При липса на сделка за Брекзит, Великобритания ще спазва правила на европейския пазар

При липса на сделка за Брекзит, Великобритания ще спазва правила на европейския пазар

© Associated PressКакво ще се случи с границата между Ирландия и Северна Ирландия е една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. (Другите две – правата на гражданите и финансовите задължения на Лондон).


Еврокомисията искаше да регистрира достатъчно голям напредък по тези въпроси, преди да изпълни желанието на Лондон да започнат разговори за бъдещите търговски отношения. Днес председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че прогресът е достатъчен и втората фаза на преговорите може да започне.


Ето какво се разбраха екипите от двете страни на Ламанша по отношение на границата.
Въпросът за нея е един от най-деликатните както в правно, така и в политическо отношение. Ако Великобритания излезе от Митническия съюз и единния пазар, както досега е заявявала намерение, границата би трябвало да се затвори – поне така гласяха анализите на експерти досега.


В споразумението Великобритания изрази няколко желания:


- Да защити действието на Белфасткото споразумение и институциите и приложенията му, както и да избегне създаването на "твърда" граница, включително строежа на инфраструктури и проверки.


- Да вземе предвид членството на Ирландия в ЕС и съответните ѝ права и задължения, свързани с единния пазар и Митнически съюз.


- Да вземе предвид и своя вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него, както и контекста на излизането от общия европейски пазар.


"Според споразумението тези договорки трябва да бъдат поддържани при всякакви обстоятелства, независимо от природата на бъдещото споразумение между ЕС и Великобритания", пише тя. Споменават се "специфични решения" за "уникалните обстоятелства" на остров Ирландия.


При липса на решение, Великобритания ще спазва изцяло някои правила на вътрешния пазар на ЕС и Митническия съюз, които сега или в бъдеще, подкрепят сътрудничеството между Севера и Юга, цялата икономика на острова и защитата на Белфасткото споразумение.


При липсата на решения, както е посочено в предния параграф, Великобритания ше гарантира, че между Северна Ирландия и останалата част от Кралството няма да има нови регулаторни бариери, освен по решение на местните власти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK