция в американската външна политика и предизвиквайки гнева и критиките на европейските, арабските и ислямските си партньори.
В речта си обаче той не уточни дали говори за целия Ерусалим или само за западната му част. Израел владее нея от 1948 г. и окупира източната през 1967 г., като вторият акт не бе приет от нито един международен партньор, а ООН се е възпротивила на него с десетки резолюции. Какво е отношението на Тръмп към този проблем остана открит въпрос и след речта.


Никъде в текста не присъства и изразът "столица само на Израел". Това също оставя неяснота дали за Вашингтон е допустимо един ден Източен Ерусалим да стане столица на независима Палестина.


Тръмп също така подчерта подкрепата си за създаването на две държави, но само ако и двете страни одобрят това. Палестинците се надяваха на по-категорична подкрепа, особено на фона на дясното правителство на Бенямин Нетаняху, който неколкократно е казвал, че създаването на палестинска държава не е опция.


Според Барбара Плет-Ъшър - коресподента на Би Би Си - Тръмп няма стратегия, съдейки по факта, че решението му е изненадало палестинците и други арабски лидери. По думите ѝ най-вероятно става въпрос за желанието му да изпълни обещанието си към произраелски настроените евреи в Америка и консервативните християнски среди. Фактът, че той на няколко пъти подчерта как предшествениците му не са посмели да направят тази стъпка, потвърждава тази тези. Пак според нея вицепрезидентът Майк Пенс - строго отдаден християнин, противник на абортите - е повлиял много на решението.


Накратко - Тръмп каза много неща, но намеренията му остават неясни. Засега единственият резултат е изострянето на напрежението в региона, първият тест за което ще е реакцията след петъчните молитви.


"Дневник" предлага превод на пълната реч на американския президент. Акцентите са на редакцията.


"Когато заех тази длъжност, обещах да погледна с отворени очи и свежа мисъл към световните предизвикателства. Не можем да решим проблемите си, като залагаме на едни и същи погрешни тези и повтаряме едни и същи грешни стратегии от миналото. Старите предизвикателства изискват нов подход.


Изказването ми днес бележи началото на нов подход към конфликта между Израел и палестинците.


През 1995 г. Конгресът прие Закон за посолството в Ерусалим, призовавайки федералното правителство да премести американското посолство в Ерусалим и признае града – и това е важно – като столица на Израел. Този акт бе одобрен с огромно мнозинство и от двете партии и бе потвърден с единодушно гласуване в Сената само преди шест месеца.


Въпреки това в продължение на повече от 20 години всеки американски президент преди мен използваше правото да отложи влизането му в сила и отказваше да премести посолството на САЩ в Ерусалим или да признае Ерусалим за столица на Израел.


Президентите отлагаха това с вярата, че забавянето на признаването на Ерусалим ще помогне на каузата на мира.


Някои казват, че им е липсвал кураж, но са взели най-доброто решение, основавайки се на фактите, както са ги разбирали тогава. Въпреки това, архивите вече ги има. След над две десетилетия отлагания, устойчиво мирно споразумение между Израел и палестинците не се вижда в близкото бъдеще. Би било глупост да предположим, че повторението на същата формула ще донесе различен и по-добър резултат. Затова прецених, че е време официално да призная Ерусалим за столица на Израел.


Макар предишни президенти да са обещавали това по време на кампаниите си, те не удържаха на думата си. Днес аз го правя.


Прецених, че това действие отговаря най-добре на интересите на САЩ и за търсенето на мир между Израел и палестинците. Това е стъпка, която отдавна трябваше да бъде направена, за да засили мирния процес и работата към трайно споразумение.


Израел е суверенна нация с правото на всяка друга суверенна нация да определи собствената си столица. Признаването на този факт е необходимо условие за постигането на мир.


Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)

© Reuters


Преди 70 години, по времето на президента Хари Труман, САЩ признаха Държавата Израел. Оттогава столицата на Израел е в Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена. В наши дни в Ерусалим е съвременно израелско правителство. Там се намират израелският парламент - Кнесетът, както и израелският Върховен съд. Там са и официалните резиденции на премиера и президента. Там са централите на много министерства.


От десетилия американските президенти, държавни секретари и военни лидери се срещат с израелските си колеги в Ерусалим, както направих и аз по-рано тази година.


Eрусалим е не само сърцето на три велики религии, а и на една от най-успешните демокрации в света. В последните седем десетилетия израелците изградиха държава, в която евреите, мюсюлманите и християните, и хора от всички религии живеят и вярват свободно, уповавайки се на съвестта и вярванията си.


Днес Ерусалим е място, където евреите се молят при Стената на плача, християните минават по Пътя към Голгота, а мюсюлманите служат в джамията "Ал Акса". Той трябва да остане такова място.


Въпреки това, през всичките тези години, президентите, представящи САЩ, отказваха официално да признаят Ерусалим за столица на Израел. Всъщност, отказвахме да признаем каквато и да е столица на Израел.


Днес най-накрая признаваме очевидното: Ерусалим е столицата на Израел. Това не е нищо повече и нищо по-малко от признаване на реалността. И е правилното нещо. Нещо, което трябваше да бъде направено.


Ето защо, в съответствие със Закона за посолството в Ерусалим, нареждам на Държавния департамент да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Това незабавно ще даде начало на процеса на наемане на архитекти, инженери и плановици, така че новото посолство, когато бъде завършено, да бъде великолепен паметник на мира.


Искам да бъде съвършено ясно: това решение не показва по никакъв начин оттегляне от силната ни решимост да подпомогнем трайно мирно споразумение. Искаме споразумение, което да бъде страхотна сделка за израелците и страхотна сделка за палестинците.


Не заемаме позиция по никакви окончателни решения, включително специфичните граници на израелския суверенитет в Ерусалим или за решението на оспорваните граници. Тези въпроси трябва да се решат от засегнатите страни.


САЩ остават изключително отдадени на това да съдействат за постигането на мирно споразумение, приемливо и за двете страни. Имам намерение да направя всичко по силите си, за да помогна да се изкове такова споразумение. Няма спор, че Ерусалим е един от най-чувствителните проблеми в тези преговори. САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако и двете страни са се съгласили на това.


Междувременно, призовавам всички страни да поддържат статуквото по свещените места в Ерусалим, включително и на Храмовия хълм, познат като Харам ал Шариф.


Най-големите ни надежди са отправени към мира – универсалното желание във всяка човешка душа. С днешните си действия потвърждавам дълготрайната отдаденост на администрацията ми към едно мирно и безопасно бъдеще за региона.


Разбира се, ще има несъгласие и недоволство от това съобщение. Но ние всички сме сигурни, че в крайна сметка, работейки по тези несъгласия, ще постигнем мир, разбиране и сътрудничество.


Този свещен град би трябвало да вади на показ най-доброто у човечеството, да въздига погледа ни към възможното, а не да ни дърпа назад към стари битки, които са абсолютно предсказуеми. Мирът никога не е прекалено далеч за хората, които искат да посегнат към него.


Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)

© Reuters


Така че днес призоваваме спокойствието, умереността и гласовете на толерантността да надделят над доставчиците на омраза. Децата ни трябва да наследят любовта, а не конфликтите ни.


Повтарям посланието, което отправих на историческата и изключителна среща в Саудитска Арабия по-рано тази година: Близкият изток е регион, богат на култура, дух и история. Народите му са брилянтни, горди и разнообразни, енергични и силни. Но кръвопролитията, невежеството и терорът пречат на идването на невероятното бъдеще, което очаква този регион.


Вицепрезидентът Майкъл Пенс ще пътува до региона в идните дни, за да потвърди отдадеността ни да работим с партньорите си в целия Близък изток в борбата с радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на бъдещите поколения. Време е мнозинството хора, които желаят мир, да прокудят екстремистите. Време е всички цивилизовани нации и народи да отвърнат на несъгласията с разумен дебат, а не с насилие.


Време е младите и умерени гласове в целия Близък изток да си създадат светло и прекрасно бъдеще.


Tака че нека днес отново се посветим на пътя на взаимното разбиране и уважение. Нека преосмислим старите си предложения и отворим сърцата и умовете си за възможното и възможностите. И накрая, моля лидерите на региона – политици и духовници, израелци и палестинци, евреи, християни и мюсюлмани – да се присъединят към нас в благородното търсене на продължителен мир.


Благодаря ви. Бог да ви благослови. Бог да благослови Израел. Бог да благослови палестинците. И Бог да благослови Съединените щати. Много ви благодаря. Благодаря."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Любопитно

  Тръмп каза много неща, но намеренията му остават неясни.
  --------------
  К'во неясно има - всеки американски президент от 100-тина години насам, пък бил той и Тръмп има напълно ясна световна политика - да няма мир !!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Това което (не) каза Тръмп го каза Тилърсън:

  Решението за окончателния статут на Йерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.
  Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена.
  "Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита й да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова".

  Радев и червената вихрушка да започват яростна борба за махане на санкциите!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  Тръмп каза много неща, но намеренията му остават неясни.--------------К'во неясно има - всеки американски президент от 100-тина години насам, пък бил той и Тръмп има напълно ясна световна политика - да няма мир !!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Щото там тамън се беше установил един мир, една хармония, едно разбирателство и дойде лошия Тръмп и развали цялата работа като успя да расърди ония душици зовящи се "миролюбивите"....

 4. 4 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Весело

  "...Оттогава столицата на Израел е в Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена..."

  Но това изобщо не е вярно ! На това място си е имало град много по-рано - близо 400 години преди да дойдат юдеите...Градът е оснван от древното Месопотамско кралство някъде около 2400 г.пр.н.е. и е бил наречен Urusalima... Очевидно е наличието на кръгли идиоти и в екипа на президента на САЩ...:)))))

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2865 Любопитно

  Как точно това решение работи за мира в региона?

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Както винаги неопределено мъгляво,типично за Тръмп!

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Тръмп го е казал много ясно. Специфичните граници ще се определят от двете страни с преговори. Признаване на Йерусалим за столица на Израел и преместване на американското посолство там и очертаване на границите са два различни проблема.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#4] от "dr_al_hussaini":

  "...Оттогава столицата на Израел е в Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена..."Но това изобщо не е вярно ! На това място си е имало град много по-рано - близо 400 години преди да дойдат юдеите...Градът е оснван от древното Месопотамско кралство някъде около 2400 г.пр.н.е. и е бил наречен Urusalima... Очевидно е наличието на кръгли идиоти и в екипа на президента на САЩ...:)))))
  —цитат от коментар 4 на dr_al_hussaini


  Д-р Ал Хусаини - дали като сте толкова запознат с древната история може да ни отговорите и на въпроса кога е основана Мека? Ама с исторически факти моля, не с теоложки вярвания!

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  Тръмпи е марионетка на израелските и американски ционисти, това негово решение няма нищо общо с външнополитическите интереси на САЩ, няма нищо общо със стремежа му (много съмнително е дали изобщо има подобен стремеж) за решаването на конфликта между палестинци и израелци, а само в интерес на управляващите крайно десни политици в Израел и най-вече неговата авера лъжеца мошеник Биби-то.

  Надявам се, президента, който ще наследи този клоун да прецезира решенията на Тръмпи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#9] от "Иво":

  Надявам се, президента, който ще наследи този клоун да прецезира решенията на Тръмпи.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Оповаваш се на Иванка ли? Дообре - надявай се...

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  Много хубав анализ по темата, може да протечете тук:

  http://m.dw.com/bg/ %D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF/a-41690871

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Как точно това решение работи за мира в региона?
  —цитат от коментар 5 на Fiji


  Като снаряд , изстрелян в застояло от много години блато . Според мен човека се е аргументирал перфектно , със завидно познаване на ситуацията . Посланието е пределно ясно - Размърдайте си з-ниците и направете нещо , иначе ще става по - лошо .
  Сега топката е в игрището на палестинците . И на Израел , разбира се .

  ! ! ! הטמטום שולט
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Весело

  До коментар [#10] от "lustmord":

  Хахаха... тоест ти се надяваш, че Иванка ще наследи твоя идол в бъдеще?! Забавно наистина... 😅

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2289 Любопитно

  Тръмпи е марионетка на израелските и американски ционисти, това негово решение няма нищо общо с външнополитическите интереси на САЩ, няма нищо общо със стремежа му (много съмнително е дали изобщо има подобен стремеж) за решаването на конфликта между палестинци и израелци, а само в интерес на управляващите крайно десни политици в Израел и най-вече неговата авера лъжеца мошеник Биби-то. Надявам се, президента, който ще наследи този клоун да прецезира решенията на Тръмпи.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  www.konspirator.com?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2289 Весело

  До коментар [#10] от "lustmord":Хахаха... тоест ти се надяваш, че Иванка ще наследи твоя идол в бъдеще?! Забавно наистина... 😅
  —цитат от коментар 13 на Иво


  Нещата ще станат по друг начин, макар че разултатът ще е същия - Ванчето ще се яви на избори, ще я изберат и така...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Последните няколко минути на Тръмп му се разпадна ченето и нищо не му се разбираше. Така или иначе, сега Сащ се имат посолство в Ерусалим, другите в Тел Авив. За американското посолство кандидатите ще се избиват за това престижно място. Отделно Сащ вече действително няма да бъдат приети като арбитър. Те и досега помагаха на едната страна- Израел, но по тактично. В момента Сащ е Израел и обратно. Така че , една новина има която може да обедини Саудитска Арабия и Иран .......

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  До коментар [#15] от "Cataluña es España":

  Не Венче, достатъчно е да гледаш или прочетеш предизборната реч на твоя любимец пред AIPAC.

  http://time.com/4267058/donald-trump-aipac-speech-transcript/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Весело

  До коментар [#16] от "Cataluña es España":

  Хахаха... успех тогава! 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  До коментар [#17] от "grayeagle":"Така че , една новина има която може да обедини Саудитска Арабия и Иран ......."

  Мислиш ли?!
  Защо, предполагаш, Тръмп посети преди не много време СА?

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4488 Весело

  Похвално е че "Дневник" публикуваха превод на оригинала на речта, без коментари от очевидно предубедени анализатори. По този начин от дискусията може да се проследи настроението на пишещите, от априорно убедените, че каквото и да прави САЩ то е лошо, до противната страна, че "щом е американско то е хубаво".
  Малко поиздъхват колегите които смятат че всички американски евреи са една политически сплотена маса обхваната от една идея, същото и за Израел. Все пак това са демокрации в които дискусията и противоречията са основен елемент на обществения диалог и институциите на управление.
  Има и съвсем ненаучна фантастика и конспираторски плам :-), но е интересно да се чете .
  Благодаря, колеги!

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Мисля, че следващите години ще има доста жертви и от двете страни.

 24. 24 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  f

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 25. 25 Профил на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Честити Пижо Пенда без Дженда
  Рейтинг: 1288 Весело

  Тръмп трябваше да е по-краен и категоричен. Държава Палестина нито някога е имало нито някога ще има! Палестинец не е национална принадлежност, а политическа доктрина създадена от Арабският национален конгрес, с цел да се консолидира арабско-мюсюлманската общност в борбата им за унищожение на Израел. Единственото смислено нещо, което може да се направи за мира в региона е, да се изсели цялата арабска паплач от Израел в останалите арабски страни, след което да се въведе 30 километрова "санитарна" зона около границите на Израел, в която да се се стреля без предупреждение. Израел си е завзел честно, с война, Ивицата Газа, Западният Бряг, Голанските възвишения и Източен Йерусалийм от Йордания, Египет и Сирия, които преди това са ги окупирали или са им били дадени ей така, без никакво правно основание. Арабите са ги владели само няколко години, до като Израел ги владее вече повече от половин век и за разлика от арабите, ги управлява добре! Когато Ивицата Газа беше дадена на арабите, те я превърнаха в едно терористично гето и започнаха гражданска война по оста Ал Фатах - Хамас.
  —цитат от коментар 14 на Георги


  Израел си р завзел честно с война? Ми то тогава и Путя си е завзел честно с война Крим? Внимавайте като пишете глупости че летят обратно със същата сила.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 26. 26 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Тръмп го е казал много ясно. Специфичните граници ще се определят от двете страни с преговори. Признаване на Йерусалим за столица на Израел и преместване на американското посолство там и очертаване на границите са два различни проблема.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Е нали вече бяха договорени с резолюция 67/19 - Западен Йерусалим - столица за Израел, Източен - на Палестина. Това мъглявото "признавам Йерусалим за столица" лошо няма, но какво обхваща - Западен, Източен или един, неделим Йерусалим? Можеше да бъде много по-точен или пък въобще да не беше си отварял устата.

 27. 27 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Нямам категорично мнение за нещата около Ерусалим. Но когато става въпрос за евреите, не мога да не си спомня думите на една преселила се в тогавашна Палестина българска еврейка, приятелка на майка ми. "Ние в Израел направихме от една пустиня градина. Вие успяхте от една градина да направите пустиня". (Това беше в началото на 90-те години). И може би това да се отнася и за сегашен Израел и земите, обитавани от палестинците. Струва ми се, че както Ерусалим е градът на три религии, така може да бъде столица на две държави. Берлин беше разделен град, нека този да е отворен.

  vesela
 28. 28 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  До коментар [#19] от "jerusalem":

  Защо ?!?? Нали така пише на древните вавилонски куни, които излязоха при разкопките на хълма Джабер Ал Мукабер ? Защо изгонихте археолозите от Юнеско ?

 29. 29 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Предполагам искате да да коментирам въпросът Ви, достигайки върховата степен на Бого-хулство, отричайки всички Свещени книги на всичките религии т.е. Библия (Стар и Нов Завет), Коран, Талмуд - тези книги изобщо не съществуват и да стъпя само върху това, което имаме от древните шумерски, акадски, вавилонски куни, руни и стенописи, всичко открито от археолозите и написаното от древните персийски, елински, египетски и римски историци ?

 30. 30 Профил на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Честити Пижо Пенда без Дженда
  Рейтинг: 1288 Весело

  Нямам категорично мнение за нещата около Ерусалим. Но когато става въпрос за евреите, не мога да не си спомня думите на една преселила се в тогавашна Палестина българска еврейка, приятелка на майка ми. "Ние в Израел направихме от една пустиня градина. Вие успяхте от една градина да направите пустиня". (Това беше в началото на 90-те години). И може би това да се отнася и за сегашен Израел и земите, обитавани от палестинците. Струва ми се, че както Ерусалим е градът на три религии, така може да бъде столица на две държави. Берлин беше разделен град, нека този да е отворен.
  —цитат от коментар 27 на vesela


  Охх ами и ние да получавахме безвъзмездно милиарди долари годишно от щатите и ние градина щяхме да я направим не мислиш ли?

  http://bit.ly/2Be5TF5
  http://nyti.ms/2pEOS0A

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Мисля, че следващите години ще има доста жертви и от двете страни.
  —цитат от коментар 23 на stedim


  Това не го мислиш, а го желаеш, само , че желанията ти няма да се сбъднат

 32. 32 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#30] от "zuk_trombon":
  „Охх ами и ние да получавахме безвъзмездно милиарди долари годишно от щатите и ние градина щяхме да я направим не мислиш ли?“

  А ми ние ги получаваме милиардите от ЕС, и какво правиме с тях? Дупки по „магистралите“. Иначе по горе са ти цитирали една еврейка, „ние от градината пустиня направихме...“

 33. 33 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Много е вероятно този "подарък" на Тръмп да се окаже данайски.
  Още в началот Тръмп каза на Нетаняху, че е съгласен и с 2 държави и с 1 държава, Нетаняху да реши.
  Понеже Нетаняху и управляващите с него религиозни екстремисти и националисти никога няма да се съгласят с решението за 2 държави, т.е. време е те публично да го признаят, ще чакаме , Нетаняху е притиснат до стената.
  Ако не признаят, тогава остава другото решение , 1 държава с 1 столица и демокрацията Израел трябва да осигури равни права на цялото население, т.е. няма да бъде "държава на еврейския народ", както иска режимът на Нетаняху.

  Ако беше да кажем преди 5г , всички европейски васали щяха да тичат след Вашингтон, за да бъдат признати за верни, така беше с Косово...
  Ама сега не е така, никой не мести посолството си в Ерусалим, нито Тереза Мей, нито Макрон, нито Берлин...нито даже България.

 34. 34 Профил на Клуцохор
  Клуцохор
  Рейтинг: 232 Неутрално

  "Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена."

  В грешка си Дони- Ерусалим е създаден много преди да се настанят там евреите, от Иевусейците: "Според Библията те основават град Йерусалим (наричан и Иевус) и го контролират до завладяването му от еврейския цар Давид през 1003 година пр.н.е."

  goo.gl/uJj8Pf

 35. 35 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#34] от "klucohor":

  Напразно се мориш. Фактите не са им нужни.

  Dum Spiro, Spero
 36. 36 Профил на Клуцохор
  Клуцохор
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#14] от "Георги":

  Също и евреин не е национална принадлежност, а религиозна! Нещо като християнин, или мюсюлманин. Израелец е националната принадлежност, но да не забравяме, че има много палестински ГРАЖДАНИ на Израел(както и от други народности).

  Тръмп трябваше да е по-краен и категоричен. Държава Палестина нито някога е имало нито някога ще има! Палестинец не е национална принадлежност, а политическа доктрина създадена от Арабският национален конгрес, с цел да се консолидира арабско-мюсюлманската общност в борбата им за унищожение на Израел. Единственото смислено нещо, което може да се направи за мира в региона е, да се изсели цялата арабска паплач от Израел в останалите арабски страни, след което да се въведе 30 километрова "санитарна" зона около границите на Израел, в която да се се стреля без предупреждение. Израел си е завзел честно, с война, Ивицата Газа, Западният Бряг, Голанските възвишения и Източен Йерусалийм от Йордания, Египет и Сирия, които преди това са ги окупирали или са им били дадени ей така, без никакво правно основание. Арабите са ги владели само няколко години, до като Израел ги владее вече повече от половин век и за разлика от арабите, ги управлява добре! Когато Ивицата Газа беше дадена на арабите, те я превърнаха в едно терористично гето и започнаха гражданска война по оста Ал Фатах - Хамас.
  —цитат от коментар 14 на Георги


 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

  Да - в общи линии това ме интересува - има ли някакви исторически или археологически доказателства, че Мека е съществувала през 7-и век. "Свещени", "сакрални" и др. митове и легенди не ме вълнуват.

 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8690 Неутрално

  Съвсем естествено, напрежението ще продължи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#9] от "Иво":

  Адски отврат. Президента да се съобрази с волята на парламента. Ужас.
  А това да изпълниш предизборно обещание е чист фашизъм.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  До коментар [#30] от "zuk_trombon":

  3.5 милиарда годишно давани от САЩ на Израел са основно за резервни части на самолети и друга бойна техника и амуниции. Иначе погледни брутния национален доход на Израел и ще разбереш колко малка част са тези грантове. От друга страна Изряел е водеща страна в научно-технческия прогрес и селското стопанство. Те много умно прибраха своите кадърни хора от разпадащия се СССР, в жив контакт са със САЩ и всички развити страни. Нобеловите лауреати от еврейски произход не са станали такива благодарение на помощи, а според Айнщайн "1% талант и 99% труд"...

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "дневник" направо се оливат с тенденциозността. какво точно (не) казал. не е казал "аллах акбар", например.

  ама това, което каза, реално, не го публикуваха сума време, нали. добре че снощи си изслушах по други сайтове всички "казваници" сам, иначе ако чаках на газетата...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  До коментар [#37] от "lustmord":

  Има доста сведения за Бакх, предшественика на Мека (от 1980 саудитите официално наричат града Макках поради синонимите за Мека в доста комерциални текстове, особено в САЩ , нещо като "Меката на автомобилостроенето в Детройт и подобни>
  Ще цитирам и ще ви дам линк за Уики, където погледнето текста в #16 от трите източника - книгата на Glassé, Cyril & Smith, Huston (2003). The new encyclopedia of Islam (Revised, illustrated ed.). Rowman Altamira. p. 302. ISBN 0-7591-0190-6.
  Кликването на 16 ви води до текста за Бакх и съществуването му в зороастрианската религия, Александър Македонски и т.н.
  "The full official name is Makkah al-Mukarramah or Makkatu l-Mukarramah (مكة المكرمة, pronounced [makkah al mukarramah] or [makkatul mukarramah][clarification needed]), which means "Mecca the Honored", but is also loosely translated as "The Holy City of Mecca".[13]

  The ancient or early name for the site of Mecca is Bakkah (also transliterated Baca, Baka, Bakah, Bakka, Becca, Bekka, etc.).[15][16][17]"
  Виж
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mecca #cite_note-Glassep302-16

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  мдам, преди Макка му викат Бакка, статията в Енциклопедията на исляма не е лоша. даже из Корана се мотаеше някъде това име. но се замислих за аргумента на "др-хусайни" (а.к.а. "другарят хусайни"), че имало Ерусалим преди Давид. да, вярно е, така пише и в Танах. и какво? ако това, че Мека съществува преди исляма, не отменя статуса й на най-голяма мослемска светиня, защо същият принцип да не важни за Ерусалим?

  а, сетих се! защото е център на "ционисткото образувание".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Поувлякох се и пропуснах въпроса за Ерусалим. Май се поизписах от вчера и почна да ми става доста скучно да предъвквам едно и също :-).
  А пропо: Никога не съм имал проблеми да отида в Израел от арабска страна, обратното винаги е свързано с трудности. Защо ли?...

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  то и на мен темата малко ми омръзна на този фон, затова се включих в няколкото интересни за мен "нишки". а, иначе не мога да кажа защо е трудно да се иде при арабеските, ако човек преди това е бил в Израел. неразгадаемите тайни на вселената, необятната "арабомюсюлманска" душа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#42] от "daskal1":

  Някакви солидни доказателства, че този град се е намирал на мястото на днешната Мека има ли? Нещо от разкопки на това място има ли дето да е датирано от 7-и век?

 47. 47 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#37] от "lustmord":

  Определено на това място е имало град много преди раждането на Пророка...Клавдий Птолемей го посочва с името Makorabba още в началото на II-ри век от н.е. но само в качеството му на обикновен оазис по пътя на подправките и парфюмите...Освен това - още по-рано - в началото на принципата си, император Октавиан Август за пръв път завладява царството на езическите арабски племена, наречено Набатея...Това е някъде около 27г. пр.н.е...Освен това той изпраща разузнавателна експедиция още по на юг - в посока днешен Йемен, търсейки земите с екзотични стоки...Това начинание се проваля, но именно във връзка с него Светоний споменава в "Август" град, наречен Mekorab, край който римляните изграждат характерният си временен укрепен лагер...За пръв обаче като някакъв духовен център градът, който вече се казва Мукаррама се утвърждава през V-ти век от н.е., когато курейшите построяват храмът Кааба, но тогава този в този храм се служи за старите арабски езически божества, от който основният е Хубал...Оттам насетне събитията около Мека, особено след 575г. от н.е. са достатъчно добре и подробни описани в аналите...По-подробна информация можеш да прочетеш в...

  1. Rosenthal, Franz; Ibn Khaldun. The Muqaddimah: An Introduction to History. Princeton University Press, 1967. ISBN 0-691-09797-6.
  2. Crone, Patricia. Meccan Trade and the Rise of Islam. Princeton University Press, 1987.

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#47] от "dr_al_hussaini":

  добре де, знаем ги тия неща, всички хора от полето знаем кой е мръсният евреин Франц Розентал и изданието му на "Встъплението" на Ибн Халдун, че и Патриша Кроун, лека й пръст, че сравнително наскоро се спомина жената.

  кажете обаче защо това, че Мека съществува като поселище не отнема от нейния свещен статус за исляма, не може да бъде приложено по същия начин спрямо Ерусалим и конституиращата му роля за юдаизма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Аз никъде не съм написал, че съществуването на Йерусалим 4 века преди там да се дотътрят чифутите след 40-годишното турне :)))) е някакъв проблем ! Просто забелязах груба историческа грешка в текста на речта на Абу Ал Иванка...Не вярвам да си я писал сам...ФАКТ е, че в екипа на президента работят идиоти...:))))

 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#49] от "dr_al_hussaini":

  мисля, че каквото и положително да кажат относно еврейското право върху Ерусалим, ако ще и Розентал и Кроун да са, "чифутите" ще продължат да Ви бъркат в червата.

  тъй че оценяваме патоса с историческата корекция, но това, което едвам се крие зад нея - никак.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  Не мисля...

  Ако си проследил изявлението на Хасан Ал Насрала от 17.00 часа днес, дадено именно по повод провокацията на Вашингтон - за нас това не е нещо ново в политиката на САЩ по израело-палестинският въпрос...Вашингтон е нарушил международното право още през 1949г., признавайки ИЗОБЩО тази несъществуваща държава !

 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#51] от "dr_al_hussaini":

  аха. значи с Тръмп, и без Тръмп, това е "несъществуваща държава". quod erat demonstrandum относно принципното арабско и мюсюлманско отношение към евреите и Израел.

  няма нужда от фасадност.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2289 Любопитно

  Palestinians: If You Do Not Give Us Everything, We Cannot Trust You

  The Palestinians have made up their mind: The Trump peace plan is bad for us and we will not accept it. The plan is bad because it does not force Israel to give the Palestinians everything.

  If and when the Trump administration makes public its peace plan, the Palestinians will be the first to reject it, simply because it does not meet all their demands.

  Trump will soon learn that for Mahmoud Abbas and the Palestinians, 99% is just not enough.

  https://www.gatestoneinstitute.org/11402/palestinians-trump-peace-plan

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#52] от "abdelhaqq":

  Провокираш много дълга дискусия...

  Като анонс само ще ти напомня, че тях ги няма в ООН...

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#54] от "dr_al_hussaini":

  да, много е дълга дискусията за "арабомюсюлманската" омраза към евреите, няма що.

  нещо като прословутата "сложност" на исляма спрямо...юдаизма и християнството.

  лека нощ, имам по-смислени неща, които ме притискат работно за момента.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  До коментар [#39] от "Цецо":

  Цецо, само ще ти кажа, че не е никак случаен фактът, че от 1995 г. досега всички президенти на власт са отлагали това решение на американския конгрес. Помисли малко над това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "...Градът е оснван от древното Месопотамско кралство някъде около 2400 г.пр.н.е. и е бил наречен Urusalima... Очевидно е наличието на кръгли идиоти и в екипа на президента на САЩ...:)))))
  —цитат от коментар 4 на dr_al_hussaini


  И защо да са идиоти ? Точно като град , с първостепенно религиозно значение , с първия монотеистичен храм в историята е основан от евреите . Обърнете внимание , че това е бил именно религизен град , с изкл. религиозни функции - сравн. далече от морето , далече от удобни търговски пътища , в планинска местност . По - късно към тая харизма са добавили и християни и мюсюлмани .
  Един президент в такава официална реч по важен въпрос въобще не е длъжен да се спуска до такива подробности , че като селище преди това е основано от ханаанското племе йевуси ( затова и е наричано Йевус в Тората "Съдии 19: 10: Йеввус е Йерушалаим " ) , какво е това Месопотамско кралство в Ханаан само вие си знаете . Друг въпрос е , че се споменава за първи път в исторически източници като Urusalima в т.нар Ел - Амарнски писма от 14 в. пр. н.е.
  Обърнете внимание , че Тръмп не споменава в тая реч и други дребни подробности наример - че Йерусалим не е споменат нито веднъж в Корана и многократно в Тората , че мюсюлманския теолог Ибн Таймие пише за отсъствие на каквито и да са религиозни свещени цености за исляма в Ал-Кудс ( Йерусалим ) , че поне едно 50-60% от съвр. палестинци са придошли от териториите на др. съвременни арабски държави , че на територията на Палестина вече има една палестинска държава ( Йордания ) и др. подобни . Затова не са ли кръгли идиоти от екипа му ?
  До коментар [#4] от "dr_al_hussaini":

  ! ! ! הטמטום שולט
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK